Hirdetés
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Őskoczka
- KISDUCK: Lamax NoiseComfort ANC párna csere
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- RIOS Gépház: Frissültek a felhasználói adatlapok, beállítások, fórumos aláírások
-
LOGOUT.hu
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
zgospel
őstag
Sziasztok,
Karácsonyra terevezek manuális objektívet vásárolni Canon 550D-re 50mm vagy kisebb gyújtótávolsággal, nagy fényerővel (f2-vel már ki lennék békülve
). Lenne esetleg valamilyen típus amit ajánlotok? Illetve ennek megfelelően egy jóféle adapterre is szükségem lenne hozzá, hol lehet ilyet kapni illetve milyet érdemes? Edigitalon csak hamát találtam, azt a márkát pedig szívem szerint hanyagolnám, 220voltban meg egyáltalán nem is árulnak.
Elsősorban videózásra használnám, szerintem olcsó és jó alternatíva egy manuál obi, hiszen videózáskor úgyis mindent kézzel állítgat az ember.
Ebay és egyéb külföldi rendelés kizárva.
-
spanyoll
addikt
A régebbi Nikonoknak milyen bajonettje van? Olyan mint a mostaniaknak nem? Csak mert ha igen akkor lenne egy obim talán pluszban ...
-
fattyu
veterán
-
ballington
addikt
Hi,
Macro obik érdekelnének, 50 és 100 mm közötti gyútávval, manuál fókusszal, M42 és min. 1:2-es leképezéssel. Miket érdemes nézegetni?
-
copass
veterán
sziasztok!
szeretnék egy nagy látószögű 28mm nagy fényerejű obit, amit feltudnék pakolni egy canon 1100D-re.
mik a feltételek és a lehetőségek, előre is köszönöm a válaszokat. -
BEE
addikt
válasz
attilav2 #1983 üzenetére
A Nikonnál van valami mizéria a régi bajonettel, de ezt nem tudom pontosan,
tőlük kérdezd meg.
Mivel filmen már a 24mm is erős nagylátó, ezért alatta nagyon kevés
obi készült, az is többnyire halszem, nehezen fogsz találni olcsó
régi obit, ami APS-C-n is nagylátó.
Próbálj meg vadászni egy 16-45-öt, kezd jóárasodni, néha már 50ezer
körül kínálják.
Pár éve a használt K-s Zenitart vettem itthon 35 ezerért, tehát a 16-45
már elég ésszerű választás annyiért.BEE
-
Mr.Csizmás
titán
[link] album
-
Zozzant
addikt
-
attilav2
őstag
válasz
Mr.Csizmás #1988 üzenetére
A vivitar manuális nagylátó természetesen nikon objektív így adapter nem kell.
Úgy tervezem hogy csak a kitobjektívet meg a vivitar nagylátót használnám hozzá. Persze M42-höz valóban a pentax az ideális, de manuális nikon obi azért több akad mint K. -
attilav2
őstag
válasz
Mr.Csizmás #1984 üzenetére
Gondolkodtam, a nikonra váltás egyszerűbb de anyagilag rengeteget buknék rajta az biztos, és mivel a vivitar obim manuális, természetesen fényt mérni sem lehet vele, azt az alapobival kell majd, szóval minden nagylátózás előtt obicsere szükséges. A Zenitar K beszerzése meg elég necces.
Mit javasolsz? Próbáljak meg egy K-s zenitart berendelni, vagy váltsak nikonra? Mennyiért vennéd át az m42 zenitart? A K100D-t vajon mennyiért vinnék el? -
Balageaxe
csendes tag
Sziasztok!
Ilyesmiket keresek:
- Super Takumar 50mm f1.4
- Carl Zeiss Jena Tessar 50mm f2.8
- Pentacon 50mm f1.8
- Helios M44-6 58mm f2
- Carl Zeiss Jena Biotar 70mm f1.5Ha esetleg van valakinek eladó, ne habozzon!
üdv
Balage -
attilav2
őstag
Sziasztok
Jelenleg egy Pentax K100D Super-em van, ami érdekel mint fotótéma a régi épületek templomok templombelsők, ezért a nagylátó a kedvenc perpektívám. Most egy m42 zenitar 16mm halszemet használok adapterrel. Gondolkodok azon hogy esetleg az ebayről rendelek egy K bajonettes változatot 30k körül lenne+áfa+vám, szóval nem tudom mennyiből jönne ki mire ideérne, oroszoktól hozzák. Persze a K bajonettessel macerásabb a fénymérés mert full manuális módban kell használni, míg az m42-nél elég csak rekesz előválasztársra állítani a gépet csavargatni a blendét és máris számítja a zárat. Viszont a kényelem nagy úr és akkor nem kell csavargatni az adaptert ha obit cserélek. Tudtok esetleg magyarországi forgalmazót mondani a zenitarra, mert hitelkártyám nincsen így ebay csak akkor müxik ha megkérek ismerőst vagy tesómat, de a vám+áfa miatt félek hogy nagyon magas lesz az ár. Ha lenne egy hazai forgalmazó aki tudna árat mondani, beszerezni, jó lenne. Ez lenne az egyik lehetőség.
A másik hogy mivel már páran piszkáltak a halszemperspektíva miatt ezért esetleg szereznék egy manuális 17mm esetleg 17-28mm K-s obit, de nemnagyon tudok angolul, hogy milyen keresőkifejezéseket használjak az ebayen hogy jó találatokat kapjak, itthon találni manuális nagylátó K-sat meg gondolom esélytelen. Aztán az is egy lehetőség lenne hogy nézek m42-es nagylátót 17mm eset vagy zoomot azt talán kis hazánkban is találni, szokott lenni az a nagy országos fotóbörze, csak nem tudom mikor, valami linket tud vki?
Ami még megfordult a fejembe hogy mivel van egy Vivitar 17-28mm nemhalszem obim nikonhoz (merthogy van filmes nikonom), ezért vázat cserélek inkább mondjuk [D3100-ra]Ilyen a vivitar obi:
[link]
[link]
Emiatt érdemes lenne váltani nikonra? Persze tudom hogy a zenitar fényereje jobb, de az mégiscsak halszem ez meg nem. -
nesa
veterán
Van egy elado atalakitott Pentacon 135/2,8 nikon veggel (nem visszaalakithato) vegtelen termeszetessen nincs kb 8 meterig jo, viszont a szepseg benne hogy apro trukkel felmegy olympusra is, ott viszont boven van vegtelen.
-
Zinho
aktív tag
Marhajó, szombat óta dekkol a vámon az M42 adapterem
Én meg már hétfőn ki akartam próbálni a Heliost meg a Jupitert... -
spanyoll
addikt
Hú de megcsavarodott akkor most az egész
Végül mi lesz és mi nem?
-
Stitch
őstag
válasz
Mr.Csizmás #1975 üzenetére
Igen, fénymérés csak középkategóriától felfele működik (d300-ra ez már érvényes), de most az élesség visszajelzésről volt szó.
Még te idéztél valami külső forrásból: "Így normál (plusz lencsetag nélküli) adaptert használva nem lesz végtelenre állítható az élesség. Elfelejthetjük a fénymérést is (alacsony kategóriás gépeken), élesség visszajelzésünk viszont alapból lesz." [link].
Na, végül csak kiderült eszik-e vagy isszák.
-
Stitch
őstag
válasz
Mr.Csizmás #1973 üzenetére
Legjobb tudásom szerint a Nikon dSLR-ek, manuális objektívvel az elejükön, mindenféle chipes adapter nélkül jeleznek vissza élességet.
Nem használtam még Nikon gépet MF objektívvel, de gondolom hasonlóan kell működnie, mint Canon esetében. Kell egy aktív fókuszpont, majd félig lenyomott expógomb mellett kell kézzel élesíteni és ha a gép a kiválasztott fókuszpontban helyesnek véli az élességet, akkor a keresőben (d300) felvillantja a bal alsó sarokban lévő (élesség-visszajelző) pöttyöt és beállítás szerint még csipog is egyet.
-
Stitch
őstag
-
spanyoll
addikt
válasz
Mr.Csizmás #1969 üzenetére
Ez szerencsére pont egy 50 f/2-esre kéne, de könnyen meglehet, hogy csordogál majd hozzá később még 1-2 manuál obi, aztán akkor tényleg zavaró lehetne.
-
spanyoll
addikt
válasz
Mr.Csizmás #1967 üzenetére
NA! Jogos, akkor keresek valamit és rendelem is szerintem. Köszi
mod: ja és venni a helioshoz 2 kupakot, mert az valamiért nincs
-
Balageaxe
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás #1963 üzenetére
Elég nagy baj, igen...
+Sikerült félreértenem akkor a #13-ast... -
Balageaxe
csendes tag
Na megvan a Nikon-m42 átalakító, fókusz visszajelzés nincs. Szóval aki írta, hogy lesz, TÉVEDETT!
-
spanyoll
addikt
Ez Nikon , nem Canon
Azért kéne elvileg lencsés mert a Nikonoknak ha jól tudom kisebb az aknája, ergo nem tenne a legjobbat neki egy lencse nélküli ...
Ezért kéne a lencsés, hiába rontja a minőséget (megaztán azért a pár ezer forintért egy próbát megér).
A kérdés már csak az, hogy mennyire van különbség adapterek között, mert láttam 10$ért is, de 20-25ért is. Na mindegy, várom a tippeket chipes és anélküli verzióra -
zolka78
senior tag
-
spanyoll
addikt
Most készülök venni a d300-amhoz egy átalakítót, mégpedig egy helios 44m 2/58 miatt.
Fentebb azt írtátok, hogy ehhez csak lencsés adapter jó, különben nincs végtelenem.
Milyen tudnátok ajánlani? Nem feltétlenül kell chipes, bár nem hátrány -
zolka78
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #1953 üzenetére
Ez bizony így van. Éppen ezért már sokszor sok a lakásban az 50mm, főleg ha a fotózni kívánt alany még gyorsan is mozog.
(#1952) Zinho: Nem az a bajom, hogy nem tudnám megcsinálni, vagy, hogy nem tartaná benyomva az átalakító. Az a gondom, hogy ha állandóan be van nyomva a blendebeugrasztó akkor nem húzza be a lamellákat f11 fölött, egy lazább rugó miatt. Ha csak simán beugrasztom akkor minden blende állás rendesen mükszik. Ja, és én már be vagyok sózva
.
-
zolka78
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #1950 üzenetére
Esetleg, ha megjön az átalakítóm
. De 50mm gyútávval nem a legjobb fotózni a cicákat a lakásban. Hacsak nem pihennek.
-
zolka78
senior tag
válasz
Zozzant #1948 üzenetére
Nem, nem az MC. Ahogy utána néztem egy kicsit jobban az MC az a komolyabbik változat, az már azért túl szép lett volna ilyen áron. Még nem jött meg az átalakítóm de nem bírtam magammal. Állvány elő, és kézzel befogtam az obit a bajonettbe, hogy tudjak 1-2 képet lőni. Mivel a bajonettbe nem tudom benyomni a blende beugrasztót, így értelemszerűen mind f/1,8. Ennél azért már pöcsöltem, hogy eltaláljam az élleség síkját. Főleg, hogy egyik kezemmel fogom a géphez, a másikkal meg élességet állítok. Ráadásul így fénymérés sincs, tehát nekem kellett a hasamra ütnöm. De azt kell mondjam sokkal jobban meg vagyok elégedve mint gondoltam.
-
Zozzant
addikt
válasz
zolka78 #1947 üzenetére
Ha nincs rajta A-M kapcsoló akkor digi vázon benyomva kell tartani a pöcköt mert egyébként csak nyitva használható. Ha olyan az adapter hogy benyomja akkor megoldva, ha nem olyan (mint pl. pentax-m42 adapternél) akkor csak szétszedve oldható meg, egy fülpiszkáló műanyag darabot ráhúzva a pöcökre belül, ami kvázi behúzva tartja, szimulálja a nem létező A-M kapcsoló M állását
Ezért jó az A-M kapcsolós ott nem kell pöcsölni, Pancolar MC 50/1.8 ilyen obi, ezek szerint nem ilyened van.
-
zolka78
senior tag
válasz
Zozzant #1946 üzenetére
Valami ilyesmi lehet a dolog mögött. Ha jól gondolom akkor ezeknél az obiknál szintén csak az expozíciókor ugrik be a blende a helyére, feltételezve azt, hogy olyan gépen használjuk amire tervezve volt. Ha így van akkor a rendeltetésének megfelelően működik. Az más kérdés, hogy átalakítóval mindig be van nyomva a pöcök.
-
zolka78
senior tag
válasz
Zozzant #1942 üzenetére
Ja ja. Én is ezen agyalok egy ideje, hogy fog-e nekem kelleni az f11 feletti rekesz, de nem valószínű, eddig se nagyon mentem e fölé, makrózni meg még nem akarok. Viszont leszedtem az obi seggét és egy rugó az ami már öreg benne, picit lazábbnak tűnik mint a többi és amikor a beugrasztó pöcök feszít, akkor ebbe már nincs meg az erő, hogy behúzza még jobban a lamellákat, nyugalmi állapotból viszont gond nélkül behúzza f22-nél is. Viszont meglepett, hogy kellemes műszerolaj szaga volt az obi belsejének.
(#1944) Dr V: Én is chipes adaptert rendeltem, csak olvasgattam egy kicsit és sokan panaszkodnak, hogy néha téveszt. Akkor már csak a szememben bízhatok.
-
Dr V
őstag
válasz
zolka78 #1941 üzenetére
Vannak olyan adapterek, amiken van chip, azzal lesz fókuszvisszajelzés a vázon. Az oit csak AV v manuális módban tudod használni.
A rajzolata sztem kiváló, ennyi pénzért nem létezik jobb. A kitobit, belépő kategóriát röhögve lehagyja (igaz "csak" 2.8as rekesztől). googleba keress rá, vannak összehasonlító, tesztelő fórumok. -
zolka78
senior tag
Remélem is, hogy jól jártam. Bár az anyagiakat tekintve eddig minden jó. Nem ismerem ezt a M42 manuális obi vonalat. Annyit látok, hogy vannak akik nagyon szeretik és baromi jó minőségű képeket tudnak összehozni velük filléres befektetéssel. Majd meglátjuk nekem mennyire jön be. Nem hiszem, hogy állandóra rá gyógyul a gépemre, de azért használni fogom ha jó lesz a képminősége. Nálam azért negatívum a kis kereső kép, ezzel azért nem lesz olyan leány álom az MF.
-
Dr V
őstag
válasz
zolka78 #1939 üzenetére
Jól jártál nagyon. Én egy pentacon 1.8/50est vettem 4000ért+posta. Holnap jön meg, az adaptert pénteket veszem át... már alig várom. A 40d-m örülni fog, kicsit többet fogom most használni
Viszont azon gondolkozom, h kéne valami tényleg nagylátószögű (ekv.28 alatti), szép rajzolattal, de azok drágábbak. Mind1, ez még a jövő zenéje.
-
zolka78
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #1938 üzenetére
Jó neked, én meg most bosszankodom meg türelmetlenkedem mert már használhatnám, de csak barkácskészlettel tudnám jelenleg rá rakni a gépemre. Pedig nem érdekeltek a manuál obik, de ez potom pénz volt.
-
zolka78
senior tag
Na megvettem a Carl Zeiss Jena Pancolart. Szerintem a korának megfelelő állapotban van. Van 2 kisebb hibája, ha ez egyáltalán hiba. Az egyik, hogy a fókusz gyűrűt 0,45 méteres jelig sokkal nehezebben lehet tekerni mint a fölött a végtelenig. Egy picit szorosabb addig és utána lazábban lehet tekerni. De mindenképp simán és egyenletesen mozog a fókusz gyűrű, nem akad. Gondolom efölött a távolság fölött használta a tulajdonosa a legtöbbet és sokkal jobban bejáratódott. A másik amit csak itthon vettem észre az az, hogy ha folyamatosan be van nyomva a blende beugrasztó pöcök, akkor f11 fölött már nem szűkíti a blendét, ha tekerem a blende gyűrűt. Viszont ha beállítom a blendét és csak utána ugrasztom be a pöcökkel akkor minden úgy működik ahogy az kell. Minden egyes rekesznél rendesen a helyére ugrik a blende úgy ahogy az kell, akárhányszor ugrasztom a helyére a pöcökkel. Simán és akadás mentesen járnak a lamellák. Ez akkor lesz gondolom probléma ha az átalakító folyamatosan benyomva tartja a pöcköt és csak akkor kerülnek a helyére a lamellák ha rekeszt állítok. Erre esetleg valaki tud megoldást? Amúgy meg a rendeltetésének megfelelően működik. A lencsék sérülés mentesek, nem karcosak, nincsenek elmozdulva. Bent sem láttam semmilyen sérülést, vagy piszkot. Összességében tetszik, főleg, hogy kicsi. Egy bajom van most már, várni kell míg megjön az átalakító, de qv@ messze van Kína.
-
Mr.Csizmás
titán
valami 135/1.8-as van elérhető áron jelenleg? (nem most akarok venni, csak tervezek...fényerős tele kellene)
-
zolka78
senior tag
BEE, Zozzant, köszönöm a válaszokat. Azt hiszem akkor benevezek rá, ha nem jön be, hogy manuálissal kell baszkodni akkor még mindig eltudom adni, nem bukok rajta. Kíváncsiságból, meg tapasztalat bővítésnek jó lesz. Persze ha leesik tőle az állam az még jobb.
-
zolka78
senior tag
Sziasztok, ajánlottak egy Carl Zeiss Jena Pancolar 50/1,8 manual obit 7e forintért, ha jól megy 5e-ig le tudom alkudni az árát. Na most az a helyzet, hogy még nem használtam manual obit, nem is gondoltam még rá, hogy kéne egy manual prime, de ez még nem egy nélkülözhetetlen összeg, gondolom ennyiért meg is lehet szabadulni tőle. Érdemes ilyen lencsével foglalkozni, használható a képminősége? Egy Canon 500D vázam van, gondolom érdemes chippes adaptert beszerezni hozzá. Kéne egy kis infó ha valaki ismeri.
-
Mr.Csizmás
titán
-
Chance
tag
Köszi a válaszokat!
Egyébként Yashica analóg gépen volt használva eddig.
És mi a véleményetek erről?
[link] -
Dr V
őstag
-
Chance
tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Egy Nikon D3100-as gépem van, és ehhez szeretném használni a családban található Yashica/Kyocera objektíveket (fix 50 1.8, 35-70 macro 3.3-4.5, és 70-210 4.5). Nem használtam még manuális objektívet eddig. Milyen adapter kellene a géphez, hogy menjen, illetve mi nem működhet/ működhet megfelelően velük?
Köszi a választ!
-
BEE
addikt
A Biotarról itt találsz véleményezhető írást: [link]
Ugyanott lent Helios 44, ami a Biotar ruszki koppintása, de igen jól sikerült,
és olcsón beszerezhető.
Heliosról találsz infót ha ebben a topikban visszakeresel.Revue cuccok mind más gyártók átcimkézett darabjai,
ki kellene deríteni hogy az említett obinak ki az eredeti gyártója.BEE
-
Dr V
őstag
Üdv!
Szerintetek melyik a jobb lencse: Carl Zeiss biotar 58/2 vagy Revuenon 55/1.4? Portré és természet képek lenne a fő feladatköre.
-
törölt tag
válasz
spanyoll #1920 üzenetére
Szia. Nikon vazakkal csak akkor kapsz vegtelen fokuszt ha lencses adaptert veszel, de a hatranya sajnos az, hogy a plusz lencse nagyon lerontja a kepminoseget. Canon vazakkal nincs ilyen gond, mert a Canon tukorakna nem olyan mely mint a Nikon gepek tukoraknaja. Nekem is van otthon Helios 58/2 obim es vettem is adaptert lencsest es lencse nelkulit is. Ugy gondolom, hogy a Helios nem lesz igazan hasznalhato egy lencses adapterrel, tobbet elersz ha inkabb veszel egy 50mm 1.8-at helyette. Persze probalkozni lehet vele, de nagyon zavaro, hogy a plusz lencse drasztikusat ront a kepminosegen.
-
spanyoll
addikt
Sziasztok! Első körben az lenne a kérdésem, hogy ajánljátok-e egy d300ashoz egy helios 2/58 obi miatt az adaptervételt (persze később még jönne hozzá 1-2 manuál obi)?
A másik, hogy az én vázammal lehetne-e már végtelenre állítani a fókuszt vagy sem?
Ja és ha szerintetek megéri meg minden akkor milyen adaptert ajánlotok? -
Zinho
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #1917 üzenetére
És vajh érdemes lenne várnom egy 37a-ra ami ugye picit fényerősebb, vagy ennyi pénzért teljesen jó ez is? Azok mintha egy picit azért drágábban kelnének el.
-
Zinho
aktív tag
Sziasztok!
Jupiter 11a 135/f4-ről ki mit tud nyilatkozni?Öt és fél ezer ft lenne.
Olympus gépre menne, +közgyűrűsorral; gondoltam belekóstolok a makrózásba, nem túl nagy anyagi ráfordítással... -
Mr.Csizmás
titán
válasz
nilsmasters #1907 üzenetére
eszerint fix 50/2 a chip programozása.
megoldás: chip felejtős, full manual módban tekergetni.
(#1914) Clemi részemről
arc...
-
Clemi
veterán
válasz
Mr.Csizmás #1908 üzenetére
Nos megmértem mindenféle módon ahogy csak hozzáfértem a felülethez, de nekem az a 0,6 mm hiányzik, vagyis csak 1,4 mm a vastagsága.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Balageaxe #1911 üzenetére
passz, én 4/3 rendszeren használtam M42-t, a fénymérés az kb. szemre volt (amúgy van a 4/3-on, és stabi is), szal M mód, záridő saccolás, meg rekesz, aztán hoci neki egy tesztkép, és az alapján állítottam, vagy kezdtem a fotózást. fentebb pár képet belinkeltem, mind M42, ja és fontos hogy raw-ba fotóztam, így könnyebb korrigálni az esetleg sötét-világos elhúzást (ami a pontatlan fénymérésből adódik)
-
Balageaxe
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás #1910 üzenetére
Köszi! Fókuszt akkor tudja majd, de fénymérés vajon miért nem lesz? Ez a rész még nem tiszta...
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Balageaxe #1909 üzenetére
Nikon/Fujifilm (F-bajonett): sajnos az objektív-érzékelő távolság szempontjából problémás rendszer, mivel ez meghaladja az M42 rendszerét. Így normál adaptert használva nem lesz végtelenre állítható az élesség. Elfelejthetjük a fénymérést is, élesség visszajelzésünk viszont alapból lesz.
Előfordulhatnak az adott objektívre jellemző kompatibilitási problémák is. Például némely modell túl mélyre nyúló lencsetagja, vagy hátsó szűrője, egyes fullframe érzékelős Canon vázakon túlságosan belóghat a tüköraknába és gátolhatja a tükör mozgását. Vásárlás előtt mindig célszerű körbenézni a weben, hogy a kiszemelt objektív mennyire problémamentes a használt gépvázon.
kopizni egyszerűbb volt most, mint összeszedni a gondolataimat
-
Balageaxe
csendes tag
Sziasztok!
Most bukkantam erre a témára, hátha Ti tudtok válaszolni nekem. Van egy Nikon D5000-m, amire tennék régi m42-es obikat. Rendeltem próbára egy lencsés (hogy legyen végtelen) adaptert, de még nem jött meg. A kérdés, hogy fog működik a fénymérés illetve a fókuszálás vele? (Természetesen M v A módban)
köszi!
Balageaxe -
nilsmasters
csendes tag
Sziasztok!
Canon 450D + chipes M42 adapter + Jupiter 135/3.5 MC.
Az adapter fix 50mm-t és f2.0 rekeszértéket küld a váznak. Nyitott rekesznél jól működik az AF visszajelzés és a fénymérés is viszonylag pontos. De amint elkezdek lerekeszelni, a fénymérés egyre bizonytalanabb, túlexpos lesz a kép. Minél jobban rekeszelek, annál nagyobb korrekciót kell beállítani. Ennek mi lehet az oka?
Kipróbáltam egy Helios 2/58-al is, ott is ugyanez a jelenség.Létezik olyan chipes adapter aminél tudom a vázon állítani a rekeszértéket? Tehát ha az obin beállítok 5.6-ot, akkor a vázon is be tudjam állítani ezt az értéket.
nilsmaster
-
Clemi
veterán
válasz
Mr.Csizmás #1904 üzenetére
-
Clemi
veterán
Megcsináltam a fotó sorozatot a régi praktika objektívekkel. Jellemzően a 35-ös, és az 50-es objektívnál jelentkezik az élesség hiánya, és az a bizonyos fényudvar teljes nyitott rekesznél. A 135-ös objektívnél valamiért nem ott van a fókusz, ahol én látom a keresőben, és a gép is rosszul érzékeli a fókuszpontot, mert teljesen máskor adja a hangot, mint amikor megtaláltam a legélesebb pontot.
Nem tudom hogyan lehetne orvosolni ezt a gondot, de jó lenne, ha tudnám az obikat használni teljes nyitott blendével is.Megjegyzés: Minden képet úgy készítettem, hogy a keresőben a legélesebb képet lássam, és nem hagyatkoztam a gép visszajelzéseire:
-
Clemi
veterán
válasz
Mr.Csizmás #1900 üzenetére
Csinálok hamarosan néhány képet a szabadban is. Egyébként mindegyik kép egy régi Praktika M42-es objektívjei voltak Egy Pentacon Multi Coating 1.8/50, és egy Carl Zeis Jena MC Flektogon 2.4/35 obival.
Van még egy Pentacon auto 2.8/135-ös telém is, de annál a gép autó fókusza teljesen mellé mér.
Új hozzászólás Aktív témák
- Helios 44M-4 2/58 (Nikon F) eladó!
- DJI Mavic 2 Pro + Fly More Combo + Propeller Guard - Ingyen GLS házhoz vagy autómatába!
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel, (1835 / 4500 / 4000 / 5200 / 600 expoval )
- Fotó állvány eladó
- Canon EOS M50 MII MILC fényképezőgép + Canon EF-M 18-150 mm f/3,5-6,3 IS STM objektív eladó
- BESZÁMÍTÁS! 32GB G.SKILL Trident Z Royal 3600MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 8GB I 256 GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Apple AirPods Max (2024), Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest