- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
batman.
senior tag
Csövet itt vettem. Anno náluk volt a legolcsóbb, szerintem most is jó az ár.
Nem volt a csomagban valami takaró fólia?
Azzal kezdhetnél, és akkor lenne viszonyítási alapod.
Nekem úgy hogy, cc 10 centivel lejjebb van a vízszint, oldalt kb. 30 cm, elől-hátul kb 60-70 cm a túllógás. De idén veszek/csinálok tekerőt. -
spiky03
veterán
Akkor a +1 méter minden irányba az már jó lehet?
Igen gondolom minél több víz kering benne annál hatékonyabb.
Szomszéd mondta h látott valami csövet 90 Huf/méter áron. 100 méterrel kezdek majd szerintem aztán ha nem melegíti rendesen akkor majd bővítek.
Megrendeltem a vizforgatot elvileg kedden már hozzák is.
-
batman.
senior tag
20 centi az kevés, vedd figyelembe, hogy nem színültig van vízzel.
A 20 m LPE az semmi, észre sem veszed, hogy be van kötve.
100 méteres tekercsekben lehet kapni, abból 2 csőcsiga jön ki, az már érezhető, de 200 méter az ami tényleg működik ekkora medencénél. Az ajánlott az a medence felületével megegyező lenne. -
spiky03
veterán
Én is feketét gondoltam majd venni ha lesz olyan.
Mennyivel illik nagyobbat venni?
Egy 20 centi elég lehet minden oldalon, hogy a labakhoz rogzitsem?Mert a medence mellé is betudom lehet tenni a csőcsigat, csak meg kell néznem, hogy meddig süti a nap azt a részt.
Akkor az a jó ha sokáig kering benne a víz mert úgy jobban felmelegíti. Olyan 20 méter elég lehet?
-
batman.
senior tag
Persze, nagyobb kell rá. Én a feketét favorizálom, mert szerintem ugyanúgy melegszik alatta a víz, mint a szolárfólia alatt.
Ha nem emelsz, elbírja a homokszűrő, de lehet, hogy gyors lesz neki és a befolyó víz csak minimálisan melegszik. Próbálni kell, minden rendszer más.
Ja, tetszik nekem is a napelemes cucc, az előtte lévő rendszerhez képest sokkal egyszerűbb és már "ingyen" van.Egy hőszivattyús rendszer mégjobb lenne, de az egyelőre csak nagyon távlati terv.
-
spiky03
veterán
A fóliára gondoltam.
De majd elnézem nálunk a gazdaboltba és megkérdezem mit ajánlanak.
Gondolom azért célszerű picit nagyobbat venni mint a medence?
Meg akkor ezalatt a víz is melegedik?Ha nem emelek a csőcsigara akkor a homoszuro ugyan elbírja majd?
Igen láttam a napeles cuccod, menő.
Igaz a szivattyús link az már nem él csak a napelemet tudtam megnézni, hogy milyened van. -
batman.
senior tag
-
spiky03
veterán
Nah úgy néz ki, hogy csak berendelem az a 5300as Bestway vizforgazot.
Arra ugyan rá tudom majd kötni a fekete csőcsigát, amit melegitesre tervezek?
Elbírja ugyan, hogy a kishaz tetejére feltolja a vizet majd vissza?Meg egy ilyet gondoltam még venni, hogy a piszok ne menjen be plusz ez is melegít.
takaróÍgy néz ki amúgy a medence.
Meg körbe betonzom majd, hogy oldalt tartson és utána megy majd bele a víz.
Ott van a kishaz is amira a melegítőt tervezem. -
batman.
senior tag
A medencém fémpalástos 20m3, a szivattyúm 10m3/h-t tud, a homokszűrőmbe ha jól emlékszem 40 kg homokot kellene tölteni, de én csak 30-35 körül szoktam, ahogy "érzem". Ha nem használjuk akkor 2x forgatom át, ha használjuk akkor reggel megy minimum egy órát este meg sokat, ez lehet összesen akár 4x is. Igazából a nagyobb szűrőfelületnek az az előnye. hogy többet szűrhetsz vele, ritkábban kell tisztítani. Persze akinek aránylag kicsi a medencéje ez "úri huncutság"-nak tűnhet, de egy 18 m3 -es medihez legalább 25 kg-os kell az biztos. Az 5m3-es szivattyú viszont határeset, én nagyobbat vennék, főleg ha később veszel hozzá (fél) automata porszívót. Annak a leírásában minimum 6m3/h-ás van, és azzal szerintem nem túl hatékony, -konkrétan lassan megy.
-
snoop1
újonc
Köszönöm a választ.
Csak érdekel egy tapasztalt ember véleménye aki már használ ilyet mivel a bekerülési költsége nem kevés egy uv lámpának. Ami a boltok és a gyártók írnak az meg marketing szöveg. Mivel ezen a téren illetve medencében még új vagyok így nem ismerem a "nagy" és megbízható gyártókat és márkákat.
Homokszűrővel kapcsolatban merült fel egy kérdésem. (bocsánat ha túl sok kérdés merül fel bennem)
Azt több helyen is olvastam, hogy napi 3x ajánlott átforgatni a medence vizét. Ideális esetben 3-4 óra / forgatás. De a homokszűrő kapacitásáról senki nem ír. A nagyobb töltetű homokszűrő (nagyobb a szűrő felülete is) miért jobb? Hatékonyabb a szűrése? Nekem pl egy 18 m3-es medencém van. Egy 25 kg-os homokszűrőt ajánlottak hozzá 5m3-es szivattyúval. De találkoztam már 40-50 kg töltetű homokszűrővel is ami szintén 5 m3/h-s volt. -
batman.
senior tag
Szia!
Ne menjen el a kedved, ha nem kapsz megfelelő választ, csak elég spéci a kérdésed, nem nagyon merült fel rá még igény.
Amit én tudok válaszolni. A kerti tavam szűrőjéhez van UV lámpa az a szivattyú ha jól emlékszem 600l/h és 9W a lámpa. Teljesen meg voltam vele elégedve aztán a téliesítésnél kiderült kiégett. Tavaszra vettem másikat bele, télíesítésnél megint kiégve találtam. Azóta nem vettem, a tó köszöni jól van, nem algás, tele van tavirózsával és az árnyékol.
A medence szivattyúm 10.000l/h azzal nincs értelme UV-zni.(#524) spiky03
Itt találsz a melegítésre opciót, ha esetleg nem olvastál volna vissza. -
snoop1
újonc
Sziasztok!
UV lámpával kapcsolatban szeretnék kérdezni pár dolgot:
- hatékonyság? Tényleg kevesebb vegyszer (klór) kell?
- vízkő nem rakódik ki rá?
- hatékonyságban mi a különbség a medencés és a tavi uv lámpa között?
- mennyire kell "odafigyelni" a ph-ra ha uv-t használsz?
- honnan veszed észre, hogy cserélni kell a fénycsövet? Számolod az órákat vagy van jele, mármint az algán kívül.
- mennyivel érdemesebb nagyobb kapacitásút venni mint a medence térfogata?
- melyik gyártót érdemes megvenni? Szerviz, alkatrész ellátás (fénycső)?Találtam Blue lagoon, Pontaqua, Filtreau, stb.
Elsőre kb ennyi. Esetleg ha valakinek van tapasztalata vagy ötlete akkor aszt szívesen meghallgatom.
Köszi
Üdv
sn00p1 -
batman.
senior tag
"Miért van ez így? INTEX-ék valami speciális szabványt használnak? Vagy nincsen alkatrész utánpótlás a termékeikre?"
Egyszerűen, megtekintés alapján kijelenthető. Nézz rá, annak a helyére csak ugyanazt tudod felszerelni. Gondolom nem véletlenül ferde az egész...
Ezek alapján a Bestway vízforgatók, és kiegészítők is tökéletesen használhatóak Marimex, vagy INTEX medencékhez?
Természetesen. Azt viszont elenőrizni kell, hogy ha a medencén sima csonk van, és a homokszűrő hollanderes, akkor átalakító kell. Amit a mendencéhez nem szoktak adni, tehát vagy benne van a homokszűrő csomagolásában, vagy külön kell venni. De ezt mintha már egyszer megbeszéltük volna.
Szerk: Jól emlékeztem. -
RR-13
őstag
Nincs mit!
Sajnos még nincs kiszedve a dobozból, és így nem tudok az enyémről képet készíteni, de mindjárt keresek egyet valahol.A digitális időzítőről meg annyit, hogy hosszabb távon nem tartósak a gombjai, ha jól láttam a képen, hogy milyen, mert mikrokapcsoló van benne, ami a sok nyomkodástól tönkremehet, ahogy nekünk az indukciós főzőlap hasonló vagy ilyen gombja is tönkrement.
-
Piftuka
veterán
Köszi az info-t!
Szerintem a kettő ötvözete lenne az ideális.
Az INTEX szivattyú digitális üzemeltető panelje szimpatikusabb. Tartósság szempontjából a nyomórugós, analóg forgókapcsoló kevésbé jó. Viszont tényleg jó, hogy ilyen sok üzemmódja van.
Az INTEX javára billen a mérleg a nagyobb tartály miatt, de hátránya, amit Batman írt.
Ám ha belegondolunk, hogy az ALZA-nál 5 év garanciával együtt is olcsóbb, mint az INTEX-es változat, akkor jobban megéri.
Tudnál kérlek feltölteni egy fotót a nyomásmérő kijelzőjéről?
-
Piftuka
veterán
"Ha lejár a garancia, az intexen kérdéses szivattyút cserélni"
Miért van ez így? INTEX-ék valami speciális szabványt használnak? Vagy nincsen alkatrész utánpótlás a termékeikre?
Egyébként közben beszéltem a Marimex termékek gyártójával. Azt írták, hogy szabvány 32 mm-es csatlakozásokat használnak, tehát elvileg az INTEX vízforgatók, és eszközök (cső, hollanderes átalakító, whatever) is kompatibilis velük.
Ezek alapján a Bestway vízforgatók, és kiegészítők is tökéletesen használhatóak Marimex, vagy INTEX medencékhez?
-
RR-13
őstag
Én pl. a P8 álláson fogom használni, mert a medence méret miatt kell, hogy megforgassa a vizet egy ciklusban.
És a 8 óra pont annyira elég, hogy a 14m3 vizet átforgassa.
Engem tavaly sem "érdekelt" hogy megy a szűrő fürdőzés közben, mert a kismegszakítón van FI relé, de idén veszek egy mobil FI relés csatlakozóaljzatot, és akkor abba lesz a szűrő dugva, és így nyugodtabban medencézhetünk.
Egyébként kifejezetten szeretem, ha megy a szűrő, akkor is, ha benne vagyunk a mediben, mert a visszaáramló víznek megvan a maga hangulata -
spiky03
veterán
Egyre jobban hajlok, hogy ilyet veszek én is.
Már csak a pénz kell hozzá. :dGondolom a 4 órás működés az elég nem? Mert akkor menjen amikor nem vagyunk benne?
Kéréds ha lehet.
Vízmelegítsésre ki milyen módszert használ?
Szomszéd most vett 2 db olyan fekete takarót vagy mit és felrakta a kisház tetejére és úgy melegíti a vizet, ezt a vizforgatóra kellett rákötni.
TEgnap nézegettem a YouTubeon ilyen DIY megoldásokat és ott hosszú műanyagcsöveket tekertek fel csigába, csináltak neki fából egy panelt, amin volt és a végére raktak egy szivattyút és az szívta ki a medence vizét a csőbe, majd a másik végén meg folyt vissza a medencébe.
Ez is jó megoldás lehet?
Mert lehet akkor csinálnék én is egy ilyet és a kisház tetejére felvezetném a csövet majd vissza a vízba. Csak nem tudom milyen szivattyú/pumpa kellene hozzá.
Vagy elég hozzá a vízforgató? -
batman.
senior tag
Mindkettő ugyanaz a kategória, majdnem mindegy melyik.
Nyomámérő biztos van a bestwayen is. Digitális dőzitő ha nincs, kb 1500 Ft., de ez nem mindenkinek szempont.
Én például ragaszkodom ahhoz hogy lássam a nyomásmérőt és halljam az Iwakit ahogy indul. Volt már úgy, hogy el volt állítva a rendszer. Két betáplálási pontom van és azon túl az egyikről mehet a fűtés fele is. Persze megoldhatnám mágnesszeleppel is, de a vizet is megnézem egyúttal.
Ha lejár a garancia, az intexen kérdéses szivattyút cserélni, a bestwayen simán bármilyenre.
A tartály mérete az Intexnek jobb. -
Piftuka
veterán
Azon is van nyomásmérő, és digitális időzítő, mint az INTEX-es megfelelőjén?
-
spiky03
veterán
Igen akkor félre.
Azt hittem arra gondolsz, hogy gyenge az akkora medencehez.Arra van infod, hogy működni fog e rendesen ha hosszú csövön lesz forgatva a viz? Mert mint irtam nem a medence mellé tervezem majd a gépészetet tenni.
Szomszédoknak ilyen labdái vannak, majd rákérdezek nála, hogy milyen. A vizet jól forgatja neki a korábban belinkelt Auchanos cucc mert neki olyan van.
@PR-13
Köszi ismét a tanácsot. Ha az bevált és hasonló árban van mint az Aldis és ahogy látom erősebb is, lehet benevezek én is egy olyanra végül. -
RR-13
őstag
Szia. Itt vegyél szerintem és ilyet BESTWAY 5300 l/h homokszűrős vízforgató, mert ez megéri
-
batman.
senior tag
Akkor mi az ideális teljesítmény?
Félreérted, ahhoz a méretű homokszűrőhőz elég a szivattyú teljesítménye.
Ha porszívózni akarsz vele akkor az is megy, csak nem szív úgy mint egy nagyobb.A labdákat ha eladni szeretném, én is dicsérném. Többektől hallottam, hogy pár hét után kidobták, és vettek bele üveget/homokot. Ahhoz az aránylag kicsi méretű tartályhoz elsősorban szűrőüveget ajánlanék, mert homokból szerintem nem fér bele annyi, amennyit megkíván.
-
spiky03
veterán
Igen most, hogy utána keresgéltem láttam, hogy ez hasonló, kb ugyan úgy néz ki.
Akkor mi az ideális teljesítmény?
Meg ugye én úgy terveznem, hogy a vizforgato a medencétől távolabb van, olyan 6-7 méterre. Mert ott van neki áram kialakitva meg úgy fedél alatt is lenne.
Igen a labdák nem jók? Pedig valamelyik medencés oldalon azt írták jobb mint a homok. Meg tovább is tart mert mosható.
-
batman.
senior tag
Az egy átcimkézett steinbach
Lehet hozzá alkatrészt rendelni.
Még dupla akkorához is használható, de a 200w-os szivattyú nem túl erős.
Létezik tárcsa amit felülről kell a szkimmerbe helyezni, de ez több emberes feladat.
Anno én is próbálkoztam vele, de az indításnál mindig belevegősödött. A tárcsa:
Szerk: ja és a szűrőlabdák. Felejtős! -
spiky03
veterán
Ezt tegnap láttam az Aldiban
linkErről van valakinek infoja, hogy milyen lehet?
4x2es medencehez elég lehet?
Meg ehhez adnak szűrő labdákat is, ami elvileg jobb mint a homok, meg mosható is.Ha jól látom ezen sincs szűrő mint az Auchanoson de a szomszéd pl ezt egy swimmer vagy mi beiktatasaval kiküszöbölta.
Az is működhet?
Köszönöm az infókat ismét
-
Morris
veterán
Megkaptam az árajánlatot.
"Köszönjük érdeklődését a termékeink iránt.A mellékelt képen látható modell már nem elérhető. Küldök anyagot az új modellünkről.Mellékelek egy fényképet is egy nemrég üzembe helyezett medencéről.
Olympia hidromasszázs medence +világítás nettó 15.779,52.- €
Olympia hidromasszázs mednce + világítás + termotető nettó 17.672,62.- €
A fenti árakból 25% kedvezményt tudunk biztosítani.A számlázás forintban történik az előző munka napi MNB középárfolyamon.A megrendelés feltétele 30% előleg megfizetése.A szállítás a megrendeléstől számítva 5-6 hét."
Vicc...
-
spiky03
veterán
Köszi az infót.
Mert így akkor lehet eltudom rakni a kishaz mögé és akkor nem is lesz szem előtt meg fedve is lenne és konektor közelben is.Igaz így lehet már 6 mérethez közelítenék, de majd lemérem ha összerakjuk a medencét vasárnap a kijelölt helyen, hogy el fog e férni.
Ha az idő is engedi. -
spiky03
veterán
Én is majd a medence mellé tervezek valami "dobozt" amiben a szűrő lesz lefedve, hogy ha esik akkor ne kelljen állandóan szétszedni majd újra összerakni.
Mert sajnos ahova először terveztem a medencét oda még sem tudom majd tenni.
Kérdés?
Ezeknek a szűrőknek baj ha mondjuk több méter a cső ami kijön belőle és megy a medencehez? Pl 4-5 méter -
batman.
senior tag
Szia!
Lehetni lehet, de nagyon nem ajánlott. Merev csövezéssel kizárólag azokat az épített/süllyesztett medencéket szerelik, amiknek a fala kívülről teherhordó szerkezettel (beton esetleg föld) van megtámasztva.
Neked minimum 1-1 flexibilis csövet használnod illik, ott ahol a medencére csatlakozik. -
Lanash
senior tag
Sziasztok!
Van egy csővázas Intex medencém, ami idén kap egy beton alapot. Tavaly vettem egy Bestway homokszűrőt. Viszont az lenne a kérdésem, hogy ezt a két komponense össze lehet kötni, merev csövezéssel?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Windows 10 pro Retail aktiváló kulcs!
- Dell Latitude 5310, 5410, 5420, 5430, 7210 2-in-1
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro - Deep Purple - Használt, karcmentes
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest