Hirdetés
-
LOGOUT.hu
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tolvaj!
őstag
válasz tolvaj! #2500 üzenetére
x86 telepítés ment fel x64 helyett és mostmár minden a helyén van, nem kellett szenvedni a telepítéssel, minden formában kezeli a külső hangkártyát a mint. Az ardour szépen dolgozik, még a vst pluginek is szépen szólnak. Kicsit bosszant, hogy x64 en nem megy a dolog, de hátha majd valamelyik frissítés megoldja.
Ha aki mer az nyer, akkor aki merít az nyerít?
-
Fenyő
őstag
válasz tolvaj! #2563 üzenetére
Azt már gui-ból is vissza tudod tenni van egy olyan menüpont, hogy driver manager / további illesztőprogramok vagy vmi hasonló, az automatikusan megkeresi a megfelelő zárt drivert, de persze terminálból is visszateheted a sudo apt-get install nvidia-current-el...
[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
tolvaj!
őstag
-
Fenyő
őstag
válasz tolvaj! #2568 üzenetére
17.1 Mint Cinnamon esetében sajnos többen írták már ezt az nv kompatibilitási hibát, ha 17.1-est használnál, akkor próbálj ki egy másik felületet, ha Cinnamont, akkor a 17-es Mintet vagy másik Cinnamos disztrót (pl 21-es Korora Cinnamonról jókat hallani).
-
fradi81
veterán
-
tlac
nagyúr
-
spammer
veterán
válasz tolvaj! #2596 üzenetére
Próbáld konzolból futtatni. Például Ctrl+Alt+F2-vel tudsz átváltani (vissza grafikus felületre pedig általában Ctrl+Alt+F7, de lehet, hogy másik F gomb).
_
(#2597) toth_janika: volumeicon vagy volumeicon-alsa vagy ilyesmi csomagot keress. Synaptic csomagkezelővel gyorsan meg tudod keresni.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
lev258
veterán
válasz tolvaj! #2603 üzenetére
A repóban frissebb driver van, azért javasolnám. Csak megjegyzem, jelen esetben valószínű, hogy a Mint szívat egy kissé és Ubuntuval nem lenne gond. De itt is sikerülnie kell végül.
Ja és az nvidia-settings-et is telepítsd.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Fenyő
őstag
válasz tolvaj! #2611 üzenetére
Akkor pont 2 olyan kari van a gépedben ami az aktuális Minttel nem kerek alapból , mindkettővel molyolni kell, hogy működjön, ami fix, hogy alaplapi vgaval is mennie kell a fullhd-nak csak kell hozzá min a 3.18-as kernel, 10.4-es Mesa és a mesa-vdpau csomag, Nv-vel meg nincs konkrét tapasztalatom ilyen szinten, de ahhoz az eddigiek alapján a friss driver meg gdm csere lightdm-re.
Ha meg nem akarsz hegeszteni akkor tényleg tegyél fel próbaképp egy Fedora/Kororát.[ Szerkesztve ]
-
fradi81
veterán
válasz tolvaj! #2611 üzenetére
Kipróbálnám felvenni ezt a ppa-t, és telepíteni belőle a kártyához való drivert. (346)
[leírás link][ Szerkesztve ]
moto g72, Ninebot d28e
-
csyo
senior tag
válasz tolvaj! #2693 üzenetére
En is igy gondoltam, de veletlenul lecsuktam a laptop fedelet, es a gep leallt. Meg nem allitottam be, hogy a fedel lecsukasakor ne kapcsolodjon ki.
Ujrainditottam, es ekkor elindult a tepeito CD! (pedig ez mar a tizedik ujrainditas volt)
ELndult a Live valtozat siman. Telepitettem is a Linux Mintet. A vegen kiirta, hogy nem tudja a bootvalamit betenni a kijelolt szektorba, valasszak masikat, vagy hagyjam ki.
Valasztottam masik szektort, telepult.A gep most ujraindul, irta, es vartam, h megtortenjen. Leallt a gep, es nem tortent semmi sem ujrainditaskor.
A kurzor villogott 10 percig a bal felso sarokban.
Nah, sebaj, turelmesen hard reseteltem, aztan ujrainditottam.
Semmi. Se a telepito, sem a rendszer nem indult ujra.Kb husz alkalommal inditottam ujra es ujra, a lemez felporgott, de egy ido utan mar a biosba sem tudtam belepni, odaig sem juott el.
Meg tovabb probalkoztam, de mar nagyon ideges lettem, legszivesebben az ablakon vagtam volna ki a laptopom a teleipolemezzel egyutt.
Hard reset a laptpon.
Kivettem az aksit, 2 percet vartam, visszatettem, vartam.Most mar a laptop el sem indult ezutan.
Itt mar feladtam. Kuka.Akku ujra kiszed, 5 percre, aztan ujra vissza 5 percre, 1 percig nyomtam a bekapcs gombot
Vegul skerult elindulnia, bejott a bios.
Kivalasztottam, hogy networkrtol bootoljon, persze arrol nem tudodd. Nyomtam egy esc-et, es erre csodak csodaja, elindult valahogy a telepitolemez.
Bejott a Live ujra, es telepitettem ujra a Lime-t.Most ez van a gepen fent.
Nem tudom mit a baja a lemeznek, v a gepnek, hogy 30-40x kell ujra meg ujrainditani, es csak a masodik telepites lesz sikeres.
Az ubuntuval is hasonlokeppen jartam, 3x kellett ujrainditani a telepitest, mert nem indult a rendszer, csak a kurzor villogot.
Le sem allt magatol a gep, ki kellett kapcsolni a power gomb hosszan nyomasaval.harmadik alkalommal sikeresen telepult az ubuntu.
Most meg a mintet kellett ketszer telepiteni, es rengetegszer inditgatni.
Vajon az olvasofej kezd meghalni benne, vagy a cpu, vagy mi okozhatja ezt a hibat?
Legyen szép a napod!
-
Fenyő
őstag
válasz tolvaj! #2705 üzenetére
17.1 Xfce alatt ilyet még nem tapasztaltam, pedig írtam már ki pár isot a beépített pendrive lemezképíró progival (mondjuk egy gyengébb gépet ntfsről írva azért be tud lassítani), bár cinnamonnal nincs túlzottan sok tapasztalatom de nem hinném, hogy ilyen hibát benne hagynának, lehet, hogy nálad vmi egyedi esetleg hardverspecifikus esetről lehet szó...
-
nagyúr
válasz tolvaj! #2708 üzenetére
"Bár a cinnamon amúgy is hajlamosabb a fagyásra."
Mármint a te gépeden, ezt azért nyugodtan tedd hozzá, mert fenti megfogalmazásod annak ellenére, hogy kissé sántít, elég axiomatikusra sikeredett.
Az, hogy több fórumon is említve van a Cinnamon fagyása, jelent valamit egyébként? Kiderült az is, hogy mi okozza?
Nemrég olvashattuk, mit szenvedtél az Nvidia driver miatt, az is a Cinnamon miatt volt?
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz tolvaj! #2713 üzenetére
Látom, nem érted a lényeget, ami annyi, hogy ne írj be ide megalapozatlan megállapításokat, mint ez itt:
"Bár a cinnamon amúgy is hajlamosabb a fagyásra." melyik, minél, hol, miért?
Az, hogy több fórumon is felvetődik, még nem bizonyít semmit, itt is található egy ilyen bejegyzés és a fagyásnak sok köze nincs az említett DE- hez!
Attól, hogy valaki Cinnamon felületet használ és hw hiba miatt fagyásokat, nem megfelő működést tapasztal, még nem a DE- t kell hibáztatni, függetlenül attól, hogy nagyobb rendszerigényű asztali felület, mint az XFCE, MATE és az LXDE.Arra is gondolnunk kell, hogy ezt a topikot olvassák olyanok is, akik most szeretnének először Linuxot telepíteni és értelmezhetetlen félmondatokba csomagolt megállapításokkal megtéveszthetjük őket! Ha nem ez a célod, akkor fogalmazz úgy, hogy ne legyen megtévesztő.
A topiklakók nevében is
Abszolút kezdőként hasonló megállapítások térítettek el az Ubuntutól, később kiderült, hogy nem azt utálják a felhasználók, hanem az új kezelőfelületet! De nem ezt írták![ Szerkesztve ]
-
lolka1980
aktív tag
válasz tolvaj! #2799 üzenetére
De laptopon használom.
Bár én nem vettem észre,hogy hozzáérnék de lehet.Mindenesetre kikapcsolom pár napra előjön-e.nemurea:
Vezeték nélküli egeret használok olcsó tecsósat.
Lehet innen ered a probléma.No majd kiderül kipróbálom mindkettő nélkül felváltva.
Minden esetre köszönöm.
-
spammer
veterán
válasz tolvaj! #3091 üzenetére
"Egyszerűen nem tudom rendszergazdaként indítani."
"Én csak a fájlkezelőben akartam root jogot"Félreérthetően fogalmaztál, hiszen az pont a gksu <fájlkezelő> lenne.
Szóval neked lényegében egy "sudo editor fájlnév"-re volt szükséged egy menü opcióként, ami csak az adott fájlt nyitja meg emelt jogosultságokkal.
Egyébként meg mindegy szerintem, hiszen ha gksu-val indítod a fájlkezelőt, pont ugyanúgy tudod szerkeszteni, amit akarsz, a többi fájlt attól még nem kötelező bántani.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
nagyúr
válasz tolvaj! #3786 üzenetére
Szia!
A meghajtók közötti áttelepítésnek is van sok módja, én kezdőként anno már csináltam a Gparted-del [link], igen egyszerű, a másolandó partíciót másolás/beilleszt módszerrel áttettem. Teljesen megbízható módszer, arra kell figyelni csak, hogy a célpartíció nagyobb legyen és a program azon belül létrehozza az előző partíció tükrét rajta. Persze ugyanazon fájlrendszer legyen a fogadó hely is.
/var-t én inkább SSD-re tenném és fstab-ban szerkesztenék így:
# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Ha elférne a /home, azt is SSD-n hagynám, a cache-t tenném ramdisk-be
letöltések úgyis HDD-re mennek, gondolom#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0Ezekkel a beállításokkal a ramdisk-be dolgozna, nem az SSD-re, viszont nem lassulna le a HDD miatt az oprendszer.
Amúgy maga a /home tartalmazza a beállításokat, ha csinálsz róla Systemback-kal egy mentést, az nem fog ártani.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz tolvaj! #3960 üzenetére
Nem láttam.
Próbáld ezt:
sudo apt-get install --reinstall xserver-xorg
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Az a baj, hogy anélkül hogy tudnánk, mit kavart még meg a csomag, nehéz helyrehozni. Ilyenkor jönne jól egy korábbi Systemback mentés.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Fenyő
őstag
válasz tolvaj! #4007 üzenetére
Leginkább kernel, Xorg és Mesa verzió függő, hogy a proprietary driverek milyen verzióval működnek együtt, emlékeim szerint;
Nividia vonalon:
- 94-es legacy driver GF2 MX-től GF4Ti-ig, 3.2-es kernel és 1.12-es X, tehát pl. 12.04.1 Ubuntu és Debian 7-es vonal a max, újabbakban csak nyílt érhető el, ami 3D-ben egész jó, 2D-ben inkább csak közepes
- 173-as legacy driver GF FX-hez, 3.13-as kernel és 1.15-ös X, tehát max 14.04.1 alapú Ubuntu-ig használható, a nyílt driverei meglehetősen csapnivalóak mind 2D-ben mind 3D-ben, tehát javasolt inkább zárttal használni a fentebbi megszorításokkal
- 304-es legacy GF6-7-es szériához, jelenleg is még támogatott széria, tehát használható újabb kernellel és X-el is (persze a zárt driverek mindig némi lemaradásban vannak a legújabb kernelhez X-hez képest), de újabban a nyílt drivereik már jobbak a zártnál szóval inkább a nyílt javasolt
- kurrens verziók (33x, 34x) GF8-tól fölfele, ezeknél a kariknál, amennyiben problémamentesen működik a friss zárt meghajtó, akkor azt kell használni.Ati/Amd vonalon:
- HD széria előtti karikhoz (a legelső Ati Radeontól az X1ezres szériáig) csak nyílt driver van már nagyon régóta (kb 2009-2010), de újabban ezek kifejezetten jók és problémamentesen használhatóak
- HD2-4 ezres széria (talán 13.1-es legacy Catalyst), max 3.2-es kernel 1.12X tehát 12.04.1-es Ubi vagy 7-es Debian, de a frissebb nyílt driverek már itt is nagyságrendekkel jobbak, szóval azzal érdemes használni
- HD5-6 ezres széria még támogatott a legújabb Catalystokban is, így frissebb disztrókkal is használható, de már nem túl sokáig és nem is igazán koncentrálnak már ezekre a szériákra, és itt is jobb már nyílt driver
- HD7 ezres vagy újabb kariknál lehet igazából ajánlatos használni a friss zárt meghajtót, bár ha vmiért nem működne, akkor nem leszünk annyira a nyílttal sem elmaradva, mint Nvidia esetébengéeles: Samba megosztáshoz ezt a pdf-et nézd át a 70. oldaltól van leírva elég részletesen, hogy kell Sambás megosztást létrehozni, amire még figyelni kell, hogy a tűzfalon engedd át (gufw-vel ezt egyszerű beállítani, ill a samba beállításhoz is van grafikus csomag system-config-samba vagy vmi hasonló néven)
[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Mortal Kombat 1: Khaos Reigns - Így harcol Ghostface
- PlayStation 5 Pro teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fűzzük össze a szavakat :)
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- Interactive Brokers társalgó