Új hozzászólás Aktív témák

• gration

friss újonc

válasz gration #22684 üzenetére

Köszi mindenkinek az eddigi válaszokat!

@Sztenly
    Igen, jól érted. Egy közepesen sikeres multis business karriert adtam fel a programozás miatt. Az utolsó évekre középvezetői szintig jutottam, pénzben a mostani fölött voltam, a munkamennyiség elenyésző volt, de utáltam már a semmittevést és az álcából kitalált feladatokat.
    A legismertebbet végeztem el, 4 hónapos volt a képzés.
    Nagyjából két tucat ember, akikre rálátok, kb. az egyharmaduk 1M+ szinten van (többen már 2 év után elérték ezt), magyar alkalmazotti státuszban. Másik egyharmad, akik különböző okokból szarabb pozikban/cégeknél vannak. Kb. 20% külföldre ment vagy külföldi cégnek contractorkodik itthonról, néhányan vállalkozni kezdtek (mármint ténylegesen, nem a KATA-zásra gondolok), páran lemorzsolódtak vagy más szakmában dolgoznak.
    Lehet, hogy régebben még a bootcampekben is volt anyag. :) Tény, hogy minket még elég profi szakemberek tanítottak, nem az egy kurzussal korábban végzett diákok. :(

@Madwe
    Na ja, és offert hallottam ennél magasabbat is, durva, hogy mennyire forró most a DevOps mindenhol. Ezek a számok amúgy SSC jellegű fejlesztőközpontokból jönnek.
    A datás infót köszi, lehet, hogy a jelenlegi helyemen is el tudok menni egy kicsit data irányba a váltás előtt, és akkor nem leszek teljesen új a területen (bár ennyi pénzért túl sokáig nem szeretnék maradni). Majd beszámolok róla, hogy sikerült a váltásom. :K

@JoinR
    Köszi! Szerinted ez miért lehet? Azért, mert a nagy employee brandek így is be tudnak vonzani elég embert, viszont a másodvonalbeli, noname, de nagy cégek kénytelenek pénzben jobban odatenni magukat?

@CyberPunk666
    Szerintem a bootcamp nem igazán tudást ad, ebben igazat adok az ellenzőknek, hiszen pár hónap alatt nyilvánvalóan nem lehet megtanulni programozni. Valamennyire felhoznak sebességre, ellenőrzik, hogy tudsz-e tanulni és elhitetik veled, hogy van keresnivalód a szakmában, aztán belöknek egy céghez. Olyan, mint amikor a kezelő a gokart orrán állva, az útnak háttal vezetve az arcodba üvölti, hogy - Jobb a gáz, bal a fék, gyerünk! és már ott is vagy a versenyben. :D
    Onnantól meg már úgyis az illetőn múlik, hogy mennyit tesz bele, megelégszik-e azzal, hogy új mezőket vesz fel valami fos webapp obsolate formjaira egy rohadás KKV-ben vagy beletesz még párezer órát a fejlődésbe és nem nyugszik meg, amíg Senior ML Engineer nem lesz a Valleyben.
    A bootcampes arcoknál a mindset az egyik versenyelőny szerintem, talán több közöttük a motivált, agilis, fejlődni akaró ember, míg az egyetemet(IT) végzettek között gyakrabban találkoztam azzal a sértődött és kényelmes hozzáállással, miszerint ha már 5+ évet szívott a műegyetemen, túlélte az aberrált, megkeseredett öregemberek csuklóztatásait áramkörtervezési gyakorlaton, akkor ő elkészült, mindent tud a szakmáról, nehogy már tanulnia kelljen, mint egy iskolásnak.

HR gatekeeperek: nekem az a tapasztalatom a bootcampes háttérrel, hogy (legalábbis a nagy, nemzetközi cégeknél) nem kizáró ok, simán behívnak interjúra, a tech körön viszont a bootcampes tudás, meg a code monkey gyakorlat már egyértelműen kevés az üdvösséghez. ;]

disclaimer:
    Mielőtt valaki sértve érzi magát és nekem esik, az ellenkezőjét is láttam mindkettőnek. Bootcampesből is bőven van olyan, aki pincérből betanított kódmunkás lett, és elég neki, hogy széken ülhet és légkondicionált az iroda. Nem véletlen, hogy romlik a megítélése ezeknek a képzéseknek, gondolom egyre több a szerencsevadász és a trendet meglovagló ember, akinek nincsen különösebb szakmai célja, csak egy relatíve kényelmes és jól fizető melót keres.
    És természetesen dolgoztam már zseni/esőember kaliberű architectekkel is, és gondolom annak idején ők is átszaladtak a formális képzésen, de általában nem ők szokták mantrázni a klasszikus BME katonatörténeteket. :N

Új hozzászólás Aktív témák