Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Mutasd magad topic!
- GoodSpeed: Daikin FTXF35E / RXF35F Sensira 3,3 kW Inverteres klíma - a Sztori
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 14 – Kések, késélezés
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- gerner1
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
jjeahh
nagyúr
Mondjuk az elsőn nem a szemre ment a fókusz, a második meg bemozdult
. De az obi tényleg állat, ahányszor használom mindíg leesik az állam. Tudom, hogy nem egy kategória és igazságtalan, de ma nálunk volt a canon 50/1.8 is, ilyen a sigmához viszonyítva (első kettő canon, 3,4 sigma)
Nincs élesítés, utómunka stb.(#64298) MrChris: Nem silkyvel, hanem lightroommal
Persze a g6 sem egy olympus, de azért sokkal könnyebb utómunkázni. -
BullZeye
veterán
válasz
Degeczi
üzenetére
Túlexponál, köszönöm, ezt a szót kerestem, szóval igen, néha túlexponál, családi képek lennének néha, nem profi fotók, de eddig egyik "gagyi" géppel sem volt ilyen bajom, hogy túlexponált volna, ez sem profi gép, de bosszantó, hogy minden 5. kép ilyen, nem lehet ezzel állítani valamit? Napernyő nem opció sajnos, és az sem, hogy napfényben nem használom :\
-
jjeahh
nagyúr
válasz
MrChris
üzenetére
Szürkekártyát? Az enyém eddig nem igazán tetszik, túl sárgás-zöldesre lövi be a képeket. Amúgy neked nem g6-od van? Mert eddig nem mertem felhozni, de már harmadik alkalommal tűnik fel, hogy sokkal szebb bőrtónusokat kreál (legalábbis raw-ban), mint a g3, és nekem eddig foltosodással sem volt gondom
. Vagy csak nem látom a sz*r TN panelemen
De a lényeg az, hogy annyira ne szomorkodj a színek miatt, a régi panák még rosszabbak 
-
MrChris
nagyúr
válasz
BullZeye
üzenetére
Színre egyformák, a normál nagyjából helyesen fókuszált csak egy leheletnyit van bemozdulva. Viszont a "Túlságosan fakó színek" be van mozdulva annyira hogy egy jelentős lágyulást okoz. Talán még a fókusz sem állt be rendesen.
1/125 sec ilyen lövöldözésre kevés, csak ha pillanatra megáll a mozgolódás akkor sikerülhet, használj sorozatot, vagy csökkentsd a zársebességet, ehhez valszeg emelned kell az iso-t is, meg fényerősebb obi... -
BullZeye
veterán
Időnként "kiégnek" a képek, és nem igazán tudom, hogy miért, remélem aki ért hozzá rögtön tud segíteni, hogy mi okozza. Olympus E-PL5
Normális színek
Túlságosan fakó színekSajnos nem találtam jobb összehasonlító képet, de vannak képek amik sokkal fehérebbek, és valahogy a fekete inkább szürke, mintha köd lenne, de nincs.

Tudtok segíteni?
-
MrChris
nagyúr
válasz
jjeahh
üzenetére
Jaja, nem véletlenül nem volt égető szükség az AFre. Ami nekem van OM2-es abba is öröm belenézni, pláne az E510 után

Beszereztem én is egy JJC kártyát, lőttem is vele egyet.
Meg összehasonlítottam milyen lesz ha a LR, Silky -ben csak wb-t mérek és konvertálok minden izélgetés nélkül, hozzájuk csapva a váz jpg-t ami viszont eléggé el van állítva S3,3,1,-5. SilkyVázLr -
tacto
aktív tag
Akarhogy is erölködtem, sem az elsö generacios NEX-eken, sem a Fujikon, sem a korai Oly m43-okon nem varazsoltak a Voigtlander Leica M objektivjeim, meg a 15mm sem. Egyedül a 90mm Apo-Lanthar, de az az is igazabol a G5-ön tud nagyot, de ott nagyon nagyot

Apropo, maig nincs nativ Af objektivem az ujrafelfedezett m43-omra (G5), agyalok. A vaz hivatalosan ket ev garanciaval, vadonatujan vegül 150 Euromba került... es szinten elsö talalkozasom az electronc shuterrel: nem rossz
-
-
FEDman
addikt
Tényleg kellemesek a képek.

A régi Takumarok jellemzően kicsit lágyak. Az ilyen objektíveket meg minél kisebb felületű szenzorra teszed úgy erősödik fokozatosan ez a hiba és kapsz egyre lágyabb képet. És ugye ez visszafelé is igaz. Ezért lehet az, hogy adott esetben egy mFT-n még harmatosan teljesítő régi manuál egy FF szenzoros gépen már egész kellemes tud lenni. -
Studi
veterán
Teljesen off. Próbálkoztam már párszor a kis szenzoros vázakon a régi Takumar objektívjeimmel. Valahogy soha nem voltam elégedett a képükkel. Nagyon sokat segít a peaking az élességállításban, tényleg aranyat ér, ha kevés fény van. De ezek az obik valahogy nem adták nekem a kis szenzoron azt, amit vártam. Múlt hévégén Jahno (egyszer már csak betéved úgyis ide, akkor megismeritek
) hívott, hogy marhuljunk egyet a Városligetben. Jó alkalom volt ez arra, hogy az 5D-n adjak egy esélyt a régi obiknak. Hát nagyon bejött. Lehet, hogy nagyobb felbontáson már nem adnák azt, amit szeretnék látni, de ez a FF szenzor 12 megapixellel teljesen ideális az öreg üvegekhez. Mind azt mutatja, amire kitalálták.

1-2, ha érdekel valakit, ezek azt hiszem mind a 135/3.5-ös Takumarral készültek.
-
ati3x
senior tag
Nem akarok kötekedni! (tehàt fogok :-) ) úgy nézem màr ez is olyan 150 ezres kategória. És ugye még mindig csak 3rd party. Ha màr innét nézem akkor a 12-40 ami végig 2.8 és kisebb, ràadàsul idöjàràsàlló (em1, em5)megvan 240-250-böl. (legalàbbis itt) De természetesen igazad van. Azért van különbség. De nem fél és 3-ad àron van.
-
jjeahh
nagyúr
Találtam egy jó állapotú gh2 kit-et első gen. szürke 14-42-vel 100k-ért, sztetek jó ár?
-
törölt tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Aham, az akkor nem olyan vészes
Átgondolom még ezt a dolgot. Az a Kodak sem tűnik rossznak, bár nagyon minimális információ van róla, és az ára alapján nem valószínű, hogy igazán maradandó alkotás.
Pana 12-32
Pana 14-42 II
Pana 14
Kodak 12-45
Ezek vannak akkor kb versenyben. -
Mercutio_
félisten
válasz
üzenetére
Akkor itt valami félreértés van, a zoomolás ugyanúgy működik a 12-32-n, mint az Olympus vagy más kitobin!
A fly-by-wire csak a "manuális" fókuszálás (fókuszkorrekció) esetén van, de az szinte(?) mindegyik obinál m4/3-on így működik. -
Studi
veterán
válasz
ROBOTER
üzenetére
Köszi!
Nem lenne rossz...Ellenben ez a Kodak még csak nem is tükörobi.
Csak egy kályhacső. 
-
törölt tag
Nem zoomra gondoltam, hanem hogy esetleg valami 12/2.8, vagy 14/2.8 jellegű fix jöhet-e, ami nem kerül olyan sokba, de elfogadható képe van.
MrChris: Hohó, azt még akkor megvárom

Tin_Shield: Valószínűleg elég lesz, mert ami 12-es, az általában jóval drágább sajna. Olyan 50-60 ezer alatt szeretném megúszni ezt egyelőre. Igazából jó lenne a 14-es Pana fix is, csak az itt olvasottak alapján elég nagy a szórás minőségben.
-
-
Tin_Shield
őstag
válasz
üzenetére
Ha elég a 14-es kezdő gyutáv és olcsó obi kell, nézd meg a Panasonic 14-42II-t. Kicsi, nem összecsukós, az orrát is csak pár mm-t nyújtogatja zoom közben.
-
ati3x
senior tag
válasz
üzenetére
Te most viccelsz?
Nézd már meg hány kitobi van ehhez a rendszerhez, ebben a tartományban! Persze igen, a fényerös olcsó zoomok hiányoznak sokak szerint.. De kérdem én ki tud a többi rendszerben olcsó, és fényerös zoomot? Ami jó is? Naugye. It van a 12-40/2.8 ami nem olcso, de a rajzához képest nem is drága.Egy dlsr megoldáshoz képest meg nem is nagy.. Szóval nem tudom miröl beszélünk! Ebben a tartományban éppen van választék! 
-
törölt tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Ez attól is függ szerintem, hogy mire tekered rá. Egy ilyen PL vagy GM vázon jobb a minél inkább kompakt kialakítás, hoyg zsebre tudd tenni. Egy OMD azért akárhogy nézem, de nem zseb-barát, így az nem baj, hogy mondjuk 1 centivel hosszabb az obi, ha cerébe rendes mechanikus zoom van, meg nem kell kézzel nyitogatni.
Mostanában egyébként nem jön esetleg valami új obi ebben tartományban?
-
anaqer
veterán
válasz
schawo
üzenetére
Nekem is van. De néha jó lenne, ha nem lenne szükség mindkettőre... mondjuk igaz, ez pont az OM-D vonalon moot point - a főkapcsoló agyatlan elhelyezésével élből pofáncsapták a "kirántom a táskából egy kézzel, és pöcc-röff lövök" dolgot.)
Meg persze implementációja válogatja... de pl. a sima (nem EZ-s) Oly 14-42 "becsukva" is akkora, hogy az a plusz centi már tényleg nem osztott-szorzott volna.
-
törölt tag
Hát ez az
Azért is váltottam mft-re, mert a méret is számít 
Makróra nekem eddig teljesen jónak tűnik a 40-150+közgyűrűsor, így ez a funkció nem szempont már. Viszont ha a 12-32-t egy olyan méretben és kialakítással csinálják meg, mint amilyen mondjuk a 9-18, akkor szerintem venném is nagyon gondolkodás nélkül, az még teljesen jó. -
Cyborg
őstag
Sziasztok,
nincs köztetek valaki véletlenül Szombathely, vagy vonzáskörzetéből, aki megmutatná nekem a mft gépét?
Sajnos a tedd probára akció nem elérhető Vas megyében.Privátban keressen meg legyen szíves, ha van egy kis ideje.
Köszönöm!
-
Monya78
veterán
Eperkutyus, MrChris köszönöm

Utánajárok a 45mm obi decenteres gariztatásának...
-
törölt tag
válasz
polcsa
üzenetére
Ez még nem tudom mennyire zavarna, viszonylag keveset használom a MF-t, leginkább makrónál, de úgysem ezzel az obival mennék makrózni .
ati3x: Azt hiszem kell szerezzek egyet élőben. Eddig kihúzósból csak az Oly kitobit próbáltam, az borzalmas szerintem, biztosan halálra idegesítene, ha nem csak 5 percig kellene használjam. Ez jobbnak tűnik így a képekről.
Mondjuk jobban tetszene egy olyan megoldás, ami nem kihúzós, kitolós, elektromos rásegítéses. Szűkebb obiknál nagyon jó opciók vannak, de valahogy széleslátóban elég érdekes a felhozatal. Ennyire nehéz normális széleslátó obit csinálni? Ami jobb, az mind piszok drága. -
MrChris
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
jjeahh és én meg még páran videózunk is, annál marha fontos a pontos wb. Így sincs semmi tartalék, ha meg valamelyik irányba elcsúszik az elég gyászos, pláne a műfényes+magasisos esetekben. A Panánál a színek akkor igen csak eltünedeznek, kivéve a rozsdabarna-pasztelrózsavörös, szép színek már nincsenek.
RGB lednél végképp szívás. Múltkor egy jótékonysági rendezvényen voltam és a színes tombolaszelvények húzásánál folyamatos kabarét okozott, hogy a világoszöld, fehér, pasztelsárga cetliket nem tudták megkülönböztetni a kiváló szarledes színpadvilágítás fényénél. -
szerintem tényleg nincs semmi, de semmi racionális érv a szándékod mögött. az mft szenzor jelenleg alig rosszabb, mint a legelső ff szenzorok voltak, holott akkor is ugyanezt az eszmét futtattad volna. nem korlátja semminek a 16 mp-es mft lapka, na. használd, használd ki. a jelenlegi ff szenzorokat is utol fogja érni a jövőbeli mft, akkor megint felmerül ez a probléma? a használhatóság határát már nagyon rég átléptük.
-
.mf
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Chris: tudom, ezért is használom továbbra is, pedig a fényképezőgépek országában végignéztem, végigpróbáltam sokmindent. Legalábbis az adott feltételek mellett, jelenleg, nincs. Remélem, hogy azért lesznek még változások, máshol is beindul a FF MILC.
Jmakk: kapufa. Múltkor írtam is, hogy 20, 9-18 és 45 hármas volt, amit tulajdonképpen a képek 85-90%-ához használtam (a 20-as önmagában 60%). A maradék 10-15%: pár alkalommal a 25 (ha nagy fényerő és 20-asnál gyorsabb fókusz kellett); a 14-150 (tele oldala, ált. 60-100); 12-32 (9-18 hosszabbik oldalánál élesebb, 20-asnál gyorsabb fókusz) és 17-es (20-asnál kicsit szélesebb, és gyorsabb fókusz). Tehát a maradék felénél a 20-as fókusz-problémáit kompenzáltam, ha lenne egy 20-as élességű 17-es, akkor nem is használtam volna mást a telén kívül. Ellennék egy éles 16~20 f2.8, 35 f1.8~2 és 85~100 f1.8~2.8 fix sorral, meg sietőshöz egy alapzoom. De számold össze, egy vázzal ez sem kevés, árban, méretben és tömegben is.
Aztán még a fícsörökről (IBIS, EVF) nem is volt szó. Jelenleg nincs olyan, amire igazán azt mondanám, hogy kéne. Az A7m2 élőben leszerepelt, idegesítő apróságokon; hátha majd egy A7m3-ban javítják. Amit tükrösből még meggondolnék, az egy D610, 20 f2.8, 35 f2, 85 f1.8, 24-85 sor lenne, most, hogy már 900 GBP körül is kapni új 610-est.Jjeahh: adj az énekesre ND-szürke pólót

ANOka: táskák... ha tudnád, hányszor jártam körbe...
Japánba is úgy indultam el, hogy egy Loweprohoz hasonló de sokkal olcsóbb, használt bundeswehresből átalakított heveder + táska-rendszer. Nem jött be. Túl sok cucc; macerásabb le- meg felvenni; ha kabát + pulcsi után csak pólóban flangálsz, állíthatsz át rajta szinte mindent; meg feleslegesen sok hely van benne m4/3-hoz.
Ami nekem bevált:
a.) mindennapos használatra: közepes-nagyobb normál övtáska, sk párnázva, amiben elfér EM5 + 3 kisebb obi (eddig 12-32 vázon, 45, 17 v 20; ezután szerintem 20 vázon, 45, 9-18 lesz a felállás) plusz akkuk, lenspen, kártyák, stb.
b.) útra, ha több cucc kellhet: közepes bélelt fotós válltáska öv-akasztóval + egy öv, hogy mozgáskor, lehajoláskor ne lengjen be. Eddig egy Lowepro Nova 1 volt, de váltottam egy kínaira, ami kicsit hosszabb, de jóval (kb 5 centivel) keskenyebb (a zseb nem az elején, hanem a szélein van, és a teteje nem átfedő, csatos és feléd, hanem zipzáras és kifelé nyílik). Ebbe is elfért szinte minden: váz, 14-150, 9-18, 12-32, 17, 20, 25, 45, 10 mm-es makró közgyűrű, és vagy az FL36 vaku, vagy egy AS20 akciókamera. Meg persze akkuk, memkártyák, 1-2 szűrő, stb. Mondjuk tervezem kicsit átalakítani, obik külön elválasztva, elég csak váz, 9-18, 20, 45, 14-150, vaku, akciócam, apróságok. -
ati3x
senior tag
válasz
üzenetére
37mm-es szürömenet van rajta. Tehát lehet rá tenni. Igen, igaz kinyitva sérülékeny lehet. Mármint nem csak az frontlencse, hanem a mechanika. De becsukva nem vészes. ´s úgy jóval ellenállob lehet a fizikai behatásoknak.. A kinyitás meg pillanatok alatt megvan, ráadásul elég határozottan érzhetö pontot raktak rá hogy lehessen érezni mikor van nyitva. Szóval ez nem egy "harctéri" obi na.. Manuális fókuszgyürü? Hát istenem.. Mit vártok: Legyen kicsi, könnyü, fényerös, éles, kibirja az atomvillanást, ja és olcsó.. Na ebböl mindet nem lehet teljesíteni..
-
madgie
titán
válasz
jjeahh
üzenetére
Nekem volt Colorchecker Passportom, körbejártam már a problémát kicsit profibb eszközökkel is, de arra jutottam, hogy nem kell mindig mindent tökéletesre korrigálni, a fotó nem arról szól (kivéve mondjuk a tárgyfotozást).
Főleg, hogy az itt szeretett Oly színek is szeretnek sárgába elmenni, kültéren is (ami eyecandy, de nagyon nem szürkekártya)
-
válasz
jjeahh
üzenetére
Én is szürke kártyák használatával oldom meg a WB beállítását LR-ben.
A fényképezés elején készítek pár képet a kártyákról - lehetőleg azonos fényviszonyoknál -, majd azoknak a színét használom:Lightroomban:
1. 'W' billentyű, szín kijelölése a kártyán.
2. Utána készítek egy presetet erről: Develop/New Preset Settings-nél (csak) a White Balance legyen bepipálva.
3. Ezt a presetet meg ráküldöm Libary módban a kijelölt képekre jobb egérgomb használatával a helyi menüből kiválasztva.Nem állítom, hogy tökéletes munkafolyamat, de az én amatőr igényeimnek eddig megfelelt. Ezzel legalább "színhelyesebb" fehéregyensúlyt kaptam.
-
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Én Lowepro S&F Deluxe Technical Belt és a hozzá való S&F Technical Harness-ben gondolkodok.
Tény, hogy m4/3-os gépeknél nagyobbat - jelenleg - nem tervezek rá akasztani. -
jjeahh
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Valami kéne, mert utálok állandóan a wb-vel kínlódni lr-ben, manuálisan nem mindíg sikerül szépen belőni, ha legalább egy jó kiindulópontot kapnék, az már elég lenne.
trlala: ja, ez a célom csak lightroommal, de amúgy a fényképezőgépben is van egy olyan wb mód, ami szürkekártya alapján beállítja a wb-t magának.
-
jjeahh
nagyúr
Mivel a g3, g6 awb-je nagyon pontatlan, a kijelző színei is furák, így manuálisan sem tudok wb-t állítani, ezért vettem egy ilyent, csodát nem várok tőle, de ennyiért egy próbát megér... a szürkét tudom hogyan kell használni, de fehér meg a fekete kártya mire jó?
-
törölt tag
válasz
MrChris
üzenetére
Köszi, ez eddig teljesen elkerülte a figyelmem, annyira nem látszik rajta semmilyen kezelőszerv, hogy nem is gondoltam, hogy manuálisan tekerős.
ati3x: Erre lehet amúgy kitekert állapotban valami védelmet tenni? Mondjuk UV szűrő, vagy ilyesmi. Tudom, hogy ronthat a képen, de inkább az, minthogy valami lekarcolja a frontlencsét.
-
MrChris
nagyúr
És közben nagyon vigyázni a tubusára. Ha meg így tatyóba dobod ne utánna jusson eszedbe hogy basszus, elfelejtettem...
Már próbálgattam egy-egy napra kölcsibe kapva, de ez mindig visszariasztott. Főképp hogy régen egy ilyen egymásba csúszós tubusos csúcskompaktot úgy tettem tönkre hogy észre se vettem, egyet pedig a lányom éppen csak megkoccolt. Ha kinyitott állapot-méretűben is lenne fix házban ez a miniobi akkor már lenne ilyenem. -
ati3x
senior tag
válasz
üzenetére
Kicsit túl van lihegeve a dolog. 12-32 kézzel tekerös, tehàt egy pillanat kitekerni. Màsrészt ha a reakcióidö ennyire fontos, akkor kitekerve hagyod, méretre akkor sem nagyobb mint egy összecsukott akàrmilyen 14-42. A gép meg lehet ilyenkor kikapcsolva is. Magyarul kitekert 12-32-el kikapcsolt géppel màr csak a gép bekapcsolàsi idejét kell kivàrni. Azon meg màr nehéz hozni! :-)
-
törölt tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Hmm, akkor így nem biztos, hogy annyira jó lenne az a 14-es. Nem vagyok pixelkukkoló, de azért legyen már éles a kép, meg tudjon fókuszálni. Ráadásul nem vagyok benne biztos, hogy tudnék válogatni egy rakás obi közül, hogy melyiknek nincs hibája, vagy visszaküldözgetni őket az eladónak.
A 12-32 nem automatikus? Az is nyitogatni kell? Vagy mit értesz az üzemkész állapoton? Általában amikor sétálok, akkor kikapcsolom a gépet, mert különben ha csak lóg a nyakamban, akkor eléggé merül (működő kijelzővel meg érzékelővel), de ugye a 12-32-nek bekapcsolás után kell valami idő, hogy előbújjon, ezért gondoltam inkább fixre.
Még most néztem a Pana 15-öt, de az már kicsit drágább, mint amennyire gondoltam a vásárlás során. -
-
Lassú Víz
addikt
Attól függ mennyi pénzed van rá. Oly FL600R-től a Metz-eken át egészen a Meike MK320-ig. De manuál módban akár Yongnuo is.
-
ati3x
senior tag
Kéne valami combosabb vaku. Mondjuk nem a gm1-re :-) Az em5-re, mert ugye a kisvakuja nem valami combos. Tudtok valamit ajànlani?
-
jjeahh
nagyúr
G3, G6, E-P1. Ezek most a két Panával készültek sima első generációs pana kitobival és sigma 60mm F2.8-al, szal semmi csúcsmotyóm nincs
Nagyon szeretem koncertre a régi helios 44-2-őt is az esztelen flare miatt, és valahogy ilyenkor kontrasztban is nagyon ott van, fura, hogy az amúgy kopott képű öreg orosz mennyire élénk koncertfotóknál.(#64203) hibavissza: tesó a tanítványom

-
Mercutio_
félisten
válasz
üzenetére
14/2.5 a drágább változatú GFx-kitek kitobija volt, ezért nagy a gyártási szórás. Ki lehet fogni (válogatni) saroktól sarokig élest, de ha peched van akár (enyhén) decenterest is.
A 12-32-t a vázon "üzemkész " állapotban érdemes tartani, bekapcsolt gép esetén ég is a felirat ha összecsukva hagyod, hogy nyisd ki. -
törölt tag
Nézelődök nagylátó témában, de nem igazán tudok dönteni egyelőre. Amik felmerültek, azok a Pana 14mm, Pana 12-32mm, és esetleg a Samyang 12mm.
Amit olvastam teszteket a 14mm-ről azok szerint kb a 14-42 kitzoom szintjét hozza képminőségben (kivéve Stefe Huff szerint, aki meg el van ájulva tőle, hogy milyen éles), viszont akkor már az a kis fényerő különbség nem biztos, hogy megéri a 12-32-vel szemben, aminek meg nagyobb átfogása van. Illetve még a drágább Samyang is benne van a képben, bár ez manuál.
Leginkább szűk utcaképekhez, esetleg beltérben, vagy tájképekhez használnám, így felmerül, hogy mondjuk egy utcakép elkapásához mennyire jó egy manuál, vagy egy összecsukható zoom, mert azokkal kell azért egy kis idő, mire rendelkezésre áll az obi, vagy mire megkomponálja az ember a jelenetet. Van egyébként annyival jobb a Samyang, hogy érdemes legyen a listán tartani? Illetve van még esetleg valami, ami ilyen kategóriában lehetséges alternatíva? -
.mf
veterán
válasz
üzenetére
"Monitornézetben zavarja a szemed az iso 200-400 zajszintje?"
50%-nál már ISO400, bizonyos körülmények mellett ISO200 húzott árnyékainál is látom a zajt homogénebb felületeken. 50% pedig egy kicsit megnyesett kép full-HD méretben, azaz monitor-nézetben.
Más az ingerküszöbünk. Ha pedig valamiből a maximumot próbálod kipréselni, akkor ahhoz ezek a régimódi megoldások kellenek... -
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Igazad van Mester, megyek is és adom el az egész cuccost, veszek valami dzsunka-kompaktot, az én képeimhez az dukál...
Le lehet rólam szállni. És igenis van értelme és oka. Már az alap-ISO sem tiszta. Ha meg még elkezded utóban húzni az árnyékokat, a zaj csak még jobban megy fel.
Gorgo: szeretek este képelni, akkor meg már eleve kell.
Fullfrém... Kár, hogy ez sokkal bonyolultabb annál az egy szónál.
1. Kéne vázstabi, mert szeretek este képelni. Vázstabi csak a régi A99-ben (régi PEN szintű, felejtős) és az új A7m2-ben van. Kipróbáltam, és egy borzalom a kezelése. Se az első, se a hátsó tárcsát nem lehet normálisan elérni, fogást kell váltani. Nem csak szerintem, ma olvastam a dpr tesztet, ott is ezt emelik ki. Ha lemondok a vázstabiról (akkor megint kell az állvány szürkületre), mi marad? Tükrös dinoszauruszok. Már hozzá vagyok szokva az EVF-ben megjelenített infók és ~wysiwyg kép kényelméhez, nem szívesen adnék ebből alább.
2. A gép + obik súlya kis híján behozza az állványt. Egyetlen 24-85 vagy 24-105 nekem nem elég. Kell valami 150~200 tele is, valami ultra-széles 16~20 is, és valami legalább f1.8 fényerős 35~40 sem ártana estére. S ezzel még csak a minimumnál tartunk (jó lenne egy 35-50-85 fix triumvirátus is).
3. Drága. Nagyon.
3.a) Nehezen tudom racionális érvekkel alátámasztani. Főleg, hogy arra, amire használom (tájkép, tehát rekeszelve) csak az apró részletekben / belenagyítva adna többet, mint az EM5. Ha meg egy gyengébb pillanatomban mégis ennyit elszórnék rá, akkor legyen olyan, mint amilyet szeretnék.
3.b) Ilyen értékű cuccot magammal cipelni... Ha ellopják, nekiütődik, leesik... Idén 3x volt "eset". 1x Norvégiában egy jeges lejtőn megcsúsztam, bár a hátizsákom kapta a nagyobbat (a termoszra érkezhettem, hiába volt acélból, behorpadt), de az obik is kupaktalanodtak a táskában. 1x Japán első hetében az esés a bringával, bár akkor a cuccos nem kapott nagyot, csak én. És végül még1x Japán, utolsó hét, bringával hegyről le egy gödör megdobott, bár bringán maradtam, de a fotóstáska kiugrott a kosárból. Ezt is olcsón megúsztam, a táska az akksis oldalzsebre érkezett. De mi lett volna, ha nem...Úgyhogy inkább várok tovább, hátha érkezik jövőre valami jobb. Ekkora útra egy pár évig úgyse tudok menni.
Szata: Oly "Tedd próbára" program, csak kaució kell, kikérsz egy 60 f2.8 macro-t valamelyik vázzal, és egy hétig próbálgathatod otthon / a rendelőben.
-
hibavissza
veterán
válasz
szata.68
üzenetére
A 14-140 egy túrazoom. Fény kell neki. 3,5-től indul. Ez jó választás, ha nem csak szájba lősz
.
Hátránya, hogy eséllyel a körvakut nem spórolod meg. Ebből vannak egész olcsó, LED-es darabok is. Tudjukhol nemrég teszteltek is egyet.Én a helyedben bemennék egy Oly boltba (vagy random fotósboltba ahol lehet m4/3-ot próbálni) a barátnőmmel és szájba
lőnémfotóznám. A tizedik kép után tudod már mi fog kelleni. Én nem költenék el látatlanba ennyi pénzt....
Új hozzászólás Aktív témák
- Számítógép - Gamer PC! Csere-Beszámítás! R5 5600G / RTX 4060 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- Dell Latitude 7410 Core i5-10310u, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
. De az obi tényleg állat, ahányszor használom mindíg leesik az állam. Tudom, hogy nem egy kategória és igazságtalan, de ma nálunk volt a canon 50/1.8 is,
Nincs élesítés, utómunka stb.

meg a képek is jók, mint általában
a malackáson meg gondolom másképpen mért fényt a gép, mint az elsőn, a benyúló kar miatt.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

De csiripeltek már a verebek korábban egy Olympus kicsi tükörteléről, kétlem, hogy ők MF-el akarnák piacra dobni.