2019. június 19., szerda

Gyorskeresés

Windows telepítés Linux rendszer mellé

Írta: | Kulcsszavak: linux . grub . windows

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Elöljáróban annyit, hogy Logouton nem találtam hasonló bejegyzést, illetve én sem szeretném elfelejteni a dolog mikéntjét, így arra jutottam, írok egy bejegyzést, hátha másnak is segíteni fog :)

Miért nem olyan egyszerű?
Sokaknak fejtörést okoz amikor már egy meglévő Linux rendszer mellé kell Windows-t telepíteni. Talán a legnagyobb probléma ilyenkor, hogy a Windows figyelmen kívül hagyja más rendszerek létét, és a Linuxok által használt Grubot (illetve ma már Grub2-t) felülírja a saját boot managerével. Ami viszont nem képes kezelni más rendszerek indítását.

(Grub egész pontosan: A GNU GRUB (vagy röviden GRUB) egy boot loader szoftver, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó több operációs rendszert tároljon a számítógépén, s a gép indításakor válasszon, hogy éppen melyik rendszert akarja indítani.) - Wikipedia

De ne haladjunk ennyire előre, kezdjük az alapoktól...

Előkészítés
Személy szerint Kubuntu 14.04.3-at használok egy ideje a gépen, ez az egyetlen rendszer ami perpillanat telepítve van. Emellé szeretnék telepíteni egy Windows 8.1-et, hiszen rendelkezésemre áll tanulói verzió, amit a programozás miatt muszáj feltennem. Ha azt telepítettem volna először, könnyebb dolgom lenne. De sebaj, a problémák azért vannak, hogy megoldjuk őket. :)

Miután letöltöttem a fiókomból a kb 3 Gb-os .iso-t, előkerestem egy 16 GB-os pendrive-ot és készítettem egy bootolható pendrive-ot. Ebben nagy segítségemre volt a Rufus nevű program. Kb 10 perc alatt sikerült a régi T61-esemen elkészíteni.

A gépen persze elő kell készítenünk a partíciót, amire telepíteni fogunk. Ehhez most az ssd-n kb 50 Gigát csiptem le a Kubuntu /home mappájából, hogy a 8.1-nek legyen bőven helye. Ezt talán legegyszerűbb egy live linux CD-vel megtenni. Bebootolunk, és máris indulhat a GParted, KDE Partition Manager, vagy ami tetszik.

Telepítés
Mindenki telepített már szerintem Windows-t, így csupán egy dolgot említenék meg, amire figyelni kell, mégpedig a megfelelő telepítési hely kiválasztását.

Miután szépen felkúszott a rendszer a kívánt helyre, és kikapcsolgattam egyesével a Microsoft megfigyelő opcióit (máramiket felkínált...), illetve sikerült megkerülni a Microsoft fiók létrehozását (Új fiók létrehozása -> Bejelentkezés Microsoft fiók nélkül), nos mindezek után máris használhattam a friss ropogós 8.1-et.

Egy gond van. Mégpedig, amit a bejegyzés elején említettem, hogy a Grubnak híre sincs sehol, egyből a Win indul... :(
Kezdődhet a móka!

Grub visszaállítás
A partíció létrehozásánál részemről ajánlott a telepített Linux rendszer telepítőjét használni, mivel most is az fog kelleni (Esetemben a Kubuntu 14.04.3 telepítő). Bebootolunk róla, ismét "Kipróbálás" címen. Majd indítunk egy terminált.

Megkeressük, melyik partíción van a Linux rendszerünk telepítve:
sudo fdisk -l

Felcsatoljuk a szükséges partíciókat: (esetemben sda1)
sudo mount /dev/sda1 /mnt
sudo mount --bind /dev /mnt/dev
sudo mount --bind /proc /mnt/proc

Ha hibába ütközünk a későbbiekben, másoljuk át a resolv.conf fájl-t:
sudo cp /etc/resolv.conf /mnt/etc/resolv.conf

Ezután be kell lépjünk a chroot környezetbe, (vagyis az ezután kiadott parancsok a megadott helyen fognak végrehajtódni):
sudo chroot /mnt

Telepítenünk kell a grubot: (természetesen a nekünk megfelelő meghajtóra)
grub-install /dev/sda

Ha közben hibát jelezne, ezt is futtatsuk le:
grub-install --recheck /dev/sda

Egyetlen képben összefoglalva:

Majd hagyjuk el a chroot környezetet, csatoljuk le a partíciókat, és indítsuk újra a gépet:
exit
sudo umount /mnt/dev
sudo umount /mnt/proc
sudo umount /mnt
sudo reboot

Utolsó simítás
Miután újraindítottuk a rendszert, lehet, hogy csak a linux lesz már elérhető, a választási lehetőség nem ugrik fel. Nem kell megijedni.

Belépünk a visszanyert rendszerünkbe, és terminálból kiadjuk a következő parancsot:
sudo update-grub

Ha valamit változtatni szeretnénk, akkor előtte még:
sudo nano -w /etc/default/grub

Az update sikeresen lefut, és kész is a dual-boot rendszerünk.

Köszönöm, hogy elolvastad, remélem tudtam segíteni :)
Segítő tanácsokat szívesen fogadok.

Hozzászólások

(#1) takacsbotond


takacsbotond
(őstag)

Köszi a hasznos írást, lehet én is megpróbálkozok vele! :R

(#2) Syl


Syl
(PH! nagyúr)

:C :R

Esetleg a végét ki lehetne bővíteni. Ne csak annyi, hogy sudo nano -w /etc/default/grub, hanem hogy mit és hová. Például a sorrend módosítása, várakozási idő beállítása stb. Vagyis egy rövid leírást hozzá.

Words cannot express how much i don't care

(#3) szoke12 válasza Syl (#2) üzenetére


szoke12
(őstag)

Köszönöm! :R

Ez jó ötlet!

"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!" || Köszönöm, hogy válaszolsz a privát üzenetekre. :R

(#4) Polllen


Polllen
(PH! nagyúr)

Hasznos! :R

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#5) icemad


icemad
(PH! kedvence)

Azt csak halkan teszem hozzá, hogy ha Windows van a gépen, és mellé telepitesz Linuxot, akkor is a Windows indul alapból. Legalábbis win 10-nél uefi biosnál biztosan.

Az élet egy nagyon szar videojáték, de baromi jó a grafikája...

(#6) ViZion


ViZion
(PH! félisten)

Volt azért már pár ilyesmi írás... [link] ;)
Mindegy, egyel több nem árt!

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#7) szoke12 válasza icemad (#5) üzenetére


szoke12
(őstag)

köszönöm, hogy jelezted, érdekes, mert ezzel még nem találkoztam, pedig tettem már win mellé linuxot.
Gondolom ez esetben az lenne a legjobb megoldás, ha kipróbálási módban telepítés után végigcsinálja az illető, amit leírtam.

"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!" || Köszönöm, hogy válaszolsz a privát üzenetekre. :R

(#8) dorsy


dorsy
(újonc)

Van emberbaratabb verzio is egy ideje:
https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair

[ Szerkesztve ]

(#9) szoke12 válasza ViZion (#6) üzenetére


szoke12
(őstag)

Ebben a bejegyzésben én nem arra akartam buzdítani másokat, hogy használjanak dual-boot rendszert, hanem csak egy érdekes hiba megoldását akartam bemutatni. És olyan leírásra nem találtam, amely pontosan ezzel a problémával külön foglalkozna itt a Logouton. Persze ettől még lehet, sőt, sztem fórumokon biztos volt már kérdés is.

(#8) dorsy: :R

[ Szerkesztve ]

"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!" || Köszönöm, hogy válaszolsz a privát üzenetekre. :R

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.