Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1651) Vesa válasza gollum (#1649) üzenetére


Vesa
Topikgazda

"mert nem gondolnám, hogy bárki is használt itt akár 3 fajta teljesítményű szivattyút, így bármekkorát használ, azt fogja ajánlani, ha neki bevált..."

Nem jól gondolod, én pont 3 félét használtam eddig. Papírszűrősből a medence szettben adott legkisebb az egy vicc, ki kell dobni a fenébe, de leginkább meg sem venni szettben, hanem külön a medencét és hozzá egy erősebb verziót. Ezt mér az első szezonban lecseréltem életem első medencéjénél.
Pírosból minimum a 3,7m3/h-s verziót mondanám, nem vészes árban de ez már legalább csinál is valamit. Ez még 32-es csővel szerelhető, a nagyobb testvérhez már 38-as cső kell, így oda szükséges lesz egy 32/38-as adapter. Nekem jelenleg ez a típus van és szűrőlabdával használom. Legjobb a homokszűrős, de annak ára van.

(a következő lépés egy telepített medence lesz jövőre, rendes homokszűrős gépészettel)

Sum: a legkisbb papíros felejtős, nagyon gyenge, ha telítődik a patron, már alig mozog a víz, nem ér semmit. Ezt konkrétan a szeméttelepnek gyárták a sárgák. 1 szezont talán elnyekeg, de legjobb azt sem erőltetni. A második verzió már jó, szépen tette a dolgát, de csak 3 évet bírt. A legnagyobb nagyon jól tolja, cserébe teljes áron nem igazán éri meg (én 40% akcióban vettem, ki lehet fogni, de nem szezonban), viszont ettől még ez is papírszűrős marad. Szűrőlabdával viszont nem kell patront cserélgetni állandóan, mert a labda mosható. Ha van rá keret, akkor viszont a homokszűrő a leginkább ajánlott megoldás!

A tudomány a valóság költészete!

(#1652) Sickboy75


Sickboy75
tag

Sziasztok,

sajna algás a medence, leirtottam, mostmar csak ki kellene "szedni" valahogy kb kozepen felgyulemlett barnas cuccost. Egy 24 kobmeteres medencerol van szo, mi a bevalt es jo modszer eltavolitani ? Hetek ota nem tudom hasznalni a medencet pedig lenne ra igeny ebben a szaz fokban. A kis slagot benzin lopos modszerrel az a baj, hogy nem eleg hatekony es ugy nez ki mintha napokig tartana mire leszedem a barna cuccot rola, mert nagyon kicsi (kb 15 mm) a slag nyilasa. Barmi hasznalhato otletet nagyon szivesen veszek. Koszi elore is.

Üdvözlettel,

G.

(#1653) Aidan85 válasza Vesa (#1651) üzenetére


Aidan85
aktív tag

Az A típusú papírszűrő helyére mennyi labda beszerzése javasolt? Kell a 700g-os csomag vagy kisebb is elég?

(#1654) FőDudu


FőDudu
addikt

Takarjatok a medenceket, megy a szaharai por Magyarorszag fele.
Nalunk (itt az Arian) eleg sargas lett a le nem takart medence az ejjeli vihar utan.

Az kb. most megy hozzatok.

Most kap kis extra pelyhesitot, mert a homokszuro ezt a finom port nem szuri ki (tapasztalat).

FőDudu

(#1655) gollum válasza Vesa (#1651) üzenetére


gollum
tag

"Nem jól gondolod..."

És teljesen igazad is van... :R

Nem tudom, miért asszociáltam az "erősebb szivattyú" kifejezésnél a homokszűrősre, tényleg nem írta. :)
Papírosból én is három fajtát használtam, (Az a 3,7-es volt most.), de állandó macera volt, és sose volt tényleg tiszta a vizem, ha picit bealgásodott, azt ki nem tudtam mosni a szűrőből, kuka, megint új, stb...
Persze lehet hozzá venni szűrő tisztítót, de az is 5-6000/adag, és ebből az örökös körforgásból, kínlódásból, rengeteg vegyszerből lett elegem.
Ezzel nem azt mondom, hogy rossz, (Vélhetőleg itt az én bénaságom is közrejátszik.), csak ha 27-ért veszel egy 5,7-es papírszűrőst, ami tud kb. 3 m3/h-t, kicsit hozzádobva, 40-45 körül, már ki tudsz fogni egy homokszűrőset, ami 4-4,5 m3/h-t forgat, 2000Ft értékű homokkal elvan egész szezonban, akár 3 szezont is kibír, és az azért már más dimenzió. (Az üveg meg jóval többet.)
Persze, ezt mindenki maga dönti el, hogy mit tud/akar venni, de most, hogy látom az előnyeit, ÉN mindenképp csak a homokszűrőset tudom ajánlani, és csak azt bánom, hogy nem vettem már évekkel ezelőtt.

(#1656) cd930


cd930
aktív tag

Már nagyon erősödik bennem, hogy vegyek egy homokszűrőt. Ha elmennénk pár napra otthonról, jobban megbíznék benne, hogy időzítővel forgassa a vizet.

Árban a TIP elég kedvező, meg kapni is belőle itt-ott. Ezek előszűrősek?
Melyiket érdemes kis (3,66-os átmérőjű, 5-6m3) medencéhez?
180
180E
250E már túl nagynak tűnik

Lehet, hogy sokkal inkább érdemes egy Hechtet venni 45 ezerért, de azt meg nem kapni sehol..

[ Szerkesztve ]

20+ éve a Prohardveren

(#1657) cd930 válasza cd930 (#1656) üzenetére


cd930
aktív tag

Ja, már TIP sem kapható.
OK, kis medence lévén B verzió: vennék egy önfelszívós előszűrős szivattyút, ezt a megoldást itt a fórumban is ajánlottak korábban.
300W-os TIP SPP300F típusú 27 ezer Ft, amiből külföldről rendelve jobb minőséget lehetne ennyiért rendelni, de akinek most kell, az ugye fizessen..
Ebből milyet ajánlotok?
Aki ilyet használ, annak mennyire elég ez a szűrő?

[ Szerkesztve ]

20+ éve a Prohardveren

(#1658) gollum válasza cd930 (#1656) üzenetére


gollum
tag

Az spf-180 nem előszűrős, de a szkimmer megoldja, az spf 250 igen, és itt kapható is, én másnap megkaptam.
Nem kell félni a nagyobb teljesítménytől. :)

[ Szerkesztve ]

(#1659) RR-13 válasza batman. (#1640) üzenetére


RR-13
őstag

Régóta nem írtam itt a Topikban, mert Piftuka hsz-eivel biztosítottnak láttam itt a segítő szándékot!
Mivel tavaly nem lett beüzemelve medence nálunk, a nyárnak nem nevezhető szezonban, ezért nem is akartam tanácsokat "osztogatni" a korábbi tapasztalatok alapján sem, mert azt láttam, hogy van, aki folyamatában, a gyakorlatból tud meríteni és tanácsot adni, vagy javasolni.

Ez egy fórum, aminek nem kötelező minden szavát véresen komolyan venni.

Eleve becsülendő, hogy aki ennyi időt, és energiát szán a topikra, mint Piftuka tette, az ellen ne legyen személyeskedés, célozgatás, mert nekem meg ez elfogadhatatlan, főleg Tőled!

Sajnálom, hogy már a tavalyi évben is kevés alkalommal láttalak, mert hozzáértőként jó meglátásaid voltak, és jó tanácsokat adtál. :K
Nem kell senkinek elmenni innen, és "megsértődni" más kevesebb gyakorlati tudása, vagy néha akár "hibás" vagy nem annyira eredményes tanácsa miatt.
Ki lehet egészíteni a másik hsz-ét, vagy javítani úgy, hogy az ne legyen személyeskedő.

Piftuka sosem bántott senkit itt, és senkivel nem személyeskedett, így vele szemben sem méltó, ha valaki ezt teszi. :N

Remélem azért Te is visszatalálsz majd ide, mert értékesek voltak a Te hsz-eid is. :K

(#1660) RR-13 válasza cd930 (#1657) üzenetére


RR-13
őstag

Több szempontból is Bestway 5,678l/h Homokszűrőt ajánlom. :K

Nekünk is ilyen van, és idén üzemeltük be elsőnek, nagyon profi, több üzemmóddal van ellátva.

(#1661) cd930 válasza RR-13 (#1660) üzenetére


cd930
aktív tag

Köszi, ilyet szívesen vennék, de nem bizalomgerjesztő szlovák oldalról rendelni valamit, főleg egy kínai terméket, ami ha elromlik, itt leszek megfürödve a garanciámmal.

20+ éve a Prohardveren

(#1662) RR-13 válasza cd930 (#1661) üzenetére


RR-13
őstag

Nem azt írtam, hogy ott vedd meg, csak azt, hogy ilyet javaslok, és mivel jelenleg csak ott találtam készleten, elég jó áron a korábbiakhoz képest, ahol már nincs, ezért linkeltem mutatóba azt az oldalt! :K
Érdemes keresni máshol kb. ilyen áron akkor. :U

Egyébként van 30-as számuk, érdemes felhívni őket, ha elérhetőek, és felveszik, akkor baj már nem nagyon lehet velük.

[ Szerkesztve ]

(#1663) interstate76


interstate76
addikt

Nem szeretnék vitát generálni, csak leírom a másokéval bizonyos szempontból ellentétes tapasztalatimat:

1. Szűrő: jelenleg a 3. medencénket használjuk, ebből az első kettő ugyanazzal a vízforgatóval, egy puhafalú, 3,66-os bestwayhez kapott példánnyal üzemelt. Az első évben előfordult, hogy totál zöld lett a víz (tudtam, hogy figyelni kell a PH-értékre, de hanyag voltam és egy ideig csak arra figyeltem, hogy a klóradagolóban mindig legyen cucc), de aztán a PH-értéket gatyába rázva és klórsokkot alkalmazva a kis papírszűrős segítségével olyan szép lett a víz, hogy el sem akartam hinni (a papír szűrőbetéteknek semmi bajuk nem lett, bár a tisztításuk nyilván tovább tartott, mint egyébként). Ez a medence 3 évig volt meg, aztán egy 4x2 méteres fémvázast használtunk, ugyanezzel a vízforgatóval még 2 évig. Utána eladtam a medencével együtt, tökéletes állapotban. És a csattanó: ez idő alatt összesen 4, azaz négy papírszűrőt használtam, amiből hármat elvitt a vevő, mert a bőven használható kategóriában voltak. Lehet, hogy mázlim volt a vízforgatóval 5 éven keresztül, de nem értem, miért annyira ellenjavallt dolog papírszűrőst használni. Ja, és kb. fél perc alatt mosok ki slaggal 1-1 papírszűrőt, amiket alapjáraton pár naponta cserélek.

2. Medence porszívózása: esküszöm, nem vagyok a gányolt megoldások híve, de a pár napig fedetlenül hagyott medencénk (megint egy puhafalú 3,66-osunk van) alja tegnapra tele lett bogarakkal és szeméttel, muszáj volt gyorsan kultúrált állapotba hozni, és nem tudtam máshoz nyúlni, mint egy nemrég vásárolt mosógéphez kapott, de fel nem használt, kb. 2 méteres csőhöz, aminek az egyik végén van egy akkora gumi, ami pont belepasszol a medence oldalán lévő lyukba, ahol a vízforgató beszippantja a vizet. Mentem 3 kört a medencében, kiszálltam, megvártam, amíg összegyűlt a medence közepén a kosz, visszamentem, leültem, és 5 perc alatt kiszívtam a nagyját. Mentem még pár kört, kiszálltam, és amíg összegyűlt a maradék, addig csináltam egy szűrőcserét, visszamentem, majd porszívóztam még 1-2 percig. Végeredmény: olyan tiszta lett, hogy a gyerekek nem akarták elhinni, amikor meglátták. Ha ezt nem kellett volna gyorsan megoldanom tegnap, akkor vettem volna egy porszívót, de ezek után biztos nem fogok. Most sem mondom, hogy senki ne vegyen, de egy ilyen puhafalú csodához (és ebbe beleértem a 2 évig használt, 4x2 méteres fémvázast is) simán jók az alap/házi barkács megoldások. Ha a PH-érték és a klórszint rendben van, továbbá letekarjuk használaton kívül, akkor különösebb baj nem lehet. Szerintem. Peace.

téglalap, Amerika, hangszóró, hétfő... továbbá eladó Xiaomi Mi 12T Pro, Teclast P26T tablet és PS4 játékok (Far Cry 4, Heavy Rain & Beyond Two Souls, Prey, The Evil Within 2)

(#1664) RR-13 válasza interstate76 (#1663) üzenetére


RR-13
őstag

Azt gondolom, hogy az egyszerű csőbekötéssel történő medence porszívózás nem "gányolt megoldás", már csak azért sem, mert pl. a mi medencénk alja nem egyenes, hanem göröngyös, amin nem is biztos, hogy olyan hatékonyan tudna dolgozni egy porszívó. :N

Kb. ugyanezt csináltam én is, amit Te, csak én nem a "víz felett" mentem körbe, hanem a víz alatt a medence beszívó ágához belülről csatlakoztattam egy 1"-os, 3,5m-es slagot, és ezzel kiszívtam az aljáról a leülepedett piszkot, bogarakat stb., kb.10 perces "munka" volt, és közben búvárszemüveggel, pipával jót úszkáltam a víz alatt. :K

2 naponta elvégzem a fenti búvárkodásos tisztítást, és így szép tiszta a víz. :K

A papírszűrős megoldás csak annyiban nem a legjobb, hogy nem gazdaságos hosszabb távon, de egyébként az is szép tiszta vizet tud eredményezni.

(#1665) interstate76 válasza RR-13 (#1664) üzenetére


interstate76
addikt

Legközelebb kipróbálom a búvárkodós módszert! :C De az sincs kizárva, hogy a lányokra bízom - a bogarakat nem bírják, de ezt lehet, hogy még élveznék is! :)

A vízforgatók/szűrők terén nincs összehasonlítási alapom, csak abból tudok kiindulni, amit nemrég írtam. Ha a mostani papírszűrőim is olyan jól bírják, mint a korábbiak, akkor nálam - amíg mobil medencét használunk - marad ez a megoldás.

téglalap, Amerika, hangszóró, hétfő... továbbá eladó Xiaomi Mi 12T Pro, Teclast P26T tablet és PS4 játékok (Far Cry 4, Heavy Rain & Beyond Two Souls, Prey, The Evil Within 2)

(#1666) Vesa válasza interstate76 (#1663) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Kristály tiszta a vizem papírszűrőssel is, bár már nem használok papírpatront csak szűrőlabdát, de szűrés szempontjából ennek nincs sok jelentősége, itt inkább csak az a lényeg, hogy a labda mosható így sokkal egyszerűbb az életem vele. Ha a vízkezelést/vegyszerezést jól csinálja az ember, akkor a papírossal sincs gond, tökéletesen tiszta vizet tud biztosítani az is, feltéve, ha maga a szivattyú nem a leggyengébb verzió. De ettől még tény, hogy a homokszűrő a leghatékonyabb és a legkevésbé macerás megoldás.

Porszívózni viszont nem szeretek úgy ahogy írod, mert feleslegesen terheli a szűrőt. Azért a medence alján komolyabb dzsuva össze tud jönni a rovaroktól, a belehulló portól és egyebektől. Jobb szeretem, ha az rögtön kikerül onnan és nem tömíti feleslegesen a szűrőközeget. Ettől még maga az eljárás működik, csak nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

Aidan85
Fizikailag nem kell 700g. Pontos számot nem tudok mondani, én is nagyobbat vettem -majd megnézem, hágy grammos volt, fejből már nem emlékszem-, ennek a doboznak a tartalma kb. 3 töltésre elég. Ez annyiból jó, hogy amíg az egyik pakk használatban van, addig a töübbit ki lehet mosni. Lehet kapni kisebb kiszerelésben is, de ennél kérdéses, hogy elég-e, illetve biztosan nem jön ki belőle 2 külön adag, ami nem igazán jó.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#1667) interstate76 válasza Vesa (#1666) üzenetére


interstate76
addikt

Értelek, csak volt itt olyan infó is, hogy bealgásodott medence kitisztítása után a papírszűrő kuka stb., ami az én tapasztalataim szerint nem állja meg a helyét.

A porszívózásról: én idén először csináltam. Ha továbbra is elég lesz havonta egyszer, vagy max. kéthetente, akkor maradok ennél a megoldásnál, ha gyakrabban kell, akkor újra megfontolom a porszívó-vásárlást. A szűrőközeg tömítését illetően természetesen igazad van, nálam is tele lett egy papírszűrő és még a másodikba is jutott.

téglalap, Amerika, hangszóró, hétfő... továbbá eladó Xiaomi Mi 12T Pro, Teclast P26T tablet és PS4 játékok (Far Cry 4, Heavy Rain & Beyond Two Souls, Prey, The Evil Within 2)

(#1668) gollum válasza interstate76 (#1667) üzenetére


gollum
tag

"Értelek, csak volt itt olyan infó is, hogy bealgásodott medence kitisztítása után a papírszűrő kuka stb., ami az én tapasztalataim szerint nem állja meg a helyét."

Örülök, hogy ez nálatok jobban működik, de nekem meg nem.

Amikor enyhén zöld lett a papírszűrő, hiába mostam ki akármivel, annyira lecsökkent a szívóteljesítmény, hogy a szivattyú alig nyomott vissza valami vizet, második körbe meg már gyakorlatilag semmit.
Egy barátom papírost használ, és azt mondja, tiszta a vize, igaz, ő is időnként cseréli.
Ezért is írtam, ez vélhetőleg az én balfékségem is, illetve, nem is általános tényként közöltem. :)

(#1669) cd930 válasza gollum (#1668) üzenetére


cd930
aktív tag

Nálam is ez a helyzet. Pár nap szűrés után a papírszűrő annyira lefogja a béna kis szivattyút, hogy szinte egyáltalán nem érezni vízáramlást. Akárhogy mosom a szűrőt, piszkos és alig ereszt át.
Megijedve, hogy elromlott a szivattyú, betettem tesztelésképp egy új szűrőt, azzal meg szépen megy.
De nem vagyok optimista, szerintem pár nap múlva ugyanez lesz ezzel is a helyzet.

Most épp van készleten a Bestway 58497-es homokszűrősből 60 ezerért, erősen gondolkodom, hogy beruházzak-e rá hosszú távra.

[ Szerkesztve ]

20+ éve a Prohardveren

(#1670) RR-13 válasza cd930 (#1669) üzenetére


RR-13
őstag

Hidd el megéri a Bestway 58497-es, és nem csak a papírszűrösök "hátránya" miatt. :K

(#1671) gollum válasza cd930 (#1669) üzenetére


gollum
tag

Szerintem, az spf-250 70-ért jobb döntés a majdnem dupla teljesítményű szivattyújával, de biztos jó a bestway is annyiért, sokkal jobb, mint bármelyik papíros, megbánni nem fogod, csak hogy nem hamarabb vetted. :)
Első 2 nap után, mikor letisztította a sok koszt, visszamosattam, azóta nem kellett, csak megy, szűr, teszi a dolgát, gyakorlatilag foglalkozásmentes. Ha majd nő egy picit a nyomás, megint visszamosatom, azt megy tovább.

(#1672) RR-13 válasza gollum (#1671) üzenetére


RR-13
őstag

Nekünk a 4,5 méteres medencét tisztítja a Bestway 58497-es, és olyan erős a szivattyú, hogy nem akartam elhinni. :U Neki a kisebb, 3,66-os átmérőjű, medencéhez kell, ezért bőven elég lenne ez is neki teljesítményben. :K

[ Szerkesztve ]

(#1673) interstate76 válasza gollum (#1668) üzenetére


interstate76
addikt

Természetesen elhiszem, és tényleg no offense, csak le szerettem volna írni a topikban megjelenőkkel eltérő tapasztalataimat, mely szerint: 5 év, 2 medence, 1 vízforgató és összesen 4 db papírszűrő, amiből 3 használható állapotban került új tulajhoz. Idén - 2 év kihagyást követően - mindenből újat használunk, de az idény felénél tartva tisztítás után a papírszűrők pont úgy néznek ki, mint új korukban, pedig összesen 2-t cserélgetek néhány naponta.

téglalap, Amerika, hangszóró, hétfő... továbbá eladó Xiaomi Mi 12T Pro, Teclast P26T tablet és PS4 játékok (Far Cry 4, Heavy Rain & Beyond Two Souls, Prey, The Evil Within 2)

(#1674) cd930 válasza RR-13 (#1672) üzenetére


cd930
aktív tag

Már a kosaramban van :)
A 3,66-os medence csatlakozója talán 32-es. A homokszűrő adatlapján nem látom, hogy az ilyen vagy 38-as.

Homokot is veszek hozzá valahol. Azt látom, hogy 0,4-0,8-as szemcseméret való hozzá.
Ezen túl van minőségi vagy más különbség vagy tökmindegy milyet és honnan veszek?

Ha már beruházok, veszek Quattrotabsot is. Az csak az óriás adagolóban férne el egészben, de az sok lenne egyszerre a 3,66-os medencének. Most csak kicsi adagolónk van, ebben a negyede sem fér be, pedig annyi azért járna a medencének. Hogyan oldjam meg?

A tablettás tesztert lecserélném az utóbbi időben megbízhatóbbnak mondott folyadékosra. Ebből a Taylort dícsértétek, ennél érdemes maradni?

Köszönöm! :R

[ Szerkesztve ]

20+ éve a Prohardveren

(#1675) gollum válasza interstate76 (#1673) üzenetére


gollum
tag

Nincs is ezzel semmi gond, és tényleg örülök, hogy nálad működik, bárhogy csinálod is! :)
Én akárhogy odafigyeltem a vegyszerezésre, naponta cserélgettem, mostam a szűrőket, akkor is, a két szűrő, max. két hét.
Igaz, erős az igénybevétel is, szinte minden nap 4-8 gyerkőc, az ezzel járó hátrányokkal. :)

(#1676) gollum válasza cd930 (#1674) üzenetére


gollum
tag

Szerintem mindegy, én 0.7-1,2-est kaptam, így azt raktam bele.
Ha vannak is kisebb szemcsék, az előmosásnál kijön belőle.

[ Szerkesztve ]

(#1677) interstate76 válasza gollum (#1675) üzenetére


interstate76
addikt

Jaaa, hát azt eddig nem mondtad, hogy magánovit üzemeltettek! :D

téglalap, Amerika, hangszóró, hétfő... továbbá eladó Xiaomi Mi 12T Pro, Teclast P26T tablet és PS4 játékok (Far Cry 4, Heavy Rain & Beyond Two Souls, Prey, The Evil Within 2)

(#1678) RR-13 válasza cd930 (#1674) üzenetére


RR-13
őstag

Ajánlott a leírás szerinti 0,4-0,8 -ig méretű homokot használni. :K
25kg-os kiszerelésben lehet kapni:

Itt az OBI-ban tudsz venni olyat, vagy itt is, ha van arra Auchan áruház, és készleten is van nekik.

Mi az Auchanban vettünk tavaly, 2 ezerért, ilyet:

A fentebb írt 0,7-1,2-es szemcseméret, ebbe a Bestway szűrőbe biztos nagy lesz, mert logikusan végiggondolva nem fog olyan hatékonysággal szűrni. :N

[ Szerkesztve ]

(#1679) gollum


gollum
tag

Tudod, a fiaim barátainak a barátai... :D
De azért van. :)

(#1680) gollum válasza RR-13 (#1678) üzenetére


gollum
tag

Én egész Békéscsabán, ezt az egy zsákot kaptam.
Obi jelenleg itt 144 zsákot ír, amikor voltam 0, praktiker 0, medencésboltok 0, ezt is egy háznál kaptam, egy medenceépítőtől, de ez volt neki az utolsó. :)
Persze, a finomabb homok jobban szűr, de ezzel sincs gondom.

(#1681) RR-13 válasza gollum (#1680) üzenetére


RR-13
őstag

Meg nem is Neked írtam. :DDD
És Neked más típusú szűrőd van, azt nem ismerem. :N

(#1682) DQ


DQ
tag

Itt nem esik szó jakuzziról, pedig az is a medencék "rokona", bár az meleg vízzel üzemel, így a vegyszerezésre is jobban figyelni kell.
Lay-z-spa, ~700 liter 34-35 fokos víz a kellemes.
Hátha tud valaki tanácsot adni, mert új vagyok a medencében. :-)

PH-mínuszt (OBI-s Summer Fun) kellett használnom a vízbe, a tesztcsíkok (kétféle is van) szerint a PH 7 és 8 között van, de naponta korrigálok lefelé.

Klór...
A lassan oldódó klórtablettákból csak 200 grammosat találtam.
1 db Summer Fun Maxi 200 g-os tabletta ajánlott 25.000 l vízhez a leírása alapján. Számolok: 200/25000=0.008 g kell 1 literhez, a 700 l-hez így 5.6.
A 200 grammos tablettát kétlem, hogy el tudnám ilyen kicsikre darabolni, ezért Medicarine tablettájával kezdtem a medencés pályafutásomat. Ez tablettánként 1.5 g aktív klórt tartalmaz. (Igaz, ezt inkább az egészségügyben illetve általános fertőtlenítésre használják, de sokan viszik medencékbe is.)
A Summer Fun adagolásából kiindulva, a Medicarine-ből 3 tabletta az 4.5 g, 4 tabletta 6 g. Én induló adagként 5 tablettát tettem a vízbe, mivel "klórsokkoltam". Háááát, nem picit lett klóros a víz, az OBI-s PH-klór szalag halvány rózsaszín helyett picit durvább színezetet vett fel a klórra.

Olvasgatok.
A legtöbb oldalon azt lehet olvasni, hogy a klór-tartalom 0.6-1 mg/l legyen. Ez alapján a 700 literhez 700 mg lenne a normális adag. Én ennek a sokszorosát tettem bele: 7.5 grammot!
Aznap nem, de másnap az enyhe klórszag ellenére nem okozott semmi problémát a víz, a tabletták este kerültek be, másnap délelőtt már több órás pancsizás és bubizás sem okozott sem szemirritációt, sem egyebet, a klórszagon kívül más gond nem volt, estére a szag is eltűnt, a víz szép tiszta volt. A szűrő persze szép kávé színű lett a klórnak és a vastartalomnak köszönhetően, de a második tisztítás után a kávé-szín is megszűnt a szűrűben. Papír szűrő van benne, a leírás szerint 1.300 liter/óra a vízáramlás.

A kérdéseim:
- A Summer Fun Maxi dobozán olvasható adagolást hogyan kellett volna értenem? Az az alapján számolt 5.6 gramm a heti adag lenne a 700 l vízhez, mivel az lassan oldódó tabletta?
- Ha ilyen lassan oldódó tablettát használ az ember, és kikapcsolja a keringető szivattyút, akkor ki kell venni a vegyszeradagolót? (hogy ne egy helyre oldódjon töményen az áramlás hiányában)
- Milyen lassan oldódó tablettát érdemes beszerezni a 700 literes medencéhez az eddig használt Medicarine helyett? Ez nem tetszik, mert 10-15 perc alatt teljesen feloldódik, s másnap már semmit sem mérek az OBI-s tesztcsíkkal, s a víz is homályosodni kezdett 4-5 nap után. Ráadásul, ha az 1 mg/l-t tekintem, akkor abból csak fél szem kellene a 700 literhez, miközben az egész tabletta nyomait sem tudom már másnap mérni... ...vagy ennyit ér a tesztcsík. Továbbá mivel ez gyorsan oldódik, ebből naponta kellene adagolnom fél szemet?
Arról nem beszélve, hogy ez nem kombi tabletta, hanem csak klór...
- Ezen az oldalon a "műszeren" ideális értékként 1.3-1.8 érték van kiemelve a klórra. Ha nem akarok folyadékkal, tesztcsíkokkal bajlódni, jó lehet ez a műszer valamire? Vagy ez nagyon az "olcsó húsnak híg a leve" kategória?
- Kemény a víz. Ezzel is kell/érdemes foglalkozni? Vagy elég a PH-, valami kombi tabletta, és napi 3-4 óra vízforgatás?
- Tudtok esetleg jakuzzis fórumról? Nem találtam...

(#1683) Vesa válasza gollum (#1675) üzenetére


Vesa
Topikgazda

"Igaz, erős az igénybevétel is, szinte minden nap 4-8 gyerkőc,"

Na igen, ezt a paramétert nem szokták említeni, pedig nagyon nem mindegy, milyen igénybevétel alatt van az a medence. Ettől nagyban függ a szűrő terhelése is.

A tudomány a valóság költészete!

(#1684) Vesa válasza cd930 (#1674) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Taylor tuti, évek óta használom, pontosan mér. Reagensek lejárati idejét majd nézd meg, ha netán olyat küldenek, amiben közeli lejáratú, vagy netán lejárt -előfordul sajnos-, akkor vissza kell küldeni és adjanak normálisat! Maga a vízelemző nagyon jó!

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#1685) DopeBob


DopeBob
addikt

Valaki tudja esetleg mitől lehet, hogy a medencetakaró nagyon hamar elsüllyed? Már próbáltam slaggal lemosni, hátha a felső fele a por miatt már túl nehéz, de nem segített. Új korában nem volt vele ilyen gond (1,5 hónapos)

MZ/X

(#1686) axioma válasza DopeBob (#1685) üzenetére


axioma
veterán

Mi eleve tettunk mindig ala egy szandekosan tul nagy strandlabdat, es azzal egyutt takartuk, hegy formaban kevesbe gyult ra a kosz es talan az eso is. Persze ez kisebb medenceknel jon ki jol.

(#1687) FőDudu válasza DopeBob (#1685) üzenetére


FőDudu
addikt

Itt valami gebasz lesz.
A medence takaro nagyobb a medence atmerojenel, es a medence peremen tullogva illik megkotozni. Ahogy nagymama a befottes uvegen a celofant.

Azaz nem tud elsullyedni.

Ha neked elsullyed, akkor vagy kicsi a medencere (mert nem takaro hanem mondjuk szolar folia), vagy rosszul hasznaljatok.

FőDudu

(#1688) j.bravo válasza FőDudu (#1687) üzenetére


j.bravo
addikt

Nálunk pl a csővázas medencére való takarót konkrétan nem lehet annyira megkötözni, hogy nagyobb mennyiségű eső ne nyomja le a víz alá, illetve erősebb szél ne emelgesse. :U

Whatever.

(#1689) DopeBob válasza FőDudu (#1687) üzenetére


DopeBob
addikt

Pont a medencéhez való, még a gyártó is stimmel. Úgy mint a képen, úgy sosem ált, akár mennyire meg van húzva a madzagja. Lebegett a víz felszínen, most két hete kezdte, hogy inkább besüllyed amíg az anyag engedi :(

Teszek majd valami labdát vagy úszógumit középre, köszi a tippet.

Kb így nézett ki fénykorában:

[ Szerkesztve ]

MZ/X

(#1690) cd930 válasza DopeBob (#1689) üzenetére


cd930
aktív tag

A miénk még keményebb. A Bestwayhez nem lehetett kapni, vettem egy noname-et az Obiban. Hűre nagyon lágyulós-nyúlós, feszességről szó sincs.
Rendeltem egy Bestway márkájút is, jövő héten talán meg is érkezik.
Tűnődöm, hogy megvegyem, mert tartok tőle, hogy ugyanolyan lesz, mint ez.

20+ éve a Prohardveren

(#1691) Vesa válasza j.bravo (#1688) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Én kettővel nagyobb medencére való takarót használok, így teljesen az aljáig ér és semmi nem képes azt onnan lefújni. Bónuszként takarja a teljes vázat, ami mint tudjuk, kínai barátainknál csak nevében rozsdamentes.

A tudomány a valóság költészete!

(#1692) j.bravo válasza Vesa (#1691) üzenetére


j.bravo
addikt

Kérhetek fotót, hogy néz ki, hogyan, mihez kötöd ki? :R

Whatever.

(#1693) Vesa válasza j.bravo (#1692) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Holnap lövök egyet. Amúgy nem kötöm ki, mivel leér az aljáig, egyszerűen kicsit betömködöm a medence alá és kész. A víz onnantól leszorítja. Még nem szállt el egyszer sem.

A tudomány a valóság költészete!

(#1694) SP!T


SP!T
addikt

Sziasztok!

El vagyok keseredve, remélem tudok segíteni mit tegyek... A 305x76-os fémvázas Bestway medencét sikeresen felállítottuk, de....

Ahogy mindenki írja kezdtük egy ph méréssel, ami kb 7.8-as értéket mutatott. Csökkentő granulátummal 7.2-re lement. A csökkentőt egy pár dl vízben feloldtam egy tiszta műanyag kancsóba és a beáramló víznél lassan adagoltam. Ahogy észrevettem hiába keverem akármeddig a kancsóban, kicsi darabok akkor is úszkáltak a kancsóban a betöltés előtt. Azt senki sehol nem írta hogy adagolás után mikor mérjek ph-t, így 1-2 óra múlva megmértem és 7.2 volt.

Öröm és boldogság után délután folyamán beraktam 58gr klór granulátumot. Mivel este viharra számítottam lefedtem a medencét (hiba volt klór sokk alatt?).

Reggeli többszörös mérésem után olyan ph értéket kapok hogy kiesik a skálából is -> [kép]
A klór jelenleg pedig ezen a szinten áll -> [kép]
Vicces hogy mindkét ph és klór mérésem erős lila. De nem, nem cseréltem fel a tablettákat... :D

A kérdésem pedig.. a magas klór szint okozhat ilyen magas ph értéket? Mi történhetett? Ha nem, akkor hogyan lépjek tovább? (ph csökkentő megint?) Hogyan lehet több a ph mint volt? A klór mennyi idő míg fürdésre alkalmas szintre normalizálódik? A klór sokk alatt nem-e baj ha lefedem este a medencét vagy csak gátolja?

[ Szerkesztve ]

There's a device that I've been using called a whoop.

(#1695) Richard válasza SP!T (#1694) üzenetére


Richard
őstag

Eleinte keményen kell adni neki a PH- t. Én a 40m3-be szerintem kb 12 kilót belenyomtam egy hét alatt mire beállt. Azóta elég hetente egyszer korrigálni.

Én is ugyanígy levittem 7,2-re, másnapra 7,8-on volt.

Addig kell csökkentgetni ameddig be nem áll.

A klórnak nem sok köze van a PH szinthez.

(#1696) SP!T válasza Richard (#1695) üzenetére


SP!T
addikt

Mindenhol azt írják fontos elsőnek a ph szint beállítása és utána klór sokk. Akkor túl sok jelentőséget tulajdonítok a kettő sorrendjének?

There's a device that I've been using called a whoop.

(#1697) Márton


Márton
nagyúr

üdv,
egy 3m-es puhafalú medence vizét vajon megemelné pár fokkal egy 1000W-os merülőforraló pár órát járatva? Tisztában vagyok vele, hogy ilyenkor nem megyünk a vízbe és gyerek még a közelében sem lesz. Csak és kizárólag kontrollált körülmények között üzemelne. Vagy még így is veszélyes? Esetleg körberöhögi az a 3 m3 víz? Az áramszámla viszont jól megnő?
:R

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#1698) Richard válasza SP!T (#1696) üzenetére


Richard
őstag

De a PH az elso. Csak eleinte sűrűn fel fog menni.

(#1699) SP!T válasza Richard (#1698) üzenetére


SP!T
addikt

Szamitasaim szerint fel kiloval helyreraztam. [kép]
De a klor a ph- utan konkretan eltunt a vizbol a tablettas mero szerint, ami amugy 2.5 volt ph- elott. :F Teljesen attetszo a tabletta feloldodasa utan. Ketto egymasra lehet ilyen hatassal?

There's a device that I've been using called a whoop.

(#1700) Richard válasza SP!T (#1699) üzenetére


Richard
őstag

Ha nem megfelelő a ph szint akkor gyorsabban fogy a klór is.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.