Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1401) Piftuka válasza Richard (#1395) üzenetére


Piftuka
veterán

Ha pár nap alatt elfogy a kombi tabletta, akkor ott valami mégsem stimmel a vízzel. :(

Az adott ajánlott mennyiségnek (a Te medencédnél ez kb. 300 gramm) nagyjából egy hét alatt kellene elfogynia. Ha gyorsabban fogy, akkor a klórtartalom is magasabbra szökik a kelleténél.

Az ideális szint bőven 1 alatt van. Inkább 0,5-0,6 mg/liter klór számít megfelelőnek. (1 mg/liter felett még az arra kevésbé érzékenyeknek is szárítja, irritálja a bőrét a víz.)

"Aquila non captat muscas."

(#1402) Richard válasza Piftuka (#1401) üzenetére


Richard
őstag

Konkrétan 4 nap alatt nullára fogyott a 400 gramm kombi tabletta. Lehet sokat megy a keringetés?! Hányszor kell átforgatni egy nap a vizet?

Amugy 2 és 3 között van a klór, tehát igazad van.

(#1403) gt4r4 válasza tillatrilla (#1397) üzenetére


gt4r4
tag

Szia.
Sajnos nekem is lett egy kis lyuk a medence alján.. 15m3, biztos nem engedem le, most rendeltem hozzá Mapei ms 45 ragasztót, víz alatt is ragaszt, vagy vannak ilyenek is [link]

(#1404) Piftuka válasza Richard (#1402) üzenetére


Piftuka
veterán

A teljes vízmennyiséget kétszer ideális átforgatni.

Arra figyelj, hogy a vízforgatóra írt névleges teljesítmény nem a tényleges vízáteresztést mutatja hanem a szivattyú névleges teljesítményét, kapacitását!

A gyakorlatban pl. a fentebb említett 5,7 m3/h-s Bestway vízforgató, kb. 4,5-5 m3 vizet forgat át egy óra alatt.

Nagyjából ilyen aránnyal tudsz számolni bármelyik kisebb, vagy nagyobb kapacitású berendezés tényleges vízforgatásával kapcsolatban is.

A medencéd vízmennyisége adott, ismert. A kettő számadatból tudhatod, hogy naponta hány órát kell üzemeltetned a teljes víztömeg kétszeres átforgatásához.

Mondjuk, ha 10 m3/h-snak mondott berendezésed van, akkor a 40 m3-es medencevizet kétszer kb. 9-10 óra alatt forgatja meg.

Bekapcsolod például reggeltől-délig, majd kséő délután/estétől-éjfélig. Az egy tök ideális vízkezelés.

[ Szerkesztve ]

"Aquila non captat muscas."

(#1405) Richard válasza Piftuka (#1404) üzenetére


Richard
őstag

13,3 m3/h a szivattyú, jelenleg kb úgy megy ahogy mondod, de 12 órát összesen :)

Akkor visszább veszek az időkből, mert így háromszor forog át.

(#1406) Piftuka válasza Richard (#1405) üzenetére


Piftuka
veterán

Többet mehet a minimálisan szükségesnél.

Problémát nem jelent. Maximum a villanyszámládra nézve. ;]

"Aquila non captat muscas."

(#1407) Vesa válasza Piftuka (#1398) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Köszi a választ. Földön van természetesen a forgató. Eddig nem volt vele ilyen gond, csak idén csinálja. Összeraktam ahogy eddig, és már első bekapcsolásnál feltűnt, hogy alig áramlik a víz. Csöveket légtelenítettem, aztán próbáltam a vízforgató tetjén a légtelenítőt, ami lecsavaráskor eddig -ahogy kell-, sziszegő hangok mellet kitolta ott a levegőt és onnantól jó volt. Most ezt nem csinálta, ezért leszedtem a fedelét és akkor láttam, hogy csak félig van vízzel. Mindegy, szerintem veszek egy újat. De jövőre valami más megoldás lesz, mert ez így elég gáz, hogy medencét évente kell cserélni, vízforgatót meg 2-3 évente. Nem igazán rentábilis. Kéne valami rendes, tartósabb medence (de nem a sokmilliós fajtából).

A tudomány a valóság költészete!

(#1408) Vesa válasza gt4r4 (#1403) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Hogy találtátok meg a lyukat? Nekem is eresztett valahol amit tavaly vettem, mondjuk már vettem egy másikat, de gondoltam még futok vele egy kört, hátha meg tudom javítani. Kb. 5cm magasan volt benne a víz, amikor már állt az alján a tócsa, tehát bizonyosan az alján van a gond. Viszont sehol nem láttam buborékozást. A hegesztést végignéztem, mindenhol jónak láttam, de az eleve duplán van hegesztve ha jól láttam, kevéssé valószínű, hogy ott eresztene. Lyukat viszont nem találtam. Van erre valami trükk, hogyan lehetne megtalálni?

A tudomány a valóság költészete!

(#1409) gt4r4 válasza Vesa (#1408) üzenetére


gt4r4
tag

Tettem alá egy nagy fekete fóliát, és mikor engedtem fel akkor láttam hogy víz van alatta, gyorsan átnéztem a környéket, egyre számítottam is tavajról, mert még akkor láttam hogy átszúrta valami, próbáltam én is azzal a hozzá kapott ragasztóval beragasztani, de az semmit nem ért, most tudom hol vannak a lyukak, majd búvárkodva beragasztom, persze így is kell majd keresni. Amúgy minimális víz megy el, de kkor se eresszen. Újat meg nem akarok venni, mert 120eft, meg amúgy is építettet akarok, jövőre talán össze jön, ha lesz még erre is időm..

(#1410) tonermagus


tonermagus
aktív tag

Sziasztok!

Idén költöztünk kertes házba, így megvettük életünk első medencéjét. A Bestway 3.05-ösét vettük. Kezdésnek még ez is túl nagy :D

Nem volt semmi infóm a medence karbantartásáról, így pár Youtube videóra támaszkodom.

A medencét térkőre tettem le (sajna csak itt van hely). A térkőre lefektettem 2 db vastag plédet, arra egy medence alá való vastag fóliát tettem és erre ment rá a medence. Remélem nem rontottam el már itt :D

Sajnos a vízcserélő gégecsöveivel a kisfiam játszott ,így több helyen is eresztenek (nem tudok hogy ezek az apró lyukak javíthatóak-e). Mivel ez a csomaghoz kapott vízcserélő alapból gyenge ezért lehet inkább veszek egy újat, komolyabbat.

Amit eddig megvettem: PhMinus, Multitabletta, klórtabletta, takaróponyva. Szereznem kell még adagoló úszót és Ph,-illetve klórmérőt.

Van esetleg valami amiről még tudnom kellene?
Illetve egy fontos kérdés: jelenleg a medence teljesen fel van töltve. viszont még nincs beállítva a ph és klór, illetve a keringtetés se megy a lyukas csövek miatt. A nap 10 óra után végig a medencére süt (bár le van takarva). Ez így ebben a felállásban kibír még 2-3 napot mielőtt elkezd veszíteni a vízminőségből, esetleg algásodni kezd? Csak azért kérdezem hogy mennyire sürgős ezeket beszereznem :D

(#1411) FőDudu


FőDudu
addikt

Tegnap osszeraktuk szomszed 7,32x3,66x1,32m meretu Bestway 56475 medencejet.
Az mar durvan nagy. Vagy 30m3 viz megy bele.

A dobozara az van irva, hogy 30 perc - volt vagy masfel ora 6 embernek.
Mert ugye a bedugdosos csoveket 6m hosszan osszerakni es betolni majd az egeszet felemelni az nem 2 emberes melo. Kozben ugye a labakat egy harmadik rakja be, majd a masik 2-3 az ellenkezo oldalon tartja az egeszet..

Mert en ugyan eleg bivaly vagyok, de mindezt 2 embernek megcsinalni szerintem siman lehetetlen kuldetes.

A letra is annyira egy LEGO jellegu kirakos, hogy vagy fel oraig csak azt raktuk ossze.
Tetszik, hogy felhajthato, igy gyerek biztos a letra kiszedese nelkul.

Ami elsore nem vilagos, hogyan lesz ehhez skimmer csatlakoztatva.
2db eleg nagy befuvot adnak hozza gyarilag, a belso fele lecsavarhato es ott van egy kisebb atmeroju menet a kosar alatt, arra racsavarhato peldaul a Chemconnect nevu klor adagolo. Na arra a kisebb menetre kell majd valahogy egy skimmer adapter.... De ilyet meg nem lattam.

Maga a homokszuroje erdekes megoldas - 5 percig gondolkodtak mi az a dinnyevago szeru akarmi a tetejen. Majd kozoltem, hogy az vedi meg a szuro kozepso csovet a homok betoltesenel ;)

Viszont ez a befuvo, cso, csatlakozo megoldas mar egy fokkal jobb az olcsobb tipusokhoz kepest. Mindenutt van tomites, O gyuru, stb. Es rendes menet, nem bilincses bohockodas.
Meg ugye elzarhato - azaz le lehet vizteleniteni a szivattyut amikor a szurokosaraban takaritasz.

Ha valaki tudja milyen csatlakozo megy arra a nagy befuvora amibol skimmerhez valo 38mm-es csocsonk jon ki, akkor dobjon egy linket pls.

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#1412) gt4r4 válasza FőDudu (#1411) üzenetére


gt4r4
tag

Ha a szívó ágnak a tetejét leszeditek, nincs rajta egy kisebb 32mm-es menet? Nekem az intexen így van, hátha a bestway is így csinálta, igaz ez a befúvó, de a szívón is kell hogy legyen.

(#1413) Vesa válasza tonermagus (#1410) üzenetére


Vesa
Topikgazda

A pléd rossz ötlet volt alá, mert nem víztaszító hanem szívja magába a vizet, ezért be fog penészedni és rettentő büdös lesz. XPS lapok kellenek a medence alá, mert az bírja a terhelést, vízszigetelő, és hőszigetelő is. Utóbbi nálad nem annyira érdekes, mert nem nagy a medence. Nagyobb vízmennyiségnél viszont nagyon könnyen visszahűl a víz esténként a alajtól, ott már hasznos az XPS ezen tulajdonsága is.

Ha csapvízzel töltötted fel, akkor az kibír 1-2 napot, mert eleve klórózva van, mondjuk ez függ attól is, milyen idő van. De a medencét takarni kell amikor nincs használatban, ez alap, különben tele megy szerves anyagokkal és sokkal gyorsabban algásodik. A jó vízforgató létkérdés, a víz PH szintén, vízelemzővel kell nézni, hogy megfelelő-e. Arra figyelj, hogy a klórtablettát adagólóban használd, mert ha hozzáér a fóiához, megmarja!

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#1414) Vesa válasza tonermagus (#1410) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Ja, és klórsokkal érdemes indítani!

A tudomány a valóság költészete!

(#1415) tillatrilla válasza gt4r4 (#1403) üzenetére


tillatrilla
senior tag

Köszi a választ! Akkor azt a post it méretű folt ragasztót sehogy se lehet víz alatt használni?

Üdv: Attila

(#1416) Richard


Richard
őstag

Na a PH szépen beállt 7,3-7,4 -re, a klór viszont továbbra is 3. Egy hete kapta a feltöltéskor a klorsokkot, azóta csak kombi tabletta van a skimmerben. Keringetem rendesen, a medence nincs lefedve.

Miért van az egekben a klórszint?
Hogy lehet levinni?

A víz kristálytiszta továbbra is.

(#1417) Piftuka válasza tonermagus (#1410) üzenetére


Piftuka
veterán

Szia!

- Én nem várnék 2-3 napot. Még úgy sem, hogy letakarva várja a medence beüzemelést.

Ilyen melegben, ami most van (és most jön), hamar "megbuggyan" a víz abban a viszonylag kicsi medencében.

(Csak viszonyítás gyanánt: ha még le sem takarnád, 1 óra alatt megindulna az algásodás, nemhogy napok alatt.)

- PH módosító vegyszert kár előre venni addig, amíg nem tudod, hogy túl magas, vagy túl alacsony PH-jú víz van nálatok.

- Multitabletta mellé felesleges a klórtabletta is. (Ha már megvetted, elfogy nyilván. De jövőre nézve kár rá költeni. Helyette 1 kg klór granulátum legyen otthon a sokkoláshoz.)

- A medence alá pedig sok féle anyagot tehetsz. A takaró nem tartozik közéjük. Nem tudod tisztán tartani, és szezon végére szétrohad a penészgombától.

A fekete mezőgazdasági nylon, arra valami esztétikus műfű szőnyeg, vagy PVC padló.. ;) (A teljesség igénye nélkül.)

- A beüzemeléskor előbb PH-t mérni, beállítani, majd azt követően klórsokkolni! Ez fontos. :K

- Vízforgatóból olyat érdemes venned, amin van előszűrő.

A legolcsóbb ilyen: Hecht Homokszűrős vízforgató előszűrővel 10 (302111)

A legjobb ár/érték/minőség arányú: Bestway homokszűrős vízforgató 5,7m3/h 230W 58497

Alza webáruházból: [link]

Esetleg: Hecht Homokszűrős vízforgató előszűrővel 10 (302113)

Nem sokkal olcsóbbak a 2-3 m3/h-ás, előtétszűrő nélküli modellek bármelyik gyártótól. Szvsz nem érik meg az árukat. (Ahogyan az INTEX Crystal Clear sorozat sem.)

Jó medencézést, kellemes, hosszú szezont kívánok! ;)

"Aquila non captat muscas."

(#1418) Piftuka válasza FőDudu (#1411) üzenetére


Piftuka
veterán

A "Chemconnect" és a skimmer összekötésén szvsz ne sokat tanakodjatok!

Ugyanis az egy befúvó csatlakozó; nem a szívóágra való. :N

"Aquila non captat muscas."

(#1419) gt4r4 válasza tillatrilla (#1415) üzenetére


gt4r4
tag

Azt nem, nekem soha nem ragadt meg.

(#1420) Vesa válasza Piftuka (#1417) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Ekkora medencéhez minek vegyen homokszűrőt? Két medence ára. Hosszabb távon sokkal kényelmesebb az biztos, de nem ér meg ennyit egy 30k-s medencéhez. Én évek óta teljesen jól elvagyok a papírossal is, csak hetente kétszer ki kell mosni. Szűrőt idényen kívül veszem, mert akkor féláron van. Mondanám, hogy ráfizettem mert úgy néz ki, most is tönkrement 3 év után, de a homokszűrő is pont olyan kínai vacak 60k-ért, sokkal tovább azok sem hőzzák, egyszerűen szemetet gyártanak a kínaiak. Bestway, Intex, Hecht, mind kínai vacak, ez az igazság. Úgy vagyok vele, ha 2 szezon kibírnak, nekem még megérte, de nem is veszek komolyabb darabokat mert akkor nem fáj, ha mégsem bírja ki. Medencéből 3,66-os van (kb. 40k), vízforgatóból ilyen 15k-s Intex verzió, nem emlékszem a kapacitására ("A" szűrő kell bele). Ennél többet nem ér az az évi 6 hét, amikor használni is lehet.

A tudomány a valóság költészete!

(#1421) Lanash válasza Vesa (#1420) üzenetére


Lanash
aktív tag

Azért ajánlotta a homokszűrőt, mert sokkal könnyebb tőle az életed és sokkal jobban tisztán tartja a medencét. Én is használtam papírszűrőset és most egy Bestway homokszűrőt igaz én 2006l/h kicsit. De sokkal szebb és jobb a víz, nekem ez a befektetés megérte, hogy (mostmár) a két gyerek tiszta vízben fürödjön. Persze mindenki maga döntse el mi éri meg neki.

(#1422) pelenka35


pelenka35
őstag

Sziasztok.
Használ valaki ilyet? INTEX SolarMat napenergiás medence fűtés (28685)
Tapasztalat?

Gamertag:Rob3rt75

(#1423) DopeBob válasza pelenka35 (#1422) üzenetére


DopeBob
addikt

Szia,

én nemrég vettem kettőt. A feladatát végül is ellátja :D 3,05-ös medence, pont egy hete volt töltve, tegnap már 32 fokos volt benne a víz, mára az egyiket le kis kapcsoltam. A három utas szelep is jó, hogy rajta van.

Ami annyira nem tetszik:

- elég deformált alakja van ha meleg, nem sima
- illesztéseknél csöpög gyárilat (teflonszalagoztam)
- egy darabka rövid csövet is adhattak volna hozzá, mert nem lehet őket közvetlenül egymás mellé tenni.

Kb két hete 8k-ért tudtam venni darabját, annyit mindenképpen megért.

MZ/X

(#1424) FőDudu válasza gt4r4 (#1412) üzenetére


FőDudu
addikt

Van kisebb menet, az a Chemconnecthez valo.
Az tuti nagyobb mint 32/38/50mm - saccra van vagy 10 centis atmeroje.

Majd megnezem, de ma mar viz alatt lesz.
Fasza lesz tolomerovel viz alatt bohockodni - igy inkabb a chemconnecten merek.

FőDudu

(#1425) FőDudu válasza Piftuka (#1418) üzenetére


FőDudu
addikt

Nem is, csak a szivo ag belsejen levo menet akkora, hogy a chemconnectet ra lehet csavarni.
Na arra a menetre kene egy szukito a a skimmerhez.

Igy mar talan ertehtobb.

FőDudu

(#1426) FőDudu válasza Vesa (#1420) üzenetére


FőDudu
addikt

Ezert van nekem Steinbach szurotest sajat magam altal valasztott pumpaval.

Az megfeleloen vedett (hovedelem), galvanikusan izolalt (a forgoresz nincs a szivattyu potencialjan), halk, keveset fogyaszt (300w) es megis kb 8m3/h amit attol a szuron.

Kicsit utana kell menni es nem megvenni a kinai szemetet. Ennyi.

FőDudu

(#1427) FőDudu válasza DopeBob (#1423) üzenetére


FőDudu
addikt

Annyit igen. Csak rendes medencehez kell melle egy olcsobb pumpa, mert a khomokszuros cuccok joval nagyobb nyomassal es hozammal mennek.

FőDudu

(#1428) Vesa válasza Lanash (#1421) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Én is írtam, hogy a homokszűrő természetesen ezerszer jobb, azonban sok értelmét nem látom egy 30k-s medencéhez egy 60k-s homokszűrőt venni. Illetve látnám értelmét még így is, ha nem egy 2-3 évig működő kínai vacakról lenne szó. Akkor már inkább egy telepített medence drágábban és ahhoz rendes gépészet. Mert ezekkel a kínai fóliás állandóan eresztő, kilyukadó csodákkal pár év alatt bejön az ára. Én tehát arról írtam, hogy kis medencéhez felesleges ilyen beruházásokat eszközölni, mert úgyis szét fog esni az egész 2-3 éven belül. Tapasztalatból mondom.

A tudomány a valóság költészete!

(#1429) Vesa válasza FőDudu (#1426) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Ez már járhatóbb út. Nyugodtan ossz meg konkrét típust is, hogy lássuk! Egyébként ha valaki ismer _nem kínai_, hanem minőségi nyugati fémvázas medencét, az kérem ne tartsa magában!
Egyébként papírszűrőt sem használok már, vettem egy ilyet. Mosható, tehát egész szezonra jó, nem támogatom tovább a kínai szemetelést a 2 hétig tartó papírszűrőikkel.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#1430) kory24


kory24
őstag

Sziasztok!

Vásároltam egy Bestway 305cm fémvázas medencét, megvettem a hozzá való alátét fóliát.

Betonra lesz letéve.

Ez esetben mit kellene tennem a beton és az alátét fólia közé még?

Olvastam geotextilt is, de vmi xps lapot is...

Másik :

Van konkrét ajánlott vegyszer?
Olvastam ilyen 3 az 1 ben kombi tablettákról. Ezek mennyire jók?

(#1431) FőDudu válasza Vesa (#1429) üzenetére


FőDudu
addikt

Nekem konkretan ez valt be.
[link]

Medences ajanlotta - 3 eve megy gond nelkul.
Ha meleg van es meleg a viz, valoban lekapcsol a hovedelme.
Aztan par perc mulva megy tovabb.

FőDudu

(#1432) Vesa válasza kory24 (#1430) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Betonra téve érdemes alátenni valamit, ami az esetleges apró, éles kavicsokat vagy egyebeket felfogja, mert amúgy a medence alja 0,25mm vastag, tehát nagyon könnyen annyi neki. A sima fólia nem oldja ezt meg, az más célt szolgál. XPS lapok, PVC lapok vagy polifoam mind jók, a geotextil viszont nem sokat ér mert vékony. Olyat ne tegyél alá, ami nem víztaszító (pl. szövet, pléd, takaró, szőnyeg stb.), mert bepenészedik és büdös lesz mint a veszedelem.

Kombi tabletta jó, de szigorúan adagolóval használd, illetve vízelemző, hogy lásd milyen a klór szint és a víz PH. Ez utóbbinál ha megvan az érték, attól függően PH+ vagy PH- kell, hogy be tudd állítani a PH-t. Klór granulátum sem árt, mert néha szükség van un. "klór sokk" alkalmazására, amihez a tabletta nem jó.

És persze szkimmer, illetve tisztító készlet (háló/vákumos), mert idővel dzsuvázni kell a medencét.
(vízszintezés telepítés előtt gondolom egyértelmű)

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#1433) Vesa válasza FőDudu (#1431) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Ez már barátibb áron van és komolyabbnak tűnik. Lehet, ezzel teszek egy próbát, ennyit megér. Thanks!
Írhatnál róla bővebben (jöhet privátba is). Milyen a szűrőközeg, az külön van, vagy hogyan oldottad meg az egész rendszert? Érdekelne!

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#1434) tonermagus


tonermagus
aktív tag

Köszönöm szépen mindenkinek a tanácsokat.
Időközben lecseréltem a Bestway gyári vízforgatóját egy Intex-esre, amivel papír szerint ~3800L vizet tudok óránként átforgatni. A medence 4.800L-es.

A gondom az, hogy egész nap le van takarva a medence fekete medencetakaróval. Első nap belőttem a pH-t- sőt nagyon le is vittem, és adtam egy kis klórsokkot neki. De másnapra a pH mérő megint kiszaladt a felső tartományba (rózsaszín lett) 8,2 felett volt bőven.

Miért kúszik fel egy nap alatt ilyen magasra a pH?
Multitabs is ázik benne teljesen kinyitva.

A víz pedig ilyen sárgás-zöldes. Ez most a rosz pH miatt van, vagy azért mert még nem forgattam eleget? (2 alkalommal ment a forgató 1 órát)

(#1435) cementelek válasza tonermagus (#1434) üzenetére


cementelek
csendes tag

Ha sokkolod (klórsokk) a vizet, akkor legalább 10 órán át menjen a szűrő folyamatosan, de ha még mindig zöld, vagy barna a víz akkor mégtovább.

[ Szerkesztve ]

(#1436) cementelek válasza tonermagus (#1434) üzenetére


cementelek
csendes tag

Még egy dolog. Én először sokkolom a vizet, utána 10-12 óra szűrés Addig nem állítok ph-t, amig nem tisztult meg a víz. Nem tudom, hogy ez így szakszerű-e, de nekem ez vált be.

(#1437) cementelek válasza cementelek (#1436) üzenetére


cementelek
csendes tag

Sőt a ph-t csak azután állítok, hogy a medence vízhőfoka eléri a 20 fokot.

(#1438) FőDudu válasza Vesa (#1433) üzenetére


FőDudu
addikt

Ez egy viszonylag olcso, de jo pumpa. Value for money.
Egy Steinbach homokszuro van utana kotve - azt ugy sikerult ingyen kapnom, hogy aki vette annak pont arra a szivattyura volt szuksege. Igy a homokszuro nalam landolt es melle rendeltem az Amazonos pumpat. Kb azonos a gyarival (teljesitmenyre es egyeb parameteret tekintve).

A bele valo homok az ha jol remlik 15kg 0,7-1,2 mm kozotti szemcsemeretu - en ivoviz szuresere valo homokot vettem, mert igy aruljak. Evente cserelem, nem bohockodok a mosasaval.

A 13m3-es medencemmel nagyon jol elbir - kotottem ele egy fi relet, az utan van egy sima OBI-s tavvezerelheto konnektorba dugva a szivattyu. Kezi vezerlesu - benyomjak par orara ha kell. Gyakra akkor is, ha benne vannak, mert jo eros a vizsugara. A felfujhato krokodilon levo gyereket siman elnyomja a medence masik falalig.

A nagy kombi tablettat a szuro kosaraba tesszuk - sajnos kette kell torni, mert nem eleg nagy az atmeroje.

A szivo es nyomo agon lepcsos a csocsonk - 32/38mm atmeroju cso megy rajuk.
Nekem sima, zold/feher csikos PVC cso lett a megoldas - abban valami feher muanyag spiral fut vegig es eleg eros. UV-t is birja. Azaz 32mm csocsonk a medencen, 32mm cso, ra a pumpara. Elzaro szelep nincs - ha tablettat kell cserelni, el lehet zarni a szurot, a skimmer csovet meg ki lehet emelni a vizbol. Igy nem zudul a viz a szurokosarba.
Nincs tul sok hely a medence es a kerites kozott, igy nem bohockodtam elzaroval es meg tobb csovel. Egyszeru, mukodik, biztonsagos.

FőDudu

(#1439) FőDudu válasza cementelek (#1436) üzenetére


FőDudu
addikt

Minden szakerto szerint eloszor ph, aztan a tobbi.
Mi is igy mukodunk. Nejem mereget, szorja bele a pH minuszt ha kell.

A kombi tabletta magatol oldodik, ha kell dob 1-2 kis gyorsklort a skimmerbe.
Klort (nalunk) felesleges meregetni, a nyitott medencebol ugyis elszall. Mindig 1 alatt van barmit csinalunk. De jo a viz, kristalytiszta es nincs nyalkasodas sem ami a papirszuronel volt. A medence aljan, ahol az alja es a palast ossze van hegesztve, a kis tulnyulasnal mindig nyalkas volt. Homok szurovel nincs ilyen.

FőDudu

(#1440) FőDudu válasza tonermagus (#1434) üzenetére


FőDudu
addikt

En algara tippelnek. Vagy klorsokk vagy algaolo amivel probalkoznek.
Elvileg mindketto eltunteti az algat.

Bar a kep csaloka, mert ugye a papir szuronel (tapasztalatom szerint) sosem lesz kristalytiszta a viz.

A papir szuro nem nyalkas? Akkor ugyanis szinte biztos, hogy alga.

FőDudu

(#1441) cementelek válasza FőDudu (#1439) üzenetére


cementelek
csendes tag

Szerintem a ph- nak akkor van jelentősége, ha már belemész a vízbe. Az első klórsokk előtt a hidegvízbe felesleges ph-t szabályozni. Ráadásul a ph állitásnak a vízhőfok is függvénye, 20-25 fokos víznél elég heti egy ph merés/állítás 25-30 fokos víznél 3-4 naponta 30 fok felett célszerű ezt naponta megtenni.

(#1442) kory24 válasza Vesa (#1432) üzenetére


kory24
őstag

"És persze szkimmer,"

Abból mindegy milyet?

Pl ez? [link]

Itt a leírásban ez szerepel: " A csatlakozás tömlővel, közvetlenül a homokszűrő-berendezés szivattyújánál történik." Azonban ehhez a gyári papírszűrős keringető lesz még egyelőre biztos. Azzal nem működik ez a szkimmer?

Valamint vélemények között olvasni ilyet (google fordító):
"Csatlakoztattam a skimmert a Bestway 800 gal (3028 l / h) szűrőszivattyúmhoz (a skimmerre vonatkozó minimumkövetelmények). Sajnos a víz felszínén úszó szennyeződéseket végül a skimmer felszedi, de nem "húzza" be a kosárba. Ez azt jelenti, hogy ha a szivattyú ezután leáll, a szennyeződés újra eloszlik ... A skimmer egy 305 x 76 méretű Bestway medencéhez volt csatlakoztatva, "

Akkor lehet erősebb keringetőre lenne szükség?

(#1443) Piftuka válasza Lanash (#1421) üzenetére


Piftuka
veterán

Remekül leírtad a lényeget! :R

Én is papírszűrőssel kezdtem. Évekig használtam; elég volt. Aki azzal szeretne vesződni, tegye.

Én maradok a homokszűrősnél még akkor is, ha az több tízezer forintba kerül.

Mert (és egyébként is)... mennyibe is kerülne a nyaralás? Négyünknek csak a stradbelépő a Balatonnál 20.000 egyetlen napra. Hát ennyi.

Egy ilyen hét árából megvan a medence és a vízforgató több szezonra. Nekem is számít a pénz, de ezt könnyen beláttam, és nem fogok fillérb*szni.

Amit kellett a - még oly "kicsi", 4 méteres, felfújható peremű - medencémre ráköltenem, ráköltöttem. És a jövőben is így fogok tenni.

"Aquila non captat muscas."

(#1444) ANDROID??? válasza ANDROID??? (#1343) üzenetére


ANDROID???
addikt

mindenhol az volt írva, hogy az Intex medencének a csatlakozása 32mm, így ki sem bontottam, de most hogy a hétvégén fel kellene már végre állítani azt a medencét, elkezdtem keresgélni hol tudok ma vagy holnap reggel venni két ilyen átalakítót. Persze közben eszembe jutott, hogy lehet meg kellene nézni azt a két menetet, hogy mennyi is az a 32... :U
A medence falára csavarozandó műanyag menetre (a csaposra) szó nélkül tökéletesen illeszkedik a homokszűrős vízforgató menetes csöve. :Y
Jó, hogy nem mentem érte sehová. :D
A legközelebbi medencéstől hoztak nekem egy zsák belevalót, igaz ez üveg. Hát nagyon remélem ez jó lesz. :U

[ Szerkesztve ]

(#1445) Piftuka válasza tonermagus (#1434) üzenetére


Piftuka
veterán

- A PH érték a fotód jobb felső sarkában látható "pezsegtető" befúvó miatt kúszik fel. (Megvan a fizikája, a "miértje", de lényegtelen.)

A helyedben én azt nem használnám. Válts a hagyományos befúvók valamelyikére!

Ha és amennyiben azt eltávolítva is ezzel szenvedsz, akkor nálad a víz teljes lúgossága (TA) túl magas. Drasztikus "savazással" lehet csak átbillenteni. (Sósavval, vagy rengeteg PH mínusszal de még a medencés szakértők sem tudnak megegyezni abban, hogy mi ilyenkor a megfelelő adagolás. Ebben sajnos nem tudok segíteni! Utána kell olvasni, aztán dönteni, hogy bevállalod-e, vagy sem.)

Olvasnivaló: VÍZKEZELÉS HALADÓKNAK

Gyakori problémák a medencevízzel

- A fotón látható vízzel semmi algásodási probléma nincsen. A sárgás-vöröses színárnyalatot a csapvíz vas-, vagy mangántartalmából a klór hatására képződött vas/mangán-klorid vegyület okozza.

Folyamatosan szűrnöd kell a vizet, amíg tükrös tiszta nem lesz. Pár nap alatt megoldódik ez.
Addig jó, ha naponta visszamosod és öblíted a homokot (1-1 perc elég), hogy segítsd a hatékonyságát.

Én is ezzel kezdtem múlt szombaton az idei szezont. Még segítettem a szűrőnek azzal, hogy egy duplára fogott (egymásba dugott) régi frottírzoknit kötöztem a befúvó ágra.

Így visszafelé is még kevesebb vas-kloridot keringet vissza a rendszer.

- A PH-érték 7.0-7.6 között legyen. Akkor tud hatni a klór.

- A vízforgatót a már tükrös tiszta víz mellett is ajánlott hetente 1x visszamosni + öblíteni (1-2 percre)

Ha így kezeled egész szezonban a medencédet, és mindig letakarod használaton kívül a fóliával, akkor meglásd, soha nem lesz algás.

Én pedig megyek is csobbanni! ;) Jó medencézést mindenkinek! :K

[ Szerkesztve ]

"Aquila non captat muscas."

(#1446) Piftuka válasza ANDROID??? (#1444) üzenetére


Piftuka
veterán

Mi a típusa a vízforgatódnak?

"Aquila non captat muscas."

(#1447) ANDROID??? válasza Piftuka (#1446) üzenetére


ANDROID???
addikt

Intex 26646
Miért? :U

[ Szerkesztve ]

(#1448) Piftuka válasza kory24 (#1430) üzenetére


Piftuka
veterán

A geotextilnek sok értelme nincsen ilyen közegben.

Betonra a nylon fölé ezeket javaslom:

Műfű

Tekercses vinyl padló

Mi a rögös-földes-füves talajra mindkettőt használjuk.

Alul a fekete nylon, felette rövid szálú műfű. Ez volt a tavalyi "setup". De ezen átböködtek még az apró, "tüskés" kövek. Kellemetlen volt a medence alján arra a pár "dudorra" rálépni.

Idénre vettem kőmintás vinyl padlót is. Majdnem 3 mm vastag, és nagyon komfortossá tette a medence aljzatát. :)

Raksz 4x4 métert, és remek lesz nálad is. :K (A beton ugyebár még klasszisokkal jobb, mint a nálunk lévő földes talaj.)

"Aquila non captat muscas."

(#1449) ANDROID??? válasza ANDROID??? (#1447) üzenetére


ANDROID???
addikt

Lehet, hogy nagyobbat kellett volna venni? :U

[ Szerkesztve ]

(#1450) Piftuka válasza ANDROID??? (#1447) üzenetére


Piftuka
veterán

Csak mert meglepődve írtad, hogy (a nyilvánvalóan 38 mm-es) a vízforgatóhoz adott csőcsatlakozód tökéletesen illik a záró csapos, függőleges, felátvezető medencecsatlakozódhoz.

Azért, mert utóbbi is 38 mm-es. :K Szóval nem meglepő. :)

Gondolom, ilyen "csapos átmenő csatlakozóról van szó, ugye? (Bal oldali, függőleges része a "Jet" fúvóka szettnek.)

alt="alt="" title=""" title="alt="" title="""

A 32 mm-es csatlakozást a ~2,5-5 méteres felfújhatós, és fémvázas hobbi medencékhez gyárilag adott vízszintes csatlakozók használják.

ui.: Én az üvegtöltet helyett mindenképpen homokot használnék a helyedben. Korábban leírtam, hogy miért...

[ Szerkesztve ]

"Aquila non captat muscas."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.