Hirdetés
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: KLINTHOLM 3 fiókos fekete, acél, zárható kiegészítő elem
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Meggyi001: Kórházi ellátás: kuka vagy finom?
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
IstvánLászló
őstag
válasz
lugosi
üzenetére
A ventoyt ajánlanám,nálam még nem volt olyan iso amivel ne bootoltvolna jól és ez máma is ígaz ezt tapasztalatból mondom,probáldki egy nagyon jó probát - megér.
A Linux Mint Cinnamonnal használom minden stabillan fút ami nekem kell,ezt probáldki iso live modban ami épen neked kell és ha nekd megfelel installéljad,mert éleben HDD/SSD sókkal gyórsabb a rendszer,ez tudom tömörem mondani.
-
válasz
lugosi
üzenetére
Régen sokfélét kipróbáltam, biztos fejlődtek azok is
Igen és itt a probléma is ezzel, mert sok esetben ez a fejlődés elment olyan irányba, amitől agybajt kapnak, akik a régi megszokott használatot részesítik előnyben, gondolok itt a Snap, Flatpak és társai rettenetekre. Szerencsére a Linux Mint hiába Ubuntu alapú, nem qrvult el a Snaposodás irányába. Szóval egyrészt modern, de konvencionális is.
Jól jártál vele szerintem, amúgy nagyon kevés usernek van a Linux Minttel gondja, de ők elég hangosan és sokszor leírják, de a többség megelégedettséggel használja.Épp látom DarthSun maestro is írt valamit, Ő szintén meg van elégedve a Minttel, miután a Debian kétvállra fektette!
-
-
válasz
lugosi
üzenetére
- 16 gigás swap partíció (8 giga ram van benne),
Szerintem a 8 giga ram mellé ez sok, hibernációt meg ma már ki használ? 4 giga swap is elég neki, szerintem nem dolgozik az nagyon bele, ha csak így böngészgetsz meg videókat nézel.
- 100 gigás / partíció
Ez is nagyon sok. Nálam 80 gigás lett a root, de totál feleslegesen csináltam (igaz a 2 terából futotta rá), a teljesen belakott rendszerem 15 gigát foglal...

- és a maradék /home partíció.
Az rendben.
-
válasz
lugosi
üzenetére
Igen de enélkül nem lenne benne kihívás

Jogos és szerencsére itt nem különösebben vészes a dolog! Mert hát mégis mi történhet? Max tanul a user az ilyenekből és ha újra telepít valamit, már figyelembe veszi az utólag felszívott okosságokat is. Mondjuk amikor valaki megvesz egy adott konfigba egy szerinte jó SSD-t és utólag kérdez, hogy vajon miért nem látja a rendszer, no az már nyűgösebb kicsit!
Egyébként a Mint alacsony erőforrás-igényűnek számít?
Abszolút az!
Ami nem az viszont, az a DE, az asztali felület. (bocs, ezt el kellett sütnöm), szóval a Cinnamon felület már már nem annyira erőforrászabáló, de még mindig messze van az alacsony erőforrás igénytől, viszont ha elfogadhatóan fut vele a rendszer, akkor nincs értelme másra cserélni, mert amik lényegesen kevesebb erőforrással elvannak, azok a fapados pálcikaWM-ek....van még olyan disztribúció, amit ajánlanátok?
Ezt én skippelem, mivel 10+ éve Linux Mint Cinnamont használok, de rápróbálhatsz még a másik Mint-re is, az LMDE7-re. Meg ott a Debian is...kb ennyi. (mármint részemről) -
válasz
lugosi
üzenetére
Valószínű telepítés előtt kérdeznem kellett volna, na mindegy.
Igen, sok esetben célszerűbb úgy!
Az is igaz, hogy ezeréve volt ilyen szabály a SWAP készítésére, de leginkább a hibernálás miatt kellett ez így. Ma meg már nemigen hibernálunk, mivel SSD-nk van.
mert pl. másik disztribúciót próbálok ki, akkor lehet előnyös
No ez például éppen nem jó tipp, mivel a /home-ban lévő konfig fájlok kizárt, hogy azonosak lennének egy másik disztró konfigjaival, akár azonos disztró őjabb verziója esetén is okozhat anomáliákat egy meglévő /home alkalmazása. Egyetlen előnye lehet a külön /home-nak, ha az adott rendszerre rakjuk vissza, mondjuk összeomlás után.De ha tetszik a Linux Mint, akkor a jelenlegi felállás mellett se lesz semmi hátrányod.
-
baloo79
tag
válasz
lugosi
üzenetére
Ha mégis swap partíciót csinálsz, ami 8 GB RAM-hoz méretezel, akkor 1,5 - 2x-es szorzót szoktak ajánlani (legalábbis mindenhol ezt láttam régebben is), tehát a swap partícióhoz a 16 GB teljesen jó, ha mégis maradnál a partíciónál.
#107901 ubyegon: Igen, most, hogy írod, a PopOS-nél láttam ezt, csak már nem emlékeztem, pontosan melyik disztrónál.
Amúgy a /home partíciót én is a megszokás miatt teszem külön, még a disztróhoppolásból maradt meg, de akkor is hasznos, ha csak újratelepítenéd a rendszert (pl. a teszt miatt sok programot próbálsz ki, és már nem tudod, ki kivel van).

-
baloo79
tag
válasz
lugosi
üzenetére
Zöld monokróm? Az se rossz! Nekünk anno sárga monokróm monitorunk volt 286-oshoz, aztán 386-oshoz. A Pine-t is sima fekete-fehér monokróm monitoron néztem a rendszergazda monitorján, nekem szerencsére KDE 2.x-em volt egy akkori Debianon.
A #107896-ra válaszolva, hogy on is legyek, én
- az EFI-partíciót megnövelném 1 GB-ra, tuti, ami sicher (van olyan Linux disztró, ami minimum ennyit kér, és igazság szerint 1 GB ma már nem sok);
- swap partíció helyett swapfile-t használnék (ha mégis kevésnek bizonyulna, egyszerűen lehet növelni a méretét);
- a 100GB-os gyökérpartícióval, és a /home-mal nincs gondom, én is minimum 100 GB-ot szoktam adni a /-nek, és ugyanígy a maradékot kapja a /home. -
válasz
lugosi
üzenetére
- egy 512 megás partíció az EFI boot miatt (ehhez ragaszkodott, enélkül nem bootolt)- 16 gigás swap partíció (8 giga ram van benne),- 100 gigás / partíció- és a maradék /home partíció.Nem írtad, pontosan milyen disztróról van szó, de amúgy eléggé túlvariáltad szerintem. 8GB RAM mellé bőven elég a 8GB SWAP, itt ugye disztrófüggő, hogy automatikusan csinál-e alapból SWAP-fájlt a rendszer. Ezek kívül sokkal rugalmasabb, ha csak egy / particiót hagysz a maradék helyen, azon belül a rendszer szintén sokkal ügyesebben kezeli a saját maga által létrehozott /home mappát. (a külön /home particiónak ritkán van értelme és nagyon behatárolt a használhatósága még akkor is)
-
válasz
lugosi
üzenetére
Sok igazsagod van.. Ami mellett en kitartok az az hogy 15+eves vasakat mar tenyleg cserelni kene.
Amit irsz, mhetne meg a w7, az sajnos tarthatatlan.
Azert nem vittek tovabb a 10-et mert bar felhasznaloi vonalon nem sok valtozas latszik de a motorhazteto alatt olyan valtozasok tortentek amiket nem lehet kivitelezni verzio upgrade nelkul.
Megprobeaom mashonnan megkozeliteni.
Van itt a topikba, vagy barki barhol aki egy 2009-es telepitesu bamilyen Linux disztot hasznal? Nincs es azert nincs mert itt is vannak olyan valtozasok amiket nehez keresztulvinni 16 evig.
Masik, ha talalunk ilyet. Azon a vason egy mai modern diszto hogyan fut? Csigalassan. Lejatszik egy 4K AV1 vagy hevc videot...? Nem. Menne rajta egy komolyabb weboldal? Nem.A szoftverkornyezettel kenytelen lepest tartani a hardverkornyezet is.
-
válasz
lugosi
üzenetére
Bocs az off de irod hogy fizettel erte.
Ez nagyon rossz erv mivel ingyenesen viheted tovabb w11-re a liszenszedet.Kepzlj el ilyet pl. megoregedett az autod es gyarto ingyen valtast ajanl fel a legujabb modelljere.
Ja igen, a regi autoradiod, a megszokott ezereves megoldasok helyett uj cuccok lelleneke de gyarto megtette az ajanlatat ingyen.A w7 liszenszet elfogadta anno a W10 es a W10 liszenszet a W11.
Ez a gyakorlatban 16 evet jelent 1 azaz egy megvett liszensszel. Ha W11 csak 5 evet el ez 20 eves termekfelhasznalast jelet. Ez nem eleg...?Ja igen persze a11 brutalis hardverkovetelmenyeket tamaszt.2025-ot irunk!
Erdekes, az Androidot senki nem basztatja hogy egy 2.2 Froyo droiddal kijott 15 eves telefonra nem lehet mar feltenni a 16-ot. -
válasz
lugosi
üzenetére
Hát báttya én most vettem egy Brother nyomtatót, annál annyi volt a beüzemelés, hogy rádugtam a gépre az USB kábelt. Azonnal tudtam vele nyomtatni. Na nem azt mondom, hogy ettől már hasra kell esni, mert azért még 2025-ben is meg kell válogatni, hogy Linuxhoz milyen hardvert veszel. Korábban vettem egy Epson fotószkennert, amihez bár van teljesen használható gyári Linux szoftver, összehasonlítva a Windowsra megírt szoftverrel lényegesen kevesebb funkciót tud. Gyors szkennelés gomb nem működik (sőt, semmilyen gyors gomb nem működik rajta), illetve DPI-ban is sokkal kevesebbet képes a Linuxos beolvasni, nem is beszélve az egyéb hálózatos megoldások hiányáról, amivel mondjuk komolyabb irodai célokra is fel lehetne használni a szkennert. Vagy ott az (számomra legalábbis) örök fájdalom, hogy az Nvidia nem képes egy Windows minőségű drivert megírni Linuxra. Bárki bármit mond nekem, én még mindig úgy látom, hogy az Nvidia kártyák még mindig jobbak és többre képesek, mint az AMD-sek és ez is egy nagy cink. Ha lenne rendes Linux driver, akkor már régen Nvidia kártya lenne a gépemben.
-
baloo79
tag
válasz
lugosi
üzenetére
"Az Alpine meg azért, mert egy kicsit nosztalgiáztam, mert vagy ez, vagy a Pine (fakuló emlékek) volt az első e-mail kliens, amivel annak idején az egyetemen találkoztam, talán 93-ban vagy 94-ben."
Jól emlékszel, Pine volt anno a konzolos e-mail kliens.
Én kicsivel később láttam a rendszergazda gépén, akitől elkezdtem tanulni Linuxul, és emlékszem, először én is szörnyülködtem...
A másik régi, és hasonszőrű cucc a Mutt, azt egy másik rendszergazdánál láttam, hogy azt használta. 
-
válasz
lugosi
üzenetére
Jah, nem a tiédre értettem az őskövületet.
Nekem is van itthon egy LGA775 gép, még 2010 körülről. Raktam bele egy SSD-t, egy 4 magos Xeon procit, 2x4 giga DDR3 ramot, meg egy olcsó GTX 750 Ti kártyát. Hibátlanul megy vele a Mint, bár igazából én inkább Windows 7-et raktam rá és retró játékokat futtatok rajta.
Jah meg van itthon egy P4-es laptop is... az megkapta az utolsó Debian i386 verziót (Bookworm) és offline bohóckodok vele, de online is lehet még vele böngészni, mert a Seamonkey-t például viszi. -
válasz
lugosi
üzenetére
Ha gyenge a gép, akkor még a Claws Mail is jó lehet, azt szokták előretelepítve kínálni ilyen őskövület gépekre készült disztrókban. Nekem anno a Gmailt sikerült benne beállítani, bár jóval nagyobb kínlódás volt, mint a Thunderbirdben. Dizájnt tekintve szerintem Windows 98/XP korszakra hajaz.

-
válasz
lugosi
üzenetére
A thread valóban onnan indult, hogy más hőértékeket monitorozott a kolléga Winen és Linuxon, sajnálom, ha kicsit belementem jobban, hogy mennyi téves ismeret van az SSD-k melegedésével kapcsolatban. Az SSD topikokból meg azért hajtanak el, mert ne ott Linuxozzunk. Az ilyen disszonanciák miatt hoztam létre anno a Látóasszonyos topikot, de azt meg bezártátok. Tényleg ennyire zavaró, ha kicsit bővebb ismereteket próbálunk átadni?
Akkor legalább abban segíts, melyik topikban lehetne kitárgyalni, miért melegszik egyes meghajtó másként Linux alatt, mint Windows alatt! Igény lenne ezen ismeretekre és valahol jó lenne erről szabadon beszélni, így előre is köszönöm ebbéli segítséged!

-
válasz
lugosi
üzenetére
Igazán nincs mit! Mivel csak az első lépést írtam le, ezt azért gondolom már megcsináltad.
A többi lépést azért nem folytattam, mert már annyi helyen leírták, maga a disztró nem a hype-olt vonalat követi, inkább konzervatív, a klónfansereg szerint már lassan kihalunk, úgyis mindenki archklónt telepít.Régebben innen olvasgattam tippeket, de megújult az oldal és már ugrottak verzióval is, de nagyon ajánlott átböngészni.
10 Things to Do First in Linux Mint 19.1 Cinnamon
4GB esetén szerintem az effekteket kapcsold ki, nem sokat dobnak az élvezeti értéken, ha már konzervatív felületről van szó amúgyis.
Ha valamivel elakadsz, írj nyugodtan, limitálva vagyok hsz-szel, de Cinnamon témával azért még időnként szívesen foglalkozom.
Minden egyéb tabu. -
válasz
lugosi
üzenetére
A beállítgatás nem csak kinézetre és kezelhetőségi szempontból állt meg az imént. A Cinnamon kompozitálása nem állítgatható, de nincs is rá szükség, a Mate, Xfce esetén mindenképpen hozzá tartozik az első lépésekhez a kompozitor beállítása is. Emellett a böngészőben be kell kapcsolni az openGL-t (ez általános) valamint a VGA-hoz is célszerű feltenni a megfelelő kiegészítőket a driverek mellé, vdpau, va-api - függően attól milyen gyártmányú a VGA.
Én meg csak mondogattam eddig, hogy a Cinnamon az a felület, amit telepítés után lehet használni is. Te most már érteni fogod, mire gondolok.

kompozitor
openGL
vdpau
va-apiGyerekjáték amúgy ezeket belőni......ha valaki már csinálta néhányszor.
Az openGL-t Cinnamonnál is be kell kapcsolni, bár én nem láttam hiányát eddig még, valamint a VGA-t használatra kényszeríteni majd jól jön a vdpau - va-api megfelelője. De ezeket majd akkor, ha megvan a végső választottad. -
válasz
lugosi
üzenetére
Azért nem erőltettem a Cinnamont, mert jön egyből a szöveg, hogy én fan vagyok! Ez amúgy igaz, de valójában én 2GB esetén szoktam erőltetni a XFCE Mate párost, a régi Toshiba L305 core2 CPU 4GB-tal is Cinnamont kapott anno, a 18.3 után viszont a 19 Tara Cinnamon már kevesebb erőforrással is beéri.200MB kb. amennyivel több lesz az induló memória felhasználása, de ahogy elkezded használni a gépet, ez a különbség totál eltűnik, anno ezt KDE és Cinnamon összehasonlításakor figyeltem meg.
Ha neked bejön ez a DE, mindenképpen ezzel jársz legjobban.
Mint látod, betévednek ide exMintesek is és ekézik a Cinnamont, de nincs is mögöttük 5 éves használati tapasztalat, haszálnak mindent össze-vissza!

Amúgy Mate esetén nekem az Ubuntu 18.04 Mate jobban bejön, érdemes megnézned. Annyit érdemes tudni ezekről, hogy egyedül a Cinnamon felület, amit telepítés utáni állapotába is lehet használni, a többit eléggé célszerű átszabni, hogy pofásabb legyen. (ez lehet, hogy a megszokás miatt van így persze)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- LEGO klub
- Gaming notebook topik
- Lassú lett a PC? Micsoda meglepetés: egy Windows frissítés lehet a ludas
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Élő Fordítást hoz a Mikulás az európai AirPods tulajoknak
- Arc Raiders
- Minőségi ugrást hozhat a One új médiaboxa?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Futás, futópályák
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 1G, áfás
- Újabb 20 db Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 512GB SSD, multitouch + TOLL
- LG L192WS monitor eladó: 19" 1440 900
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Microsoft: Windows / Office / Server / Stb.
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Megnéztem már róla egy YT videót, olyan régen láttam...
Jól jártál vele szerintem, amúgy nagyon kevés usernek van a Linux Minttel gondja, de ők elég hangosan és sokszor leírják, de a többség megelégedettséggel használja.

Minden egyéb tabu.
CPT.Pirk