Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Meggyi001: Kórházi ellátás: kuka vagy finom?
- sziku69: Szólánc.
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Negyedik rész
- GoodSpeed: Nem vénnek való vidék - Berettyóújfalu
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- sh4d0w: StarWars: Felismerés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wilks
aktív tag
Én már alig várom,h a videokártyák ára is emelkedjen a memória "hiány" miatt párszáz ezerrel.
-
hunluki
senior tag
1. pingvinesdi: Linux. Baromi régóta foglalkozom vele, be tudom jól állítani, kevés baj van vele, kevesebb erőforrással is beéri, összességében kevesebb nyűg.
2. Nem használtam W10-hez semmiféle extra takarítóscriptet/programot, de már nem is releváns mert nincs rá támogatás. Oké ott az ESU, de egyrészt 3 év hamar elszalad, másrészt ha a mostani rendszerek már évek óta jól működnek akkor miért piszkáljam meg újra.Amúgy nagyrészt linux mint (xfce ha nagyon vékony a vas) meg egy marék ubuntu, tizenpár gép, én vagyok a család rendszergazdája

-
hunluki
senior tag
válasz
Neurotoxin
üzenetére
Amik az én környékemen vannak azokban nyoma sincs semmilyen TPM chipnek, nem hogy 2.0-nak
Rufusos módszer ha jól tudom csak secu updateket fogja engedni a "feature pack" nagyobb kiadásoknál újra kell telepíteni (ez majd kiderül ha eljutunk odáig).Igazából két dolog van a W11 átállással kapacsolatban:
1. A W11 amit eddig tapasztaltam belőle a legbugosabb, legidegesítőbb windows. Kb 7-ig szerettem, 8-as széria kimaradt, 10 meg elment de nekem jobban tetszett a 7 konzisztens megjelenése és stabilitása, 10-es is azért lepett meg párszor amikor nagyon nem esett jól.
A sok AI baromság, az online account erőltetése, news meg időjárás meg copilot már mindenhol nekem nagyon nem bejövős dolgok, én itt megköszöntem redmond munkásságát. Ettől függetlenül van XP és W7 retrojátszós gépem, természetesen mindegyik szigorúan offline és imádom őket.2. Pingvinesdi, ingyen van, nincs beleerőltetett hülyeség és már bőven alkalmas napi szintű használatra, családban rengeteg régi gép pörög még amin már a W10 is nyekergős volt, most megszűnt az ingerencia az új vásárlásra mert tudja amit kell, nagyszülőktől kezdve teenager srácokig bezárólag. Adminisztrációjuk is egyszerűbb, nehezebben tujdák elcseszni, egyszer be kell állítani aztán megy amíg el nem porlad alóla a vas.
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Neurotoxin
üzenetére
P7P55D-nél, ami ugyan 2009-es platform, de remekül megálja a helyét, W11-nél az Ethernet driver konkrétan halálra BSOD-zza a gépet. Szószerint. Ugyanez W10-nél nincs. Pedig a W10 és W11 között kisebb különbség van mint a W10 és W8.1 között például.
Megoldás erre hogy Recovery->Indítás driverek nélkül->letörlöd a Microsoft által feltelepítettet, majd restart és felrakod az aktuális, működőképes Realtek verziót.
Na most aki a W11 rufus telepítővel is szenved, az nem fog egyhamar megtalálni a megoldást, főleg úgy hogy az én példámra még neten sincs konkrét megoldás, Hardverapron írtak rám hogy amugy figyi már nekem volt ilyen, probald mar meg ezt. Amugy azt hittem volna hogy hibas.
Nem mindenki olyan szerencsés sajnos hogy egyáltalán a Rufusig, UEFI-ig eljusson, boldoguljon. -
Tasunkó
őstag
Az aliexpresses modell. Ott van 2-3000 ajánlat, és gyakran képtelenség a legolcsóbbat megtalálni. Egyfajta érzésnek kell kifejlődni amiben képet alkotsz az árszabási mintáról, és az alapján lehet lerövidíteni a keresést, mert amúgy a végtelenségig lehet listázgatni, de ez sem 100százalékos. Nálunk is van 10 hely simán, ahol 10-20-60 százalék az eltérés. Az üzlet tudja hogy kontraszelekció van, és minél tudatlanabb valaki, annál nagyobb a valószínűsége hogy sok pénze lesz. Hiba lenne náluk hagyni. Egy részük pénzmosoda is lehet. Természetesen sok jóhiszemű bárányból is kiharapnak így a farkasok, akik azt feltételezik az árak valamiféle korrekt működés leképzése.
-
hevepapa
senior tag
Én sem értem sok bolt üzletpolitikáját. Amikor 2 éve vettem egy NVR-t, megvolt, hogy milyet akarok, körbe néztem az árukeresőn és vettem 32 ezerért. Az volt a meglepő, hogy voltak boltok ahol ugyanaz 100-ért volt hirdetve. Megértem, ha van az árakban mondjuk 10-20 ezer eltérés, de a 3x-os ár indokát egyszerűen nem értem.
-
hevepapa
senior tag
válasz
Neurotoxin
üzenetére
Én meg azt nem értem, hogy ha valakinek megfelelő a W10, akkor miért kell a Rufussal megmókolt W11??? 1-3 évig kap javításokat a 10. A 11-ben nem hiszem, hogy sok olyan új funkció van ami hiánya miatt egy átlag usernek mindenképpen váltani kell. Sőt... az átlag usernek még a W10 Home verzió is teljesen tökéletes, minek a Pro???
Persze a mainstream média azt sulykolja már egy ideje, hogy a "világvége" jön annak aki nem vált és sokakat elkap a FOMO feeling. -
ddekany
nagyúr
válasz
HantekDSO
üzenetére
ma a LEGOLCSÓBB helyen is 234.025 Ft, de van ahol 332.180!!!!
Egy dolog, hogy 234e. De akkor ki az, aki elviszi 332e-ért? Rakás ilyen van, hogy néhol 50%-al drágább a ma szokásos elmebeteg árnál is, és így, hogy valamelyik konkrét típus. És jellemzően több boltnál is, szóval nem csak valami hiba. Tudnak valamit, amit mi nem, el fogy majd az is?
-
ddekany
nagyúr
válasz
Neurotoxin
üzenetére
Nyilván az a para, hogy olyan régi géppel (tied talán gen 4) még annyira se tesztelik, mint a mostanival. Aztán egy frissítés után nem csak az időjárás app szál szét. Saját gépen vállalható, de rokonok gépén, munkatársak gépén (kis cégnél, ahol az még így megy)... Most +1 évre be lehet kéredzkedni, akinek nem valami peches licence van, de hogy 1 év után mi lesz... Mert új gyárakat felhúzni sok-sok év, szóval ha továbbra is elviszik az adatközpontok a kapacitást, akkor kisembernek továbbra sem fog jutni.
-
Neurotoxin
őstag
Ezt a Win11-re átállás parát nem értem. Pl. a tizenéves i5 procikat nem szereti, de amúgy ezekben a gépekben van már TPM 2.0 chip vagy utóbbira virtual TPM…Kell készíteni Rufus-al egy “herélt” telepítőt, amivel feltelepül a kenyérpirítóra is. 3 laptopra tettem fel az elmúlt félévben, semmi probléma, a frissítésekkel pedig remélhetőleg nem lesz a későbbiekben sem szívás, a licensz is ki van fizetve. Eddig a régi processzorokat illetőleg pl. az időjárás app nem volt hajlandó elindulni, na bumm.
-
hevepapa
senior tag
Alapvetően igazad van, de azt hiszem ha valaki elhiszi, hogy egy márkás 2 TB-s SSD-t a normál bolti kb. 70 ezer forintos ár helyett meg tud venni 25 ezerért, annak mondhat bárki bármit, bármilyen észérvet - sajnos a mohóság (bár talán nem jó ez a jelző erre) erősebb lesz.
-
hevepapa
senior tag
A Windows 10 kapja a havi biztonsági javításokat, most kedden volt az első az ESU-val. Bár hivatalosan 1 év ESU van magánszemélyeknek, a céges 3 éves ESU-t meg TSforge-val fél perc alatt lehet aktiválni. Arra a megoldásra is jött frissítés. Hab a tortán, hogy ehhez nem is kell MS fiókba bejelentkezni, helyire is jött a frissítés. 1 szó mint 100: 3 évig elketyeg a Windows 10, utána meg majd ráérek akkor agyalni a folytatáson.
-
-
HantekDSO
aktív tag
Pont két hete vettem 69.650-ért ezt: Silicon Power XPOWER Storm RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz SP064GXLWU60BFDK - ma a LEGOLCSÓBB helyen is 234.025 Ft, de van ahol 332.180!!!!

-
Cassi
őstag
Ilyen gyors áremelkedéssel párosult hiány esetén a legtöbb webshop megzavarodik, és fals vagy nem tartható infomációkat kezd kiírni. Az amazon.de-n láttam olyat, ahol a megemelt árú kit várható szállítási ideje 2026. május 30.
-
atee
őstag
Stratégiai nyugalom. Amire szükség van most. Persze könnyen beszélek mert szeptemberben fejlesztettem (az 50k ért vett 32GB. kit most 130k+). így szerencsém volt még a ram árakkal.
Viszont sose tartott örökké a hardver árak emelkedése. A ramokkal évtizedek óta szórakoznak. Pár évente bedurrantanak valamit, hogy emelhessék az árakat. Aztán a VGA piacot elvitte a bányászat...Végül mindig normalizálódik a piac. Csak ki kell várni! Az egyértelmű, hogy ilyen memória árakat az átlag user nem fog kifizetni, ha nem életbevágó!
Ami most elkeserítő, hogy olyan hardverek árai is emelkednek mint a hdd vagy ssd amiket gyakorlatilag már a zabpehely mellé kéne csomagolni. -
ddekany
nagyúr
-
ripla
addikt
"KINGSTON FURY 2*32GB Beast EXPO DDR5 6000MHz CL30"
Tavaly augusztusban 92.090 forintért vettem. Jelenlegi ára 170.000......
Áldom az eget, hogy nem vártam vele, amikor haverom tavaly még azzal nyugtatott, hogy várjam ki a következő generációt, jobb lesz. Aha. Most újítanám a gépet, már majdnem 400.000 forinttal kellene többet fizetnem érte. Jövő év elejére ez már 100%, hogy nem lenne meg plusz fél millió forintos kiadás nélkül, pedig így is majdnem 700.000 volt a vége....
Nesze neked AI, a PC építés innentől kezdve a felső tízezer kiváltsága lett.
Katasztrofális problémák lesznek ebből belátható időn belül, mert az hogy valami kicsit drágább lesz, az még mondjuk belefér, de az hogy gyakorlatilag a RAM és az SSD ára lassan háromszor, neadjaazég, négyszer annyiba fog kerülni.... azt senki nem fogja lenyelni. -
ddekany
nagyúr
Mivel azon is RAM chip van csak másfajta.
Nem azért (legalább is gondolom, hogy a flash meg a DRAM erősen eltérő gyártósor), hanem mert flash chip is kell az AI adatközpontokba. Csoda, hogy a CPU/GPU csak annyit drágul, amennyit, mivel az meg AI gyorsító chippekkel (nVidia Blackwell "GPU", Google TPU, stb.) osztozik a gyártósoron.
-
hevepapa
senior tag
Félreértettél szerintem. Nekem megvan a gépem és elég arra amire használom. Van benne 32 GB DDR4-es RAM, a VGA-n meg 8 GB. Van 3 TB SSD, a backup gépemben meg ugyannyi HDD. Nekem elég. Nem tervezem a bővítést.
Sőt a Windows 10 is megfelel. Jön hozzá a havi frissítés, működik rendesen. Épp elég szopás néha a W11 a céges gépen. -
ripla
addikt
Amúgy meg várjátok meg 2026 elejét, hogy mennyire fog kerülni a Steam Machine, aztán lehet egy ilyennel jobban jár mindenki, főleg akinek játékra kell, de a leírás szerint bármilyen rendszert lehet rátenni.
-
hunluki
senior tag
válasz
hevepapa
üzenetére
Már nem azért a 7 fillérért de nem kell milliomosnak lenni ha szükséged van gépre. Ott a használtpiac, keresel valami jó dealt, felgurítasz rá egy mintet/fedorát ésvagyper ha w11 kompatiblis akkor szerzel hozzá kulcsot (ha van gusztusod mostanában a windows nevezetű förtelemhez) és mehet a menet.
A drága gép hobbi, nem létszükséglet. Ha meg melóhoz kell akkor:
a. adja a munakaadó
b. ha te vállalkozol akkor nem szabadna hogy gond legyen az ár mert kitermeli magát, ha nem akkor valamit nem jól csinálsz.Persze ettől függetlenül szívás hogy drága minden, szó se róla, de nem egy ismerősöm elvan 2-4th gen intelen 8-16 giga ramokkal meg pár sokéves ócska 120-as ssd-vel ami mellett opcionálisan ott figyel egy szintén régebbi hdd és egy 5-6 éves VGA.
Ha meg csak a játék a cél akkor érdemes elgondolkodni konzol irányba, ár/értékben mindenképp jobb lesz a képlet, ha meg PC kell mert csak akkor meg el kell fogadni hogy ez egy drága hobbi vagy nekiállni vadászni a használtpiacon. A legtöbb mai AAA játék amúgy is bughalmaz optimalizálatlan mikrotranzakcióval kitömött hulladék, indie/régebbi címek meg boldogan elfutkosnak vékonyabb vason is.
-
hevepapa
senior tag
Tudod más a fénytörése valaminek ha forintban kapod a fizetésedet és a magyar 27% áfa és a nem alacsony infláció hatásait nyögöd. Külföldön élve könnyű játszani a nagyfiút... Lehet, hogy neked semmiség a duplájára ugrott ár és 50 euróssal gyújtod meg a havannait - de tudod.. itt a balkán szélén van akinek számít hogy 17 ezer helyett 37 ezer lett valami pár hónap alatt.
Még mielőtt: amit akartam azt tavaly megvettem a gépembe, úgyhogy engem ténylegesen nem érint. De meg tudom érteni annak a rosszkedvét akit érint. -
KAMELOT
titán
Csehek erősek gazdaságilag. SK alzát viszont tudod te is nézni!

hevepapa: Még mindig egy olyan dolgoról beszélünk, amit 2-3-4 évente vásárolunk a gépbe. Drágult 50€ a ram amit írsz. Az egy 2 személyes esti vacsora.
Nekem a gépemben 5 évig volt a DDR4 4x8GB 4400 viper ram 240€, mobo 500€ és cpu 1000€ volt. -
KROK640
nagyúr
Jó, hát random országok árait én is tudom nézni, attól még itt nem jobb a helyzet

Vagy Sk-ban élsz, akkor meg igazam volt, hogy másik országból vagy. Lehet, hogy ott nem ilyen durva a drágulás. Mondjuk szomorú de szerintem a szlovávkok is lehagytak minket... 2004-5-ben rengeteget voltam kint, aztán a 2020-as évek elején megint, és hatalmas a fejlődés. Plusz már régen Euorjuk van.
De az igazi pozitív meglepetés Cseh ország volt ... -
KAMELOT
titán
Igen a SSD és HDD is fog drágulni. Volt is írva róla!
Mivel azon is RAM chip van csak másfajta. így a VGA árakat is magával húzza majd.Amikor vga gondok voltak, MO-n ment a kartellezés. Én írtam is róla. Most is ugyan ez megy. Átbaxxák a magyar vásárlókat. Más országoban ilyen nincs megengedve.
-
KROK640
nagyúr
Van egy olyan érzésem, hogy te nem MO-ról "játszol", és azért látod így.
A 2×16GB-os GSkill AEGIS DDR4 3200MHZ KIT 21 ezer ft volt júniusban. Múlt a hét hétfőn 51 ezer volt, most hétfőn pedig 68(!) ezer ft. Egyetlen hét alatt 17 ezret emelkedett az ára. Ez nekem nem egy kis emelkedés.Az árak meg emelkedtek, szerintem még reál értéken is, ami jobb lett, hogy sokkal topább ki lehet húzni egy géppel, így éves szinten visszaosztva, mégis kevesebbet költesz egy gépre.
-
KROK640
nagyúr
Jah, ezt olvastam 2020 október-novemberében is, mikor VGA-t akartam venni. Aztán '21 januárjában ahhoz a szinthez képest is dupla árak voltak. Aztán az jól úgyis maradt kb 2 évig ... És ha pontosak akarunk lenni, akor a DDR4 már augusztusban elkezdett drágulni, most meg november van.
"Akinek kell gép, úgyis ki fogja fizetni az árat" --- sajnos. fent tartva ezzel a magas árakat. Plusz rengeteg embernél olvasom, hogy akkor fejlesztés elnapolva. Mint írtam, ez nekem közvetve is rossz, mivel bevételkiesés.Nem csak a RAM drágult, az SSD is fog, és szinte biztos vagyok benne, hogy húzza majd magával a HDD árakat, egy másik topicban VGA áremelkedést is vizionálnak a dolog miatt, és simán lehet. De ne legyen igazunk...
-
-
KROK640
nagyúr
Aztán majd lehet hozni év végén, meg jövő évben, hogy mennyire haldoklik a PC-s piac, mert a kutya sem vesz gépet

Ilyen árak mellett én most mindenkinek azt javaslom aki esetleg ilyen szándékkal keres, hogy ne most vegyen gépet (vagy még ma/holnap), ami nyilván nekem is bevétel kiesés

Már az katasztrófa lenne ha 1-2 évig ilyen magasak lennének az árak, de félek, hogy akár még tovább is eltarthat
-
Meridian
senior tag
Szeptember végén kinéztem 32GB RAM-ot ezt:
32GB 6000MHz DDR5 RAM G.Skill Trident Z5 RGB (2x16GB) (F5-6000J3040F16GX2-TZ5RK)
Az ára: 58290 Ft volt, az Aqua-ban. (és már ekkor is drága volt, mert korábban volt ez olcsóbb is)Tegnap ránéztem, mi a helyzet és vérfagyasztó az amit láttam... nem akartam hinni a szememnek.. Árgépre felmentem és elkezdtem keresgélni és mindenhol ez lett az ára:
https://aqua.hu/alkatreszek/32gb-6000mhz-ddr5-ram-gskill-trident-z5-rgb-2x16gb-f5-6000j3040f16gx2-tz5rk-t1257315
143ezer Ft... és már nem kapható...Árgépes keresési link:
https://www.arukereso.hu/memoria-modul-c3577/g-skill/g-skill-trident-z-rgb-32gb-2x16gb-ddr5-6000mhz-f5-6000j3040f16gx2-tz5rk-p802197375/ -
ddekany
nagyúr
pár év múlva simán íratok magamnak olyan videójátékot amilyen én akarok
Ha belegondolsz, ez egy elégé önellentmondásos világkép, hogy ilyen képességű lesz az AI, de te kisemberként hozzáférsz, és meg tudod magadnak engedni, hogy csak úgy szórakozásból ilyesmiket generáltass. De erősen OFF.
-
KROK640
nagyúr
Épp ez az, hogy jelenleg nagyon is érdekli az embereket
Sok területen még hasznos is (kutatás, programozás, kontent gyártás -- bár AI shit, de egyre jobbak, pár év múlva simán íratok magamnak olyan videójátékot amilyen én akarok, vagy generálok egész estés filmet), szóval semmiképp sem sorolnám a sokkal kevésbé hasznos cripto mellé... és az a rossz hírem, hogy bár ott is pukkant a lufi, de velünk maradt. Igaz szerencsére az átlag embernek a VGA árait nem befolyásolja ... jah, de igen, mert az NVidia azóta tart ott, hogy el kell felejteni az olcsó VGA-kat.Na igen, ez 4-5 évig elég lesz, vagy tovább, hála a lelassult fejlődésnek.
Az előző gépemtől én is feljebb léptem ezzel, és nem bántam meg, 5 éves, és igazából most kezdem néhol érezni 1% low FPS-ekben új címekben, hogy a proci talán lehet, hogy lassan gyenge lesz, de még mindig nem azt, hogy égető lenne a cseréje. Ráadásul még mindig erősen nép proci, steamen múltkor néztem akkor al egtöbb embernek pont I5 10400F volt, szóval szerintem még 2-3 évig is kihúzom platform csere nélkül, ha itt árelszállósdit játszunk. (Legfelejebb teszek a helyére egy használt I7 11700K-t, bár annak brutál ára van, de ilyen memória árak mellett még mindig olcsóbb lenne). -
ripla
addikt
Teljesen mindegy mennyit fektetnek bele. Hogyha az embereket nem érdekli, akkor a seggüket is verhetik a földbe, akkor is bukta lesz. Nagyon fogok nevetni, főleg az Nvidián.
#222KROK640
Most már úgy voltam vele, hogy túllépek a középkategórián és veszek egy jobbat. 4-5 évig biztosan elég lesz, főleg hogy a játékok grafikája, néhány kivételtől eltekintve megállt a fejlődésben. -
KROK640
nagyúr
válasz
hevepapa
üzenetére
"pl. 50 ezret fizetett, akkor miért ne adja 100 ezerért ha megveszik annyiért is?"
Rosszabb a fordított helyzet. Mikor megveszi 100K-ért, és akkor nehogy már 50-ért adja... így sokkal lassabban kezdenek majd el csökkenni az árak.
Kereskedői oldalról sem jó : Anno számtech boltban dolgoztam, és emlékszem, hogy akkor árultunk 150 ezer körül egy dobozos S478-as P4 procit; mikor már harmadáért volt a sokkal gyorsabb Core 2 Duo, és amúgyis mindenki azt vitte. Kérdeztem a főnököt, hogy WTF? Erre azt mondta, hogy magas volt a beszerzési ár, ha csökkentené az árat, akkor bukó lenne a cucc.... Így meg állt benne a nemlétező érték.
-
KROK640
nagyúr
A 2×16GB-os GSkill AEGIS DDR4 3200MHZ KIT 21 ezer ft volt júniusban. Múlt hét hétfőn 51 ezer volt, ma pedig 68(!) ezer ft. Egyetlen hét alatt 17 ezret emelkedett az ára.
Sajnos nem tudni milyen géped van
(profilba beírhatnád, vagy ide zárójelbe, hogy miről van szó) , de azért a drágulás érzékelhető.Ami még szerencsés véletlen, hogy a fél haveri köröm idén tavasszal-nyáron cserélt gépet (én később akartam), úgyhogy a nagy áraknak up-to-date gépekkel állunk neki.
és megint csak áll az amit írtam már : Évek óta abba az irányba tendál a piac, hogy az épített saját PC, ami komolyabb teljesítményű, az egyenesen luxus lesz

-
ddekany
nagyúr
válasz
hevepapa
üzenetére
Ebből a levezetésből kihagysz valamit? Egy példával, mondjuk hogy a közbenső lépcsők +80%-ot tesznek rá az árra amíg elér hozzád. Ha ma kerül 100-ba a gyártónál a termék, akkor 100*1.8=180-ért veszed. Ha holnap 5% emelés után 105-be kerül, akkor meg 105*1.8=189-ért veszed. Tehát 5%-al nőtt a te szemszögedből is az ár.
Hogy egyéb okokból, mint felhalmozási roham, stb. ez sokkal több lesz-e, azt nem tudom. Lehet. De amit mondasz abból önmagában csak 3-5% áremelkedés adódik. (Meg amúgy nem csupasz lapkát veszel, így a tokozás stb. ára is benne van.)
-
hevepapa
senior tag
"de +3-5% a TSMC-nél, az még nem sok"
Bár írtam már, de ez a 3-5%, csak látszólag annyi. Ugyanis:
Az induló és "túlélhető" 3-5%, az nettó összeg és mire a TSMC-től elér a magyar kiskerbe mindenki ráteszi a saját plusz (most már inkább 10-20-40%) szàzalékát és így bruttó magyar nagyker nettó ár simán 60-80%+ a magyar 27% ÁFA.
Sakk-matt.
Ja és persze az általános kereskedői pszichológia: ha van neki raktáron olyan RAM amiért pl. 50 ezret fizetett, akkor miért ne adja 100 ezerért ha megveszik annyiért is? -
ddekany
nagyúr
A 7900X3D 168e-ről 210e lett, azért nem 268e. Az a RAM viszont... 90e-ről 218e lett (legjobb ár mindkettő). És ez még kúszik fölfelé elvileg, bár lehet rájönnek, hogy csak a nyakukon maradna. Vagy lehet ez a gonosz AI mesterterve, hogy felszívja az összes DRAM-ot, és nem jut az embereknek.

-
ripla
addikt
Ryzen 9 7900X3D 12 Core a proci
G.Skill Ripjaws S5 CL30 2*32GB 6000MHz DDR5 a RAM
RX7900XT 20G RAM a videókártya.
+alaplap, hűtőventi a procira, meg egy zsír új ház.
696 ezer lett a vége, ha most venném, legalább 800-850 ezret ott kéne hagynom érte, jövőre már biztos hogy nem kapnám meg 900 ezer alatt...
Februárban lesz 1,5 éves, de amilyen időszak jön most, szerintem az elkövetkező 5 évet valószínű együtt fogjuk kihúzni.
-
ddekany
nagyúr
-
ripla
addikt
válasz
zsirfecske
üzenetére
A tavaly öszerakott gépembe a proci 164k volt, most az utolsó ismert ára 268k.
A videókártya benne 341k volt, az utolsó ismert ára 425k.
A RAM benne 92k volt, a mostani ára 163k.
2 hete vettem gyorsban egy 2 terás SSD-t, csak hogy legyen, 46k volt, a mostani ára 54k.
2 hét alatt már 8000 forinttal kerül többe...Attól félek, hogy aki idén nyárig bezárólag nem vett magának új gépet, az most már hagyja a fenébe, mert százezrekkel többet kellene fizetnie érte... és nagyon úgy tűnik hogyha az AI lufi nem pukkad ki, akkor még hosszú évekig ez lesz a tendencia. Reméljük a legjobbakat, és hogy az AI úgy fog pofára esni, hogy az egész ipar beleremeg.
-
KROK640
nagyúr
"Annyira gyorsan tőr felfelé, hogy nem vette észre mindenki..." --- pont így jártam az első cripto láznál, mikor felmentek a VGA árak. Nagyjából kimaradtam belőle, egyszercsak az tűnt fel, hogy de drágák az RX470/480/570/580 és társai, és akkor hallottam, hogy már lefelé mennek az árak.
A második esetben pont az áremelkedés felfutásánál akartam venni VGA-t, mintha pont most akarnék RAMot venni. Volt ilyen terv, de idénre minden gépfejlesztést elengedtem, és szerintem 2026 Q1-re is. Jó ez még ami van
(Sajnos már nem vagyok abban biztos, hogyha várok egy évet, ugyabból a pénzből jobb gépet veszek, ahogy ez régen működött)
-
hunluki
senior tag
Kezdem úgy érezni hogy a sokadik éves hobbim hogy olcsó használt gépekből a mindennapokban használható vasat csinálok többnyire pingvinesítéssel kezd beérni.
Családban több 2nd gen i5 gép van amiken egyáltalán nem érződik hogy elavultak lennének. Megmondom az őszintét kicsit vártam a W10 EOL-t hogy olcsón felfrissítsem a gépparkot, talán ha belefutok 1-2 jobb dealbe le is csapok rá, de szerencsére semmi sürgetés nincs mögötte, szóval egyelőre figyelek a partvonalról meg néha átfutom a hwaprót.
Játékra series s / ps4 pro, indie és retrora pedig egy pár hónapja beszerezett R5 6600H konfig 32GB rammal azért még jó ideig el fog pörögni fedorával, a gép 110k volt (mint utóbb kiderült ez lehetett volna olcsóbban is ha aliról veszem) + 20k a plusz 16GB ram, mivel nincs sok elvárás vele szemben ezért remélhetőleg 6-8 évre minimum megvagyok vele, egészen biztosan nem fogom elkapkodni a cseréjét.
És akkor még itt figyel egy XP-s netbook és egy W7-es N3000-es gép is ha még visszább akarok menni az időben
-
KAMELOT
titán
Legalább ott okosak. Akkor már kezd gyorsan szorulni a gatyin a szíj.
Azért HA-n is már vannak érdekes ajánlatok. DDR4 2x16GB 3200mhz 44k 1 hó garival.
Ufo boltban ugyan ilyen ram 52k 5 év garival!ddekany: Raktáron biztos nem fog maradni! Scalperok biztosan tevékenykedtek!
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Microsoft Surface Go 2 m3-8100Y 8GB 128GB 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 2600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB AIGO B352A Chieftec 400W
- HP Thunderbolt-dokkoló, 120W G4 (4J0A2AA)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Az emagon lehet kapni 2 TB-s külső SSD-t 6 648 Ft-ért, Samsung 870 EVO 2.5" 2TB meg 25 000-ért
(Svájchoz meg méginkább)

Azt hiszem tavaly írogattam a fórumra egy laptopról, amin 1 giga ram van, miről beszélünk...