Hirdetés
- jakra: Retro gyujtemenyem (cloud synced for safety...)
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- Pötyi: 4. RETRO KONZOL ÉS SZÁMÍTÓGÉP BÖRZE - '25. november 16.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Viszont még mindig nem teszel különbséget bizonyos dolgok között és összemosod őket. Nem fogom még egyszer leírni, hogy mi az xy funkció működéséhez szükséges optimalizálás és egy manapság nem feltétlen létszükségletnek számító íráscsökkentés között a különbség.
A fórumtárs eredeti felvetése az volt, hogy pl. a sleep és hibernálás tönkreteszi-e az SSD-t? Hát vsz nem, mert nem fog rá pár év alatt X 100 TB írást generálni. Ha egy jóval terebélyesebb Windowsnál nem okoz gondot, akkor egy Linux esetében sem fog. Mi ebben a felelőtlenség, talán vannak tesztek, beszámolók, amik ennek ellenkezőjét alátámasztják? Nem találkoztam még ilyennel, itt a fórumon sem. Ráadásul abban a topikban az illető, aki engem is kiokított, pl. SSD-re torrentezik és még úgy sincs gond a meghajtóval.
Szerintem ezzel ki is van vesézve a téma. Aki akarja, persze követheti a leírást és beállíthat aprólékosan mindent A-Z-ig. De, aki nem, vagy csak A-G-ig, az övé sem fog csak úgy tönkremenni. Előbb fog közbeszólni inkább a tervezett elavulás, programozott élettartam.A KU olyat nem írt, nem kell kiforgatni és mártírkodni...
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
A HD Sentinel linuxos verziója elég basic, nem hiszem, hogy ezen adatokat mutatná.
amúgy meg szerintem ez a stílus és kifakadás már kicsit sok, gyerekes...

-
válasz
ubyegon2
üzenetére
>Ilyeneket olvastál benne?
Ugye most csak direkt cseszegetsz?

Összetett mondatot írtam.
Miután felmegy a gépre a linux, az ügyes írásod szerint végigellenőrzöm a dolgokat, ám az ilyen "kapcsold ki a hibernálást", "kapcsold ki a swap-ot", "irányítsd hdd-re a temp-et" stílusú kímélést én valóban értelmetlennek tartom.
Jelentése:
- a te írásod nekem hasznos, végig szoktam rajta menni
- a mások által hangoztatott kikapcsolgatások szerintem feleslegesek.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
"Ti ketten meg azt mondjátok erre, hogy mind értelmetlen marhaság. Ezzel nincs baj, csak az aggaszt, hogy ezt a véleményt hangoztatjátok, holott ezek azért hasznos dolgok. szerintem"
Mese... nem ezt mondtuk. Pusztán azt, hogy nem létszükséglet a kímélő beállításokat alkalmazni, ha egy jóval erőforrás igényesebb rendszernél sem okoz különösebb gondot ezek hiánya. Amit a gyakorlat, itteni SSD topikok megint igazolnak. Azok a beállítások és optimalizációk, amelyek bizonyos funkciók megfelelő működéséhez kellenek, azok természetesen szükségesek. Valamint a tesztben bemutatott olyan durva terhelést sem fog vsz a felhasználók többsége pár-néhány év alatt elérni, ami gondot okozna írásmennyiség tekintetében. Előbbire visszautalva a gyorsítás kapcsán, ha egy kategóriákkal hardverigényesebb rendszer nem lassul be natúr beállításokkal használva SSD-n, akkor egy alapból jóval kisebb erőforrás igényű sem nagyon fog. Aki mindezen állításokat annyira firtatja, mutasson példákat, teszteket az ellenkezőre! Én tovább nem ragozom, aki nagyon be akar állítani xy dolgot +ba, tegye.

-
válasz
ubyegon2
üzenetére
>Talán ők is értelmetlennek tartják a sleepet?
Érdekes, 12.04-es uborka és az elementary luna hónapokig ment leállítás nélkül. Csak sleep-et használtam.
A srácok elfelejtettek programozni?
Vagy térjek vissza régi verzióra?
Ne adj Isten, vindózra?
Mert az is hibátlanul szlípel.Mellesleg szerintem nem a sleep az értelmetlen, hanem pl. a 7/24-ben működő számítógép, vagy hogy aktuális témát is érintsek, az ssd kímélés

Miután felmegy a gépre a linux, az ügyes írásod szerint
végigellenőrzöm a dolgokat, ám az ilyen "kapcsold ki a hibernálást", "kapcsold ki a swap-ot", "irányítsd hdd-re a temp-et" stílusú kímélést én valóban értelmetlennek tartom. -
King Unique
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
A discard parancsnak Linux alatt tudtommal a TRIM működéséhez van köze. Annál nyilván az az ideális, ha működik. De úgy tudom, az újabb Ubuntu alapú disztróknál már a TRIM beállításával sem kell mókolni. Windowsnál meg alapból nem kell. Valamint én csak megemlítettem, hogy TRIM nélkül sem tapasztaltam lassulást, meg a másik fórumtárs sem külső meghajtón. Azt nem mondtam, hogy az az ideális. A sok írás megint más téma. Nem kéne összemosni a dolgokat!
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
>fáradj át a Flash SSD topikba és ott piszkáld meg a gurukat
Olég régóta vagyok a PH-n, hogy tudjam, ilyet nem szabad tenni

Anno az iPad topicban leírtam a véleményemet a gépről (amikor volt iPad-em), és warn lett belőle.
A WP/L640 topicban is leírtam a tapasztalataimat, és hát, finoman és nőiesen fogalmazva, elküldtek a búsba.
Szóval a "nagyokkal", a "szakikkal" és a "gurukkal" nem szabad leállni
Pláne nem ellent mondani, kritizálni.>Samsung SSD-k miatti hajtépésről
A már említett "lányom gépében" található SSD egy Samsung 830, 3,5 éves. Az kap hideget-meleget.
Az én 850-esem még csak kb 8 hónapos, de az sincs kímélve. Mint írtam, napi több órát megy róla virtualbox-os win8 is.
Egyiknek sincs semmi baja.
Bár ugyanezt leírhatnám a Mint 17.2, 17.3, Ubuntu 14.04, 15.10, Debian 8.2 Sleep tudásáról is
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
>van akinek anyagilag nem úgy megy, hogy majdveszekmásikat
Nekem sem úgy megy. Ha megdöglik, megy a szervizbe én meg itt állok majd hetekig kis gatyában és nagy bajban. Mert a gépen melózni szoktam és a cégtől nem kapok cseregépet gebasz esetén. Szóval nem mond azt, hogy veszek másikat mert telik rá.

>Viszont ezek szerint nem tartod már tartósabbnak az újakat.
De igen. Az első SSD-re még egy év garit kaptam, a másodikra hármat (ma is működik, a lányom gépében), erre meg ötöt. Mi ez ha nem tartósság?
Az elsőnél a PH-s SSD tippek, javaslatok mindegyikét betartottam, a másodiknál már csak párat, a mostanit meg úgy használom, ahogy az úr teremtette
(#4823) ubyegon2
>amit Syl írt például, az meggyőző- mit érdekli, vesz másikat
Syl nem írt ilyet, ne hantázz

-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Megmondták a tutit a linkelt hsz-t tartalmazó topikban, de máshol is itt a fórumon. A tesztek eredményivel én meg nem fogok vitatkozni.
Az egy laptop, 2,5" WD Blue...nyilván egy 3,5" Black jóval gyorsabb, de az SSD-vel az se ér fel. Persze Linuxnál kevésbé érezni, mint Windowsnál, az is igaz.
Amikor csináltam azt az általad is ismert tesztet külső SSD-vel, akkor azt mondták itt a fórumon, ha 2x fullra teleírom, akkor utána be kell lassulni. Hát nem lassult, de még mostanra sem tapasztaltam semmit.
X év múlva lehet, de addigra már annyira lemegy az ára, hogy vsz újat veszek. Amúgy egyáltalán nem lassú USB 3.0-án, ha láttad a méréseket. Toltam én már arra fel Linuxot, Windows, de nem éreztem a nagy különbséget a normál SATA-s használathoz képest.ok, ez még on és elfér, de tovább itt nem ragozom.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
lemaradt a végéről
Persze ne USB csatolásban gondolkodjunk, mert azért nem az a jellemző mód Linux futtatására, úgy a lassúsága miatt persze, hogy nem tűnik fel a TRIM hiánya.
OP-re nem mondott valamit a kolléga?
Ha van még miről írni, akkor inkább itt folytassuk, mert egyre több lesz az off itt!
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Én használok OS-t HDD-n is, van rajta egy Linux Mint Cinnamon. Bizony érezni annál is (nem csak a gyorsabb boot), amikor SSD-ről megy, tehát nem feltétlen annyira nem mindegy.
"HDD meg adattárolásra nagyon jó"
Talán azt írtam, hogy kizárólag arra való? Mert szerintem nem.
Adattárolásra a legjobb, mert nyilván nem sokan vesznek (még) ilyen célra x TB-os belső/ külső SSD-t. Sőt, ennyi adatot a legtöbben a felhőbe sem fognak csak úgy feltolni.Amúgy nem értem én ezt a kirohanást? Korábban még én is kb. hasonló véleményen voltam, de az új infók + ésszerű érvek alapján be kellett látnom, hogy ilyen számok mellett felesleges ezt annyira túlmisztifikálni. Te nem, ok. De attól még nem feltétlen kéne így reagálni. Illetve lehet linkelni egyéb teszteket, ahol a fenti állításnak az ellenkezőjét bizonyítják.
Ha már TRIM. Engem okított ki múltkor egy kolléga, hogy USB3-as külső SSD-ről Linuxot futtat olyan fájlrendszerrel, ami még nem is támogatja eme funkciót. Már több éve probléma nélkül működik nála. Csodálkoztam rajta, de ha nála nem okoz gondot, akkor én sem fogok annyira parázni, hogy az én USB 3.0 külső SSD-m esetében sem megy...

-
-
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Itt eleve arról van szó, hogy sokan azért kímélgették / kímélgetik az SSD-t, mert attól félnek, hogy a sok írás idő előtt tönkreteszi. Viszont, ha a tesztek alapján kibírnak 700 TB-ot is a manapság kaphatóak, akkor eleve nem kell ezt túlparázni. Mivel a ~700 TB-ot vsz 0-24 torrentezéssel sem fogom elérni, akkor egy kis lapozófájl, vagy egyéb művelet miatti írás meg pláne nem fogja.
Ettől természetesen lehet pár optimalizálást alkalmazni (pl. swappiness), ha valaki nagyon akar. Viszont nem feltétlen létszükséglet. Illetve akkor érdemes, ha az SSD-re megadnak egy alacsony, x időtartamra vonatkozó íráslimitet. Viszont sokan még azt sem érték el. Volt, ahol napi 20 GB limit volt megadva, de általános rendszerhasználatnál vsz az sem lesz túllépve, optimalizáció nélkül sem. Vagy netán van statisztikád arról, hogy xy kis íráscsökkentő optimalizálás kihagyása miatt mennyi SSD ment tönkre idő előtt?
Ha tönkre akar az menni pl. a programozott élettartam miatt, akkor úgyis tönkre fog. Vsz függetlenül attól, hogy van rajta lapozófájl, hibernálás és egyéb, vagy nincs."Azt viszont mondjátok már el, hogy ebben az esetben mi a fészkes fenének raktok SSD-t a gépetekbe, a HDD ugyanazt tudja sokkal olcsóbban."
Nem értem az összefüggést? Azért SSD-t mert alapból sokkal gyorsabb vele minden, a HDD meg adattárolásra nagyon jó. Kímélgetni a külső (mechanikai) behatások, túlmelegedés miatt kell inkább, főleg az utóbbit.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
>Egyébként elhangzott valahol az SSD kímélés kislaci kérdésével kapcsolatban?
Igen: SSD-nek nem ártok vele, annak csak a hibernáció nem tesz jót?
Erre írtam, hogy el kellene felejteni az 6-8 évvel ezelőtti SSD-ket. Azokat még nem ártott kímélni, de ezek a mai darabok már nem olyan érzékenyek.
Az én gépemben pl. csak egy SSD-van. Semmilyen kímélés nincs eszközölve. Van rajta swap, meg ott a temp meg a logok. Sőt, napi használatban egy VirtualBox-os Win8.>mi a fészkes fenének raktok SSD-t a gépetekbe, a HDD ugyanazt tudja sokkal olcsóbban.
Nagyon nagy tévedés!
Először is, a HDD hangos! MiniITX ház van az asztalomon, qrvára zavar ha zúgna (csak CPU venti van benne, leszabályozva 800 rpm-re)!
Nem csak az OS elindításáról van szó, hanem a többi programról is. Bizony, vannak emberek akik nem csak fosbúkra használják a gépüket.
Itt pl. elég sokat megy a virtuális gép is. És ha ezt naponta 4-5 alkalommal kell shutdown-boot módszerrel életre keltenem, na ez engem zavar.Egyébként meg miért nézik(tek) hülyének azt aki az SSD-s rendszerét is inkább altatja, mint leállítja?

(#4813) ubyegon2
A mobilosok most is mantrázzák a 12-16 órát! Az ősszel vettem a múmia 640-et (megbántam, mint a kutya amelyik hatot kölkedzett) és az eladó akkor is elmondta. Én meg csak nagy egyetértéssel bólogattam.

-
-
BMizutani
tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Üdv . Szerintem viszont nem program függő hanem os , mert winfoson nálam ugyanazon a hardveren az egér görgő gomb harmadik gombként működik mindenféle driver , program nélkül . Mint maten viszont a görgő gomb rendes bal gombként működik nálam . Vagy ez csak a mate de tulajdonsága ?
-
Zewa
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mert Linux Mintet használok, és abban a hitben voltam hogy operációs rendszerhez kötött. Windows alatt Officeban és más különböző programokban is használtam ezt a funkciót mindenféle beállítás nélkül, ezért hiányoltam. Alapvetően Chrome-ot és Firefoxot használok. Utóbbival most már működik, megelégszem ezzel is, köszönöm.

-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Azért néha van miért piszkálni...a bejelentkezési képernyőtől számított lassú asztal behozatal se a legjobb, nálam a 17.3 a laptop fényerő beállításokat sem akarja megjegyezni, ellenben a 17.3 MATE igen. Szóval lehet a Cinnamon a legtetszetősebb és legjobb, sokak kedvence (enyém is), de vannak benne idegesítő bugok az tény.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mi a bajod vele / ezzel?
Ha már Mint, akkor a Cinnamon a tuti, nem? Nekem MATE nem fekszik, Xfce se annyira, a KDE még ok.
Amúgy live-ot azért nem ajánlotta senki, mert a telepítésen már túl volt. Ha meg kész az elhatározás, hogy felrakja, akkor legjobb rendesen feltelepíteni. Esetleg először egy pendrive-ra, az is jó kezdésnek. -
King Unique
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Lefutott, de csak a kernel frissült...
~ $ uname -a
Linux ku-lenovo 3.19.0-32-generic #37~14.04.1-Ubuntu SMP Thu Oct 22 09:41:40 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux~ $ glxinfo | grep "OpenGL version"
OpenGL version string: 3.0 Mesa 10.1.3~ $ Xorg -version
X.Org X Server 1.15.1
Release Date: 2014-04-13 -
King Unique
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
sudo apt-get dist-upgrade -s
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
virtualbox-guest-x11
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-headers-3.19.0-32 linux-headers-3.19.0-32-generic
linux-image-3.19.0-32-generic linux-image-extra-3.19.0-32-generic
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
grub-common grub-pc grub-pc-bin grub2-common linux-firmware
linux-kernel-generic linux-libc-dev virtualbox-guest-dkms
virtualbox-guest-utilsAkkor nyomjam le -s nélkül?
(#4421) Bohus: megtaláltam, frankó.
Látom a 3.19.0-32 verziót ajánlja fel, de van egy rakás 3.19-es, illetve elérhető a 4.2.0-19 is. Utóbbit fel lehet tenni, vagy nem ajánlott (instabilitás stb.)? -
KAMI911
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
https://linuxmint.hu/hir/2015/12/ujdonsagok-a-linux-mint-173-rosa-cinnamon-kiadasban
Elromlott a linkelőm :/
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Üdv !
Többek között, innen is letölthető.:[link]
Cinnamon, ill. Mate szóra kattintva. (elérhető 32/64 bites verzióban, md5sum-al együtt.)
Annak aki még nem ismeri:
Nyitsz egy terminált, beírod md5sum +1 szóköz
Megnyitod a fájlkezelődet, megkeresed a letöltött iso-t, rákatt, áthúzod a nyitva hagyott
terminál ablakba, elengeded. (ha a term.ablak háttérben van , rákatt.)
Ezután nyomsz egy entert,...és megvárod míg kiköhögi a letöltött .iso ellenőrző összegét.
Összehasonlítod azzal amit a net-en találtál.
(Tovább tartott leírni, mint megcsinálni.
) -
Tonyk
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
"Az szerepel az fstab-ban, amit beleírsz."
Ez egyértelmű."Én csak azt mondtam, hogy még nem láttam ntfs bejegyzést a sajátomban"
Rendben de, akkor kimaradt a "sajátomban", ebből a mondatból.
:
"Lehet, hogy rosszul tudom, de eddig nem találkoztam NTFS partícióval az fstab-ban."Picit félreérthető így, főleg egy kezdő számára. Mindössze erre irányult a "kérdés"

Peace! -
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mindenkinek kösz a tanácsot.
Én sem szoktam "vándorolni". A 10.xx óta Ubuntut használok, azaz összesen 2 verziót. Előtte Mandriva volt. Tőlem lehet a következő 6 évben Mint, csak maradjon meg a támogatása. Az fontos, mert eddig még mindegyikben kellett, évente valamit mókolni.
Nem játszom, az asztali effekteket letiltom, stb. A grafikus teljesítmény nem izgat, csak stabil legyen.
Akkor várom a jövő májust!
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2
üzenetére
A "vándorsághoz" annyit hozzáfűznék, hogy sokszor egy hardveres konfigurációváltás könnyen eredményezhet átvándorlást.

Például Dell Inspiron (Intel + Nvidia) egy-két apróságtól eltekintve (funkciógomb működése) kente-vágta a Mintet és az Ubuntut is.
Ezzel ellentétben a totálisan AMD-s Lenovo kizárólag az Ubuntut "szereti" (működnek a kipróbált funkciógombok is), a Mint alatt pedig hihetetlen, rég nem látott Linuxos grafikai problémák jelentkeztek, nemcsak a Live rendszeren, hanem feltelepítés után is.
Ubuntuval nagyon klasszul futott, egyedül a bejelentkezés utáni teljes fényerővel- és akarattalanul bekapcsolt wifivel indulást kell megoldani. -
spammer
veterán
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
>Fenti példádból az jön át, hogy aki nem használ sleep-et, az vadbarom,
Soha nem mondanék ilyet!
De azt azért fogadjátok el, hogy nekem kell a sleep.
>(#4120) Lathronos
Pontosan!
Lustaság fél egészség!
És én szeretek teljesen egészséges lenni!
>(#4121) ubyegon2
Megmértem. 30 másodperc egy szűz restart. Úgy értem a szüzet, hogy már minden alkalmazást bezártam, adatokat elmentettem és akkor indul az óra. És megy egészen a login képernyőig.
Nagyon sokat molyol kikapcsolásnál (10-15 mp-ig van kint a Mint logó), és a BIOS se fél másodperc.Ha a linux tudna megbízhatóan hibernálni (ahogy azt a win tízen éve tudja) akkor csakis azt használnám.
Mert ez a halálom, hogy kikapcsoláskor mindent be kell zárnom, indulásnál meg újra megnyitnom. Ez így 2015-ben nagyon nem oké nekem. -
Lathronos
őstag
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
> Asztali gépnél minek a sleep?
Pont azért, amiért pl. a tévét is a távirányítóról kapcsolják ki. Nem pedig a kábelt tépik ki a falból.
Ha valahová el kell mennem a gép elől, nem kapcsolom ki (a franc zárogatja be az alkalmazásokat, várja meg a shutdownt, utána boot, alkalmazások elindít...) csak sleep.
9 hónapig használtam az elementary luna-t, az nem látott mást csak sleep-et (meg kernelfrissítéskor restartot).
6 hónapig volt MacBook Air-em, az se ismerkedett meg a shutdown/boot folyamattal
Szóval maradjunk annyiban, hogy nekem kell a sleep és így 2015-ben ne legyen már ez kihívás egy OS-nek. És hanyagoljuk a Steve Jobs-féle "rosszul tartod" hozzáállást

> Megnézted a linkben lévő parancsokkal a memóriát?
midecode --type memory
Nem található „midecode” nevű parancs, talán erre gondolt:
„mndecode” parancs a(z) „mnemonicode” (universe) csomagból
„dmidecode” parancs a(z) „dmidecode” (main) csomagból
midecode: a parancs nem található -
válasz
ubyegon2
üzenetére
BIOS-ban 512 MB van kiadva a VGA-nak, a többivel (7,5 GB) garázdálkodik a Mint.
Azzal nincs gond, mert a 4 gigás VirtualBox-os Win8 hibátlanul fut két monitoron.Egyébként ott tartok, hogy a 3.19.0-31 kernellel volt 5-6 sikeres sleep. Azonban. Az utolsónál 2 mp után magától felébredt a gép.
Magyarul hycomatos ez a dolog, de nagyon...
-
-
-
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Csatoltam lemezkezelővel (köszönöm a tippet) és most ez áll az fstab-ban:
/dev/disk/by-uuid/D02C3D932C3D7596 /mnt/D02C3D932C3D7596 auto nosuid,nodev,nofail 0 0
Ez vajon elég az SSD-hez?
Mondjuk a Mint ext4-hez sincs sok extra beírás (errors=remount-ro 0 1)
Ezen leírásod szerint minden oké vele.(#3909) ubyegon2
>itt már beállíthatod:
Vagy nem

Átállítom a jogot, szépen engedi, de ha újra lekérem a fájl tulajdonságát, ismét minden root/root.
Mondjuk ez már annyira nem zavar, mert ennek ellenére tudom módosítani, törölni a fájlokat. Csak furcsa, hogy minden root/root (még az is amit Mint alól, sima userként másolok rá). -
válasz
ubyegon2
üzenetére
A onedrive telepítésről (egyelőre) letettem. Egy sokkal elegánsabb(
) módszert választottam.
Volt némi partíciózsugorítás (win és mint), partíció-tologatás (mint) és most van egy nagy közös ntfs partíció. Erre van irányítva win alatt a onedrive (meg még pár apróság), úgyhogy ezt kell most állandóra felmountolnom mint alá és a fontosabb mappákat (zenék, képek stb.) linkelgetni a mint user megfelelő mappáiba. Vagyis nem a mint képek, zenék stb. mappáit akarom átirányítani!Mint egyelőre tecccik
de már megkezdtem az elementary-osítást.
eOS Freya alatt volt pár motyó amit sehogy nem sikerült telepíteni (pl. wine
). Na az itt (meg a PlayOnLinux is) pöpecül megy. -
válasz
ubyegon2
üzenetére
Reszkess, barátom!

Évek óta oltasz a Minttel, hát most rászántam magam! Win8 mellé pattintottam fel (17.2 cinnamon) és a belakásnál rögtön belefutottam két "apróságba".
- OneDrive kliens kellene (ha már egyszer WP telefont vettem
), de az itt adott leírás már nem jó. A onedrive-d.zip letöltésénél Not Found van. És amiket a neten találtam, egyik sem vált be. Ha sikerült is feltelepíteni, elindulni már nem akar. 
Ha valakinek van működő OneDrive Sync megoldása, ne tartsa magában! Köszi!
- Aki egy gépen mindkét rendszert használja, hogy oldja meg az adatmegosztást? Külön partíció? Milyen fájlrendszer? Mert a Win8 C:\-t nem szeretném állandóra felmountolni Mint alá.
-
-
syler123
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Köszi, ezt kipróbáltam, kiderült, hogy Mate volt a gépen, úgyhogy fel is tettem az xfce-t. Viszont ami érdekes, hogy a inxi -b -G parancsra max cpu órajelnek 1280mhz-et ír, miközben 1600mhz-nek kellene lennie. Az alap az jó, az 800mhz. Ez a Brazos 3 állapotot tud, kellene tudnia, 800mhz, 1280mhz, 1600mhz. Lehetséges hogy linux alatt nem futhat 1600mhz-en a proci? Mit lehetne ezzel tenni?
Mivel is lehet monitorozni a cpu órajelet linux alatt?
Találtam is egy leírást, ami ugyan egy lapos, de elvileg használhatom ezt a tcp-t? Elvileg ezzel megoldható a különböző állapotok és feszültséget is tudok csökkenteni.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Azt gondolom, hogy sok minden nehezebbnek es bonyolultabbnak latszik, mint amilyen valojaban. Sokszor, amikor vmilyen problemara keresek valaszt, elokapok egy virtualboxot es ott kiserletezem ki a megoldast, amit aztan elesben is elsutok - ezt mas is megteheti, gyakorlatilag 0 kockazattal.
Az is jo, ha vannak mas, mukodo megoldasok is, amiket kezdok tudnak hasznalni, azonban azt tudni kell, hogy en sem szulettem a most meglevo tudasommal. Korabban meg nem voltak virtualizacios kornyezetek PC-re, minden elesben ment - volt, hogy 3x telepitettem egy nap Windows 98-at ua. gepre.
-
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0Ezt csak sikerült elbénáznom az előbbiben. Az ubyegon-t azért cseréld ki a saját felhasználódra!

(#3789) tolvaj! Igazán nincs mit!
Akkor a /home-ot majd külön kell csatolnod, gondolom fstab-ban, nekem még mindig egyben voltak a disztróim.Az SSD ellenőrzéseket ne feledd!
kezdőknek
haladóknak, nemrég frissítve! -
syler123
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ugyan már

Dhampir, lev258: Igazándiból a Windows 7-en minden működik, de rettentő sok erőforrást felemészt. Ezért váltottam Linux Mint xfce-re, nem gondoltam, hogy még torrentezni sem tudok ezen a rendszeren, ilyenre hogy ki sem tudom kapcsolni, egy teljesen friss rendszert pláne nem számítottam
Itt nem lehet okot keresni a fagyásra, teljesen tiszta rendszer, nem olyan rég tettem fel, ilyen egy jól megírt szűz rendszer nem produkálhat. Csak a torrentklienseket tettem fel, de mindegyikkel csinálta. Gondolom a nethiány volt a baja, de akkoris nah...Ennek ellenére érdekelne a megoldása a promblémámnak, hátha könnyen orvosolható.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nekem egyáltalán nem számít csodának, ha tearing mentesen végig tudok nézni egy youtube video-t, sokkal inkább egy minimálisan elvárható dolog, ami pl Windows alól gond nélkül megy, és ment már XP óta is. Szerintem ez egyáltalán nem olyasmi, amit félvállról kéne venni. Mint-et már kiteszteltem, ilyen formán nem fog megfelelni, most lépek tovább Ubuntu-ra.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Akkor legalább maradjunk meg a tényeknél, a Cinnamon/Mate 2011-ben jelent meg, az "ablakméretezgetős" mókát pedig már a Windows 7 is tudta 2009-ben. (ha a KDE vagy a Gnome tudta korábban is ez akkor sem a Mint/Cinnamon érdeme) És akkor mehetnénk tovább, hogy a Mint menü vajon honnan eredeztethető, stb., de ez mind max. ePenis méregetésre, flamelésre jó, pont ezért lenne érdemes úgy általában tartózkodni tőle, pro/kontra.
A lényeg hogy egy adott rendszer mennyire használható, nem pedig az, hogy honnan legózták (lopták?) össze az ötleteket."Ha gondolod dobd fel ezt a thread-et valamelyik Win-es topikban!"
Ezért meg külön elnézést kérek, nem tudtam hogy ide csak fanboyoknak van bejárása. De hasonló okok miatt akkor Win topikba sem kéne mennem, mert valószínűleg ott sem tudnék szó nélkül elmenni a rendszer hiányosságai mellett. De hát ez a 21. század és a fene nagy politikai korrektség, aki nem azt bégeti mint a többi birka az mocskos népellenség.

-
Apaxp
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ha csak másolni kell a parancsokat mert logikusan következnek akkor nincs gond

Azzal volt gondom hogy az angol tudásom egy szinten van a linux tudományommal.
Közben az első linkeden a fórumon kutakodtam hogy a logitech m560 egeremre van-e valami megoldás, hogy a két oldalsó gombjára hogyan lehetne a nagyítás kicsinyítés funkciókat beállítani, de még csak a típus sem szerepel a hardver topicban.
Egyelőre örülök hogy egy lépéssel közelebb vagyok ahhoz hogy minden jól működik.
Köszönöm a segítséget.@inf3rno
Közben megnéztem a letöltött telepítő ISO fájlt md5checksum és nincs hibája.
Egyelőre az illesztőprogram-kezelő talán nem hiányzik. Ha más gondot is észreveszek majd akkor újrarakom.
Addig meg tanulok szorgalmasan
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Hmm. Nálam nincs ilyen clocksource. Már ha ez számít bármit is.

Egyelőre most Chakrat próbálom beleszenvedni Grub-ba. Kíváncsi vagyok azzal is akad e néha a kép kirajzolása, vagy csak Mint + Cinnamon ilyen. Meg akkor már csináltam még két partíciót, aztán megnézek több disztro-t is kíváncsiságból. Mint-et most már nagyjából látom mire képes. Többet tud appletekkel meg deskletekkel, mint Win7, meg nem utolsósorban én is bármikor fejleszthetek kiterjesztést, ha olyan kedvem van (bár fejlesztői eszközök ehhez gyakorlatilag nem léteznek). Be is szálltam egy tőzsdei adatokat kiíró desklet-be. Működőképes, de még erősen optimalizálni kell.
-
zodo
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Tettem bele egy új hdd-tt amire egér nélküli navi nélkül is fel sikerült tenni a 17.2-t de bejelentkezés után sem hajlandó működni. Szerintem megfőtt valami a lapon, másra nem tudok gondolni.
Laptopra sikerült feltenni az Opera 31-et.

Köszi mindkettőtöknek a segítséget! -
syler123
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ez az én véleményem és kész, tettem egy gyors próbát, oldalra lehet tenni a start menüt, alulra nem.
Gondolom neked az is teljesen logikus, hogy jobb oldalt választok ki egy elemet és bal oldalt jelenik meg hozzá a tartalom. De mindegy is, maradok a Mint-nél. Még pár dolgot megpróbálok, aztán kiderül. Mondjuk vicc hogy nincs egy normális videó driver sem, ráadásul a korábbi verzióban jó volt a beépített driver a laposhoz, a mostaniban már nem jó. A Brazoshoz szintén nincs jó driver, pedig az a hd 6310 annyira nem régi.
-
syler123
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Értem köszi, én is ilyesmire gondoltam, mert nekem írták korábban, hogy az xfce-nek a legkisebb az étvágya, de ezek szerint van még egy aminek kisebb az igénye.
lev258: Lehet akkor azzal az Xubuntu-val megpróbálkozok, de gondolom nincs akkora közösségi támogatása, mint a Mint-nek. Az Ubuntu Mate felülete pedig teljesen felejtős számomra. Ezt mondjuk nem is értem, hogy a Mint esetében a Mate asztali környezet miért néz ki teljesen máshogyan?
-
SteveL
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ez egy Toshiba Satellite C50 laptop előtelepített Windows 8.1-gyel, ami frissítve lett Windows 10-re.
A Linux Mint Cinnamon 64-bites verzióját raktam fel a főpartícióról leválasztott üres helyre, amin telepítéskor két partíciót hoztam létre, egy kb 75 GB-os ext4-et, és egy 8GB-os swapot. Ezek lettek az sda7 és sda8 partíciók. A Grubot az sda7-re szántam a telepítőben.
A Grub indítómenüjéből kiválaszható egyébként a Windows 10, és fut is hiba nélkül, alapértelmezetté is tettem a Grubban 5 mp-s késleltetéssel.
Az fdisk nem működött, a hibajelzés:
FIGYELMEZTETÉS: A(z) „/dev/sda” eszközön GPT (GUID partíciós tábla) található! Az fdisk segédprogram nem támogatja a GPT-t. Használja a GNU parted programot.
A sudo parted -l szerint:
Model: ATA TOSHIBA MQ01ABD0 (scsi)
/dev/sda lemez: 750GB
Szektorméret (logikai/fizikai): 512B/512B
Partíciós tábla: gptSzám Kezdet Vég Méret Fájlrendszer Név Zászlók
1 1049kB 1075MB 1074MB ntfs Basic data partition rejtett, diag
2 1075MB 1180MB 105MB fat32 Basic data partition boot
3 1180MB 1314MB 134MB ntfs Basic data partition msftres
4 1314MB 655GB 653GB ntfs Basic data partition msftdata
7 655GB 731GB 75,9GB ext4
8 731GB 739GB 8001MB linux-swap(v1)
5 739GB 740GB 876MB ntfs rejtett, diag
6 740GB 750GB 10,6GB ntfs Basic data partition rejtett, diag -
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2
üzenetére
Félreértettél, nem azért érdekel, hogy milyen nemzetiségű csinálja, hanem inkább az, hogy milyen ember(ek) áll(nak) egy adott dolog, ügy mögött. Például, ha megszeretek egy írót, akkor az életrajza is kezd érdekelni, hogyan lett azzá, amivé vált, milyen élete volt, minek örült, milyen sebzéseket kapott, hogyan hatottak rá a körülmények...
Egyébként az LMDE 2-őt újraindítottam, erre login után a "Cinkosmanó" összeomlott.

Nálam Suse, Mandrake, Mandriva és a kezdeti idők Ubuntuja teljesített legjobban Desktop-szolgálatot, persze sokfélét kipróbáltam ezek mellett.
Az jó, hogy él még a Black Panther. Little Susie sem lett volna rossz, ha tovább fejlesztenék.
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ami még érdekes, hogy Live Ubuntu alól nem látszottak a Mintre mentett különféle fájljaim.
Most Mint alól Pinta-képszerkesztővel szerettem volna megnyitni egy képernyőképet és az sem látja az általam létrehozott png-fájlt, pedig nincsen letitkosítva a meghajtó.

A nemo-fájlkezelőből közvetlen megnyitásra sem sikerült, ebben az esetben azt írja, hogy "Nem sikerült a fájl megnyitása".
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem is kell rá reagálni, de engem nemcsak önmagában a rendszer érdekel, hanem a készítői is és pusztán rácsodálkoztam arra, hogy ilyen is van, amikor keresetlenül belé botlottam.
Notin használom, nem raktam sehová a swapet, a Mint rakta oda, ahol most van.
Igazából semmi csili-vili nincsen, csak az alap Mint-környezet. Egyedül a login-képernyőt és a a Cinnamon témát változtattam meg. Viszont érdekes, hogy login után jó darabig sötét a képernyő.

Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Milyen processzort vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen monitort vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Napelem
- Újra nekifeszül az asztali konzolok piacának a Valve
- jakra: Retro gyujtemenyem (cloud synced for safety...)
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- Pötyi: 4. RETRO KONZOL ÉS SZÁMÍTÓGÉP BÖRZE - '25. november 16.
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E6540 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 64GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3372
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 2 - i7-11850H 32GB 1000GB Nvidia RTX A4000 8GB 1 év gar.
- Apple iPad Mini 6 64GB,Átlagos,Töltővel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

Mert az is hibátlanul szlípel.
végigellenőrzöm a dolgokat, ám az ilyen "kapcsold ki a hibernálást", "kapcsold ki a swap-ot", "irányítsd hdd-re a temp-et" stílusú kímélést én valóban értelmetlennek tartom.
Pláne nem ellent mondani, kritizálni.

Itt pl. elég sokat megy a virtuális gép is. És ha ezt naponta 4-5 alkalommal kell shutdown-boot módszerrel életre keltenem, na ez engem zavar.
"

Köszönöm.

Rowon