Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1339) Piftuka válasza hakos1987 (#1333) üzenetére


Piftuka
veterán

Köszi, hogy megírtad a tapasztalataidat! :R

Pár gondolat, ha megengeded...

"Medence takaró: korábban a buborék fóliás takaróm volt, [..]szétfoszlott, azóta egy Intex 28031 takaróponyvát használok."

A felhasználók 99%-ához hasonlóan kevered a fogalmakat. Pontosabban az egyes eszközök funkcióit.

Amikor "medence takaróról" beszélünk, az a takaróponyva, ahogyan írtad is. Ennek feladata a víz megóvása a belehulló, beleszálló mindenféle szerves és szervetlen szennyeződéstől.

A "buborékos" fólia viszont szolárfólia. A funkciója a víz felmelegítésének elősegítése, illetve a víztömeg lehűlésének lassítása.

Tudom, hogy sokan ezt használják "takaróponyvaként", de már a kialakítása révén alkalmatlan a célra. Egyszerűen nem arra való.

Szóval tisztelettel megjegyzem, helytelen az említett "hátrányról" írni vele kapcsolatban, hiszen mivel a nyitott medence felszínén úszik, nyilván nem tudja megakadályozni a szennyeződés medencébe jutását.

A kettő említett fóliát egymás kiegésztéseként kell használni. Sőt... a szolárfólia használata nem szükségszerű (csak ajánlott), viszont a takaróponyva alkalmazása - használaton kívüli medencénél - elengedhetetlen.
(Feltételezve, hogy nem akarsz állandóan "dzsuvás" vízzel vesződni. És sokkal többet takarítani a medencédet, a minimálisan szükségesnél.)

"(szerintem ekkora mérethez még mindig nem indokolt a homokszűrő),"

Ezt nem feltétlenül a medence mérete határozza meg, inkább a praktikum.

Teljesítményben természetesen megfelelő az általad használt papírszűrő, de a patronok tisztítása, cseréje sokkal macerásabb, mint a homok automata át/visszamosása.

Emellett adott szivattyú kapacitás mellett a szűrési hatékonysága érezhetően nagyobb a homokszűrős megoldásoknak.

Ráadásul még olcsóbb is az üzemeltetése, hiszen a szűrőközeg egy teljes szezont kiszolgál, és egy 25 kg-s zsák szűrő homokot "fillérekért" meg lehet vásárolni.

Hosszabb távú hobbimedencés tervek mellett (és attól függetlenül is), én 3 méteres medence felett mindenkinek a homokszűrőt javaslom. (Tudva azt is, hogy maga a berendezés drágább.)

Bárhogy is... nagyon jó szezont, és kellemes kikapcsolódást kívánok Nektek a medencétekhez! :K

(Hamarosan mi is beüzemeljük idénre, csak még akarok venni egy vastagabb PVC szőnyeget alá, hogy még jobban "elzárja" az apró talajegyenetlenségeket, rögöket, szúrós kavicsokat a medence aljától, mint tavaly.)

"Aquila non captat muscas."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.