Hirdetés

2020. augusztus 10., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Newyorker


Newyorker
(addikt)

Itt a nyár, itt a kánikula, így azt gondolom, hogy létjogosultsága van egy medence topiknak, ahol megvitathatjuk, hogy ki, milyen medencére esküszik! Természetesen itt nem a beton medencékre gondolok, hanem a felfújható, vagy merevfalúakra, kinek hány évadot bír, stb, stb ...

★ 🎮 ★ PS4 PSN ID.: HUN_Zoocsemege ---> ONLINE BFV

(#2) athomi


athomi
(veterán)

Most vettünk egy Bestway 305x76 cm medencét. Annyira tapasztalatlan és vakon vagyok medencéket illetően, hogy olyan kérdésem lenne, ebbe szükséges algaölőt vagy klórt tenni?

(#3) athomi válasza athomi (#2) üzenetére


athomi
(veterán)

Erről lenne szó, van hozzá keringtető.

(#4) athomi


athomi
(veterán)

Azt hiszem ez elég reménytelen. :D

(#5) AndrewTdi válasza athomi (#2) üzenetére


AndrewTdi
(addikt)

igen, érdemes. De vannak kombi tabletták, amik klórt, algaölőt és pelyhesítőt is tartalmaznak. én csak azt használom és egész szezonban kristálytiszta a víz. meg egy fasza szűrő sem árt.

(#6) athomi válasza AndrewTdi (#5) üzenetére


athomi
(veterán)

Ezeket a tablettákat hogy kell használni? Meg van határozva hány m3 vízhez hány tablettát kell adni? És a tablettákat akkor kell pótolni, ha az előző már közel feloldódott? Vagy ezek a tabletta típusától függnek, és mindegyiknek a dobozán fel van tüntetve?

[ Szerkesztve ]

(#7) AndrewTdi válasza athomi (#6) üzenetére


AndrewTdi
(addikt)

Simán mehetsz a doboz után.

(#8) athomi válasza AndrewTdi (#7) üzenetére


athomi
(veterán)

Köszönöm! :R

(#9) FIREBLADE78


FIREBLADE78
(addikt)

Valakinek van ötlete medence gépészeti akna fedelének a szigeteléséhez? Csapó ajtó körül befolyik a víz. Maga a keret amire lecsukódik az körbe van purhabozva, szilozva. Fedél körül is van gumi felragasztva,de ma is úszott az egész akna. Szutyok cég aki csinálta nem kis pénzért,semmire nem hajlandó.

Macbook pro retina 2013 late, ájfon ikx, BMW F15

(#10) FIREBLADE78 válasza athomi (#2) üzenetére


FIREBLADE78
(addikt)

Valami homokszűrőt vennék hozzá. Habár az többe van,mint ez a gumi :D
Lehet nem ártana ph csökkentőt venni,de gyorsklór mindenképp kell. Az nyírja az algát. Pelyhesítő arra jó,hogy összefogja a mocskot és így könnyebben ki tudod porszívózni,de nálad ez felesleges,mert nincs gépészet.

[ Szerkesztve ]

Macbook pro retina 2013 late, ájfon ikx, BMW F15

(#11) F-ECT$


F-ECT$
(félisten)

Házat keresünk a XIV, XVI kerületekben, és elég sok helyen van épített medence, ami kb pancsolásra elég, de úszni már nem tudsz benne. Akinek van, az össze tudná foglalni, hogy kb milyen éves fenntartási költsége van egy ilyennek? Gondolok ezekre:
-vízzel való feltöltés
-vízforgató üzemeltetése
-porszívó, tisztítás
-vegyszerek
-gépészet karbantartása
-egyéb

Szintén kérdés, hogy akinek van, az rendszeresen használja évek elteltével is? 

Dive ever, work never.

(#12) Tomi0703 válasza F-ECT$ (#11) üzenetére


Tomi0703
(őstag)

Üdv!

Netről honnan szoktatok rendelni medencéhez cuccokat? Igazából a keringetőbe kellene szűrő, azt vadászok, mert a közeli Tesco, Obi, Interspar trióban nincs.

Bocsi, nem válasz akart lenni. :R

[ Szerkesztve ]

(#13) F-ECT$ válasza Tomi0703 (#12) üzenetére


F-ECT$
(félisten)

Ha már válasz, akkor nem tudnál valamit írni az éves fenntartási költségről? :)

Dive ever, work never.

(#14) Tomi0703 válasza F-ECT$ (#13) üzenetére


Tomi0703
(őstag)

Hát fogalmam sincs. :D
Tekintve, hogy nem tudjuk mekkora a medence stb. Amit tudok: kell egy ilyen minden 1-ben kapszula (algaölő, klór stb), most olcsó az Intersparban, 2-2,5k körül kapható. + egy "úszó" amibe rakod ~1,5k. Ennyit tudok mondani. :DDD De gondolom, ezek nem vernének földhöz. :D

Mi egyébként tavaly csináltunk, ilyen valahonnan szervált műanyag elemekből egy medencét. Kb 90-100 centi mély, 2-2,5 m hosszú és 1,5 m széles. De nem téglalap alakú, mert ívesek az elemek. Egy ilyen vízforgató volt hozzá 8-9k. Vízzel való feltöltés nem tudom mennyi volt tavaly, az ideire meg még nem jött meg a csekk. ;] Tisztítani mikor van benne víz nem nagyon kell (van az a cuccos benne azzal a koronggal), van egy háló amivel leszedjük a bogarakat stb. Röviden ennyi. Nem nagy pénz. Bár nem tudom te milyen medencére gondolsz, ez ilyen falusi edisön. :D ;] Amikor szar idő lesz leengedjük, aztán következő nyáron feltöltjük.

[ Szerkesztve ]

(#15) F-ECT$ válasza Tomi0703 (#14) üzenetére


F-ECT$
(félisten)

1x feltöltöd, és utána elég a forgatás + vegyszerek hónapokig vízcsere nélkül?

Mennyit eszik a forgató kb, és mennyibe kerülnek a vegyszerek 1 szezonra?

Dive ever, work never.

(#16) UberMutant válasza F-ECT$ (#15) üzenetére


UberMutant
(senior tag)

helló , a vizet akár több évig is használhatod. az épített medencéknél télire félig leeresztettük és úgynevezett fagytestekkel védtük a jég szétfeszítő erejétől (ezek fagyállós homokkal töltött párnák, de lehet próbálkozni üres PET palackokkal is). tavasszal pedig pótoltuk a hiányzó vizet.

a feltöltés amúgy könnyen számolható helyi ivóvízdíj x medence hossza méterben x szélesség x vízmélység.

a vegyszerezés fontos.
a pH csökkentő segít a klórnak megmaradni
a klór pedig az álatlános fertőtlenítéshez kell.

ha jól szinten van tartva a klór, akkor algaölő nem is kell (ezzel amúgy is vigyáznék ,mert rákkeltő)

a pelyhesítő akkor hasznos csupán, ha van porszívó /gépészet.

hasznos még a takarófólia melegen tartja a vizet és kevesebb szemét esik bele.

a vízforgatók fogyasztása nyilván függ az elektromos teljesítményüktől, amit meg a medencéhez méreteznek jobb esetben.

(#17) F-ECT$ válasza UberMutant (#16) üzenetére


F-ECT$
(félisten)

Köszi, ezek hasznos infók voltak. Nektek van medencétek, ha igen, akkor milyen méretű, és a lent felsoroltak kb mennyibe kerülnek éves szinten?

A konkrét problémám az, hogy én biztosan nem építenék medencét a kertbe, de ha már van, akkor 3 dolgot lehet vele tenni:
-letakarva otthagyni, de ez így kárba veszett hely
-lebontani
-működtetni

A hozzászólásod alapján nem gondolom, hogy a sima éves fenntartás (vegyszerek, áram) sokba kerülnek, a vizet is csak 1x kell kifizetni, inkább a medence állagmegóvása és a gépészet karbantartása, időnkénti javítása / cseréje lehet sok. Vagy rosszul gondolom?

[ Szerkesztve ]

Dive ever, work never.

(#18) UberMutant válasza F-ECT$ (#17) üzenetére


UberMutant
(senior tag)

nincs medencém, évekkel ezelőtt épített medencéket tartottam karban az egyetem mellett. innen a tapasztalatom.

http://www.medenceweb.hu/

találtam egy random oldalt, ahol a szükséges eszközöket , vegyszereket árulják. itt keresheted, hogy mi mennyibe kerül kb.

viszont ezek inkább a komolyabb medencékhez ajánlottak, nem tudom, hogy egy kis "mobil" medencére érdemes e az árának többszöröséért homokszűrőt és rendes szivattyút kötni?

szerintem sajnos a jó hatás és különösebb fejfájás mentes használatot inkább az épített medencék adják. esetleg valamiyen merev falú műanyag, ami vasalattal van stabilizálva (egyszer segítettem egy ilyen építésében és egész jó lett).

szoval az az igazság, hogy a klórtabletta lesz a legkisebb tétel :) persze, lehet, hogy én vagyok földhözragadt, meg ahoz viszonyítok , amiket én láttam /gondoztam.

(#19) powerwade


powerwade
(senior tag)

Olcsó, kínai digitális PH mérőkkel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Ránézésre kényelmesnek tűnik, hogy csak beledugom a készüléket és kiirja hogy 7.3. Persze gondolom téved kicsit, de ha esetleg lehet kalibrálni... Vagy ha hülyeséget kérdezek, mert ezt olcsón nem lehet megúszni akkkor mi a legköltséghatkonyabb PH vizsgálati módszer? Ki mit használ - és hol lehet olyan venni? Egy sima, kicsi mobil bestway medence van otthon, kisírták a gyerekek :)

[ Szerkesztve ]

(#20) czpitti


czpitti
(senior tag)

Sziasztokilyet szeretnék venni a medencém melegitésére.Van valakinek rola tapasztalata?Paraméterekbe boven beleférek 12 km3 a medence csak.

Diablo III CZPITTI#2239 http://hu.twitch.tv/czpitti

(#21) V.Stryker


V.Stryker
(nagyúr)

Huha , azt hittem itt kicsit nagyobb a nyüzsi. :)

Én vásárlási tanácsot kérnék.
Vagy az amúgy lejtős telken erre a célra egy 4x4 méteres betonplacc. Erre gondoltam valami medencét, amit télire el lehet tenni.
Azt már látom,hogy olyat kell venni, aminek van vízforgatója. De amúgy milyet? Van ez az öntartó, aminek az oldala kigömbölyödik, aztán van, aminek nem és ilyen oszlopok vannak körbe. Melyiket javasoljátok és miért? Gondolom kell valami amivel be kell fedni.

Ezen kívül mi kell?
Van ilyen fertőtlenítő tabletta bele. Abból melyiket és milyen időközönként?

-

(#22) czpitti válasza V.Stryker (#21) üzenetére


czpitti
(senior tag)

Milyet szeretnél?körmedencét vagy négyszogletest?Általában van a gyári pakkban vizforgato is nem kell kulon venned hozzá.Vegyszereket irja a dobozon mikor kell belepakolnod ami klror és algátlanito.Én a fémvázasat preferálom nekem bevált (5x3-as medence)A befedés arra jo hogy nem megy bele a kosz és ha szolártakaroval teszed melegszik a viz.

Diablo III CZPITTI#2239 http://hu.twitch.tv/czpitti

(#23) V.Stryker válasza czpitti (#22) üzenetére


V.Stryker
(nagyúr)

Körmedencét, valahogy a másik fel sem merült. Jobb az nekem?

-

(#24) czpitti válasza V.Stryker (#23) üzenetére


czpitti
(senior tag)

Én pl nem bántam meg hogy téglalap alakut vettem jobban elférnek benne a gyerekek.De persze a kormedencével sincs semmi bajom.Mivel nincs napon igy a melegitéssel bajlodom egy éve(bárkinek aki brlrfutott ebbe)3 kw-os átfolyos vizmelegito xart se ér nincs napon a medencém.Idén sorbakotottem két 3 kw-os átfolyos vizmelegitot probaképpen mert ugye 6 kw nem olcso de még ez sem hozta a kivánt hatást 4.5 km3/h vizforgato mellett igyholnap jon a medencehoszivattyu a hozzávalo lassuságu szivattyuval azt annyi.

[ Szerkesztve ]

Diablo III CZPITTI#2239 http://hu.twitch.tv/czpitti

(#25) zadir1


zadir1
(tag)

Bestway steel pro fémvázas körmedencém van. Sajnos kinn tároltam télen s pincében és az egér kirágta az alját egy csomó helyen. Hol lehet venni hozzá csak műanyag fólia részt? Google-ban, boltokat kerestem, de semmi...

Note 8 , Gt: rosco201

(#26) batman.


batman.
(senior tag)

Folytathatjuk itt is, ha túlcsordulnánk a napelemes topic határain.

Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.

(#27) Devil Smile válasza batman. (#26) üzenetére


Devil Smile
(senior tag)

Szia

Engem a szuro rendszer erdekelne.. par eve vettunk egy cso vazas kor medencet de a hozza kapott szuro egy vicc meg azt hiszem mar meg is doglott(kb2 eve nem volt felallitva koltozes miatt) jovore kb kesz a kert rendezes es szeretnem felallitani de kene vmi DIY szuro hozza ami nem 40-50e nel kezdodik..
ha jol emlekszem a merete: 305x76cm tehat nem egy ipari meret..

:R

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#28) batman. válasza Devil Smile (#27) üzenetére


batman.
(senior tag)

Szia!
Nekem homokszűrőm van kb, 10 éve, semmi másra nem cserélném el.
A másik opció az a "csodazsák' ami egy szűrőanyagból vart "kispárnahuzat", láttam működés közben, tényleg tiszta vizet csinál. Azért véleményem szerint nagyobb felügyeletet kíván mint a homokszűrő, konkrétan én nem merném magára hagyni, mert ha elenged valami tömítés a vízbe kerül vissza minden kosz. Googleban keress rá.
Kell hozzá még egy búvárszivattyú is.
;)

[ Szerkesztve ]

Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.

(#29) Magga válasza Devil Smile (#27) üzenetére


Magga
(aktív tag)

Szia!

Nekem is elegem lett a gyári szűrőből, szinte semmit nem ért. Akciósan vettem egy homokszűrős szivattyút és egy belógatható szkimmert. Azóta kristály tiszta a víz. Bosszantó, hogy kiszúrják a szemed a gyári szivattyúval, de sajnos, ha egy kicsit is komolyan gondolod, kell a homokszűrő...

(#30) Devil Smile


Devil Smile
(senior tag)

Koszi mind2otoknek.. igen a gyari valamit cserelnem le egy diy homokszurore ebben a csodazsakba en sem akarok fektetni idot.. utolso medence hasznalatkor mar 2 gyari kis "szurot" kotottem sorba mind2obe benne a papirszuro es a szivo oldalra a csobe meg tettem egy nejlon harisnyat igy egesz jol szurte a mocskot foleg ha a szivo reszre tettem egy hosszu csovet amit "porszivokent" hasznaltam.. persze a harisznyat naponta csereltem/mostam..de az algasodasra nem talaltam akkor megoldast igy hamar meguntam es lebontottam az egesz medencet.. na az ilyen szivast akarom elkerulni az ujabb uzembehelyezeskor..

a hazi vizmelegito/napelemes szivattyu megoldas kiraly!!
az algasodasra gondoltam UV lampat
egy ismeros csinalt homemade szurot kisebb hordoba epitve ami kiralyul mukodott egesz nyaron neki de mar nem vagyunk beszelo viszonyban igy sajna nem tudok informalodni
:R

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#31) batman. válasza Devil Smile (#30) üzenetére


batman.
(senior tag)

Csak a saját tapasztalatomra és az másoktól ellesett „tudományra” támaszkodom, -de nem vagyok szakember. A medenceszűrésnél véleményem szerint a következő dolgok a fontosak: (kút vízhez van más is)
1 megfelelő szűrőközeg (és azt tartalmazó „edény”), itt a felület legyen a lehető legnagyobb, és kiszűrendő anyagnak megfelelő mikronszámú, a szűrőhomok, vagy szűrőüveg a lehető legtökéletesebb a medenceszűréshez. 25 kg homoknak (az enyém 40 kg-os) nagyobb a felülete mint egy focipálya.
2 megfelelő szivattyú, nem mondom, hogy iwaki magnetic pump-ot vegyél, de ha szembejön elérhető áron akkor tudd: kell neked. A medenceszűréshez nem kell önfelszívó, jó a centrifugál is (sőt jobb). Lehetőleg csendes, ha nem aknában, vagy burkolva lesz (ez esetben kell neki szellőzés!), a szűrés általában nem pár perces dolog, és hétvégén is szükséges. A szomszédok nem tolerálják, ha hangos a szivattyú és akkor is megy, ha pihennének.
3 szivattyú elé mechanikus előszűrő.
4 a víz PH-ja legyen beállítva, (és ellenőrizni hetente, vagy ha esővíz került a medibe) legyen fertőtlenítve (klór, só bontó, UV…)
5 pelyhesítés,ez már a kombi tablettákban benne van. (algaölő is van benne, így nem biztos, hogy kell külön venned)
6 Porszívózás, ha homemade akkor is jó, én is csináltam mikor eltört a porszívófej rögzítése simán a teleszkópos bot végére szigszallagoztam a csövet és a hatékonyság nem lett rosszabb. Ami szennyeződés nincs benne az nem viszi el a PH-t.
Persze ez csak az én tapasztalatomon alapul, nem egy kőbevésett „parancsolat”.
Ha teljesen homemade szűrőt akarsz építeni, akkor azon kell elgondolkodnod, hogy nyomás alatti, vagy „nyitott szűrő” legyen. Nyomás alatti: (mint a homokszűrő) itt rengeteg buktató van Nyilvánvalóan meglehet tölteni egy hordót szűrőanyaggal de honnan tudod, hogy tisztítani szükséges? Kell rá nyomásmérő legalább a bemeneti oldalra, mert ha nincs, csak azt veszed észre levágta a tömlőt, elfolyt a víz. Vagy a nyitott szűrő, ezeket főleg kerti tavaknál használják, véleményem szerint medencénél nem hatékony.
A csodazsákot én nem vetném el a helyedben. Nem kell megvenned készen, meg kell keresni ki gyártja a szűrőanyagot, megvenni, megvarrni (megvarratni) és mindjárt olcsóbb. 1-2 m3-es medencéknél szerintem nagyon jó a hatásfoka. Szívó lehetne a meglévő gyári cucc, csak a nyomó oldalt kell "megberhelned".
A napelemes vízmelegítőre köszönöm a gratulációt, marha büszke vagyok magamra, és vigyorgok mint a "vadalma". :B :B :B

Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.

(#32) batman.


batman.
(senior tag)

Aki hőmérséklet vezérelte solárfűtésben gondolkodik, és meglévő 220v-os szivattyút szeretne vezérelni. Eladó egy Omron Digitális hőmérsékletszabályozó E5CS-R1KJX-520. Barter is lehetséges.

Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.

(#33) j.bravo válasza batman. (#28) üzenetére


j.bravo
(addikt)

A homokot milyen gyakran kell cserélni, mosni?

Whatever.

(#34) batman. válasza j.bravo (#33) üzenetére


batman.
(senior tag)

Mosni minden porszívózás után. Ha nem szükséges porszívózni, elég a sima szűrés, akkor visszamosni sem kell. Ez nem egy nagy dolog, (szelep váltás mindig kikapcsolt állapotban!!!) átváltani a szelepet mosásra 2-3 perc után (ha tiszta víz van a kémlelőüvegben) átváltani visszarendezésre azon kb. 30 másodperc, és lehet tovább szűrni. Cserélni, van aki évente cseréli, nekem bevált a 2 évente. Azért vigyázni kell vele, mert egy idő után bacilusokkal lesz teli!

Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.

(#35) UberMutant válasza batman. (#34) üzenetére


UberMutant
(senior tag)

a mosást nem szabad megspórolni, mert összekövesedik

(#36) batman. válasza UberMutant (#35) üzenetére


batman.
(senior tag)

Arra gondolsz, hogy betömörül? Az látszik a nyomásmérőn. :K Nyilvánvalóan nem lehet visszamosás nélkül csak szűrni. Ha nő a nyomás, mosunk... Én kombi tablettát használok, amiben pelyhesítő is van és szezonban általában hetente ki is porszívózom. a sima szűrés nem igazán terheli a szűrőmet, ki szokta bírni porszívózásig. :K

Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.

(#37) UberMutant válasza batman. (#36) üzenetére


UberMutant
(senior tag)

mondjuk nem játékmedencékkel foglalkoztam, de sajnos ez sokszor előfordult, hogy a tulaj nem kérte a karbantartást, és nem csinálta meg a heti visszamosást, és a végén mehettem savazni a szűrőhomokját meg vésni, úgy összeállt / vízkövesedett.

erre gondoltam.

(#38) batman. válasza UberMutant (#37) üzenetére


batman.
(senior tag)

Az én medim 20m3, (5,5*3,6*1,2) a szűrőm kicsit túlméretezett 40kg homok megy bele (alkalmi vétel volt). Az általad említett kövesedéssel én nem találkoztam. Mondjuk, ha vízköves lenne, én cserélném rögtön. Vannak olyan karbantartások amelyek csak lehúzások (itt a nem a medencére gondolok), biztos sok ilyen irányú tapasztalata volt a tulajnak, és azt hitte, ez sem fontos.

Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.

(#39) szabifotos


szabifotos
(senior tag)

Sziasztok!

Tudja valaki, hogy ezt a PH/klór tesztert hogyan kellene kalibrálni? Állítólag a ph részét nem is kell, de az nem is fontos mert arra van digitális mérőm. Arra gondoltam, hogy a tekerentyűt a nullára állítanám, miközben desztillált vízben van. (Kérdés, hogy hol a nulla, a 0.2 után kicsivel, vagy a rublika legszélén) De nem jött be. Így a medence vizére azt mutatja "Úristen, nagyon klórós meg fogsz halni! "

Itt ha jól látom csapvízhez viszonyítja az "ideal" pontot, így nem leng ki irreálisan, de ez sem lehet jó, mert a vezetékes víz klórszintje is eltérő, nem?

[ Szerkesztve ]

(#40) batman. válasza szabifotos (#39) üzenetére


batman.
(senior tag)

Én csak a PH-t szoktam vele nézni, azt nem kell kalibrálni, de azt is ritkán mert évek óta jó. Amikor vettem, a bliszter hátulján volt az angol-nyelvű leírás. Úgy emlékszem tablettával megnézett vízhez kalibráltam. Mintha láttam volna valahol a neten magyar nyelvű leírást hozzá, este majd rákeresek.

Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.

(#41) UberMutant válasza szabifotos (#39) üzenetére


UberMutant
(senior tag)

Tester Quick Reference Chlorine Test:
1. Clean probes as instructed in manual.
2. Turn wheel to "adjustment point" on meter.
3. Insert probes into water up to black plastic level.
4. Wait for needle to rest on correct reading.

amúgy miért ne lehetne sok a klór a medencédben?
ha már érzed a szagát az sok, viszont nem fog zöldülni.

(#42) szabifotos válasza UberMutant (#41) üzenetére


szabifotos
(senior tag)

Végül is lehet, mivel tegnap engedtük fel és tettem bele gyorsklórt. Akkor azt mondjátok, a a deszt vízhez pontos? De mégis hova tekerjem? Az A-hoz, vagy a B és C közé, egész a széléhez? Mi a 0 pont ezen? :D

KÉP

A leírás csak a viszonyítási pontot említi. Kérdés, hogy ez hol van...
Ja, elődúrtam a papírját, említ valami "conventional liquid test kit"-et. Erre jó lehet a deszt víz?

[ Szerkesztve ]

(#43) batman. válasza szabifotos (#42) üzenetére


batman.
(senior tag)

A deszt vízben nincs klór, biztos be lehet hozzá állítani csak érteni kell mit csinálsz.
A csapvízben van klór ha azt az ideál aljához állítod az közelebb van az elvárt eredményhez.
Én anno a tablettával ellenőrzött vízhez állítottam be, akkor kell megjegyezni, ha kiveszed a vízből az érintkezőt, hová mutat: ( A B C D E) , és legközelebb mikor méred előtte arra kell tekerni.
Mivel tudod hogy legutóbb mondjuk a B -hez állítva mutatta a helyes értéket, így az elektródák vízbemerítése előtt a B-re állítod.
Az érintkezőket néha finoman "smirglizni" kell.
Én egyébként a klórra nem használom, ha benne van a ki kísérletezett mennyiség, akkor max. eső után előbb teszem bele a következő tablettát.

[ Szerkesztve ]

Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.

(#44) batman. válasza batman. (#43) üzenetére


batman.
(senior tag)

Egyébként jó hogy beszéltünk róla mert megnéztem a PH-t és az utóbbi napok esői kicsit elvitték savasba. Még nem kell vele foglalkozni, de figyelni kell.

(#41) UberMutant
Nagyjából egyetértek azzal amit a klórról írsz (inkább több legyen mint kevés), annyit fűznék hozzá, ha kisgyerek van akkor nagyon óvatosan, illetve, ha túlklórozod a vizet, az és a nap hamarabb megeszi az esetleges műanyag alkatrészeket.

Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.

(#45) szabifotos válasza batman. (#43) üzenetére


szabifotos
(senior tag)

Igen, a legjobb az lenne, ha lenne valami puffer folyadékom, de nincs. :)

Csapvízhez most belőttem ahogy írtad, az ideális aljához. Ha kiveszem, akkor az E alatt mutat, úgyhogy bejelöltem egy alkoholos filc-pöttyel. Így már a medence is "ideal". Meglátjuk... :R

(#46) batman. válasza szabifotos (#45) üzenetére


batman.
(senior tag)

Jó lesz.
A PH a legfontosabb, ha az nem jó akkor hiába teszel bele klórt. Mennyi m3 a medence?
Azért kérdezem, mert véleményem szerint a kombi tablettákkal nagyon jól karban lehet tartani a kisebb- közepes medencéket, de akár a nagyokat is. Nekem 7 naponta megy bele egy tabletta az úszó adagolóba, ha esik az eső akkor 5 naponta, ha jön a 35C felett akkor szintén 4-5 naponta, van úgy hogy 2,5-3 db van az úszó adagolóban. Nem mondom ilyenkor ha leveszem a takarót, néha klór szaga van, de minden vízteszt jó, és tiszta a víz. A gyorsklór csak akkor kell egyébként ha baj van, vagy elment a klór (nincs fedve).

Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.

(#47) szabifotos válasza batman. (#46) üzenetére


szabifotos
(senior tag)

366cm bestway, kerek. 5.7m3 víz megy bele. A komi tablettát negyedelve tettem bele, mert annak leírása 20m3-hez írt egy egészet. Tehetném egészben is?

Neten van egy jó leírás, most aszerint próbálom a dolgokat. 55g gyors-klór ment bele kezdésnek, feltöltéskor. Ph-t most belőttem. (7.2) Elvileg így jónak kell lennie.

Jut eszembe: Elmegyünk 1 hétre nyaralni. Szűrőt beidőzítem, Esetleg egy egész tablettát beleteszek. Le lesz takarva. Egyéb teendőm nincs, ugye?

(#48) Steady74


Steady74
(addikt)

Sziasztok. Budapesten tervezek családi házunkba téglalap alakú medencét, kb.5x3x1.4-es méretekkel. Milyen kivitelezésű medence lehetne a legjobb választás? Olvastam a feszített víztükrű meg a másik megoldást, ezek közül melyik ajánlott?Vizmelegítésre olvastam hőszivattyús megoldást, szeretnék világítást a medencébe. Tervezés kivitelezés kb mekkora összeg lehet? Havi "fenntartási"ktg.nyáron tisztitási szolgáltatással, villanyszámlával kb.mennyi lehet? Köszi előre is, ha van kivitelezésre javaslat azt is.

(#49) batman. válasza szabifotos (#47) üzenetére


batman.
(senior tag)

Volt nekem is 3,6-os. Én nem törtem a tablettákat, hanem az adagoló lamelláit zártam, és nem volt benne állandóan. De nyilván törni is lehet. Ha van benne kombi tabletta és le van takarva nagy baja nem lehet. Esetleg, ha valamelyik oldalát nagyon süti a nap ott elképzelhető egy pici algásodás. Ha keverve lesz, akkor valószínűleg nem lesz algásodás. Ha van takaró ponyvád, azt húzd át felette pluszba az árnyékolja.

Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.

(#50) batman. válasza Steady74 (#48) üzenetére


batman.
(senior tag)

A víz melegítésére a legjobb és legelegánsabb megoldás a hőszivattyú, ez 100%. Egy barátom tavasszal telepíttette, és nagyon meg van vele minden szempontból elégedve.
A többire mivel saját magam tartom karban a medim nem tudok pontos választ adni.

Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.