- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Kalandor: Elhunyt I. Ferenc pápa
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
MGaa73
tag
válasz
Piftuka #1039 üzenetére
Szia,
Hálásan köszönöm a segítséget. Úszó adagolóm van. Kombi max tablettát sikerült vennem. Ez az óriás tabletta 15m3 vízbe elég a leírása alapján, igy megfeleztem és beletettem az úszóadagolóba. A vízforgatót még nem üzemeltem be. Összeszereltem, és összekötöttem a medencével (sikerült 32mm-es csövet vennem) de a visszamosatáshoz elfelejtettem. Feltöltöttem homokkal. Leiras alapján első alkalommal visszamosatassal kell kezdeni, majd öblítés és utána a szűrés. A medencet letakartam. -
Piftuka
veterán
Én is erősen gondolkodom egy búvárszivattyú megvásárlásán. Mondjuk én inkább a 10.000 forinthoz közelebbi ártartományban.
A márkát még nem tudtam eldönteni... az EINHELL adta magát, de a hazai importőr szervizes emberével folytatott beszélgetés óriási csalódás volt számomra. (A kérdéseimre nem tudott válaszolni megfelelően; találgatott, tippelt, "nem vagyok benne biztos"-ozott....)
Az ELPUMPS adná magát, és szívesen támogatom a hazai vállalkozásokat, de 20.000 forint felett indul az alapmodelljük.
A "Black & Decker" jól csengő név az elektromos szerszámok, és fűrészek területén, de fogalmam sincsen, milyen minőséget képviselnek a szivattyúik.
A "FIELDMANN" jónak mondott termék északi szomszédainktól, de kevés még a vásárlói visszajelzés róla, hogy ténylegesen milyen a minősége.
A "STANLEY" kiváló elektromos kiegészítőket készít, szimpatikus, ráadásul passzolna az ilyen márkákjú RCD-s elosztóhoz, amit a medencéhez vettem...
(A "Makita" is frankó, de ~30.000 forint felett indul a legkisebb modelljük.)
- A kérdés, hogy ezek közül melyik a legjobb megoldás!?
Fontos, hogy 5 mm vízszintig kiszívja a vizet, ám az még mindig "kérdőjeles" számomra, hogy az úszókapcsolót hogyan lehet beállítani úgy, hogy nem oldjon le annál előbb!?
- Tudsz, illetve tudtok segíteni a fentiekben, kérlek?
-
spiky03
veterán
válasz
SUPREME7 #1042 üzenetére
Köszi az infókat.
Már csak Dewan van benne a kombitabletatt már nem raktam bele amikor elkezdtem a dewant. Meg azt is csak akkor öntöttem bele, amikor az adagolóbol már kiurult a 4 db tabletta nem volt benne.Épp most ürítem a vizet a vizforgatoval.
Utána lesz érdekes ha már a szívónyílás alatt lesz a víz.Veszek majd Algi-cidet is ahogy javasoltad.
Nem volt rajta nekem zöld foltok, csak az a habos nyálkás valami.
De most h leszedtem a takarót róla és a szívó résznél ilyen szöszök lógnak.
Úgy látszik a pelyhesito csak csinált valamit. Vagy az már kosz lenne inkább? -
SUPREME7
őstag
válasz
spiky03 #1031 üzenetére
Mérni kellene a dewan koncentrációt, ha nem nagyon volt használva, nem "ürül ki" egy hét alatt, tehát nem biztos, hogy kell annyit beletenni. Ha jól emlékszem te ráadásul rámoltál bele kombi tablettát meg dewant, meg pelyhesítőt meg mittudoménmit, ki tudja mennyi cucc keveredik már. Én félig kút-felig csapvízzel töltöttem, 2 hete kristálytiszta a víz. De persze tényleg érdemes lenne tisztán csapvízzel próbálnod, hátha tényleg a kútvíz tartalmaz olyat ami nem belevaló.
De, ha lecseréled a vizet el kellene dönteni, hogy kombi tablettázol, vagy dewan, a kettőt ne keverd. Dewan mellé kell az Algi-Cid kültéri medencéhez, mert a dewan fertőtlenítő szer, nem algaölő, alap esetben a dewan beltéri medencékhez van, kell a kiegészítő. Nem csodálkoznék ha az a zöldes fátyol a vízedben még a múltkor inkább kezdődő algásodás lett volna, aztán megszórtad olyan cuccokkal (pelyhesítő, még több dewan) amik nyílván nem kezelték a helyzetet, de még jobban szét is cseszték a vízet.
Szóval amit csinálnék a helyedben.
- víz leereszt
- medence kitakarít
- full csapvíz
- és ha dewannal akarod csinálni akkor m3-enként 400ml dewan, és m3-enként 10ml Algi-Cid, és semmi más. Esetleg Algi-Cid-ből kicsit többet, sokkolni a használati útmutató szerint, hogy tuti ne maradjon a korábbiból, ha tényleg algásodás volt.A vízforgatót visszamosni, és 1-2 napig letakarva a medencét sűrűbbre állítani a forgatást. Utána PH és dewan mérés. Drága a tesztcsík (50db azt hiszem 4-5K volt) de inkább, mint random öntögetni bele.
Ha nem össze vissza vegyszerezed, akkor nem lehet gond.
-
Piftuka
veterán
válasz
pelenka35 #1036 üzenetére
- A "Flowclear" a cég, medencetisztítással kapcsolatos termékpalettájának fantázianeve.
Ha a kérdésed a vízforgatójukra vonatkozik, akkor a válasz igen.
A homokszűrős eszközökből létezik:
~3m3-es,
~5,7m3-es (ilyen van nekünk),
~8.4m3-es,
és 11.4m3-es kapacitású változat.
- Szolár takaróból pedig éppen ilyet vásároltam: Szolártakaró 3,66m átmérőjű medencéhez #29022
Fontos megjegyezni, hogy az átmérője 350 cm, nekünk pedig 396 cm-es felfújhatós peremű medencénk volt, és tökéletes hozzá.
Arra számítottam, hogy majd kicsi lesz, mert a medencénk belső átmérője ~370 cm, tehát ennek tudatában rendeltem meg.
Más opció nem volt, csak sokkal nagyobb, vagy kisebb, mert ez a medence méret amúgy már "kifutott". Valamiért sem a Bestway, sem az INTEX nem preferálja.
Viszont óriási, egyúttal pozitív meglepetés volt, hogy a szolár takaró nemcsak lefedi a teljes szabad vízfelületet, de még pár cm-t be is ér a felfújható perem alá mindehol körben, ami az ideális "rögzítés" az ilyen eszköz esetében. (Akkor jó, ha takarja a teljes vízfelületet.)
Ne kérdezd hogyan, mert a takaró csomagolása is nagy betűkkel hirdeti, hogy "max. 370 cm pool, real width 350 cm".
De nem is számít. -
Piftuka
veterán
válasz
spiky03 #1033 üzenetére
A legmélyebb tisztelettel kérdezem... (Miután tudom, hogy hetek óta szenvedsz azzal a kútvízzel...)
Miért nem hozatsz egy lajtos kocsival tiszta csapvizet a medencédbe?
Költségben kb. ugyanott lennél, viszont nem kellene ennyit vesződnöd. Márpedig ha nem kell ezen aggódnod állandóan, és ezzel foglalatoskodnod... azt még csak pénzben sem lehet mérni.Lehet rohangálni vegyszerekért, naponta ötször kezelgetni, beállítani, de nem volna jobb ezt kb. csak egyszer megtenni, és onnantól kezdve pedig csak élvezni a medence tiszta vizét?
-
Piftuka
veterán
Szia!
- A "Marimex Prostar 4" jó böszme nagy vízforgató. A medencédhez bőven tökéletes lesz.
A linken találsz egy remek videót a beüzemeléséhez. Meglehetősen "sallangmentes" a csatlakozása.
Nem a "hollanderes" megoldást választották, hanem a 38-32 mm-es gégecső csatlakozást, amelynek köszönhetően akár 38 mm-es, akár 32 mm-es gégecsővel is használható.
(A ~6 perces videójukon egy 38 mm-es gégecsővel láthatod a beüzemelést.)
Egyszerűen bilincs segítségével kell rögzítened a csöveket. Azért ilyen "lavór" kialakítású a szűrőtartálya, mert elvileg szűrőlabdával ius használható, de szerintem a homok jobb döntés.
A 0,4-0,8 mm-es homokot használhatod hozzá, mert nagyobb szűrőfelületet (ezáltal hatékonyabb szűrést) biztosít.
Valamelyest gyakrabban kell majd átöblíteni (amivel visszalazítod a szűrőközeget), mert az apróbb szemcse hamarabb is tömörödik.
Ezt a műveletet 7 naponta érdemes elvégezni, de ha a vízforgató kis nyomásmérője azt mutatja, hogy ~0.45 BAR feletti nyomás uralkodik odabent, akkor pedig mindenképpen ajánlott, még akkor is, ha nem telt el 7 nap a legutóbbi átöblítés óta. Hiszen a nyomás növekedése azt jelzi, hogy tömörödött, tömítődött a szűrőközeg. Ki kell mosni belőle a felgyülemlett szennyeződést.
A gégecső egyébként nem feltétlenül drága. Sok méteres, méretre vágható kiszerelésben is meg tudod vásárolni.
Például: [Medence.net - gégecsövek]
Vagy: [Pools.shop]
--> Itt láthatod, hogy a 6 méterest 7.890 forintért meg tudod rendelni. Amúgy ez utóbbi példásan számlázó, csomagoló, és extrém gyorsan szállító osztrák vállalkozás. (Fentebb írtam, hogy tőlük rendeltem a vízforgatóhoz a 38-32 mm-es gégecső átalakítókat.)
Ez UV és klór álló cső.
- Neked egyébként kb. 2-2 méter elegendő (kifúvó és beszívó ágakra), esetleg pluszban a visszamosás-öblítés funkcióhoz (a harmadik csatlakozó a vízforgatón) még egy darab. Te tudod, milyen messze szeretnéd a berendezést elhelyezni... van-e az udvarodban a közelben lefolyó a szennyezett víznek, stb.
- Én egyébként sem, és első körben semmiképpen nem javaslok túl sok vegyszert.
Első körben ajánlott egy doboz tablettás teszter. A segítségével meg tudod nézni, hogy mennyi a víz PH értéke. 7.2-7.4 az ideális ahhoz, hogy a klór, vagy kombi tabletta ki tudja fejteni a hatását. Ha sokkal magasabb (Magyarországon ez a jellemző szinte mindenhol a csapvízre), akkor a kombi tabletta 1-2 nap alatt szétmálik, feloldódik, pedig amúgy kb. 2-3 hét alatt kellene így tennie.
Ha nincsen tesztered, és/vagy nem szeretnél PH-t mérni, akkor egy adag klór granulátumra van szükséged. (Egyéb esetben pedig erősen ajánlott.)
A medence felengedését követően ún. "klórsokkolni" érdemes a medencédet. Muszáj elpusztítani az esetleges, szaporodásra hajlamos mikroszkopikus gombákat, kórokozókat, és gátolni az algásodást.
Vízben feloldasz kb. 50-80 gramm klórt (a te medencédhez ennyi kell kb.), és azt több ponton beleöntöd a medencédbe.
Majd beüzemeled a forgatót.
- Ha használsz medence takarót (amit szívből és nagy jóindulattal ajánlok), akkor az algásodás ellen rendkívül sokat tettél. Miután kiszálltok a medencéből, azonnal letakarni.
Így elméletben elegendő időnként a klórt pótolni. Ezt a granulátum segítségével (immár kevesebbet feloldva) megteheted.
Amennyiben ennél egyszerűbb, és komplexebb megoldást keresel, akkor érdemes venni egy doboz kombi tablettát is. Ebben jellemzően klór, valami algásodást gátló adalék, és pelyhesítő is van.
A te medencédbe a kicsi (20 grammos) tablettából elegendő ~3 darab. Ahogyan említettem, ideális esetben 2-3 hetente pótlandó. (Feltételezve, hogy a vízminőség állandó, vagy közel állandó.)
Arra figyelj, hogy ehhez mindenképpen kell venned egy úszó adagolót, mert a medence PVC alját kimarja, ha közvetlenül a vízbe teszed, és lesüllyed.
Nagyjából ezekre érdemes figyelni.
Hidd el, hogy ha ezek bármelyikét túl "macerásnak" találod, nem alkalmazod, nem kellő gyakorisággal alkalmazod, az eredmény az lesz, hogy gyorsan romlik a vízminősége; algásodik, csúnya lesz. Nem kell tehát "agyonvegyszerezni" a vizet, de az alapvető "karbantartását" el kell végezned.
És sokadszor írom le... ponyva, ponyva, és ponyva.... a medencét használaton kívül takarni, takarni és takarni.
Egy sötét ponyvával letakart medence egyéb vegyszer és minimál klór mellett sokkal könnyebben algamentesen tartható, mint a medene, amely ugyan tele van nyomva algásodásgátló adalékokkal, de egész nap süti a vizét a nap.
(Fertőtlenítőre rezisztens algafajok léteznek, de a tudomány jelenlegi állása szerint olyan algafaj nincsen, amelynek ne lenne lételeme a fény.)
"The choice is yours"... -
spiky03
veterán
válasz
#56573440 #1037 üzenetére
Olyat kaptam mint ami az első képen volt, azt a kis zsákot.
Lehet a nagy eső tett be neki vagy nem tudom.
Szomszéd is ugyan onnan tölti ahonnan én meg a másik szomszéd.mert így hárman töltjük egymás medencéjét mert így gyorsabban kész lesz.
Gondoltam merek egy Pht de talán már felesleges. Jobb lesz a vizcsere.
-
törölt tag
válasz
spiky03 #1035 üzenetére
A pelyhesítő így működik. Nyilván ha van lebegő mocsok a vízben akkor a pelyhesítőtől nem fog azonnal kitisztulni, sőt, a szűrő majd kiszedi. Ha nem akkor felmerül a kérdés hogy miért nem amikor az lenne a dolga?
A szomszéd is kútvízzel töltött? Ha igen akkor húzd át hozzád slaggal
Nekem hasonló nyálkásodás akkor volt, amikor szombaton derült ki, hogy a fedett medencéből hétfőn került ki az úszó adagoló és nem került vissza... Nyálkás trutyi volt a fala az egésznek. Kapott klór sokkot aztán azóta is tiszta. Nyilván ez nálad nem megoldás, mert klórra meg vörösödött ami meg a szokásos oldott vas és egyéb ásványi anyagok oxidálódása miatt történt. -
spiky03
veterán
válasz
#56573440 #1034 üzenetére
Azután lett ilyen a vízen amikor beletettem azt a pelyhesito tablettákat vagy miket amit adtak a medencés boltban az opalosodasra.
Érdekes mert a szomszédnak meg nem lett ilyen vize, pedig ő is belerakta (ő mind az 5 darabot a skimmerbe) és szintén Dewant használ.
Én csak 4 darabot raktam bele a fentebb is említett befujos adagolóba mert csak annyi fért bele. -
törölt tag
Valami elbomlik a vízben ésvagy reagál a beöntött vegyszerre... A talajvízben aztán bármi vagy akármi is lehet a szokásos szerves anyagoktól a sókon át a bármilyen emberi szennyezőanyagig... Sokszor a klór tudja vörösre festeni => oxidálni az oldott ásványi anyagokat...
-
spiky03
veterán
Köszi a dicsérő szavakat
Igen szerintem is undiJaja ez a terv, hogy vizcsere lesz.
Délután leengedem.Csak az aljára rakotok egy slagot és kész?
Vagy belül előtte el kell dugaszolni hogy ne jöjjön ki addig a víz amíg a slagot rá nem teszem?A vizforgatoval is tudok leengedni vizet de ugye ez csak addig működik amíg a szívó csonk vizalatt van.
Nem is értem azt miért nem az aljára tették, miért egy szintbena befuju résszel
-
Lanash
senior tag
-
spiky03
veterán
válasz
SUPREME7 #1029 üzenetére
Tegnapi Dewan belontes után ilyen lett a vízem
linkBestway Capri medencém van 4x2x1 méteres.
Víz a piros csiktol kb 10 centiig van töltve.
Majdnem 2,25 litert öntök bele hetente.
Ennyit mondtak a medencés boltban ahol vettem és megmondtam milyen a víz és mekkora medencém van.Nem vettem még mellé de a következő Dewan vásárlásnal majd veszek, mert most fogyott el.
A 10 literes igy kb 1 hónapig elég.A medence le van takrva folyamotasam, csak akkor nyitom ki ha fürdés van benne.
Természetesen szívesen fogadok minden tanácsot.
-
MGaa73
tag
Sziasztok,
Kezdő vagyok medence témában. Vettem egy 3.05x0.91 meretű medencét (vízforgató nélkül) és egy 200W-os Prostar 4 homokszűrős vízforgatót. A leírásban 0.6-1.2mm szemcseméret szerepel a homokra. Nekem 0.4-0.8mmest sikerült beszereznem. Lehet ebből probléma az üzem során? Vegyszereszesről semmit nem tudok. Mit érdemes indulasként vennem es egy ilyen méretű medencéhez mi az adagolás és milyen időközönként? Sajnos semmilyen gégecsövet nem csomagoltak sem a medencéhez sem pedig a vízforgatóhoz. Ezt még be kell szerezzem. Amivel találkoztam elég horror áron van és besétálva a nagy áruházak egyikében sem igazán kapható itt Miskolcon. Gondolom ez spec cső a vízhez, tehát 32mmes villanyszereléshez használt gégecső nem hasznalható erre a célra (ebből is van UV álló). Elnézést a sok kérdésért. Szeretném ma feltölteni a medencét és nem szeretnék értelmetlen dolgokat beszerezni. Azt még nem írtam hogy vettem egy uszo adagolot is. -
SUPREME7
őstag
válasz
spiky03 #1028 üzenetére
Írd már le légyszíves, hogy hogyan számoltad ki a dewan heti adagot, és méred-e mennyi van benne. Meg mekkora medence és milyen magas víz van benne? Meg le van-e takarva a medence amikor nincsen használva? Algi-Cid-et vettél a dewan mellé?
Nem bántásból, segíteni szeretnék, mert úgy látom teljesen vakon öntögeted bele a vegyszert, és azért a dewan nem túl olcsó ahhoz, hogy kiöntögesd...
-
spiky03
veterán
válasz
Piftuka #1027 üzenetére
Nalam meg erik lassan a vizcsere, mert ma beleontottem a hetinadag Dewant erre olyan nyalkas/habos vagy milyen lett a viz teteje, hogy csak nah. Meg megint elojott az a doglott halszag is vagy mi.
ugyhogy most hagyom gy aztan hetvegen ha hazajottunk a Balatonrol cserelem a vizet. Meg lehet a homokot is ii kellene majd.
Utana lesz kb 1 hete felmelegedni a hetvere amikor csobbanunk ha az ido is ugy akarja.Nekem is ilyen vizforgatom vany eddig rendben mukodik, van is benne nyomas, nagyobb mint a szomszedeben aki ebnol egy kisebb valtozatot vett, ami itt is volt linkelve korabban 35ert.
Jelenleg P6os programban hasznalom. -
Piftuka
veterán
Ma ismét csobbantunk a medencében.
Egészen kiváló élmény volt... nagyon hiányzott már.
Pláne abban a fülledt, meleg időben, ami most volt. Ráadásul holnapra még melegebbet mond.
Fontos megjegyeznem, hogy a takaróponyvát és a szolárfóliát eltávolítva szinte tükrösen tiszta víz fogadott bennünket.
Két hete üzemeltük be a medencét; az elején, és 1 hete kapott egy klórsokkot, és minden nap kipucoltam a papírszűrőt. Nyoma sincsen algának. Bizony, ennyit számít a takarás.
A papírszűrőt már nem lehet hófehérre mosni; a vas-klorid már halványan elszínezte, szóval ideje volt váltani.
Ha már megvettem, most be is üzemeltem a "Bestway Flowclear" vízforgatót is.
A két megrendelt 38-32 mm-es gégecső csatlakozó tökéletesen illeszkedett a helyére. Miután tehát összeállítóttam, a papírszűrős vízforgatót lecserélni erre két mozdulat volt.
Lehúztam a két gégecsövet, és rápattintottam a homokszűrősre.
A vízforgatóhoz adnak egy slag csatlakozást is a "D" kifolyóhoz... szóval az első üzem során "biztos, ami biztos" alapon ráhúztam egy frottír zoknit a befúvóra, majd lefuttattam pár percig a "Visszamosás", és "Öblítés" programokat.
Kiválóan, nagy nyomással távozott a lefolyóba a víz a slagon keresztül.
Utána leszedtem a slagot, visszaraktam a vakdugót, és elindítottam a szűrést. Remek, 0,2 BAR körüli a nyomás érték, és meglepő módon a szivattyú kevésbé hangos a papírszűrős megoldással összehasonlítva.
Utóbbi berregett, ez inkább csak "susog".
Bízom benne, hogy jó pár szezont kiszolgál!
Élményekben gazdag otthoni strandszezont kívánok Mindnyájatoknak!
-
Piftuka
veterán
válasz
Tybike81 #1024 üzenetére
Köszi a tippeket mindnyájatoknak!
Végül maradtam az úszó adagoló mellett egyetlen okból. A FB-os medencés csoportban többeknél, akik ilyet használtak, az ott, egy helyben lehulló tabletta szemcsék kikezdték a PVC-t.
Az úszó adagoló legalább "mindenfelé" hullatja a medencében az apró szemcséket.
A kérdésedre vonatkozóan pedig... mivel nem használtam, ezért csak elméleti választ tudok adni.
Kialakításra nagyjából olyan, mint egy sztenderd jetflow, kb. ugyanakkora csőátmérővel, szóval szerintem minden további nélkül használhatod kisebb teljesítményű, és papírszűrős vízforgatóhoz is.
A fenti "Bestway"-es promó fotót szerintem valami über-brutál-mega-drabális professzionális vízforgatóra csatlakoztatva készítették.
A neten keresgélve, nem biztos, hogy kapható külön is, mindenesetre a gyáró honlapján van adatlapja: ChemConnect™
-
spiky03
veterán
-
Piftuka
veterán
Egy kérdés...
Használtok "ChemConnect" eszközt a befúvó részen? (A homokszűrős vízforgatóhoz adtak ilyet.)
Ez a hatékonyabb a kombi tabletta adagolásához, vagy az úszó vegyszeradagoló? (Mondjuk ennek vitathatatlan előnye, hogy nincsen útban, amikor a medencében vagyunk.)
-
Piftuka
veterán
Nálam a ponyva, és a szolárfólia megakadályozta az esővíz medencébe jutását.
Az a helyzet, hogy az időjárást lehetetlen megjósolni. A csapadékos "koranyár" miatt jó esély van rá, hogy az augusztus és szeptember is forró lesz, de ez majd csak akkor derül ki.
Ha most megnézed a "középtávú" előrejelzést, akkor soha nem üzemeled be a medencédet. Most is csak keddre jósolnak igazán meleget, aztán ~3-4-5 napig megint hűvősebb, csapadékos idő lesz...
Még az is lehet, hogy a nyár így telik el...
-
LanyUs
senior tag
Nálunk egy 366 cm-es medence fér el az előkertben, de olyan helyet nem találtam, ahol egyben meg tudtam volna venni a fémkeretes medencét és a hozzá való hőszivattyút. 6 m3-hez szerintem még egy 2,5 kw-os bőven elég. Nagyon nem mindegy, hogy 1/1-el vagy 4-es cop-pal fűteném egész idényben. Állandó fűtés esetén 2 éven belül behozza az árát.
-
GoZoL
senior tag
Sziasztok!
Fűtésre kérnék ötleteket. 457x107-es a medence. Intexnek létezik vízmelegítője de az én medencémnél 9 óra alatt növelne 1 fokot. Ettől létezik valami gyorsabb és költséghatékonyabb megoldás?
Köszi! -
Piftuka
veterán
válasz
Tybike81 #1010 üzenetére
Értelek.
Elég-e a fólia? Ízlés dolga, és "fázósság" kérdése, de a szolárfólia ilyen időben például abban segít, hogy a korábbi, forró napok alatt felmelegedett víz, sokkal lassabban hűl vissza.
Persze a medence takaró ponyvát is fel kell rakni. Amikor pedig süt a nap, és meleg az idő, akkor a szolárfólia (ezúttal már ponyva nélkül) egy olyan medence vizét, amit folyton süt a nap, pillanatok alatt "felforralja".
És legyünk őszinték... amikor tartósan 30-35°C van, akkor még fólia nélkül is.
Én ezért (is) tartom feleslegesnek a szolárszőnyeget. Úgy 4-5 méteres hobbi medence méretig mindenképpen. (Azt inkább a nagy 8-10-15 méteres hobbi medencékhez találták ki. 20-30-40 köbméter víznél már számíthat.)
-
RR-13
őstag
Nem tudom, Ti mikor tudjátok kihasználni a medence előnyeit ebben a nem túl melegben, mert alig van hetente kb. max 1 nap jó idő...
Sajnos én még mindig nem állítottam fel a medencét, mert feleslegesnek tartottam, hogy ott álljon a víz benne, esetleg az eső is beleessen, és romoljon a víz minősége, akár kicsit is, egy friss vízhez képest.
Amíg nem lesz tartósan min. 33 C fok, addig nem lesz nálunk medi. -
spiky03
veterán
Hát nem nagyon lett kristály tiszta a vízem.
Még mindig fellelhető benne az opalosodas nyomai.
Úgyhogy szerintem hétvégén leengedem és rakok bele újat.
Szomszéd vett úgyis egy szivattyút le kell tesztelni, hogy hogy szivja ki a vizet.Aztán meg lesz 2 hete a víznek, hogy felmelegedjen újra.
-
Tybike81
őstag
válasz
Piftuka #1009 üzenetére
Az a gond ha azt kikötöm az asszony a fejembe fogja húzni :)
Amúgy elég lenne a szolárfólia? Ja még egy kérdés, egy 366x76-os medencébe mennyi hypo illetve sósav kell ha ph-t akarok állítani? Sok helyen olvasom hogy ezekkel lehet de passz, hogy mennyi kell. Ja és bocsi ha tudatlan vagyok 1. medencés évem. -
Piftuka
veterán
válasz
Tybike81 #1007 üzenetére
Akkor elméletben jó. A gyakorlatban valóban lehet a szolár takaró a "ludas". Sokkal vékonyabb, és oda-vissza kanyargó, hosszú csövezése van.
A víz saját nyomása szvsz nem elegendő ahhoz, hogy a közlekedő edények elve alapján meginduljon a víz a légtelenítő szelep felé, és rendesen kipréselje a rendszerből az összes levegőt.
Ha esetleg valami "emelvényen" van a vízforgatód, még annyit tehetsz, hogy leteszed a talajra, hogy ott a legnagyobb legyen a víz nyomása. Esetleg megemelitek a művelet idejére a szolár takarókat. (Gondolom azok a medence mellett a talajon fekszenek.)
Aztán ha és amennyiben sikerült kipréselni a rendszerből a levegőt, a légtelenítő szelepet azonnal zárjátok le, és csak utána indítsátok el ismét a vízkeringetést.
Ám én továbbra is a "sallangmentes" összeköttetést javaslom, szolártakaró nélkül.
-
Piftuka
veterán
válasz
SUPREME7 #1006 üzenetére
Az jó, ha nálatok a csonk is megtartja.
Én itt leírtam, hogy én miért nem használtam a vízforgató jetflow csatlakozóját.
A példából látod, hogy különböző csőátmérőjű jetflow csatik léteznek. (Amit amúgy nem értek, mert medence csatlakozásból 32 és 38 mm-es létezik, tehát jetflow-ból is csak ilyen kellene legyen. Mi értelme ennek a ~24-25 mm-esnek? Semmi.)
Szóval biztosan tudsz olyat venni te is. Esetemben szerencse, hogy a medence saját csatlakozóit tudom használni. Azok frankón megszorulnak. Olyat (32 mm-es "csőr-átmérővel") érdemes keresned.
-
SUPREME7
őstag
válasz
Piftuka #1005 üzenetére
Bele van dugva a "jetflow", szóval a fekete csonkban kiér a bilincsig, arra van rászorítva, de a csonk magában is elég vastag, merev, tehát ha gyerek kihúzza véletlenül belülről, akkor sem ereszt, direkt kipróbáltam, a víznyomás se nyomja ki. Még nem néztem utána, hogy van-e rá idom, hogy jobban beleszoruljon, nem ártana, de így is használható
-
Piftuka
veterán
válasz
SUPREME7 #1000 üzenetére
Köszi a fotó!
Tehát a gégecsövet nálatok kizárólag a fekete gumicsonk tartja? Az jó dolog, hogy nem enged vizet a rendszer, de azért ez nem egy stabil összekapcsolás.
Ahogyan az sem ideális, hogy a jetflow csatlakozó simán kihúzható. (Bár így meg könnyebb nektek "bedugózni", ha esetleg bármilyen okból le akarjátok venni a gégecsövet.
)
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Nintendo Switch
- Nintendo Switch 2
- AliExpress tapasztalatok
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Melyik tápegységet vegyem?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Windows 10
- sziku69: Szólánc.
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HyperX Cloud Alpha Wireless + HyperX Cloud Alpha 2 Olvasd el
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Gold Edition! Olvass!
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" / Intel Core i7-13650HX / 16GB / 1 TB SSD / NVIDIA
- Honor Magic 7 Pro 512GB / 12GB RAM / Fekete / Független / Újszerű állapot / 3 év gyári garanciával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest