Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#951) Piftuka válasza 4ron (#948) üzenetére


Piftuka
veterán

Ránézésre ez lehet elpusztult alga, és Afrika felől érkezett homok is.

Illetve nem tudom, hol lakik a húgod, mennyire probléma a közelben homokokbánya, homokos terület... (A szél be tudja hordani brutális mennyiségben a lakóövezetekbe.)

Letakarja használaton kívül a medencét sötét színű fóliával? Ugyanis az alga legjobb barátja a fény. Ráadásul a klór a nap melege hatására, a langymeleg vízben sokkal gyorsabban bomlik el.

Hiába forgatod a vizet, ha klórszint lecsökken, és állandóan süti a nap a víztükröt, az algásodás megindul.

Aztán amikor adagol hozzá újabb adag klórt és algaölőt (egyébként a klór is elpusztítja az algát), akkor a medencében képződött algák (amelyek addig jó esetben maximum opálos vizet eredményeztek) elpusztulnak; a végeredményt látod a képen.

A medence lefedésének tehát óriási jelentősége van. Ahogyan a folyamatos, megfelelő klórszintnek is. (Talán praktikusabb áttérni a kombi tabletták alkalmazására.)

"Aquila non captat muscas."

(#952) Chal


Chal
addikt

Az utolsó pár hsz-hez (opálosodás, alga, stb..) hozzászólnék, de nagy segítség nem leszek, csak felületesen értek vegyszerezés a témához. Kb. 2 évnyi tapasztalatom van, az is csak egy felfújható peremű 4 méteres medencével. Viszont ezen idő alatt két infó forrást is követtem folyamatosan, az egyik ez a topic, a másik a nagy hazai FB-s medencés csoport (7-8 ezer tag). Ami ezen idő alatt körvonalazódott bennem, és beválni látszik másnál is és nálam is az a "ha nem megy ésszel, old meg erővel" módszer :D

Azaz: vettem egy a medencéhez valamelyest túlméretezett homokszűrőt, ami annyit megy 1 nap, hogy kb. háromszor képes legyen átforgatni a medence vizét. Számokban mindez: 7.5m3-t 6x1 órán át forgatok egy 250W-s szivattyúval (7.5m3/óra motorteljesítmény, és 4.5m3/óra rendszerteljesítmény). Ezen kívül heti kétszer porszívózom ki a körbejárós módszerrel, ilyenkor fölözöm hálóval is. Szkimmerem van ugyan, tavaly ment is, de felfújható peremesnél több vele a gond mint amennyi hasznot hoz, szóval idén inkább hanyagoltam, és csak hálózok. Valamint fixen benne van 1db 200g-s kombó tabi. Ha elolvad a tabi, megy bele a következő, átlagosan 2-3 hetente kell cserélni. Ja és folyamatosan rajta van a fedés, csak akkor vesszük le, ha nem használjuk.

Az eredmény: folyamatos kristálytiszta víz, semmi nyálka, algát csak fotókon látok a két említett topicban. Vízcsere egyszer van, a szezon elején, ilyenkor a levegő helyére kerül csapvíz :D
A tesztcsík csak kidobott pénz volt tavaly is meg idén is, mert mindig a tökéletes vagy közel a tökéletes szinteket mutatja úgy, hogy folyamatosan tartom a fenti szabályokat. Egyszer volt egy opálosodásom tavaly, amikor nem voltunk itthon 1 hétig, és lekapta a szél a fedést, aztán kapott a medence egy csomó esőt. Ezt a problémát kb. 1-2 nap alatt tette rendben a szűrő (folyamatosan ment), és egyéb vegyszert ekkor sem kapott a medence.

Persze biztosan lehet okosabban is, és akkor lehetne spórolni némi pénzt (pl. az áramon) meg valamennyi időt is (heti két takarítás), de szerintem annyira elenyésző, hogy nekem nem éri meg az aprólékos matekolást, pár ezer forintról és pár óráról beszélünk éves szinten. Ami sajnos kell a fentiekhez, és fájdalmas tud lenni, az az egyszeri 50-70eFt amit egy ilyen szűrőre/forgatóra el kell költeni (figyelembe véve ezeknek a medencéknek az árát, ez kissé irritáló lehet, de a vizet kell nézni, nem azt amiben tároljuk).

[ Szerkesztve ]

(#953) Piftuka válasza Chal (#952) üzenetére


Piftuka
veterán

:R

Minden szavaddal egyetértek. :K

Egyébként Székesfehérvár (és az ország) egyik legjobb vízminőségű régiója, illetve a megyei vízmű jelenleg ezt volt képes produkálni:
alt="" title=""

Gondolom látszik, hogy sajnos messze van a kristálytiszta, kék víztől! (Ez a felengedés utáni közvetlen állapot. Éppen elzártam a csapot.)

No, de majd remélhetőleg a homokszűrő és a Total Blue kombi tabletta megoldja ezt is. ;)

Amúgy sok helyen olvasható, hogy a papír tesztcsík pontatlan, megbízhatatlan; a tablettás mérő pontos. (Csak nem szabad kézzel hozzáérni a tablettához.)

A feltöltést, és a 4 kombi tabletta feloldódását követően ezt produkálja a víz:
alt="" title=""

[kép]
[kép]
[kép]

Nem tudom, mennyire jön át a képeken, nyilván a fotó kevésbé adja vissza, de több perspektívából is fotóztam... de nem rózsaszín (8.2); inkább a narancssárgás szín dominál. Ha akarom 7.6, ha akarom 7.8 a PH...

Érdemes ennek ellenére némi citromsavval (az van itthon; sósavat, kénes savat nem is akarok venni) kicsit csökkentenem a PH-n, vagy hagyjam?

(A klór egyértelműen kevés a mérés állapotában, de még nem klórsokkoltam a vizet, és mint említettem a tabletták pikk-pakk feloldódtak, és ~2 napon keresztül töltődött a medence vízzel, addigra elbomlott a klór.)

[ Szerkesztve ]

"Aquila non captat muscas."

(#954) Lanash válasza Piftuka (#950) üzenetére


Lanash
aktív tag

(#817) Lanash
Van az állítón utánöblítés az kb 5-6 percig majd öblítés szintén 5-6 percig.
(#947) spiky03
Közben vissza olvastam, hogy elhagytad a kombi tablettát (ezt elfelejtettem amikor írtam a hzsz-t :) ) . Abban van pelyhesítő azért nem is gondoltam, hogy mondjam külön.
Az enyém kicsi vízforgató, azon nincs idő kapcsolós megoldás.

(#955) Piftuka válasza Lanash (#954) üzenetére


Piftuka
veterán

"Van az állítón utánöblítés az kb 5-6 percig majd öblítés szintén 5-6 percig."

:R

Jó volt a víz. Nekem sajnos már meleg (28°C-os), de azért jól esett pancsolni benne. :)

Kb. 1 órája itt lecsapott a vihar... kiadós eső volt, és viharos szél. Utóbbi még mindig tart, és nagyon jól tettük, hogy letakartuk ponyvával a medencét.

Ha látnátok azt a dzsuvát, ami a ponyva tetején van... virágszirmok, elszáradt levelek, és egy nagy adag kosz, föld, homok (és persze víz)...

Az most mind a medencében lenne.

"Aquila non captat muscas."

(#956) LanyUs válasza Chal (#952) üzenetére


LanyUs
senior tag

Köszi az összefoglalót! Engem nem hagy békén a feleségem a témával. Én nem szeretnék plusz terheket magamra venni, Ő meg szeretné ha lenne medence- > nincs egyetértés :)

Egy olcsó 3,66-os medence fér el ( Bestway csővázas medence kerek 366x76cm 1,25m3/h papírszűrővel ) 30-40e, amit éppen a forgató nyílásig töltenék, ami a gyakorlatban a képek alapján olyan 75%-os töltöttségi szint :F

Fagyosak a lányok, ezért egy mini hőszivattyúval feltolnám a vizet 32 körülre és temperálnám őszig ( Hot Splash mini hőszivattyú 3,35 vagy Pontaqua mini hőszivattyú 4,2 kW ) ez net szerint 150-200e között + szerelés. Hőszivattyút nem nagyon találok a neten.

A leírásod alapján még kellene egy jó homokszűrő 50-70e + 5 cm XPS lapot raknék alá. Jól számolok 300e-350e + vegyszer 20e indulónak?

(#957) SUPREME7 válasza LanyUs (#956) üzenetére


SUPREME7
őstag

:Y Tejóég. És én még azt hittem, hogy sokat költöttem első körben a medence projektre :D A medencének nem az a lényege, hogy hűsítsen? :) 366-os medencéhez ha nem nyomod tele, szerintem (mint szintén kezdő medencés) feleslegesen túltolod, főleg ezt a 32 fokos vizet nem értem, meg a 70ezres vízforgatót. Meg ha már veszel vízforgatót külön, minek veszel papírszűrős szettet? Lehet külön medence testet is venni.

Nekem többnyire gyerek használja pár napja, 305x76, nem fém vázas, felfújható peremig töltve vízzel.

- Intex medence test 305x76 - 11K
- Bestway homokszűrős vízforgató 2006l/h - 38K + homok 5K
- Dewan-18 vegyszer 10kg (klórmentes, hetente 400ml/m3 - nekem kb 4-5 hétre elég) - 7K
- Algi-Cid 1kg (dewan-hoz kiegészítésként heti fél deci kb) - 4K
- 50-50db tesztcsík dewan-hoz és PH-hoz - 10K
- medence takaró 3K
- Intex medence tisztító szett (teleszkópos nyél, "porszívó" fej, hálós fej) - 4K

Medence alá én is gondoltam, hogy veszek xps-t, de arra egyelőre nem költöttem, felástam alatta a füvet, és vastag 4x4m-es takarófólia ment alá.

+ vettem egy kültéri időkapcsolós konnektort az obi-ban 2K-ért, 4x3 órát megy egy nap a forgató. Egyelőre minden penge, kristálytiszta a víz, köszönöm mindenkinek aki segített :R

(#958) Lanash válasza Piftuka (#955) üzenetére


Lanash
aktív tag

Én e miatt vettem egy szkimmert is :DD :DDD

(#959) RR-13 válasza Piftuka (#949) üzenetére


RR-13
őstag

A nap végére sikerül írnom is :D
Ez a papír szűrő tavaly nekem is ugyanezt csinálta, alig bírtam vákuumolni, hogy ne szűrcsögjön :U
A tetején lévő tekergetőt kell megnyitni, majd elzárni, de lehet tudtad is ezt :K

Na majd a papírszűrővel ilyen talán nem lesz :)

Köszi a képeket :)

[ Szerkesztve ]

(#960) snoop1


snoop1
újonc

Sziasztok. Végre áll a medence. Tegnap este visszamostam a homokszűrőt és észrevettem, hogy amint átváltom a szelepet visszamosásra magátol folyik a víz a csatornába. Természetesen a szivattyú még nem ment. Szeretném megkérdezni, hogy ez normális?
Köszönöm.
Üdv
Sn00p1

(#961) GoZoL


GoZoL
senior tag

Sziasztok!

Tegnap sikerült feltölteni az első medencénket, Intex 457x107 szett. A gyári vízforgatót (papír) amit kaptam hozzá 7/24-be működtessem vagy ha nem akkor milyen időközönként érdemes használni? Tervbe van nyár végén vagy jövőre veszek egy homokszűrőt de addig ezt használnám. Köszönöm!

(#962) Steady74 válasza GoZoL (#961) üzenetére


Steady74
addikt

nekünk ugyan ez a medence méret, május végéig 2X4 órát ment, mióta melegebb van 3X4 órát megy időzített konnektorral (Bauhaus, párezer forint). Úgy számolj, hogy melegben legalább 3X forduljon meg a medence vize naponta, ha adott a medence térfogata (16-17m3), a szűrőd tud mondjuk 4m3-et óránként, akkor adott a járatási időd.

(#963) spiky03 válasza spiky03 (#947) üzenetére


spiky03
veterán

Most atallitottam a vizforgatot 24 órásra. :)
Mert még mindig ilyen a viz:
link
Nem tudom mennyire látni, hogy ilyen fátyolos, nem kristály tiszta, mint eddig.

Tegnap délután bele ment a heti Dewan adag.

Fura szaga is lett a víznek. :D Gondolom attól a 4 tablettátol amit adtak a pelyhesizesre.

2 nap múlva megnézem mit mutat a víz így, hogy megy 2 napig. Le is van takarva.

@Supreme7
Semmi mást nem használok, azt mondták nem kell. Meg itt is írta egyik fórumtárs, hogy ő sem.
Csak még nekem is kikell tapasztalni. Mert ugye most nagy meleg volt így úgy látszik az alap Dewan mennyiség nem elegendő, hanem ilyenkor kell még hétközben is önteni hozzá egy keveset. :)

[ Szerkesztve ]

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#964) SUPREME7 válasza spiky03 (#963) üzenetére


SUPREME7
őstag

Dewan mellé használsz Algi-Cid-et?

Én a dinax.hu boltjában vettem a vegyszereket, és ott nagyon jófejek voltak, elmagyaráztak mindent. Én is csak dewan-t rendeltem, de szóltak, hogy ez is kelleni fog hozzá, köbméterenként 10ml kell hetente.

De egyébként a dewan18 útmutatójában is írják, hogy kültéri medence esetén kell hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#965) SUPREME7 válasza spiky03 (#963) üzenetére


SUPREME7
őstag

Dewan tesztcsíkod van? Szerintem ne öntögess bele random dewan-t, azért az se jó, ha abból sok van benne, főleg, ha gyerek is használja,azért ez is vegyszer, érdemes lenne mérni.

(#966) Tybike81


Tybike81
őstag

Sziasztok!
Szerintetek az Intex buborék befuvós 3m3/h vízforgatót illetve a hozzá adott hydro aeration szelepet össze lehet rakni a Bestway medencével (366/76)?

Samsung Galaxy S24 Ultra 512gb, SGW4 Classic 46mm

(#967) spiky03 válasza SUPREME7 (#965) üzenetére


spiky03
veterán

Nekem a helyi medences boltban nem ajánlottak hozzá semmit sem.
Ezeket a tablettákat is csak azért mert mondtam, hogy milyen lett a víz.
Meg akkor mondták, hogy ha nagy meleg van akkor többet kell bele önteni.

Algám nincs csak ez a fátyolosodás.

Nincs tesztcsioom, csak ilyen normál, amin klór, ph meg még valami van.

Hát most megvárom milyen lesz holnap délutánra így a víz.
Úgyis csak hétvégén van fürdés benne. ;)
Nah meg most nem is mondanak olyan jó időt hétköznapra.

De úgy látszik itt is igaz, hogy ahány bolt annyifélét mondanak. :)

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#968) LanyUs válasza SUPREME7 (#957) üzenetére


LanyUs
senior tag

Van egy Aldis gyermek dinó élménymedence. Abban szoktak pancsolni anyukával. Idén kb. nyolcszor töltöttem fel 250-300 l / alkalom. Tehát idén már 2,5 m3-nél járunk. A 120 literes indirekt tárolómat kétszer meríti ha megtöltöm. Ha kihűlt -> még este megy a növényeknek locsolóba.
Általában 34-35 fokosra kérik, ezért gondoltam 32 körülire. A mostani 22-25 fokban kellene is az a 35 fok szerintem különben nem is mennének a közelébe. Idénre felém billen a mérleg és megúszom egy kisebb gyermek medencével, de azt is az 1 nap után kiborítom módszerrel töltöm fel. Ősszel körbenézek, de a hőszivattyúkat tuti nem akciózzák.

(#969) pelenka35 válasza LanyUs (#968) üzenetére


pelenka35
őstag

35fok :Y . Az már termál :DD

Gamertag:Rob3rt75

(#970) djherby


djherby
tag

Sziasztok, tegnap fel lett töltve a medence, és idén már vettem egy használt homokszűrőt is hozzá. Most már meg lesz minden az összekötéshez is, ami nem volt egyszerű: 38/32 aki tudja :) Azt szeretném kérdezni, a szűrővel kapcsolatban, hogy a tartályban van az cső ami a homokba megy, és erre megy rá a váltószelep. Amikor a váltószelepet rárakom erre a csőre, szorulnia kellene (passzentosan)?

(#971) Piftuka válasza Lanash (#958) üzenetére


Piftuka
veterán

Az jó dolog tud lenni, ám esetünkben nem nyerő. Felfújható peremű medencéhez nem nagyon lehet alkalmazni.

A jó hír, hogy - lekopogom KOPP! KOPP! KOPP! - valószínűleg nem is kell. :N

Amint jött a vihar, gyorsan lehalásztam a felszínről azt a pár rovart, ami úszott rajta... adtam a víznek egy klórsokkot, majd letakartuk szolár takaróval a vízfelszínt, és még az említett ponyvát is felszereltük.

Az imént megnéztem a vizet. A szombat óta tartó folyamatos vízforgatásnak, szűrésnek köszönhetően a víz kristálytiszta, a két takaró pedig nem engedett a vízbe semmit.

Most megint adtam neki egy kis klórt, és visszatakartuk. Pár nap még, amíg - remélhetőleg - megérkezik a hollanderes, 32 mm-es "gégecső-csőr" és a "Total Blue" kombi tabletta. Akkor beüzemelem a homokszűrős vízforgatót is, beállítom a PH-t, és megy bele a kombitabletta az úszó adagolóba. :K

Mi pedig a medencébe fürödni, pancsolni! :D

"Aquila non captat muscas."

(#972) Piftuka válasza RR-13 (#959) üzenetére


Piftuka
veterán

"A tetején lévő tekergetőt kell megnyitni, majd elzárni, de lehet tudtad is ezt"

Természetesen. :K Tudod, hogy évekig egy ennél kisebb medencét használtunk, a kis méretű papírszűrővel.

Egyébként úgy tűnik, ez is megoldódott. Már jó; légmentesek a csövek.

Én csak arra tudok gondolni, hogy a papírszűrőnek kell egy nap, amíg "átázik" teljes keresztmetszetében. Addig a szivattyú nem tudja "átpréselni" rajta a vizet, ahogyan kell.

A "friss" papírszűrő miatt nem tökéletes a szívás, az áramlás, ezért levegős. Most, hogy már 2-3 napja folyamatosan üzemel, a papírszűrőt teljesen átjárja a víz.

Amúgy minden nap kipucoltam... jó barnás-vöröses volt.

(Érdekes amúgy, mert múlt szerdán kezdtük felengedni, és akkor a csapból ilyen "sárgás" víz jött, ami a fenti fotón is látható. Előtte pár nappal egy gyerekpancsolót is felengedtünk vízzel - amíg nem üzemeltük be a medencét, jó volt az is hűsölni -, de akkor kristálytiszta, ragyogó, "kék" víz jött a csapból.

Úgy látszik, a megyei vízművek nem tud konstans, állandó, tökéletes minőségű vizet biztosítani. Feltételezem, ez általános jelenség az egész országban...)

"Aquila non captat muscas."

(#973) Lanash válasza Piftuka (#971) üzenetére


Lanash
aktív tag

Nem szeretnélek meggyőzni, illetve a gyakorlati részét nem ismerem felfújható medencénél. (Nekem a csöves medencéhez biztosan jó és teszi a dolgát)

[ Szerkesztve ]

(#974) Chal válasza Lanash (#973) üzenetére


Chal
addikt

Nekem is van, tavaly végig használtam. Összeségében nem szidnám, de azért kicsit idegesítő tud lenni, mert a felfújható perem nem ad neki olyan tartást mint a csővázas viszonylag fix fal. Ha nagyon akarja valaki, akkor tudja használni (megfelelő forgató is kell hozzá persze, ami le tudja szívni), de nekem gyakran elmozdult. Úgy voltam vele, hogy idén inkább nem küzdök ezzel, de még meglátom, lehet hogy adok neki egy esélyt.

(#975) Lanash válasza Chal (#974) üzenetére


Lanash
aktív tag

Na igen. Nekem rendesen meg kellett tehetnek a csavarjait, hogy jól álljon a fém vázon. Ezt puhafalúnál nem tudod megtenni.

(#976) Piftuka válasza Lanash (#975) üzenetére


Piftuka
veterán

A gumi perem egyébként is "nyeklik" (éppen ez a jó benne; klassz dolog hátradőlni, és rátámaszkodni :) ), szóval erre a célra finoman szólva sem a legjobb.

Meg jobban belegondolva, ilyen "kicsi" medencében, amikor hárman, négyen vagyunk egyszerre úgyis csak útban lenne a skimmer.

Marad a rovarok kézi "lehalászása", és a rendszeres medence takarás. :K

"Aquila non captat muscas."

(#977) Piftuka


Piftuka
veterán

Srácok, a citromsavval kapcsolatos kérdésemre bárkinek érdemi info-ja, ötlete van, kérem tisztelettel?

[ Szerkesztve ]

"Aquila non captat muscas."

(#978) Vertigo18


Vertigo18
addikt

Valaki tudja, hogy hol lehet Intex, puhafalú, fémvázas medencékhez alkatrészeket vásárolni? Egyedül ilyen kis fehér stifteket találtam, de nem hiszem el, hogy ha mondjuk egy műanyag T-idom elöregedik, akkor kell venni 50ezerért egy új medencét...

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#979) Devil Smile válasza Vertigo18 (#978) üzenetére


Devil Smile
őstag

aqualing? esetleg kerex? ugy lattam naluk eleg sok minden kaphato.. nekem a femvazashoz a kis muanyag szogek tuntek el de 8as kapupant csavar hibatlanul helyettesitette.. :)

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#980) spiky03 válasza spiky03 (#963) üzenetére


spiky03
veterán

Mára már ilyen lett a víz.
link

Nem tudom a fénykép teszi e de olyan mintha tisztább lenne. :)

Szerintem holnap reggelig még hagyom az állandó vizforgatast.

Jah meg már nincs is olyan fura szaga. :C

Igaz a héten nem biztos, hogy lesz benne pancsi, max a jövőhét elején, mert utána meg megyünk a Balatonra.
Mondjuk nem vonz már annyira amióta otthon is megvan minden ami ott, sőt jobb. ;)

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#981) egyedülülő


egyedülülő
őstag

Sziasztok!

Gyors kérdés. Puhafalú 396-os átmérőjű bestway fast medencéhez az intex márkájú takarófólia is jó? Alapból azt gondolnám, hogy igen, hiszen mindkettő egyforma, de gondoltam jobb itt megkérdezni a profiktól.

"Ha lenéznénk az űrből a földre, nem látnánk az országhatárokat. Csak egyetlen kis bolygót látnánk."

(#982) egyedülülő válasza egyedülülő (#981) üzenetére


egyedülülő
őstag

Ilyenre gondoltam.
[link]
~
Ilyen a medence most nálunk
[link]

[ Szerkesztve ]

"Ha lenéznénk az űrből a földre, nem látnánk az országhatárokat. Csak egyetlen kis bolygót látnánk."

(#983) Tybike81


Tybike81
őstag

A bestway csővázas medence alkatrészek kompatibilisek az intex alkatrészekkel? Gondolok itt a szívó vagy fújó szűrőkre amik a medence oldalán vannak?

Samsung Galaxy S24 Ultra 512gb, SGW4 Classic 46mm

(#984) Piftuka válasza Vertigo18 (#978) üzenetére


Piftuka
veterán

Például a Pools.Shop áruházban. ;)

Nagyon korrekt cég. Ma már meg is kaptam a két hollanderes 32 mm-es gégecső szűkítőt, és a multitabot.

Újrahasznosítható, környezetbarát dobozban, amely olyan kialakítású, hogy a termék visszacsomagolására is alkalmas (szerződéstől elállás esetén). :R

Hiába no... meglátszik, hogy osztrák cég. :)

"Aquila non captat muscas."

(#985) Piftuka válasza egyedülülő (#982) üzenetére


Piftuka
veterán

Tökéletesen megfelel, és ez egy nagyon jó minőségű ponyva. :K

Vastag, súlyos PVC anyag. Emiatt kb. 10 másodperc felhelyezni (3-an ajánlott, de 2-en is lehet) a medencére.

"Aquila non captat muscas."

(#986) Piftuka válasza Tybike81 (#983) üzenetére


Piftuka
veterán

Elméletben, igen, a gyakorlatban pedig...

"Aquila non captat muscas."

(#987) egyedülülő válasza Piftuka (#985) üzenetére


egyedülülő
őstag

Kösz a gyors választ. :R

"Ha lenéznénk az űrből a földre, nem látnánk az országhatárokat. Csak egyetlen kis bolygót látnánk."

(#988) Tybike81 válasza Piftuka (#986) üzenetére


Tybike81
őstag

Köszi. Akkor az Intexes hydro aeration szelepet feltudom rakni a Bw medencére?

Samsung Galaxy S24 Ultra 512gb, SGW4 Classic 46mm

(#989) Piftuka válasza Tybike81 (#988) üzenetére


Piftuka
veterán

Elméletben igen (ha 32 mm-es a szelep, és 32 mm-es a medence csatlakozása), gyakorlatban pedig majd kiderül.

Elolvastad, amit fentebb linkeltem? Több hozzászólás óta fentebb arról beszélek, hogy az INTEX medencénk és a Bestway vízforgatónk jetflow csatlakozói nem éppen kompatibilisek.

Emiatt nem utóbbit, hanem az INTEX medencéhez kapott csatlakozókat használom.

Nem tudsz másként meggyőződni róla, mint hogy megnézed összecsatlakoztatva.

"Aquila non captat muscas."

(#990) Tybike81 válasza Piftuka (#989) üzenetére


Tybike81
őstag

Hát pont ez az, pont a buborék befuvós rész lenne a lényeg hogy át tudjam dugni a bw medencén....

Samsung Galaxy S24 Ultra 512gb, SGW4 Classic 46mm

(#991) Piftuka válasza Tybike81 (#990) üzenetére


Piftuka
veterán

Azt megkérdezhetem, hogy miért olyan fontos ez a szelep?

Tudom, hogy a gyártó azt állítja róla, hogy ezáltal hatékonyabban forgatja a vizet, és a szűrő is rövidebb egységnyi idő alatt szűri meg ugyanazt a vízmennyiséget, ám én ebben nem vagyok olyan biztos.

(A fent említett jetway, csatlakozó, gumi cső, stb. issue miatt én inkább nem üzemeltem be. Csak eggyel több csatlakozó volna, amelynél azon tanakodnék, "vajon megfogja-e rendesen a műanyag bilincs", "vajon nem fog-e mellette folyni a víz"...)

"Aquila non captat muscas."

(#992) SUPREME7 válasza Piftuka (#991) üzenetére


SUPREME7
őstag

Én intex medencére kötöttem bestway homokszűrős vízforgatót, az intex medence csonkba belülról beledugva a szűrőt valóbam nem feszül bele, kívülről ugye a homokszűrő csövét rászorítva nem ereszt, és a víz se nyomja ki, de pl belülről a szűrőt simán ki tudom húzni, de akkor sem ereszt, de azért én is tervezem, hogy veszek hozzá egy-egy átalakítót vagy valamit, hogy szorosabban fogja.

(#993) Tybike81 válasza Piftuka (#991) üzenetére


Tybike81
őstag

Mert tetszik, és pont azért, hogy hátha jobban forgatja a vizet :)

Samsung Galaxy S24 Ultra 512gb, SGW4 Classic 46mm

(#994) Piftuka válasza SUPREME7 (#992) üzenetére


Piftuka
veterán

Köszönöm a megerősítést, és az info-t!

Ha nem jelent nagy terhet számodra, megtennéd kérlek, hogy lefotózod jó minőségben a csatlakozásokat, és megosztod velünk?

Köszönöm előre is!

"Aquila non captat muscas."

(#995) Piftuka válasza Tybike81 (#993) üzenetére


Piftuka
veterán

Világos. Bízom benne, hogy beválik nálad!

A medencés FB csoportban az egyik user váltig állítja, hogy azóta mászik el (felfelé) gyorsan, és folyamatosan a medencéje vizének PH értéke, amióta beüzemelte.

Én mondjuk furcsának találnám, ha tényleg így volna... de leírta, hogy mindent úgy csinál mint eddig mindig, és az egyetlen új tényező a "képletben", ez a légbefúvó szelep. És állítja, hogy mióta üzemelteti, nem győzi csökkenteni a PH-t, mert a bejuttatott levegő miatt elmászik a PH szint.

No, hát ilyenek is vannak. :)

"Aquila non captat muscas."

(#996) Chal válasza Tybike81 (#993) üzenetére


Chal
addikt

Intexhez is van buborékos befúvó. Én már 2 éve is olyat kaptam hozzá, de az itteni hsz-ek alapján lehet hogy csak szerencsém volt, nem igazán értem mitől függ, hogy mi van a dobozban. Mindenesetre ha gyárilag nem ilyet kaptál hozzá, akkor lehet venni utólag.

[ Szerkesztve ]

(#997) #56573440 válasza Piftuka (#995) üzenetére


#56573440
törölt tag

Nem lehet hogy csak kemény a víz nála? Az intex purespa nálunk durván sok levegőt fúj,és stabil a pH... Viszont akvariumoknal meg egész nap megy a levegő be, és nem okoz gondot, a karbonátok viszont rendelkeznek ph buffer tulajdonsaggal... [link]

(#998) Tybike81 válasza Chal (#996) üzenetére


Tybike81
őstag

Nem volt ilyen mert Bestway mednecénk van :)

Samsung Galaxy S24 Ultra 512gb, SGW4 Classic 46mm

(#999) Tybike81 válasza Piftuka (#995) üzenetére


Tybike81
őstag

Ma össze raktam, medencén belül maradtat a Bw szelepek, kívül felment a hydro szelep, rá az intexes csövek. Szuperül működik. Egy valamit nem értek egyedül. Miért van a csövekben belül kis levegő? Eddig is volt, most is van. Lehet a szolár szőnyeg miatt? Vagy lehet valahogy teljesen légteleníteni a rendszert?

Samsung Galaxy S24 Ultra 512gb, SGW4 Classic 46mm

(#1000) SUPREME7 válasza Piftuka (#994) üzenetére


SUPREME7
őstag

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.