- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Gurulunk, WAZE?!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- vrob: 1991 - játék a PC-n
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Lasersailing #8497 üzenetére
Közben félig megoldottam, leírom mit csináltam, hátha más is jár így:
Google-n ezt találtam:
[videó]Ami után már bejön a grub és el is indul a linux mint (bár wint még nem látom), de ha újraindítom, akkor kezdhetem előlről...
Majd egy korábbi nyomtatás alapján a grub-ot újratelepítettem (link) --> grub bejön, csak win-t még nem ajánlja fel
De ezzel már csak holnap küzdök meg...
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
Windows7 mellé használok Linuxot. eddig 17.3 volt fent, ma este azonban fe akartam tenni a 18.2-t (főleg azért, mert eredeti linux telepítésekor rosszul partícionáltam és 5GB-s Home elfogyott). Az SSD-m eredetileg így nézett ki:
100 MB boot
195 GB windows
32 GB partícionálatlan
20 GB Linux Mint 17.3
4 GB Swap
5 GB HomeA telepítés során az első kettőt nem bántottam és létrehoztam az alábbiakat:
57 GB Linux Mint 18.2
4 GB SwapÚgy tűnt, hogy szépen fel is ment, újraindítást követően viszont ez fogadott:
error: unknown filesystem.
Entering rescue mode...
gru rescue>mit tegyek, hogy legyen működő dual-boot rendszerem?
-
Lasersailing
senior tag
válasz
ubyegon2 #8260 üzenetére
Elnézést kérek az előző hozzászólásban ejtett elírásokért!
Eredendően én sem értettem soha, hogy minek feldarabolni a tárhelyet.
Egyetlen ok ami miatt mégis megtenném: ha külön partíción van a /home, akkor egy esetleges újra telepítésnél nem kell újra beállítgatni levelezéseket, meg minden adatot mentegetni.
Egyáltalán jól gondolom, vagy rakjam fel az egészet egy partícióba???
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
Dualbooton használok win7-et és Linus mint 17.3-at. A kezdeti partíciókat nem sikerült túl jól kiosztanom, így Linux alatt elfogyott a Home. Ha viszont már telepítenem kell, akkor a Linux Min 18.2-re gondoltam (libre office excel jobban elbír nagyobb táblákkal).
Van esetleg tapasztalat, ami miatt nem érdemes a 18.2-t feltenni? (live alól jónak tűnt)
Ha nincs, akkor a 256 GB-os SSD hogyan osszam meg:
- 185 GB WIN7 (ez kell is)
- fennmaradó 70 GB-ra kérnék megosztási javaslatokat (15 GB Linux Mint+ 55 GB Home?)12 GB ramom van, így swapra nincs szükségem. Jól gondolom?
köszönöm előre is segítségeteket!
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Lasersailing #6681 üzenetére
Sikerült, rossz portot állítottam be.
gyári beállításon hagytam (9091-es port) és működik
)
Mondjuk érteni nem értem, de biztos bennem van a hiba...
-
Lasersailing
senior tag
válasz
donmackó #6678 üzenetére
Köszönöm, sikerült telepítenem, csak beállítani nem sikerült. Esetleg abban valaki tud segíteni?
(vagy ez már inkább router specifikus menjek át oda?)A chromiumba beírom:
192.168.1.1:8081
akkor bejön a routeren futó transmission.Ha a transgui-ban távoli host-hoz beírom
192.168.1.1
port:
8081
SSL kiválasztva + felhasználónév + jelszóAkkor kb 2-3 percig próbál csatlakozni, majd bontja. hibaüzenet:
"Network subsystem is unusable"(SSL nélkül azonnal hibát ír ki (404))
Mit rontok el?
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Geripapa #3810 üzenetére
Szia,
Hasonlóba futottam bele én is, mint a 3809-es második kérdése, Neked meg lett a válasz, azért nem kértél választ? Ha igen megírnád, mi lett a megoldás?
Kérdésed ( és már az enyém is )
"Transmission NAS-on fut, akkor Linuxra mit kell telepíteni, melyik a remote GUI?"(nekem külső programot ajánlottak, de óvatosság, egyszerűség miatt szívesebben telepítenék szoftverkezelőből, ha lehet)
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
wifi szkennert keresnék. Találtam is egyet, de szeretnék kérni egy megerősítést, hogy innen "szabad" telepíteni programokat:
Ha a fenti nem az igazi, akkor tudtok ajánlani jobbat?
Köszönöm előre is
-
Lasersailing
senior tag
-
Lasersailing
senior tag
Találtam egy olyat, hogy xserver-xorg-input-synaptics, de azt írja, hogy használjam az apt-get parancsot.
Ha jól értem ezt kell kiadnom.
sudo apt-get install xserver-xorg-input-synapticsMeg is történt, csak a válasz aggaszt...:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
xserver-xorg-input-synaptics : Függ ettől: xorg-input-abi-20
Függ ettől: xserver-xorg-core (>= 2:1.14.99.902)
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.Vagy le kellene futtatnom az alábbiakat???
sudo apt-get install xorg-input-abi-20
sudo apt-get install xserver-xorg-core -
Lasersailing
senior tag
válasz
Lasersailing #5661 üzenetére
Utánaolvastam, a neten az alábbiakat találtam:
synclient VertEdgeScroll=1 (vertikális scroll bekapcsolása)
synclient VertTwoFingerScroll=1 (két ujjas görgetés bekapcslása)Elvileg, ha ezeket lefuttatom, akkor működne? (tönkre tenni nem akarom a Linuxom, ezért inkább kérdezek előszőr)
(sudo nem kell hozzá?)Ha igen, akkor ezt be kellene tennem script-be, hogy minden indítás után működjön? (amit persze nem tudom, hogy kell, de minap volt erről szó itt vagy linux kezdőknek topikban. Az alapján talán meg tudnám oldani...)
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok!
A két ujjas görgetést próbáltam bekapcsolni, de nem sikerült eddig. Az alábbiakat csináltam:
Super --> egér és érintőtábla --> érintőtábla --> Görgetés --> panel elrendezése --> két ujjas görgetés
Super --> egér és érintőtábla --> érintőtábla --> Görgetés --> természetes görgetés --> Be
Super --> egér és érintőtábla --> érintőtábla --> Görgetés --> vízszintes görgetés --> BeÚjraindítás után sem változott semmi, nem működik a két ujjas görgetés. Kell még valami mást is módosítanom?
Köszönöm előre is!
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Lasersailing #5638 üzenetére
Rootkent masolas megoldva. leirom, hatha jar meg erre ennyire kezdo...
jobb klik forras mappan es open as root
jobb klik cel mappan es open as root
copy forras file
paste cel mappaKoszonom a segitseget Mindenkinek!
-
Lasersailing
senior tag
Tudom, nagyon amator, de azt hogyan kell?
gksu nemo-val inditottam terminalbol, de nem kert root jelszot (live USB-rol vagyok).
5637 Dhampir: elsore tetszett, de ma mar dragabb es minosegibb gepet vennek. 3-szor volt szervizben 3.5 honap alatt. Ma ismet produkalta azt a hibat amit mar ketszer javitottak...
Es a szervizzel sem vagyok elgedett...
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Lasersailing #5634 üzenetére
Az miert van, hogy pl. libraoffice-ban meg tudok nyitni egy file-t (majd lementeni mas neven), de masolni ugyanazt a file-t (ugyanabbol a GKSU Nemobol) nem tudom?
hibauzenet:
Error copying
There was an error copying the file into /media/mint/Elements/Fujitsu.
Error opening file: Permission denied(Szeretnem a leveleket is lementeni (Thunderbird), de azokat megnyitni nem tudom, az egy szem libra office dokumentumnal mindegy volt a modszer...)
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok!
Volt egy linux mint Mate 17.3-as verziom. HW hiba miatt (Koszonom Fujitsu A555G...) meghalt a linux rendszerem. Windows alol tudtam live boot USB-t csinalni (Linux Mint Cinnamon 64 bit). Jelenleg ez alol irok.
Latom a regi rendszer file-jait, de nem tudom megnyitni es masolni sem...
Hogyan tudom ezt masolhatova tenni?
(mintha valaki kuzdott volna ezzel, de nem talalom a kerdeset/valaszat, bocsanat)
Hibauzenet: access to </media/mint/.... .ods> was denied.
(Bocsanat az ekezetnelkulisegert, angol billentyum van most csak)
-
Lasersailing
senior tag
válasz
nemurea #5518 üzenetére
(És 5515 lev258-nek is válasz)
Live-on használtam a 16.04 Ubuntu Mate-t. Három egymástól különböző alkalommal is live-ról indítottam, ez alapján írom:
sajnos a hűtés gyakorlatilag ugyanolyan (gyakran kapcsol be, kb 50%-ban megy), mint Mint Cinnamon 17.3 alatt. Talán minimálisan kevesebbet megy, de ez max 1-2% különbség...Most Win alól vagyok ott viszont (hasonló használat /egy-két ablakos böngészés/ mellett) lényegesen ritkábban kapcsol be a ventillátor (idő kb. 5-10% ában hallható a ventillátor)
Persze linux meg általában gyorsabb (és nekem szebb...).
Még gondolkozom, de valószínűleg 17.3-as Mint Cinnamon megy vissza (és mindenképp marad a dual boot)
-
Lasersailing
senior tag
Azzal tudok valamit kezdeni, hogy nem megfelelően kezeli a processzort?
videókártya: csak az integráltat használom, nyilt driverrel. Ezeket próbálgattam, a mostaninál csak rosszabb lett az eredmény (zárt driver / dedikált használata esetén)
BIOS: közben szervízben frissítették a BIOS-t, majd alaplapot cseréltek, így ez elvileg nem lehet. (Ill. ha ez lenne az oka, akkor egyszerűen hibás az összes A555G-n a BIOS
).
De Win7 alatt ritkábban megy a hűtés, tehát ez nekem linux / linux beállítási hibának tűnik
(egyébként win és linux esetén is 50 foknál kapcsol be, de Linuxnál 1-2 perc alatt felmegy, akár idel állapotban is)Monstre: Köszönöm, ha visszarakom cinnamont akkor meg fogom próbálni.
Visszatérve eredeti kérdésemre: arról lehet tudni valamit, hogy érdemes-e várni a 16.04-es linux mint cinnamonra, vagy nem lesz ebből a szempontból jobb? (vagy ezt még nem lehet sejteni sem?)
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
Próbáltam utánaolvasni, de az alábbira nem találtam semmit. Vagy csak nem jó helyen / nem jól olvastam...
Várhatóan a laptop hűtése kevesebbet fog menni a 16.04-re alapuló Linux Mint Cinnamon 64bit esetében, mint a mostani 14.04-esnél?
Kis magyarázat a kérdésemhez: cinnamon 64bit-tel kezdtem, de két gondom volt vele:
- képernyő világosságot minden indításkor újra kellett állítani
- hűtés sokkal gyakrabban megy, mint win7 alatt (azonos felhasználás mellett is)Most Mate-t használok, de abban meg más dolgok zavarnak (és hűtés itt is pörög folyton), így Cinnamon megy vissza, csak nem tudom, hogy Lathronos remasterje menjen, vagy érdemes megvárnom 16.04-re alapuló Mint Cinnamon 64 Bit-et?
Vagy keressek más linux-ot? (Bár a Cinnamon külsőleg nagyon tetszik...)
-
Lasersailing
senior tag
Köszönöm, visszaraktam a cinnamon DE-t, de nem olyan lett, mint volt amikor azt raktam fel egyből.
Igazából két lehetőség között gondolkodom (a cél továbbra is a hűtés némítása böngészés közben)
- Lathronos remasterét felrakom
- linux mint 18-at kibőjtölöm. linuxmint.hu-n azt olvastam, hogy talán május-június lesz. Elég régi bejegyzés volt, remélem még akkorra tervezik... -
Lasersailing
senior tag
SZiasztok,
új DE-t szeretnék telepíteni, egy gondom van csak: bejövő leveleket rendszereztem thunderbird alatt. Meg is találtam a mappát amibe menti a file-okat. Ha ezt a mappát lementem, majd telepítés után visszamásolom az azonos mappába, akkor azt meg fogja találni thunderbird? (értelemszerűen a levelezési beállításokat újra be kell állítanom, az talán menni fog)
Vagy ennél bonyolultabban oldható ez meg?
köszi előre is a segítséget!
-
Lasersailing
senior tag
válasz
VaniliásRönk #5140 üzenetére
Utánanéztem, igazad van: az openshot nem használja a dGPU-t, így feleslegesen küzdöttem, nem kell nekem dGPU használat Linux alatt:
Cenwen hozzászólása, aki a program egyik fejlesztője
Egy kérdésem azért még lenne: jelenleg 4GB RAM-om van. nem használja 100%-ig rendereléskor sem, de ugyanakkor akadozik szerkesztés közben is. +4GB RAM segítene ezen? (ha igen, akkor vennék +4GB-ot bele, de másra is tudom költeni a pénzt...
-
Lasersailing
senior tag
válasz
VaniliásRönk #5138 üzenetére
videó szerkesztésnél sincs haszna a dGPU-nak? (videókártya: Radeon R7 M260)
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Lasersailing #5131 üzenetére
1) Az alábbit kaptam az alábbi parancsra:
sudo apt-get install xserver-xorg-video-ati
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
xserver-xorg-video-ati : Függ ettől: xorg-video-abi-15
Függ ettől: xserver-xorg-core (>= 2:1.14.99.902)
Függ ettől: xserver-xorg-video-glamoregl de az nincs telepítésre megjelölve
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.Jól értem, hogy most az alábbiakat kellene lefuttatnom?
sudo apt-get install xorg-video-abi-15
sudo apt-get install xserver-xorg-core
sudo apt-get install xserver-xorg-video-glamoregl2) Az gond, hogy az fglrx-et az illesztéskezelőben törlés után is látom?
-
Lasersailing
senior tag
"Csak megijedtem, hogy felteszed a ppa-t és lecserélsz lényeges csomagokat:"
Igen, ha nem írod amit írtál, akkor pontosan ezt tettem volna...
Köszönöm, életmentő volt!
"Eddig nagyjából átlátod, csak neked éppenséggel a diszkrét GPU kikapcsolása kell, ami szintén ott van valahol a leírásban.":
Most nem megy a diszkrét GPU, de skizofrén vagyok:
- böngészéskor, e-mailezéskor csak az integráltat szeretném használni
- videók szerkesztésekor pedig a dedikáltat szeretném használni (ez kb. 10% -a teljes munkaidőnek) -
Lasersailing
senior tag
Úgy látom félreérthetően fogalmaztam:
Azt a leírást találtam, amit [linuxmint fórum bejegyzés 2013]néven linkeltemÚjra elolvastam és arra jutottam, hogy mivel nekem Xorg-om 1.14-es helyett már most is 1.17-es, ezért ezt a három sort nem is kell megcsinálnom.
Szerintem az alábbiakat kell akkor összességében megcsinálnom:
fglrx leszedése:
$ sudo apt-get remove --purge fglrx*xorg.conf törlése:
$ sudo mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.fglrxÚjraindítás
Driverek installálása:
$ sudo apt-get install xserver-xorg-video-ati
$ sudo apt-get install xserver-xorg-video-intelÚjraindítás
Diszkrét GPU állapot ellenőrzés:
$ sudo su
# cat /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switchdiszkrét GPU bekapcsolása:
# echo ON > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switchellenőrzése a bekapcsolás sikerének:
# cat /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switchÚjraindítás
azonosító az integrálthoz + dedikálthoz:
$ xrandr --listprovidersrenderelés diszkrét GPU-val:
$ xrandr --setprovideroffloadsink <diszkrét ID> <integrált ID>ellenőrzés:
$ DRI_PRIME=1 glxinfo | grep renderer(Ez egyben értelmezés és kérdés is volt: jó így?)
Köszönöm továbbra is kitartásodat! -
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
Eddig a linux kezdőknek topikban
küzdöttembarátkoztam a linux-szal, de valószínűleg inkább ide való az alábbi kérdésem:
Tegnap felraktam a Linux Mint Mate 64bit-es verzióját:
- kevesebb hőtermelésben reménykedve - nem nyert
- viszont a fényerő beállításokat megjegyzi szemben a cinnamonnal.Amivel Cinnamonnál sem boldogultam és most Mate -val is küzdők, az az alábbi:
- open source GPU drivert rávenni, hogy dedikált GPU-t használja. Google az alábbi linket dobta ki:
[linuxmint fórum bejegyzés 2013]Mielőtt nekikezdenék ellenőrzésképp kérném segítségeteket:
- ez egy 3 éves leírás, Xorg 1.14-ről szól. A Linux Mint 17.3 viszont 1.17-es verziót használ elvileg (e szerint) Maradhatnak az alábbi sorok, vagy módosítanom kell valamire? (Ha igen mire?)
$ sudo apt-add-repository ppa:canonical-x/x-staging
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get dist-upgrade- A555G muxless-es driverrel van felszerelve? (máshol is csak annyit találtam, hogy a legtöbb 2011 utáni laptop muxless)
- Egyéb gondolat esetleg?Köszönöm a segítséget előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Autós topik
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen routert?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Konteó topic
- További aktív témák...
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest