Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1601) Piftuka válasza Alc (#1600) üzenetére


Piftuka
veterán

:R

Köszönöm, hogy megírtad mindezt! Teljesen jó kis eszköz ez is. Amolyan átmenet a "házibarkács" megoldás ("megszívom a slagot, és a közlekedő-edények elvével porszívózgatom ki a medencét"), és a kézi akkus porszívó között.

Mindenképpen kényelmesebb, mint az első megoldás.

Szerintem ugyan kicsit drága, de ez a véleményem az akkus porszívóról is.

Tervezem, hogy írok majd az INTEX változatról egy részletesebb beszámolót.

Röviden: használhatóságban egyelőre remeknek találom, kidolgozási minőségében viszont... nos, az INTEX elmehet a bús bánatos "mimanóba"...

"Aquila non captat muscas."

(#1602) tonermagus válasza Piftuka (#1601) üzenetére


tonermagus
aktív tag

Köszönöm a sok tippet.
Végül is az akkumulátoros megoldást választottam. Mivel csak egy 3,06-os Bestway medencénk van így úgy gondoltam hogy ha kompromisszumokkal is de egy Bestway Aquascan akksis jó lehet. Árban nem vészes. Bízom benne hogy azt a "kis" medencét ki tudom vele valamennyire tisztítani. Túl sok dzsuva nincs benne, inkább csak a homok ült meg az alján a fugákba (ugyebár térkőre van téve+ vastag takarófólia, és a fugáknál pici árok van, abban ültek meg a homokszemek)

(#1603) agyhalal válasza Piftuka (#1598) üzenetére


agyhalal
aktív tag

Az a baj, hogy már 3 éve megvolt. Igazából csak kíváncsiság.
Ma reggel vettem egyet akciósan a Mömaxban. Ennek például az a sora P201230-X
Csak reménykedem, hogy nem dátum és hét akar lenni.

Nézz tükörbe, hogy neked mi van a homlokodra írva!

(#1604) Piftuka válasza tonermagus (#1602) üzenetére


Piftuka
veterán

Szerintem ahhoz tökéletes lesz. :K

Ha úgy gondozzátok a vizet, ahogyan említettem, akkor egy-egy porszívózás során csak összesen 1-2 "tenyérnyi" szennyeződést kell kiszivatnotok a medencéből. ;)

Én is minden nap végén végiszaladok a medence alján. :) Előtte megteszek pár gyors kört "gyalogolva" a medence pereme körül, amelytől kialakul az örvény. Várok néhány percet, és középen, valamint a medencealj gyűrődései mentén lerakódnak az apró, jól látható szennyeződések (amelyeket a '"Quattrotabs" multitabletta pelyhesítő adaléka "fog össze).

Miután középen összeszívtam, éppen mint amikor egy tortát szeletelünk, "cikkenként" középről a szél felé haladva, csíkokban végigszivatom az alját. Ezt követően körben a belső "beugró" részt porszívózom végig, és kész is van.

Így néhány perc alatt ki lehet porszívózni a medencét.

"Aquila non captat muscas."

(#1605) tonermagus válasza Piftuka (#1604) üzenetére


tonermagus
aktív tag

Tegnap ki is próbáltam a Bestway FlowClear akksis porszívóját.
Elég egyszerű kis szerkezet, pont azt néztem, hogy egy 775-ös kefés motorral és egy 11,1V-os LiPo akksival gyakorlatilag a medence másik végéből is kiszívná a koszt :D De nyilván nem esek neki mókolni, de igazából egy ilyen az ember saját magának is össze tudna állítani.

Az tény hogy a gyári villanymotor elég gyengusz. Csak közvetlenül a poszívófej közepén lévő koszt tudja felszippantani, és ha picit felkavarom a mozgással a koszt, akkor várni kell hogy leülepedjen.

Egy nagyobb medencét egy örökkévalóságig tartana kitakarítani vele, de a 3,06-os medencére szerintem épp megfelelő. Így is tartott 15 percig mire végeztem. Bár hozzáteszem 1 hónapnyi koszt kellett kiszedni vele. Kb. egy fél maréknyi volt. Mivel nagyon vigyázunk rá így a következő takarítás szerintem 15-20 nap múlva lesz aktuális :D

Hogy megéri-e vagy sem azt sajnos nem tudom megítélni, mivel nem volt még másik porszívóm, nincs viszonyítás alapom. Ennek ellenére nem bántam meg a 15K forintot érte.

(#1606) SP!T


SP!T
addikt

Sziasztok!

Mivel nincs topicösszefoglaló megkérdezem hogy ne kelljen 10000 oldalt végigolvasnom.

Gyerekeim és feleségem nyüstölésére rendeltem egy 3m-es Bestway kör alakú fémvázas medencét. Teljesen sötétben tapogatózom és nem tudom miket kell bevásároljak még, mikre figyeljek. Van valami jó hosszú szájbarágós cikk ahol leírják pontosan mikor mennyit miből tegyek bele?

Illetve kérném tanácsotokat miket szerezzek be mindenképp és mit ne. Pl kinéztem már ezt a porszívót: [link] Ez jó választás?
Milyen takarófóliával tudom megvédeni a ráhulló szeméttől ami tökéletesen illeszkedik? Van esetleg szolár is ebben a méretben?

Tényleg minden jellegű segítséget szívesen fogadok.

Köszi,
Péter

There's a device that I've been using called a whoop.

(#1607) axioma válasza SP!T (#1606) üzenetére


axioma
veterán

Nem az itteni csapat gyujtese (index topik regebbi garda) es mar csak webarchive-ban van meg, de itt igen sok info megvan me'g mindig: [link]
Annyi kulonbseg hogy ott inkabb az olcson - aka'r tobb munkaval - megoldasokat fogod megtalalni, mig a topiktarsak a kenyelem akar koltsegek aran is iranyt jobban preferaljak.

(#1608) Piftuka válasza SP!T (#1606) üzenetére


Piftuka
veterán

Szia!

- Az ominózus kézi porszívóval kapcsolatban éppen tegnap írt fórumtársunk egy lényegretörő beszámolót.

- Az általad vásárolt medencéhez lehet kapni "dedikált, direkt ehhez gyártott takaróponyvát, és természetesen "buborékos" szolárfóliát.

Nem szabad keverni a kettő fogalmat! Előbbi célja a medence vizét elzárni a belehulló portól, rovaroktól, szennyeződéstől (a medence külső pereméig takar, körös-körül), esővíztől.
Ezen kívül fontos funkciója, hogy mivel kivétel nélkül sötét színű anyag, elzárja a fénytől a vizet, ezáltal az algaképződést is gátolja.

A szolárfólia a medence belső pereme körül, a vízfelszínen lebeg. Gyakorlatilag a vízbe hulló nagyobb darabokat (száraz fűszál, levél, nagy bogár, stb.) felfogja, de a szennyeződés ezektől, és az ezeknél apróbbak, és a por belejut a vízbe. (Minél gyakrabban jut a vízbe bármilyen szerves szennyeződés, annál gyorsabban hajlamos a víz minősége romlani, annál gyakrabban és nagyobb odafigyeléssel kell kezelni azt.)
A célja, hogy a nap sugarait felerősítve segítse a víz melegedését. Illetve éjjel, a vízfelszínt "lezárva" gátolja, lassítsa a víz visszahűlését.

A kettő együtt ad megfelelő védelmet, és a szükséges funkciókat a medencédnek. A szolárfólia opcionális, a takaróponyva (véleményem szerint) nem az.

Szolártakaró a medencédhez: Szolár úszó takaró D3,05m medencékhez 29021

Takaróponyva a medencédhez: Takarófólia - Fémvázas medence - 305 cm

- A medencéd beüzemelése:

Mivel fémvázas medencét vettél, kiemelten fontos a stabil, egyenletes, és lehetőleg vízszintes (csak egészen minimális lejtés engedélyezett). Feltételezem, hogy ezt megoldottátok.

Ha összeállítottátok a medencét...

A vízforgatódon és a medencetesten betűjelzések mutatják a helyes bekötést. A medencéd és a vízforgatód is 32 mm átmérőjű, ezért könnyen, viszonylag problémamentesen megoldható a beüzemelés 32 mm-es gégecsővel (és a felszereléshez adott műanyag bilincsekkel).

A Bestway esetében az "A" a medencébe fúvó ág, a "B" a medencéből szívó ág. (Tehát vízforgató <--> medence bekötése A-t az A-hoz, B-t a B-hez.)

A felállított medencetest két 32 mm-es nyilásába helyezd el a falátvezető idomokat, amit a szetthez kaptál. (A "csőrös" a befúvó ág, a "szitaszerű" a szívó ág.)

Kösd össze a papírszűrős vízforgatódat a medencével, majd kezdd el a feltöltést!

Engedd fel tiszta csapvízzel úgy, hogy a felső 1, maximum 2 kockasorig érjen a víz. (Tehát minél közelebb a peremhez. Elvileg a szett kézikönyve írja is.)

Amikor készen vagy, akkor meg kell mérned a víz PH értékét, ugyanis annak a megfelelő 7.0-7.4 közötti tartományban kell lennie, hogy a medencekezelő vegyszerek hatni tudjanak.

Ehhez szükséged van egy vízelemző készletre. Az elmúlt hetekben éppen arról beszélgettünk, hogy ár/érték/megbízhatóság aránya a folyadékos megoldásoknak a legjobb.

Többen a Taylor (Pontaqua) szettet vásároltuk, ami ugyan nem olcsó, de Made in USA, és csúcsminőség. Megbízható eredményt ad.

Ha nem szeretnétek ennyit költeni, akkor valamelyik tablettás teszter ajánlott. (Én éppen a "macerás" használata, sok romlott, hibás tabletta miatt untam meg, és váltottam a Taylor folyadékos szettre.)

Magyarországon az esetek döntő többségében van megfelelő, vagy túl magas (lúgos) a PH érték.

Ezért a "kezdő medencés szett" része kell legyen egy-két adag "PH mínusz" vegyszer: PH csökkentők

Van, aki a folyadékos változatot preferálja (ez általában 15%-os kénsav, vagy 20-30%-os sósav), én a granulátumot. (Kevésbé veszélyes bekeverni, és alkalmazni, persze akkor is igényli az odafigyelést, szükség esetén védőszemüveget, védőruhát.)

Mindig feltüntetik az adagolást, de granulátum (nátrium-hidrogén-szulfát) esetén 100 gramm szükséges 10 m3 víz 0,1 PH értékkel csökkentéséhez.

Ebből tudsz kalkulálni, hogy nálad 100 gramm kb. 0,2-vel csökkenti a PH-t.

- Amikor a PH érték megfelelő, akkor javaslot ún. "klórsokkolni" a vizet. Ez a fürdéshez egészségesnél nagyobb mértékű klór hozzáadását jelenti; célja, hogy a medencetesten (még a gyári új szetten is) lévő káros mikroorganizmusokat elpusztítsa.

A te medencéd ~4500 liter vizet fogad be, ha megfelelően van feltöltve.

Ennyi vízhez kb. 50 gramm klórgranulátumot oldj fel egy vödör tiszta vízben, és a medence több pontján add a vízhez.

Járasd a vízforgatót folyamatosan!

Ha a víz kicsit sárgás-vöröses lesz, az azért van, mert a klór reakcióba lép a víz vastartalmával, vas-oxidot alkot.

Pár nap alatt, folyamatos szűrés, és szűrőközeg tisztítása mellett teljesen kiszűrhető a vízből.

Klórsokk után érdemes nem letakarni a medencét, hogy hamarabb elbomoljon a klórtartalom a vízből.

Ennek mértékét a vízelemződdel tudod ellenőrizni. Amikor azt mutatja, hogy a szabad klórszint ~0,5-1 mg/liter (általában halvány rózsaszín az elszínezett vízminta), akkor megfelelő.

Megjegyzés: a felesleges szabad klór elméletben gyorsan elbomlik a vízből, pláne ha azt süti a nap, de idén én még a "kis klórsokkal" is "megszenvedtem.

Nagyjából 3 nap volt takarás nélküli medencénél, amíg lecsökkent 1 mg/liter alá a klórszint. (Ugyanis az elbomlás mértékét a víz összetétele, hőmérséklete, szennyeződésének mértéke, stb. és még ezer más dolog befolyásolja.)

Hasonló helyzetben, ha már 1 napig magas volt a klórtartalom, és gyorsan csökkentenéd, akkor lehet olyan vegyszer venni, ami elvégzi a feladatot. Én viszont ilyet soha nem használtam.

(De a fentiek miatt elgondolkodtam rajta, hogy beszerzek egy adagot.)

- Mindenképpen érdemes beszerezned egy úszó adagolót, amivel a medencéd vizét stabilizáló ún. "multi/kombi tablettát" tudod a vízhez adagolni, biztonságosan. (A medencébe dobni ezeket nem szabad, mert a klórtartalmuk elvékonyítja, kilyukasztja az anyagot.)

- És hogy mi is a "kombi tabletta"?

Olyan száraz, lassan oldódó vegyszer "pasztilla", ami tartalmaz klórt, a víz megfelelő klórszintjének stabilizálására (tehát gondoskodik a folyamatos fertőtlenítésről), illetve általában valamilyen algásodást gátló adalékot (jellemzően réz), és pelyhesítő adalékot.

Utóbbi azért fontos, mert sok szerves szennyeződés annyira apró mikroszkopikus részecskékből áll, hogy a szűrőközeg képtelen kiszűrni. A pelyhesítő (más néven "flokkoló", vagy "flokkoláló") szerek kicsapják ezeket, nagyobb méretű "adagokba", amit már a szűrő ki tud szűrni, ill. a legnagyobb méretűeket kiporszívózhatod a vízből. És még PH stabilizálót is tartalmaz, ami segít, hogy ne "másszon" felfelé gyorsan a PH hosszú távon. (A fürdéssel, a belejutó szerves szennyeződésekkel bizonyos mértékben óhatatlanul mindig felfelé indul el. Szükség esetén PH mínusszal csökkenteni kell.)

A piacon elérhető legjobb kombi tabletta: Steinbach Quatrotabs

Ezeket sajnos nem árulják kis, 20 grammos adagokban; a dobozban 5 db, 200 grammos (kb. egy hokikorong méret) tabletták vannak.

A te medencédbe ezt érdemes felezni, vagy negyedelni. Nagyon kemény cucc... én úgy vágtam félbe, hogy (mivel külön-külön nylon-ba van csomagolva minden tabletta) szilárd alapra helyeztem, és egy fejszével a közepére vágtam párszor. Csak óvatosan!!!

Esetleg egy fémfűrésszel is el lehet vágni... Csak óvatosan!!! (Biztonságosabb.)

Ha nem szimpatikus, nem akarsz vesződni, akkor persze vehetsz a piacon más kombi tablettát is. Pontaqua, Dinax, Summer Waves (OBI márka), stb... Én nagyon kedvelem a Steinbach Total Blue-t is.

Ebben viszont nincsen pelyhesítő, ezért itthon tartok egy flakon Pontaqua pelyhesítő folyadékot is.

Ha ilyet használsz, akkor a medencédbe több ponton önts bele max. 0,5 dl-nyit. Egy kupica elegendő.

Kb. azonnal hat, de ha nap végén teszed a vízbe, és letakarod a medencét, másnap reggel/délelőtt, mielőtt fürödni akartok le tudod porszívózni a maradékot a medence aljából.

Ha már a porszívózás szóba került... a medencében járj körbe-körbe jó néhány kört, amíg örvényleni nem kezd a víz, majd szállj ki, és várj kb. 10 percet, amíg szinte megáll a víz forgása.

Észre fogod venni, hogy a medence közepén gyűlik össze a szennyeződés. Könnyű kiporszívózni. A "trükk", hogy óvatosan mozogj a vízben, lassú mozdulatokkal porszívózz, hogy ne kavard fel. (Mert akkor megint csak idő kell, hogy leüllepedjen.)

Summa summarum:
- klór granulátum
- PH csökkentő
- Kombi tabletta
- Vízelemző
- Úszó adagoló
- Medence porszívó (valamilyen megoldás)
--> ezek gyakorlatilag elengedhetetlenek

- Pelyhesítő folyadék
- "Nulla klór"
--> ezek kiegészítőek lehetnek.

Ha a medence vizére vigyáztok, használaton kívül mindig letakarjátok, és a fenti módon kezelitek, vegyszerezitek, nem kell aggódnotok az alga miatt. Külön "algaölőre" soha nem lesz szükség.

- Hogyan tudtok vigyázni a vízre?

Írtam, hogy mennyire fontos gyakran takarni. (Sajnos a mostani extrém kánikula miatt mi is kénytelenek voltunk éjjelre nem letakarni, hogy reggelre 32°C-ról visszahűljön 29-28°C-ra. Ez működött is, de persze így minden reggel pár tucat rovar úszott a medencében, és több szennyeződés jutott a vízbe a széllel.)

A másik fontos, hogy senki ne pisiljen bele a vízbe soha (kisgyerekes medencéseknél viszonylag gyakran előfordul), és izzadtan, koszosan ne menjetek a vízbe.
Előtte mindig érdemes lezuhanyozni, ha kell tusfürdővel is, nem csak tiszta vízzel.

Hogy miért fontos ez? A medence vizére és az egészségünkre az egyik legkárosabb anyag az ammónia, ami a vizelettel, izzadsággal a vízbe kerül, és klórral "klóramin" vegyületeket alkot.
No ez a tüdőt és bőrszövetet is károsítja, akár permanens módon is. Jobb elkerülni.

A medencébe soha ne a talajról, szőnyegről, földről lépjetek be, hanem egy tiszta strandpapucsból (miután lezuhanyoztatok).

Apróságnak tűnik, de ezek a mind minimalizálják a medencébe jutó szennyeződést.

- A vízforgatás fontos! A szűrő-vízforgató berendezéssel ajánlott minden nap legalább kétszer átforgatni a teljes vízmennyiséget!

A szetthez kapott papírszűrős vízforgatóval ez min. napi 10 órányi üzemet jelent nálatok.

Ha van módotok rá, akkor érdemes beszerezni egy homokszűrős vízforgatót; olyat, ami min. ~4-5 m3 vizet mozgat át 1 óra alatt.

Hosszú távon kifizetődő beruházás (már rövid távon is), mert a szűrőközeg tisztítása automatikus (a gép segítségével végezheted el), nem kell cserélni a homokot közben, tehát szezon elején összeállítod a berendezést, és szezon végéig úgy, beüzemelve, a zárt "körben", soha nem kinyitva használod.

A homok olcsó, és hát a nagyobb teljesítményű szivattyúval kombinálva összehasonlíthatatlanul hatékonyabb, mint a legjobb papírszűrős vízforgatók.

Ha utóbbi mellett maradsz, akkor viszont kiemelten fontos minden nap erős slag-vízsugárral átmosni a papírpatront. Ha elhasználódik (rojtosodott, lyukas, szakadt), akkor újabbat beletenni.

Néhányan "feltuningolták" a papírszűrős vízforgatójukat olyan módon, hogy a papírpatron műanyag hengerére egy szivacsot applikáltak, ragasztottak. Könnyebb tisztítani, tartósabb.

Többen pedig "szűrőlabdával" töltik fel a papírpatron helyett.

Ezeket eredetileg ilyen labdaccsal is üzemeltethető homokszűrős vízforgatóhoz gyártják, de mint a példa mutatja, ilyen felhasználási területe is lehet.

Ezeket könnyű tisztántartani (a mosógépben magas hőfokon kimosod őket, és kész), és jó ideig nem kell eldobni. (A papír patront óhatatlanul ki kell dobni, ha már foszlik szét, nem jól szűr.)

- A biztonság is fontos! A medencében tartózkodni nem ajánlott akkor, amikor üzemel a vízforgató.

De ettúl függetlenül sem árt, ha van a házatok elektromos rendszerébe egy "Fi-relé" (áram/életvédelmi kapcsoló) beiktatva.

Mi is beszereltettünk ilyet.

És én még vettem egy ilyen hosszabbítót is: STANLEY 4-es elosztó kapcsolóval, RCD dugóval

Kültéren is használható (nagy mértékben csapadék-álló), Fi Relével ellátott, csúcs minőségű, ipari minősítésű 4-es elosztó.

Azt hiszem, leírtam minden lényegeset.

Olvasd át, és kérdezz, ha nem 100%-ban érthető valami, vagy újabb kérdésed merül fel! ;)

[ Szerkesztve ]

"Aquila non captat muscas."

(#1609) batman. válasza axioma (#1607) üzenetére


batman.
senior tag

Kedves axioma!
Régóta nem írtam a topicba mert, teljesen feleslegesnek érzem. Gyakran végig sem tudom olvasni a "segítő" hozzászólásokat, mert vagy a hozzáértés teljes hiányát tükrözik, vagy úgy írnak le véleményeket mint tényeket. (Tisztelet a kivételnek!)
De ez részemről nem probléma.
Örömmel és némi „csodálattal” tölt el, hogy esélytelenül próbálod a társaságot a szó igazi értelmében a fenntarthatóság zászlaja alá terelni.
Én sajnos nem vagyok olyan erős, mint Te, -ott adtam fel mikor az egyik topiclakó azt próbálta nekem bemagyarázni, (mert én a használt kvarchomokot hozzákeverem a komposzthoz) hogy a használt szűrőüveg leadása a hulladékudvarban az legalább annyira környezetbarát. (üzenem:alólegbecsesebbtestrészét!)
További erőt, kitartást és egészséget kívánok a sziszifuszi „nevelői” munkádhoz! :R :R :R

Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.

(#1610) axioma válasza batman. (#1609) üzenetére


axioma
veterán

Annyira nem vagyok en fenntarthatos [bar atlaghoz ke'pest boven], hogy az legyen a celom, de az info [ossztarsadalmi?] elvesztegetese 'faj'. Mondjuk pl. homokszuro a csodazsakkal szemben tenyleg fura... de hat mindenki eldonti.

(#1611) batman. válasza axioma (#1610) üzenetére


batman.
senior tag

Respect! Mondjuk ezzel a hozzászólással juttattam a légtérbe vagy 20 mg Co2-t, úgyhogy itt be is fejezem. :R

Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.

(#1612) Vesa válasza batman. (#1609) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Konkrétan mi az jelenleg, ami itt nem a fenntarthatóságot hirdeti? Papírszűrősről mindenkit lebeszélünk (bár én pont azt használok, de szűrőlabdával). A felállítható medencék a szeméttelepnek készülnek, erről is volt itt szó. Akinek van rá lehetősége, telepített medencében kezd el gondolkodni 2-3 év felállíthatós után, mert egyszerűen amellett, hogy nem éri meg 1-3 szezon után újra megvenni, pont a -kínai- műanyag szemeteléshez járul csak hozzá.

Ha viszont esetleg azok közé tartozol, akik szerint kerti tóban kéne fürdeni is mert az "természetes" (sok ilyen marhaságot hallani/látni netszerte), akkor tényleg hanyagoljuk a témát.

A tudomány a valóság költészete!

(#1613) Gabócza válasza Piftuka (#1608) üzenetére


Gabócza
senior tag

Bár nem nekem írtad, de köszönöm a részletes leírást. Ebből kellene szerintem egy topic összefoglalót csináltatni.

Nothing Phone (1) | Xiaomi Watch S1

(#1614) SP!T válasza Piftuka (#1608) üzenetére


SP!T
addikt

Hihetetlen elismerésem és köszönet ezért a posztért! Annyi az infó hogy hirtelen nem is tudok kérdezni. Értelmezem... :D Nagyon hálás vagyok, köszi! :R

There's a device that I've been using called a whoop.

(#1615) cd930 válasza axioma (#1607) üzenetére


cd930
aktív tag

Ezt a tanácsot olvastam a linken, mennyire érdemes megfogadni?
"tegyél a vízbe konyhasót, állítólag az édesvizi alga nem szereti, aki használja 5m3-enként 2-3 kg sima, nem jódozott sót használ"

20+ éve a Prohardveren

(#1616) cd930 válasza Piftuka (#1608) üzenetére


cd930
aktív tag

Ez nagyon szuper leírás lett, tényleg összefoglalóba kívánkozik! :R

20+ éve a Prohardveren

(#1617) Vesa válasza cd930 (#1615) üzenetére


Vesa
Topikgazda

"állítólag az édesvizi alga nem szereti,"

Én a helyedben innentől tudomást sem vennék erről! Egyesek szerint, állítólag a Föld lapos.

A kérdésedet illetően: Lehet sót használni, már amennyiben van sóbontó készüléked és homokszűrős vízforgatód! A só önmagában nem csinál semmit, a sóbontó készülékben történik a lényeg, ahol elektromos töltés hatására (elektrolízis) HOCl, vagyis hipoklórossav keletkezik, ami innentől elvégzi a fertőtlenítést. Kis medencékhez gyakorlatilag értelmetlen, maximum akkor érdemes rá költeni, ha teljes vegyszer-iszony uralkodik a családban. :) És keményen zsebbe kell nyúlni. Sajnos klór allergiásoknak nem jó, mert kis mértékben itt is visszáramlik a vízbe az előállított klórvegyület.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#1618) SP!T


SP!T
addikt

Első kérdésem a porszívókkal kapcsolatban hogy a porszívók csatlakozója, amit szűrőre kell kötni standard méret? Tehát a medencéhez kapott gégecsövet csak rákötöm, mert minden 32mm-es? vagy kell vennem hosszabb csövet? Akkor pedig már lehet a manuális egyszerűbb? Bár az közel 3x drágább..

[ Szerkesztve ]

There's a device that I've been using called a whoop.

(#1619) cd930 válasza Vesa (#1617) üzenetére


cd930
aktív tag

OK, köszi, ekkor ez nyilván felejtős.
Egy másik egyszerű megoldást olvastam még ugyanott:
"Medence kiporszívózása (slaggal a közlekedő elv alapján, vagy a szivattyúra kötött pl. régi porszívó gégecső és kefés fej segítségével)"

Ez mekkora szivattyúteljesítménynél működhet? Gyanítom, hogy a legalapabb papírszűrősöm nem sok kárt tenne benne, bár nem sokba tart kipróbálni. A kis teljesítmény miatt talán inkább egy sima slagot kellene beledugni a szívóoldalra és óvatosan felszippantani a látható darabkákat az aljáról.

20+ éve a Prohardveren

(#1620) batman. válasza Vesa (#1617) üzenetére


batman.
senior tag

„Kis medencékhez gyakorlatilag értelmetlen” itt szükséges megemlíteni mi szerinted a kicsi, mert itt mindenki a saját véleménye szerinti kicsire gondol!
Ami kihagyhatatlanul fontos még a sóbontó témában, hogy a víz rendkívül korrozív lesz tőle, nekem anno mikor próbálkoztam vele „megmarta” a rozsdamentes létrámat. Bizony rozsdásodni kezdett a rozsdamentes. ;)
Ja és a sós víz nem tesz jót a fűnek, növényzetnek, amikor leengeded akkor a csatornába kell nyomatni.
#1612Vesa Arra szeretnélek kérni, ha nyilvánosan feltételezel rólam valamit, légy kedves ne beleszőni a marhaság szót, még akkor sem, ha az nem rám érted, és akkor sem, ha csak a véleményedet tükrözi más témában!

Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.

(#1621) tillatrilla


tillatrilla
senior tag

Sziasztok! Régóta olvasom a fórumot,és olvasok itt mindenféle hókusz-pókuszról. Az én medencém egy 3x2 méteres fém vázas,már 3 éves,most lett rajta kicsi sérülés,de szerencsére a Mapei vízalattival hiba elhárítva.A homokszűrő kb.5 éves,250W-os motorral,még hibátlan. De a vízről is mondjak valamit.Használaton kívül takarva van,ph-t életemben nem mértem még. Klórtabletta,és algaölő,ezeket használom.Május végén töltöttem fel,azóta kristálytiszta. A szűrés kb. napi 6-8 órát megy szakaszosan.Néha az alját egy hagyományos porszívócső+fej+gégecső segítségével takarítom.Inkább apró fekete bogarakat találni csak az alján.3-4 gyerek terheli,amikor csak az idő engedi. Próbálok egy képet csatolni.

[ Szerkesztve ]

Üdv: Attila

(#1622) Krogoth


Krogoth
senior tag

Üdv.

Van egy ilyen fémkeretes medencém. Annyi a gond vele, hogy nem sikerült a talajt teljesen vízszintbe hoznom (azt hittem, de mégse). Kb. 5 centis eltérés van két vége között. Ez gond lehet és inkább engedjem le és próbáljam meg a talajt vízbe hozni, vagy ez az 5 centi még belefér? Lábakat néztem, azok jól állnak, a medence alatt sincsenek puklik, gödrök. :R

(#1623) Vesa válasza cd930 (#1619) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Papíros -főleg gyenge teljesítményű- vízforgatóval nem igazán lehet rendesen porszívózni. Kicsi a nyomás, nem lesz hatékony, gyenge az emelési magasság stb. Sima csövet rákötve pedig csak annyit érsz el -ha a szivattyú bírja is-, hogy beküldöd a koszt/homokot/egyebet a papírszűrőbe, ami eleve könnyen telítődik, így meg pláne. Ez akkor jó, ha van egy erős homokszűrős forgatód. Legalább egy spéci medencékhez való porszívófejet érdemes venni rá, mert az egy külön szűrőzsákba gyűjti a dzsuvát (képen a jobb felső cucc. Ezt használhatod úgy is, hogy rákötöd a kerti slagot, de ezzel a módszerrel vezetékes vizet használsz és közben töltöd fel a medencét is. Akkor lehet jó, ha nagy a kipárolgás nyáron és amúy is pótolni kell a vizet.

A következő szint az akkus porszívó.

A tudomány a valóság költészete!

(#1624) Vesa válasza Krogoth (#1622) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Szaküzletet kéne megkérdezni, de 5cm difi szerintem túl sok. Ugyebár azon az oldalon eleve nagyobb lesz a terhelés a lejtés miatt, ha erre még elkezdenek gyerekek is ugrálni benne, hullámot vetve...Nem biztos, hogy egészséges.

Szintezés alap dolog a medencénél és vízmértékkel kell csinálni úgy, hogy -esetedben-, egy minimum 3,5 vagy 4 méteres egyenes deszkára vagy szögvasra kell helyezni! Deszkánál figyelni kell, mert ha esetleg vetemedett vagy hajlott/domború, akkor nem lesz pontos a mérés.

A tudomány a valóság költészete!

(#1625) Krogoth válasza Vesa (#1624) üzenetére


Krogoth
senior tag

Köszi, sajnos én is az újraalapozás mellett vagyok, csak majd 6000 liter vizet leengedni és újratölteni nem nagyon van kedvem, de inkább, mint hogy idő előtt tönkremenjen a medence :)
Ugrálás az nincs és nem is lesz, de az egyik oldal nagyobb terhelése miatt az így is adott, csak ugye 4 méteren 5 centi difit észrevenni, hát csak akkor láttam, mikor már meg volt töltve.

(#1626) Vesa válasza Krogoth (#1625) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Igen, ezért írtam a deszkát/vízmértéket, mert a deszka/szögvas átéri a 4métert, így rögtön látod a 2mm-t is.
Alap milyen? Csak simán a földre van téve?

A tudomány a valóság költészete!

(#1627) Krogoth válasza Vesa (#1626) üzenetére


Krogoth
senior tag

Ott volt a gond, hogy csak 2 méter körüli volt a deszka, azzal jónak is tűnt, de csak tűnt :S
Földön van még 3 réteg műanyag szerű takaró és arra lett rakva a medence.

(#1628) N.otorious válasza Krogoth (#1627) üzenetére


N.otorious
senior tag

Nekem is ferdén van, de nincs semmi baja, annyi hogy én nem jelölésig eresztettem vízzel mert még kicsi a gyerek, jelölés alatt van vagy 10-20cm el a vízszint.

tudatlanság, ellenőrzés hiánya, figyelmetlenség ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇

(#1629) ANDROID??? válasza N.otorious (#1628) üzenetére


ANDROID???
addikt

Mennyi a két okdal között a különbség?
Mi van a medence alatt, beton?

Egy 4-5 cm különbség a két oldal között, egy 5000 liter vagy a felett, úgy hogy esetleg alámoshat a víz, abszolút nem veszlytelen.

Nekem pl, alámosott az egyik oldalnak és 2 vagy 3 láb lejjebb került 4-5 cm-vel, elég jelentősen feszesen állt az az oldal, mivel kb 13500 liter van benne, így nem maradhatott le kellett engedni, mert ha még tovább alámos a víz és süllyed, szépen szétpattan a medencetest és visz mindent. Jó esetben csak kimegy a víz belőle, de ha épp rosszkor, akkor megy a gyerek is, aztán ekkora vízet nem könnyen állít meg semmi már ha elszabadult. :U

[ Szerkesztve ]

(#1631) tonermagus


tonermagus
aktív tag

Sziasztok!

Nem tudom hogy történt de pár nap alatt a tuti kis 7,2-es pH beesett 3,5-4-re.
A víz egyébként szép, tiszta, kristálytiszta.

Első kérdésem hogy mi okozhatta ezt a bezuhanást szerintetek?
Illetve ebbe szabad-e még fürödni? Ez nem-e túl savas már a benne tartózkodáshoz?

(#1632) N.otorious válasza ANDROID??? (#1629) üzenetére


N.otorious
senior tag

Ha otthon leszek megmérem, föld van alatta, sima vékony habszivaccsal.

tudatlanság, ellenőrzés hiánya, figyelmetlenség ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇

(#1633) DoItYourself


DoItYourself
addikt

Sziasztok,

elkezdtem végigolvasni a topikot, csak lassan haladok vele.
Van valami ajánlott homokszűrős vízforgató a belépő kategóriában 40-70eft között, 8m3-es medencéhez, aminek 32mm-es csatlakozói vannak?
Köszönöm a válaszokat.

Üdv.
DIY

Eladó dolgaim: Marbo Sport MH-W105

(#1634) YxVs


YxVs
senior tag

Sziasztok,

Térkőre menne fémvázas 3.05-ös medence.
Nem teljesen vízszintes a térkő, kb. 3-4 centi van benne.
Mivel lehetne kiszintezni a térkövet?
Köszi a válaszokat.

(#1635) FőDudu válasza YxVs (#1634) üzenetére


FőDudu
addikt

Annyira kb semmit nem raknek.
2 kockanyi sincs a medence mintajan...

FőDudu

(#1636) Piftuka válasza batman. (#1609) üzenetére


Piftuka
veterán

"[..]Gyakran végig sem tudom olvasni a "segítő" hozzászólásokat, mert vagy a hozzáértés teljes hiányát tükrözik, vagy úgy írnak le véleményeket mint tényeket. (Tisztelet a kivételnek!)[..]"

- Ez a bejegyzés bárkitől méltatlan lett volna, így ezzel a sejtelmes, de mégis egyértelmű utalgatással...

Tőled, aki itt korábban annyit segített - nekem is -, különösen méltatlan. :(

És nyilván nem tudom nem magamra venni, hiszen az idei szezonkezdet óta gyakorlatilag Vesa, Fődudu és én írtunk ide általad megkérdőjelezett "segítő" hozzászólásokat. Legtöbbet én.

Azt gondolom, teljesen világos mindig, mikor közlök tényeket, és mikor véleményt. Persze egy átlagos hobbimedence megfelelő vízkezelése az esetek többségében azért nem "atomfizika".

Vannak megkerülhetetlen szabályok, és kihagyhatatlan lépések. Azokat betartva az ember gyorsan beletanul abba, hogy pontosan mikor mit kell tenni a vízkezelés során.

A korábbi hozzászólásaimat is ennek megfelelően írtam, a fenti hosszabb "szösszenetet" is (ami kb. "egy szuszra" írtam le, azért is maradt benne némi helyesírási hiba, ami egyébként nem jellemző rám).

- Ami pedig a "fenntartható fejlődést" illeti, az a téma itt (is) nagyon messze mutat.

Kezdhetném azzal, hogy míg kis hazánkban mi mindnyájan luxus célokra (medence a hűsöléshez) több ezer tonna vizet használunk el minden szezonban, a világ másik felén lassan kitör a III. világháború a vízért.

Ezért aztán eleve egy hatalmas ellentmondás ebben a kontextusban a "fenntarthatóság" fogalmát emlegetni. (És akkor még bele sem mentünk a többi részébe, a felhasznált alapanyagokba, vegyszerekbe, azok gyártásába, majdani sorsába, elhelyezésébe...)

És az eltelt nem kevés időben éppen eleget olvastam más fórumok, FB csoportok bejegyzéseit, hogy lássam, a honfitársaink egy nagyon nagy hányadát messze nem ez a szempont vezérli, hanem a zsugoriság. (Ez most egy nagyon-nagyon finom kifejezés volt a viselkedésükre.)

A "csodazsák" esetében sem zavar senkit, hogy pl. a házi búvárszivattyúkat nem folyamatos üzemre tervezik (sőt, a gyártóik kifejezetten tiltják az ilyen használatot). Aztán ha elromlik 1-2 hónap alatt, lehet telesírni a fórumokat, és a FB csoportot, szidni a gyártót, meg kihajtani utóbbiból a garanciális cserét... :U

Amikor látom, hogy a 37 m3 medencét olyan dzsuvás kútvízzel töltötte fel a tulajdonosa, ami a kávéra hasonlít, majd amikor számonkérik, hogy egyébként miért nem csapvizet használt a fotók alapján szemlátomást "kacsalábon forgó" villája kertjében felállított medencéjéhez, arra panaszkodik, hogy "náluk 1 m3 víz 1.000 forintba kerül" és kiderül, hogy szeretné maximum 1-2 flakon hypo segítségével megoldani a teljes szezon vízkezelését, a medencézést, akkor összeráncolja az ember a szemöldökét.

Nos, én azt mondom, hogy akinek nincsen 37 ezer forintja a medencéjét feltölteni vízzel, annak ne legyen medencéje.

És aztán szezon végén mossák, teregetik, szárítják a homokot, mert "drága"...

Meg slagot szívogatnak, és azzal porszívózzák a medence alját, nehogy venni kelljen valami gyári megoldást akár párezer forintért.

És még lehetne sorolni hosszasan a példákat.... De minek?

És megdöbbentően általános ez a szemléletmód, és ez vezérel mindent, és még terjesztik is.

Aztán lám, valaki megpróbálja úgy "eladni", mintha a fenntarthatóság vezérelné ezeket a derék honpolgárokat. Ugyan már!

Félreértés ne essék... egy nagy multi alkalmazottjaként, a jövedelmemmel finoman szólva sem tartozom "gazdagok" elit körébe, de ennek ellenére büszke vagyok arra, hogy soha nem voltam olyan fillérb*szó, mint a fent említett honfitársaim.

Nekem a medence most a nyaralás, máshová úgysem jutunk el... És a munka (munkahelyi és otthoni) felett jutó szabadidőmet inkább azzal töltöm, hogy a medencében fürdőzöm, és még egy heti "homok visszamosós" kezelést is mindenestül letudok max. fél óra alatt.

Nem pedig órákat szenvedek mindenféle "spúr" házibarkács megoldások kiötlésével, a "csodazsák" mosogatásával, és kazánból és a nagymama esernyőjéből eszkábált medencefűtéssel, vagy a "deréknyúzó", medencében guggoló slaggal porszívózással.

Persze, akinek ilyesmire van indíttatása, hát tegye!

Csak aztán ne próbálja meg beadni, hogy őt a "Földanya és az emberiség megmentése" vezérli! Mert nem az.

(Hja, ha már fenntartható fejlődés... az idei szezonban elszakadt hosszan a medencénk takaróponyvája a kötő rész mentén. Nem dobtuk ki. A medencére már nem, arra viszont kiválóan megfelel, hogy az ősszel, vagy télen leszállított tűzifa-halmot letakarjuk vele.)

Erről - részemről - ennyit!

További nagyon jó egészséget (mert ez a legfontosabb), és hosszú, kellemes medencés szezont kívánok Mindenkinek!

[ Szerkesztve ]

"Aquila non captat muscas."

(#1637) gollum válasza DoItYourself (#1633) üzenetére


gollum
tag

Szia, sziasztok!

Én végigrágtam magam a topikon, illetve sokat olvastam a témában, megunva a "papírszűrőzést", és emiatt az időnkénti vízcserét.

Kb. akkora medencém van mint neked, én ezt vettem, elnézve a mostani homokszűrő árakat, top vételnek gondolom, és van is nekik, reggel megvettem, másnap meg is kaptam.
Az összerakása könnyű, és a csomag mindent tartalmaz, a csatlakozóktól kezdve, (32/38.), a nyomásmérő óra tömítéséig, a teljesítménye meg bőven jó.
https://www.bestbyte.hu/Medencetisztito-medenceszuro/T-I-P-SPF-250-F-13-30-medence-szuro-p212620.html?gclid=EAIaIQobChMI5vLZ6oLM8QIVVuR3Ch15vwrdEAQYAiABEgIQuPD_BwE

E mellé jön majd még egy sóbontó, esetleg egy szkimmer.

(#1638) axioma válasza Piftuka (#1636) üzenetére


axioma
veterán

Csodazsaknak mi koze a buvarszivattyuhoz, hogy egy mondatba kerult a hasznalatuknak szidasa? [A slagot se kell megszivni de ezt mar parszor eljatszottad hogy nem akarod erteni.]

(#1639) DoItYourself válasza gollum (#1637) üzenetére


DoItYourself
addikt

Köszi a tippet.

Eladó dolgaim: Marbo Sport MH-W105

(#1640) batman. válasza Piftuka (#1636) üzenetére


batman.
senior tag

Jól érzed elsősorban rád gondoltam.
"[..]Gyakran végig sem tudom olvasni a "segítő" hozzászólásokat, mert vagy a hozzáértés teljes hiányát tükrözik, vagy úgy írnak le véleményeket mint tényeket. (Tisztelet a kivételnek!)[..]"
- Ez a bejegyzés bárkitől méltatlan lett volna, így ezzel a sejtelmes, de mégis egyértelmű utalgatással...
Tőled, aki itt korábban annyit segített - nekem is -, különösen méltatlan. :(
Fenntartom a véleményem!

"Kezdhetném azzal, hogy míg kis hazánkban mi mindnyájan luxus célokra (medence a hűsöléshez) több ezer tonna vizet használunk el minden szezonban, a világ másik felén lassan kitör a III. világháború a vízért."

"Nos, én azt mondom, hogy akinek nincsen 37 ezer forintja a medencéjét feltölteni vízzel, annak ne legyen medencéje.
És aztán szezon végén mossák, teregetik, szárítják a homokot, mert "drága"...
Meg slagot szívogatnak, és azzal porszívózzák a medence alját, nehogy venni kelljen valami gyári megoldást akár párezer forintért.
És még lehetne sorolni hosszasan a példákat.... De minek?
És megdöbbentően általános ez a szemléletmód, és ez vezérel mindent, és még terjesztik is.
Aztán lám, valaki megpróbálja úgy "eladni", mintha a fenntarthatóság vezérelné ezeket a derék honpolgárokat. Ugyan már!
Félreértés ne essék... egy nagy multi alkalmazottjaként, a jövedelmemmel finoman szólva sem tartozom "gazdagok" elit körébe, de ennek ellenére büszke vagyok arra, hogy soha nem voltam olyan fillérb*szó, mint a fent említett honfitársaim."
Elnézést, ha kiragadtam volna a szövegkörnyezetből. Nekem ez ebben a formában elfogadhatatlan, irtózóm tőle!

Talán egyszer elfogsz jutni oda, hogy megértsd, nem kell fejet hajtani a fogyasztói társadalom előtt!

Továbbiakban nem fogom látogatni a topicot. Lassan 30 éve "medencézem" de ide nem írok többet. :N

Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.

(#1641) j.bravo válasza tonermagus (#1631) üzenetére


j.bravo
addikt

off-ba teszem, lévén nem vagyok profi
nem vagyok medencéhez értő (kérdezni jöttem csak a kezdeti visszaolvasáskor láttam a hsz-od), de ezen azért a huszonsok ezelőtti gimis énem (akkor tanultam utoljára kémiát) megdöbbent :)

Ha nagy mennyiségű vízről van szó, akkor ehhez (érzésre; nem számoltam utána, ahhoz elő kéne venni a könyveket vagy feltúrni a gugli bugyrait) szerintem elég sok savas anyagnak kellett a vízbe kerülnie.
Tehát ha le volt takarva, nem borulhatott bele pár flakon ecet, stb, először arra gondolnék hogy mérési hiba. Nézd meg, tutira jó-e az eszköz amivel méred. Mérj rá friss csapvízre vagy ásványvízre is. Ha arra is ezt mutatja, akkor rossz a mérő.
Szerintem.

[ Szerkesztve ]

Whatever.

(#1642) j.bravo válasza Piftuka (#1525) üzenetére


j.bravo
addikt

Ha jól gondolom, hasonló medence lehet az enyém is, mint cd930-é: (Bestway,) fémvázas, 3,66m átmérőjű, peremig 76cm, gyakorlati vízmélység 60cm körül. Attól függően hogy mennyire töltöm tele, a matek szerint 6-7 m3 körüli a víztérfogat.

A szettben hozzá kapott papírszűrős vízforgatót (16W, névlegesen 1,2 m3/h) nagyon gyengének érzem. Bár folyamatos üzem esetén, vagy napi 20 óra alatt elvben átforgatná kétszer a teljes mennyiséget, az a benyomásom hogy a gyakorlatban csak a szívócsonkhoz közeli részt forgatja át, még ha azt többször is.

Korábban egy régi, kb az ezredfordulón készült, (költözésnél megsérült/elveszett) medence 55W-os vízforgatóját használtuk (ahhoz a szűrő is kb duplaakkora volt), de az tavaly feladta a harcot.

Valóban érdemes erősebb vízforgatót venni hozzá? Kb mekkorát? Mi történne, ha feleslegesen erőset vennék? Csak felesleges lenne, vagy a sokszori átforgatás ártana is valahogyan? (tudom, léteznek remek időzítőkapcsolók :) )

Ha a papírszűrő helyett labdá(ka) használnék, a meglévő szivattyúval, jobb vagy rosszabb lenne a szűrés/forgatás? :R

[ Szerkesztve ]

Whatever.

(#1643) spiky03


spiky03
veterán

Tegnap bele mentünk a gyerekkel kicsit pancsolni a medencébe.
Az alja kicsit nyálkás volt, de a víz még tiszta.
Az egyik felében volt olyan, mintha kicsit zöldes lett volna a színe.
Kb fél órát voltunk benne.
Mielőtt kijöttem végig jártam az oldalát is és "ledörzsöltem" mindenhol azt a nyálkás réteget.
Kb 1 óra után miután kijöttünk teljesen zöld lett a víz.

6 óra után bele raktam a szokásos heti adagot, amit vasárnap kellett volna.:(((
7,5 liter dewan, fél deci algi-cid, meg egy kicsi ph minusz mert a csík szerint az picit magas volt.

Be is nyomtam a vizforgatot, hogy forgassa.
9 óra körül már nem volt zöld a víz.

Viszont még ma is olyan opalos szerű meg kicsit olyan mintha habos is lenne.:U

Tegnap este nem volt letakarva.
Eddig folyamatosan le volt, csak akkor fedtük fel, amikor használtuk.
A pár hete a nagy melegben pl 34 fok is volt a víz teteje:D

Van valami ötlet, hogy mit csináljak, hogy tiszta legyen a víz?
Klór sokk az sajnos nem jó mert vasas a vízem és azt rögtön kicsapja és barna lesz.
Ezért használok dewant.
Mondjuk ez jó mert tiszta uszoda illata van a víznek:C

Reggel a vizforgatot benyomtam, hogy 12 órát menjen.

Este 6 órás ciklusban volt. (6 órát megy 6 órát pihen)

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#1644) tonermagus válasza j.bravo (#1641) üzenetére


tonermagus
aktív tag

köszi a választ, én is bízom benne hogy csak mérési hiba.
Digitális a mérőm, eddig jól mérte, 7,2-7,3 között volt.

Elméletileg ezeket kalibrálni kell bizonyos időközönként, viszont a kalibráló fix pH-jú por már elfogyott. Ugye ezeket úgy kell, hogy van egy folyadék, aminek fixen tudod a pH-ját, és ehhez hozzá tudod igazítani a mérőt. Mivel ez a folyadék elfogyott, így desztillált vízhez (ioncserélt) állítottam. Azt olvastam a neten hogy ennek a folyadéknak 5-7-ig van a pH-ja. Én a 6-ot céloztam meg. Alapból 4-et mért, így feltekertem 6-ra. És ezután tettem a vízbe, ahol is mérte ezt a borzasztó alacsony értéket.

Van még valami folyadék aminek lehet tudni a pH-ját?
Illetve ilyen alacsony pH-nál kellene éreznem valamit?

(#1645) gollum válasza tonermagus (#1644) üzenetére


gollum
tag

Szia!

Amit néztem, hasonló elektromos mérőt, ahhoz a sima desztillált vizet ajánlották, (A pH-ja kb. 7-es.), az ioncseréltre azt írták, nem jó.
Gondolom, a csapvíz is 7 körül van, de még sose mértem.

Üdv:I

(#1646) j.bravo válasza tonermagus (#1644) üzenetére


j.bravo
addikt

Ha rendes desztillált víz (az ioncseréltet nem tudom), annak úgy tudom pont 7-nek kellene lennie.
Sajnos nem tudom van-e valami skála a savanyú ízérzet és a pH kapcsolatára, de egy 5-ös pH-jú oldaton - gondolom - valami enyhe savanyúságot kéne már érezni... :F

kiegészítés: a levegőből meg tud kötni CO2-t a víz (a vízben oldott széndioxidból pedig ugye szénsav lesz, azaz csökkenti a pH-t), tehát ettől lehet kissé savas a kémhatása.
Úgy dereng, mindenféle gázokat kevésbé oldódnak ha nő a víz hőmérséklete, azaz elsőre érdemesnek gondolnám meleg vízzel próbálkozni, másodszorra viszont kételkedem, nem tudom hogy a mérő mérési folyamata mennyire függ a hőmérséklettől, stb.

[ Szerkesztve ]

Whatever.

(#1647) tonermagus válasza gollum (#1645) üzenetére


tonermagus
aktív tag

hoppá, akkor lehet azzal rontottam el hogy ioncserélttel mértem?
Próbálok szerezni desztillált vizet

Azt hittem a kettő ugyanaz :D

(#1648) j.bravo válasza j.bravo (#1646) üzenetére


j.bravo
addikt

letelt a szerk. idő: nem ismerem a digitális mérő(k) működési elvét, de nem tartom elképzelhetetlennek azt sem, hogy a semleges (azaz pH 7) nem alkalmas a kalibrálásra, ettől eltérő de ismert érték kell, ezért adják hozzá a kalibráló vegyszert. Itt a használati útmutató lesz az irányadó :)

(plusz szerk.: ioncserélt víz: a jellemző felhasználási területekre (autó fagyálló hígítása, gőzölős vasaló stb) drága a desztillálás, ezért a vízkövesedést okozó ionokat másikakra cserélik - azaz nem 0 lesz az oldott anyag tartalom, csak olyan ami a jellemző felhasználásban nem okoz gondot)

[ Szerkesztve ]

Whatever.

(#1649) gollum válasza j.bravo (#1642) üzenetére


gollum
tag

"Valóban érdemes erősebb vízforgatót venni hozzá? Kb mekkorát? Mi történne, ha feleslegesen erőset vennék? Csak felesleges lenne, vagy a sokszori átforgatás ártana is valahogyan? (tudom, léteznek remek időzítőkapcsolók :) )"

Szerintem, erre senki nem tud igazán válaszolni, mert nem gondolnám, hogy bárki is használt itt akár 3 fajta teljesítményű szivattyút, így bármekkorát használ, azt fogja ajánlani, ha neki bevált... :)

Ami miatt én a nagyobb mellett döntöttem. (Ezt vettem.)

A porszívózáshoz kell a szívóerő, ha nem akarok a gyenge, akkus játékokkal kínlódni.
Jobb lesz a szkimmerhez is a nagyobb teljesítmény.
Kevesebb üzemidő, hamarabb átforgatja a vizet.
Esetlegesen, nagyobb medencéhez is jó lesz.
Ár/érték arány, most annyiért jó vételnek gondolom, a 2/3 teljesítményűek is majdnem ilyen áron mennek, amik elérhetőek.

Ez a 4 méteres medencémen, gyakorlatilag átnyomja a vizet a túloldalra, (Még az úszó csíbort is beszívta. :D ), a papírszűrőzés utáni, elég dzsuvás vizet, 2 nap alatt tisztára szűrte, azóta napi 2x1,5-2 órát megy.
Nem biztos, hogy feltétlenül kell(ene) ekkora teljesítmény, de nem bántam meg, részemről a nagyobb teljesítmény felé billen a mérleg, kiemelve, hogy ez csak az ÉN véleményem. :)

Az SPF-180 is elég lehet(ne), de nem igazán elérhető, vagy csak drágán.
(A jófogáson van fent mindkettő, olcsóbban, de posta nem játszott, nekem meg Budapest messze van.)

[ Szerkesztve ]

(#1650) cd930


cd930
aktív tag

Medenceporszívónak alkalmas lehet egy száraz-nedves porszívó?
Van egy a garázs takarítására vett Parkside gépem és erősen gondolkodom, hogy kipróbáljam. Megtette már valaki?

20+ éve a Prohardveren

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.