Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1301) Piftuka válasza r4pt0r (#1294) üzenetére


Piftuka
veterán

- Ahol a 4,5 méteres elhelyezésével gond van, és 3,5 méteresben gondolkodsz, ott valószínűleg elfér a 396 cm-es (~4 méteres).

Ha így van, én azt javaslom. Az 4-6 felnőtt embernek, a perem mentén "körbeülve" kényelmes. Még testartásra kényelmes, "lecsúszott" pozícióban sem érnek össze a lábak.

A 350 cm-es esetében ez már nem feltétlenül igaz.

- A "Gre" medencéket sajnos nem ismerem!

- A hőszivattyúról a FB megfelelő csoportjában meglehetősen sokat olvastam. Két felhasználó van. Az egyik siránkozik, hogy mennyire megdobta a villanyszámláját. A másikat nem érdekli. (Mert burzsuly.)

Konkrét pénzösszegek nem nagyon szerepelnek, de ez állandóan visszatérő téma. Csodák nincsenek... az "olcsóbb" (170.000-200.000 forintos) berendezések jellemzően nem sok mindenre jók, és egy nagyobb medencénél még erőlködnek is. Sokat fogyasztanak.

A drágább, nagyobb teljesítményű példányok pedig annyira nagy teljesítményűek, hogy ott még hatékony fűtésük esetén sem úszod meg a villanyszámlát.

Hacsak nem vagytok extrém mértékben fázósak, akkor a szezon nagy részében (nyilván jól, napos területen elhelyezett medencével) egy szolár fóliával, de még akár anélkül is bőven meleg "strandvizetek" lesz.

(Én pl. tavaly végig azon küzdöttem, hogyan tudnám lehűteni a 4 méteres medencénket. :) 25 fokos víz felett nekem már minden bajom van, a legmelegebb hetekben pedig 30-32 fokra felment a vízhőmérséklet.)

- Az UV lámpa rendkívül hatékony csírátlanító, de a "hobbi" verziók működése szvsz kevés egy gyakran használt hobbi medence teljesen vegyszermentes használatához. A klór mennyiségét persze lehet csökkenteni vele.
Komolyabb, "ipari minőségű" berendezést pedig nyilván nem fogsz tudni ~30.000 forintból kiépíteni és üzemeltetni.

"Aquila non captat muscas."

(#1302) Piftuka válasza hakos1987 (#1299) üzenetére


Piftuka
veterán

Két út áll előtted:
1. A medencét és csatlakozóit "felkészíteni" a 38 mm-es csövek használatára.
2. A szűrőt szűkíteni 32 mm-re.

Én az utóbbit javaslom. Szvsz "sallangmentesebb". Ha pedig van esetleg otthon 32 mm-es gégecsövetek, akkor pláne.

A medencét szépen kivágni kockázatos. Az anyag végighasadhat, meggyengülhet (olvastam ilyen felhasználói beszámolókat, láttam nagyon rossz végeredményeket fotón)...

A szűrő oldalára viszont tudsz tekerni két darab ilyen átalakítót:
Intex hollanderes átalakító 32mm/38mm gégecsőre

Másik bolt: Ø 32 / 38 mm x 2" IG Adapter Intex medencékhez
2" IG nélküli tömlőkhöz

Így a medence oldalán használhatod az eredeti, 32 cm-es csatlakozásokat (a fúvó és szívócsonkok végei), egy-egy szimpla 32 mm-es gégecsövet általad választott hosszban.

A szűrőre pedig ezeket csavarod fel. Szimplán bilinccsel rögzíted ezeken a 32 mm-es gégecsövek másik végeit, és már kész is a rendszer. :K

Ne aggódj, ekkor(k)a medencénél a gyakorlatban nem jelent semmi érzékelhető hátrányt, hogy adott órában a kisebb átmérő miatt valamelyest kevesebb víz "forul meg".

Észre sem veszed a különbséget.

"Aquila non captat muscas."

(#1303) Azie


Azie
őstag

Sziasztok!

Anyumnak szüksége lenne valamilyen medencetisztító megoldásra a medence aljáról (rovarok/bogarak/por/), amit hálóval macerás takarítani, porszívóra gondolt. 3,6m-es bestway merevítős falú medencéről van szó. Érdemes ehhez beruházni robotra, vagy elég lehet a kézi? Mennyire könnyíti meg az automata, milyen gyakran kell tölteni és hasonló kérdések merültek fel? Elvileg keret van rá, csak ha tök fölösleges ekkorához, akkor nem vennénk neki robotot.
Esetleg konkrét típus ajánlás(oka)t is megköszönök.
Előre is köszi!

"Believe in the ideal, not the idol." - Serra

(#1304) Piftuka válasza Azie (#1303) üzenetére


Piftuka
veterán

Szia!

Én ezt az akkus porszívót javaslom: INTEX akkumulátoros medence porszívó (28620)

Éppen az ilyen ~2-5 méteres hobbi medencékhez találták ki. Nagyjából 50 percig üzemel egy töltéssel.

Folyamatosan felügyelt, gondozott medence esetén ez bőven elegendő kell, hogy legyen.

Kicsit olcsóbb, de nem olvastam még véleményeket róla: KOKIDO TELSA 5 AKKUS MEDENCE PORSZÍVÓ

"Aquila non captat muscas."

(#1305) SUPREME7 válasza Piftuka (#1304) üzenetére


SUPREME7
őstag

Árukereső nem hozza, de iponban is van olcsóbban:

https://ipon.hu/shop/termek/intex-28620-akkumulatoros-medence-porszivo/1826244

(#1306) Azie válasza SUPREME7 (#1305) üzenetére


Azie
őstag

Köszi!

@Piftuka (neked is) én is ezt találtam, meg az alap zsákos kerticsapos megoldást:
https://www.mall.hu/kellekek-medencehez/marimex-medence-porszivo

[ Szerkesztve ]

"Believe in the ideal, not the idol." - Serra

(#1307) Piftuka válasza Azie (#1306) üzenetére


Piftuka
veterán

A slaggal üzemelő megoldás nagy szívóerővel rendelkezik, és "darabos" szennyeződés összeszívására tökéletes, ám homokot és elpusztult algát szívni a fenti linken is látható tüllzsák miatt alkalmatlan. Az ilyen apró szemcsék keresztüljutnak rajta.

(Plusz hátrány - már akinek az -, hogy a használat közben friss hidegvizet juttat a medencébe.)

"Aquila non captat muscas."

(#1308) Azie válasza Piftuka (#1307) üzenetére


Azie
őstag

alga szerencsére nincs, de igen, a homok láthatóan átmegy a zsákon, a hidegvíz sem probléma. köszi, hogy felhívtad rá a figyelemet :)

"Believe in the ideal, not the idol." - Serra

(#1309) sajtee5


sajtee5
csendes tag

Sziasztok!

Van egy süllyesztett pp medencénk, amihez tartozik egy homokszűrő (pontos típust nem tudok mondani, mert az előző tulaj vette). A télisítés után elkezdtük újra üzembehelyezni a medencét, azonban a feltöltésnél észrevettem, hogy a homokszűrő a tetejénél 2 ponton is ereszt. Csináltam 2 közeli és egy távolabbi képet az eresztés helyéről: kép1 kép2 kép3 Leszedtem róla a "fejet", látszólag a tömítésnek semmi baja nincsen, de miután visszaraktam és jól megszorítottam, akkor is ezt produkálta. Tudnátok segíteni, hogy mit kezdjek vele?

Köszi előre is!

(#1310) DopeBob


DopeBob
addikt

Sziasztok,

szeretnénk venni idén egy új medencét, eddig puhafalú 2,4-es volt (10 éves lesz idén!) tavaly már nagyon sokat használtuk, kicsi is már két gyerekkel és a papírszűrője sem alkalmas a folyamatos használatra.

Egy beton felület van ahol fel tudok állítani medencét, sajnos csak a 3,05-ös fér fel, a nagyobb már nem. A korábbi egy Bestway, most is azt néztem fémvázasok közül érdemes megvenni a Steel Pro Max-ot? Ugyan az látszólag, árban több mint a duplája. Vagy esetleg az Intex Prism Frame van árban valahol a kettő között.

Illetve egy ekkora medencéhez mekkora homokszűrő passzolna? 6m3/h elég lesz? (szűkíteni kell majd 38-ról 32-re, illetve a szolár fűtés is be lenne kötve a szűrő mögé).

MZ/X

(#1311) SUPREME7


SUPREME7
őstag

Sziasztok, tavaly sokat szívtunk azzal, hogy mivel földön volt a medence, reggelre azért - főleg gyereknek - lehűlt annyira a víz, hogy nem volt túl kellemes, csak ha már délelőtt kellően sütötte a nap, koradélutánra melegedett fel kellemesre. Gondolom a hideg talaj éjszaka lehűtötte.

Idénre gondoltam csinálok neki valami alapot, de azért olyanban gondolkodok, ami nem fix, tehát szezon végén elbontható. Csinált már valaki ilyet?

305cm-es medencéről van szó, fémvázas, gondoltam 4m-es 10x10-es gerendából csinálok egy keretet, kiásom a 10cm magasságot neki, tehát besüllyesztem talaj szinthez, belülre 10cm nikecell táblákkal kirakom, és a tetejét pedig 15x1,5-es deszkával fedem.

Valami ilyesmi lenne, csak a föld szintjében és teljesen bedeszkázva, és azon állna a medence.

(#1312) Lanash válasza SUPREME7 (#1311) üzenetére


Lanash
aktív tag

Ha ez 1,5 cm magas fenyő deszka akkor szerintem az nem tartja meg. Én a nappaliban is 2,8-as parkettát raktam le. Ez legalább 4600 kg/305cm. Én idén bestway medence fűtést fogok venni. Lehet, hogy olcsóbb és jobb megoldás.

(#1313) SUPREME7 válasza Lanash (#1312) üzenetére


SUPREME7
őstag

Hát, kb ennyiből jönne ki a bestway medencefűtés is az igaz, de a kerthez közel csak 1.5-es vezetékkel szerelt konnektor van kiépítve, nem hiszem, hogy tetszene neki ha ráküldenék 3 kW - os motyót, főleg, ha más is menne mellette :D Meg van egy szolár átfolyós melegítő, bár az is tavaly földön volt, szóval az se sokat segített. Egyébként nyilván nem csak körbe keret lenne, hanem lenne belső kereszt gerenda is 4db elosztva, szerintem elbírná. Ezért kérdeztem, hogy esetleg valaki csinált-e már ilyesmit.

[ Szerkesztve ]

(#1314) LanyUs válasza SUPREME7 (#1313) üzenetére


LanyUs
senior tag

Szüleimnél a 900 literes felfújható jakuzzi alatt kék xps van. Simán bírja a terhelést! Én is tettem a teraszomra. A 120 kg-os barátom leült a székre és a 2 cm-es láb még nyomot sem hagyott benne. Ha veszek majd egy 3 méterest, akkor én is teszek alá 10 cm xps-t.

(#1315) DopeBob válasza LanyUs (#1314) üzenetére


DopeBob
addikt

Fémvázas medencénél egy lábon mekkora terhelés van kb? A medencét már megrendeltem, betonra lesz állítva, én is tennék alá xps-t de nem fog a láb benyomódni az xps-be? :)

MZ/X

(#1316) LanyUs válasza DopeBob (#1315) üzenetére


LanyUs
senior tag

Valamennyit biztos tömörödik, mert a több tonna súly a lábakra koncentrálódik. A felfújható perem és jakuzzi estében szépen eloszlott a súly. Nem tudom, majd kipróbálja valaki itt :)

(#1317) Zsadi


Zsadi
őstag

Sziasztok!
Előkészületek alatt vettem észre, a medence aljat kb 1,5-2cm hosszban valami kihasította. :O
Praktikeres tubusos fólia ragasztó jó erre? Vagy esetleg más ajánlás?

(#1318) Piftuka válasza sajtee5 (#1309) üzenetére


Piftuka
veterán

Sikerült azóta megoldani?

Ha nem, akkor egy másik tömítőgyűrűvel nézzétek meg. Nagy "varázslat" itt nincsen. Nem légmentes az illesztés.

Vagy a gumigyűrű okozza, vagy a tető és/vagy az alső rész peremének eldeformálódása. (Utóbbinak kisebb a valószínűsége. Fizikai behatás, vagy extrém hőség hatására fordulhat elő.)

"Aquila non captat muscas."

(#1319) Piftuka válasza SUPREME7 (#1311) üzenetére


Piftuka
veterán

Napi viszonylatban hány órát süti a nap? És mit jelent az "annyira lehűlt" a gyakorlatban? Hány fokosra?

"Aquila non captat muscas."

(#1320) SUPREME7 válasza Piftuka (#1319) üzenetére


SUPREME7
őstag

Már nem emlékszem pontosan, de talán 19 fok körülre visszahűlt éjszaka, és kb 2-3 óra környékén volt 23-24 fokos az 1db átfolyós szolár melegítővel kiegészítve. Kb 9-10-től éri folyamatosan a nap.

(#1321) Piftuka válasza SUPREME7 (#1320) üzenetére


Piftuka
veterán

A 23-24 fok az kiváló, a 19 fok az valóban kicsit alacsony.

Viszont, ha Magyarországról van szó, és mindig süti a nap, akkor ott más probléma van. A talaj nem hűti le ennyire, mert tavaly júliusban-augusztusban, amikor kánikula volt a mi kétszer ekkora kapacitású medencénkben a víz gyorsan 29-32°C lett. (Az nagyon sok.)

Ettől függetlenül tehetsz alá mezőgazdasági fóliát, műfüvet, PVC szőnyeget, fa, beton, vagy kő alapzatot, de ezeknek inkább a kulturált elhelyezés, és stabilitás szempontjából van jelentősége. (Bár kétségtelen, hogy némelyik ezek közül a hőszigetelésben is segít.)

A legtöbbet a medence vízhőmérsékletének stabilan tartása érdekében azzal teszed, ha használaton kívül azonnal felteszed rá a szolárfóliát, és a ponyvát is.

Főleg az előbbi segít abban, hogy az éjszakai lehűlés hatását meggátolja. A kettő együtt még a párolgást is csökkenti. (Az esetedben hasznos, hiszen a párolgás hőt von el.)

"Aquila non captat muscas."

(#1322) FőDudu válasza SUPREME7 (#1311) üzenetére


FőDudu
addikt

Nikecellbol (styropor) csak a 300-as lesz a jo - az mar garazs aljaba is jo, mert nem roppan ha ralepsz.

100-as semmikeppen nem jo - szomszed most hajitotta ki aa tavalyit. Osszezsugorodott (3 centi vastagbol lett centis vastagsag) es centis resek is voltak koztuk.

Bocsi, nem tudom a magyar megfelelojet az erteknek - csak az remlik, hogy a 100-as a10e kg/m2 terhelhetosegu.

100-as az en mazsa feletti sulyom alatt mar benyomodik. Szoval az semmikeppen nem jo.

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#1323) FőDudu válasza Zsadi (#1317) üzenetére


FőDudu
addikt

Dobozaban adtak hozza post-it laphoz hasonlo atlatszo ragasztot.
Tenyleg pont akkora...
[link]

Legalabbis nekunk eddig mindegyikhez adtak - pont tegnap hasznaltuk az elsot. Talaltunk egy pici szurast a medence aljan.

FőDudu

(#1324) FőDudu válasza DopeBob (#1315) üzenetére


FőDudu
addikt

300-as vagy erosebb XPS eseten nem lesz gond.
Szomszed 100-as Styropor lappal probalkozott, abba centi melyen benyomodtak a labak.

(viszont legalabb nem tud elmozdulni akarmennyit ugralnak benne) :C

FőDudu

(#1325) Zsadi válasza FőDudu (#1323) üzenetére


Zsadi
őstag

Köszi!
Átnézem a tartozékokat. Hátha meglesz, és nem dobtam ki. :)

(#1326) FőDudu


FőDudu
addikt

Tegnap este osszeraktuk a tavaly elrakott 4,27x1,07-es medencenket. Most toltodik.
Szivattyut mar belottem - az sajat szerzemeny (Amazonrol) egy Steinbach homokszurore dolgozik. Jo, mert csak 300W fogyasztasu, nagyon halk, hovedett (volt mar amikor a hovedelem lekapcsolta, aztan hult es ment tovabb), onfelszivo (bar arra itt nincs szukseg), konnyen tisztithato a szuro kosara.

Homokszuroben uj, ivoviz minosegu homok van.
Ejjel komoly eso volt, majd ha tele lesz, megy bele nemi gyorsklor (a csapvizen felul), aztan kap egy kombi tablettat es mehet a furdes.

Szerk: furdes mr megy, 4 gyerek nyomja a felig telt medenceban. Meg a szivocsonkig sem er a viz, szoval csapvizben ugralnak.

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#1327) FőDudu válasza Zsadi (#1325) üzenetére


FőDudu
addikt

Eddig mindeegyikhez adtak, emlekeztem ra, nejem pedig meg is talalta a garancialis dolgok kozott a konyveben.

Pedig mar nekialltam volna egy gumibelsobol vagott foltot raragasztani gumi ragasztoval az aljara ('joleszazugy alapon', ugyis ranyomja a tetejen levo viz), de ez mas minoseg. Egy vekony, atlatszo, ontapados lap ami kb post-it meretu.

FőDudu

(#1328) FőDudu válasza Piftuka (#1318) üzenetére


FőDudu
addikt

ha deformalodas van, akkor az osszerakas elott be kell kennyi sziloplaszttal mindket felet (ugy, hogy a tomitest ne erje) , megvarni a szaradast, aztan problema megoldva.

Hazibarkacs sufnituning, de nincs ott akkora nyomas ami gondot okozhatna.

FőDudu

(#1329) FőDudu válasza Piftuka (#1321) üzenetére


FőDudu
addikt

Es nem mellesleg meg a klort is bent tartja.
Mert nalunk akarmannyi klort nyomunk a sosem letakart medencebe, a berakas utan 1-2 oraval mar alig van benne.

De a viz ettol meg teljesen jo, kristalytiszta. Igaz csak kb 13m3 amit kezelunk.
Heti 1 nagy kombi tabletta, heti 102 kicsi gyorsklor extrakent a skimmerbe, idonkent 200-300g pH- es a izem csodajara jartak a szomszedok.

(igaz a leeresztes elott 2 hetig mar nem kapott semmit (pont elfogyott minden), akkor bezoldult, a vegen meg a szuro homokot is kidobtam mert ammonias szagu budos lett).

FőDudu

(#1330) cementelek


cementelek
csendes tag

Kedves Fórumtársak!

A segítségetekre/tapasztalatotokra van szükségem. 4,5x2,2m 8m3 méteres medencém lábai megsüllyedtek a talajban, 1 napi fürdőzés után :(. Arra gondoltam, hogy 40x40x4 cm-es beton járda lapot tennék a lábak alá 12db láb. Sajnos beton placcot nem tudok készíteni alá, mert csak 70 nm zöldfelületem van. Szerintetek ez elegendő lehet.

Egyébként sokat olvastam a fórumot, hála a hozzászólásaitoknak sikerült jó homokszűrőt venni, és a vasas vízből 10 óra alatt sikerült kristálytiszta fürdővizet varázsolni. A lányom nagyon élvezte, jó lenne mielőbb újra használhatóvá tenni.

Köszönöm a segítséget!
CE

(#1331) Lanash válasza cementelek (#1330) üzenetére


Lanash
aktív tag

Szerintem jó megoldás lehet. Arra vigyázz, hogy a nagy pancsoláskor ne mozduljon el a láb.

(#1332) FőDudu válasza cementelek (#1330) üzenetére


FőDudu
addikt

Az otlet nem rossz, de en valami teglalap alkuban gondolkodnek, ugyanis a medence ala nem fogod tudni beeroltetni a jardalapot.

Inkabb arra keszulj, hogy a medence falaval parhuzamosan (es attol kifele) legyen megfelelo meretu. 1-1 labat meg en is megemelek a 13m3 urmeretu medencemnel - de azt mar kizartnak tartom, hogy addig tartsam amig valaki berak oda egy 40x40 centis jardalapot.

Azaz ha nincs ra emelod, akkor valami 30x15 vagy 20x10 centisben gondolkodj - azt egyszerubb lesz ala berakni. Es nem tori el a gyerek labujjat amikor belerug. Mert a 40 centis nagyon ki fog logni ;)

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#1333) hakos1987


hakos1987
őstag

Sziasztok!
Szeretném megosztani a tapasztalatomat csővázas medencék terén:

Intex 366x76 cm-es medencét cseréltem le az idén. Az Intexnek 4 szezon után egyébként semmi baja nem volt, csak mélységre már kevés volt a gyerkőcöknek. Ahhoz anno megvettem az INTEX 28638 (3.785 l/ó) szűrőt, ami nagyobb a gyárilag mellékeltnél, de még 32mm-es a csatlakozása. Nálam a szűrő folyamatosan ment, a papírszűrőt heti 1x takarítottam, egy szezonban 2 db papírszűrőt használtam el. Csak 20 mg-os klórtablettát adagoltam ahogy fogyott el, egyébként csapvízről volt töltve, a szezont vízcsere nélkül végig vittem.

Medence takaró: korábban a buborék fóliás takaróm volt, ami azért jó, mert éjjel kevésbé engedi lehűlni a medencét és gyorsabban is melegszik alatta a víz. Hátránya viszont, hogy a rovarok, piszok belehullik, a darazsak is oda tudtak járni a medencéhez inni... Ez 2 szezon után szétfoszlott, azóta egy Intex 28031 takaróponyvát használok. Előnye, hogy nem megy szemét a medencébe, hátránya hogy nem melegszik alatta annyira a medence és nem is tartja annyira a hőt. Továbbá csak a szélénél van kilyuggatva, így egy eső után parádésan meg tud állni benne a víz+kosz.

Medence csere: idén végül vettem egy Marimex Florida rattan 366x99cm-es medencét. Azon túl hogy mélyebb és szebb a külleme, előnynek gondolom, hogy a sötét színe miatt könnyebben melegszik benne a víz. Viszont fontos itt megjegyeznem, hogy az Intex medence falvastagsága kb. duplája a Marimexnek (és ahogy korábban olvastam a Bestwaynél is).
Szóval ebben némi visszalépést érzek, továbbá vékonyabb csövekből tevődik össze a Marimex medence annak ellenére, hogy nagyobb, mint az Intex volt. Viszont összerakva, feltöltve a Marimex formája jóval "hengeresebb", mint az Intex volt (körte alakú), vagyis szebben áll.

Szűrő szempontjából maradni akartam a papírszűrőnél (szerintem ekkora mérethez még mindig nem indokolt a homokszűrő), így vettem egy Intex 28636 Krystal Clear szűrőt, ami 5700 l/ó-t tud. Ezt már csak szakaszosan fogom működtetni. Első bekapcsoláskor elég hangos volt, de 1 óra működés után elcsendesedett, gondolom bekopott és/vagy kidolgozta a levegőt.
Mivel a medence csatlakozása 32mm-es, a szűrőhöz pedig 38mm-es hollandis csövet adnak, ezért némi vívódás után megkérdezve az Intex hazai forgalmazóját is, a medence vágása mellett döntöttem (állítólag így nem feszít annyira, mint szűkítővel). A döntést nem bántam meg, azon a részen a kivágás után is maradt dupla réteg fólia és a korábbi 32mm-es átvezetőnek a gumírozott kis mandzsettája is.
Viszont számomra érthetetlen okból ehhez a szűrőhöz csak egy 38mm-eshez való befúvót adtak, szívót fejet és csapokat nem, így adta magát, hogy rendeltem az egyetlen helyről, ahonnan beszerezhető (medencediszkont) egy komplett átvezető szettet (Intex 26003 (bár valójában 26004)). Az új átvezetők tökéletesen állnak a medencén és tényleg nem feszíti a medence falát.

Összességében elégedett vagyok, a tartósság pedig majd kiderül, de az biztos, hogy az Intex medence erősebb, vastagabb és ezáltal valószínűleg tartósabb volt. Jó pancsizást mindenkinek! :))

Bolygónk 3 alapeleme: föld, víz levegő... vízzel és levegővel a hülye is tud hűtést építeni, de próbáltátok már földdel?! :)

(#1334) pelenka35


pelenka35
őstag

Sziasztok!!
Homokszurő kellene asszem 8000l literes a medencenk , tudnátok ajánlani ?
Beastway elektromos vízmelegítőre érdemes költeni??
Köszönöm ,pacsi.

Gamertag:Rob3rt75

(#1335) pelenka35


pelenka35
őstag

Közben hazatelefonáltam 9150 literes :Y :B .

Gamertag:Rob3rt75

(#1336) cementelek válasza FőDudu (#1332) üzenetére


cementelek
csendes tag

Köszi a válaszokat. Azért kell 40x40 járdalap, mert támasztó lábas a medence, és (1 láb) 2 talpa között 30 cm a távolság, emiatt szeretném, hogy 1 láb 2 ága 1 alátámasztást kapjon. Nem fogom emelgetni a medencét, sajnos le kellett engednem a vizet, mert a süllyedéstől egy irányba nagyon megdőlt a medence, és nem akartam, hogy a keret megsérüljön. Legkésőbb a hétvégén megcsinálom és töltök fel képet az eredményről.

(#1337) cementelek válasza pelenka35 (#1335) üzenetére


cementelek
csendes tag

Én már 8m3 medencéhez is vettem egy homokszűrőt üveg szűrőközeggel, korábbi kisebb medencénél már elegem volt a sok vízcseréből, és medence test sikálásából.
Én ezt a típust vettem (Intex 26646 Krystal Clear homokszűrős vízforgató 6 m3/h 370W) Ajánlom, 6m3-t tud óránként, halk üzemű, én eddig elégedett vagyok vele.

(#1338) Lanash válasza pelenka35 (#1334) üzenetére


Lanash
aktív tag

Arra figyelj, hogy a Bestway vízmelegítőt nem tudod használni 3000l/h feletti vízforgatóval.

(#1339) Piftuka válasza hakos1987 (#1333) üzenetére


Piftuka
veterán

Köszi, hogy megírtad a tapasztalataidat! :R

Pár gondolat, ha megengeded...

"Medence takaró: korábban a buborék fóliás takaróm volt, [..]szétfoszlott, azóta egy Intex 28031 takaróponyvát használok."

A felhasználók 99%-ához hasonlóan kevered a fogalmakat. Pontosabban az egyes eszközök funkcióit.

Amikor "medence takaróról" beszélünk, az a takaróponyva, ahogyan írtad is. Ennek feladata a víz megóvása a belehulló, beleszálló mindenféle szerves és szervetlen szennyeződéstől.

A "buborékos" fólia viszont szolárfólia. A funkciója a víz felmelegítésének elősegítése, illetve a víztömeg lehűlésének lassítása.

Tudom, hogy sokan ezt használják "takaróponyvaként", de már a kialakítása révén alkalmatlan a célra. Egyszerűen nem arra való.

Szóval tisztelettel megjegyzem, helytelen az említett "hátrányról" írni vele kapcsolatban, hiszen mivel a nyitott medence felszínén úszik, nyilván nem tudja megakadályozni a szennyeződés medencébe jutását.

A kettő említett fóliát egymás kiegésztéseként kell használni. Sőt... a szolárfólia használata nem szükségszerű (csak ajánlott), viszont a takaróponyva alkalmazása - használaton kívüli medencénél - elengedhetetlen.
(Feltételezve, hogy nem akarsz állandóan "dzsuvás" vízzel vesződni. És sokkal többet takarítani a medencédet, a minimálisan szükségesnél.)

"(szerintem ekkora mérethez még mindig nem indokolt a homokszűrő),"

Ezt nem feltétlenül a medence mérete határozza meg, inkább a praktikum.

Teljesítményben természetesen megfelelő az általad használt papírszűrő, de a patronok tisztítása, cseréje sokkal macerásabb, mint a homok automata át/visszamosása.

Emellett adott szivattyú kapacitás mellett a szűrési hatékonysága érezhetően nagyobb a homokszűrős megoldásoknak.

Ráadásul még olcsóbb is az üzemeltetése, hiszen a szűrőközeg egy teljes szezont kiszolgál, és egy 25 kg-s zsák szűrő homokot "fillérekért" meg lehet vásárolni.

Hosszabb távú hobbimedencés tervek mellett (és attól függetlenül is), én 3 méteres medence felett mindenkinek a homokszűrőt javaslom. (Tudva azt is, hogy maga a berendezés drágább.)

Bárhogy is... nagyon jó szezont, és kellemes kikapcsolódást kívánok Nektek a medencétekhez! :K

(Hamarosan mi is beüzemeljük idénre, csak még akarok venni egy vastagabb PVC szőnyeget alá, hogy még jobban "elzárja" az apró talajegyenetlenségeket, rögöket, szúrós kavicsokat a medence aljától, mint tavaly.)

"Aquila non captat muscas."

(#1340) Piftuka válasza pelenka35 (#1334) üzenetére


Piftuka
veterán

Én nem javaslom az elektromos vízmelegítőt. Kis teljesítményű szűrővel használható csak, a villanyszámlát pedig megdobja.

Ha süti a nap a medencédet, akkor egy szolárfólia alkalmazásával bőven jó eredményt érsz el. (Hidd el, ha kánikula lesz idén július-augusztusban, akkor még arra sem lesz szükséged! :) )

Homokszűrőben viszonylag nagy a választék. A "no name" kínai házilag összeszerelhető, vagy kész megoldásoktól, a "brand" profi változatokig.

Illetve a szokásos "Bestway/Marimex/INTEX" vonal.

Én mindenképpen előtétszűrővel ellátott, min. 4-5m3/h kapacitású típust javaslok.

Az INTEX hátránya a ferde szivattyúház-alap. Később csak ilyenre tudod cserélni; más gyártóéra nem. (Vagy barkácsolni kell, esetleg átépíteni a teljes talapzatot.)

Sajnos tavalyhoz képest jó ~30%-kal drágább, de ár/érték arányban még mindig az egyik legjobb: BESTWAY 5300 l/h homokszűrős vízforgató

Ha nem idegenkedsz az EMAG-tól, és az említett ferde megoldástól, akkor pedig: Intex 26646 Krystal Clear homokszűrős vízforgató 6 m3/h 370W

"Aquila non captat muscas."

(#1341) DopeBob válasza Piftuka (#1340) üzenetére


DopeBob
addikt

Hú, ez az intex jó áron van most, köszi!

MZ/X

(#1342) Devil Smile válasza Piftuka (#1340) üzenetére


Devil Smile
őstag

Szia, én tavaly vettem ilyen Bestway szűrőt, homokkal használtam.
A kérdés az, hogy érdemes e venni bele üveg pamacsot, vagy üveg filtert homok helyett :F
:R

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#1343) ANDROID??? válasza Piftuka (#1340) üzenetére


ANDROID???
addikt

Szia Piftuka!

Az említett Intex vízforgató esetén:
"tartozék gégecső: 2db 38mm-es hollanderes végű gégecső"
Az intex medencén 32-es a csatlakozás. Az átalakító a vízforgatót nem terheli esetleg, egyébként teljesen mindegy az átalakító (szűkítő), vagy intex jó oda kifejezetten?

(#1344) Piftuka válasza Devil Smile (#1342) üzenetére


Piftuka
veterán

Ízlés dolga (is). Az üveg szűrőközeg legnagyobb előnyeként a tartósságot emelik ki. Szezon végén kitisztítod, elteszed... Hát izé. :)

Tavaly vettem egy 25 kg-s zsák szűrőhomokot medencés boltból pár ezer forintért. Elhasználtam ~9 kg-t, szezon végén kidobtam. Idén elhasználok még ~9 kg-t, és a szezon végén kidobom, és lehet, hogy a maradék ~7-8 kg még elég lesz az azt követő szezonra. Szóval ezen aztán tényleg nem érdemes spórolni.

Számomra immár tapasztalatból csak a homok jöhet szóba. Tavaly beszélgettünk is itt erről... A medencém extrém tiszta; zuhanyozva, tiszta lábbal megyünk bele, fürdésen kívül azonnal takarjuk, por, homok, kosz nem jut bele.

Mégis, minden héten pár grammnyi ("kiskanálnyi") homokszemcse összegyűlik, leül a medencében. Amikor jáunk benne, vagy leülünk, lehet érezni.
Ezt a homokot bizony a vízforgató nyomja vissza. Persze lehet a befúvó ágra vatelinnel kitömött zoknit csomózni (én nem tettem, egyébként rontja a vízforgatás hatékonyságát).

De én még azzal együtt sem bíznék az üveg töltetben. Méretre ugyanekkora szemcséket tartalmaz. Az apraja ugyanígy visszajutna a medencébe.
Hát tudod, én nem szeretnék életem végéig a bőröm alatt vándorló, gyulladást okozó, apró üvegszál darabkákkal együttélni.

Summa summarum: marad a homok, és mindenkinek ezt javaslom. ;)

[ Szerkesztve ]

"Aquila non captat muscas."

(#1345) Piftuka válasza ANDROID??? (#1343) üzenetére


Piftuka
veterán

Itt írtam erről: [link]

A szűkítés miatt nem kell aggódnod. Vagy így, vagy úgy muszáj, mert ezek a vízforgatók mind 38 mm-es csatlakozóval rendelkeznek, a hobbi medencék ~3-5 méteres méret között pedig 32 mm-essel.

Nem romlik a hatékonyság szignifikánsan, és kb. a gyár által számolt adott óra alatt átforgatott vízmennyiséggel számolhatsz.

"Aquila non captat muscas."

(#1346) ANDROID??? válasza Piftuka (#1345) üzenetére


ANDROID???
addikt

Ez pont 5-ös ovális.. 🙄

Rendben, köszönöm. :R
Nem vagyok magabiztos, így inkább a szűkítőt választom mint a vágást. :K

(#1347) Devil Smile válasza Piftuka (#1344) üzenetére


Devil Smile
őstag

Köszi, direkt nem írtam, de bennem is ez a gondolat ment végig, hogy az üveg is porlik, 2 kisgyerek mellett, meg nem kísérletezek.. :) Próbálom a vegyszereket is minimalizálni..
Ha nagy a baj, víz csere 300*74 -es vázas medence, nem akkora költség..
:R :R

Nekem is maradt a tavalyi homokból, sőt talán 2 zsákkal is vettem.. :))

:R

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#1348) pelenka35


pelenka35
őstag

Intex KrystalSand Homokszűrős vízforgató 4m³/h (26644) erre a készülékre eset a választás a vízmelegítő akkor kimarad.
Köszönöm a hozzászólásokat.

Gamertag:Rob3rt75

(#1349) SUPREME7


SUPREME7
őstag

Sziasztok, vettem egy Intex 28000-at...

alt="" title=""

A medence csatlakozást viszont nem értem, nagyobb medencéknék gondolom van ehhez dedikált menetes csatlakozó, de nekem csak lyuk van amihez nekem ilyen csatlakozó kellett volna... Hol tudok ilyet szerezni? Vagy mi ennek a neve?

alt="" title=""

Úgy tűnik bestway - hez adnak ilyet is....

[ Szerkesztve ]

(#1350) Piftuka válasza ANDROID??? (#1346) üzenetére


Piftuka
veterán

Ilyen medencétek van? --> MARIMEX Quick Set 5,49 x 3,05 x 1,07m :)

"Aquila non captat muscas."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.