Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- WireGuard VPN a mindennapokra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: Ágymatrac keresési kálvária
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: StarWars: Felismerés
- Meggyi001: Kórházi ellátás: kuka vagy finom?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Nem tudom, nekem a 24.04-gyel voltak gondjaim, de a 25.10 már jó.
-
shadow1901
aktív tag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Nekem is szerencsétlenkedik a lejátszás. Gondoltam valami update megoldja majd. Nem. Egyre rosszabb. Biztos a tiédet is én rontottam el.
Ubuntu egyébként kezelt a közelmúltban olyan hardvert (nálam pl wifi stick) amit a mint nem. Nem is értem. Nem is érdekel már.Volt valakinek touchpad problémája. Nos laptopom billentyűzet világítását már elengedtem. De feltűnt, hogy felfüggesztés után touchpad abszolút nem működik. Mivel a kérdező problémáját azonnal másik linux ajánlásával orvosolták (mi a probléma? kérdés nélkül) így mindegy volt már neki. Lehet fordítva görgetett
(ÉN nem szoktam altatni így ez sem érdekel.)Laptop újabban a hangot nem hajlandó betölteni. (Nincs kimeneti eszköz) Újraindítás után érdekes módon minden alkalommal jó... (Ahogy a touchpad is...) Szóval ezt is tönkretettem egy olyan laptopon ahol videonézés(film, sorozat, youtube) van kizárólag.
Asztalin csak a virtualbox nem hajlandó elindítani a dolgait. Ezt sem hozta helyre egy update azóta sem. Most már lassan nekem kéne vele valamit kezdeni mert igény volna rá. gugli azt mondta 5-10 parancs és kész. Kínlódjak azért amit nem követtem el

Ha értenék másikhoz, tök mindegy lenne melyiket kell szögelnem. De gyűlik a hibapont a Mintnek. -
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ez elég merész kijelentés. Pl. más a Gnome verziója, és a környezet (kernel, driver, és n+1 beállítás) is más.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ebből csak az látszik, hogy minden rendben, az AV1-et is tudja a hardver dekódolni. Tippre azt mondanám, hogy a Gnome3 felület az Ubuntuban csinál valamit máshogy, mint a többi disztró amit próbáltál.
-
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Oké, hogy 4k, de a tört számú skálázás, pl. 1.25 is be volt állítva?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Az nem hiba, csak még nincs telepítve a mesa-utils csomag. Ha azt felrakod, utána menni fog a vainfo, és megmondja, hogy mit tud a hardver.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Másold be kérlek a
vainfoparancs kimenetét. -
Vasti74
senior tag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Hopp, a Chrome valamit benézett - szerkesztem a hozzászólást ;-)
Nálam 4k kijelzőn 4k felbontásban - asztallal, 100%-ra skálázva a 4k YT videó totál akadozásmentes, de azért vannak eldobott képkockák.
Viszont már a munkaasztallal is problémák vannak, ha olyanja van ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Nem baj, ha én is válaszolok? ;-)
Bennem a 4k monitor megvásárlásával egyidőben roggyant meg a linuxba vetett több évtizedes bizalom, tisztelet, meg minden... ;-)
Addig burokban éltem, mert nem akartam semmit a rendszertől, csak netezni meg szöveget szerkeszteni, videót - zenét lejátszani, képeket nézegetni, és ennyi. FullHD felbontásban.
A monitor megvásárlása után is csak ennyit akartam, csak 4k felbontásban ;-) De csalódtam. Úgy néz ki, hogy a linux nincs erre felkészülve, túl új a nem is tudom, 10-15 éves 4k technika :-(
Akkor egy 8. generációs i5 procis gépem volt integrált grafikával, és katasztrófa volt, annak ellenére, hogy éppen volt egy koppra ugyanolyan hardverű Mac mini is itthon, ami ugye nem hogy elboldogul a 4k-val, hanem igényli az 5k-t, és van itthon két kb. ugyanolyan gép Win11-el, azok is szuperül futnak 4k monitorral. Linux alatt meg akadozás, "parajelenségek", és komoly CPU használat annak ellenére, hogy hardveresen támogatott elvileg minden, amit csinálok.
Itteni tanácsok alapján váltottam, vettem egy gépet Ryzen 5 4650 procival és integrált Vega grafikával, 32GB memóriával. Kicsit jobb, de pl. a fractional scaling kinyírja ezt is. Próbáltam több disztribúciót, Wayland + Plasma-t is, mert az ugye csúcstechnika meg minden, szemben az elavult X11-el, de - áhhh, halál :-(
Úgyhogy egy ideje visszatettem a Mint Cinnamon-t, 200%-on a skálázás (túl nagy minden, de kibírom) , és néha még így is meg-megakadnak dolgok, amik FullHD felbontásban nem akadtak. De beletörődtem, hogy a linux is kb. visszafelé fejlődik, illetve valamiért fontosabb 1000 nem jól működő disztribúció, mint 10 jól működő - ennyi :-) Tudni kell feladni ;-) -
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Elméletileg a GPU támogatja a dekódolást.
A YouTube videón jobb klikk → Stats for nerds → „Codecs” sorban nézd, hogy „hw” vagy „sw” van-e ott. A magas CPU is azt sugallja, hogy nem HW-es dekóder ketyeg.
Pontosan milyen böngésző? -
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ha Gnome-ot vagy KDE-t keresel, akkor Fedora is jó lehet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ne vedd rossz néven, de meg kellene ismerkedned a pacman csomagkezelő használatával, ha már egyszer egy terminál központú disztrót tettél fel.

Ugye vannak alap parancsok, telepítésre meg törlésre.
sudo pacman -Syu
Teljes csomagadatbázis és rendszer frissítés. Először ezzel a lépéssel célszerű kezdeni.sudo pacman -S firefox
Csomag telepítése példa.sudo pacman -R firefox
Csomag eltávolítása példa.sudo pacman -Rdd firefox
Csomag, és a hozzá tartozó összes config és hasonló fájl eltávolítása.sudo pacman -Scc
Pacman által letöltött, már nem kellő fájlok törlése. Ezt célszerű mondjuk havonta egyszer lefuttatni, mert egyébként csak gyűlnek. A két kérdésre entert ütve.Letörölni letörölheted a Firefoxot, de ha nem használod, sok vizet nem zavar. Ha netán valami nem megy brave alatt, akkor még mindig ott van egy tartalék böngésző.
*a fentieken túl, megismerkedhetsz a grafikus csomagkezelőkkel is. Én az octopi-t javaslom.
yay -S octopi -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Az a probléma, hogy nem a pontos parancsot adtad ki. A -S kapcsoló az nagy S betű, nem kicsi. Pont ugyanúgy, ahogy a pacman esetében is.
yay -S brave-bin
Kiadod a parancsot, ütsz 1-1 entert a kérdéseknél és utána már rögtön kéri is a jelszavad és teszi fel a csomagot.
Ugye Linux az egy Unix leszármazott rendszer, itt a kis és nagy betű az meg van különböztetve, nem úgy mint Windows alatt.
Ubeygon2: az AUR helper az a yay, ami alapból telepítve van.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Látom, de utána van a tartósabb bibi, ezt nézted már a multkor?
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Jó lehetne ez, csak a végén van egy kis bibi...
[sudo] rendszer jelszava:
Elnézést, próbálja újra.
[sudo] rendszer jelszava:
hiba: érvénytelen opció: '-s'
Nem tudom mi a gondja az -s opcióval, valaki mindjárt segít, aki ismeri a pacman csomagkezelést. -
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Épp előbb írtam, hogy AUR-helper-t telepítsd fel, de ilyenkor berakhatnád ide a pontos hibakimenetet, mert az alapján, hogy nem megy, nem sokat tudunk segíteni!
(mármint az, aki ismeri az Archklónokat ill az Endevahúrt)Nincs valami GUI-s csomagtelepítő azon a disztrón? Bár Kapitány írta többször, hogy terminal-központú... Lehet jobban járnál a Manjaroval egyébként, az userbarátabb ilyenekben.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Pedig még mindig így kell felraknod a Brave böngészőt, ahogy javasoltuk nemrég.
Ezt a részt nézd a linkben...
Nem tudom alapból fenn van-e az Endevahúron a yay AUR-helper, szerintem azt előbb fel kell telepítened. -
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
És ha többen azt írják ugorj le a hídról? Nekik az jött be amit ajánlanak, vagy úgy gondolják megfelelő lesz számodra. Neked kell tudni jó-e, tetszik-e neked. Mivel alapvetően semmi bajod vele, miért váltanál?!
Itt divat az Ubuntut utálni, és istenítik a Cinnamonnt. De ha megkapargáljuk a felszínt, gyakran kijönnek a csontvázak a szekrényből. Itt is, ott is. Ha tetszik, könnyen, boldogan használod az Ubuntut, tedd azt. Nincs azzal az égvilágon semmi baj.kiborg
[link] Bár a Raspberry Pi-hez írtam, gyakorlatilag mindegyik Linux-on így űködik. -
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ez így van jelenleg Linux Mint-nél, azért is nem azzal megy default, inkább csak azért jeleztem a témát, hogy tudd, milyen disztrók kellenek neked a tapipados gondjaidra.
-
growler
őstag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Új gépre, új LTS kiadást "illik" telepíteni.
A magasabb kernel verzió, jobb hardware támogatást jelenthet uj
gépnél.
Azt pedig Neked kell megítélni, hogy melyik LTS kiadás tetszik neked
jobban.
(Engem pl. senki nem tudna lebeszélni a fix kiadási ciklusú kiadások
közül a Mint Cinnamonrol.)
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ezt így már értem és ezt tudom ajánlani: UBUNTU 20.04 LTS kiadását,én már 1 hónapja teszteltem-le,játék és más témákban és ezért gondoltam egy jó probát - megéri neked kiprobálnod.
https://www.releases.ubuntu.com/focal/ linket mos éppen ellenőríztem és müködk a letöltés.
Az UBUNTU 20.04 LTS -t probáldki csak is live modban és ha így nálad minden jól működk - akkor ezután érdemes installálnod, itt a fenti letöltési linkjén ezt vállasszad ki - előszőr ,:Desktop image for 64-bit PC (AMD64) computers (standard download) és várjál türelmesen mert nem kicsi az iso-nak a mérete - ami éppen - nálam is 4,5GB-os a mérete.Azt remélem ez megoldja a problémádat,zárásképpen javaslóm azt hogy a tárólókat ne álitgassad,nálam autómatikúsan a Magyar szervereket-használja a rendszer és nem tapasztalok semmilyen problémákat az élesrendszerén.
A döntés a tiéd és ez nem reklám - tehát ezt tudom mondani probára a gépedre.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Szerinted miért van olyan érzése időnként az embereknek, hogy magukban beszélgetnek?
Ezt a két hsz-t nem próbáltad értelmezni még?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ez állítható szokott lenni, hogy miként működjön a tapipad.
-
Warton
őstag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
kde
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
A kérdésedet nemértem pontosan,mert sokféle laptopok vannak,így erre a kérdésedre - nem is tudunk és én - sem tudnék bármit is pontosat mondani.nem mondtad milyen laptoról is beszélsz.
-
Warton
őstag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
MX LInux?
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Snaptol mentesítettem magam
Nem kéne, mert rendszerszinten van bele integrálva a Snap.
Rakjál már fel valamit, ami csak úgy működik és nem kell b*szkurálni állandóan. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Híg fos.
Köszi a beszámolót !
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Jellemzően csak ütni entert. Ugye Arch alapú, azon belül is terminál centrikus disztrót raktál fel, aminél az AUR, a közösségi csomagtároló az a szerves része a disztrónak. A legtöbb AUR-es csomag nem ilyen bináris, hanem letölti a forrást a gépedre és nálad fordítja le, ott pedig vannak opciók, hogy pl. csináljon-e tisztítást fordítás előtt, vagy mehet egyből.
A disztró saját csomagjait a pacman frissíti. Az aur-es csomagokat viszont nem, azokat a yay csinálja.
Erre van ez a két parancs:
sudo pacman -Syu
yay -SyuJavaslom tegyél fel egy grafikus csomagkezelőt az AUR-ből, az octopi egy jó megoldás.
yay -S octopi -
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Az -s paraméter a "keresés és telepítés", vagyis megkeresi az összes "brave-bin" csomagot, és telepíti azt. Mivel csak egyet talált, az 1-essel kiválasztod, hogy azt telepítse.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Brave telepítése:
yay -s brave-bin
Ugye AUR-es csomag.Az appok méretét a rendszerbeállítások -> kijelző -> skálázás pontban tudod befolyásolni. A tálcás kérdésedet nem értem.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Amiben hirtelen tudok segíteni, az a Brave letöltése, kivételesen ez is olyan, amit saját honlapról letölthetünk és le is van itt írva, melyik disztrón hogyan tudod telepíteni, neked az Arch vagy a Manjaro módszere lenne jó. Azt neked kell látnod, az adott disztrón milyen csomagkezelési opciók vannak. Nem tudom megnézni pontosan, mert nincs Endevahúr disztró a gépen, max Manjaron nézhetném meg, de az nem sokat segítene most...
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Szia!
Szerintem nem zavarsz senkit, csak ahány hozzászólásod van, éppen annyiféle disztrót használsz éppen, így senki nem fog belemerülni, plusz én például nem is értem, mi a pontos kérdésed!
Tegnap még az LMDE 7-et javasoltad
, azelőtti nap kérdezted, hogy az jó-e! Mi lenne, ha a kezdőbarát Linux Mint Cinnamonnal eltöltenél egy kis időt, amíg az alapokat is megismernéd? Előző linkben említettem a kézikönyvet, igen részletes és pont a Linux Mint-re íródott! 
Ha meg probléma adódik vagy kérdésed van, kicsit jobban írd körül, akár screenshotot is rakhatsz be, mert ha senki nem érti, mi a kérdés, akkor nem fogsz választ kapni!
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
No de mitől jobb az LMDE verzió, mint a Linux Mint? Miért ajánlod? Összehasonlítottad már őket?
-
vallas
őstag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
sziasztok,
lehet láma kérdés, de van egy 512-s m.2 ssd-m amin mint22 volt, eddig egy mb air 2017-be volt, de visszatettem a saját ssd-jét bele, és ment rá egy LMDE7, ezzel nincs is gond.
Az 512-s ssd-t betettem az asztali gépem második m.2-s foglalatába.
Az elsőn egy win 11 van, ha biosban átváltok boot eszközt gondolom el fog indulni a mint, jó esetben, és összeszedi magát.
a kérdés, hogy ezután lesz e grub szerű boot menüm, ha visszaváltok win11-re , vagy nem? -
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
WoeUSB vagy Ventoy, ez a kettő működik Windows ISO-val.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Linuxszon ez van.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ezt nem tudom, sokan tapasztalnak ilyet is, olyat is. Én 99%-ban hálózatra dugva használom a notit.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ha a linkeltek között nem találsz megfelelőt, akkor hagyd a fenébe a projektet. Amilyen bolhaugrásokat csinálsz naponta az OS-ek között, semmi értelmét nem látom, keress egyet, amin elfut a böngésző és szépen gyakorolgass. Ez nem a Debian lesz, hanem a Linux Mint. Maradj annál, legutóbb még azon voltál. Debian majd pár év múlva ráér...
Amíg Linux Mint-en ilyenekel bíbelődsz, tényleg van még mit megismerned. Ezt tényleg jószándékkal írom, nem bactatásból.
Amúgy mi a célod ezekkel az össze-vissza ugrálással disztrók között?
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Dupla kattintás az iso fájlra.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Nem kell hozzá semmi. Formázd meg a pendrájvot fat32-re és öntsd bele a felmountolt windows telepítő iso tartalmát.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Itt válogathatsz.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Meg hogy pl. egy Live ISO-t bebootolva is újraindul-e. (Ugyanazzal a disztróval és másikkal is.)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Mielőtt átugrasz egy másik disztróra, ki kellene deríteni, hogy mi okozta. Pl. a journal naplóban lehetne utánanézni.
Nekem egyszer attól indulgatott újra a gépem, hogy az akkor már 5+ éve használt tápegységem kezdett tönkremenni, és mikor többet fogyasztott a gép egy szintnél, akkor a táp feladta.
De a szokásos dolgokat is célszerű megnézni, sata kábelek, ram teszt, stb. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
A háttérvilágítás indult újra? A két disztró között amúgy elég sok a közös pont, mivel a Mint is egy Debian (na jó, Ubuntu) leszármazott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Kérdés, hogy nem járnál jobban egy Mint-tel? Jóval barátságosabb, miközben teljesen stabilnak lehet tekinteni.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Mindegyik stabil. Azt kell kitalálnod, neked melyik tetszik. A Gnome meg a KDE a fullosak, a többi kevésbé (Cinnamon még, ami nem fapad, a többi meg valamennyire az).
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Olyannal, ami neked tetszik

A Dash to dock elvileg az a kiegészítő, amit ha felteszel, akkor olyasmit kapsz, mint az Ubiban a Nyomity panel.XFCE, LXQT, Mate, Cinnamon pl. jobban hasonlít egy Windowsra. KDE is. Hyprland meg nem
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Parancssoros.
-
.-..-.
tag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
-
Rimuru
veterán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
musl alapuak, pl alpine
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ezt így nem lehet megválaszolni. Attól függ, hogy mennyire szeretnéd használhatónak nevezni, mert vannak disztrók akár 100MB ram használat környékén is, minimalista GUI-val.
Az átlagos asztali disztrók kevesebb ramot fogyasztanak, mint egy Windows.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Tedd fel az LMDE 7 bétát [link]
A live rendszer indulásda után terminálba:
sudo live-installer-expert-mode -
sicc_innen
tag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Szia!
Én is kezdő linuxos vagyok, még csak három és fél éve babrálgatok vele.
Minttel kezdtem, de csak egy rövid ideig volt a gépen. Aztán a KDE Plasma felület varázsa megragadott, így váltottam MX-re, ott ismerkedtem tovább a rendszerrel. Majd a Kubuntuba és a Manjaroba is belekukkantottam egy-egy rövidebb időre. Mindezeket egy 12-13 éves Toshiba laposon tettem. Kíváncsi voltam melyik distro mennyire életképes egy ilyen öreg, gyenge vason, egy ilyen tompább, kezdő usernél. Nálam az MX vált be a legjobban, igaz utólag nézve talán egy kissé túlbloatolt, viszont korrektül működik.
Ezután néztem meg a "tisztább" Debiant (KDE-vel). A 12-es verzió remekül megy az öreg laptomon. Eddigi legjobbnak tűnő distro, nekem kezdőnek. Nagyon logikusan, értelmesen felépített a felülete, a menük, könnyű a testreszabása, sok-sok lehetőséggel. (A 13-as Debivel viszont lettek fennakadásaim ugyanazon a gépen.)
Egy szó, mint száz; én nem beszélnélek le a Debianról kezdésként, mivel nagyon pozitívak a tapasztalataim vele. Pedig messze nem vagyok egy IT-guru, (lassan és nehezen tanulok). Inkább csak egy öregebb, tompább kés vagyok abban a bizonyos fiókban.
Sok sikert kívánok a továbbiakban!
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Menüben a kikapcs gomb felett van A kijelentkezés gombja, felugrik egy vékony bejelentkező rész és ott a jobboldalán van egy ikon(vagy fogaskerék vagy Mintes hegycsúcs), arra kattintva látni fogod az opciókat, ott lesz a wayland is.
(képet is küldenék, ha nem mobilon lennék most)
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Bejelentkező képernyőn nyomogasd végig az ikonokat (nem tudom, milyen desktop környezeted van), lesz egy olyan, hogy milyen sessiont akarsz. X vagy Wayland.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
A Linux Mint még nem waylanddal indul default, szerintem ez lesz a gond, jelentkezz ki és vissza waylandra váltással.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
A kérdésem arra irányult, hogy amúgy az érintést veszi és mozgatja az egeret Mint alatt és csak a nagyítás nem megy?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Maga a touchpad az működik? Mert szokott olyan lenni, hogy egyszerűen csak más a viselkedése, amit egyébként a GUI-n még talán állítani is tudsz.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Mint vagy Ubuntu ajánlott.
Cinnamon, Mate, XFCE, KDE van közel egy Windowshoz. -
I02S3F
addikt
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Linux Mint Cinnamon. Debian kezdésnek nem ajánlott.

-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Én a Gnome Software-t olyan disztrókról is le szoktam szedni, amiken gyárilag fent van. Ahogy a művelt angol mondja "this software is a piece of shit".
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
A synaptic egy csomagkezelő GUI.
A Gnome software center az egy rendes alkalmazásbolt, de Gnome-on fent van alapból. (Ez ugye kezel Snapet, Flatpaket, stb.) -
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
A synaptic, nala, apt bőven elég. Néha buildelni vagy letölteni kell ezt-azt a githubról. És ennyi. Nem lesz teleszemetelve meghajtó.
-
SupRaa
újonc
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Jah,hát ha nem kell snap akkor debian!
De erre a kérdésre szerintem az arch topicban tudják leginkább a választ!
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Bármelyik, ezek a legkönnyebben használhatóak.
@Petya.XT : Imagehezmég az se kell, egy dd elég. És az mindenen van, és nem kérdez, hanem teszi a dolgát

Meg hát offline sok mindennel lehet menteni, de az igazi az a futó rendszer backupja. -
growler
őstag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Szia!
A Mint, lényegében egy felhasználó-barátabbá tett/felturbózott Ubuntu. ... Szerintem. -
I02S3F
addikt
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Én az Ubuntu-t szeretem, de a Mint-et ajánlom! Kezes bárány! Szinte kulcsra-kész, nem nagyon van rá szükség, hogy állítgassa az ember!

-
SupRaa
újonc
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Szia!
Szerintem tumbleweed,vagy slowroll de rám né hallgass!
(Amúgy ubi/kubi[vagy egyéb flavour] ha feltétlen ez a 2 játszik) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Válaszoltam a Mint topikjában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
dell tudtommal támogatja a linuxdisztrot,biosát jól nézzed át a beállitásait-
-
Albert.Tamas
tag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Rufus helyet Wentoy-t hasznalok GPT -be mar midnent kiprobaltam
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
kikapcsoltad a Gyors rendszerindítást a winben ?
mennyi ram van a gépedben? -
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Winbe kikapcsoltad a Gyors rendszerindítást?
Ha nem, lehet megvan az ok, egy hibernált os mellé telepíteni rossz ómen. -
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Mitől "jobb"? Ugyanaz a Linux kernel fut rajt, ugyanazok a programok futnak rajt, a körítés picit más.
-
I02S3F
addikt
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
De igen, kézreálóbb! Én, egyébként hw hibára gyanakodom! Esetleg régebbi Mint-eket is próbálhatsz, ami még támogatott!
-
I02S3F
addikt
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Van oprendszer a gépen? Például Windows? Meg lenne érdemes nézni a stressz tesztet! Illetve más disztrókkal is érdemes lenne próbálkoznod. Illetve másképpen kiírni a pendrive-ot, más programmal!
-
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Memóriatesztet futtasd le. Akár BIOS-ból, akár a telepítőről indítva.
Megnézted az iso ellenörző összegét?Másik pendrival, másik portba dugva próbáltad?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Pontosan hol, és hogyan fagy le? Biosz a gépen friss?
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Fedorához az RPM Fusion repó hozzáadását szokták javasolni. Ebben vannak kodekek, és egyéb, nem teljesen szabad licencű programok.
Nem nehéz hozzáadni, ezt az egy sort kell bemásolni a terminálba:dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -yÉs utána lehet telepíteni a különféle kodekeket, Mesa-t, Vulkant:
dnf install -y lame\* --exclude=lame-devel
dnf install -y gstreamer1-plugins-{bad-\*,good-\*,base} gstreamer1-plugin-openh264 gstreamer1-libav --exclude=gstreamer1-plugins-bad-free-devel
dnf groupupdate core -y
dnf groupupdate multimedia --setop=install_weak_deps=False --exclude=PackageKit-gstreamer-plugin -y
dnf groupupdate sound-and-video -y
dnf install rpmfusion-free-release-tainted -y --allowerasing
dnf install rpmfusion-nonfree-release-tainted -y --allowerasing
dnf install libdvdcss -y --allowerasing
dnf install ffmpeg libva-utils libva -y --allowerasing
dnf install -y vdpauinfo libva-vdpau-driver libva-utils
dnf install mesa-dri-drivers.i686 mesa-dri-drivers mesa-libGL mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers -yÉn ezeket szoktam így lefuttatni. A másik megoldás, hogy ha flatpak programokat használsz, akkor a kodekekre nagyrészt nincs szükség, ezt most nem írom el, csak ha tényleg érdekel.
Amit még meg szoktam csinálni, az a Microsoft fontok telepítése:
sudo rpm -i https://downloads.sourceforge.net/project/mscorefonts2/rpms/msttcore-fonts-installer-2.6-1.noarch.rpmBár nem tudom, működik-e még, évek óta nem használtam.
Illetve a firmware-ek frissítését is érdemes megcsinálni:sudo fwupdmgr refresh --force
sudo fwupdmgr get-updates
sudo fwupdmgr update -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Hát, a Fedora telepítőjével nem jutottam túl a particionáláson, pedig legalább 20 másik disztrót telepítettem már az évek során... Manjaro-t meg az állandó nyűgjei miatt nem javaslom senkinek, ha csak meg nem komolyodtak az elmúlt 1-2 évben.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Szerintem Fedora.
-
Tim82
félisten
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
#102964-es hozzászólás...
-
Horvi
őstag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Akkor urandom0 megoldása lesz a barátod.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Telepítsd fel a
gnome-shell-extension-dash-to-dockkiegészítőt, és az Extension manager nevű programot, és az utóbbival kapcsold be a kiegészítőt. -
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Sajnos nem tudom, kb. fél éve nem láttam Fedorát és pontosan nem tudom, hogy melyik Fedora verzióra gondolsz. A KDE-t telepítetted? Annál be lehet lépni egy szerkesztő módba, ahol a panel beállításaival lehet mókolni, hogy lebegjen vagy fixen álljon.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Virtuális gépre is tudod őket telepíteni, bár értem, hogy a rendes telepítést preferálod, mert úgy legalább ki tudod használni a gép erejét. Passzolom, nem tudom, hogy most miért nem látod a Ventoyos USB-t, ha korábban működött.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ezt a történetet én most nem értem. Ezek szerint a telepítés megvolt, a Fedora fent van a gépen. A Ventoy akkor mire kellene?
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Pedig látnia kellene. Secure Bootot próbáltad kikapcsolni?
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
A Ventoy MBR-ben vagy GPT-ben lett készítve?
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Üdv,
A készülék pontos típusát lehet-e tudni? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Nem kell GPT-be írnod. Amikor kérdez, akkor kell a DD módot választani:

fekete.puma: az előlapi USB-k jellemzően gagyi portokban végződnek, amik könnyen kikopnak, így ilyen dolgokat mindig hátra célszerű bedugni.
A gyors formázás az meg csak a partíciós táblát törli, de magukat a biteket nem írja felül. Viszont egy DD kiírásnál nem kellene, hogy számítson mert az gyalul.
Ott inkább maga a pendrive volt a probléma forrása. Nem rég visszaküldtem gariba egy amúgy márkás pendriveot amit hivatalos helyen vettem, mert a ráírt sebességet tudta tartani olyan 20 másodpercig, majd periodikusan 0-ra esett le és csak ugrált az átvitel. Vissza is kaptam a pénzt egy szó nélkül. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Akkor Windows 10 LTSC a megoldás, az még sokáig használható.
Linuxoknál meg azzal lehet gond, ha nem jól írod ki. Windows alól rufus a javasolt erre a célra, és amikor kérdezi, akkor "dd" módot választva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ezek a jelenségek valamilyen HW hibára utalnak. Még annyit tudsz megpróbálni, hogy frissíted a biost, hátha van benne valami amit elrontottak.
-
milan26
senior tag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
MX Linux KDE
-
growler
őstag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Szerintem igen! Mint 22.1 Cinnamon [link]
-
growler
őstag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Arra azért készülj fel, hogy a stabil Manjaro tarolóiból több
olyan alkalmazás is hiányozhat amiket használni szeretnél. -
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Kezdőknek inkább a Full. Ha annyira képben leszel a rendszer működésével, hogy telepítgetni, eltávolítani, meg úgy általánosságban harmonizálni tudod az egészet, akkor utána lehet egy Minimalt is próbálni.
Vagy éppen nézd meg mindkettőt, hogy melyik tetszik jobban. -
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ubuntu-val szinte biztos nem lesz gondod. Amúgy meg elindítod pendrivle-ról a telepítőt, és ki tudod próbálni melyik felület tetszik.
Nagy bátorság (felelőtlenség?)egy rollingot kezdőnek ajánlani.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Milyen okostelefont vegyek?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Arc Raiders
- Gitáros topic
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- A napi Windows-hiba? Teljes adatvesztés Bitlockerrel
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
- Apple iPhone 17 Air 256,Új, Bontatlan,36 hónap garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Mini PC! I5 10600KF / RTX 3060 12GB/ 16GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! HP EliteBook 745 G6 - Ryzen 7 3700U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- ÚJ ÁRU 10.22.!!! HP üzleti laptopok Elitebook, Probook, Zbook 4-13. gen gar.
- BESZÁMÍTÁS! MSI MPG Z490 GAMING EDGE WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
(ÉN nem szoktam altatni így ez sem érdekel.)

(mármint az, aki ismeri az Archklónokat ill az Endevahúrt)
, azelőtti nap kérdezted, hogy az jó-e! Mi lenne, ha a kezdőbarát Linux Mint Cinnamonnal eltöltenél egy kis időt, amíg az alapokat is megismernéd? Előző linkben említettem a kézikönyvet, igen részletes és pont a Linux Mint-re íródott!

CPT.Pirk