Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1201) Lanash válasza Reaper (#1200) üzenetére


Lanash
aktív tag

Beírod a gugliba, hogy medence porszívó és tudsz válogatni. Én salgosat ajánlanék, mert az a vízforgató amit kaptál a medencéhez semmire nem jó. Ennek viszi t az a hátránya, hogy friss vizet juttatatsz a medencébe és újra be kell állítani a ph-t és a klórt.

(#1202) Piftuka válasza Reaper (#1200) üzenetére


Piftuka
veterán

Az ajánlott slagos porszívó mellett érdemes valamilyen "fölöző hálóval" leszedni a leveleket.

Nem írtad milyen fa, mennyire száraz levelek, mekkora levelek... de ha nagy (és az évszaknak megfelelően zöld), akkor talán maradéktalanul ki tudod meregetni vele a medencéből, és akkor porszívóra sem lesz szükséged.

Egyébként ebben a hozzászólásban bővebben írtam a medence porszívózási megoldásokról, lehetőségekről.

"Aquila non captat muscas."

(#1203) Reaper válasza Lanash (#1201) üzenetére


Reaper
őstag

Köszi, a bajom az, hogy a gugli nem segített, mindenhol csak az elfogyott meg nem rendelhető állapot van. Árukereső sem nyert. Gondoltam hátha most vett valaki és tud olyan helyet ahol még van.
Egyébként nem bánnám a slagosat se, próbáltam a gyári pumpát rábírni, de 30 centit se tud emelni, elég csalódás. Van még itthon egy búvár szivattyú, lehet jobb megoldás nem lesz. Az felszív mindent, csak eddig nem épp tiszta vizet szivattyúztam vele.

Piftuka: Pici, 1 centis levelek kb, sajnos lesüllyednek majdnem egyből a víz alá, de fogalmam sincs milyen fa, valami girbegurba: [kép]
Egyébként én is olyan készletet kerestem volna, amiben van háló, de enélkül az itthon fellelhető dolgokkal próbálkoztam, nem sok sikerrel.
Köszi a linket, olvastam már, ha más nem lesz, akkor onnan rendelek egyet, de csak 1 hetes szállítást tudnak, legalábbis ennyit ígérnek.

[ Szerkesztve ]

(#1204) axioma válasza Reaper (#1203) üzenetére


axioma
veterán

korbeszaladgalsz, kozepre gyulik, megvarod mig megall, slag, kozlekedoedeny-elv

(#1205) Lanash válasza Reaper (#1203) üzenetére


Lanash
aktív tag

Sajnos már szezon vége van a boltoknál, néztem neked az aqualinget de nem volt ott sem semmi, ezért is ajánlottam a keresőt.

(#1206) Piftuka válasza Reaper (#1203) üzenetére


Piftuka
veterán

1 centis leveleket azért ki lehet szedegetni. :K Nem kellemes művelet, de tapasztalat.

A célra a legjobb egy mély, sűrű szövésű háló: Merítő háló (műanyag keret, műanyag csonk) T62N Készleten 1-3 nap szállítási időt ígérnek jelenleg.

INTEX lombzsák - leszedőzsák (29051) (Úgy tudom, rendelésfelvételhez képest 1 napon belül szállítanak.)
--> Ehhez persze szükséges a 29054/55-ös alu teleszkópos nyél is. (Hacsak nincsen otthon hasonló, egyező átmérőjű nyél.)

Intex Basic Medence tisztító szett Ez is raktáron. Korrekt cég, a legtöbb medencés cuccot eddig tőlük vettem. Azért ők inkább 4-5 nap alatt szállítanak.

Ez pedig a legjobb cucc, amit megvehetsz: Pontec Pondonet tóháló, fölözõháló bambusz nyéllel, 120 cm
--> :) Én idén csak ezt használtam. (Pedig van egy INTEX komplett venturi szettem, fölöző hálóval is.)

A legapróbb kis fekete bogarakat, hangyákat, szúnyogot, úszó hajszálakat, virágbibét, szirmot, levelet leszedegetem vele. (Mi folyamatosan takarjuk a medencét, így egy-egy fürdés során max. kb. 10-20 db ilyen úszó szennyeződésről van szó.)

A fenti boltot nem ismerem, bár 900 forintért szvsz nagy kockázatot nem jelent a rendelés. :N

A művelet pedig, ahogyan axioma is írta... körbeszaladgálsz, középre gyűlik, és kb. a nagy részét "pikk-pakk" le tudod szedegetni a leveleknek, ebben "látatlanban" is szinte 100% biztos vagyok.

Ha pedig már csak kevés levél marad a vízben, akkor azt már csobbanás közben, a hűs vízben relaxálva is tudod meregetni. ;)

[ Szerkesztve ]

"Aquila non captat muscas."

(#1207) Reaper válasza Piftuka (#1206) üzenetére


Reaper
őstag

Wow, köszi szépen, az Oázis eszembe nem jutott volna, pedig itt van 5 percre :D
Amellett nem tudom mennyire gáz, de meg van dőlve a szerencsétlen medence rendesen,
nem tudom mennyire bírja ki, de lehet, hogy engedhetem le az egészet: [kép] [kép] [kép]
Szemre sík helyre raktuk és csak később láttuk, hogy ez bizony dől lefelé, de akkor már benne volt a víz. Most agyalok azon, hogy ez vajon kibírja-e a hétvégét legalább és akkor jövő héten földmunkázok alatta.

(#1208) pelenka35 válasza Reaper (#1207) üzenetére


pelenka35
őstag

Kibírja, ne aggódj. Nekünk a merev vázas lett ferde. Egy merevitőre megy egy csomó terhelés, de még áll.

Leeresztett medence belsejét mivel pucoljatok ki? :R

[ Szerkesztve ]

Gamertag:Rob3rt75

(#1209) Lanash válasza Reaper (#1207) üzenetére


Lanash
aktív tag

Szerintem is kibírja. Nem látom, hogy alatta most van-e valami védelem, ha legközelebb állítod a medencét rakj alá fóliát, hogy megóvd az alját.
@pelenka35
szivaccsal és rongyal szoktam kitakarítani

(#1210) Reaper válasza Lanash (#1209) üzenetére


Reaper
őstag

Köszi szépen, neked is pelenka35, akkor nem aggódom túl :)
Nem raktunk alá semmit, mert persze a fólia sem kapható szinte sehol.
Akkor viszont a hétvégét még így hagyom, utána jövő héten leengedem, földmunka, meg hozatok alá 1-2 m3 homokot, hogy biztos legyen. Plusz mivel első próbálkozás volt, nem sikerült full simára húzni az alját sem, most kicsit utánaolvasva, az sem a legjobb.

(#1211) pelenka35 válasza Lanash (#1209) üzenetére


pelenka35
őstag

Semmi vegyszer?? :R

Gamertag:Rob3rt75

(#1212) Lanash válasza pelenka35 (#1211) üzenetére


Lanash
aktív tag

Nem. Az elején Domestost használtunk, de az nem tesz jót a medencének. Inkább amikor szezon elején előveszem, megint átmosom és sikálom, utána töltöm fel vízzel.

(#1213) spiky03


spiky03
veterán

Ilyen most a vizem.
Szerintetek kell cserélni? :)
link

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#1214) Lanash válasza spiky03 (#1213) üzenetére


Lanash
aktív tag

Én már erre a kis időre nem cserélnék vizet. Csak élvezed amíg jó idő van.

(#1215) FőDudu válasza spiky03 (#1213) üzenetére


FőDudu
addikt

Ranezesre en dobnek bele meg sokkoloklort.

Az enyem akkor volt ilyen 'opalos',amikor a gyerek vagy a nejem lehuzta a skimmer csovet a szivocsorol. Ugyanis a skimmerbe dobjuk a kombi tablettat - aramlas nelkul meg ugye nem igen oldodik. Aztan elkezdett opalosodni. Az meg ugye a tul sok szerves anyag miatt van es nem az alga. 4-5 nap utan nezett ki hasonloan.

Nos a gyors megoldast valasztottam, 5db 20 grammos gyorsklor a szivattyu eloszuro halojaba, masnapra kristalytiszta viz. 13m3-es medence, 8m3/h-s homokszurovel.

Most jottem a szomszedtol, epp eresztik le a 16m3-es medencet. Tiszta alga.
Nem hallgattak ram, valami jokepessegu szaki rakta ossze.En megmondtam es megmutattam mit hasznalok, mit vegyenek. Tok mast vettek. Aztan most jottek tanacsot kerni.

16m3-es Barna pro medence (kb 1000 Euro) - melle parositva egy 2006 literes Bestway homokszuro. Utobbit lovesem sincs milyen kukabol turtak elo, de tuti kicsi lesz a medencehez. Kb. 5 kilo homok fer bele.
Mondtam nekik, hogy eleg sokat kell mennie, nappal 3-4 orat es ejjel is legalabb annyit.
Szaki felirta nekik mennyi klor kell mennyi idonkent, aztan algicid, pelyhesito, pH minusz, stb. Megis szar a viz.

Mondtam, hogy kombi tabletta a skimmerbe (tudom, hogy sokak szerint nem ajanlott - de takaratlan medenceknel az eroltetett oldodassal fogyo kombi tabletta pont eleg, sosem sok a klor es pont jo a viz, a csovet meg max kicserelem ha megart neki a klor), idonkent pH meres es beallitas, ennyike.

Nalam csodajara jarnak a viznek, igaz az en 13m3-es medencem melle egy 33m3-es medenceig ajanlott Steinbach homokszuro van parositva egy 8m3/h-s pumpaval.

Es ugyanugy vegig szivtam az oxigenes meg klormentes vizkezelest ahogy fentebb le van irva. Innen uzenem: nem mukodik. Tul meleg a viz az oxigenes kezeleshez. Nalam 30-31 fokos a viz (tengernel elunk) - ezert nem mukodik az oxigenes kezeles. Probaltam zacskos verziot - heti 1 zacsko a 6600 literbe, na az se er semmit. Aztan granulatum plusz aktivator - detto. Hiaba jo a pH es az oxigen, algasodott. Akkor meg mar egyszerubb a kombi kloros tabletta es hello. Heti egy pH beallitas, illetve ha elfogy a skimmerbol a tabletta (kb 5 naponta) akkor ujat beledobni. A viz meg kristalytiszta.

FőDudu

(#1216) Piftuka válasza FőDudu (#1215) üzenetére


Piftuka
veterán

Én nem a tengernél élek, de a medence vize a kánikulában így is nagyon magas hőmérsékletet ért el. :)

Én is éppen ezért nem kísérleteztem a klórmentes fertőtlenítő szerekkel.

Viszont most egy nagyon érdekes dolog történt. Csütörtökön este végeztem el az aktuális homok visszamosást, öblítést, majd az úszóadagolóba tettem 4 darab kombi tablettát, mint mindig.

Tegnap reggel enyhén opálos volt a víz, nulla klórtartalommal (szó szerint nem színeződött el a teszter), de ami a legfurább, hogy a 4 kombi tabletta szinte teljesen feloldódott. Három nap alatt!

Mondhatnátok... "Biztosan magas a PH..."

Hát nem az:

Nagyjából 7.3 a PH, tehát több hete nem is változott (amióta legutóbb citromsavaztam.) Működik tehát a kombi tabletta PH stabilizáló adaléka is.

No, de mi okozza a tabletták ennyire extrém gyors oldódását? Hogy nem egészen 3 nap alatt teljesen feloldódtak? :F

Van erre vonatkozóan bármi érdemi ötletetek, kérlek?

"Aquila non captat muscas."

(#1217) FőDudu válasza Piftuka (#1216) üzenetére


FőDudu
addikt

Van olyan, hogy tul sok a klor es a tesztcsik nem mutat semmit. Nincs valami mas tesztelesi mod amivel megnezhetned?

Valoban alacsony a klor? Szagolva nem erzodik?

Valami olyasmi van, hogy a klor tablettakban cianursavat hasznalnak a klor stabilizalasara, kulonben elmegy a vizbol. A cianursavtol tovabb benne marad.

Az enyemben valoszinuleg nincs ilyen, kb mindig alacsony a klor szint (0,3 koruli). Ezert is teszem a szkimmerbe a 200 grammos multi tablettat, ott kenyszeritve oldodik ( joval gyorsabban, 4-5 nap alatt eltunik). Es ugy pont jo nalam (13m3 vizhez). Meg a szomszednal is. Masik szomszed most teszteli ezt a modszert.

Ha lefedem, akkor persze felmegy 3 korulire, de nem fedem le mert nincs fa a kornyeken. Meg a takaras alatt peneszedni kezd a pereme, az meg undorito es inkabb legyen szep tiszta a pereme.

Valami olyasmit irnak, hogy ha sok a cianursav, akkor az sem jo, ugyanugy nem marad klor a vizben.

Ennek nezz utana, olvasd el a tablettad osszetetelet.
Talan ez a megoldas.

Klor nem igazan erzekeny a hofokra, jacuzziban is siman mukodik, azaz nem a 30 fok koruli hofok lesz a gond.

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#1218) Piftuka válasza FőDudu (#1217) üzenetére


Piftuka
veterán

Köszi az info-kat!

Valóban alacsony a klór, nincsen enyhe klórszaga sem a víznek.

Amikor a PH értéke a víznek megfelelő, akkor a teszter klórt mérő része megbízható. Tehát biztosan nem volt már szabadklór a vízben. (És mivel opálos is volt, nem is meglepő.)

Cianursavat nem tartalmaz a "Total Blue" kombi tabletta, amit használok. (Úgy tudom, egyik típus sem.)

Megnéztem a múlt szezonig használt, egyszerű klórtablettát is, de abban sincsen cianursav. (Csak említi, hogy a "medencevíz cianursav tartalmát rendszeresen ellenőrzini kell".)

A medencés fórumokon (és emlékeim szerint itt is), azt olvastam, hogy ha a PH értéke jó a víznek, akkor a kombi tabletták 2-3 hét alatt oldódnak.

Eddig ~5-6 nap alatt oldódott nálunk; a fent említett szűk 3 napos oldódás "negatív rerkord".

Egyébként a medencét használaton kívül azonnal lefedjük, de a klór kánikula idején gyorsan bomlik. (FYKI... nem csak a fény, illetve UV sugárzás hatására, de a meleg hőmérsékleten is. Szóval bizony számít a víz hőfoka is.)

Az tehát, hogy gyorsan bomlott a klór, nem meglepő.

Az viszont igen, hogy a kombi tabletták ilyen gyors "olvadása" mellett sem volt maradék szabadklór a vízben.

Szóval ez továbbra is rejtély...

"Aquila non captat muscas."

(#1219) Piftuka válasza Piftuka (#1218) üzenetére


Piftuka
veterán

Szerk.:

Megnéztem még a gyorsklór granulátum dobozát is, és az a vegyszer tartalmaz "dihidrátot", tehát van benne cianursav is.

A kérdés csak az, hogy közel 6 hét alatt 4 klórsokkolást (~50-100 gramm granulátum) követően pusztán ebből a medence vizében a maximálisan elfogadott 100mg/liter felett lehet-e a cianursav mennyisége...!? :F

Ráadásul minden klórsokkolást pár száz liter friss víz medencébe engedése előzött meg. (Mert azt pedig a homokszűrő visszamosása, öblítése, és ez által több száz liter víz távozása előzte meg.)

Szóval ha tényleg ez a gond, akkor marad így.

Nem fogok még cianursav tesztert is venni, aztán meg semlegesítőt, meg még azzal is trükközni.

"Aquila non captat muscas."

(#1220) Lanash válasza Piftuka (#1218) üzenetére


Lanash
aktív tag

Mekkora kombi tablettát használsz? Mert nekem a 20g-os van, a befújó oldalon, adagolóban (homokszűrőhöz kaptam). Na az nekem is 3-4 nap alatt elfogyott mostanában. Én heti 1x 3 db-ot tettem bele, de nekem nem tűnt el teljesen a klór.

(#1221) Piftuka válasza Lanash (#1220) üzenetére


Piftuka
veterán

Ugyanazt használom, amit fentebb linkeltem. Ezek 20 grammos tabletták. Én 4 darabot teszek az úszó adagolóba.

A metódus mindig az volt, amit írtam. 7 naponta homok tisztítás, PH beállítás (a korábban említett két citromsavazás óta nem kellett, mert mint látható nem változik), klórsokk, kombi tabletták... majd várni a következő napig, a klór nagy része elbomlására, mielőtt belemegyünk fürödni.

5 hétig tökéletes is volt mindig a végeredmény; tükrös tiszta víz. Azóta jött elő a fentebb említett opálosodás.

Egyszer az "ad hoc" klórsokkal megoldottam; 2 nap szűrést követően újabb ~1 hétig tökéletes volt.

És most megint opálos lett. Most annyi különbség volt, hogy közben megjött a pár hete rendelt Pontaqua pelyhesítő folyadék, és abból is öntöttem a medencébe ~50-60 ml-t. (10 m3 vízhez ajánlanak 50-100-at, nekem 7.5 m3 víz van a medencémben.)

Ma leveszem a ponyvát, és megnézem. Tegnap már üveg pohárral teszteltem a kifolyónál a vizet, és tükrös tiszta volt.

Talán lehet, hogy az volt a probléma, hogy a legutóbbi visszamosást nem 7 nap, hanem 10 nap után végeztem el (elfeledkeztem róla), és túl sok szerves anyag szaporodott fel a medencében, ami ugyebár sokkal több szabad klórt köt meg (vagy "vica versa").

Azt viszont hangsúlyozom, hogy - már ezt többször írtam - a mi medencénk nem "átlagos". Rólunk és a természetből (a fürdés előtti zuhany, zéró napvédő, illetve a medence folyamatos, azonnali takarása miatt) annyira kevés szennyeződés jut a vízbe, hogy a visszamosásból és öblítésből elég volna 1-1 perc is.

A biztonság kedvéért (éppen Te is javasoltad korábban) megadom neki az 5-5 percet, de mivel üvegpohárral folyamatosan nézem, induláskor csak enyhén fehér, 1 perc után már kristálytiszta vizet nyom a vízforgató a csatornába.

Nézem a Youtube-on ezeket a homok visszamosós videókat, és elképedve látom az ottani sárgás, barnás, sötét vizet, a sok mocskot, amit a homokból kimosnak.

Meg az 1 hét alatt 4.5-5 bar fölé emelkedett nyomást a homokszűrőben, mert annyira tele van a homok "trutymóval"... :)

Szóval nálunk ilyen nincsen. Ezért is lepett meg, hogy 5 hét után opálosodni kezdett a víz.

No, hát mindegy. Lehet, hogy áttérek a Steinbach "Quattro Tabs"-ra. Abban eleve van pelyhesítő. A Steinbach "Total Blue" azért volt szimpatikus, mert van benne aquamarin, és tényleg szép csillogó lett tőle a víz.

Csak a hazai medencés cégek mindegyike hibásan írja az összetételét: ugyanis nincsen benne pelyhesítő! Klór, aquamarin és réz van benne. (Utóbbi az algásodás ellen.)

Talán ez a megfejtés. Klór ide, kombi tabi oda... 5 hétig gyakorlatilag pelyhesítés nélkül használtuk a vizet. És bármennyire is vigyázunk a tisztaságára, bármennyire is kevés szennyeződés került bele, ennyi idő elég volt ahhoz, hogy szépen lassan a fent említett kezelés ellenére is a kelleténél több mikroszkopikus szerves anyag szaporodjon el benne. Azokat pedig még az oly' kiváló homokszűrő sem tudja "megfogni".

Hát akkor majd mostantól pelyhesítek is mindig. :K

"Aquila non captat muscas."

(#1222) FőDudu válasza Piftuka (#1221) üzenetére


FőDudu
addikt

5 perc visszamosatas?
Nalam az kinyomna vagy 700 liter vizet.

Max 20-30 masodperc 2-3 naponta.
Es sosem oblitgetek (rinse). Csak visszamosatas.

Szoval nalam maskepp mukodik, nagyon maskepp.
Lehet rosszul csinalom, de mukodik.

A 200 grammos kombi tabletta fogy el 4-5 nap alatt a 13 m3-es medencemben a skimmerbol.

Lehet a 33m3-ig ajanlott homokszuro a 8m3/h pumpaval a 13m3-es medencen a megoldas.
Nejem napi tobb orat jaratja, szoval at van szurve rendesen.
Szoval tulmereteztem a pumpat es a szurot, de nem tunik hibanak.

Ma esett vagy 10 centi eso, tulfolyt a medence. Szoval ki kell engedni belole valamennyit, aztan megmerni mi volt az esoben. Halistennek most nem afrikai voros homok, azt vagy 3 napig porszivozgattam, mert olyan finom volt, hogy nem sikerult kiszivatni ha leulepedett.

FőDudu

(#1223) FőDudu válasza FőDudu (#1222) üzenetére


FőDudu
addikt

Csinaltam oblitest. Az viszi ki a bogarat/muslicat.
Sok osszegyult az elmult 2 honapban. Lehet nem art neha ;)

RTFM....
Inditas elott Rinse allasba tenni, backwas utan szinten.

FőDudu

(#1224) Piftuka válasza FőDudu (#1222) üzenetére


Piftuka
veterán

Hát igen... értem a jellemzően tanácsként adott 5-5 percet. Nálam tényleg nem szükséges 1-2 percnél tovább járatni.

Az öblítés azért szükséges, mert az egyengeti vissza a homokot. Mivel mi takarjuk a medencét amint kiszállunk belőle, így a rovarprobléma nem probléma. Ugyanis nincsen a medencében. :N

A vörös homok is csak a ponyvának "ártott"... amikor kisütött a nap, elkezdte párologtatni a ponyván összegyűlt vizet, és akkor láttam, hogy micsoda "rozsdafolt" alakult ki rajta. :)

"Aquila non captat muscas."

(#1225) Piftuka válasza LanyUs (#1068) üzenetére


Piftuka
veterán

Én közben megvettem: EINHELL GC-SP 5511 IF :)

Megvolt az első üzem is, ahol kiválóan vizsgázott. Egy 32 mm-es gégecsövet csatlakoztattam rá (kiválóan ráillik, a műanyag bilinccsel rögzítettem), és tényleg nagy teljesítményű. Csak úgy "köpte" kifelé a vizet a cső másik végén.

:C

A ponyva tetején összegyűlt igen komoly mennyiségű csapadékot pár perc alatt gyakorlatilag maradéktalanul leszívta. (Egy műanyag tálcát tettem alá, hogy ne szívja be a ponyvát, mert rendkívül erős szívóhatást fejt ki.)

Ami nagyon jó dolog még rajta, hogy manuális módba is lehet kapcsolni. Így nem kell foglalkoznom a beépített úszókapcsolójával. :N

Már frankón be is regisztráltam a plusz 1 év garanciát. :K Bízom benne, hogy sokáig hűséggel kiszolgál! ;)

"Aquila non captat muscas."

(#1226) FőDudu válasza Piftuka (#1225) üzenetére


FőDudu
addikt

Valami hasonloval szivattak ki a vizet a szomszedek is. Az azonban alul racsos volt es felallitva az oldalan levo 20 Forintos nagysagu lukakon is tudta szivni a vizet. 750w volt rairva - szepen nyomta a vizet kifele...

Csak az uszo kapcsolojat kellett a kabelevel felkotni, mert kulonben nem ment volna a 10 centis vizben....

Aztan nekialltak feltolteni a 16m3-t a szokasos vekony Gardena csovel.
Mondtam nekik, hogy jobban jarnak ha tolem veszik a vizet - az ontozoviz kulon orarol es nincs benne csatornadij. Nem mindegy, hogy 1 vagy 3 euro per m3. Persze fogalmuk sem volt a kulonbsegrol - de vettek a lapot es kottetnek ok is ilyen vizet. Hopp, sporoltak 32 eurot....

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#1227) FőDudu válasza Piftuka (#1224) üzenetére


FőDudu
addikt

Nalunk meg a fecskek is abbol isznak. Jol nez ki ahogy megcelozzak a vizet es szinte megfurdenek ... Egyszer sikerult felvennem lassitva.
Eleg sok a repulo rovar. Muslica, szarnyas hangya, stb.
Tobbseguk bele is doglik - egyedul a csikos darazs ami kepes leszallni a vizre es utana felszallni.

A legdurvabb eddig egy doglott denever volt.
Azt hittem falevel, kihalasztam, de denever volt.

Amig oxigenes verzioval probalkoztunk, addig meg a csiborokat kellett kihajitanom naponta.
Tetszett nekik a tiszta viz. Amiota klorozunk, azota nincs csibor. Nem tudtam, hogy azok kepesek repulni is - pedig mashogy nem juthattak be.

FőDudu

(#1228) Piftuka válasza FőDudu (#1226) üzenetére


Piftuka
veterán

Igen, én éppen a fentiek miatt kerestem olyan búvárszivattyút, amelynek extra alacsony a szívási magassága, van rajta manuális kapcsoló, és még az úszókapcsolója is belső elrendezésű.

Nem hiányzott, hogy jobbra-balra lifegjen az úszókapcsoló, vagy kötözgetnem kelljen. A manuális üzemmód pedig pazar. Az imént megint nagy segítség volt a ponyváról esővíz leszivatásban. :K

"Aquila non captat muscas."

(#1229) Piftuka válasza Piftuka (#1221) üzenetére


Piftuka
veterán

No, van fejlemény....

Tegnap ugyebár tükrös tiszta volt már a víz, kellemes, enyhe klórszaggal. Ma levettem a ponyvát, és ismét opálos (igaz, enyhébben mint vasárnap) fogadott.

Körbejárva örvényt kavartam, öntöttem a vízbe még 100 ml pelyhesítőt, és a középen összegyűlt kb. két tenyérnyi fekete, darabos "trutyit" a klasszikus "slag megszívós, közlekedő edény elvén működő" módszerrel szépen kiporszívóztam.

Nagyon macerás volt; szó szerint centiméterről-centiméterre mozogtam, nehogy egy hullámot is keltsek a vízben, mert az azonnal "szétszórta" a medencében az apró, lekötött szennyeződés.

Aztán gondoltam egyet, letekertem a szívó ág belső műanyag szűrőjét, és a visszamosáshoz használt slag vízforgatóhoz passzoló idomát "rácuppantottam" a helyére.

Annyira erős a homokszűrős vízforgató által keltett szívóhatás, hogy gond nélkül ott tartotta a slagnak azt a végét. :)

A másik végével (szintén centinként haladva), oda-vissza többször a teljes medence aljat átporszívóztam. Az utolsó darab angströmnyi méretű homokszemcsét is kiszívtam a vízből.

Közben 5-5 percig ismét visszamostam, öblítettem a homokot.

A teljes takarítási művelettel majd' 2 órát foglalkoztam, de megérte. Mivel közben normál üzemre kapcsoltam a vízforgatót, és folyamatosan kevertem a vizet, a kezdeti opálos-sárgás állapothoz képest rengeteget, közel 80-90%-ot tisztult a víz. Csillogó lett a felszíne, és majdnem tökéletesen átlátszó.

Eddig ugyebár rendben is van. De...

Mértem PH-t, és mivel kicsit magas volt (7.8 körüli) adtam neki 210 gramm száraz savat is. (Ennyi vízben kb. 7.4-re lenyomja a PH-t.)

Ezt követően biztos, ami biztos alapon - és mivel holnap a jó időben medencéznénk - adtam neki 100 gramm klórgranulátumot is. Lehalásztam a vízfelszínről a maradék pár szirmot, rovart, majd visszatakartam a medencét. Reggel álltam neki 9-kor, kb. délre végeztem.

Eddig is rendben van még, de...

Délután 2-kor a leeresztő szelepen vettem vízmintát. Tökéletes, csillogó, ragyogó, átlátszó, tükrös tiszta.

Viszont a leghalványabb, legenyhébb klór illata sincsen a víznek!!! :F

No, itt most elfogyott a tudományom. 100 gramm klórgranulátumtól olyan szaga kellene legyen, mint a hypónak.

A pelyhesítés, takarítás, tiszta homok, és a medencehasználati szokásaink, és a fentiek tükrében kizártnak tartom, hogy lett volna még annyi mikroszkopikus, szerves organizmus a vízben, ami 2 óra alatt lekötötte volna a teljes 100 grammnyi vízben oldott klórt. (Az kb. 1,3 mg/l szabad klórt jelent.)

A víz már csak 27°C-os, a ponyva UV álló, el sem bomolhatott a klór ennyi idő alatt.

Ha ezek egyike sem, akkor mi a manó ez a jelenség? Van bármi ötletetek a megfejtésre?

"Aquila non captat muscas."

(#1230) FőDudu válasza Piftuka (#1229) üzenetére


FőDudu
addikt

En megmondom oszinten, hogy 32x250x18-as PVC csotoldobol csinaltam a skimmer belso szivo agarba passzolo adaptert. A veget kicsit csiszolopapirral lereszelve becuppan a 38mm-es skimmer csovenek kitalalt idom belsejebe. A 32mm-es vegere meg raktam 5 meter 32mm-es fekete csovet.

Porszivozas eseten csak skimmer lehuz, cso bedug, szivattyu meg sziv mint allat.
A homokszuro beallitasatol fuggoen szuri vagy uriti a vizet.
Tegnap ezzel a modszerrel engedtem ki vagy 1000 liter vizet, kozben jol kiporszivoztam kb mindent.

A problemadra reagalva: biztosan sav az a sav amit beleraktal? Nem valami lug ami uti a klort? Gyanus, hogy pont raktal bele es utana a klornak nyoma sem volt. Letakarva.
Vagy az van amit mondtam, a tesztered nem kepes megmerni annyira magas - de akkor legalabb szaga lenne.

En kristalyos pH csokkentot hasznalok (7,5kg egy vodor), de pl a tegnapi durva eso utan is jo volt meg a pH. 7.4, szoval nem nyultam hozza. Klor is jo volt, de a biztonsag kedveert adtam neki 2x20g gyorsklort. Ma delig ugyem ment bele senki.

Este hattol tizig ment a szivattyu - azalatt 2-3x atforgatta a vizet.

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#1231) Piftuka válasza FőDudu (#1230) üzenetére


Piftuka
veterán

"A problemadra reagalva: biztosan sav az a sav amit beleraktal?"

Persze. :K

Nátrium-hidrogén-szulfát, más néven "száraz sav". A legáltalánosabb PH csökkentők egyike. Amúgy remek, Pontaqua termék. Jobban bízom benne, hogy vízben oldva, a szokásos mennyiségben valamelyest kímélőbb a bőrnek, mint a kénsav.

Korábban citromsavat (eddig összesen 2x250 gramm, 7 naponta) használtam a célra, éppen emiatt. "Természetes anyagot" kerestem.
De még az is lehet, hogy 5 hét után az segített elszaporodni a szerves organizmusokat.

Talán az aszkorbinsavhoz hasonlóan, ez is kedvez nekik. Kérdeztem itt előtte, de senkinek nem volt érdemi infója, tapasztalata vele. Hát én használtam.

"Vagy az van amit mondtam, a tesztered nem kepes megmerni annyira magas - de akkor legalabb szaga lenne."

Így van. Nekem is ez furcsa.

Amúgy most nem mértem szabad klórt. Miért is tettem volna? Hétfőn kapott a víz ~70-80 gramm granulátumot, most (kimérve) 100 grammot...

Az elmúlt napok borús, esős időjárásában, visszahűlő vízben, takart medencénél az el nem bomlott, az tutti.

De mondom... még tegnap délután is a vízmintának egészen erőteljes, de "kellemes" klór szaga volt. Amikor érzed, hogy a víz tényleg tiszta.

Most is tiszta a víz, de semmi szaga nincsen. Egyszerűen nem tudok rájönni, hogy miért.

Elméleti kérdés... a pelyhesítő folyadék "kiütheti" a klór hatását is? Héfőn ment a vízbe ~50-60 ml, most 100 ml...

És ha már szóba került... mennyire biztonságos egészség szempontjából ennek a pelyhesítő folyadéknak a használata? Azt olvastam, hogy azonnal reakcióba lép az apró szennyeződésekkel (láttam, megtapasztaltam is), de ez a mennyiség árthatott most a bőrömnek?

Vagy ez tényleg teljesen "lenullázódik" a szennyeződés összegyűjtésével?

"Aquila non captat muscas."

(#1232) FőDudu válasza Piftuka (#1231) üzenetére


FőDudu
addikt

Azt irod, hogy opalos volt. Akkor sokkolni kell.
Az meg 3-5 mg/l vagy meg tobb.
Rakjal bele eleget, ne sajnald ;)

Az 1mg/l nalam nullara lemegy 1 ejszaka alatt.
Semmi szine nem lesz a teszternek reggelre.
Viztiszta. Ezt okozza a takaras hianya.

Eppen ezert hasznalunk kb dupla mennyiseget a kombi tablettabol. Elvileg a 200 grammos 25 m3 5-7 nap, nalam 13m3-ben 4-5 nap. Es megy a szivattyu amikor valaki furdik. Van fi rele, nem art ha mozog a viz.
Nem a, a 300w s,amit napi par oraban.

Most is furdik a gyerek es a baratnoje.

FőDudu

(#1233) Piftuka válasza FőDudu (#1232) üzenetére


Piftuka
veterán

Nem sajnálom én. :N De a gyári csomagoláson az instrukció 10 m3 vízhez ír 100 grammot a sokkoláshoz. Én ezt 7.5 m3 vízbe beletettem.

Először is ennyit használtam, majd ~50-70-80 grammokat. Korábban éppen nagyon magas volt a klórszint még 1-2 nappal később is, mert takarjuk a medencét folyamatosan.

5 hétig elég volt a 7 naponta ~70-80 gramm (+ a 4 kis kombi tabletta) is, most padig 100 gramm sem?

Holnap rámérek, aztán ha kevés, akkor fürdés után adok neki még 100 grammot. ;)

BTW... a pelyhesítővel kapcsolatos fenti kérdésemre tudod a választ, kérlek?

"Aquila non captat muscas."

(#1234) FőDudu válasza Piftuka (#1233) üzenetére


FőDudu
addikt

Pelyhesito mehet a sokkolas utan, szoval az nem valoszinu, hogy utne.

Inkabb arra tippelek, hogy citromsav helyett aszkorbinsavat tettel a vizbe es az bizony semlegesiti a klort. Nagyon.

[link]

Tippre csak a kulonbozo olvadaspontjuk alapjan lehetne megallapitani nalad epp mi van. Citromsav 150 gok korul olvad, asxorbinsav meg 190 folott.

FőDudu

(#1235) Piftuka válasza FőDudu (#1234) üzenetére


Piftuka
veterán

A pelyhesítőt azért kérdeztem, mert mindkét felkaromon piros kiütések jöttek ki...

"Inkabb arra tippelek, hogy citromsav helyett aszkorbinsavat tettel a vizbe es az bizony semlegesiti a klort. Nagyon."

Köszönöm a segítséget, de ennyire "noob"-nak azért ne nézz, ha szabad tisztelettel kérnem! :P :N

Citromsav... itthon mindig van egy tálcányi, 250 grammos csomagokkal, mert a kávégépet, mosógépet, és a csapokat azzal tisztítom. :K (Nem hagy kellemetlen szagot, mint az ecet, nem árt a kávégépnek, és sokkal hatékonyabb, de mégsem vegyszer.)

"Aquila non captat muscas."

(#1236) FőDudu válasza Piftuka (#1235) üzenetére


FőDudu
addikt

Tobb otletem nincs.
Pelyhesitot amikor hasznaltuk, akkor kb 1 oran belul belementem porszivozgatni.

Es nem meregettem, hanem locsoltam rendesen.... :DD
Megmertem a ph-t, megmertem a klort, majd jott az algicid es pelyhesito jo nagy adagban. Aztan porszivozgattam. Nem volt kiutesem tole.

Majd szivattyu leallitas, reggel 'isoraz' ;)

FőDudu

(#1237) FőDudu


FőDudu
addikt

piros, kloros marashoz hasonlo kiutesem nekem is volt.
Olyan, mint az eges, jo nagy holyagokkal.

Tudatlan magyar kivagott egy fuge bokrot. Annak pedig a leve nagyon durva egest csinal. Nem is erezni, csak felholyagosodik a bor, mint a durva kloros erintkezesnel.

Csak masnap vettem eszre.

A szomszedomnak mutattam, hogy lovesem sincs mitol, aztan mondta, hogy a fugebokor amit kivagtam.

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#1238) LanyUs válasza Piftuka (#1225) üzenetére


LanyUs
senior tag

Szuper! Örülök, hogy bevált!

AL-KO Sub 10000 DS Comfortot megvettem már, de fel kell kössem az úszókapcsolót, mert nincs manuális üzem rajta. Az valóban hasznos, hogy 3 mm-ig kiszívja a vizet. A 250-300 literes gyermek medencéből öntözöm ki a vizet a tujákra 3 naponta. 1" csövet tettem rá, de 3/4-el toldottam meg.
Nekem a beépített úszókapcsoló hiányzik, ha előbb szólsz az einhellt veszem, de ezzel is elleszek.

Viszont rémisztő, hogy mennyi gond a vizekkel itt a fórumon :) Sok kedvem nincs hozzá jövőre ezt elkezdeni :D

(#1239) Piftuka válasza FőDudu (#1236) üzenetére


Piftuka
veterán

Úgy látom, téged nem zavar az, hogy mennyi és milyen típusú vegyszer van a medencédben... :D

Azért én óvatosabb vagyok ilyen szempontból. És hát a manóba is... másfél hónapig az enyhe klórozással tökéletes volt a víz.

Most pedig másfél hete csak szívok vele.

Amúgy nemrég jöttem be a medencézésből... Levettem a ponyvát; kristálytiszta víz fogadott. De továbbra se volt enyhe klórszaga sem.

Megmértem a PH-t... hát bizony bíbor színű lett a teszter. De mi a franctól ment fel tegnap óta ennyire a PH? Hozzá sem nyúltunk.

Ráadásul a medence belső falán, több ponton nyálkás volt. Azt végigdörzsöltem, amitől a víz enyhén zavaros lett.

És utána még durvább dolog történt. Vettem vizet a teszterbe megint; frankó enyhe narancsárga lett. Mondom "remek, tökéletes"...

A klórszint persze magas, de hát jó sok klórt kapott most 3 nap alatt.

Aztán csobbantunk egyet (és 10 perc múlva jöttünk ki, mert a klór elkezdte irritálni a karomat).

Közben pedig a mérőben a halvány narancssárga víz sötét bíborra váltott!!! Ez mi a fene, de komolyan?

Én már nem értem. (A teszter, a tabletta jó... raktam egy kis PH mínuszt a tégelybe még ugyanabba a vízbe, azonnal kisárgította a vizet.)

Most adtam neki még 500 gramm PH mínuszt (ha a teszter jó, akkor bőven 8.2 felett volt a PH), 50 ml pelyhesítőt, 100 gram klórgranulátumot....

Visszatakartam. Ha holnapra is ilyen lesz a víz, akkor leeresztem.

De egyszerűen nem értem, mi történt 1,5 hete, amitől folyamatosan ennyire "elmászik", és hogy mi a fene ez az egész a PH értékkel!? :F :(

"Aquila non captat muscas."

(#1240) Piftuka válasza LanyUs (#1238) üzenetére


Piftuka
veterán

Hát nem tudtam ennél előbb szólni, mert nem sokkal előtte hozta a futár, én pedig vártam az első esőig, hogy a ponyván összegyűlt vízzel letesztelhessem. :)

Mindenesetre, ha az AL-KO is jól működik, akkor az a lényeg!

Ami a vizet illeti... tény, hogy én sem gondoltam, hogy ennyi tudatosság, és sok hét gondnélküli medencézés után, éppen itt a szezon utolsó pár hetére borul meg a víz. (És nem is tudni miért.)

De az is tény, hogy egy 3-4 méteres medencét már nem lehet úgy üzemeltetni, hogy "csak teleengedjük vízzel, aztán jól van az úgy"...

A legtöbb esetben elégnek kell lennie a klór + kombi tablettás üzemeltetésnek. Arra gondolj, hogy ez Nálatok is így lesz! ;)

(Én pedig majd keresek info-t még, mert egyelőre rejtély, ami a mi medencénkkel történik...)

"Aquila non captat muscas."

(#1241) FőDudu válasza Piftuka (#1239) üzenetére


FőDudu
addikt

Valami olyat olvastam valahol - valamelyik medences oldalon - hogy a klor szagot csak akkor erezni, ha a ph nem jo.

En nem a vizet szagolgatom, hanem kiveszem belole a kezemet es azon a parolgo vizet.
Azon szoktam erezni a klort - ha nem akkor teszter szerint is alacsony.

Szerintem - de ez csak az en velemenyem - a takargatas a gondod. Amikor en takargattam osszvissz 1 hetig, utana megjelent a penesz a medence csovazas reszenek a belso feluleten.
Ott, ahol vizet nem lat es egyebkent semmi nem er hozza. A nedvesseg es az osszeero muanyag feluletek plusz a meleg az idealis kozeg a penesznek. Szoval gyorsan el is felejtettuk, nincs takargatas.

Nem lehet, hogy nalad is tul sok az eloleny a vizben? Nem alga, hanem minden egyeb szerves szirszar....

Sokkold mar le rendesen, ugy, hogy mast nem adsz hozza. Olvasd el a 6 pontos medence kezelesi utasitast.

Nekem ugy remlik, elsoa ph. Aztan a klor, aztan johet a tobbi. Azaz ph megfelelo beallitasa utan sokkolo korozas. Ugye gyorsklorod van? Mert a kombi tabletta az pont lassu, az nem oldodik fel eleg hamar....

Ha a sokkolas majd utana nemi algaolo (mert a takony az valoszinuleg alga lesz) es pelyhesito utan varsz egy napot, akkor tisztanak kell lennie.

Nekem is ez volt mult heten, azota is faxa.
Opalosodott, mert lehuztak a skimmert es abban uszkalt a tabletta. Az meg nem volt eleg.

Kapott 5x20g gyorsklort a szivattyu szuro kosaraba, belemosattam. Vartam egy orat.
Aztan egy kis algaolo+pelyhesito ahogy epp spriccelt a flakonbol (franc se meregeti, nagyjabol tudom mennyi az egy deci). Majd jott az ejszaka, pumpa leallitva.

Masnap delelott meg nem volt tokeletes, nejem ranyomta a pumpat, delutanra kristalytiszta volt.

Ha nem nyomtal bele valami olyat ami blokkolja a klort, akkor ennek mukodnie kell.
Sajnos lovesem sincs a citromsavazassal milyen vegyuletek keletkezhettek, regen volt mar kemia oram. :))

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#1242) FőDudu válasza Piftuka (#1239) üzenetére


FőDudu
addikt

Miert aggodjak?
A klor elparolog, a tobbi meg idozitetten bomlik a multi tablettabol.

Ha mergezo lenne, mereg engedely kellene a vasarlasahoz.
Nem megisszuk, 10-20e szeresen higitjuk.

Pont mint a homeopatias baromsagok.
Abban sincs eleg hatoanyag ;)

FőDudu

(#1243) Piftuka válasza FőDudu (#1241) üzenetére


Piftuka
veterán

Köszi az info-t!

Mindent pontosan úgy végeztem, és végzek, ahogyan ezekben a medencés "nagykönyvekben" van.
(Egy kivétel... a beüzemeléskor nem használtam algaölőt, mert minek? A klórsokk az összes kórokozót, gombát, és arra érzékeny algát elpusztítja. Az algarezisztens - pl. rózsaszín - alga pedig nagyon ritka. De hogy egy gyári új medencében a kibontást követően nincsen, az egészen biztos.)

Mindenesetre ha tényleg a PH volt extrém magas, akkor most azzal az 500 gramm PH mínusszal levittem. A pelyhesítő, újabb klórsokk ugyebár szintén "pipa"... azóta jár a vízforgató. Majd éjfélkor kapcsolom le.

Holnap rámérek az utolsó teszttablettával, aztán ha mindig magas a PH, akkor feladom.

Sósavazni (azt használják a medence puffervezető-képességének átbillentésére) nem fogom, az biztos.

Akkor marad így. Megvárom, amíg elbomlik benne a felesleges klór. Aztán használom. Ha pedig megint elkezd opálosodni, akkor leengedem, és elteszem a medencét jövőre.

[ Szerkesztve ]

"Aquila non captat muscas."

(#1244) Piftuka


Piftuka
veterán

Szerk.: "algarezisztens" = klórrezisztens természetesen... :)

"Aquila non captat muscas."

(#1245) FőDudu válasza Piftuka (#1243) üzenetére


FőDudu
addikt

Szerintem felelslegesen parazol a vegyszerektol.

Hasznald azt amit szabadon meg lehet venni pl Obiban. Az kvazi bolondbiztos vegyszer.
Tesztelt, mukodik.

Biztosan van itt olyan info ami nagyipari medencekhez valo - pl sosav es kensav hasznalata amit itt 25 kilos csomagban arulva linkeltetek - nem feltetlenul esnek neki az otthoni medencenek ezekkel. Nem veletlen a kiszereles merete - 25 kilos cucc nem otthoni hasznalatra van, meg akkor sem ha eladjak barkinek. Nem ertek kulonosebben a temahoz, de az 50%-os kensavval 25 kilo cucc tuti eleg 10 atlagos medencehez is 1 szezonban.

Van eleg sok kulonbseg a nagyobb es kisebb medencek kozott (peldaul a boritas anyaga lehet csempe, muanyag, stb - csovezes sima muanyag cso vagy komolyabb ipari cucc), nekem meg nincs annyi tudasom, hogy megiteljem mit okoz a sosav/kensav/citromsav az altalam hasznalt vegyszerekkel kapcsolatba lepve.

Nyilvan nem lehet felgyujtani a medencet, de keletkezhet olyan vegyulet ami peldaul a te problemadat okozza. Csak komolyabb analizis allapitana meg mi is okozza a klor eltuneset a vizedben - es fogadni mernek ra, hogy nem a klortol vagy a pelyhesitotol vagy kiuteses.

Azaz inkabb maradok az ismert es tesztelt cuccoknal (mert az altalam hasznaltakat peldaul lehet 1 szettben vasarolni mint eves starter package) abbol nem lehet baj.
Az, hogy 30 helyett mondjuk 60 Euroba kerul egy szezonban a vegyszer nem igazan szamit.
A csalad egeszsege tobbet er nnal, hogy ezen szarragoskodjak. Mukodik, hasznalom. Nem kiserletezek massal. Eleg volt az oxigenes kitero, az nem mukodott. Illetve de. A csiborok imadtak a vizemet.

Lehet, hogy kicsit tobbet hasznalok beloluk, de a magasabb klorba nem igazan lehet belehalni. Legalabbbis az en korosztalyom meg el, pedig anno a Tungsram strandrol hazamenve feheren csapodott ki a klor a furdo cuccon - azaz ott nem sporoltak vele ;)

En ugy vagyok vele, hogy nem kiserletezek olyannal amit nem teljesen ertek.
Kemiabol kurvajo voltam kozepiskolaban (tanulmanyi versenyt is nyertem), de azota nem hasznaltam igy erosen megkoptak az emlekeim. Azaz maradok annal amihez ertek - az meg az informatika ;)

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#1246) FőDudu válasza FőDudu (#1245) üzenetére


FőDudu
addikt

Ha csak 7,5m3 a medenced, akkor vizcsere es nincs gond.
A buvar szivattyud kikapja a vizet eleg hamar, kimosod rendesen (vegyszer sem kell ha nem tul taknyos ha meg igen, akkor Domestos - az mindent megol), feltoltod a csaprol.
Szerintem a koltseget kar nezni - forro nyari napon jolesik a feludules.
Ha most feltoltod, akkor szeptember vegeig meg hasznalhatjatok.

En most neztem a futeseket amazonon. Nem mintha eszembe jutott volna, de elgondolkodtam rajta. Annyira nem draga - 500-1500 Euro korul van ami mar talan fel is futene telen is. Persze lovesem sincs mukodne-e nalam.

A medence alatt 3 centi xps lap van (ami alulrol valoszinuleg jol szigetel), de korulotte nincs semmi.
Viszont nalunk nincs igazan hideg. Ejjel le tud menni minuszba, de nappal mindig plusz van.
13m3 vizet futeni nem tudom mekkora kapacitasu futes kellene (5-10 fok nappali es -3 ±2 kozotti ejjeli hofok eseten) - majd megkerdezek valaki hozzaerot aki mar csinalt hasonlot a kornyeken. Lehet full marhasag es egyszerubb elmenni egy termalba.

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#1247) Piftuka


Piftuka
veterán

A vegyszerektől soha nem "parázik feleslegesen" az ember. Én mindig arra törekedtem, hogy a lehető legkevesebb vegyszer legyen a medencében, és ha egy mód van rá, az is természetes anyag legyen.

Közben találtam olyan "medencés" cég által készített leírást is, amely pl. szódabikarbónát (nátrium-hidrogén-karbonát) használ a lúgosításra, nem hipót. Példás.

A citromsav ilyen hőmérsékleten és mennyiségben, összetételen meglehetősen stabil sav. A klór granulátum, vagy a pelyhesítő nem lép reakcióba vele.

Amúgy olyan keveset használtam, és azóta annyiszor volt homok visszamosás, majd medence utántöltés, hogy vajmi kevés maradt a vízben belőle. (Azóta pedig a Pontaqua PH mínuszt használom.)

Közben sikerült megfejteni, és a problémát az okozta, hogy leesett a vízben az aktív klór szintje. Ennyit számított, hogy az addig szokásos 7 napi klórsokk + szűrőtisztítás helyett 10 nap telt el két ilyen művelet között. Közben a víz is bőven 30 fok feletti lett, és a PH érték is felment 8.2 fölé.

Semmi szabad klór nem maradt a vízben (ami pedig volt, a magas PH miatt nem hatott), megindult a szervesanyagok fejlődése, és az első körben nem adtam elég klórgranulátumot, hogy visszabillentse a fertőtlenítőszer mennyiséget a vízben, és nem csökkentettem eléggé a PH-t.

A bőrirritációt pedig a víz magas kötött klór koncentrációja okozta.

A második már hatásos volt. A PH érték is 7.2 lett, így a vízforgató használata mellett ilyen lett a víz:

Szóval - ahogyan mondtad is - fürödtünk benne tegnapelőtt, tegnap is, és szerintem ma is fürdünk majd. ;)

Bár a most beköszöntött hidegfront bizonytalanná teszi, hogy meddig üzemeltethetjük a medencét még idén.
A tartós esőt nem várnám meg, mert alaposan kiteregetve, kiszárítva szeretnénk eltenni a medencét. Szükség lesz tehát 2 nap tökéletesen száraz, és lehetőleg napos időre még előtte.

"Aquila non captat muscas."

(#1248) spiky03


spiky03
veterán

Én tegnap pancsoltam még egyet utoljára a kicsit opalos vizemben. :)
Az illata olyan volt mintha strandon vagy uszodoban lettem volna.
Jó volt kicsit lubickolni. :N

Majd pár óra múlva szépen bezoldult, ahogy a nagy melegben ki volt takarva.

Így este kiszivattyuztuk és meg kitakaritom és megy téli álmot aludni. :)

Folytatás majd jövőre.
Remélem akkor többet tudok majd fürödni.

Köszi mindenkinek a tanácsokat. :R

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#1249) Tybike81


Tybike81
őstag

Első fémvázas nyaram volt ez, sokat tanultam itt. Olyan kérdésem lenne, hogy érdemes a szétszedést téliesítést csinálni. Mennyi idő? Érdemes valamivel kimosni, vagy csak leengedni, szárítani és csomagolni ? Ki hogy szokott hozzá kezdeni?

Samsung Galaxy S24 Ultra 512gb, SGW4 Classic 46mm

(#1250) FőDudu válasza Piftuka (#1247) üzenetére


FőDudu
addikt

Akkor kb ugy jartal ahogyan en a lehuzott skimmerben lebego multi tablettaval ;)

Amugy az en pelyhesitomre ra van irva, hogy ne hasznalja egyutt mas vegyszerekkel - csak a Planet Pool vizkezelesre valo cuccaival. Azaz elkepzelheto olyan kombinacio amikor valamivel kolcsonhatasba lep.

Nalunk tokeletes a viz - tegnap minimum 4-5 orat husoltem benne.
Kicsit le is pirultam, de mashogy nem igazan lehetett birni a paras meleget.

Amikor en es a nejem kijottunk, jottek a fiam es baratai.
Majd mikor befejeztek, akkor szepen ramertem, a pH olyan 7,4-7,6 kozott volt.
Klor meg 1 - mivel egesz nap ment a szures.

Azaz kapott 2 poharnyi pH minuszt. Az nem sokat vitt le (100ml-es pohar), igy nyomtam meg 3 poharral a vizbe. Ugy mar tuti lejjebb ment (elvileg 150g 0,2-vel visz le 10 m3-t).
500ml mnem tudom mennyi lehet, de biztos levisz 0,3-0,4-et, ugy meg jo lesz.

Este meg a gyerekek engedtek bele kb 1m3 vizet - persze miutan a pH mar be volt allitva - nem baj, majd ma is ramerek. Este 32 fokos volt a viz.

FőDudu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.