Hirdetés
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Asszociációs játék. :)
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- MárkaLánc
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
p_adam
addikt
A Pentaxforums oldalán az összes Pentax objektívről vannak vélemények.
Nem rossz de a Konica olcsóbb lényegesen közelebbre tud fókuszálni (1m vs 1.5m) bár cserébe ez kisebb és könnyebb (de nem olcsóbb). Ezeken a képeken szép, '3D'-s képe van.Egyébként a legtöbb 135ös mind jónak mondható, nem olyan nehéz ilyenből jót tervezni.
[ Szerkesztve ]
-
faki_
senior tag
Vivitar Auto Close Focusing (1:2) 135mm f/2.8
Így megoldódik a makró gondod is. Csak két baj van vele, ritka és drága (meg, hogy nincs ilyenem). -
p_adam
addikt
Szerintem a Konica Hexanon AR 135 3.2 az egyik legjobb és a foglalata miatt nem annyira keresett, emiatt olcsó, ha felbukkan.
Érdemes megvizsgálni a minimum fókusztávolságokat is, elég nagy különbségek lehetnek (a Konica-nak csak 1m, ami jobb a másik két 135-ös Konica-nal, meg egy csomó másiknál).[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
Anno én is feltúrtam a netet olcsó 135-ös témában, szerintem a nagyja trágya. Pentacon vállalható, tair szintén, jupiter 37a éles, jupiter 11 még élesebb, zeiss sonnarból úgy láttam az "s" verzió az igazán tuti. Igen, sajnos ezekből csak az első kettő F2.8-as és pont azok a leggyengébbek a listából. Aminek nem néztem utánna az a canon fd, azoknak érdemes lenne utánnajárni, mert van néhány jó fd üveg más tartományban... Takumar 135-öt én próbáltam ff-en és mft vázon, szerintem a pentacon is megeszi reggelire.
[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
mumk1
addikt
Van Trioplan 100/2.8-am, nyitva baromi lágy az is, inkább a különleges bokeh miatt tartom csak. Az Auto Revuenon 135/2,8, ahogy jjeahh is írta, nyitva csapnivaló, ha meg már rekeszeled akkor ugyan ott vagy mint egy jó 135/3.5, én valószínűleg meg is válok tőle.
Tudom hogy nem pont az a méret amit keresel, de nekem a mai napig a Helios 40-2 85/1.5 a nagy kedvencem. Ez nyitva is szuper, igaz hogy a bokeh amit produkál, nem mindenkinek jön be.http://www.flickr.com/photos/airsmile/ --------- http://www.fotovesely.com/sk/kontakt/
-
Vyndree
őstag
Fattyu tökéletesen leírta, kicsit bővennen így néz ki a külföldről rendelés plusz költsége
EU-n kívüli vásárlás (jelen esetben Japán) magánszemélyek között (GIFT jelölésű):
0 - 45 € (~12.690 Ft) között vám- és ÁFAmentes
45,1 - 150 € (~42.300 Ft) között vámmentes, de 27% ÁFA terheli
150,1 - 700 € (~197.400 Ft) között 2,5% vám és 27% ÁFA terheli
700,1 € felett a kereskedelmi vámtarifa és 27% ÁFA terheli
Mindig a postaköltséggel együtt számított ár számít.EU-n belül (plusz Svájc és Norvégia) továbbra sincs semmilyen plusz teher egy vásárolt termékre (se vám, se ÁFA)
-
fattyu
veterán
könnyen lehet. ára +postaköltségre jön 27% áfa meg 2.5 -3 % utóbbi nyilván elhanyagolható.
meyerek nem kifejezetten a tökéletes képminőségről szólnak. Nem értem hogy fél stopnyi blendéért miért mondasz le a legjobb képminőségről. de te dolgod.
Elmondom mégeccer. 135 sonnarnál nincs jobb.
[ Szerkesztve ]
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
jjeahh
nagyúr
Revuenon nekem van, képileg a legsz*rabb objektív ami valaha a kezemben járt Persze bármit lehet használni ha nagyon akarod, csak le kell rekeszelni, agyon kell élesíteni, CA-szűrni: [link] [link] [link] [link]
[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Vyndree
őstag
Érdemes lehet itt is szétnézni, rengeteg fotós cuccot tesznek fel nap mint nap.
-
MrChris
nagyúr
Van pl. vatera, jófogás, a soós optika, meg még amit nem ismerek
Persze mindnél lehet jól-rosszul járni, nepperrel összetalálkozni. Utóbbi években mintha kúsznának az árak felfelé. Már vettem ebayről is Olympus OM-et pár ezerrel volt kevesebb, inkább az vitt hogy ritka itthon a jó, sokat kell sasolni és türelemmel várni. -
Vyndree
őstag
Nekem Vivitar 135mm f2.8-as van és nyitva is "majdnem hibátlan" (mert ez relatív), igaz nem M42 bajonettes, de egy 2800Ft-os adapteren kétlem hogy múlna. Főleg hogy árban fele annyiba kerül mint egy hasonló állapotú Sonnar. Egyet rekeszelsz, akkor fényerőben majdnem ott vagy ahol a CZ, és tükör élesek lesznek a képeid. (egyébként azt tapasztaltam, MD-re jobb áron vannak ugyanolyan vagy jobb obik mint M42-re, utübbi kicsit túl van sztárolva)
[ Szerkesztve ]
-
-
jjeahh
nagyúr
Nem próbáltál még más olcsó 135-öst? Mert akkor a pentaconra azt mondanád állat Szerintem vannak nagyon sz*r 135-ösök, van a pentacon ami már elmegy, vannak a jupiterek amik még jobbak, főleg a 11 tűnik pengének nekem és a csúcson ott a zeiss sonnar. Sajna igazán jó F2.8-asok nincsenek legalábbis a megfizethető kategóriában...
-
MrChris
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
Fullframe? Rekeszelve sem javult? Mert akkor nem értem miért ilyen drága. Volt nálam Carl Zeiss 50mm/1.8 az is elég gyenge volt. Apámnak meg van egy Carl Zeiss 20 még nem próbáltam, de az is szerintem túlárazott lehet és nem sok jót mondott róla. Volt egy Carl Zeiss 180/2,8 meg Carl Zeiss 200/2,8 is azok úgy elmentek de bazi nagyok, el is lettek seftelve. Így is van egy batár Zuiko OM 180/2,8 aminek még nem találtam meg a helyét
-
copass
veterán
azt írom amennyiért köbö elmenne:
6k - Pentacon Auto 2,8/135 M42
20k - Carl Zeiss Jena MC Flektogon 2,4/35 M42
15k - Carl Zeiss Jena Pancolar 1,8/50 M42
5k - Redőnyos kihuzat
3k - WEP AUTO KINOTELEX 2x telekonverter."amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
jjeahh
nagyúr
nem Mo-n lakom, de ebay-es árakkal kb. képben vagyok:
mir 20: 40-80k
Carl Zeiss 20mm: 90k
Carl Zeiss 50mm: 7-8k
Carl Zeiss 135mm: 25k
Pentacon 135mm: 10-15k
Carl Zeiss 35mm/2.4: 35k
Carl Zeiss 50mm/1.8: 20k
telekonverter: 2-3k
nálatok valószínűleg olcsóbban is meg lehet kapni ezeket az obikat, ha meg jó állapotúak, drággábban.Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
-
fattyu
veterán
hihetetlen.
gáz van vele. nem a legborotvább obi nyitva de nem is olyan kép van mint leírtad. a fókuszskála pedig látványosan nem stimmel. és az nem "hát ez ilyen" hanem hiba.
[ Szerkesztve ]
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
copass
veterán
a szerelő tudja hogyan kell úgy szétszedni, hogy utána összetudja rakni jól. nem akar szpni vele 3x-or mint ahogy te!
én fizettem inkább 2k-t a szerelőnek aki kiszedett belőle egy hajszálat a sonnar-omból, minthogy elbarmoljam.[ Szerkesztve ]
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
fattyu
veterán
mert 3szor szétszedted és nahát még mindig nem jó.
egy működő 35\2.4 30 ezerért 5 perc alatt elmegy de a gányolás meg balfasz szétszedés összerakással csak megy bele a szösz por és előbb utóbb valami elmállik.
nyilván nem jó ha nem stimmel a fókusz skála....
-
MrChris
nagyúr
Pedig tud ez az obi ha nem is seggre ülős, de azért elég használhatóan éles képet is.
Meg állítólag ez is azza készült. -
Clemi
veterán
Közben lett egy sanda gyanúm, hogy valami elszabadulhatott belül, mert ha megrázom zörög elég rendesen. Próbáltam szétszedni és bejutni a belsejébe, hogy ráakadjak a zörgő alkatrészre, de elakadtam. Tudtok valakit aki ilyen javítással foglalkozik, vagy bemutató videót ahol látható hogy kell szétszedni?
Megnéztem, használtan itthon 30e körül az ebayen 220$-os áron mennek ezek az obik. -
sellerbuyer
őstag
Nem értem az egészet, amit írsz.
Az, hogy M42-vel mit jelez a csippanó, vagy a kis piros négyzet, halálosan, totálisan mindegy, mert ezek objektívtól függően hibázhatnak! A szemed viszont nem!
A lényeg: ha LCD-vel élesnek látott kép a felvételen is éles lesz, viszont a keresővel ugyan ez az LCD-vel élesre állított kép életlennek látszik, akkor egészen biztosan a keresővel van a gond... ergo a dioptrián kell állítani és kész!
Nem értem, miért az obiban keresed a hibát, amikor az obi mindkét esetben tök ugyan az! És ha az egyik esetben teljesen jól működik, akkor eleve nem lehet vele gond.
Ilyen esetben a különbséget kell megkeresni az LCD és a kereső között! Ez pedig az, hogy a tükör fel van csapva! Vagy a tükörrel van a gond (kereső esetén), vagy a dioptriával. A te esetedben más nem jöhet szóba. Na most az, hogy a tükörrel lenne gond, azért esik ki, mert az LCD-vel készített felvétel elkészítésénél is játszik a tükör. Mikor az LCD-n nézed az élőképet, akkor fel van csapva a tükör, tehát nem játszik, majd amikor elkészíted a képet, akkor játszik. A kép mégis éles. Ergo a tükör jó! Ennyi, marad a dioptria és kész.
Ha így sem jó, akkor nagy eséllyel folyton elcseszed a dioptria beállítását és kb. ennyi. Nem lehet, hogy szemüveges/kontaktlencsés vagy, vagy pedig kellene szemüveg, csak nem tudsz róla (romlott a szemed)?
Vagy lehet még, hogy az az optika csesződött el (pl. kicsit kilazult), amivel a dioptriát állítod a keresőben, akkor viszont normál Canon obival is jelentkeznie kell a jelenségnek.
[ Szerkesztve ]
-
fattyu
veterán
a mai slr mattüvegek alkalmatlanok manuál fókuszra.
túl szemcsés a felülete ezért élesnek látod akkor is amikor régen nem az... vagy kell egy manuál fókuszra kitalált mattüveg neked, vagy LV s türelem.a fókuszvisszajelző csippanásának én már elvből nagyon régen nem hiszek.
Amugymeg elárulom ugyanakkora fókuszhibád van mindkét obinál csak a 35mm és a fél stoppal lassabb üveg elkeni.
-
sellerbuyer
őstag
A kereső mellett a kis "potival" állítsd be a dioptriát!
LCD-n állítsd élesre a képet (Magic Lantern nagyon nagy segítség ebben) és úgy nézz bele a keresőbe. Elvileg életlennek kell látnod a képet. Ekkor a kereső melletti kis csavarantyút addig állítgasd, amíg nem látod élesnek a képet a keresőben, pont úgy, ahogy az LCD-n. Ez után már éles lesz keresővel fotózva is a kép.
-
zolka78
senior tag
Az is lehet, hogy a chipes adapter a bibi. Gyártják Kínában rengetegen. Viszont én elsőnek csinálnék egy fókusz tesztet más obikkal is nyitott blendével, hogy a váz esetleges félrefókuszálását kizárjam. Ha még nem tetted meg.
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
Zozzer888
addikt
-
csakb
őstag
Úgy is kipróbáltad, hogy két különböző irányba tekered a fókuszgyűrűt? Tehát egyszer a közelponttól indulsz el, aztán a végtelenből. Ezt megcsinálod 10-szer, felváltva. Ha minden esetben az jön ki, hogy frontos, de AF-fel meg jó az 1.8/50-es, akkor nem értem, hogy mi van. Ha viszont a tekerés irányától függően frontos, vagy back-es, akkor meg egyszerűen nem vagy elég gyors, vagy óvatos, és túltekered a gyűrűt expó előtt. Remélem, érthetően írtam le.
Szerk.: ja, ha jól értem, AF-fel is frontos az 1.8/50. Akkor egyszerűen csak kalibráltatni kellene a vázat. Ha tud a gép AF-korrekciót, akkor bódottá, ha nem, akkor szerviz.
[ Szerkesztve ]
-
csakb
őstag
Szia!
"Ezt vajon mi okozhatja? Lehet ezekkel valamit kezdeni?"
Ugyanaz az oka, mint az AF-es üvegeknél a front-/backfocus-nak. Manuál üveg esetén nem sokat tudsz tenni ellene. Ha nagyon a szívedhez nőnek a manuál cuccok, akkor érdemes beszerezni egy törőékes, rasztergyűrűs mattüveget, azzal sokkal könnyebb lesz a fókuszálás (ha sikerül jól kihézagolni), és független az AF-rendszertől.
[ Szerkesztve ]
-
Zozzer888
addikt
-
BEE
addikt
Te is békási vagy ?
Ha tavasszal még meg lesz, megnézhetjük az én gépemen mit mutat.
A régi nagylátókból kevés jó digiten, még a Flektogonok közül is
csak kevés tipus. De ezeket nem tudom fejből, esetleg ha itt visszakeresel,
vagy Index M42 fórumban ismerik.[link]BEE
Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !
-
zolka78
senior tag
Én 500D-t használok, abban sem jobb az optikai kereső, sőt egy kutya. Ezt a problémát a chipes adapter tudja megoldani. Gyakran én is élesnek látom a keresőben a képet, de a gép teljesen máshol jelzi az élességet, és az a jó.
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
BEE
addikt
Mert a mattüveg ma már egyáltalán nem egy matt üveg, mint régen.
A kialakítása miatt sokkal nagyobb mélységélességet látsz
a keresőben mint a kész képen.
Aztán fontos dolog, hogy a dioptriakorrekciót állítsd be pontosan a szemedhez,
ez nagyon kell a manuál fókuszhoz, nagyot lehet tévedni e miatt.
Ezek viszont már nem olyan jelentős hibák F8-on.
Lehet hogy egyszerűen hibás az obi.
Keress rajta szétszedési nyomokat, pl a csavarok fején.BEE
Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !
-
-
Mr.Csizmás
titán
na ez az, hogy chipes mert én csak a full manual módszert használom. mindkét linkelt példaképem úgy készült.
szóval a chipesben nem tudok segíteni :/
chip nélkül kellene próbálkoznod, vagy AF-et kikapcsolni (a fényudvar marad úgyis szerintem)
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
-
Mr.Csizmás
titán
ez nem hiba, ezt úgy hívják hogy mélységélesség.
nagy rekesz, kis mélységélesség - x centire lévő tárgy éles (objektív), közelebbi/távolabbi tárgy életlen, elmosott.
az obi kb. 50 centire lehet, és magát a mélységélességet olyan 10 centisre saccolom - obitól 40-60 centin belül élesek a dolgok kb. (az első képsorozatot nézve)
ez a képem egy Mamiya-Sekor 55/1.8-al készült, f1.8-on, a síneken és a táblákon látszik, hogy milyen kicsi az éles tartomány.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Mr.Csizmás
titán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DIGI Mobil
- Mikrotik routerek
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Digitális Állampolgárság Program
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk