Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1751) FőDudu


FőDudu
addikt

Csodazsakrol is volt mar szo.

A szaharai homok lassan minden esoben benne van, kicsit kezd tele lenni a hocipom a porszivozgatassal.

Csodazsak megfogna?

Azert kerdem, mert ugyan a vizen nem latszik, de egy feher frottir zoknit huztam a beomlore es ott bizony csunya voroses homok maradt vissza. Mar nem feher.

Szoval azon spekulalok, mi az a legsurubb szovesu anyag amit ilyen celra hasznalhatnek.
Mert ugye porszivozgatni nincs kedvem, inkabb huznek valamit a beomlore ami utoszuri a homokszuron atjuto finom port. Mert sajnos atjut.

A homokszuroben 0,7mm szemcsemeretu ivoviz minosegu szurohomok van.
Ugy tunik az ivoviz minosegnel jobb szuresre lenne szuksegem.

Mit tanacsoltok? Egyaltalan kereskedelmi termek a csodazsak vagy valami DIY cucc?

FőDudu

(#1752) axioma válasza FőDudu (#1751) üzenetére


axioma
veterán

A csodazsak alapanyaga egy - nem is viz-, hanem legszuresre hasznalt, de mint olyan [kis]kereskedelmi - filteranyag, zsakot [hosszukas teglalap egyik rovid vege nyitva, azt szoritod a beomlore] hazilag lehet belole csinalni. Nemreg linkeltem egy internet archivos medences oldalt, ott benne van a filter neve. Megfog eleg sok mindent, oty van a mikronmeret amit iger, bocs mobilrol likeresni nem tudom.

(#1753) FőDudu válasza axioma (#1752) üzenetére


FőDudu
addikt

Megtalaltam, bar a neve nem lett meg.
Innofilt | Szűrő alapanyagok

Annyit ir, hogy az 5 mikronos anyagot kell kerni.

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#1754) istvan170


istvan170
aktív tag

Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget kérni. Egy gyerekpancsolóban szeretném kicsit melegíteni a vizet. Ezt találtam, ami egyszerűen kivitelezhetőnek tűnik: [link]
Én úgy szeretném, hogy a kimenő és a felszívó ágat is csak belelógatom a medencébe, mert nincs saját kifolyása. Sima medence vízforgatóval nem működik, azt kipróbáltam. Annak kell a nyomás, amit az alsó kifolyás biztosít. Szerintetek működhet, hogy a leírásban ajánlott akvárium szivattyú megkeringtetni a vizet 10-20m csövön keresztül? Az itteni medencés boltban azt mondták, hogy nem és vegyek erre egy búvárszivattyút. De Youtube-os videó alatti leírásban is ajánlották, hogy ez Hydor L20 jó erre. :F

(#1755) axioma válasza FőDudu (#1753) üzenetére


axioma
veterán

Ennyit eleg is tudni, mikor nekem elment a ferjem erte akkor pont ennyi infoja volt, a forumot csak en olvastam. Igen, az innofilt nev nem jutott eszembe.

(#1756) Márton válasza Piftuka (#1525) üzenetére


Márton
nagyúr

Teszter ügyben:
akkor ez a folyadékos sokkal megbízhatóbb, mint pl. ez vagy az obis tablettás?

Ha igen, hol kapható Bp-en? Személyesen venném át. Esetleg látott vki mostanában az Auchanban, stb? :R

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#1757) FőDudu válasza axioma (#1755) üzenetére


FőDudu
addikt

Nincs nekik keszleten.
Se 5 mikronos se finomabb.

Probalok valami kesz szurot kapni toluk ami hasonlo anyagbol van.
Hatha...

Itt a kontakt, ha valakinek kellene:
Megyeri Ágnes
Bitex-Innofilt Kft.
061-329-1221
www. innofilt.hu
Bp. Szilágyi utca 26.

FőDudu

(#1758) stickermajom válasza DQ (#1682) üzenetére


stickermajom
addikt

Nocsak, egy márkatárs. :D

Múlt héten én is (impulzus)vásároltam egy ilyet, szintén új vagyok medencékben.

Helyi gazdaboltban volt tesztcsík, gondoltam nem nagy ördöngősség ezért biztos jó lesz az is, de már nem vagyok biztos benne, mert ahogy olvasgattam az emberek nagy része a lúgos vízzel küzd, nálunk viszont savasnak mutatja a csík. Beszerzek egy Taylor szettet a topik ajánlása alapján.

Feltöltés előtt átkentem algaölővel az oldalát és hagytam rászáradni. Nem mertem rögtön nagy adag PH-pluszt nyomni, ezért szép lassan növeltem, illetve kapott napi 2 gramm klórgranulátumot, mert azt is alacsonynak mutatta. Tegnapi PH-plusz után fél órával beopálosodott a víz, de még mindig csak 6,8-nak mutatja, a klór viszont már rendben van. Járattam a vízforgatót utána, aztán estére kapott pelyhesítőt, valamikor délelőtt ránézek, és kiporszívózom, ha leülepedett valami.
A kemény vízzel nálunk is kezdeni kell valamit, éreztem a medence alján a kristályokat egyik este, a következő feltöltést már lágyított vízzel tervezem. Milyen gyakran érdemes cserélni benne a vizet? 6 hetente elég, ha amúgy a kémia rendben van?

(#1759) FőDudu válasza FőDudu (#1757) üzenetére


FőDudu
addikt

Rendeltem egy csodazsakot a magyarorszagi gyatotol.
Majd ha megjott teszek be kepeket (elotte-utana jellegu dologra gondolok, hogy mit is szur ki egy homokszuro utan bekotve). Remelem a szaharai homokot kiszuri az 1 mikronos verzio.

Remelem par nap alatt megerkezik - sajnos csak postan tudjuk megoldani ami ide Szloveniaba nem tudom mennyire gyors. Itt orszagon belul max 1 nap - kulfoldrol (Pecsrol kuldi) nem tudom hogyan megy.

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#1760) axioma válasza FőDudu (#1759) üzenetére


axioma
veterán

Jeee, akkor mar van keszen is! Fotot elore is koszi, a zsakrol magarol is legy szives!

[ Szerkesztve ]

(#1761) Márton válasza FőDudu (#1759) üzenetére


Márton
nagyúr

csodazsák :Y
sose hallottam róla, csak hóláncról.

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#1762) Vesa válasza Márton (#1761) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Van viszont "csodasövény" is. Amiben persze szintén semmi csoda nincs, Turkesztáni Szil a neve. Aki ilyen csoda(insert akármi) neveket ad egy terméknek, annak az IQ szintjére nem lennék kíváncsi.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#1763) Piftuka válasza FőDudu (#1759) üzenetére


Piftuka
veterán

Ha ugyanaz az illető, aki a tavalyi szezonban a Jófogáson hirdette a termékét, akkor túlzás "gyártónak" hívni. :)

Ha jól sejtem, nem mondja el azt sem, hogy a búvárszivattyút 24/7-ben üzemeltetni vele "szűrőberendezésként" kifejezetten ellenjavallott (a gyártók szerint is). Aztán pedig csodálkozik a user, hogy "miért ment tönkre a szivattyú 2 hónap alatt"...

A termék a funkcióját illetően természetesen jó. Bár semmi "csoda" nincsen benne. Finom szövésű anyag, nagy szűrőfelület...

Mikroszálas törlőkendőből is lehetne készíteni. Egyébként a frottírzokni sem rossz. Én duplát használok a befúvó ágra kötve. Elég jól megfogta a mikroszkopikus port és homokot.

Én arra gondoltam, hogy szűrőlabdákkal "turbózom" fel. Kitömöm velük a zoknit, és akkor ugyanott vagyok szűrési hatékonyságban, mint egy "csodazsákkal". :K

A labdákat is ki lehet mosni mosógépben, szóval az is tartós megoldás.

Majd írd meg, kérlek a tapasztalataidat! ;)

"Aquila non captat muscas."

(#1764) Márton


Márton
nagyúr

Az mitől lehet, hogy a felfújt gyűrű egyik része vastagabb?
[kép]

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#1765) Piftuka válasza Márton (#1764) üzenetére


Piftuka
veterán

Anyagminőség, gyártási pontosság (avagy pontatlanság).

Ne foglalkozz vele! A miénk is ilyen. Az egyik oldalon "gyári etalon", és egyenletes, a másikon kétszer olyan vastag.

Mintha egy piton lenyelt volna egy antilipot. :DDD

Onnan tudod, hogy megfelelő mennyiségű levegő van a peremben, hogy amikor süti a nap, és meleg van, kellően feszül, amikor hideg idő érkezik, akkor pedig puhábbá válik, mintha leeresztettél volna belőle.

Túlfújni nem szabad. Akkor megfelelő, ha melegben még egy kicsit össze tudod nyomni, "bele tudsz markolni", ha megfogod egy kézzel.

(Ugyanis, ha X hőmérsékleten teljesen feszesre fújod, majd X hőmérséklet emelkedik még pár fokkal, akkor a hő hatására megnövekedett térfogatú levegő miatt a hegesztés mentén széthasadhat az anyag a nyomástól.)

"Aquila non captat muscas."

(#1766) Márton válasza Piftuka (#1765) üzenetére


Márton
nagyúr

köszi az infót! :R

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#1767) FőDudu válasza Piftuka (#1763) üzenetére


FőDudu
addikt

Az eremnek ket oldala van.
Aki ekkora fojtassal akar szivattyut 24/7 uzemeltetni, nos annal elmentek otthonrol ;)

Nalam az a terv, hogy medence porszivozasnal a gumicso megy a szkimmer szivo csovere, a befuvonal pedig lesz a csodazsak. Igy nem kiengedjuk a vizet a medencebol ahogy eddig.

Igy a medence aljarol felszivott - es esetleg a homokszuron atjuto - szemetet fogja utan szurni. Magyarul idolegesen duplan fogom szurni a vizet.. Ez kb fel ora esetenkent - egyebkent a homok szuro teszi a dolgat.

Egyedul ezzel az afrikai homokkal gyult meg a bajom. Mert mar 2x 10cm vizet elpazaroltam (legalabb 2 m3) a pelyhesito altal osszeallt voroses trutyi kiszivasakor.

Mar a frottir zokni is elev volt, hogy a medence masik oldalaig lathato vizsugarbol tukorsima vizfelszint csinaljon. Szoval nem cel a szivattyum megolese.

Egyebkent ilyesmi szivattyut is lehet rakotni, aztan csak bele hajitod a medencebe idolegesen.
Harminc euro kornyeken 2 ev garral best buy.

Nalam ugyis FI reles az egesz doboz ami a medencenel van, igy meg akar a vizbe bemenni is biztonsagos a szures kozben.

FőDudu

(#1768) j.bravo


j.bravo
addikt

A vételi céllal történő keresés hirdetésnek és a topikban tiltottnak számít? Ha igen, akkor töröljétek a hsz-t kérlek; ha nem, akkor ha valakinek van felesleges papírszűrős vízforgatója (pl mert upgrade-elt homokszűrősre), legyen oly jó és dobjon rám egy PÜ-t! :R
A lepkepuki erejű Bestway szivattyú (1,2 m3/h) attól tartok, dögledezik, néha olyan hangot ad mintha megszorulna. Amúgy is erősebb modellre akartam váltani, de jelenleg szinte mindegyik, általam eddig csekkolt boltban elfogyott.
Az 50k, de tokkal-vonóval inkább 70k feletti homokszűrős upgrade-re egyelőre kevéssé hajlok, mert maga a medence ugyan csővázas, de abból nem a "pro", ránézésre csupa fém, hanem a sima, fehér csövekkel és kék műanyag toldókkal és stiftekkel szerelt modell, azaz nem tudom hány évig tart.

Whatever.

(#1769) cd930 válasza j.bravo (#1768) üzenetére


cd930
aktív tag

Vettem egy erősebbet a "lepkepuki erejű Bestway szivattyú" helyett, amit pár hétig használtunk.
El fogom adni, ha érdekel, írj rám.
A párhetes tablettás vízelemzőt is lecseréltem, ha érdekelne, azt sem hirdetem meg :)
Sőt, a szintén párhetes, 3,66-os medencére való medencetakarótól is megválok, ha ilyenre is vágysz, ne keress tovább. :D

[ Szerkesztve ]

20+ éve a Prohardveren

(#1770) YxVs válasza cd930 (#1769) üzenetére


YxVs
senior tag

Írtad korábban, hogy nagyobb Intex papírszűrőst vettél. Pontosan milyet?
Megérte?

(#1771) Piftuka válasza FőDudu (#1767) üzenetére


Piftuka
veterán

Van annak a bizonyos éremnek több oldala is. :)

Mindenesetre tény, hogy a felhasználók zöme éppen olyan búvárszivattyúval használja, 24/7-ben vízforgató helyett, mint amit belinkeltél.

A búvárszivattyú egyébként remek szerkezet; én is vettem egyet tavaly, csak én arra használom, amire való. A ponyvára esett esővizet "rántom le" vele gyorsan, illetve szezon végén a medencét eresztem le. :K

Amit a tervezett porszívózásról írtál, az jó ötletnek tűnik.

És valóban fontos, hogy a frottírzokni, vagy "csodazsák", vagy szűrőszatyor (sic! :DDD ), stb. ne legyen folyamatosan a befúvón. Megjegyzem a régi frottírzokni elég jól átengedi a vizet, szóval én ezért kedvelem. Nem fogja vissza szignifikánsan a befúvót.

A szaharai homok valóban bosszantó. Ma korán délelőtt levettük a ponyvát, és nap közben "sárgulni kezdett" a víz. Erős szél volt egész nap. A medence peremén a vizes kezemet végighúzva folyamatosan "sercegett" alatta a sok por, ami végig lerakódott a felületen.

(No és azt látnád, mi maradt a ponyván a pár nappal ezelőtti, leszivattyúzott esővizet követően...!)

A "FI relé" pedig szerintem alapvető biztonsági eszköz kellene legyen minden háztartásban.

Mi is beszereltettük a komplett elektromos hálózatunkra.

Plusz tavaly óta használom a profi, ipari "FI relés" elosztót is, hiszen a vízforgatónak az ad áramot. Így gyakorlatilag "dupla" áramvédelmi kapcsolóról üzemel a berendezés.

"Aquila non captat muscas."

(#1772) cd930 válasza YxVs (#1770) üzenetére


cd930
aktív tag

Intex 636T
Ugyanaz, mint az Intex 28636 (a számlán az is van), de ennek egyetlen forgókapcsolója van és nem egy ki/bekapcsoló + egy időzítő kapcsoló.
Hihetetlen a különbség teljesítményben az eredeti papírszűrőshöz képest, de nyilván az ára is többszörös..

[ Szerkesztve ]

20+ éve a Prohardveren

(#1773) j.bravo válasza cd930 (#1769) üzenetére


j.bravo
addikt

3,66-os takaró van (szolár és sima is), vízelemzőből tervezek venni egy Taylort, de a szivattyú/forgató részletei miatt írok hamarosan :R

Whatever.

(#1774) Márton válasza j.bravo (#1773) üzenetére


Márton
nagyúr

Én is megvettem tegnap a solár takarót.
Itthon látom csak hogy a cippzárnál az egyik bubis rész ki van lukadva. Ugye ez nem tragédia, nem megy ki belőle az összes levegő?
Ha fennt van a medencén, akkor mehet közben a keringtető?
És ha leszedjük, elpakoljuk célszerű a vizet lerázni róla, esetleg szárzara is törölni?
Valaki írta, hogy macera elrakni. Miért? Nem csak hajtogatni kell?

[ Szerkesztve ]

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#1775) j.bravo válasza Márton (#1774) üzenetére


j.bravo
addikt

Tennél fel egy képet? Lehet hogy mást adtak el nektek illetve nekünk szolártakaró néven :F
A miénken nincs cipzár. A hegesztésre gondolsz esetleg? A mién vagy 3 csíkból van összehegesztve, és nemes egyszerűséggel rá kell fektetni a víz felszínére. Semmi külön rögzítés, csak ahogy tapad a vízfelszínre.
Sima felével lefelé, bubissal felfelé szoktuk a vízre tenni.
A miénken egy-egy bubi nem oszt, nem szoroz.

[ Szerkesztve ]

Whatever.

(#1776) stickermajom


stickermajom
addikt

Lay-Z Spa-hoz milyen adagolót lenne érdemes venni? Az úszó megoldásokat valószínűleg lenyomná a víz alá a tető. Vagy megfelelő lehet ami a keringető kimeneti ágára szerelhető? [link]
Kerestem volna Aquamulti tablettát, de 20grammos kiszerelésben hiánycikk, ~700 liter vízhez még lehet az is sok.

[ Szerkesztve ]

(#1777) FőDudu válasza Piftuka (#1771) üzenetére


FőDudu
addikt

Megjott a csodazsak (nejem hivott, hogy hozta a postas) , este megprobalom osszehazasitani a medencemmel.

Lehet, a homokszuro leereszto csovere kotom ra es szimplan belehajitom a medencebe.
Igy visszamosatas es egyeb tisztitasi (uritesi) allasban a csodazsak szur majd bypassolva a homokszurot. Legalabb nem dupla fojtas lesz a pumpanak.

A Fieldmann szennyviz szivattyu kezelesi utasitasat elolvasva kiderult, hogy hasznalat kozben nem tartozkodhat ember a vizben. Sem medenceben, sem toban. Pedig medence kloros vizere is hasznalhato, kulon kihangsulyozza. Nagy medenceben hogyan teszed arrebb?
Mindig lekapcsolni, medencebe be, arrebb rakni , medencebol ki, visszakapcsolni maceras lenne.

Fi rele nalunk van a hazon is, de a medencehez keszitett vizallo eloszto dobozba is raktam egyet. Nem art a tulbiztositas. Gyerekek pacsalnak, jobb a bekesseg.

Szoval este jon a nagy csodazsak teszt ;)

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#1778) mr.perfect


mr.perfect
tag

vajon az intex vagy bestway merülőszivattyú elég erős arra, hogy pl. puhafalú jakuzziból kiszívja /megforgassa a vizet pl. egy UV szűrőn keresztül?

az élet egy elég szar játék de kurva jó a grafikája...

(#1779) Márton válasza j.bravo (#1775) üzenetére


Márton
nagyúr

Hát ez biztos szolártakaró :))
A táskájának van cippzárja, nem a takarónak.

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#1780) j.bravo válasza Márton (#1779) üzenetére


j.bravo
addikt

Oké, akkor ha ugyanarról beszélünk, az egyes buborékok - ahogy a miénken látom - egymástól függetlenek, azaz ha egy kilyukadt, semmi gond, van még néhány ezer :)

Whatever.

(#1781) FőDudu


FőDudu
addikt

Csodazsak tapasztalat: mukodik.
Kiszurte a vizbol a voroses szaharai homokot.
Halistennek a szemcse merete nagyobb 1 mikrometernel!

Most a szomszed orias medencjen megy tegnap ota.
Valahogy pont sikerult a 32mm-es spiralis muanyag csovet a nagy befuvo belsejebe bedugni (pont passzol), igy a csodazsak egy meteres csodarab vegen van a szurojuk utan kotve.

En nem voltam ennyire szerencses - sehogysem jo a befuvomra. Siman fogtam a homokszuro leeressztojere dugott 32-es csovet (ami eddig a koszos vizet engedte ki visszamosataskor), arra dugtam ra a csodazsakot, bedobtam a medencebe es uritesbe kapcsoltam a szurot.

Porszivozgattam kb. egy orat - alaposan, gumiperem alatt, medence falan korbekorbe, labbal amit lehetett felvakartam az aljarol.

Eredeti, tiszta allapot:

A T idom otletes. At van furva es egy gumikotel huzza bele az egyik agon a dugot. Ha megno a nyomas, ott ki tud folyni es nem hasitja szet a szurot.

Erdemeny: kivulrol is lathatoan mar nem feher az anyag.

Belulrol meg ott a sok kosz:


Mindezt ugy, hogy a vizem tokeletsnek tunt, csak reggelente volt egy kis voroses homok leulepedve az aljara (amitol nem tudtam megszabadulni).

A koszt siman ki tudtam belole csapatni egy gardena pisztollyal - igy a tisztitasa is egyszeru.

Szomszed mar szolt, hogy neki is kell egy.... pedig siman meg tudunk ezen osztozni, nem kell ez olyan sokszor. Mondjuk ok nem szorakoztak, jarattak egesz ejjel a sajat homokszurojuk utan kotve.

FőDudu

(#1782) DQ válasza stickermajom (#1758) üzenetére


DQ
tag

Köszönöm Piftuka a 10 nappal ezelőtti válaszod - mivel nem foglalkoztok jakuzzival, ritkábban néztem be ide, de most már reagálni valóm is akadt. Amit akkor írtál, az is hasznos volt, köszönet!

Ahol tartok:
Sokat kellet várnom a 20 grammos multibogyókra, mivel alig lehet kapni. Ráadásul ahol sikerült megrendelnem az Aquacorrect multiját, onnan ahelyett ph mínuszt küldtek. Szóvátettem, elfogadták, visszaküldtem, amit kértem az elfogyott (de akkor miért szerepel a honlapon?), mást küldtek, ebben is benne van a 3 összetevő.
A vizet kedden cseréltem le. Mivel multim nem volt, cirka 2 hét kellett hozzá, hogy legyen, csak klórral volt kezelve az első feltöltéskor, s opálosodott a víz.
Kedden lett feltöltve csapvízzel, a vízmű szerint nálunk 200-230 keménységű a víz, így rendeltem bele az Aquacorrect vízlágyítóját is, abból tettem bele a ~700 l-hez 250 ml-t.
A víz lúgos, ment bele 50 g PH-. Ez pár óra alatt 7-8 közé leviszi, de ezeket a csíkokat én nem szeretem hasonlítgatni. (Közben másodszor is megrendeltem egy alis ph és klór mérőt, mivel az első körben azzal is ráfaragtam: a rendelés closed státuszra került, a pénzem visszautalta az ali, így újrarendeltem, jövőhét közepén jön a műszer - nem várok csodát tőle, de majd teszt vízzel tesztelem, s vagy beválik, vagy nem.)
Klórként tettem bele 3 szem Medicarine tablettát még este sokkolás felkiáltással, majd másnap belekerült a Brillant 20 gramossa félbevágva, amit az Aquacorrect helyett küldtek. Miért nincs ezekből kisebb kivitel? Mit kellene a jakuzziba használni? Nehéz elfűrészelni... (Jó, vannak ezek a 13 db-os csomagok direkt ebbe, de barátnőm vizét olyan barnára varázsolta, hogy siralmas volt. Reggelre viszont a papírszűrű összeszedte mindet.)
Ma, szombat estig minden nap voltunk a vízben 3-4 órát. A szűrűt két naponta mosom, az szépen barnul, gyűjti az apró bogarakat, meg a koszt. De a víz szép tiszta, és szagtalan! Ilyen szalagos izével tegnap mértem a ph-t és a klórt, talán rendben van a színskála szerint.

Ja, és kérdésre válaszolva: én a multitabelettát is a keringetőre csatlakozó adagolóba tettem. Korábban kérdeztem, hogyha nem járatom 24 órát a szivattyút, innen megmarhatja-e a fóliát a klór? Erre nem kaptam választ. Nálam akkor jár a szivattyú, ha benne vagyunk, jár, ha "programozva" van a fűtés, egyébként ki van kapcsolva.

Még egy kérdés, ami nem jakuzzis:
A vizet hová engeditek ki? Én a füvet locsoltam vele, a tuja sort nem mertem. Ha algás, akkor az még jó is a növényeknek, de a klóros víz, mégha kevés is a klórtartalom, mehet a tujákra, vagy a paradicsomra?

(#1783) Vesa válasza DQ (#1782) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Jacuzzi más tészta, mint a kerti medencék. A tabletta akkor marja meg a fóliát, ha közvetlenül érintkezik vele. Mivel nem látom, hova van téve, nem lehet így mit mondani arra, hogy nálad konkrétan mennyire rizikós a dolog. Kerti medencénél alapszabály, hogy kizárólag adagolóban használható a tabeltta, ahol vízzel oldódva kerülhet csak ki onnan az anyag, direkt nem tud érintkezni a fóliával.

Azt is nehéz így megítélni, mennyire jó ötlet vegyszert forgatva fürdeni (főleg egy jacuzziban, ahol ázik az ember órákat is akár). Medencénél szintén alapszabály, hogy vegyszert csak akkor teszünk a vízbe, amikor nem vagyunk benne. Még adagolóban is! Klórsokk után sem szoktunk bemenni a vízbe, meg kell várni, amíg normál szintre bomlik a klór. Én biztos nem ülnék bele úgy, hogy közben a szivattyú tolja rám az oldott klórt és egyebeket. Nincs erre vonatkozó útmutató a jacuzzi kézikönyvében?

A tudomány a valóság költészete!

(#1784) DQ


DQ
tag

Köszönöm!
Stickermajom is kérdezte az adagolót a 1776-ban, s Ő tett fel egy linket arról is, hogy az hogyan néz ki. (Tetszik a videóban, hogy az abban szereplő tabletta leírása 1-3 mg/l közé teszi az ideális klórértéket, van ahol 1.3-1.7-ről lehet olvasni, de a leggyakoribb a 0.6-1. A videóban a fószer 2 szemet tesz bele a 20 g-osból - én felet. Vannak, akik egyszerűen hypót öntenek bele. A medencék világa egy külön tudományág! :-))
Maga a tabletta nem érintkezik konkrétan a fóliával, de az adagoló gyakorlatilag a fóliára ül, de akkor így nincs veszély, különösen, ha lassan oldódóról van szó, még akkor sem, ha nem jár a keringető.
Mi azért ülünk keringetés közben a jakuzziban, mivel lassan oldódik a szer, nem kapunk tömény adagot. Igaz, csak egy mozdulat és ki lehet emelni az adagolót...
A lírás meg nem foglalkozik ilyesmivel. Vagy csak annyira felületesen szaladtam át rajta?

(#1785) brembo


brembo
tag

Sziasztok!
Van itthon egy 4,5 méteres köralakú fémvázas medencém (kb. 14 m3 vízmennyiség), amit egy homokszűrővel tartok tisztán immáron 3. éve nagy megelégedéssel. Most azonban elakadtam, egyszerűen nem tudom kitisztítani, mintha egyre zavarosabb lenne, pedig szinte egész nap megy a szűrő. Ph-ra figyelek, klórszint is rendben volt, volt egy kis zöldülés, azt az algaölő szépen leszedte, felporszívóztam, azonban maradt egy enyhén zöldes zavaros szín, amit pelyhesítés után sem tudok megszüntetni (korábban ilyenkor ment egész éjjel a szűrő, és reggelre kristálytiszta lett). Már az az érzésem, hogy szűrő nem működik megfelelően. Mintha csak forgatná a vizet. Backwash funkciót szoktam használni, általában dzsuvás víz jön belőle, de most nem koszos, ami kijön belőle. Lehetséges ilyen, hogy pl. a homok letapad, vagy ilyesmi? Van tippetek, mi lehet a baj?

(#1786) stickermajom válasza DQ (#1784) üzenetére


stickermajom
addikt

Ahogy nézem az adagolón csak átmegy a víz, nem a tablettán keresztül tolja, így szerintem nem gond ha benne van fürdés közben. Kivéve, ha belerakod a 20-as tablettát, kinyitod teljesen, lefeded a tetejét és ezzel gyakorlatilag lesokkolod, ahogy én tettem. :D Volt ma meglepetés, el is maradt az esti fürdőzés.

(#1787) FőDudu válasza Vesa (#1783) üzenetére


FőDudu
addikt

Mi siman furdunk benne. Marmint klorsokk vagy tabletta berakas utan is. Pl ma is a medenceben voltam, befogtam a skimmer csovet amig a nejem a szivattyu elosxurojebe berakta a nagy multi tablettat. Aztan furodtunk tovabb.

Klor felmegy kb 3-4 mg/l ertekre (13m3 kap mondjuk 40g gyorsklort), de attol semmi bajunk nem lesz.

Gyerek koromban a strandon vodorrel hordtak a klort a medencebe, a labmosoban kb ropogott a talpunk alatt.

Soha senkinek nem lett baja.
Kicsit tulzasnak tartom a sok ovatoskodast.

FőDudu

(#1788) FőDudu válasza brembo (#1785) üzenetére


FőDudu
addikt

Afrikai homok?
Mostanaban kb minden esoben volt.
Ha nem takargatod, akkor eselyes.

FőDudu

(#1789) Vesa válasza FőDudu (#1787) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Nézd, ez mindenkinek saját felelőssége és döntése. Ha Te így érzed, akkor így használod. Én nem így teszem, mivel azt semmi nem indokolja, hogy fürdés közben aktív vegyszerezés történjen, a fordítottja viszont jelenthet kockázatot! Még ha nem is arra kell itt gondolni, hogy direkt mérgezést kap az ember (ahhoz nagyobb adag kell, de mondjuk szálloda medencénél is volt már rá példa, hogy a vendégek a kórházban kötöttek ki, mert a szakik elrontották az adagolást). Otthon ez nyilván nehezebben áll elő, de mint írtam, semmi nem indokolja, hogy arra a pár órára ne vegyem ki a vegyszert amíg a medencében vagyunk. Már csak a gyerekek miatt sem hagyom benne, mert miért vállalnék bármiféle kockázatot?

A tudomány a valóság költészete!

(#1790) brembo válasza FőDudu (#1788) üzenetére


brembo
tag

Nem tudom, azt is felszedné a porszívó, de hiába porszívózom, nem akar tisztulni. Nem mondom, hogy néha nem felejtem el, de többnyire le is van takarva.

(#1791) spiky03


spiky03
veterán

Ezt a vizet helyre lehet honzi még valahogy?
link

Klór sokk sajnos nem játszik mert vasas a víz és kicsapja.

Dewant meg algicid van benne meg PH minusz.
12 órát ment a vizforgató, kicsit tisztult.

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#1792) stickermajom válasza spiky03 (#1791) üzenetére


stickermajom
addikt

Megkérdezhetem, hogy ez milyen medence? Szezonvégi leárazásoknál szeretnék kifogni valami hasonlót.

(#1793) spiky03 válasza stickermajom (#1792) üzenetére


spiky03
veterán

Meg, de nem árulom el. :D;]

Ilyen
link

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#1794) Vesa válasza spiky03 (#1791) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Vissza lehet hozni, de klórsokk nélkül aligha fog menni, eléggé opálos már. PH-t mértél? Kútvízzel töltesz medencét?
Ha magas vastartalmú a vízetek, akkor esetleg próbálkozhatsz valami ilyennel (bár ezt ideális módon feltöltéskor legjobb a vízhez adagolni, mert eleve megköti a vas-ionokat és onnantól nem lesz ezzel probléma, hacsak utána nem töltesz megint a magas vastartalmú vízből).

Én a helyedben:
- Vasat megkötném vegyszerrel/kipucolnám
- PH-t beállítanám az ideális szintre (7,2-7,4)
- Klórsokk éjszakára, letakart medencénél!!
- Pelyhesítő, hogy ki tudd szedni a dzsuvát
- Kombi tabletta folyamatosan, amikor nincs használatban a medence.

És persze a vízforgató menjen ezerrel, küldje át a szűrőn a medence vizét legalább napi kétszer (nem tudom mekkora és milyen szűrőt használsz).

Az nem lesz járható út, hogy a vastartalom miatt (barnulás) nem használsz elegendő klórt, mert gyakorlatilag az fertőtleníti/tartja tisztán a vizet, és az is csak akkor, ha a PH megfelelő.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#1795) spiky03 válasza Vesa (#1794) üzenetére


spiky03
veterán

Pht mértem, kicsit több volt mint ami jó ezért raktam bele PH minuszt.
Meg bele az Algi cidet amit a Dewanhoz ajánlanak, mert a vasas víz miatt azt használom már csak.
Mert a kombi tablettától is kijött a vas a vizben első évben, amikor azzal kezdtem.
Így utána tértem át a Dewanra, mint a szomszédok.

A medence folyamatosan le van tekerve, amikor nincs használatban.

Lehet akkor már csak a víz csere segít.

Mondjuk elég jól bírta eddig, mert még az első víz van benne.

A vizforgatot meg szombat óta megy napi 12 órát.

Igaz a múltkor amikor a nagy eső volt, akkor teljesen megtelt a mednce, így engedtem le belőle meg töltöttem rá új vizet.

Köszi azért a tippeket.

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#1796) brembo válasza brembo (#1790) üzenetére


brembo
tag

Most porszívózás közben feltűnt, hogy a bejövő ágon visszajön a dzsuva, magyarán a szűrőm nem igazán szűr (Intex 6m3/h homokszűrő), ez lehet a probléma. Csak nem tudom, ez mitől lehet? Most cseréltem benne homokot, a módváltó is szépen működik, nincs eltörve. Hogyan tud még tönkremenni a szűrő?

(#1797) stickermajom válasza spiky03 (#1793) üzenetére


stickermajom
addikt

:R

(#1798) DopeBob válasza brembo (#1796) üzenetére


DopeBob
addikt

Nincs benne túl nagy szemű homok?

MZ/X

(#1799) brembo válasza DopeBob (#1798) üzenetére


brembo
tag

Szerintem a belevalót vettem, de megnézem. Ez okozhatja?

(#1800) stickermajom


stickermajom
addikt

Ezeknek a papírszűrő tisztító vegyszereknek van értelme? Heti kétszer kitakarítottam eddig csapvízzel, de én is tapasztalom, hogy sokat csökkent az áramlás.
Vagy érdemes lenne megpróbálni a szűrőlabdákat helyette? Ez még mindig csak a kicsi felfújható Lay-Z Spa, a műanyag szűrőház a víz alatt van az oldalán. Használható egyáltalán a labda ilyenkor?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.