- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
zeon.hu
nagyúr
-
Hunfiu12
tag
-
Dark Archon
addikt
-
Big_Boss
senior tag
Ahogy korcsi is írja, vágd ki és tegyél be egy 38 mm-s csapos falátvezetőt.
YT-on van egy csomó tutorial videó. -
korcsi
veterán
-
cd930
senior tag
-
cd930
senior tag
Ezzel csak a szélét lehet megcsippenteni, több méter hosszan szeretnék átlapolva összeerősíteni két csík szolárfóliát, arra nekem sehogy sem tűnik alkalmasnak. De lehet, hogy én nem látom benne a megoldást.
Mindenképp köszi az ötletet, mert a kötélfűző nélkül a két lap alkalmas lehetne az összetűzésre, valami hasonló megoldás jó lehet.Akik ilyet készítenek, ott is látni átlapolós illesztést, de az valamilyen összevulkanizálós megoldás, amit itthon nem tudnék megcsinálni. Jobban meg sem tudom nézni, mert a szétesett szart kidobtam.
Akinek jobb minőségű illesztett szolárfóliája van, írhatna, nála milyen megoldásúnak tűnik.
Köszönöm!
-
WiZARD
veterán
-
merqree
őstag
-
merqree
őstag
-
Hunfiu12
tag
Nem. Pont azok a hszek vesztek el amikor írtam, hogy néztem ilyen adagolót, először én is bypasst akartam venni hozzá de aztán rájöttem, hogy van rajta szabályzó. Simán átmegy rajta a víz és csak egy kis lyukon szív a tartályba lévő klór szörpből. Yt-n ha rákeresel, hogy inline chlorinator akkor vannak videók amin látszik.
Elvileg van kimondottan ilyen vízvonal tisztító szer.
-
Hunfiu12
tag
Valóban van egy kékes árnyalata ezeknek a tablettáknak, viszont most töltöttem újra a klór adagolót (egy hét alatt eltünt belölle 1,5 tabletta szóval kicsit még vissza kell vennem rajta, sok is a klór a medencébe) és nálam a tabletta belseje is kékes.
Egyébként aki ilyen klóradagoló beszerzésést tervezi, egyrészt szerezzen egy elég nagy csőfogót mert a teteje úgy rászorul mint az állat, le is kell valamihez rögzíteni, másrészt pedig vigyázzon a kinyitásával mert vegyifegyver minőségü gázok jönnek ki belőle.

-
Emunem
őstag
Hivatalosan ez a spray Insecticide, azaz rovat irtó szer. (Legalábbis a Vape részéről, és minden egyéb boltban, a te linkeden is így szerepel)

De nekem mind1…
ez amúgy tetszett:
az aquatain sem mereg, csak megfullasztja a larvat
ez olyan, mint amit a szomszéd gyerek mondott, ők nem vágják le, vagyis ölik meg a nyuszikat, hanem csak megkarcolják a késsel a nyuszit…
-
Emunem
őstag
Hali, ez a spray tök jó, csak az EU-ban be lesz tiltva amúgy minden rovar ölö (!) vegyszer. (Insecticide) Egy másik gyártó, (Envira) már Ausztriában, és Németországban nem forgalmaz rovar ölöt, csak riasztót, én még raktár készletről, csak cégeknek áruló helyről beszerztem 20 l-t (utolsó darabok, viszonylag jó áron), azután már csak az erre szakosodott cégek fognak tudni beszerezni, nyilván ezután olyan áron fognak ezekkel dolgozni, amennyit nem szégyelnek...
-
Dorian
félisten
-
Hunfiu12
tag
Én ezt vettem, alapból se mondanám kéknek. A leírása alapján ezek lassan oldódó tabletták, én szkimmerbe pakolom egy hét alatt elmegy egy darab, a klór szint pedig talán még sok is, gondolkodok egy rendes adagolón bypass szabályozással. Szóval eddig jónak tűnik.
Sósavból most tartok a 3. üvegnél és 7.6-os a ph.
#6042 V.Stryker Nálam idén van először betonon, 4mm-es műfű van alatta és szerintem teljesen megfelel, dekoratív meg mászkálni is kellemes rajta.
-
robag93
aktív tag
-
yoee74
csendes tag
Sziasztok,
jómagam kB. 4 vagy 5 éve medencézem. 3,66m x 1m Bestway steel pro max. Az első évben a hozzá adott 1m3-es forgatót használtam -igen, napi vagy 10-12 órát ment- papirszurovel, amit 2-3 naponta takaritottam. Úszó kloradagolót használtam (most is), és Dezalga-t. Használaton kívül szolarfoliaval takartam. Kristálytiszta vizünk volt (csapvizből). Venturi elven működő porszívót és fölöző hálót használtam .A második idenyre vettem egy steinbach comfort 50-et, szűrő labdákkal, valamint, mivel lett elég szívó erő, oldalfalra szerelhető szkimmert, ami a víz tetejéről szívja le a bogarakat , leveleket, így már nem kell hálót használni.
Aztán tavaly vettem steinbach poolrunnert, hetente 1-2 szer zavarom be a medencebe, megfelelően tisztán tartja az alját. Minden kombóval kristálytiszta volt a vizünk.Tavaly használtam először Obi-s klorstabilizátort, így a ph-m elég stabil lett, gyakorlatilag alig mászott el a 7.2 -ről (lehettem nem ez volt az oka, én így azonositottam.).
Tehát vegyszer felhasználás, vízkezelés:
szezon elején klórsokk, majd klór stabilizátor. Hetente egy 200gr-os klór tabletta (nem kombi!) és hetente 50ml Dezalga. Hetente egyszer mérek pH-t és klórt, ekkor ha kell, állítok a ph-n. Heti 1-2 szer porszívózom az alját. Használaton kívül szolarfoliaval takarom, persze, ha tulmelegedne a szaharai hőségkor, akkor éjszaka akaratlanul hagyom, hadd hűljön.
Majd' elfelejtettem, 2 óránál többet ritkán megy a forgató. Szezon végén a labdák közül a felsők kissé piszkosak, de ennyi.A fentieket azért írom, hogy ha valakinek hasonló paraméterei vannak, akkor egy összehasonlítás erejéig jó lehet nekik.
-
YAS-dude
őstag
-
Dorian
félisten
-
kory24
őstag
Értem.
Akkor szerintem veszek egy ilyen 32/38 toldót.Ugyanis a szivattyú előszűrő csatlakozó csonkjának 32es vége letört, de a 38as még használható.
Működhet ha erre a csonk rá teszek 1 méter 38as tömlő aztán egy ilyen toldóval újabb 1 méter tömlő 32est ami megy medence szívó ágra.
Szíváson ez a 1 méter életerő tömlő átmérő befolyásol? Ha igen sokat?
-
Janusz001
őstag
Én elméletileg a héten fogok neki a medence állításnak, még nem jött meg az új medence, a régi anyaga(bestway steel max 3.66x1 -es) alul körben meg van nyúlva, nem mertem rizikózni vele, pedig minden klappolt, vízszintben volt, lábak nem voltak kiemelve, fene tudja, lehet anyaghibás volt, 2 szezonnál azért többre számítottam. Most egy ugyanekkora intex jön, remélem tartósabb lesz.
-
bigrob
őstag
-
nessh
tag
-
nessh
tag
-
nessh
tag
Igen, csak pont nem oda akartam
. Az volt az eredeti tervem hogy a szívó oldalra teszem a szenzort és másik oldalra az adagolót.
Amivel problémám van az a bekötés (szenzor és adagoló egyaránt). Este túrtam a netet de csak külföldi oldalakon találtam alkalmatosságot hozzá. Ha esetleg erre is van ötlet...
-
Vismajor01
addikt
Sikerült megoldani, egy O gyűrű hiányzott a csőről ami az előszűrőbe megy. Mostmár jó.
Viszont vettem egy csodazsákot. Anno kis medencémhez szomszéd kölcsön adott egyet, azt szerettem.
Ez amit most vettem ez négyszögletű, innen vettem
Bent volt 1 napot, mondom kitakarítom. Hát gyerekek majdnem beborultam a medencébe mikor ki akartam emelni
Tele van vízzel és nem folyik ki ?!Azt hittem ez SZŰR, tehát víz átfolyik róla o.0 Tényleg alig bírtam kiemelni, nem volt vicces. Mosásra meg azt írja nem lehet mosógépben(miért is?) csapassam le slaggal...hát legalább 20 percet elszötyöltem vele mig nagyjából tiszta lett. Kifordítani se volt egyszerű.
Erre most azt olvasom h szennyezett viznél akár 10 percenként is ki kell venni takarítani, whuuut?
-
Vismajor01
addikt
-
Vismajor01
addikt
-
robag93
aktív tag
-
kory24
őstag
-
kory24
őstag
Igen biztos, hogy szűrőlabda nem lesz.
Próbáltam már, valóban jobban tisztít, mint a homok, de elvileg illene vagy havonta kimosni, az említett Steinbach Comfort 50est pedig nem igazán könnyű szét és összeszerelni (legalábbis a tartályra azt a szorító gyűrűt), az meg hogy egész szezont lehúzni kimosás nélkül labdákkal nem túl higiénikus....
Ezért gondolkodom most üvegen
-
FőDudu
veterán
Meg egy dolog: Csovek.
Ha lehet szilikon csovet erdmes venni, olyat amiben egy feher spiral fut vegig. Az orok elet. Minden mas cso max 1 ev volt nekem.
Ilyen ami nalam elnyuhetetlen:

Mivel en kulfolodn elek, igy magyar linket nem tudok adni. En helyi OBI-ban vettem. Szivocsonek hivjak, nem medence tartozek (legalabbis itt). (gondolom azert, mert a vakuum nem roppantja ossze)
-
BullZeye
veterán
Köszi ezt a leírást, nagyon szépen összeszedted és nagy segítség!
Pénztárca szerencsére nem probléma, de azt nem szeretném ami ismerősnél láttam pár napja, hogy a szűrő annyira erős, hogy 15 centit emeli a medence takarót amikor megy. Vagy 1 méter magas a szűrője

FI relé mindenhol van (ház, mellék épület, kazán, külső rész hátul), egy helyen nincs, persze, hogy ott ahol a medence lenne (elől)
de ezen nem múlik, felhívom a villanyszerelőnket.
Az is tény, hogy nem menne, ha benne vagyunk.Okos otthon van, így magam automatizálnám a szűrőt (hogy áramtalanítva legyen ha bent vagyunk és ne kelljen kihúzogatni).
Polisztirol labda, 3cm XPS, klór (nekem valami kombi tabletta van még tavalyról), 33% sósav (bár ez elég félelmetesen hangzik
)Bambusz szerencsére nincs, gyeprács van, max homokot fogok szórni rá még, hogy legyen egy fél centi réteg a beton felett aztán 3cm XPS és régi alátétfólia.
Ezek a steinbach tisztítók vízállóak, kint maradhat esőben? Látom van hozzá gyári doboz, bár nehezen értem a 100k+ árat hozzá.
-
kory24
őstag
-
FőDudu
veterán
Amit leirtam az also hangon meg egy medence ara. Tehat ha csak a medencere van penzed, akkor skippeld az egesz projectet. A homok szuro, szuro labda, sztirpor, Fi rele mind olyan ami nelkul nem erdemes 4 meteres medencevel probalkozni. Az mar nem a gyerek pancsoloja ahonnan kiontod a vizet naponta.
A viz taknyosodni fog, mert a medencehez adott papir szuros vizforgato nem tudja elegsegesen szurni. Szoval jol at kell gondolni.
-
Vismajor01
addikt
Nemtom szomszédnak milyen volt, de nem lesz azért szar konstrukció mert éppen szomszédnál szétszakadt.
Nekem is mozog benne a sarok elem, nem véletlen, de hogy te azt ki nem húzod onnan amikor tele van vizzel az tuti
Teljesen esélytelen. Ha meg szétakar esni akkor szétfog, lásd szomszédod. -
hcol7
senior tag
-
FőDudu
veterán
Amit el tudok kepzelni, az az, hogy az egesz hosszanti elet 10-20 centit el lehet tolni, mert ha a labak nem kozepen vannak a foldon levo tartokban (pont ahogy a kepeden a jobb also lab), nos akkor a sarkokban az L idom az egyik reszen jobban bent, a masikon viszont alaig lesz bent a csoben. Innen mar eleg egyszeru levezetni, hogy ha nem egyenletes az L alaku reszek becsuszasa a hosszanti es kereszt tartokba, akkor valamelyik akar ki is tud csuszni. Tehat nagyon figyelj arra, hogy a szarkokban az elek vizszintes tartoi egyenlo tavolsagra legyenek egymastol. Marmint a 2 elleentetes oldal tavolsaga egyezzen meg.
Ellenkezo esetben a medence csale - nem kozepen vannak a hosszanti es kereszt tartok (az elekben levo csovaz).Felallitas nelkul marha nehez ezt beallitani, mert viz nelkul csulkik ossze a vaza es meg hajlik is befele. De amikor a foldon van es nincs benne viz, akkor probald meg a osszes labat az ot tarto muanyag kellos kozepere rakni. A kepeden az a jobb also lab nagyon jol lathatoan nincs kozepen.
-
kosmoo81
tag
csatlakozokat most rendeltem, mert ezt nem tudom ledugozni.
a lab nalam mas kialakitasu, elvileg nem kaphat vizet, az alja meg teli:
megy bele a teliesito folyadek aztan majd jovore kiderul mit rontottam el
annyit pluszban megprobalok, hogy a tetejere teszek pluszban ponyvat, mert a sima takaro folia eleg gyengenek tunik -
dib0079
csendes tag
Ezt már a múltkor is írtad. Én idén vettem és fogaskerekek hajtják a kerekeit és de, a vízsugár hajtja!
#5244Vismajor01 Szerintem ott más baj lesz, nekem felmászik a medence falán a vízszintig is. Írtam már régebben, hogy a vízáramlás erősségével van a baj a legtöbb esetben. -
Vesa
Topikgazda
-
Janusz001
őstag
-
Janusz001
őstag
Én szombaton pakoltam el mindent, péntek dél körül behajintottam a háromnegyedes locsoló tömlő egyik végét a medencébe, megszívtam a másik végét, majd bele a közmű csatornába, reggelre szépen kiment a 9m3, ami maradt, azt meg kiborítottuk, utána felfordítva és székek támlájára rakva szépen megszáradt a test.
-
hcol7
senior tag
-
Janusz001
őstag
-
Vesa
Topikgazda
Nyilván nincs benne semmi 'csoda'
, és bár nem tudom pontosan milyen anyagból van, valami szimpla HEPA szerű cucc lehet. Szerintem még jól is bírta, hogy ennyi ideig húzta. Ki kéne deríteni milyen anyagból van, aztán venni kell egy tekercset vagy 2 métert, és 10-20 évre le van tudva a dolog. Nyilván a készítője is valami nagykerben veszi tekercsben az anyagot, és megvarrja. -
dib0079
csendes tag
Nekem is ZX300 van és tökéletesen működik. Nem azzal van szerintem a baj, hanem a szivattyúd teljesítményével. Nekem inverteres szivattyúm van (https://www.aquagem.com/hu/inverpro-aquagem-most-silent-inverter-pool-pumps-for-wholesale.html), amivel a fordulatszám szabályozás révén tökéletesen lehet szimulálni a problémádat. Kicsi a vízáramod! Előtte az INTEX gyári szivattyúját használtam, aminek a doksijában 8m3/órát írnak, de szerintem a fele sem igaz! Most, hogy van kakaó (akár 25 m3/óra) tele szoktam tömködni a ZX300 tartályát szűrő golyókkal és elképesztő, hogy mit szed ki a vízből. Írtam a kálváriámról korábban erről. Amivel felszereled a gégecsövét a medence befolyó részére, azon a szürke adapteren van egy fehér gomb, először én sem vettem észre. Aztán a doksijában megtaláltam, hogy azt benyomva vagy sem lehet állítani, hogy mekkora vízáramú szivattyúra van kötve. Egy próbát megér, nekem majdnem a víz szintjéig felmászik a falon.
-
Vismajor01
addikt
-
Vismajor01
addikt
-
Smish
tag
-
robag93
aktív tag
-
Dorian
félisten
-
robag93
aktív tag
-
FőDudu
veterán
-
hcol7
senior tag
-
hcol7
senior tag
-
hcol7
senior tag
ez vizibolha, tavaly ota nalam is megjelenik a vizben, de akkor van, amikor kristalytiszta a viz, es rendben a vegyszer benne --> jol birja a klort, meg az algaolot, erdekes : )
en is ki szoktam dobni, es visszamegy mindig. szomszednal is van egy ideje. engem tulzottan nem zavar, egyenesen kedves ki allatkanak tartom, es nem okoz gondot, bar tobbek szerint jo nagyot tud csipni : ) de nalunk ilyen meg nem tortent. -
Smish
tag
-
SyMbioTe
Ármester
-
Smish
tag
[link]
Ez az, csapvíz van a medencében. Elvileg megakadályozza a vízkő kiválást.
Miért savazzam? 7,1-7,5 közötti ph-t mérek, ehhez adok mindig egy keveset vagy ph+ vagy ph- ból, ph- kell többször.
Tudtommal ott hatnak a vegyszerek a legjobban.
100 gramm klórt én 2-3 naponta vagy nagyobb pancsolások után belenyomok.
Sokkálsnál beletolok 600-700 grammot is, havonta legalább egyszer.
Eddig ez bevált.
A tablettára eddig nem gyanakodtam.
Pontaqua Aquamultit használok, ezt hamisíthatják és így árulhatnák boltban? -
SyMbioTe
Ármester
-
Nerazim
őstag
-
Dorian
félisten
-
luciferc
őstag
Igen, ezzel tisztában vagyok, éppen erre írtam, hogy a nagyobb hatékonyság (jobb COP érték) miatti megtakarítás kb 8 év alatt térül meg. A leszabályozás annyira nem érdekel, mert ha jó a víz, akkor kikapcsolom és kész. Amíg meg nem jó, addig megy. Persze a jó munkapontra szabályozással jó lesz a COP, de ez meg lassan térül meg. A kérdés így annyi, hogy a hangerőn kívül van-e más előny. 10m távolságban 30 helyett 40dB(A) az nem olyan vészes különbség (Fairlandot néztem most példának), kétszeres hangerő, de a 40dB(A) még így is halk.
-
Márton
nagyúr
-
Márton
nagyúr
-
Smish
tag
-
Dorian
félisten
-
Dorian
félisten
De, az egesz víz a sóbontón megy keresztül. Azert is tolom 8 órát szivattyút, mert a sóbontóm viszonylag kicsi, igy ekkora vízhez 7 óra kell neki.
Nem olyan opálos ám mint a tej, lehet latni az alján a kockamintát, csak nem teljesen élesen. Úgy tűnik a tegnap beleöntött pelyhesítő azért sokat segített csak idő kellett neki, mert ma már jobb a helyzet mint tegnap, ill mára összegyűlt az alján üledék amit most kiporszívóztam.
Az a furcsa, h közben semmi nyálkásodás sincs, így nem vagyok bemne biztos, h egyaltalan van-e bármi probléma.
Ma este azert teszek bele gyorsklórt, hagyom lefedve hadd öljön meg mindent, aztán holnap du meglatjuk mi lesz. -
Vesa
Topikgazda
-
kory24
őstag
Nálam is napi 2x megy a keringető, de olyankor én leveszem róla a takarófóliát és ha pl reggel levettem és úgy is marad véletlen akkor délutánra könnyen kipárologhat a klór, főleg ilyen melegekben... :s
Én előszűrőbe nm akarom tenni a multitabit, mert nehéz szétszedni meg összerakni a szűrőmet ahhoz, ezért inkább úszó adagolóban van.
-
kory24
őstag
Ha kimegy a klór én ilyet szoktam beletenni:
Egy nagyobb befőttesüvegben először vízzel feloldom jól összekavarom majd körbe körbe a medencébe locsolom.
Ez egyből fel is viszi a klórszintet, csak nehéz kiszámolni hány gramm kell

Na meg ha épp nem veszem észre, hogy kiment a klór....
Ezért gondolkodnék valami fix tablettáson (a multitab mellé ) , de azt se akarom folyamatosan túl magas legyen a klórszint...
-
korcsi
veterán
-
Vesa
Topikgazda
Nem lepődöm meg, korábban beszéltünk itt is arról, hogy ha a kisebb medencék sem a minőségükről híresek, akkor valószínűleg a nagyobbaknál sem lesz jobb a helyzet. Ilyenből biztos nem vennék több százezres típust, akkor már inkább egy műanyag medence.
Persze azt azért hozzá kell tenni, hogy a nyilvánvaló konstrukciós hibát ismerve, talán már telepítéskor meg lehet erősíteni a szerkezetet többféle módon. Más kérdés, hogy ez tipikus barkácsolás kategória, és a 100% siker sem garantált. Eleve gáz, hogy egy nem túl olcsó terméket utólag kell tákolni, hogy jó legyen. Dehát kínai ez is, nincs min meglepődni. Mindig mondom, hogy a hobbi medencézés vége legtöbbször egy rendes, épített medence lesz, csak ha a kísérletező fázis sokáig tart, akkor a végén sokkal többe fog kerülni, mintha eleve egy normálissal kezdtek volna.
És ugye itt felmerül a biztonság kérdése is, mert ha eldurranáskor egy ekkora medencében pl. gyerek van, akkor Ő is megy a vízzel (kivéve, ha be van ásva, akkor egy fokkal jobb a helyzet).
Ezekből a sima csővázas/fóliás medencékből a kisebbeknek van létjogosultsága. Ha az 50k-s kis kör alakú csak 2 szezont kibír, már megérte. Egy 250-400k-s esetén ez már sajnos nem mondható el.
-
sixpak
nagyúr
-
Vismajor01
addikt
-
Vismajor01
addikt
-
hcol7
senior tag
-
hcol7
senior tag
-
DNReNTi
őstag
-
j.bravo
addikt
lehet hogy ezt az egész mediterrán térségben így csinálták, ezért nemigen találkoztam szúnyoggal most (múlt héten) Korfun sem? (mondjuk fecskék voltak... mit ettek akkor?)
Darazsak persze voltak elegen... a népes kabócapopulációnak pedig semmi baja, legalábbis az alapzajt azt adták keményen.Szóval, a kabócák, darazsak is megfogyatkoztak a környéketeken, vagy csak a szúnyogok, illetve kisebb testű rovarok?
-
Dorian
félisten
-
korcsi
veterán
"Az a pH magas." Ezért raktam bele sósavat illetve ment bele még 1,5kg PH mínusz is előtte.
10-e óta áll a medence és a magas PH ellenére nincsenek az általad említett jelenségek.
"
A medence vizében lehetnek olyan anyagok, melyek jelenléte miatt a pH változás sem gyenge savak, sem lúgok bevitelére nem következik be, vagy lényegesen kisebb mértékű lesz. Az ezt okozó anyagok összességét nevezzük összlúgosságnak (total alkalinity, TA).
Az összlúgosság a víz pH ingadozással szembeni pufferkapacitása, mely kiegyenlíti a savak és lúgok hatását a vízben. A medencevízben oldott alkáli fém sók (pl. a nátrium-karbonát) képesek a vízbe került kis mennyiségű savat, vagy lúgot megkötni, így ezek nem változtatják meg a víz pH értéket.
Ha alacsony a víz összlúgossága, akkor ingadozhat a pH, illetve a pH értéket nehéz beállítani (PLUSZAPH). Túl magas összlúgosság esetén tartósan magas a pH, vagy a beállítás után rövid idővel megint felmegy
"Nincs jelenleg problémám a vízzel, a tapasztalataimat azért osztottam meg, hátha valaki hasonló cipőben már járt, és van tapasztalata a jövőt illetően.
-
luciferc
őstag
Nincs ott más baj, az én vizem is olyan pufferes, hogy tavaly óta már vagy 6 liter sósav ment bele a 10m3-be. Amikor utántöltök, akkor kapásból belezuttyan közel 1 liter 20%-os pár nap alatt, mivel az új víz húzza felfele a pH-t. De utántöltés nélkül is szépen kúszik felfele és pár naponta 1dl 20%-os benne van.
Teljesen fölösleges hígítani a 32%-ost, ha tudsz vele biztonságosan bánni. A beömlő vízáramba öntöd, azonnal keveredik és sokkal jobban hígul, mint a vödörben. A kinti hígítás azoknak kell, aki nem tudják biztonsággal beleönteni. Nekik viszont kesztyű, szemüveg mindenképpen. Ez mondjuk amúgy sem árt persze.
-
Dorian
félisten
-
Dorian
félisten
Hú, most jól belém tetted a parát
Múlt vasárnap este óta volt lefedve a medencénk, egy vihar is volt egyik éjjel ami akkor leszedte róla, de reggel visszatettük.
Most olvastam ezt, rohantam a medencéhez h mi van, de egyáltalán nem vlt nyálkás az oldala és tiszta volt a víz. Persze az alja tele volt dzsuvával, gondolom amit a vihar belemosott, de a PH is rendben, 7,4.
Elkezdtem kiporszívózni, a felénél az is lemerült. -
csudri
őstag
-
YAS-dude
őstag
Sodrott erű vezetékre érvéghüvely kell, kivéve ha ugye csatos wagoba megy, mert oda nem szabad érvéghüvely
De nincs megkötés a kötőelemek milyenségére, elvégre a kismegszakító is csavarral fogadja a vezetéket meg a N/PE sín stb. Nincs ilyen kikötés. Annyit mond a szabvány, hogy sodrott kötés (tehát amikor csak összetekerik az ereket) nem megengedett (ez egyébként először 1914-ben lett szabványban tiltva és azóta is tilos...). -
bigrob
őstag
-
YAS-dude
őstag
Az ávk (áramvédő-kapcsoló, amit fi-relének mondasz) számára tökmindegy, melyik a fázis és melyik a nulla. Mindkettőt átvezetik benne egy összegző tekercsen és ha az eredőjük nem nulla (tehát nem annyi folyik ki az egyiken, mint ami visszajön a másikon), az azt jelenti, hogy valahová szökik az áram, tehát hiba van, le kell oldani.
Az én hőszivattyúm kábelén gyárilag van ávk, dugvillás csatlakozóval és tökmindegy hogyan dugom be. (A sorkapocs, "csoki" használata egyáltalán nem tiltott, csak a wago a praktikusságával kiszorította) -
j.bravo
addikt
-
föccer
nagyúr
-
luciferc
őstag
-
FőDudu
veterán
Az otthon barkacsoloknak mondom, hogy mivel nem fogtok erveghuvelyezni (pedig mindent ugy kellene bekotni), igy inkabb vegyenek egy marek WAGO-t, azzal szepen ossze lehet kotni a kabeleket es ugy szabalyos es biztonsagos lesz.
(ha jol tudom az ujabb epitesu ingatlanokban mar tilos a megszokott 'csoki'- t hasznalni - wago kell mindnehova. Mert ezzel kozositheto a sodort vezetek a tomorrel, az aluminium a rezzel, stb.)
-
FőDudu
veterán
En a szomszednak csinaltam ilyet, dugasz az egyik vegen, aljzat a masikon (elvagtam egy 5 meteres hosszabbitot). Kozepen a doboz, benne a Fi rele.
Azota is mukodik. Kimertem melyik a fazis a konnektoraban, ossze jeloltem hogyan kell bedugni. (Fi rele ugyanis bekotes erzekeny - nem lehet megforditani a nullat es a fazist (elvileg ugy is mukodnie kellene, de jobb nem huzgalni az ordog bajszat)).
-
volandy
senior tag
Szuper!
Voltam hétfőn a 15.kerben egy villanyszerelő boltban és mondtam, hogy kell egy 10mA Fi-Relé és hogy mire.
Lebeszélt róla. Azt mondta, hogy nem jó mert egy kis pára is le fogja csapni a relét.
30 mA ad. Az nem kell mert az van.
Így nem vettem. Majd máshol veszek egy 10 mA és beköttetem.
Köszi az infót! -
j.bravo
addikt
Ugyanekkora van nálunk, csak BW.
Felnőtt júzerként épp ezért szeretjük: le lehet ülni benne és kényelmesen kapunk levegőt, tudunk beszélgetni.
Illetve sörözni/fröccsözni.
Mélyebb változatban ülve már épp szájig érne a víz, a csevegéshez térdelni kellene vagy félguggolásban maradni / törpejárásban járkálni.
Továbbá nem kell létra, felnőtt simán át tudja lépni a medence falát.Ha már felmerült a hőszivattyú: ezek csak fűteni tudják a vizet, vagy hűteni is?
(Igen, amikor 35-36 fokra ment fel, szívesen hűtöttünk volna kicsit többet, mint amennyit éjszaka fedetlenül visszahűlt. -
V.T.
aktív tag
-
robag93
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Dell Precision 5530 15,6" FHD, i7 8850H, 16GB RAM, Quadro 4GB VGA, 512GB SSD, jó akku, számla, gar
- 10+ db - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 11900 / RTX 3080Ti / 32GB DDR4 / 512GB Nvme
- Honor Magic7 Pro 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Vesa