- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
válasz
Albert.Tamas #102974 üzenetére
Fedorához az RPM Fusion repó hozzáadását szokták javasolni. Ebben vannak kodekek, és egyéb, nem teljesen szabad licencű programok.
Nem nehéz hozzáadni, ezt az egy sort kell bemásolni a terminálba:dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -y
És utána lehet telepíteni a különféle kodekeket, Mesa-t, Vulkant:
dnf install -y lame\* --exclude=lame-devel
dnf install -y gstreamer1-plugins-{bad-\*,good-\*,base} gstreamer1-plugin-openh264 gstreamer1-libav --exclude=gstreamer1-plugins-bad-free-devel
dnf groupupdate core -y
dnf groupupdate multimedia --setop=install_weak_deps=False --exclude=PackageKit-gstreamer-plugin -y
dnf groupupdate sound-and-video -y
dnf install rpmfusion-free-release-tainted -y --allowerasing
dnf install rpmfusion-nonfree-release-tainted -y --allowerasing
dnf install libdvdcss -y --allowerasing
dnf install ffmpeg libva-utils libva -y --allowerasing
dnf install -y vdpauinfo libva-vdpau-driver libva-utils
dnf install mesa-dri-drivers.i686 mesa-dri-drivers mesa-libGL mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers -yÉn ezeket szoktam így lefuttatni. A másik megoldás, hogy ha flatpak programokat használsz, akkor a kodekekre nagyrészt nincs szükség, ezt most nem írom el, csak ha tényleg érdekel.
Amit még meg szoktam csinálni, az a Microsoft fontok telepítése:
sudo rpm -i https://downloads.sourceforge.net/project/mscorefonts2/rpms/msttcore-fonts-installer-2.6-1.noarch.rpm
Bár nem tudom, működik-e még, évek óta nem használtam.
Illetve a firmware-ek frissítését is érdemes megcsinálni:sudo fwupdmgr refresh --force
sudo fwupdmgr get-updates
sudo fwupdmgr update -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #102971 üzenetére
Hát, a Fedora telepítőjével nem jutottam túl a particionáláson, pedig legalább 20 másik disztrót telepítettem már az évek során... Manjaro-t meg az állandó nyűgjei miatt nem javaslom senkinek, ha csak meg nem komolyodtak az elmúlt 1-2 évben.
-
urandom0
senior tag
válasz
Albert.Tamas #102971 üzenetére
Szerintem Fedora.
-
Tim82
félisten
válasz
Albert.Tamas #102968 üzenetére
#102964-es hozzászólás...
-
Horvi
őstag
válasz
Albert.Tamas #102965 üzenetére
Akkor urandom0 megoldása lesz a barátod.
-
urandom0
senior tag
válasz
Albert.Tamas #102961 üzenetére
Telepítsd fel a
gnome-shell-extension-dash-to-dock
kiegészítőt, és az Extension manager nevű programot, és az utóbbival kapcsold be a kiegészítőt. -
válasz
Albert.Tamas #102961 üzenetére
Sajnos nem tudom, kb. fél éve nem láttam Fedorát és pontosan nem tudom, hogy melyik Fedora verzióra gondolsz. A KDE-t telepítetted? Annál be lehet lépni egy szerkesztő módba, ahol a panel beállításaival lehet mókolni, hogy lebegjen vagy fixen álljon.
-
válasz
Albert.Tamas #102958 üzenetére
Virtuális gépre is tudod őket telepíteni, bár értem, hogy a rendes telepítést preferálod, mert úgy legalább ki tudod használni a gép erejét. Passzolom, nem tudom, hogy most miért nem látod a Ventoyos USB-t, ha korábban működött.
-
válasz
Albert.Tamas #102955 üzenetére
Ezt a történetet én most nem értem. Ezek szerint a telepítés megvolt, a Fedora fent van a gépen. A Ventoy akkor mire kellene?
-
válasz
Albert.Tamas #102953 üzenetére
Pedig látnia kellene. Secure Bootot próbáltad kikapcsolni?
-
válasz
Albert.Tamas #102950 üzenetére
A Ventoy MBR-ben vagy GPT-ben lett készítve?
-
válasz
Albert.Tamas #102948 üzenetére
Üdv,
A készülék pontos típusát lehet-e tudni? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #102834 üzenetére
Nem kell GPT-be írnod. Amikor kérdez, akkor kell a DD módot választani:
fekete.puma: az előlapi USB-k jellemzően gagyi portokban végződnek, amik könnyen kikopnak, így ilyen dolgokat mindig hátra célszerű bedugni.
A gyors formázás az meg csak a partíciós táblát törli, de magukat a biteket nem írja felül. Viszont egy DD kiírásnál nem kellene, hogy számítson mert az gyalul.
Ott inkább maga a pendrive volt a probléma forrása. Nem rég visszaküldtem gariba egy amúgy márkás pendriveot amit hivatalos helyen vettem, mert a ráírt sebességet tudta tartani olyan 20 másodpercig, majd periodikusan 0-ra esett le és csak ugrált az átvitel. Vissza is kaptam a pénzt egy szó nélkül. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #102832 üzenetére
Akkor Windows 10 LTSC a megoldás, az még sokáig használható.
Linuxoknál meg azzal lehet gond, ha nem jól írod ki. Windows alól rufus a javasolt erre a célra, és amikor kérdezi, akkor "dd" módot választva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #102830 üzenetére
Ezek a jelenségek valamilyen HW hibára utalnak. Még annyit tudsz megpróbálni, hogy frissíted a biost, hátha van benne valami amit elrontottak.
-
milan26
senior tag
válasz
Albert.Tamas #101683 üzenetére
MX Linux KDE
-
growler
őstag
válasz
Albert.Tamas #101694 üzenetére
Szerintem igen! Mint 22.1 Cinnamon [link]
-
growler
őstag
válasz
Albert.Tamas #101688 üzenetére
Arra azért készülj fel, hogy a stabil Manjaro tarolóiból több
olyan alkalmazás is hiányozhat amiket használni szeretnél. -
válasz
Albert.Tamas #101690 üzenetére
Kezdőknek inkább a Full. Ha annyira képben leszel a rendszer működésével, hogy telepítgetni, eltávolítani, meg úgy általánosságban harmonizálni tudod az egészet, akkor utána lehet egy Minimalt is próbálni.
Vagy éppen nézd meg mindkettőt, hogy melyik tetszik jobban. -
válasz
Ubuntu-val szinte biztos nem lesz gondod. Amúgy meg elindítod pendrivle-ról a telepítőt, és ki tudod próbálni melyik felület tetszik.
Nagy bátorság (felelőtlenség?)egy rollingot kezdőnek ajánlani. -
válasz
Albert.Tamas #101688 üzenetére
Manjaroból szerintem a KDE-t érdemes megpróbálni. Nagyon népszerű asztali környezet, nem véletlenül.
Linux Minten pedig a Cinnamont. -
válasz
Albert.Tamas #101686 üzenetére
Igazából elég jó rendszer mindkettő, a Mint és a Manjaro is. Én magam a Linux Mint felé húzok, mert a Debian vonal nekem szimpatikusabb, de a Manjaro is jó rendszer.
Az Ubuntut viszont felejtősnek tartom. -
válasz
Szia! Linux Mint Cinnamon.
-
válasz
Szia,
Kérdés, hogy mire? Linux Mintet vagy Manjarot ajánlanék, de tudni kellene azt is, hogy milyen hardverekből áll a laptop? CPU, GPU (ha van), RAM, tárhely, stb. Mi a laptop végfelhasználása?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Horgász topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic V2 - origami
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Synology NAS
- Milyen videókártyát?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070Ti 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest