Hirdetés
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Őskoczka
- KISDUCK: Lamax NoiseComfort ANC párna csere
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- RIOS Gépház: Frissültek a felhasználói adatlapok, beállítások, fórumos aláírások
-
LOGOUT.hu
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kerio
őstag
Eladó egy szép Helios 44M-6+M42 adapter ha kell
-
Felhős volt ugyan az ég, de az ISO400 és a stabilizátor segített. A második kép lehet nem f5.6 mellett, inkább f8-f11 érték körül készült, de nem tudom pontosan megmondani, lévén ez még a régi teljesen manuál rekeszeléssel működik.
Egyébként imádom ezeket a "régi" objektíveket, számomra sokkal élvezetesebb úgy fotózni, hogy tudom mit csinálok, nem csak lenyomom a gombot, fókuszál helyettem az AF és a beállított rekesz mellett elkészül a kép. Jó, a fénymérést még nem tudom minden esetben saját fejemből, de erre ott van a beépített fénymérő, ami mindig jól jön. -
-
sabeur
csendes tag
Halihó,
Igen, volt 1 de elvitték elég hamar. Maradt egy darab nem MC-s front lencsén van pár apró karc, de ez olyan lágyságot eredményez, ami miatt nem adom el, pénzt nem kapnék érte az állapota miatt de portrézáshoz használom és nagyon szeretem, sőőt már lehet linkeltem is képet amit ezzel csináltam, de ha nem akkor most pótolom:
2,8-5,6-ig ezt az élességet tudja, emellett a lágyság is megmaradt, nem fotóztam még ehhez fogható obival, bár az anyagi helyzetem miatt meg sem engedhetem magamnak a 100e HUF feletti kategóriát.
-
BEE
addikt
-
sabeur
csendes tag
Nagyon jók az Orosz optikák, Én is próbálgattam a Heliost, teljesen patent állapotban ki lehet fogni fillérekért. A pentaconnak voltak jó üvegei nagyon szerettem a 100/2,8-ast
De az igazi finomság M42-ben a Takumarok voltak, itt is a sima nem SMC-s kiviteleket dícsérik jobban... Ami nekem van 55/2-es az bámulatos képet ad, kategóriájában nem is tudnék ilyen jó objektívet említeni. Lágy, nagyon lágy de mindemellett roppant szépen definiált az éles szakasz. Az 50-esekből a széria gyártásra került manuális obik kategóriájában szvsz a 50/1,4-es Takumárnál nincs jobb. -
BEE
addikt
Majdnem belekaptam a 6x9-be én is.
De a régi roll helyére nem megy be a mostani szabványos és nincs szivem megfaragni a Kodakot...Szép gép, tetszik, így megúszta.
Viszont van több MOM Fotoboxom, egy működő kijön belőlük és már embert is találtam
aki tud kezdeni valamit a rugókkal. Igaz "csak" 6x6, de belefér a roll.
Csak a laborálással leszek meglőve, mert azt nem tudom magam megcsinálni.
De egy pár tekercset azért még elpazarlok !BEE
-
sabeur
csendes tag
Ezt találtam a mai fotózásból, remélem majd lesz jobb is, hétvégén talán több időm lesz barangolni :-)
-
sabeur
csendes tag
Halihó Stich :-)
Egy hagyatékot vettem meg, és a leírásban olvastam hogy van benne egy 85/2-es.
OM1 váz, patent állapotban
Zuiko 35/2,8
Zuiko 50/1,8
Pneumatikus Hama kioldó, nah mondom még ilyet se láttam :-)
és a már említett 85/2-es úgy sikerült leütnöm, hogy a 85/2-es ára környékén jöttem ki belőle. Ahogy nézegetem 200Eur alatt nem nagyon mozog ez az obi, hát kb ennyibe ütöttem le a set-et.
Épp a délutáni sétából jövök, és persze lőttem is pár kockát. ha lesz időm teszek fel majd.Te kitől vetted a tied?
-
sabeur
csendes tag
Köszönöm,
Valójában a CA nem zavaró, ha emberi léptékkel nézzük a képeket amit a manuális objektívvel készítünk. Úgy veszem észre magamon, hogy néha elmegyek maximalista irányba, ami a technikát illeti. de élményben mégis mások ezek a régi üvegek. Példaképp mindig a jó öreg Zeiss Ikont hozom fel amivel annó lőttem pár rollt, félelmetes élmény, 6x9-es színes negán. Fix lencse, és annyira spártai, hogy kb 3-4 lencsehibát vitt magával, amiket a mai objektívek szinte 0-ra redukáltak, köztük egyik a szín szórás :-) (a szak kifejezésekben néhol lehet tévedek, de igazából, mindig élmény orientáltan fotóztam, és ezért picit hiányos a technikai korrektség) A színes negán a szín szórás és a torzítás, olyan egyedi élményt adott, amivel nem találkoztam, pont ez tette érdekessé egyedivé számomra. Persze mondhatjuk, ez a gép, annak idején erőteljesen a FF felhasználásra lett tervezve, itt pedig a szín szórás már nem annyira lényeges momentum. Ez a felület olyan ha közepesen jól kiexponálja az ember, hogy szinte a végtelenségig lehetne nagyítnai és még akkor is éles, nagy hátránya hogy csak távoli képekhez jó, (épület, táj) kb 3m-től volt éles a végtelenig A 6x9-es nega élményhez csak ennyi, :-) Én amúgy a kisfilm megszállottja vagyok, és természetesen a DSLR-en próbálgatom olykor az újonan szerzett optikákat -
Stitch
őstag
Szia!
Nekem is sikerült egy 85/2-őt szereznem.
Annak idején még raktam is fel pár tesztképet.
Milyen szettet sikerült kifognod?
-
sabeur
csendes tag
Valóban így van ahogy írod, nem karcol annyira, bár ez nem egy Zeiss vagy egy Leica üveg, ebben áll a lágyság, élesnek éles, de mégis saját magam is meglepem mikor már 500%-on vagyok és keresem az átmenetet az éles zónát
, érdekes még, hogy a pici fény foltok szélein nagy nagyításnál már előjön a kromatikus abberráció nagyon finoman kékes lilás fényben,
de ez alap helyzetben egyáltalán nem zavaró nem is érzékelhető...
Minden manuális obinál többé kevésbé ezt tapasztalom, természetesen filmen ez nincs meg.
Ha lesz portré majd dobok fel persze, ha érdekel még pár kép, lesd meg a galériámat:jobbára filmes történetek...
Üdv,
Fecó -
BEE
addikt
-
sabeur
csendes tag
Sziasztok,
Nagy szívfájdalmam volt mikor 2 éve eladtam a Zuiko 85/2-esem, de szeret tettem egy setre Német ebay-en és most újra van egy, ami tetszik benne a puritánsága a lágysága, és a roppant kis mérete, már várom mikor készíthetek portrét vele.Szerintem ezeknél az obiknál még szerencsésebb a nem MC-s változatot megvenni, letisztultabbnak lágyabbnak érzem és talán a cromatikus abberációja is csekélyebb... személyes vélemény ;-)
egy gyors próba kép délután:
-
Surfym@n
senior tag
ez esetben csak arra tudok hivatkozni, hogy függhet a fehéredés mértéke attól is, hogy a naphoz (vagy más erős fényű forráshoz) képest milyen szögben tartod a gépet.
a rekesszel kapcsolatban esetleg felmerülhet az a helyzet, hogy maga a rekesz is "segít a tükröződésben - de ez csak erős spekuláció...
-
Jinxx
senior tag
válasz
Surfym@n #1669 üzenetére
A képen a fehéredés szabályos kör alakú, egyértelműen amiatt van, mert a a leghátsó lencsén nincs tükröződésmentesítő bevonat.
Én ezt azért megkérdőjelezném, egyrészt mert valószínűleg más ugyanilyen példányok nem csinálják ezt, legalábbis tudok olyanról akinek ez volt és nem volt vele semmi baja, másrészt ha a hátsó lencse visszaveri a fényt, akkor hogy jön a képbe a rekesz, ami az említett lencse előtt van jóval?!Johnjohn: Nem, nem lukas.
-
Surfym@n
senior tag
A képen a fehéredés szabályos kör alakú, egyértelműen amiatt van, mert a a leghátsó lencsén nincs tükröződésmentesítő bevonat.
Jómagam is Takumarokat szoktam használni digivázon nagy megelégedéssel, azokkal nincs gond (apropó: valaki írta, hogy csak az SMC-s változaton van bevonat --> a super-takumaron is van, csak nem 3 réteg, hanem csupán 1), azonban volt egy mirinda kétszerezőm: nuku bevonat, a végeredmény ugyanilyen lett.
Élőképet tudó digivázakon már az expo előtt is ilyen az lcd képe. Optikai keresőben ezt nem látni. A tükröződés oka, hogy a szenzor visszaveri a fényt a hátsó lencse felületére, s viszont (lehet van pontosabb megfogalmazás is erre, bocsi).
Régi szemüvegem volt ilyen: nem volt rajt "smc" bevonat
, s mikor napnak háttal voltam bizonyos szögben, mindig betükröződött a lencsémen.
Emlékszem, a Sigma jött nagy csinnadrattával, hogy a DG-s optikák "digitális gépekhez" vannak tervezve, mert a hátsó lencsén is van bevonat - újra feltalálták a spanyolviaszt.
-
-
Jinxx
senior tag
válasz
Zozzant #1664 üzenetére
Nem igazán.
Mivel csak blendézve jön elő, legtöbben azt mondták, hogy olajos lehet a blende, vagy hasonló. Viszont volt már olyan Jupiterem aminek a blendéje majdnem krómszínű volt és csöpögött az olajtól, de nem csinálta ezt. Fogalmam sincs mi lehet vele, vettem rá napellenzőt, de helyzet ugyanez. Előbb-utóbb bepipulok és szétkapom, aztán vagy jó lesz, vagy nem. -
Zozzant
addikt
Hát van egy 1960 környéki preset takumar obim 135/3.5, az egyik legélesebb obim, pedig van egy pár, ellenfényt nem szereti ennyi baja van. Ilyen, de ahogy kijött a gyárból, barna eredeti tokjával
Jinxx! kiderült mi okozza azt a fényt a képen?
-
Jinxx
senior tag
válasz
Zozzant #1662 üzenetére
Nem igazán tartom lehetségesnek, és akkor nyitott blendével is behatolna. Többek szerint a blende olajos, de még nem jutottam el addig, hogy megnézzem/megnézessem. Egyelőre használom nyitott blendével, szépen rajzol úgy is. Fotósbörzén szereztem hozzá napellenzőt is, de még nem volt alkalmam kipróbálni, hogy mennyire befolyásolja ezt a dolgot.
-
Segnior_Barthez
senior tag
válasz
simenon #1660 üzenetére
Gondoltam, hogy vmi érzékelős mácera van a dologban, mert 800(!) ra állítva az 50es obin.... Bizony bizony küzdött élőképnél... Nem is adott be éles, pontos képet -kézből. Csak remegett a szenzor, kereste a helyét. De amikor letettem, és nem remegett a kezem így már a stabi kidühöngte magát... Egy ilyen beállítással, szerintem nem nehéz kiütni a stabilizátort. kösz
-
simenon
tag
válasz
Segnior_Barthez #1657 üzenetére
A stabilizátor a sugárelmozdulást stabilizálja az pedig az optika gyújtótávolságához kapcsolódik. A szorzó az optika látószögéből egy kivágás csak.
-
Segnior_Barthez
senior tag
válasz
Szten Márs #1658 üzenetére
Köszönöm Szten
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Segnior_Barthez #1657 üzenetére
Nem, 50mm-ert kell beállítani, tehát a valós gyújtótávolságot.
-
Segnior_Barthez
senior tag
Hello, adott K-x és Chinon 50/F1.7. "Írja be a gy.távot" - Írja amikor bekapcsolom. Kérdésem: 75mm-t kell beállítani? 1,5 a szorzó ezért gondolom ez lesz a megoldás. Így van? kösz
-
simenon
tag
Álljon meg a nászmenet! Fütyije van a kismenyasszonynak! A közgyűrűnek semmi keresnivalója a Holdfényképezésnél az csakis makróra jó! A teléhez felteszed a konvertert Manuálra állítod a gépet a zársebességet neked kell bejátszani természetesen állványon.Kioldózsínór használandó a stabilizátor kikapcsolva.
Természetesen csak olyan konverter használható ami az optikát rá tudja csatlakoztatni a házra. -
regula
csendes tag
Üdv. A holdat szeretném fényképezni, az alábbi készlettel: SONY A350, 70-210 F4 obi, orosz 2X-ő, 3-as orosz közgyűrü. Érdemes lehet ezzel a készlettel valamit kezdeni ? És ha igen, akkor hogyan ? Ha nem, akkor se történik semmi.
-
Jinxx
senior tag
Na erről beszéltem, kb ebből is ilyen képek esnének ki, ha nincs ellenfény, és már f4-en is élesebb mint egy manapság kapható belépőszintű zoomobi. A sima Takumarok tényleg hanyagolandók, de a Super kb ugyan az mint az SMC csak nincs rajta bevonat. Szétszedés nyoma nem látszik, de nem egy m42est szedtem szét és raktam össze, nem tudom mit lehet rajta elrontani. Ha tudnám mi miatt csinálja ezt, ezt is szétszedném, de nem tudom mit keressek, nem látni benne olyan alkatrészt ami becsillanhatna. Szerintem beletörődök, csak így eladni sem fogom tudni. Egy smc-t, vagy egy 3,5/200at szeretnék helyette.
-
Jinxx
senior tag
Ez sajnos nem csökken alexpóval, 3fé-vel is alálőhetem, de ottmarad. A Jupiter sem szereti az ellenfényt, alexpóval is használom mint mondtam, de a Jupiternél látszik a dolog a keresőben is és a kép egészében veszt kontrasztot, nem csak a kép közepén. Lowend-ről annyit, hogy ha "megfelelőek" a körülmények, a Super Takumar sokkal szebb élesebb és kontrasztosabb (szinte mesebeli színű) képeket csinál mint a Jupiter. De volt már nekem Praktikar, és 2 féle Pentaconom is és a taku lenne a legjobb, ha nem lenne ez a hibája. Ezért is próbálok rájönni mitől lehet ez, hogy meg tudom-e csinálni, vagy ez gyárilag ilyen.
-
-
Jinxx
senior tag
Tudom, hogy MC nélkül ne várjak csodát, de akkor mivel magyarázod azt, hogy a keresőben minden szép színes, és kontrasztos. Azt, hogy nem az egész kép ködösödik, csak van amikor a 20%-a, de az tejföl. És azt, hogy a még gagyibb Jupiterem sem csinál ilyet ugyanezen géppel / képen / beállításokkal akár mégdurvább ellenfényben. Csináltam alexpós képeket is, de jön vele a köd is, csak sötétebb. Egyébként Jupitert fix -1fé-vel használom, úgy általában jól mér fényt a váz is és a kép is jó lesz, de ez a Takumar dolog nekem érthetetlen.
-
Jinxx
senior tag
Sziasztok!
A következő képpel lenne egy kis bibi. Rekeszelés nélkül nem fátyolosodik így a kép közepe, de ha elkezdi az ember behúzni a rekeszt, napsütésben, ellenfényben ilyen képek esnek ki a gépből. A rekesz nem olajos, nem fémes csillogású, az obiban lévő alkatrészek is javarészt feketék, ami nem volt az azt kicsit lefestettem, de semmi változás. A keresőképen semmi nem látszik, ott még minden tökéletes, csak az elkészült kép lesz ilyen, és csak rekeszelve ellenfényben (ha árnyékban állsz, akkor is). Egy 200/4es Takuról van szó. Tud nekem erre valaki gombot varrni, mert én nem tudom mi miatt csinálhatja ezt. -
Kaoru
senior tag
Sziasztok, nemrégiben vettem egy K bajonettes Tokina MF-es lencsét, de az istennek sem tudom felrakni a K-x vázra. Nézegettem a pentaxos fórumokon a bajonett változatokat és valahogy egyikre sem hasonlított. Itt egy kép alább, valuaki útba tudna igazítani :S?
-
-
Ez a közgyűrűsor (az első, Pentacon 3db-os közgyűrűsor) ugye sima M42-es (M42×1 mm) és nem a 0,75-ös menetemelkedésű? Lefoglaltam, holnap meg is nézem, csak gondoltam rákérdezek. Ha jól tudom a Pentacon a sima 1 mm-es menetemelkedésűeket gyártotta csak.
-
Kerio
őstag
M42 135mm-ből szeretnék venni valami "csodát".
Mi a vélemény a Super Takumar 3,5/135 M42 obikról? -
Kerio
őstag
Na megvan. 1,2,3cm-es közgyűrűs sor lesz a vásárlás.
-
Kerio
őstag
válasz
Szten Márs #1627 üzenetére
Csak kérdés, hogy mekkorát
-
Kerio
őstag
Sziasztok!
Adott egy Olympus E-450 és hozzá egy Helis-44M-6 obi. Szeretnék makrózni. Érdemes közgyűrűben gondolkoznom?
-
arthropod
tag
A marketing rizsa engem már régen nem hat meg, főleg nem vatera és társai oldalon
Ráadásul nem is onnan venném, csak azt volt a legegyszerűbb linkelni, lévén egyetlen magyar hirdetés amit sebtében találtam.Semmiképpen nem sportra használnám, több okból sem! Egyszerűen csak nagyon olcsón hozzá tudnék jutni, ezért érdekeltek az esetleges tapasztalatok
-
johnjohn
addikt
válasz
arthropod #1618 üzenetére
Valamennyi manuális zoom megvásárlása csak alapos próbálgatás után ajánlott, a minőségük nem jobb egy mostani 55-200-as Tamron AF obinál általában.Amelyik jobb minőségű, annak az ára jóval magasabb.
Amit az eladó ír, " sportfotózásra ajánlom" meg nevetségesen hangzik. Mindenképpen rekeszelni kell f 6.3- f 8-ra. Manuális obik közül inkább a fix kistelék ajánlottak.
Ha ilyesmire vágysz,inkább keress egy 135-ös vagy 200-as Jupiter M 42-est. -
máyköl
veterán
válasz
arthropod #1620 üzenetére
Huhh, megmondom őszintén, nem sok képet csináltam vele.
Egy rokonomnál voltam, akinek egy K20D váza volt, és 5-6 manuális objektív mellé, köztük ez is. Próbáltam mindegyik objektívet. Én nekem nagyon nem kellett rekeszelni, lágyulásra sem emlékszem nagyon...
Fotókat majd megpróbálok pár nap múlva priviben küldeni... -
arthropod
tag
Ezt az objektívet, illetve ezt a típust ajánlották az olcsóbb manuális kategóriában! Nos, hogy legendás-e én nem tudom, de érdekelne vele kapcsolatban minden. Tapasztalat, használja-e innen esetleg valaki...
-
-
Jinxx
senior tag
válasz
Mercutio_ #1615 üzenetére
Nem hazudott, most néztem, kaptam számlát is róla 25% áfatartalommal.
Ezt az árat így is úgy is megérte, csak ha lejön még az áfa és a saját haszna, mennyit kaphat az aki beadta bizományiba.Ennyi erővel meghirdette volna 6-7ezerért, és pár nap alatt el is vitték volna.
-
Jinxx
senior tag
Én anno 8ért vettem, de leesett az állam amikor megláttam rajta a 27es cimkét, mondtam a boltosnak, hogy kicsit durva ennyit kérni érte, már majdnem otthagytam és akkor mondta, hogy bizományos cuccok, neki rá kell még rakni a hasznot és az áfát. A vége az lett, hogy felhívta a tulajt és megbeszélték. Kívülről szép, a lencsék is tiszták, a rekeszelés kicsit szorul, de működik végig az a/m gyűrűvel egyetemben. Mindenesetre hétvégén szétkapom.
És még egyszer kösz, hogy beírtad ide, már hónapok óta nem láttam ilyet hirdetve.
-
Köszönöm, akkor én is benézek majd.
Még én sem jártam bent, csak hetente szoktam ott a környéken járni és mindig végignézem a fotós boltok kirakatát (Soós, Opticam, meg ez).
27-ért kicsit sok lett volna, én 9-ért vettem az enyémet, úgyhogy a 10k reális érte, szép állapotú volt (kívülről). -
Zozzant
addikt
-
Jinxx
senior tag
-
roonin
tag
Felraktam k100d -mre egy Helios 58mm -t. Hogy tudnám szabályozni hogy ne csak a legtágabb blendén exponáljon? Lehet egyáltalán?
-
BEE
addikt
Még tavaj toltam a Jupiter alá majdnem két komplett közgyűrűsort próbaképp.
A képeken számítsátok bele hogy egykezes a mutatvány,
mert a másikra szállt a lepke, meg csúnyán rá is durrantottam a beépített vakuval.
Az látszik hogy itt már előjönnek hibák, nem egy makróobi,
de még használható ha nincs más.BEE
-
Stitch
őstag
válasz
Zozzant #1601 üzenetére
Csak munkarekeszen mérve vagy nyitott rekesszel is produkálja ezt a dolgot? Mert nyitott rekeszen legnagyobb nagyítással (~48mm a kihuzat) kb. 4,8 az effektív blende, szerintem ez még nem kéne, hogy megzavarja a fénymérést.
Amúgy jók a képek! Raw-ból vannak? Ha igen milyen konvertert használsz?
Új hozzászólás Aktív témák
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Melyik tápegységet vegyem?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Politika
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Premier előzetesen az Assassin's Creed Shadows
- PlayStation 5
- iPhone topik
- GTA V
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24G2SPAE 24 FHD 165Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 8GB I 256 GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5500 / RTX 3060Ti / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest