Hirdetés
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Még mindig érdekes ez, miért fogy el nálad a RAM, amikor nálam 49,6GB másolása gyakorlatilag hozzá sem nyúlt a fizikai memóriához.
-
válasz
urandom0
üzenetére
Az nem lehet, hogy az Arch rollingerként ontja a friss csomagokat és egyszerűen nincs annyi ember náluk, mint a Debian, Fedora csapatban, így nem készítenek telepítős csomagokat?
Amúgy melyik Ubuntut tetted fel, 26.04 vagy 24.04?
Amúgy első infó Ubuntu oldalán a Whatsnew-ban...fura, hogy eddig nem vettem észre...
-
válasz
Sz_Imre
üzenetére
A Debian első kiadása pedig 1993 augusztusi, azaz 32 éves a rendszer. Majdnem egy idős magával a Linux-szal, ami 1991 szeptemberében jelent meg. A Red Hat is 1993-as alapítású, ott írták az rpm csomagkezelőt 1995-ben. Az Arch pedig 2002-es.
Amúgy azt tudtátok, hogy az Arch vezető fejlesztője, Polyák Levente magyar származású?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Sz_Imre
üzenetére
Szerintem ez így fog maradni.
Lásd #108700Pont elég 1 disztrót jól tudni, de az út közepén-végén rájössz, hogy neeeem kell Neked már itt a bizonytalanság, csak mindig kőstabilan boot-oljon, megcsinálhasd vele amit szeretnél és kész, nem kell se a hipster faktor, se a nonstop b*tatás, csak szimplán a peace of mind, hogy nem egy szétkúrt W11 kémszoftverrel kell eret vágnod.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Sz_Imre
üzenetére
Az Arch közel sem annyira elterjedt, úgy van ahogy kolléga írja, niché még. Szerintem az is marad.
ad2, tömegek okkal nem választják azt, hogy sajtreszelővel recskázzanak, így aztán kerülik az Arch-ot.
-> marad niché, marad csilivili csomag nélkül. Aki szereti nulláról saját maga reszelni a disztróját, az saját maga reszelje nulláról az ökoszisztémát is.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Próbálj ki két dolgot, ChatGPT segít beállítani

zram
zswapJárd körbe a swappiness témát is, default gyakran elég magas a nagy mainstream disztrókban, igaz ez inkább a viselkedésre hat ki, de ha már szóba jött a swap, mint olyan ..
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Értem, köszönöm az infót. Habár azért wiki szerint is aktívan 10 éve van már, hogy megjelent az Arch alapú disztribúciók.
-
válasz
urandom0
üzenetére
Ezeréve láttam utoljára Nautilust, de ha azt mondod, hogy külön tweak program és kiegészítő patchok nélkül is van olyan jó és funkciógazdag, mint a Nemo, akkor elhiszem.
Most így fejből nem biztos, hogy minden hiányosságát fel tudok sorolni, de remélem holnap össze tudom hasonlítani őket, mobilon ez nehézkes lenne.
-
válasz
Sz_Imre
üzenetére
Mert a .deb és az .rpm a legrégebbi csomagformátumok, ezeknél régebbi talán csak a sima tar és tar.gz volt. Ezek a klasszikus linuxos formátumok. Az Arch és annak csomagkezelője jóval fiatalabb ezeknél.
Másrészt .deb és .rpm alapú disztrók a legelterjedtebbek, és nem csak az otthoni felhasználók körében, hanem céges környezetben is. Az Arch ezekhez képest még mindig ilyen tech geek disztrónak számít.
Ha megnézed a Distrowatch oldaltalálati rangsorát, az első 10 disztróból ott is .deb-es ill. .rpm-es. -
Sz_Imre
senior tag
Egy amatőr kérdés.
Miért van az általában, hogy .deb-re (debian, ubuntu) vagy .rpm (fedora) van natív telepítő csomag, arch-ra nincs, vagy az is jó esetben aur csomagban? -
-
IstvánLászló
őstag
A témám a linuxdisztroknak a kapcsán a swap - cserehely fontósságáról tömören párszóban mondanám el a saját tapasztalataimat - a teljességnek az ígényenélkül.
A tesztelös gépemen probáltam is ki,hogy swap - cserehelynélkül - mit is fogók megtapasztalni.A mai tapasztaltom az, hogy nagyon is fontós a rendszerünknek a stabilitásáhóz.
A tesztelös gépemben a 16GB -ram símán elfogyott,amikor több disztronak az iso -it mentettem egy másik meghajtomra,amikor a ram elfogyott a gépem teljesen megált - mint ha éppen kifagyna és csak a reset segített a rebootol-áshóz.
A meghajtomra készítettem - probaképpen egy swap particiot és ezután fell is csatoltam és rebootoltam a rendszeremet,ezután már minden prímán működik és a mentéseim síkerült is mentenem,ezt tudom mondani zárásképpen a swap témámról így tömören,hogy igen mindig is kell a swap.
-
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mi a baj a Nautilussal?
A Mint ugyanazt az Ubiquity install helpert használja, mint az Ubuntu.
Jeleneg az Ubi az Ubuntu Desktop Provisiont nevű csodát használja felületnek, ez alatt meg a Subiquity fut, aminek csak a neve hasonlít az Ubiquityre, de semmi köze hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- World of Tanks - MMO
- Papírvékony a jövő a Samsungnál: íme, a Galaxy TriFold!
- EA Sports WRC '23
- Apple iPhone 17 - alap
- Path of Exile (ARPG)
- Adventi kalendáriumok
- Elektromos autók - motorok
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- PC Game Pass előfizetés
- BLACK FRIDAY! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- DJI Osmo Pocket 3
- Acer Nitro 5 - AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-10300H - 8GB - 512GB - Win11 - GTX 1650 - MAGYAR
- Samsung Galaxy S23 Ultra Green 120 Hz Dynamic AMOLED 2X, 200 MP kamera, beépített S Pen
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3133, 95% Akkumulátor
- Samsung Galaxy S22 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Sikerült életem első SMB megosztását létrehozni az első saját építésű NAS kütyümön.
Közben került bele kettő 2 Terás HDD , mirrornak lettek betéve. Már a szemem jojózik. Még egy szünetmentes tápegység kell. Jóccakát! 
-> marad niché, marad csilivili csomag nélkül. Aki szereti nulláról saját maga reszelni a disztróját, az saját maga reszelje nulláról az ökoszisztémát is. 
CPT.Pirk