Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1901) #49155328


#49155328
törölt tag

Ja, tavaly az össze építésnél, félbe hagytam a műveletet, hogy jó lesz az holnap is.
Aha. Szél Kálmán megoldotta. ;]

[ Szerkesztve ]

(#1902) FőDudu


FőDudu
addikt

Ma meg furodtunk. Eloszor szakadt az eso (pont bicikliztunk a csaladdal), majd kiutott a nap.
Igy delutan kiporszivoztam a medencet. 25 fok volt kint, 22 fokos volt a viz. Ez meg elmegy.

Ha valoban ki tundank futeni egy hordoval vagy hoszivattyuval, akkor jo lehetne meg par honapig.

FőDudu

(#1903) FőDudu válasza FőDudu (#1902) üzenetére


FőDudu
addikt

Hoppacska...
[link]

At kell gondolnom....
Mert azt sehol nem talalom, hogy a Waterpower 8500 verzionak mi a mukodesi homerseklet tartomanya.

Abbol azert tudnek kalkulalni meddig is hasznalhato.

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#1904) Aidan85 válasza #49155328 (#1901) üzenetére


Aidan85
aktív tag

Először azt hittem ez egy tuti tanács, hogyan célszerű kiszárítani a medencét... :DD

(#1905) Dinomano válasza #49155328 (#1900) üzenetére


Dinomano
senior tag

Köszönöm, legközelebb így csinálom, homokszűrő vétel betervezve jövő nyárig... A papíros, gyári tényleg egy semmit érő játékszer...

/(^_^)____7=--- - - >|

(#1906) Dourgen


Dourgen
csendes tag

Sziasztok,
jövőre csővázas medencét szeretnék a kertbe telepíteni és alá xps-t tenni. A hőszigetelésből maradt 8cm vastag 300kPa terhelhetőségű xps, ez szerintetek berakható a medence alá, bírná a terhelést? (~1m vízmagasságú, 4-5m átmérőjű kör medencében gondolkodok)

(#1907) Vesa válasza Dourgen (#1906) üzenetére


Vesa
Topikgazda

8cm vastagság medence alá elég sok. Nem tudom, benyomódna-e. Általában 2cm vagy esetleg 4cm-est szoktak alá tenni, de gyakoribb a 2cm.

A tudomány a valóság költészete!

(#1908) Dourgen válasza Vesa (#1907) üzenetére


Dourgen
csendes tag

Nem 8 cm-t terveztem alá, de megmaradt vagy 10 m2 sajnos (elbaszták a számolást, eps-ből is megarad egy csomó), lehet megpróbálom eladni és venni vékonyabbat.

Vastagság józan paraszti ésszel nézve nem kéne, hogy számítson ha nyomásállóságról van szó, ha 4cm bírja akkor 8 vagy 10 cm-nek is bírnia kéne, mondjátok ha tévedek.

(#1909) Vesa válasza Dourgen (#1908) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Nagy baja nem lehet szvsz, próbáld ki aztán kiderül. Max. kap egy kis gellert az anyag és minimálisan benyomódik. De ez sem valószínű egyébként.

A tudomány a valóság költészete!

(#1910) szasza_1


szasza_1
senior tag

Sziasztok!
Mi a különbség a INTEX Krystal Clear és az INTEX Krystal Sand homokszűrős vízforgató között? Először azt hittem, hogy a Krystal Clear az sóbontós is, de azt meg egy 3. típusnak látom.
A fémvázas Intex medencékben lehet használni sót a sóbontós vízforgatóhoz? Inkább ilyent használnátok, vagy klóroznátok?

(#1911) Dinomano


Dinomano
senior tag

Sziasztok!
3 méteres Intex fémvázas medencéhez keresek vízforgatót (lehetőleg homokszűrőset), mivel a gyárija nagyon kis teljesítményű. Legolcsóbb megoldásnak mit javasoltok, illetve kinek mi vált/válik be? Kb. 6-7 köbméter víz átforgatásáról lenne szó.

/(^_^)____7=--- - - >|

(#1912) Vesa válasza Dinomano (#1911) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Az átlag 3 méteresben 4,500 liter víz van. Ahhoz a legkisebb (190W) Intex homokszűrős vízforgató is bőven sok, a medence vizét 1 óra alatt átküldi magán. 55-60k körül mozog az ára, persze hogy ez tavasszal/nyáron hogyan fog alakulni, azt most még nem lehet tudni.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#1913) Dinomano válasza Vesa (#1912) üzenetére


Dinomano
senior tag

Köszönöm az infót. Igen, 4 köbméter körüli a vízmennyiség, elírtam korábban. 40e körül tippeltem az árát, de úgy látszik, bilibe lóg a kezem...

/(^_^)____7=--- - - >|

(#1914) Vesa válasza Dinomano (#1913) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Nézegetni kell, pont ilyenkor ki lehet fogni jó vételt -már ha maradt raktáron valakinél-, mert nincs szezon. A gond inkább az, hogy nem igazán van raktáron télen ilyesmi, de keresgélni kell, hátha. Bestway-nek is vannak homokszűrős vízforgatói, azok kicsit talán olcsóbbak, de én sajnos nem ismerem őket.
Esetleg másik megoldás lehet, ha veszel egy nagyobb teljesítményű Intex papíros verziót (pl. ilyet), de nem a semmire se jó papírszűrővel hasnzálod, hanem szűrőlabdával. Ez mosható, így mindig lesz tiszta tölteted. Amíg az egyik adag pörög, a másikat kimosod és annyi. Egy ekkora medencéhez ez is bőven jó. Ha van pénzed, akkor persze a homokos a legjobb választás!

A tudomány a valóság költészete!

(#1915) Dinomano válasza Vesa (#1914) üzenetére


Dinomano
senior tag

Simán használható papírszűrő nélkül, ilyen szűrőlabdával a papírszűrős vízforgató? Ezt nem tudtam. Esetleg a mostani (medencéhez kapott) kisebb teljesítményűt is megpróbálhatom ilyen szűrőlabdával, vagy az esélytelen, hogy normális szűrést eredményezzen? (Akkor megúsznám két garnitúra "labdával".)

/(^_^)____7=--- - - >|

(#1916) Vesa válasza Dinomano (#1915) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Hát ha arról van szó, amit ilyen szettben adtak hozzá, akkor az kuka. A "semmire nem jó" és a "sz*rt sem ér" között van valahol...De igazából a nagyobbak is csak erősebbek, a papír azokban is 4-5 nap után eldugul. Bár elvileg azt is lehet tisztítani erős vízsugárral, túl sokáig így sem húzza. Kész ráfizetés az állandó szűrőpatron csere. Nem igazán kell két garnitúra labda, amit linkeltem az elég sok, elfelezhető. Ha megnézed a képek között, láthatod, hogy a faszi pakolja bele egy szűrőkosárva, ami kb. 3x nagyobb mint a papírszűrős henger.
De ha tutira akarsz menni, akkor vedd a 700g-osat, alig drágább, de az már jó sok. 25kg szűrőhomokkal egyenértékű..

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#1917) Dinomano válasza Vesa (#1916) üzenetére


Dinomano
senior tag

Köszönöm az infót. Rendeltem labdát is, és a szűrőt, amit ajánlottál, innen: ( [link] ). Csatlakozókkal kapcsolatban max. utánrendelek majd, de mivel intex a medence, talán nem kell plusz csatlakozó ill. toldás hozzá.

/(^_^)____7=--- - - >|

(#1918) Vesa válasza Dinomano (#1917) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Szerintem kelleni fog átalakító, mert ez 38-as, a kicsi forgató pedig azt hiszem 32-es csővel van. Ha jól emlékszem, ilyen kell neked, de azért kérdezz rá a boltban. (2db kell, de gondolom ez egyértelmű)

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#1919) Dinomano válasza Vesa (#1918) üzenetére


Dinomano
senior tag

Uh...Igen, megnézem, de sanszos hogy kelleni fog ilyen átalakító. Mindegy, január 3 után lehet rendelni az Intex honlapjáról.

/(^_^)____7=--- - - >|

(#1920) Dourgen


Dourgen
csendes tag

Sziasztok,
medence vásárlás előtt állok, úgy gondolom még nyár előtt beszerzem február-április között, hátha kifogok egy jó akciót. Csővázas, kerek, 4-5 m átmérővel, 1.2 m magassággal (fogalmam nincs hogy ez a medence, vagy a vízszint magasságot jelenti).

Pár kérdésem lenne, tőlem tapasztaltabbaktól (ami nem nehéz, még nem volt medencém):

- kb. hány nyarat bír ki egy csővázas medence? Mire érdemes figyelni hogy tovább bírja?
- intex prism frame pool vagy bastway steel pro max? van e bármi érdemleges különbség? Valahol azt olvastam bastwaynek jobb a fóliája, nem tudom mennyire igaz.
- fenti kategóriában van e esetleg valami más márka amit érdemes megnéznem?
- ismertek egy jó webshopot?
előre is köszi.

(#1921) Vesa válasza Dourgen (#1920) üzenetére


Vesa
Topikgazda

1. Megjósolhatatlan! Vannak tapasztalatok 1 szezon után kukázással, és 4-5 szezonnal is. Némileg függ a telepítéstől, pl. mennyire profi az alap előkészítése, és a szezon végi tárolástól is. Tehát a szintezésre és a megfelelő alapra, valamint a szezon végi tisztításra és megfelelő tárolásra kell figyelni. Illetve a használat során arra, hogy klórtabletta ne érje a fóliát (adagolóba kell tenni).
2. Nincs jelentős különbség. A fólia mellett a gyenge láncszem a fémváz, mely kívül ugyan porszórt, de belül nem. Ha vizet kap, rozsdásodni kezd és mivel az anyag elég vékony, ilyen esetben pár éven belül annyi.
3. Hazai forgalomban nem igazán, de a kínaiak gyártási költségeivel nem sokan tudnak versenyezni, tehát túl sok gyártó nincs a piacon az Intex és Bestway kínai gyártók mellett.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#1922) Dourgen válasza Vesa (#1921) üzenetére


Dourgen
csendes tag

köszi a választ.
- szintezés terv: xps-t teszek alá, kb szigetelő vastagságban leások, kézi döngölővel ledöngölöm, szintezem, geo textil, hiszigetelő bele, rá medence alá való fólia, lábak is az xps-en állnak.
- karbantartás elrakásnál: annyit olvastam, hogy ki kell mosni, szárítani, majd púderezni kell, ez mint jelnt pontosan, mit kell rajta púderezni?

(#1923) Dourgen


Dourgen
csendes tag

Olvastam a fórumot és linket valaki egy videót hogy mennyire képes rozsdásodni és tönkremenni a csővázas medence. Próbáltatok már valamilyen rozsdavédelmet, összeszerelésnél befújni/bekenni? Mi lehet jó rá? WD-40? :D

(#1924) Vesa válasza Dourgen (#1923) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Nem tudom van-e bármi értelme. A fólia se bír sok évet, tehát hiába véded a vázat, a fólia is meg fogja adni magát. Ezeket a medencéket max. 3-4-5 szezonra lehet tervezni, azt is szerencsés esetben. Kezdésnek jó, hogy az ember kiderítse, akar-e medencével komolyabban foglalkozni. Ezért sem vennék ilyenből túl nagyot és drágát, mert az is abból az anyagból van, mint a kisebbek. Kivéve a "prémium" szériákat (pl. Intex XTR), de azok már olyan áron mennek, ahol ismét érdemes elgondolkodni, van-e bármi értelme, mert ott már közel járunk árban egy földbe süllyeszthető kész műanyag medencéhez, ami viszont alsó hangon 10 évet bír, de gondos karbantartással jóval többet is. Ez a fémvázas szerintem akkor jó opció, ha max. 50k-ig gondolsz rá, és elfogadod hogy 2-4 évente ezt az összeget ismét ki kell fizetni egy újra. Mert így, mondjuk ha átlag 2,5 évet számolsz élettartamra, akkor 100k-ból 5 évre megvan a medence. Azt viszont nem értem, minek vesz valaki ilyenből 2-3-500k-ért bármit is..??

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#1925) Dourgen válasza Vesa (#1924) üzenetére


Dourgen
csendes tag

Nem tudom tavasszal milyen akciók vannak, de a legkisebb értelmes méret 80k-nál indul most (366*100 as kerek medence).

Értem az érvelésed, de ha első évben szétrohad a csőváz mert összeszerelésnél a festéket leverem róla kissé bosszús leszek. Jó lenne ha legalább 4 évet kibírna, addig meglátom akarok e egy rendeset.

[ Szerkesztve ]

(#1926) Vesa válasza Dourgen (#1925) üzenetére


Vesa
Topikgazda

1 év alatt nem fog szétrohadni. Ráadásul az új fajta vázaknál már nincs az a kapcsos kötés, ami korábban volt, így a víz már nem tud olyan könnyen bejutni a vázba a rögzítésre szolgáló lyukakon keresztül. A szétrohadáshoz kell 3-4 év, de akkor kapnia kell a vizet, vagy állandóra kint hagyni ami marhaság. Itt inkább az a lényeg, hogy maga a konstrukció olyan, hogy nem valami tartós, a fólia szokott a nagyobb probléma lenni. Árukeresőn is találsz olyan kommentet, ahol a 120k-s medence 1 szezont bírt ki. Ezzel szemben itt a topikban írtak már olyat is, hogy 5 éve működik. Változó, nekem is volt olyan ami 1 évet bírt, vehettem újat amikor a következő szezonban szembesültem vele, hogy ereszt.

A tudomány a valóság költészete!

(#1927) LanyUs válasza Vesa (#1926) üzenetére


LanyUs
senior tag

Köszönöm a sok hasznos tapasztalatot :R Pedig épp idénre már terveztem én is egy 366-ost. Az egyik gyermek 2 éves, a másik 4, ezért a vízszint nem lehetne több 50 cm-nél, de inkább 40. A felső forgató úgy láttam a képekről, hogy legalább 60-70 cm magasan van :F
Eddig úgy működött, hogy a gyerekmedence teletölt 300 liter meleg vízzel és 3 naponta csere. Ez nem kevés víz + gáz..

[ Szerkesztve ]

(#1928) Vesa válasza LanyUs (#1927) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Ezek nem ilyen kicsi gyerekeknek való medencék. Nekik még felfújható pancsoló kell, amibe töltesz egy kis melegvizet, elpancsolgat benne max. 2 napig és utána vízcsere, tehát ahogy írtad. A fémvázasok nagyobbak és mélyebbek ami érthető, itt a vizet már szezononként csak egyszer kell feltölteni, feltéve, ha nem rontod el a vízkezelést és nem algásodik be túlzottan. Ezeket a típusokat eleve felügyelettel szabad csak gyerekeknek használni, egy 2 éves a 40cm-es vízbe is bele tud fulladni. A vízforgató miatt Fi relé is kell a ház elektromos rendszerére még akkor is, ha ki van kapcsolva fürdés közben.

A tudomány a valóság költészete!

(#1929) LanyUs válasza Vesa (#1928) üzenetére


LanyUs
senior tag

Köszönöm szépen! :R Ezért volt itt régebben egy olyan elvetemült ötletem, hogy veszek egy felfújható peremű 366-os körmedencét és enyhén ferde talajra teszem le. Teszek bele csak annyi vizet, hogy egyik felén 0 és a másik felén 20 cm víz lenne. Azért ötletelek csak, mert kinőtték az Aldis dinó medencét. Természetesen a fenti esetben is kikapnám a vizet 3 naponta.

(#1930) Vesa válasza LanyUs (#1929) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Nem lesz jó, mert a felfújható pereműt a víz emeli fel. Ha nincs benne víz -20cm ebbe nagyon kevés-, akkor nyeklik-nyaklik az egész, nem lesz feszes, stabil. És igazából költséget sem fogsz tudni csökkenteni, sőt, növekedni fog, mert abba sokkal több víz fog belemenni, de vízforgató nélkül az is be fog algásodni, tehát cserélned kellene abban is 2-3 naponta a vizet. Ha ferdén rakod le, az kevés víznél még nem gond, de ha netán teletöltötd, akkor már nem igazán szerencsés, mert a fólia bizonyos része sokkal nagyobb terhelést fog kapni, és gyengíti ott az anyagot, ami hajlamosít a szakadásra.

Felfújható gyerekmedencékből is van nagyobb méret, esetleg olyanokat érdemes keresni addig, amíg a gyerekek ilyen kicsik.

A tudomány a valóság költészete!

(#1931) havri1


havri1
félisten

Sziasztok!

Jön a nyár, 2 gyerek, ah, mondanom sem kell.
Nézelődni kezdtem már időben.
Így ez alapján a választás egy Intex Ultra Quadra XTR 549 x 274 x 132 cm medencére esett.
YT-n elég sok német és egyéb videó van, de igazából ennyi az össz infó..
Krystal Clear 3.7 m³ Modell SF90220RC-1 Homokszűrős rendszert adnak hozzá. Ahány videó, annyi fajta, így nem tudom ez most melyik.
Elég lesz neki? 18m3 víz van benne kb. Nem igazán szeretném hetente cserélni, nem melegedne fel :D Természetesen vegyszerezve, amennyi kell, minimumot. Itt majd később kérnék tanácsot. Klór és alga ellen tuti, ph és egyebek nem tudom..
Van valakinek gyakorlati tapasztalata ezzel, vagy hasonló kategóriás medencével?

Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

havri

(#1932) Vesa válasza havri1 (#1931) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Kicsit olvass vissza, vízkezelés témát minden évben kitárgyaljuk. A PH beállítás a vízkezelés szerves része, sőt, az egyik legfontosabb paraméter. Ha az nincs jól belőve, akkor hiába klórozod/algaölőzöd a vizet, trutyi lesz belőle. Egy jó minőségű folyadékos reagensekkel operáló vízelemzőt vegyél, azon nem érdemes spórolni.

A tudomány a valóság költészete!

(#1933) havri1 válasza Vesa (#1932) üzenetére


havri1
félisten

Köszi, tervezem, mert ha ez a medence lesz, ekkora vízmennyiséget nem fogok tudni sokszor cserélni (kút van mondjuk).
Magáról a medencéről van esetleg véleményed?
Első körben ezt kéne belőni, kiválasztani a kb 3-350e határon belül.
:R

havri

(#1934) Janusz001


Janusz001
őstag

Idén a gyerek nyaggatása miatt már nem fogom megúszni egy szezonális medence felállítását, a kertben ahol a helye lenne kissé lejtős a terep, 4m -en 4-5cm van benne, ráadásul mindkét irányban. Ami kényelmesen elférne medence az 3.6m fémvázas lenne. Arra gondoltam, hogy a fűre menne geotextil, majd ezt a különbséget homokkal tüntetném el, ledöngölném, majd menne rá fólia, hogy nem mosódjon ki a homok.
A kinézett medence : [link] vagy [link] + egy normális homokszűrő.
Talajt nem szeretném síkra leszedni. Működhet így?

(#1935) Vesa válasza Janusz001 (#1934) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Nem egy stabil dolog, ugyanis az eső így is kimoshatja alóla a homokot, hiába takarod le, amikor meg kiszárad, akkor semmi nem fogja megtartani a megemelt részen a homokot. Itt azért van súly rendesen. Ha pedig megborul kicsit is, az nem egészséges sem a medencére, sem a benne fürdőkre nézve. A talajt mindenképpen vízszintbe kell hozni valahogy.

A tudomány a valóság költészete!

(#1936) Janusz001 válasza Vesa (#1935) üzenetére


Janusz001
őstag

Még gumi járólapokon gondolkodtam, a nagyja különbséget azzal kihozni a széleken, a medence lába is stabilabba állna, mint homokon. Benti részekre meg mehet homok.
Nem tudom mi lenne a jó megoldás, talaj leszedés biztos nem lesz.
Kert másik része ahova mehetne meg elég árnyákos, van ott pár akác is, az meg nyáron kánikulában eléggé "szemetel". Ráadásul itt sincs sík terep.

[ Szerkesztve ]

(#1937) Vesa válasza Janusz001 (#1936) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Próbálkozni lehet, de azt vedd figyelembe, hogy ezeknek a medencéknek az alsó fóliája papírvékony, 0,25-ös anyagból van. Egyrészt, mindent érezni lehet rajta keresztül ha nincs jól megcsinálva az alap, másrészt nem bírja a kiképzést ha egyenetlen a terhelés. Bármilyen medencénél a _stabil_ vízszintezés alap, ez kb. olyan, mintha azt mondanád, akarok venni egy sportkocsit de aszfalt az nem lesz alá, én terepen akarom használni. Lehet, hogy sikerül, csak nem túl nagy a valószínűsége. Ha eldöntötted, hogy medence lesz, akkor meg kell barétkozni a gondolattal, hogy a kertben ki kell alakítani a helyét valamilyen módon, de minimum olyan vízszintezéssel, ami stabil és nem egy tákolmány. Egyéb esetben nem garantált, hogy tartós lesz a móka.

Máűr önmagában az is kockázatos, ha simán födre helyezik le, mert egy nagyobb esőt követően a lábak sajnos random be tudnak süllyedni a talajba, aztán elkezdhet deformálódni az egész. Minimum érdemes a lábak alá valamilyen teherelosztó lapot tenni (pl. térkő), ezt elkerülendő.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#1938) Dinomano


Dinomano
senior tag

Sziasztok! Hamarosan indul a szezon, és előjön a probléma, hogy mit tegyek a medence alá. Vékony XPS lap volt alatta előző szezonban (Ha jól emlékszem, 1 cm vastag), de sajnos kb. 2 mm-eresre vékonyodott szezon végére. Vastagabb XPS lappal jobban járnék? Esetleg más "alávalót" tudtok ajánlani? 3 m-es medencéhez kellene.

/(^_^)____7=--- - - >|

(#1939) Vesa válasza Dinomano (#1938) üzenetére


Vesa
Topikgazda

XPS-t szoktunk ajánlani, mivel vízálló, nem rohad szét, nem penészedik be. De 1cm valóban kevés, 3cm már jó lehet. Nekem ez van + fólia. Működik.

A tudomány a valóság költészete!

(#1940) DQ


DQ
tag

A szomszéd eladta a házat, az új tulajnak nem kell a szabadtéri medence. A medencében a víz cirka egy éve benne van, a szezonban folyamatosan kezelve volt, ~októbertől persze nem.
Eső idén még nem nagyon esett, minden száraz. Mivel a szomszédnak nem kell a medence és benne a víz, arra gondoltam, hogy szétlocsolom a kertben. Neki gond a ~24 m3 víz, nekem a föld áztatására nagyon jól jön.
A víz szemre szép tiszta, alul látszik némi üledék (nem alga, hanem ami belehullott a télen), a klór, az algaölő, az egyéb vegyszer gondolom maradéktalanul eltávozott a fél év alatt. Jól gondolom?
Locsolhatok bátran? A kertben gyümölcsfák vannak, eper, szeder, föl van rotálva, hagyma, paradicsom, paprika, zöldségek kerülnének majd a földbe.
(Nekem egy kisebb jakuzzi van, abban ~700 l körüli a kezelt víz, vízcsere során azzal a füvet szoktam locsolni (a paradicsomot nem mertem), problémát még nem okozott a fűben.)

(#1941) Vesa válasza DQ (#1940) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Ezt így látatlanban meg nem mondja neked senki a medence korábbi vízkezelésének ismerete nélkül. Nem tudni mit hasnzáltak, és mennyi ideje nem kapott új vegyszert a víz. A klór elbomlik idővel, viszonylag hamar, de nyilván ez is attól függ, mikor és mennyi volt a vízben. Elviekben nem kéne problémát okozzon a locsolás, főleg ha régóta nem volt vegyszerezve a víz.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#1942) Dinomano válasza Vesa (#1939) üzenetére


Dinomano
senior tag

Köszi, veszek majd akkor. Mennyi időt, hány szezont bír ki az XPS lap? Mindenképpen tegyek XPS-re valami fóliát, hogy ne kezdje ki a nap?

/(^_^)____7=--- - - >|

(#1943) Vesa válasza Dinomano (#1942) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Ha fizikai sérülés nem éri (pl. éles kő volt alatta), akkor sokat. Nekem a negyedik szezont kezdi idén, még nincs baja...Azon kívül persze, hogy összepréselődött, de ez normális ekkora nyomáson. Én tettem rá fóliát, de elvileg nem feltétlen kell.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#1944) Dinomano válasza Vesa (#1943) üzenetére


Dinomano
senior tag

Még olyan kérdésem lenne, hogy hol érdemes XPS -lapot vennem? Érdemes netről rendelnem, vagy nem éri meg szállítással együtt? Inkább nézzem meg helyben valahol, mivel nem lehet akkora árkülönbség?

/(^_^)____7=--- - - >|

(#1945) Vesa válasza Dinomano (#1944) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Erre nem tudok válaszolni, mert soktényezős. Pl. egy 3m-es medence alá nem kell olyan sok, hogy érdemes legyen a szállítási költséget kifizetni. Az XPS lapok könnyűek, de a méretük miatt tudtommal nem hozza ki sima futár, tehát drágább lesz a szállítás. Ha neked megéri, hogy nem kell vele vesződnöd, akkor rendeld házhoz. Ha van kocsid, akkor begurulsz a helyi tüzépre és megveszed amennyi kell, kicsivel olcsóbban. Barákácsáruházakban általában drágább, de néha ott is van akció.

A tudomány a valóság költészete!

(#1946) Dinomano válasza Vesa (#1945) üzenetére


Dinomano
senior tag

Rendben! Helyben nézem akkor.

/(^_^)____7=--- - - >|

(#1947) doddencs


doddencs
senior tag

sziasztok!

adott egy bestway steel pro max (305x76) kemenyfalu medence. milyen porszívót ajánlanátok hozzá?
Köszi!

(#1948) havri1


havri1
félisten

Hőszivattyúval kapcsolatban van valakinek tapasztalata?

havri

(#1949) Gömbike válasza havri1 (#1948) üzenetére


Gömbike
senior tag

Ez nekem is hasznos info lenne, ma jött meg az 5 Kw-os masinám. Tavaly akartam megvenni, akkor lényegesen olcsóbb lett volna. :W

Akinek két bekezdésnél több van a memóriában, az látja a szomorú jelent.

(#1950) havri1 válasza Gömbike (#1949) üzenetére


havri1
félisten

Én is 5kW-osat nézegettem, elég nagy a szórás..most idén üzemelem be csak a medencét, végül egy 5,65m intexet vettem, kör alakút, 27m3. Idén lesz a teszt, ha nem melegszik fel eléggé, akkor jövőre lehet kell egy hőszivattyú. Arra lennék kíváncsi, hogy mekkora víztömeget, milyen hőmérsékleten képes tartani. Mert ez a 0,2 fok/h melegítés 27 fokos külső hőmérséklet mellett elég kevésnek tűnik.

havri

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.