Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#26046) dezz válasza Kobor (#26029) üzenetére


dezz
nagyúr

Néztem a listádat. Láttam, a dinamikus kontraszt és a digitális zajcsökkentés is ki van kapcsolva, a Motion Plus meg alacsonyan van. Szeretném megkérdezni, hogy ez miért van. (Nincs még LCD-tévém, csak tervezem, illetve várom, hogy számomra is elfogadható minőségűek legyenek. Úgy tűnik, még várhatok egy darabig. :( )

A digitális kontraszt ugye arra való, hogy jelenettől függően szabályozza a háttérvilágítást, pl. sötét jelenetnél leszabályozza, így az nem szűrődik át, szal pl. sötét szobában nem lesz szürke, aminek feketének kellene lennie. (S-IPS vagy xVA panel ide vagy oda, azért sötét szobában nem tudja teljesen lemaszkolni a maxon lévő háttérvilágítást.)

A digitális zajcsökkentés meg, normális megvalósításnál nem életleníti a képet, szal nem az egymás melletti pixeleket mossa össze, hanem időben az azonos helyen egymás után következőket. Ezt is -- szintén normálisabb megvalósításban -- csak akkor, ha nem mozgó objektum van ott, mert az így "csóvát húzna". Nekem egyelőre egy jobb 100 Hz-es CRT-m van, és az említett módon van megvalósítva ez a funkció, és teljesen jól működik, tehát nem okoz zavaró hatást, csak szépen eltünteti a képzajt, ha az nem halad meg egy bizonyos mértéket. (Eddig analóg adással ment, most már digitálissal, és itt is hasznos, leszedi a tömörítési hibából eredő esetleges bizsergést.)

Ezeken a típusokon tényleg annyira rosszul vannak ezek megvalósítva, hogy jobb inkább kikapcsolni őket? Vagy ez inkább csak valami divat? (Láttam néhány hozzászólásban olyan ajánlást, hogy egy új tulaj első lépése legyen, hogy ezeket kikapcsolja, akár kipróbálás nélkül...)

Említetted még előzőleg a 100 Hz Motion Plus-t, hogy ez meg ilyen aurát csinál. Nos ezt talán nem is nagyon lehetne másképp megvalósítani: azért van, mert új képkockákat számol ki a tévé a meglévők közé (ezzel megduplázva, vagy akár megnégyszerezve az fps-t!), a mozgásokat figyelembe véve. Azonban pl. egy elmozduló testnél úgymond ki kell találnia, mi volt mögötte. Ami persze nem lehet tökéletes. Számomra pl., még ha vannak is ilyen artifactok, sokkal jobb a szememnek a magasabb fps-es mozgás összességében (legalábbis sportnál, stb. -- mozifilmeknél az eredeti feeling miatt meg lehet hagyni a 24 fps-t, illetve mozgás-interpoláció nélkül többszörözni). Bár itt is felmerül, hogy a rosszabb megvalósítás több hibát csinál. (Eddig úgy vettem észre, a Philips megoldása a legtökéletesebb. Kár, hogy igen drágán mérik az ilyen tévéiket.)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.