Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1801) Vesa válasza stickermajom (#1800) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Nsm sokat ér sajnos. Maga az anyag is elfoszlik egy idő után. Labda jó dolog mert mosható, de azt nem tudom, hogy a tiedben használható-e, bár nem hinném, hogy gond lenne vele. Jó lenne látni az a szűrőberendezést.

A tudomány a valóság költészete!

(#1802) FőDudu válasza brembo (#1796) üzenetére


FőDudu
addikt

Az afrikai homokot - ami az esovel jon - nem fogja meg semmilyen homokszuro.
Finomabb az annal, mint ami a szuroben van, epp ezert viszi a szel es az eso felho.

Fentebb lathato mit szedett ki a csodazsak a kb tiszta medencem vizebol.
Az ugyanis mar szerencsere megfogja, leven 1 mikrometeres szuro anyagbol keszult.

A mocsok homok nem finomabb 1 mikrometernel - de itt tobbszazas kulonseg van a homokszurohoz kepest.
Abban ugyanis 0,4-1,2 mm kozotti homok szemcse merete (400-1200 mikrometer) (egyikben finomabb, masikban durvabb). Lehet ugye uveg is, de az sem finomabb jelentosen.

Nem csodazsak reklamnak szantam, nalam a heti 2x-i urites a csatornaba (csovel leszivatni ami az aljan voroses takonykent osszeallt a pelyhesito miatt) ellenere is a fenti rettenet volt a vizben.

Furdes kozben nem latszik, de reggelente azert latszott az aljan.
Szomszednak van akkus porszivoja, az se ert semmit, probaltak robottal is de annak sem eleg finom a szuroje.

Azon gondolkodtam, a csodazsak anyagabol kene a homokszuro aljara/tetejere egy megfelelo meretu betet - na az szurne rendesen. Bar lehet megfojtana a szivattyut.

FőDudu

(#1803) Piftuka válasza FőDudu (#1781) üzenetére


Piftuka
veterán

Amikor a dolga végeztével kiemeled a medencéből, tehát "rámarkolsz" a zsákra, akkor mennyi szennyeződést enged vissza a vízbe?

"Aquila non captat muscas."

(#1804) Piftuka válasza DQ (#1782) üzenetére


Piftuka
veterán

"Korábban kérdeztem, hogyha nem járatom 24 órát a szivattyút, innen megmarhatja-e a fóliát a klór?"

Lassan oldódó kombi tabletta esetében ez nem valószínű, és az adagolónál jobb megoldást egyébként sem lehetne kitalálni. (Máskülönben hová tennéd?)

Én például a medence letakarása előtt mindig a befúvó felett helyezem el az úszó adagolót. A szolárfólia gyakorlatilag ott is tartja a helyén, amikor keringetem a vizet.

Mivel egyszerre csak kevés hatóanyag oldódik a vízbe, nem jellemző az a jelenség (ami pl. egyes klórtablettáknál megfigyelhető), hogy az adagoló nyílásán apró kis tabletta szemcsék hullanak és süllyednek a medence aljára.

Mindazonáltal ha nem szimpatikus a klór alapú fertőtlenítés, akkor érdemes lehet váltanod a hidgrogén-peroxidos módszerre. Szerintem ilyen viszonylag kis vízmennyiségnél még sokkal egyszerűbb, és kevésbé "macerás" a használata, mint egy nagyobb hobbi medence esetében.

Az elhasznált vizet a szennvízcsatornába kell engedni, ha még van jelentősebb mennyiségű el nem bomlott klór benne.
Ha már napokig állt, és elbomlott benne a klór, a pelyhesítő (esetleg más vegyszer, amit használtál), akkor nyugodtan lehet locsolni a növényeket vele.

"Aquila non captat muscas."

(#1805) Piftuka válasza Vesa (#1789) üzenetére


Piftuka
veterán

Nálam nagyjából 2 mg/liter a tűréshatár. Ezt már alaposan kitapasztaltam.

Mi is fürödtünk úgy a medencében, hogy ennyi volt a szabad klórszint, és nem okozott problémát. Persze medencézés után rögtön lemossuk a vizet magunkról. (Hozzátéve, hogy nálunk annyira kemény, annyira klóros a víz, hogy szinte édesmindegy. :) )

A 2,5 mg/liter már érezhetően fürdés közben is irritációt okoz. Szem pirosodás, és a kar, láb bőrén csípő érzés.

Érdekes, mert van gyártó (valószínűleg éppen amiatt, amit Dudu írt, ahogyan évtizedeken keresztül kezelték, és talán sok helyen most is kezelik a medencét), amely 1-3 mg/liter mennyiségre beállított szabad klórt ír elő a gyorsklór termékénél.

Arra mi is ügyelünk, hogy klórsokk után, amíg 2 mg/liter értékre nem süllyed a klór, nem megyünk a medencébe. (Általában ez ~1 nap.)

Onnantól már csökken, és a tabletta adagolóval jól szabályozható, hogy beálljon a jellemző 1-1,5 mg/literre, ahogyan mi használjuk.

Nem szeretem az alá vinni, mert különösen ilyen kánikulában, és 30-32°C vízhőmérsékletnél még az 1 mg/liter is kevés lehet.

"Aquila non captat muscas."

(#1806) Piftuka válasza spiky03 (#1795) üzenetére


Piftuka
veterán

Csatlakozom a Vesa által leírt gondolatokhoz.

Ez a víz bőven menthető. (Ha csak le nem engedted azóta.) Még a zöld algás is, de ha opálos... ezt 1-2 napon belül helyrehozza egy alapos klórsokk.

Az algicid ebben az esetben plusz segítség lehet, de nem feltétlenül szükséges. Pelyhesítővel kombinálva a klórsokk megfelelő kezelés lehet.

A klór hatására a vasból vas-klorid lesz, bebarnul, bevörösödik a víz, esetedben ez előny volna, mert a vízforgatód szűrője azt remekül ki is szűrné a vízből.

A hidrogén-peroxid rendkívül erős sejtroncsoló, de őszintén szólva fogalmam sincsen, hogy egy algáktól, baktériumoktól "megborult" opálos vizet mekkora mennyiséggel lehetne úgy "sokkolni", hogy segítse azt a folyamatot, amit a klórsokkolással viszonylag könnyen el tudsz érni.

Hátránya, hogy meleg vízben egyre kevésbé működik hatékonyan.

Szerintem gondold át mindezt.

És egy tanács a jövőre nézve: takard a medencédet használaton kívül.

Annál többet nem árthatsz a medencéd (tiszta) vizének, hogy engeded belehullani a szerves szennyeződéseket. El tudod te képzelni, hogy egy jó adag esővel mi minden kerül a vízbe?

Természetesen ugyanez igaz a levegővel (széllel) hordott szennyeződésekre, kezdve a különféle rovarokkal.

Ha egy takaró ponyva segítségével az ezekből fakadó kellemetlenséget, és a medencéd vizének tisztán tartására tett sokkal nagyobb erőfeszítéseket megspórolhatod, akkor miért is tennél másként? :)

"Aquila non captat muscas."

(#1807) DQ


DQ
tag

Én kétnaponta pucolom a szűrőt, illetve feltöltés után már másnap reggel, olyankor jön belőle a "kávé". Leveszem a házat (van olyan youtube videó, ahol a burkolatot levéve csak magát a szűrőt veszi ki - hadd dőljön a medencébe a dzsuva?), kiveszem a papírszűrőt, s fürdőkádban alaposan kicsapatom. Szépen jön belőle némi barnaság, apróbb rovarok, hajszálak, kosz.
Azt még nem tapasztaltam, hogy csökkent volna az áramlás, de csak egy hónapja használom.
Itt egy megoldás, amit esetleg meg lehetne próbálni, ha végignézed, jól látható, hogy mennyit a nő a szívóhatás. Ami 2 perc után látható, én úgy tisztítom a szűrőt csak nem slaggal, hanem a kádban zuhanyrózsával, majd aztán csak a csővel is.
A videóban azt nem értem, hogy minek az adagolóba annyi tabletta? Én jelenleg a 20 g-osakat ketté fűrészeltem, s tegnap tettem bele a második felet, vagyis 3-4 napig tart az így ki. Vagy mivel lassan oldódik, mehetne bele az egész? Majd kialakul...
Ma egy hetes a víz, immár a kombi tablettával, s egyelőre úgy látom, hogy rendben van minden.

(#1808) DQ válasza Piftuka (#1804) üzenetére


DQ
tag

"Mindazonáltal ha nem szimpatikus a klór alapú fertőtlenítés, akkor érdemes lehet váltanod a hidgrogén-peroxidos módszerre. Szerintem ilyen viszonylag kis vízmennyiségnél még sokkal egyszerűbb, és kevésbé "macerás" a használata, mint egy nagyobb hobbi medence esetében."
És az még szokott is itthon lenni mindig! Kérdés, hogy mennyi kellhet a 700 l vízbe, s mivel az gyorsan oldódik, milyen sűrűn? Bár már van kombi tablettám, így nem akarok tovább kísérletezni, egyelőre tetszik, amit jelenleg látok.
"Ha már napokig állt, és elbomlott benne a klór, a pelyhesítő (esetleg más vegyszer, amit használtál), akkor nyugodtan lehet locsolni a növényeket vele."
Annyira új dolog nekem ez a világ, hogy egyetlen vízcserén vagyok túl, azt a fűre engedtem, mást nem szerettem volna adott esetben tönkretenni. A füvön nem vettem észre semmit, legközelebb - remélem minél később - a tujákra fogom engedni.
Köszönöm!

(#1809) stickermajom válasza Vesa (#1801) üzenetére


stickermajom
addikt

[kép] [kép]

Gondolom a papírszűrő helyére elférne pár.

(#1810) stickermajom válasza DQ (#1808) üzenetére


stickermajom
addikt

Én be szoktam engedni az esővízgyűjtő tartályba, annak még jót is tesz egy kis fertőtlenítés. :D Illetve 5m3-en hamar hígul ez a kis mennyiség.

(#1811) spiky03 válasza Piftuka (#1806) üzenetére


spiky03
veterán

Már valamennyit tisztult a víz, már látni az alján is a kockákat. :)
Viszont az oldala az még mindig nyálkás.

A klórsokkot mivel tudnám megcsinálni?
Elég hozzá pár klórtabletta?

Fentebb írtam, hogy nálam non-stop le van takarva a medence. ;)
Csak akkor van szabadon, ha fürdünk benne.

Szombat este óta meg 12 órát megy a vízforgató is.

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#1812) Piftuka válasza DQ (#1807) üzenetére


Piftuka
veterán

Ha van az embernek a kerti slaghoz "zuhany" feje (amin állítani lehet, hogy "Shower", "Cone", "Flat", "Jet", stb.), akkor azzal egyszerű tisztítani a papírszűrőt.

A "jet" fokozat egyetlen koncentrált, vékony, nagyon erős vízsugarat eredményez. Én anno mindig azzal mostam át a papírszűrőt. Egyébként én ezt a műveletet naponta elvégeztem.

"Aquila non captat muscas."

(#1813) Piftuka válasza brembo (#1799) üzenetére


Piftuka
veterán

Nem okozhatja. Ha direkt szűrőhomok (tisztított kvarchomok), akkor frissen nem állhat össze. (Fenti kérdésedre... ha meg lenne tömörödve, tömbösödve, akkor nagyon felmenne a vízforgató üzemi nyomása. Nem 0,2-0,3 Bar körül lenne, hanem sokkal több. A kis kijelzőn ezt könnyen ellenőrizheted.)

Olyat láttam nemrég más csoportban, hogy a balga (fillérb*szó) ember építkezési sóderes-cementet használt. ( /facepalm :U )

No, neki aztán nagyon gyorsan összeállt a homoktartályban egy darab "kővé" a cucc.

Egy jó minőségű, nagy felbontású fotó (esetleg videofilm) a vízről, és/vagy pontosabb leírás, hogy milyennek látod a zavarosságot... az sokat segítene.

Hajlok rá, hogy én is az extra finom szaharai homokra gondoljak, amennyiben a víz nem tejfehéren opálos, hanem enyhe sárgás árnyalata van.

Ha a PH és a szabad klór szintje megfelelő, és a víz hőfoka sem extrém magas (sokkal 30°C feletti), akkor elméletben nem lehet algás.

Bár van olyan profi medencés cég, amely 26°C feletti víznél a legalaposabb, legkorrektebb vízkezelés (megfelelő PH, megfelelő klórszint) mellett is fontosnak tartja a heti egyszeri klórsokkolást.

Vannak példák rá, hogy a nagyon meleg vízben a normál klór mennyiség mellett is megindulhat az algásodás. (Akkor veszed észre, amikor tejfehér, opálossá lesz a víz.)

Persze sok minden függ a használattól, körülményektől is, mindig mondom...

Nekem eddig mindig sikerült algamentesen tartanom 32 fokos víz mellett is, de tény, hogy ilyenkor jobban oda kell figyelni mindenre.

"Aquila non captat muscas."

(#1814) brembo válasza Piftuka (#1813) üzenetére


brembo
tag

Most cseréltem homokot, biztos, ami biztos, így abból új van benne, a homokszűrőbe való 0,4-0,8-as szemcseméret. A klórsokkot én is rendszeresen alkalmazom, tegnap este is bevetettem, plusz ment algaölő is. Ezt követően letakarva ment a szűrő egész éjjel. Reggel volt egy kis szmötyi az alján, azt kiporszívóztam, meg tettem bele pelyhesítőt kb. fél órája, most így néz ki:

A víz most bőven 30 fok alatt van, már napok óta csak 27-28 fokos. Továbbra is látok zöldet az alján összegyűlni, ezt a mennyiséget a szűrő eddig mindig egy éjszaka alatt kristálytisztára dolgozta... Most valahogy az az érzésem, mintha a szűrő nem dolgozna jól, mintha csak forgatná a vizet... :F

(#1815) FőDudu válasza Piftuka (#1803) üzenetére


FőDudu
addikt

Szerintem semmennyit.
Probalgattam furdes kozben, ha ramarkolok, akkor sincs korulotte kod vagy egyeb lathato szennyezodes a vizben.

Amugy ezt is a nejem tisztitotta. Mert en nap kozben nem vagyok itthon.
Elmondasa szerint a masodik ilyen szurozeskor inkabb zoldes valami volt benne - lehet a vizbol az algat is kiszuri.... Lovesem sincs mekkora az alga

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#1816) FőDudu válasza Piftuka (#1805) üzenetére


FőDudu
addikt

Nalunk siman furdunk klorsokk kozben is.
Persze a 40g a 13m3-be nem tul sok - annyi a szokasos adag.

Senkinek nem volt meg problemaja - marmint se bor irritacio se egyeb.

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#1817) Vesa válasza FőDudu (#1816) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Ez kb. olyan érvelés, mint hogy "mi is mentünk 240-el autópályán, mégsem lett semmi bajunk".

Ok, Te klórsokk közben fürdesz, értjük, de propagálni mint normális és biztonságos megoldást, talán mégsem kéne.

A tudomány a valóság költészete!

(#1818) kory24


kory24
őstag

Sziasztok!

Bestway Steel Pro Pool 305x76cm (56679)

medencéhez jó lenne ez a szivattyú?

Bestway homokszűrős szivattyú 5678 l/h (1500 gal/l)

Ha igen, akkor kell még hozzá valami?

Ha jól olvasom a medence csöve 32mm-es, a szivattyúé meg 38as, akkor kell valami átalakító?
pl egy ilyen? [link]

(#1819) Piftuka válasza spiky03 (#1811) üzenetére


Piftuka
veterán

"Fentebb írtam, hogy nálam non-stop le van takarva a medence. "

Ebben az esetben - tisztelettel - nem értem, hogyan telhetett meg az esővíz miatt a múltkor!? :F

Bárhogy is... szerintem attól borult meg a vized. Az eső sok szerves anyagot tartalmaz. A Dewan kezelés során az ideális aktív-oxigén szint ~100 mg/liter.

A meleg víz és a sok szerves anyag miatt valószínűleg gyorsabban használódott el a vízben, amit eddig adagoltál.

Feltételezem, hogy méred a Dewan (aktív-oxigén) szintjét; Dinax-ék adnak ehhez spéci mérőcsíkot is...

A klórsokkhoz nem megfelelő a klórtabletta (hacsak nem gyors oldódású, és hajlandó vagy vesződni a porrá törésével, hogy feloldhasd vízben).

Amennyiben a DINAX termékeit preferálod, erre van szükséged: Alga-Sokk P 1 kg

Az opálos, nyálkás algás vizet másként nem tudod rendbetenni. Hatóanyaga a "jó öreg" nátrium-diklór-izocianurát-(dihidrát). Stabilizált, gyorsoldódású klórvegyület.

!!!Fontos!!!

Mérd meg az aktív-oxigén szintjét a vízben, mielőtt alkalmazod, mert a hidrogén-peroxid semlegesíti a klórt!

Ha tehát a vízben már nem nagyon van aktív oxigénes hatóanyag, akkor a víz mennyiségétől függően (én 7.5 m3-hez kb. 100 grammot szoktam adni, de alga sokkoláshoz mehet több 100 gramm is) pár liter vízben oldd fel a gyorsklór granulátumot, ha tudod, indíts némi "vízkörforgást" a medencédben (ha nem akarsz belemenni, akkor a partjáról egy lavórral kavargatva egy irányba), majd öntsd a medencédbe több ponton.

A vízforgatót folyamatosan üzemeltesd, várj kb. 1 napot, majd porszívózd le az elpusztult algát.

Az alga sokkolást kombinálhatod némi pelyhesítő adalékkal is, az segít az apró szerves szennyeződést lekötni, és kiszűrhetővé tenni.

Ha minden jól csináltál, kb. a második napon fürödhettek benne. (Hétvégére úgyis jön vissza a kánikula.)

Persze a szabad klórszintet mérjétek... ~1-2 mg/liter feletti értéknél ne menjetek a vízbe. És mielőtt újra hidrogén-peroxid kezelést alkalmazol, várd meg, amíg a klór teljesen elbomlik.

"Aquila non captat muscas."

(#1820) Piftuka válasza brembo (#1814) üzenetére


Piftuka
veterán

Fotó alapján nyilván nehezebb megállapítani, de a színek miatt nekem ez (zöld) algás víznek tűnik, amiben benne lebeg az a fránya szaharai homok.

Elmesélem, tegnap, három nap szünet után levettem a ponyvát. A víz tükrös, tökéletes tiszta volt; PH és klór tökély... Az alján végigmentem óvatosan a porszívóval. Majd belementünk, és ahogyan felkevertük, az egyébként tiszta víz kapott egy enyhe sárgás árnyalatot.

No, az a vízben lebegő apró szaharai homok, amit a homokszűrő képtelen kiszűrni.

Elképzelhető, hogy elromlott a szűrőd; de előbb azért egy alapos (sok perces) "visszamosás", majd "öblítés" menjen.

És ezt végezd el minden nap a folyamatos szűrést követően.

Az alga részét a dolognak kezelnie kell a klórsokk, algaölő, pelyhesítő kombónak. Olyan nincsen, hogy az nem teszi rendbe a vizet. (Ennél rondább, teljesen sötétzöld algás vizet is helyrehoz.)

A homokon segíteni nem tudsz. Ahogyan beszélgettünk itt a napokban, Dudu tapasztalatai alapján is... ahhogy valami hatékonyabb, egészen apró mikron méretű szűrő módszer szükséges.

Kezdetnek egy-két frottírzokni a befúvó ágra megteszi. (Én is használom, az elmúlt három napban a takarás alatt segített kiszedni a homok egy részét. Előtte mostam ki mosógépben hófehérre, most megint sárgás színe volt már.)

"Aquila non captat muscas."

(#1821) spiky03 válasza Piftuka (#1819) üzenetére


spiky03
veterán

Hát úgy, hogy a múltkor itt nálunk olyan eső volt, hogy az utcában is bokáig ért a víz.
Pl a szomszednak az egész kertje vízalá került.
Így nálam is hiába volt letakarva a ponyván található kis lyukakon gondolom befolyt a víz, mert megállt benne, ahogy a vz felszínéhez ér.

Igen szoktam mérni kb 2-3 napont a PHt is meg a Dewant is.
Mondjuk érdekes mert amikor beöntöm a kért mennyiséget a Dewanból (7,5 liter) akkor is at mutatja, hogy kevés. Igaz idén már csak a gyengébb Dewant lehet megvenni magánszemyéleknek, az erősebbet csak cégek vehetik. De azt mondták a boltban, hogy a tesztcsík jó ehhez is.
Tegnap mértem mind a kettőt, PH.t csökkenteni kell mert olyan 7.8as lehetett meg a Dewan is kicsi.
Ma terveztem, hogy bele rakom a cuccokat mert ma nem lesz olyan nagy meleg és azt mondták a boltban, hogy reggel vagy este tegyem bele, mert a szerek nem szeretik a nagy meleget. Csak ma nálunk reggel óta esik az eső. :(((
Így estére marad.

Majd bemegyek és veszek ilyen klór sokkot az itteni medencés boltban.

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#1822) spiky03 válasza spiky03 (#1821) üzenetére


spiky03
veterán

Most kimentem és megnéztem a vizet, hogy egy picit elállt az eső.
Igaz csak a ponyva sarkát hejtottam fel, és már jobban leleátni az aljára.
Ott láttam ilyen szürkés vagy milyen foltokat. Gondolom az lenne a leüleplett alga meg ilyenek.
Majd elkérem a szomszédtól a "ropotporszívóját" és kiszívatom vele a cuccot.

Talán hazsnált a Dewan, meg PH minusz meg az Algicid, csak idő keleltt neki. :)
Szombat óta megy napi 12 órát a forgató.
Lehet majd ma csinálok egy visszamosást meg öblítést.

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#1823) FőDudu válasza Piftuka (#1820) üzenetére


FőDudu
addikt

A csodazsak ugy tunik mindenre is jo.
Homokra, algara, mindenefele 1 mikronnal nagyobb meretu lebego szennyezodesre.

Par oraig lehuzzuk a skimmer csovet, az kb medence fel magassagaban sziv.
Mivel a homokszurot urites uzemmodba tesszuk, igy a viz kikeruli a homokot es szepen megy az urito agon a csodazsakba. Azt meg siman bedobjuk a medencebe.

Igy a skimmer szivo agan at szepen atszipkazza kb a medence teljes viztomeget a csodazsakon. Abban elvileg 1 mikronnal nagyobb akarmi nem sok marad.

Igy tenyleg kristalytiszta a viz.

Homokszuro pedig akkor megy amikor a napi vizforgatas van - a csodazsakot azert maceras minden nap takaritani. Nem lehet sima csapnal kimosni, azt egy nagynyomasu pisztollyal erdemes tisztitani. Nalunk 8 bar van a kerti csapon, igy arra dugott Gardena pisztoly eleg erosen spriccel es azzal ki tudtuk takaritani.

Mechanikailag vagy mososzerrel nem javasolt ennek az anyagnak a tisztitasa.

Ha valaki ilyesmit akar, vagy vegye meg a csodazsakot keszen, vagy varrjon maganak.
Fentebb linkeltem a terjesztot, 2500Ft+Afa per m2 az anyag ara. Az nem veszes.

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#1824) mr.perfect


mr.perfect
tag

UV szűrőt nem használ senki? én tavaly amikor még nagy medencénk volt azon és a medence saját papírszűrőjén kergettem át a vizet és egész nyáron tökéletes volt a víz.. ezen kívül hetente raktam a vízbe egy kombi tablettát és kész..

az élet egy elég szar játék de kurva jó a grafikája...

(#1825) brembo válasza Piftuka (#1820) üzenetére


brembo
tag

Mivel most picit lecsökkent a vízszint és a medencén rajta a ponyva, a szűrő bejövő ága picit a ponyva fölé engedi a vizet. Mivel így most a ponyva tetején gyűlt össze az alga, már biztos vagyok benne, hogy a szűrőm visszaköpi a dzsuva egy részét, ezért volt zöld a vizem a sok vegyszer ellenére.

Egyébként rendeltem csodazsákot, nemsokára megjön, de pont azért vettem egy komolyabb homokszűrőt, hogy ne legyen gondom vele... Nem tudom, miért lehet, tényleg új a homok benne, és maga a szűrő is alig két éves... Szomorú vagyok, mert eddig nagyon jól tette a dolgát... Lehet ezt javítani egyáltalán? Lehet, hogy az üzemmódváltónál kopott el valami, és emiatt filter módban visszaenged vmit? Amikor backwash funkciót csinálok, az ott kijövő víz sem tiszta, így azért valamennyire szűr, de egy részét - a jelek szerint - visszaköpi... :W

(#1826) stickermajom


stickermajom
addikt

Tegnap leengedtem a kismedencét, mert megjött végre a Wellis vízlágyító patron. Leengedés után szárazra porszívóztam, majd ahogy írják alacsony nyomással feltöltöttem (2 óra volt 700 liter), kapott phpluszt, 4 gramm klórgranulátumot (5,7mg/l-re jön ki így elvileg), illetve multitablettát. Éjszaka keringettem és fűtöttem. Most reggel megnéztem, ugyanúgy érezni a vízkő kicsapódását az alján. Ilyenkor mi van? :F

(#1827) FőDudu


FőDudu
addikt

Csodazsak csatlakoztatas temaban sikert ertem el.
A Chemconnect belsejeben van egy kupos resz amire pont illik a 32-es spiralis cso.

Igy a csodazsak mar a befuvo agon van.
Siman egy meteres csovel radugjuk amikor kell, aztan a homokszuro utan kotve teszi a dolgat.

Homokszuro manometerjen a zold tartomany kozepen van a mutato, igy a nyomas nem nott meg jelentosen.

FőDudu

(#1828) Piftuka válasza spiky03 (#1821) üzenetére


Piftuka
veterán

Értelek. Itt is hasonló "özönvíz" volt, csak a felfújhatós medence, és az ahhoz vásárolt gyári, "kötözős" ponyva előnye, hogy nem tud belefolyni a víz a medencébe.

Egyébként mire jutottál a medene vizével így klórsokk nélkül? Tudtatok medencézni most a hétvégén?

"Aquila non captat muscas."

(#1829) Piftuka válasza mr.perfect (#1824) üzenetére


Piftuka
veterán

Én szívesen használnék, de a jelenlegi szezonális medence mellett nem találtam értelmét.

Ha majd fix telepítésű lesz a medence, akkor valószínűleg én is az UV lámpás fertőtlenítés mellett teszem le a voksomat. ;)

Egyébként szerintem nem csak én olvasnám szívesen a tapasztalataidat! Kérlek, írd le, milyen medencéhez, milyen körülmények között, milyen UV-s rendszert építettél! ;)

"Aquila non captat muscas."

(#1830) Piftuka válasza brembo (#1825) üzenetére


Piftuka
veterán

Felétek mi a helyzet? Sikerült megoldást találnotok?

"Aquila non captat muscas."

(#1831) Piftuka válasza FőDudu (#1827) üzenetére


Piftuka
veterán

Szép tiszta! :R

Ami a szaharai homokot illeti... mutatom, mi maradt a medenceponyván a néhány nappal ezelőtti eső után:

(Véletlenül éppen kis hazánkat formázza a minta... :DDD )

És ez az elmúlt hetekben, minden nap a széllel is jön. Amint nincsen takarva a medence, abba is jót belőle bőven.

Természetesen az udvaron is mindent beborít; amit az eső nem mosott bele a talajba, amit nem hordott el a szél korábban, azt újra-újra felkapja.

Egy napja az autóval kint parkolok, végighúzom a kezemet a kasztnin és ez a sárgás-vöröses por borítja...

Szóval ilyen ez.

Ez pedig érdekességképpen a ponyván összegyűlt, és "állott" esővíz szabad klór tartalma (sic! :) ) , és PH értéke:

"Aquila non captat muscas."

(#1832) brembo válasza Piftuka (#1830) üzenetére


brembo
tag

Ahogy írtam feljebb, valószínűleg a szűrőm rossz, jelenleg leginkább csak forgatja a vizet. Várom a csodazsákot, szerintem holnap megjön, és azzal várhatóan megoldódik a helyzet. Idén már kihúzom így, jövőre meg veszek egy új homokszűrőt, ezeket az intexeket állítólag nem igazán lehet javítani (valszeg a szelep lehet rossz).

(#1833) amulet


amulet
senior tag

Sziasztok, medence fűtésre mit ajánlotok? 3m-es kör alakú medence kb 6m3 víz mennyiséggel, homokszűrős vízforgatóval. Olvastam, hogy van aki kpe csővel oldotta meg a tetőn, ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, hogy plusz szivattyú nélkül fel bírja nyomni a szivattyú 2,4m magasra a vízet, kb 100 fm-re gondoltam? és hogy a bekötés a homokszűrés után kifolyó ágról kell mennie a tetőre és onnan vissza a medencébe? Vagy egyszerűbb egy ilyen szolár egység hozzá?

(#1834) spiky03 válasza Piftuka (#1828) üzenetére


spiky03
veterán

Nekem van pár lyuk a tetején gyárilag így ott be tudott folyni.

Hát arra, hogy vsz ma leengedem mert a hétvégén nem foglalkoztam vele nyagon mert nem voltam otthon.
Tegnap kiporszivoztam az alját meg nagyjából lesikaltam a szélét egy parfissal mert olyan"nyálkás" volt.
Utánna olyan méregzöld lett a víz, hogy csak nah. :D
Dewant nem raktam bele, mert kölcsön adtam a szomszédnak.:D
De majd ma rakok bele aztán kiderül mit csinál a vizzel.

Pl a másik szomszéd már el is rakta a medencét télire.

Nem tudom meddig lesz még jó idő, de hétvégén jó lenne még egy picit lubickolni. :)

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#1835) pelenka35


pelenka35
őstag

Sziasztok.
Elkezdett csöpögni,folyni a cső . Nem lehet rendesen meghúzni a szorító ízét mert újra kilazul. Tegnap még semmi baja nem volt. Mit tudok tenni? Köszönöm.

Gamertag:Rob3rt75

(#1836) gollum válasza pelenka35 (#1835) üzenetére


gollum
tag

Szia.

Én, első körben, teflonszalaggal próbálkoznék a menetre.
(Szétszedted? A tömítése nem eshetett ki valahogy?)

(#1837) cd930 válasza pelenka35 (#1835) üzenetére


cd930
aktív tag

Az én 38/32-es adapterem az első pillanattól ezt csinálja.
Ha csak lehelletnyit húzom rá, akkor nem ereszt.
Ha normálisan meghúzom, akkor ugrik a menet és csorog a víz.

20+ éve a Prohardveren

(#1838) pelenka35 válasza gollum (#1836) üzenetére


pelenka35
őstag

Szia, nem is volt tömítés. Teflon szalag beszerzése lesz a megoldás.

Gamertag:Rob3rt75

(#1839) DQ


DQ
tag

Medencébe - igazából jakuzziba - használ valaki fürdősót, vagy illóolajat? Az érdekel, hogy ha nem direkt erre a célra forgalmazottról van szó, az "rongálja-e" a vizet? Vagyis ha a rossmann-ban veszek valamilyet, azt a vízbe téve pl. egy hét múlva okozhat-e olyan algásodást, ami a multitablettának sok és vizet kell cserélni emiatt? 10-15 csepp illóolaj nagyon kellemes illatot varázsol, de az nagyon rövid ideig tart, különösen ha bugyogtatást is kapcsol az ember.
(Miért rossmann és miért nem erre kifejlesztett illatosító? Mert rossman van helyben, 40-50 km-t nem utaznék egy obi-ig, illetve webáruházból az ár kettővel szorozva van a futárköltség miatt.)

(#1840) MGaa73


MGaa73
tag

Sziasztok,
Hátha valakinek hasznos. Bár kifelé megyünk a szezonból, de azért még aktuális. Medence porszívózáshoz találtam egy 3D nyotatható előszűrőt, amit a homoszűrő szivattyújának szívó ágába lehet beiktatni. https://www.thingiverse.com/thing:3694982
Nyomtatva igy néz ki


Kipróbálva még nem volt. Ha van igény rá akkor beszamolok. Anyaga PETG 100 százalék infill

[ Szerkesztve ]

(#1841) Piftuka válasza DQ (#1839) üzenetére


Piftuka
veterán

Pár csepp illóolaj biztosan nem "rongálja" a vizet, hiszen a specifikus termékek egyik összetevője is az.

Viszont a kis üvegcsés tömény olaj nagyon hamar elpárolog a jakuzzi meleg vizéből.

"Aquila non captat muscas."

(#1842) Piftuka válasza spiky03 (#1834) üzenetére


Piftuka
veterán

Érdeklődés szintjén...

Sikerült megoldani? Medencéztetek az elmúlt két hétben?

"Aquila non captat muscas."

(#1843) Piftuka válasza MGaa73 (#1840) üzenetére


Piftuka
veterán

Ha valakinek a vízforgatóján nincsen előszűrő, akkor praktikus lehet egy ilyen eszköz. ("Darabosabb" szennyeződések medencéből ürítése esetén).

Kérlek, írd meg a véleményedet, ill. tapasztalataidat róla!

"Aquila non captat muscas."

(#1844) SUPREME7


SUPREME7
őstag

Sziasztok, van valakinek tapasztalata kisebb hőszivattyús melegítővel kapcsolatban? Belefeccölném a 150-et, ha van értelme. 6m3-es medence, még azért szeretnék a csajok használni, de most jönnek azért a "hűvösebb" napok, 25-26 fokos víz annyira nem kellemes nekik. Tehát vagy melegítek a vizen, vagy lezártnak tekintem a szezont :)

Berendeltem egy ilyet, de csak pár nap múlva lesz elérhető, addig gondoltam kérdezősködök
https://medencefutar.hu/Hot-Splash-mini-hoszivattyu-335-kw-Duratech

[ Szerkesztve ]

(#1845) Vesa válasza SUPREME7 (#1844) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Első körben a hangját csekkold, mert ezek az olcsó levegős hőszivattyúk általában olyan hangosak, hogy az agyad leszáll 2 óra múlva (nem beszélve a szomszédokról). Este/hétvégén a legtöbb használhatatlan. Nem tudom az milyen amit linkeltél, érdemes erre rákérdezni. Bár lehet, hogy a relatív kicsi teljesítmény miatt nem lesz ilyen gond vele.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#1846) LanyUs válasza SUPREME7 (#1844) üzenetére


LanyUs
senior tag

Ha lesz tapasztalat írd meg kérlek :R , mert nagyobb medence csak hőszipkával lesz, nélküle nem vágok bele. Fagyosak a csajok. A hőségben is 34 fokos víz kellett nekik :)

(#1847) Gömbike


Gömbike
senior tag

Számomra is fontos lenne minden infó a hőszivattyús medencefűtésről.

Szintén 34 -36 fokos víz kell a női részlegnek :DD

Klímával fűtök 2018-óta, van H mérő is, amire rá tudnám kötni, hátha télen a fürdővizem előállítása ( persze szakember által szakszerűen kialakítva) gazdaságosabb lenne, mint gázzal.

Viszont a hangja az nagyon érdekelne, mert nyilván a medence mellett lesz. Télen a klímák hangja nem zavar, mert épületen belül vagyok ;] .

Akinek két bekezdésnél több van a memóriában, az látja a szomorú jelent.

(#1848) spiky03 válasza Piftuka (#1842) üzenetére


spiky03
veterán

Nem.
Leengedtem és pénteken elpakoltam télire a cuccot.
Nem nagyon lett volna már rá idő.
Most meg már nincs is nagyon strand idő.

De idén már többet használtam mint tavaly. :D
Remélem jövőre még többet fogom.

Mondjuk valahogy a letakarását kellene megoldanom, hogy egyedül is le meg ki tudjam takarni.
MErt most ez a gyári saját kötözős takaró van rajta és az 2 emberes ha le akarom szedni.

Gondolkodom valami feltekerhető verzióban vagy valami merev tetőben, amit fel lehetne nyitni vagy valami.

Más

Konténer medencékkel van valakinek tapaztalata?
Láttam van ilyen cég, aki régi konténerekből csinál otthoni medencéket.
Mondjuk árban nem tudom menniybe vannak, de ötletesek. :)
Igaz nem néztem utána, hogy kb mennyi lehet egy használt konténer ha magam csinálnám meg. :D
De tuti az aljára raknék egy lefolyót, mint akádáknal, mert ez a kiszivattyúzés meg utána, ami benne amradt azt felmosóval kiszedni tiszta szop@as.
Nem is értem a medencékre is kb 40 centivel az alja fölé teszik...

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#1849) Krogoth válasza spiky03 (#1848) üzenetére


Krogoth
senior tag

Nekem 3,66os medence van, takarót úgy oldottam meg, hogy középre vettem egy kis úszógumit arra rá a takarót és szépen kihúzgálom a széleit és lefolyatom a vizet (az én takarómon van pár apró lyuk gyárilag). Így le tudom takarni egyedül viszonylag gyorsan.

(#1850) FőDudu válasza Gömbike (#1847) üzenetére


FőDudu
addikt

En gondolkodom egy fafuteses megoldas kiprobalasan.
Almdorf nevu helyen (Ausztriaban) voltam telen ilyenben.

A vizbe benyulik egy 'rez?' tuzter amiben szepen tuzelnek.
Mindezt tel kozepen. Es rohadt jo.

Nekem pont elferne a medence mellett egy olajos hordo (a kert sarkaban) - abba a szokasos futescso rezkigyo, benne tuzrakas. Aztan 2-3 parhuzamos csokigyon atkuldeni a szivattyu vizaramat (6-8m3/h az mar nem a szokasos felcollos cso hozama).
Persze ott a tuzter direktben futi a vizet - de meg akar az is megoldhato lenne ha valami nagyobb tartalyt nyaldosna a tuz a hordoban.

Nalunk ha nagyon hideg van akkor megy minuszba a hofok ejszakankent - igy talan nem lenne lehetetlen a reggel bedurrantott medenceben delutan/este furdeni.

Ellenvetes? Netan probalta mar valaki? (csodalkoznek ha nem)

[ Szerkesztve ]

FőDudu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.