- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Aweriot
üzenetére
A gond az AI-val, hogy pontatlan és nem ismeri el, ha valamiben téved, vagy nem tud segíteni. Például valamelyik nap megkérdeztem a ChatGPT-t, hogy melyik az a legkisebb fogyasztású 6000-es szériás RX Radeon, amelyik képes az AV1 kodek dekódolására. Erre azt válaszolta, hogy ezek a kártyák ezt nem tudják, holott tudtam, hogy de igen, tudták, majd visszaírtam neki, hogy nem igaz, amit állít, mert biztos vagyok benne, hogy az RX 6400-tól felfelé mindegyik képes dekódolni. Erre írja nekem, hogy igazad van, tényleg...
Na most akkor szerinted mennyire lehet készpénznek venni azt, amit Linux témában írna? Az ilyen vagy működik, vagy nem működik dolog, közben meg szétcseszed a rendszeredet, mert azt mondta... Nekem erről ez a mém jut eszembe:
-
válasz
Rowon
üzenetére
Naa, azért a linux az linux. Vannak általános irányelvek. Olyan hibák amiket nem szabad elkövetni. Van boot, kernel, induló fájlrendszer home és user , ellenberger root. Mbr, uefi. Driverek helyett github. Satöbbi. Kezdődhetne egy általános (f)elhomályosítóval, aztán le kellene írni, hogy egy telepítést általában hogyan kell lebonyolítani. Satöbbi, satöbbi.
-
cigam
titán
válasz
HarryPotter
üzenetére
Nem 1 hanem kis l
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A Linux Mint kézikönyvében is nagyon sok benne van, ami kezdőknek szól és disztribúciótól függetlenül használható.
https://linuxmint.hu/sites/default/files/fajlok/linux_mint_kezikonyv.pdf
Egyébként szerintem lehetetlen ezt központosítani, mert egyfelől annyira szét van forgácsolódva a Linux közösség megannyi disztribúcióra, totálisan hiányzik a központiság. Neverending Story.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w
üzenetére
Valami olyan kellene, amit többen is tudunk szerkeszteni, aztán belinkeljük. Van 1-2 leírás még tőlem is, de manapság kevés energiát érzek ilyen útmutatók írására a logouton meg ezek karbantartására.
Magát az összefoglalót nem feltétlen szórnám tele ilyen parancsokkal meg hasonlókkal. Még a logrotate is valszeg feleslegesen van ott bent.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
HarryPotter
üzenetére
Ha megnézed az első parancsot, a > jelzi, hogy ott történik valami. A dmesg teljes kimenetét beleírta abba a .txt fájlba, amit utána meg tudsz nyitni szövegszerkesztővel, ott van a /home mappád gyökerében.
A másik parancsnál meg elírtuk a parancsot... Ez a jó:
journalctl -b -p 1
Ha nincs hiba, akkor ki fogja írni, hogy no entries. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
HarryPotter
üzenetére
Azt kéne megnézni a dmesg listában, hogy hol van nagyobb idő két bejegyzés között. A 12882 az a boot óta eltelt másodpercek száma, a . utáni rész meg a pontos idő.
Ha bizonytalan vagy, akkor tedd fel az egész dmesg kimenetet pastebinre és linkeld be.
sudo dmesg > suspendlog.txtTovábbá ennek is szeretnénk látni a kimenetét:
journalctl -b -1 -
HarryPotter
őstag

a vége (ha jól értem a legfrisebb rész): -
cigam
titán
válasz
HarryPotter
üzenetére
Parancssorban add ki a már említett dmesg ill. journalctl -b -1 parancsot. Ott látszik mivel szöszöl annyit, ill. problémázik-e valamin. Amúgy még normális is lehet, mivel elég régi a gép.
-
cigam
titán
válasz
HarryPotter
üzenetére
MIlyen PC? Ha HDD-s érthető lenne a lassú ébredés. Nem panaszkodik valamire? (dmesg)
growler
release 1. Kb mint az Ubuntu LTS 24.04 kiadása után jön a 24.04.1, 24.04.2,... -
growler
őstag
válasz
HarryPotter
üzenetére
Most látom hogy a "Distrowatch"-on letölthető a Zorin OS 18-r1
Mi lehet ez az -r1 verzió? ... javított kiadás?
(Máshol nem találtam róla információt.) -
HarryPotter
őstag
köszönöm! Zorin alvásból nagyon lassant ébredt (egy-két perc, mire a login képernyő bejött), erre a zorin forumban azt javasolták, állítsam át waylandről Xorg-ra. Megtettem, de nem nagyon ébredt hamarabb a rendszer. Ellenben a brave-ből eltűnt a pinch-to-zoom opció, úgyhogy visszaálltam waylandre, ismét van pinchtozoom.
-
Kubuntu 24 LTS, Nvidia 4070TiS, 580-as nvidia driver (580.95.05), wayland desktop-on OK, játék alatt (quake champions) villódzás, kép szétesés, nálam teljesen használhatatlan.
x11-re vissza kellett állni.
btw 2 hónapja álltam át kubuntura, pár hét alatt apránként mindent sikerült otthonossá tenni, a win10-et azóta 2x bootoltam náhány percre.szerk: a securebootot kellene még megoldani utólag valahogy de ebbe még nem mertem belevágni.
-
lck
senior tag
válasz
HarryPotter
üzenetére
A Xorg az egy kb. 30 éve kitalált grafikai alaprendszer. A wayland egy új, modern fejlesztés.
A xorg elavult, de stabil, a wayland sajnos még kiforratlan, de gyors, elvileg a jövő útja.
Ki kell próbálni kinél mi válik be. Mennyire zavaró a wayland kiforratlansága.
Én személy szerint wayland párti vagyok. -
growler
őstag
válasz
HarryPotter
üzenetére
Szia!
A legjobb ha kipróbálod mindkettőt.
A különbség disztribúció, és kezelő felület függő is lehet. -
HarryPotter
őstag
sziasztok, zorin os-en vagyok, és az a kérdésem, hoigy a wayland és az Xorg között mi a különbség? (háttér: alapból wayland-en települt, de választható az Xorg is). Mi az érdemi differencia?
-
huan
őstag
Sziasztok,
Mikor telepítem a belső ssd-re akár a Zorin-t, Mint-et és most az Ubuntut (külön természetesen, nem egymás mellé, próbálgatásra) a frissítések telepítése után az első, vagy második újraindításnál fekete képernyő fogad, mindhárom disztribúciónál és fogalmam sincs mitől lehet. Csak a frissítések telepítése után. Jelenleg Ubuntu 25.1 van és mivel kell mindenképp a chrome remote desktop, jelenleg csak másik gépről távol érem el, de a géphez kötött hdmi-tv-n semmit nem látok.
Mit kell tennem, ha ez a hiba fordul elő?
Köszi -
baloo79
tag
válasz
Aweriot
üzenetére
Szia!
Szerintem azt, hogy ne <> közé írd az azonosítódat.
-profile abab67stb...
De a \ sem kell, csak azt jelöli, hogy a parancsot egy sorba kell írni.
(A \ egyébként csak a sortörést jelenti, hogy jobban átlátható legyen a parancs.)Tehát írhatod így is:
sudo nextdns install -profile abab67 -report-client-info -auto-activate -
Lenne még egy problémám. Próbálom a gépen belőni a NextDNS-t. Adott hozzá ez a guide.
Fel is települ, elvileg fut is, minden fasza. Ellenben amikor a
sudo nextdns install \ -profile <your profile id> \ -report-client-info \ -auto-activate
parancsban a your profile id helyére beírom a sajátom akkor jön ez:
Na, most mit nézek be?
-
Sziasztok! Cinnamonon (Mint) valahogy a 100 és 200 közé be lehet erőszakolni egy 150-es értéket? A 200 batár nagy, a 100 viszont aprócska.
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok adott egy Dell XPS 15 9570 videokártya GTX 1050 Ti Max-Q cachyos jól fog menni Nvidia kártyával ? Csak feltelepített az oprendszer alapból felismeri vagy mit kell csinálnom?
Köszönöm a választ
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam
üzenetére
Persze, pl. apt futtatására adja magát a dolog, meg logban követhető, hogy mit csinál. Viszont cserébe komplikáltabb és igényli a systemd-t. Egy .sh fájl időszakos futtatásához tök feleslegesnek érzem, szerintem sosem fog eltűnni a crontab. Rákeresve a témára, sehol nem látom, hogy ezt valaki meglépné.
cog777:

-
cog777
őstag
Na, ki mondta hogy nem lehet nvidia driver-t telepiteni debian 13-ra waylandra?
Oke, ellamaztam a korabbi dolgot, bekapcsolva hagytam a secure boot-ot, ezert nem aktivalodott a kernel driver, utana mar osszekavartam a driver telepiteseket.
Lepesek:
Hozzaadni a non-free repokatTypes: deb deb-src
URIs: https://deb.debian.org/debian
Suites: trixie trixie-updates
Components: main contrib non-free non-free-firmware
Signed-By: /usr/share/keyrings/debian-archive-keyring.gpg
Types: deb deb-src
URIs: https://security.debian.org/debian-security
Suites: trixie-security
Signed-By: /usr/share/keyrings/debian-archive-keyring.gpg
Types: deb deb-src
URIs: https://deb.debian.org/debian
Suites: trixie-backports
Signed-By: /usr/share/keyrings/debian-archive-keyring.gpgsudo apt install linux-headers-$(uname -r) build-essential dkms nvidia-detect
sudo apt install nvidia-driver nvidia-kernel-dkms
sudo rebootSteam-en ellenorizve, Win only jatekkal, FPS ugyanolyan gyors
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Sok disztribúció (pl. Fedora, Arch, Ubuntu újabb verziói) már systemd-timerre épít bizonyos alapfeladatokat, és dokumentációban is ezt ajánlják. Lehet valamit félreértettem?
Még a "maradi" Debian alatt is van pár systemd timer feladat (logrotate, apt-daily-update, fstrim,...) Innentől kezdve adódik a kérdés, miért kell bele párhuzamosan üzemelő időzítő? -
Doom
aktív tag
Sziasztok!
Bazzite-ot telepítettem Linux újoncként, próbaképpen, elsődlegesen játék céljára, hogy megnézzem, tudok-e Windows-ról váltani. Eddig szinte mindent sikerült beállítanom rajta, amire szükségem lenne, de két dologban kérnék segítséget.
1. Van egy Epson L355 nyomtató/scannerem, amit sikerült működésre bírnom a gyártó oldalán lévő rpm telepítésével (rpm-ostree paranccsal, pontosan nem tudom, mi ez, azon kívül, hogy a doksi szerint csak végső esetben használatos). Ezzel működik a nyomtatás és a scannelés. A gyártó oldalán van még egy rpm, ami elvileg a utility programokat tartalmazza, gondolom ezzel lehetne a karbantartásokat futtatni (fejtisztítás, stb.), amire szükségem lenne időnként, mert ritkán használom a nyomtatót. Ezt viszont nem tudtam feltenni ezzel az "ostree módszerrel" - pontosabban látszólag felment, de nem indul. Sajnos a repoban (flatpak) nem találtam meg ezt az Epson utility programot, ezért próbáltam így feltenni. Esetleg valami tanács, hogy hogyan lehet ezeket feltenni immutable disztróra?
2. Windowson gyakran használom a középső egérgomb lenyomására a scroll módba váltást (ilyenkor egér mozgatásra scrollozik), ezt nem tudtam elérni egyelőre, erre van valami módszer?Előre is köszi.
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Vagy a systemd timer-t
Nem úgy volt hogy cron-t kivezetik és systemd timer lesz helyette?
Maga a backup service
# /etc/systemd/system/backup.service
[Unit]
Description=Backup script futtatása
[Service]
Type=oneshot
ExecStart=/usr/local/bin/backup.shÉs a hozzá való időzítés
# /etc/systemd/system/backup.timer
[Unit]
Description=Backup script időzítve
[Timer]
OnCalendar=*-*-* 02:00:00
Persistent=true
[Install]
WantedBy=timers.targetEngedélyezése a
sudo systemctl enable --now backup.timer
paranccsal lehetséges.Érdekesség: Az Oncalendar sor pont úgy működik mint a cron időzítés szintaktikája. A példában minden nap hajnali 2kor lefut. A Persistent=true biztosítja hogy, ha a gép ki volt kapcsolva a tervezett időpontban, induláskor bepótolja.
oreg0503
Pont nemrég volt szó a timeshift-ről, keress rá. Plusz bármelyik lemezkép mentő program a barátod. pl. clonezilla (rescuezilla) -
oreg0503
tag
Sziasztok.
Létezik grafikus program ami a LM rendszeremről tud a jelenlegi telepített progikkal, beállításokkal stb olyan mentést készíteni amit ISO fájlba lehet konvertálni, menteni és boot usb-t lehet belőle készíteni. Na, ezt jól megaszontam. Tehát a jelenlegi rendszeremről szeretnék egy ISO fájlt létrehozni, majd ha gond van boot usb-ként újra telepíteni. -
IstvánLászló
őstag
válasz
Rowon
üzenetére
"Felmerült bennem egy olyan gondolat, hogy a OneDrive mintájára megoldható lehetne-e, hogy a /home mappáit én is szinkronizáljam egy felhőre, vagy egy saját szerverre? Vagy akár egy ugyanabban a számítógépben lévő másik fizikai meghajtóra?"
"Van-e valami más alternatíva, ami hasonlóan egyszerű?"
Azt tudom mondani,éppen az egész /home mappáit most éppen a gépemben a lévő másik fizikai meghajtóra mentem is le: Double Commander -t használom és jelenleg élesben prímán menti,de közben jelezni is fogja hogy a /root -ban a tti fájl nem menthető,én ennek ateljes kihagyását választóttam-ki és ezután fójtatja a teljes mentést.
A mentésnek a fójamata éppen 3 pecnéltart és tőbb időt vehet igénybe - adatoknak a mennyíségétől is fűggő,szerintem ez a alternatíva,érdemes kiprobálnod,nálam 80 GB adat mennyiséget kell mentenem és ha kellene - víssza is tudnám írni a /home mappáit.
A nagyon is fontós ez a /home/user neved megtartása a mappáidhoz,hogy a fizikai meghajtódon a rendszeredben úgyanaz legyen - amit most is használsz.
A vissza írását majd késöbb kiprobálom egy másik fizikai meghajtómon - a /home/user nevemnek a megtartásával - kell hogy jól műkődjőn az újjónan installát rendszeremen,szerintem egy jó probát - megér.
Azt remélem tudtam segíteni és jót mondani,remélem azt hogy majd síkerrel is fógsz - járni.
#108749 urandom0 amit mond szerintem jobb megoldás,ezt én is kiprobálom majd későb.
-
urandom0
őstag
válasz
Rowon
üzenetére
A FreeFileSync egyszerű, grafikus program, többféle backupot is tud készíteni, többféle célhelyre. Egyik kollégám használja nagy megelégedéssel évek óta.
Nekem van egy kis Raspberrym, fel van csatolva SFTP meghajtóként, rá van dugva egy 1 TB-os HDD, arra szoktam menteni az olyan dolgokat, amiket máshol is el szeretnék érni. Ugyanúgy működik, mint ha egy lokális mappába másolnál.
Elérhető a net felől is, fut rajta egy droppyjs, így van hozzá webes felület is.A sima .sh alapú mentés rsnyc, rclone vagy valami hasonló programmal is egy működőképes megoldás, az rclone kb. minden létező felhős tárhelyre képes menteni. De egy fokkal profibb megoldás inotify-vel figyelni a fájlváltozásokat, és azonnal menteni a megváltozott fájlokat (a OneDrive, Goole Drive és hasonlók is ezt csinálják), csak ezt összehozni is nehezebb.
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
c64fanhun
üzenetére
Van tapasztalat a CachyOS-ról.
Gyors rendszer.
Gyorsabb frissítés metódus (EndeavourOS azért eltudott szöszmötölni a kernel frissítésnél)
Több bootloader választási lehetőség (Grub, systemd, Limine, stb)
Jelenleg KDE Plasma asztali felülettel használom.
Hirtelen ennyi. Ezt érdemes előtte átnézni. Ha kell valami info, akkor nyugodtan írj. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon
üzenetére
Az utóbbi kettőt bármikor meg tudod oldani, a legegyszerűbb ha csinálsz rá egy .sh scriptet ami rsync-el megcsinálja a másolást, mondjuk tömöríti és ellátja a zipet dátummal, a .sh fájlt meg futtatod mondjuk crontab alól.
Igényektől függően, csinálhatsz inkrementális backupot is. Ez utóbbi pl. akkor érdekes, ha a /home mappád alatt nagyobb dolgokat is tárolsz amiket problémás menteni a méretük miatt.
Maga az OneDrive is megoldható Linux alatt, az abraunegg klienssel ingyenesen.
-
Hali,
Felmerült bennem egy olyan gondolat, hogy a OneDrive mintájára megoldható lehetne-e, hogy a /home mappáit én is szinkronizáljam egy felhőre, vagy egy saját szerverre? Vagy akár egy ugyanabban a számítógépben lévő másik fizikai meghajtóra? -
spuros
őstag
Sziasztok!
Van egy ThinkPad X230-as gépem. Eddig Fedora lakott rajta Gnome felülettel. Kicsit váltani szeretnék, ezért a Fedora KDE felületet tennék fel tiszta telepítéssel. Viszont az az érdekes, hogy KDE felületen keresztül nem tudok kapcsolódni a wifihez. Látja a hálózatot, de kapcsolódni nem tud. Beépített network managert használtam. Jelszó jó, Gnome-al/Windows-al semmi gond nem volt. Telekomos internet, telekomos jeltovábbítóval. Stabil, fix hálózat.
Egyéb másik KDE disztró sem tud kapcsolódni. Csak a KDE adja a hibát. Próbáltam utánajárni, de nem jutottam eredményre.Találkoztatok ilyen hibával?
-
cog777
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Endeavour mit hasznal? Wayland-et vagy Xorg-ot?
Multkor beletort a bicskam az nvidia driver telepitesebe debian 13 alatt. Kozben megvilagosodtam hogy a lehetseges ok lehet a wayland + nvidia paros. Debian alatt meg at lehet kapcsolni Xorg-ra.
Arra gondoltam hogy a kovetkezo release -ig kibekkelem Xorg alatt aztan csak megoldjak 2 ev alatt a wayland alatti nvidia drivert... -
IstvánLászló
őstag
válasz
CsengődiGeri
üzenetére
A https://www.protondb.com/ -ot ajánlom hogy ott nézzedmeg a játékaidat.
A keresőjébe - ha beírod a játknak a nevét sok infot is talász és hogyan futtathatód.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CsengődiGeri
üzenetére
A Steamen elérhető játékok többsége ma már kattintásra indul. Itt tudod megnézni őket: https://www.protondb.com/
A CiV VI pl. mindig is ment Steamről indítva Linux alatt. Nyilván ha egyik-másik virágbolti megoldás, akkor arra semmi garancia és azt neked kell megoldani.
-
urandom0
őstag
válasz
CsengődiGeri
üzenetére
-
CsengődiGeri
tag
Én is duál boot-ot használok nem ismerem a SteamOS? Steam Deck? Steam Machine? amivel én szoktam játszani azok mind telepitett ofline játékok pl.

stb. ezek is mennének nativan linuxon vagy wine-n vagy hogyan? -
c64fanhun
tag
Sziasztok!
Disztró választásban szeretnék tanácsot kérni.
Konfigom:
xeon 1270v3 (i7-4770kb.)
16gb ddr3 ram
rx 580 8gb
sata ssd
Kérdésem az lenne hogy mit ajánlanátok ha játszani is szeretnék? Arch-oztam (endeavour os, arch telepítve script segítségével) és az meggyőző volt. Illetve laptopomon használok mint-et, de tapasztalataim azt mutatják steam deck miatt is hogy arch lesz a nekem megfelelő...de melyik? Cachyos? Ezt hallom legtöbbet
Nem tartom magam linux gurunak inkább kezdő-haladó kategóriába esnék, használtam fő rendszernek sokat, de jelenleg egy éve windowson vagyok újra (szakdolgozat miatt), viszont eljött az idő hogy visszatérjek...Köszönöm a segítséget!
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Köszi az infót.
"azt tudtátok, hogy az Arch vezető fejlesztője, Polyák Levente magyar származású?"
Nem tudtam, csak így most rákeresve annyit találtam, hogy 2020-2022-2024-ben is őt választották meg vezetőnek.#108717: CachyOS használok jelenleg, és elégedett vagyok vele.
Kémszoftverrel kapcsolatos mém. -
urandom0
őstag
válasz
muszi0521
üzenetére
Ha a telepítés vége felé fagy le, akkor általában a Grub telepítésével van valami gond. Meg tudod próbálni úgy, hogy egy teljesen tiszta üres SSD-re vagy HDD-re telepíted? Úgy, hogy előtte le van törölve róla minden partíció?
A telepítőt amúgy mivel írtad ki? Én először Windows-os gépen írtam ki, ISO módban, mert a Rufus mindig azt nyomja, de úgy nem működött. dd módban kiírva simán ment.
-
válasz
urandom0
üzenetére
Ubuntuból LTS-ből a 24.04.3 a legutolsó, az tettem fel. 26.04 majd jövő tavasszal jön ki.
Nyilván, adja magát a dátumalapú számozás is, de mivel elsőre épp az ugrott elő nekem a DW legújabb kiadások oldalsávjában, azért inkább rákérdeztem.
Ha már ott volt, ki is próbálom, ha átszerelgetem az SSD-t az épp megérkezett Dell Precision 5530-ba. Sajna már a második újabb kiadású Dell üzleti gép, ami valószínűleg áramköri hibás egy éven belül, ennyit az áramvonalasított design erőltetéséről.
Mindegy, azért kíváncsi vagyok egy ideje a 4k-s displayre.
-
muszi0521
aktív tag
Hali . Szeretnék kérni segitséget OpenSuse 16 nem tudom feltelepiteni . A md procim van 1660ti vga . elindul az instálás és menet közben lefagy . köszi a segitséget .
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Még mindig érdekes ez, miért fogy el nálad a RAM, amikor nálam 49,6GB másolása gyakorlatilag hozzá sem nyúlt a fizikai memóriához.
-
válasz
urandom0
üzenetére
Az nem lehet, hogy az Arch rollingerként ontja a friss csomagokat és egyszerűen nincs annyi ember náluk, mint a Debian, Fedora csapatban, így nem készítenek telepítős csomagokat?
Amúgy melyik Ubuntut tetted fel, 26.04 vagy 24.04?
Amúgy első infó Ubuntu oldalán a Whatsnew-ban...fura, hogy eddig nem vettem észre...
-
urandom0
őstag
válasz
Sz_Imre
üzenetére
A Debian első kiadása pedig 1993 augusztusi, azaz 32 éves a rendszer. Majdnem egy idős magával a Linux-szal, ami 1991 szeptemberében jelent meg. A Red Hat is 1993-as alapítású, ott írták az rpm csomagkezelőt 1995-ben. Az Arch pedig 2002-es.
Amúgy azt tudtátok, hogy az Arch vezető fejlesztője, Polyák Levente magyar származású?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Sz_Imre
üzenetére
Szerintem ez így fog maradni.
Lásd #108700Pont elég 1 disztrót jól tudni, de az út közepén-végén rájössz, hogy neeeem kell Neked már itt a bizonytalanság, csak mindig kőstabilan boot-oljon, megcsinálhasd vele amit szeretnél és kész, nem kell se a hipster faktor, se a nonstop b*tatás, csak szimplán a peace of mind, hogy nem egy szétkúrt W11 kémszoftverrel kell eret vágnod.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Sz_Imre
üzenetére
Az Arch közel sem annyira elterjedt, úgy van ahogy kolléga írja, niché még. Szerintem az is marad.
ad2, tömegek okkal nem választják azt, hogy sajtreszelővel recskázzanak, így aztán kerülik az Arch-ot.
-> marad niché, marad csilivili csomag nélkül. Aki szereti nulláról saját maga reszelni a disztróját, az saját maga reszelje nulláról az ökoszisztémát is.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Próbálj ki két dolgot, ChatGPT segít beállítani

zram
zswapJárd körbe a swappiness témát is, default gyakran elég magas a nagy mainstream disztrókban, igaz ez inkább a viselkedésre hat ki, de ha már szóba jött a swap, mint olyan ..
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Értem, köszönöm az infót. Habár azért wiki szerint is aktívan 10 éve van már, hogy megjelent az Arch alapú disztribúciók.
-
válasz
urandom0
üzenetére
Ezeréve láttam utoljára Nautilust, de ha azt mondod, hogy külön tweak program és kiegészítő patchok nélkül is van olyan jó és funkciógazdag, mint a Nemo, akkor elhiszem.
Most így fejből nem biztos, hogy minden hiányosságát fel tudok sorolni, de remélem holnap össze tudom hasonlítani őket, mobilon ez nehézkes lenne.
-
urandom0
őstag
válasz
Sz_Imre
üzenetére
Mert a .deb és az .rpm a legrégebbi csomagformátumok, ezeknél régebbi talán csak a sima tar és tar.gz volt. Ezek a klasszikus linuxos formátumok. Az Arch és annak csomagkezelője jóval fiatalabb ezeknél.
Másrészt .deb és .rpm alapú disztrók a legelterjedtebbek, és nem csak az otthoni felhasználók körében, hanem céges környezetben is. Az Arch ezekhez képest még mindig ilyen tech geek disztrónak számít.
Ha megnézed a Distrowatch oldaltalálati rangsorát, az első 10 disztróból ott is .deb-es ill. .rpm-es. -
Sz_Imre
senior tag
Egy amatőr kérdés.
Miért van az általában, hogy .deb-re (debian, ubuntu) vagy .rpm (fedora) van natív telepítő csomag, arch-ra nincs, vagy az is jó esetben aur csomagban? -
IstvánLászló
őstag
A témám a linuxdisztroknak a kapcsán a swap - cserehely fontósságáról tömören párszóban mondanám el a saját tapasztalataimat - a teljességnek az ígényenélkül.
A tesztelös gépemen probáltam is ki,hogy swap - cserehelynélkül - mit is fogók megtapasztalni.A mai tapasztaltom az, hogy nagyon is fontós a rendszerünknek a stabilitásáhóz.
A tesztelös gépemben a 16GB -ram símán elfogyott,amikor több disztronak az iso -it mentettem egy másik meghajtomra,amikor a ram elfogyott a gépem teljesen megált - mint ha éppen kifagyna és csak a reset segített a rebootol-áshóz.
A meghajtomra készítettem - probaképpen egy swap particiot és ezután fell is csatoltam és rebootoltam a rendszeremet,ezután már minden prímán működik és a mentéseim síkerült is mentenem,ezt tudom mondani zárásképpen a swap témámról így tömören,hogy igen mindig is kell a swap.
-
urandom0
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mi a baj a Nautilussal?
A Mint ugyanazt az Ubiquity install helpert használja, mint az Ubuntu.
Jeleneg az Ubi az Ubuntu Desktop Provisiont nevű csodát használja felületnek, ez alatt meg a Subiquity fut, aminek csak a neve hasonlít az Ubiquityre, de semmi köze hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Kihagyhatatlan áron DELL XPS 13 9310 /i5-1135G7/8 GB Ram/512 GB SSD/FHD+ IPS
- Új HP 15 Victus FHD IPS 144Hz i5-13420H 4.6Ghz 16GB RAM 512GB SSD Nvidia RTX 3050 6GB Win11 Garancia
- Lenovo LOQ RTX 5060 GARANCIÁS GYAKORLATILAG ÚJ!
- Belépő Gaming PC! i7-8700 / RTX 3060 Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD / Z390 / 500w!
- iPhone 15 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nem úgy volt hogy cron-t kivezetik és systemd timer lesz helyette?