Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
Persze, de én igyekszem az összes gazdasági döntést nem politikai nézőpontból értékelni, akkor lehet objektív ítéletet mondani.
...egyszeruen tul versenykepesek lesznek a fiatalok.
Ez mondjuk kétkezi munkások esetében lehetséges, magasabb hozzáadott értékű pozícióknál kizárt. -
Kobe
veterán
válasz Vision #20599 üzenetére
A fiatalabb reteg jellemzoen nem a penzugyi muveltsegerol volt hires. Igy eselyesen az igy nyert plusz penz tibiatya froccskocsmajaban landol majd, vagy lesz belole 3-4 havonta lecserelt ajfon reszletre, hogy mehessen yolo / swag hashtaggel instara vagizni.
Ugye az adj neki halat vs tanitsd meg halaszni tanmese itt is ervenyes.Lehet pont ez volt a cel, hogy menjenek kicsit jovore a froccskocsmak.
De:
- Ha a vegleges torvenytervezetben meg megvarialjak a munkaltatoi jarulekoldalt is (ugye annak hiszunk, ami a Magyar Kozlonyben megjelenik, nem az amit a csuti mond) akkor jovore a 40es, nyugdij elotti korosztaly kapaszkodjon a szeke karfajaba mert Mach 3 sebesseggel fogja oket tomegevel kirugni a ceg, hogy olcsobban foglalkoztathato korosztallyal toltse fel a helyuket- ha a korosztaly hagyja magat megvezetni (jelenlegi korosztalyt elnezve nem lesz nehez), akkor elkezdodik majd a szokasos propaganda, hogy hasznald ki minel tovabb az adokedvezmenyt, tanulj szakmat, mert ugy 4-5 evig nem kell adot fizetned, bezzeg ha a csunya egyetemre foiskolara mesz akkor csak 1-2 ev kanaan lesz. Aztan a kedvezmeny lejarta utan mokuskerekbe kerulnek, kevesbe valsagallo eletpalyaba fogtak + idehaza meg veletlen sem R&D iranyba toljuk a dolgot hanem osszeszerelo-orszag fele
- ha munkaltatoi oldalba belenyulnak, akkor biztosan diszkriminativ, EU szabalyozas tiltja, serti az eus munkaero piaci egyenlo esely elvet
(no problem, a 130-150 mrdos koltsegnek majd elbukjuk az eljaras miatt a tobbszoroset meg elpereskedjuk a negyedet meg, de ez mar usual practice)Nem tudom, nekem igy elsore tobb rossz kimenetel jut rola eszembe, mint jo.
Mondjuk ahelyett hogy 84 fele tamogatassal tartjukneletben ezt a balkani sz*rkupacot, lehetne egysegesen egyszerusiteni a rendszeren, hogy a tamogatasi es adozasi rendszer ne a battai csohalozatot idezze komplexitasban -
kexksz
addikt
Nekem nagyon tetszik, ev vegen toltom a 25-ot, igy ahhoz, hogy meg fillerekert ingatlant vegyek tul keson szulettem, ahhoz, hogy adomentes legyek meg tul koran. Nem baj, inkabb fizetem tovabb az adomat amibol tamogathatnak masokat es szetinflalhatjak a fizetesemet.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
...vagy lesz belole 3-4 havonta lecserelt ajfon reszletre, hogy mehessen yolo / swag hashtaggel instara vagizni.
Azt ugye vágod, hogy ezzel a primitív vagdalkozással egy fokkal sem vagy jobb náluk?
Programozó vagy, nem? Akkor miféle támogatást szeretnél kapni a zsíros fizetésed mellé? Támogatást az kapjon szerintem, aki szarul él, vagy többet tesz be a kalapba társadalmi szinten, mint mások. Mondjuk vállal 3 gyereket, akik később fizetik majd a nyugdíjunkat meg az egészségügyet, oktatást, akármi. Sehol sem a szingli IT-sokat tolják tele adókedvezményekkel, ez illúzió.
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz Vision #20605 üzenetére
Lehet szemelyeskedni, de attol meg a velemenyem a sajatom, es ha arra szamitasz hogy a beszolast majd esetleg fel mpercig is a szivemre veszem, hat pont lexarom :)
A sztereotipiak tobbsegeben az a szep, hogy igaz.
Bo 10 ev oktatasi erodalas erezhetoen megtette a hatasat.
Anno par eve vegigroadshowztam / PRoztam az akkori 18-20 eves korosztalyt a fel orszagban (mostani tamogatas celretege) karriernapokon, illetve az utana kovetkezo evekben joreszuket interjuztattam / mentoraltam is. Nekem eleg tapasztalat volt, hogy eleg legyen vagy hogy a velemenyem felvallaljam....Programozó vagy, nem? Akkor miféle támogatást szeretnél kapni a zsíros fizetésed mellé? Támogatást az kapjon szerintem, aki szarul él, vagy többet tesz be a kalapba társadalmi szinten, mint mások
Az egyetlen kriteriumkent megfogalmazott 25 ev alatti kor mikent disztingvalja az egyen tarsadalmi hasznat? vagy miert predeterminalt hogy a 25 ev alatti egyben szarul is el?
If you know what I mean[ Szerkesztve ]
-
kexksz
addikt
Ez nem feltetlenul igaz, nezd meg pl a 30% rulingot Hollandiaban - amikor eloszor elkezdesz ott dolgozni "highly skilled" teruleten, akkor 5 evig 30%-kkal kevesebb adot kell fizetned.
Itt is sokkal jobban el tudnek kepzelni valami hasonlo intezkedest (palyakezdok tamogatasa), mint azt, hogy 25 alatt (van, aki akkor meg egyetemre jar), de gondolom annyi gondolkodas ment az intezkedes elott, hogy "25 ev alatt gyengek vagyunk? Akkor adjunk penzt annak aki 25 alatt van".
-
veterán
válasz kexksz #20608 üzenetére
Hollandiában ez részben, vagy nagy részben a külföldi magasan képzett munkaerő bevonzására lett kitalálva. Ez nálunk nyilván nem realitás. Egyébként persze, lehetne sokkal jobban csinálni, de önmagában már ez a döntés sem rossz szerintem.
A sztereotipiak tobbsegeben az a szep, hogy igaz.
Jaja, a zsidó kapzsi, a nigger pedig utál dolgozni, ugye? Vagy a cigány. Na jól van, hagyjál már!
p.s: szerintem tartsuk koldusboton a fiatalokat, úgyis elisszák a pénzt. Sőt, kapjanak plusz adóterheket emiatt. Hajrá!
[ Szerkesztve ]
-
kexksz
addikt
válasz Vision #20609 üzenetére
Ez, hogy nalunk nem realitas kicsit chicken-egg problem; azert nem realitas, mert itt nem tudas alapu tarsadalmat epitunk, ha nem tudas alapu a tarsadalom akkor meg minek tennenk ilyen intezkedeseket. De ez mar mas tema, csak arra reagaltam, hogy sehol nem kapnak a "szingli IT-sok" adokedvezmenyeket, ami egyszeruen nem igaz.
-
bandus
veterán
Ebben az olcsobb foglalkoztatasban nem vagyok biztos. Az szja meg a munkaltatoi jarulek ugyis a brutto berre rakodik ra. Ha azert lenne olcsobban foglalkoztathato a fiatal mert a nettoja jobb az szja eltorlese miatt, akkor vegyuk figyelembe a 40-es korosztaly jo esellyel mar jogosult a csaladi adokedvezmenyekre. Nekem legalabbis ez az elso gondolatom, de lehet kimarad valami.
nem tartom rossz otletnek, nekik nincs mar fundamenta sem, de azert valahogy jovedelmi szinthez kotnem( pl. minimalber x-szerese). A 700-800k-s kezdofizetessel rendelkezok erre egyszeruen nem szorulnak ra.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
veterán
válasz kexksz #20611 üzenetére
Ha tudás alapú társadalmat építenénk, akkor sem lenne az. A magasan képzett munkaerő Nyugatra áramlik, egy keleti gazdaság nem tud versenyezni az ottani bér és életszínvonallal. Még adókedvezményekkel sem.
#20612bandus
A 700-800k-s kezdofizetessel rendelkezok erre egyszeruen nem szorulnak ra.Totál igaz, de ez még a kedvezményezett csoporton belül is egy annyira elhanyagolható populáció, hogy szerintem többe kerülne ennek az ellenőrzése, mint amennyit nyerne vele a költségvetés. Most komolyan, hány olyan 25 év alatti van, aki 800K-t keres? Mármint statisztikailag.
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz bandus #20612 üzenetére
A csuti nem nyilatkoztatta ki hogy milyen jarulekfajtakra gondol. Ha a munkaltatoi adomentesseget is jelenti (egyelore csak filozunk, mire gondolt a vezir) akkor nem kerdes hogy az olcsobban foglalkoztathatot valasztjak majd. Ezert kell egy magyarkozlonyos kinyilatkoztatast megvarni.
Lasd pl a lakasfelujitasi programban is volt par erdekes csavar benne.akkor vegyuk figyelembe a 40-es korosztaly jo esellyel mar jogosult a csaladi adokedvezmenyekre.
Azert gondolom erzed hogy egy progressziv orszagban nem feltetlen annak kellene a vegcelnak / stabil megelhetes alapjanak lenni hogy magas / sokszamu adofajta mellett hogyan keruljek at egyik kalapbol a masikba, lehetoleg minel elobb.
Ha en miniszter lennek, bevezetnem hogy egyik evben a szokek, masik evben a vorosek kapnanak tamogatast, dec 31 en pedig popcornnal a kezben neznem fenteol ahogy mindenki megrohamozza a dmet a hajfestekert.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
Ejha, szép alapozás a közmunkás életpálya modelnek is. Biztos örülni fog falusi rokon, aki főállású közmunkás a helyi uraságoknál 54 ezer forintért, mert lehet így 81et is megkaphat.
-
MODERÁTOR
"Akkor miféle támogatást szeretnél kapni a zsíros fizetésed mellé?"
Már bocsánat... de kifizetem az adót. Adófizetésben egyenlő vagyok a többet illetve kevesebbet keresőkkel. Akkor legyek egyenlő támogatásban is. Ne tegyünk különbséget, nem akarok lenni a akárki szemében a két lábon járó pénzessák, mert arról, hogy itt tartok ilyen téren egyedül Én tehetek.
"Támogatást az kapjon szerintem, aki szarul él, vagy többet tesz be a kalapba társadalmi szinten, mint mások. Mondjuk vállal 3 gyereket, akik később fizetik majd a nyugdíjunkat meg az egészségügyet, oktatást, akármi."
Ezzel egyetértek.
"Sehol sem a szingli IT-sokat tolják tele adókedvezményekkel, ez illúzió."
Nem én akartam szingli lenni, az már kédés, hogy Én is tehetek róla. Ettől függetlenül senkit nem érdekel, hogy mit akarok - ha már ez a példa - mert nincs gyerekem illetve nem vagyok házas. Ha az lennék már is érdekes lehetne...
[ Szerkesztve ]
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
MODERÁTOR
válasz Vision #20618 üzenetére
Ezzel egyetértek. De amikor volt valakim sem voltam rá jogosult pedig részemről továbbra is terv a gyerekvállalás. És a támogatás azért szerintem mindneki helyzetét továbbra is könnyebé teheti.
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
axioma
veterán
válasz bandus #20612 üzenetére
" akkor vegyuk figyelembe a 40-es korosztaly jo esellyel mar jogosult a csaladi adokedvezmenyekre."
Ketto gyerekre netto 20e Ft (amig eltartott tanulo), kozben meg mar elmult a gyerekkorbol, nem jar utana potszabi stb, es mindig mindenhol teljes arat kell fizetni utana kiveve talan a diakberlet a bkk-n, vagyis kb. tekinthetjuk ugy hogy a fizu fele +10e amibol gazdalkodunk per fo, ez valoban osszemerheto am az szja-mentesseggel... <sarcasm>
Ezer jobb modot lehetett volna talalni erre. Peldaul az szja-ja gyulik egy kulon adoszamlan es 25-30 kozott szuletett gyereknel megkapja. Me'g a teher is eltolodna idoben az allam szamara. -
azbest
félisten
válasz axioma #20620 üzenetére
Némileg naivitás bármilyen állami megtakarítás számlára gondolni. Sosem tartalékol az állam, mindig csak piramist épít és abban bízik, hogy pár évtizeddel később dől össze a kártyavár. Eleve terveznek adósságot a költségvetésbe, de még azt is túllépik. És akkor még a magyar helyzet különlegességeit inkább nem is hozom fel. Nem cél, hogy anyagi és szociális biztonság legyen, mert aki nincs kiszolgáltatott helyzetben, azt nem lehet olyan könnyen zsarolni.
Az előbbiekben szóba került családtámogatások, gyerekvállalás ösztönző pénzosztás is gyakorlatilag arról szól, hogy évtizedekre máról hónapra éljenek százezrek, vegyenek fel teherbírásukon felül hiteleket, mert az állam beletol pár milliót, hogy bátorítsa őket. Fujják a lufit, aztán a többség azt sem éri fel ésszel, hogy mi lesz, ha lejár a moratórium.
[ Szerkesztve ]
-
Wmwinters01
tag
válasz axioma #20622 üzenetére
Azért itthon nem nehéz olyan intézkedést keresni, amit ne lehetett volna jobban is csinálni...
#20621azbest: Amit itt ír második felét a kolega, pontosan ezt támasztja alá... nem is értem emberek hogy képesek olyan hiteleket, "támogatásokat" felvenni, amit aztán 30-40évig fizetnek vagy gyerekszámhoz van kötve, hogy elengedik vagy sem... ez nem támogatás, hanem röghöz kötés méghozzá elég aljas módon. Viszont aki csak annyit láét belőle, hogy "dejó, könnyen tudok szerezni lakást/házat" az ezzel nem foglalkozik és ők voltak legjobban meglepődve tavasszal, hogy úristen nem tudja fizetni a hitelét..
#20602Kobe: +1, teljesen egyet értek. (dejó h erről is lecsúsztam már 1 éve ).
I`m not afraid to die, I just don`t want to be there when it happens.
-
veterán
válasz Wmwinters01 #20623 üzenetére
Nem tudom, nekem csak olyan ismerősöm van, aki piszok jól járt ezekkel az intézkedésekkel. Jelzáloghitelüket kiváltották babaváróval, most már kamatmentesen törlesztik. Belebukni alig-alig fog valaki, mivel elég szigorúak a folyósítás feltételei. CSOK ugyanez. Nyilván 0 gyerekre vakmerőség bevállalni 3-at, de akinek már van kölke, vagy biztosan tervez, az tök jól járt.
-
GeeForGolf
junior tag
válasz Vision #20624 üzenetére
mindenki más meg kurva szarul. persze, értem én, h támogassuk a társadalmat, az meg ugye a bevállalt gyerekekből épül fel, de a tízmilliós ajándékpénz az ingatlanra a sztratoszférába repítette az lakásárakat, így azok, akiknek bármilyen okból kifolyólag nincs (minél több) gyerekük, nagyjából behozhatatlan hátrányba kerültek azokkal szemben, akiknek (sok) van. lehet persze mondani, h ez egy "ösztönző", de sztem ezen a szinten a "zsarolás" kifejezés már pontosabb lenne.
-
nagyúr
válasz GeeForGolf #20625 üzenetére
"de sztem ezen a szinten a "zsarolás" kifejezés már pontosabb lenne"
Egyetértek. Hozzáteszem nekem 2 gyerekem van, de nem úgy jöttek ahogy a kormány éppen akarta, illetve többet nem akarunk, így se CSOK, se babaváró. Mondhatni a legnagyobb szopás most a 2 gyerek, mert a 0-1 gyereknél jóval több helyre van szükséged (nagyobb lakásra), de támogatást meg nem kapsz értékelhetőt csak 3-tól...
-
whYz
őstag
válasz GeeForGolf #20625 üzenetére
Azert ne tulozzunk mar. Nekem sincs meg gyerekem a parommal de megis ossze tudtunk sporolni egy kis hazra 10 ev alatt, hitel nelkul. Raadasul akik egyedul vannak vagy ketten azoknak joval olcsobb az 1-2 szobas ingatlan mint a nagyobb ingatlanok gyerekeseknek.
-
denko
senior tag
válasz Vision #20618 üzenetére
Tapsi, nem feltétlenül van így, én értem hogy a kevesebbet keresőket kell támogatni, de ebbe nem gondoltál bele hogy valószínűleg nagy százalékban akik jól keresnek azért keresnek jól mert többet tettek az asztalra?
Csak a saját példámból kiindulva, ha lusta lennék most fele annyit keresnék, de ne hogy már megint a mi adóinkból ami havi nem kevés pénzt amit levesznek az IT-s fizetésről keljen olyanokat állandoan kimenteni akik nem gondolkodnak vagy nem nem akarnak fejlődni? Aztán te meg " jól keresel jól vagy így is-dolog nem fair szerintem"
Nyilván nem minden emberre igaz, de érted..
-
veterán
...azért keresnek jól mert többet tettek az asztalra?
Ezt már végtelen számú kutatás megcáfolta. Elég csak annyit mondanom: kutatók, tanárok, környezetvédők, közalkalmazottak. És napestig folytathatnám a sort. Miközben mondjuk egy sales-es az ő fizetésük többszörösét keresi. Vagy egy biztosítási ügynök.
#20625GeeForGolf
Ózd külsőn nem szálltak el a lakásárak. Költözz oda, ne nyafogj!#20626tboy93
Társadalmi szempontból 3 gyerek vállalása az ideális, a kormány is ezt támogatja. Teljes joggal. Most az, hogy ti csak kettőt vállaltatok, az ne az ő hibájuk legyen már, könyörgöm.[ Szerkesztve ]
-
VirsLee
őstag
válasz Vision #20601 üzenetére
Pedig "nagyon jó" intézkedés tovább növelni a feszültséget.
Egyrészt rekord szinten az államadósság, mind nominál, mind gdp arányosan. Másrészt ugye, nem az a baj, hogy a 25 éven aluliak nem fizetnek adót.
Az a baj, hogy a 25 éven aluliak nem fizetnek adót, meg a 3-4 gyerekesek, meg a CSOK, meg az autóvásárlási támogatás, meg a 40 év utáni nyugdij, meg az összes igy együtt.
Tudod, hogy családtámogatásra évente ebben az országban elkúrunk 2000 milliárd forintot? Illetve múlt idő, mert azóta behozták még a lakásfelújitási támogatást, jövőre jön ez az újabb hülyeség mellé.
Csak hogy értsd a lényegét a dolgonak. Ha ezek a szarok nem lennének, akkor a költségvetés a sok lopással együtt is pluszos lett volna az a 2020 előtti években. -
bandus
veterán
válasz VirsLee #20631 üzenetére
ez már politika, de a családokat azzal kellene támogatni, hogy ha beteg a gyerek akkor normális egészségügy lássa el, és utána majd normális, a mai kornak megfelelő tanrend alapján tanuljon. nem az ingyen tízmilliókkal
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
GeeForGolf
junior tag
Nekem sincs meg gyerekem a parommal de megis ossze tudtunk sporolni egy kis hazra 10 ev alatt, hitel nelkul.
ez helyileg hol van, azt lehet tudni? jól sejtem, h nem bp? arrafelé 2 ember 10 év alatt biztos, h nem spórol össze még egy kis házra sem, még kicsit átlag feletti fizetésből sem (talán sokkal átlag felettiből igen).
Raadasul akik egyedul vannak vagy ketten azoknak joval olcsobb az 1-2 szobas ingatlan mint a nagyobb ingatlanok gyerekeseknek.
ismét csak: hol? lokáció, lokáció, lokáció. békés megyében például zsebből kiraknám egy háromszobás ház árát. pesten sorra kéne járnom a bankokat, h melyik hajlandó 25 évre meghitelezni egy kétszobás lakás árát.
ez viccnek jó, de azt mindketten nagyon jól tudjuk, h ez a valóságban kivitezhetetlen; nem csak azért, mert ózd külső környékén nincsenek olyan munkák, amikből ingatlant tudsz venni (nem lehet ám mindig remote munkát találni sem), másrészt meg hát ózd külső nyilván nem véletlenül az a putri, ami, nem élhető, meg hát a gyereked se fog onnan nagyon kitörni (egy, vagy kettő, nem három, ami után már jár a 10 guriga). szóval gondold ezt végig, mielőtt hülyeségeket beszélsz!
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz GeeForGolf #20635 üzenetére
Az ingatlanárak az egész világon elszálltak, pedig ott nincs se CSOK, se babaváró. Azért is Orbán és bandája a hibás?
Igen, Ózdon azért olcsó az ingatlan, mert nincs munka. Budapesten azért drága, mert van. Erről nem feltétlenül a CSOK tehet, sőt! Az ingatlanárak elszabadulásának okai fontossági sorrendben: expanzív monetáris politika globálisan, AirBnB, 100 éves távlatban nézve is rekord mértékű konjunktúra, CSOK.
Bár az OECD átlaga felett vagyunk, de folyamatosan csökken GDP arányosan a családoknak juttatott transzfer. Svédország magasan vezet. Akkor most azt akarod mondani, hogy Svédország egy szar hely, mert támogatja a családokat? Jól végiggondoltad te ezt? [link]
A költségvetésünk vastagon egyensúlyban volt az elmúlt évtizedben családtámogatásokkal együtt is. Most a koronavírus járvány az összes ország büdzséjét megborította. Szóval ez nem érv, sorry.
-
Mercutio_
félisten
válasz Vision #20629 üzenetére
A 3 gyerek darabra az a társadalomnak nem feltétlenül jó, lévén ha adott környezetbe születik az 3 munkanélküli lesz, márpedig a kutatások azt mutatják, hogy ott születik a több gyerek.
Pluszbónusz, a költségvetés úgy volt 10 év jó gazdasági környezet mellett "egyensúlyban", hogy szépen ment fel a nettó államadósság. Persze mindenhol a GDP-arányossal kampányoltak, mert abból nem derült ki, hogy nem annyira tuti a szitu
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
veterán
válasz Mercutio_ #20637 üzenetére
Pont ezért kötötték a CSOK-ot TB-jogviszonyhoz pl.
Ezt azért elolvashattad volna a cikk végén:
A CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNY PEDIG A FELSŐFOKÚ VÉGZETTSÉGŰEKNÉL NÖVELTE MEG A HARMADIK GYEREK VÁLLALÁSÁNAK ESÉLYÉT.
És persze, az egész Nyugati világ demográfiai válsággal küzd. De látjuk, hogy mindenhol ezerrel dotálják a családokat. Franciországban, Németországban is családi adózás van.
Az egész világon mindehol GDP arányos államadóssággal kampányolnak, mivel annak van közgazdasági relevanciája. A másik a devizaadósság, ami szintén drasztikusan csökkent.
Angliában szociális bérlakásokat osztanak kisgyerekeseknek. Akkor most ők is hülyék?
[ Szerkesztve ]
-
GeeForGolf
junior tag
válasz Vision #20638 üzenetére
Angliában szociális bérlakásokat osztanak kisgyerekeseknek. Akkor most ők is hülyék?
hát persze, azt csak úgy osztogatják a kisgyerekeseknek. az összes kisgyerekes szociális bérlakásban lakik. véletlenül sem egy kurva hosszú listán várja az a pár szerencsétlen, h kihúzzák a számait a szociális lakáslottón.
egyébként igen, megnyugtatlak, h az angoloknál kevesebb hülye létezik a földön, na persze nem a szociális bérlakáspolitika miatt gondolom ezt. -
veterán
válasz GeeForGolf #20639 üzenetére
Konkrétan ezres nagyságrendben építenek évente ilyen lakásokat. Persze, nyilván nem lehet mindenkit kiszolgálni, de létezik ez a fajta családtámogatás.
-
GeeForGolf
junior tag
válasz Vision #20640 üzenetére
ez 60 évvel ezelőtt még igaz volt, mára ebből semmi sem maradt:
ha akarsz róla bővebben olvasni: The end of council housing
az már csak hab a tortán, h még az évenkénti ezres nagyságrend is édeskevés lenne egy 70 milliós országban...
-
Sztenly
tag
Teljes mértékben egyetértek Tapsival.
Meglepő látni, hogy mindenki próbálja így-vagy úgy szétszedni az egyébként univerzálisan teljesen jó érveit.
Megszokhattuk, hogy itt az IT felül van reprezentálva...DE mivel legtöbbetek saját tapasztalatból dolgozik ezért az enyhén szólva nagy feladat, hogy össztársadalmi hasznokról lehessen beszélni.
Mondok más témát. (Ugye eredetileg a 25év alatti átlagkeresetűek SZJA mentessége volt a téma) de pl a 13. nyugdíjnak nézzetek már utána picit hogy az mit jelent.
Vagy most tényleg ezek a fiatalok fognak versenyheyzetben itt bárkit a szőnyeg szélére sodorni? Ne vicceljünk már. Diplomás réteg nem fog félni, hogy az átlag 22-23 életkorban belépő pozikban dolgozó majd jól megszorongatja.
Saját véleményem (közepes keresettel) hogy a progresszív adóztatás sem lenne elrugaszkodott persze egy szerényebb járulékkulcsos rendszerben.
Nem biztos hogy policy elemző és eredetileg közszolgálati közgazdászként meg fogom valaha is érteni, hogy a bruttó 200-250-et keresőkkel szemben miért éli meg itt bárki h igazságtalan az ő deklarált támogatásuk. Ráadásul most csak fiatalokról (pici rétegről) van szó.
A családtámogatások meglétét nemigen vitatnám, de magában a módban lehet érveket felsorakoztatni.
@Mercutio: Munkanélküli lesz a 3 gyerek?
1) 2018-as index cikk..khm. (DK-s arcokat sem hívunk évértékelni....stb)
2) a családtámogatások nagyobb realizálható része JTM követelményekhez van kötve meg tb jogviszonyhoz.
3) Elhiszem h most a nagycsaládokat kell utálni. De hogy egy NOE-s régi idézetet mondjak a "nagy család nem a probléma hanem a megoldás"
4) Elhiszem hogy van aki abban bízik hogy majd a pénze fogja ápolgatni idős korára. Azok meg is érdemlik. (Nem azokról beszélek akik önhibájukon túl jutnak oda) -
Sztenly
tag
válasz GeeForGolf #20641 üzenetére
Simán meggyőztél h Tapsi téved, aki ezres nagyságrendről beszél a linkelt grafikon meg 50K-s lépcsővel operál.
Szintén sarokba szorítottad az uptodate 10évvel ezelőtti adatokkal. -
veterán
válasz GeeForGolf #20641 üzenetére
Persze, nem lehet csodát tenni, nem lehet mindenkit olcsón elszállásolni, de látszik, hogy van ilyen program, és dolgoznak rajta:
In 2018 it is promised that the government will build just 2,500 social homes per year. Most newly built homes will be too expensive for the poorest people.[80] In 2019 in England official figures demonstrated that only 37,825 new homes were built
-
VirsLee
őstag
válasz Vision #20636 üzenetére
Vegyük sorra.
1. Senki nem kritizálta a svéd szociális rendszert. Nem tudom, hogy milyen, de lehet, hogy nem ugyanarra az elvre épül, mint a magyar.2. Az általad linkelt oldal teljesen jó, csak nem veszi figyelembe az egyéb hungarikumokat. Javaslom, hogy inkább ebből indulj ki és adj hozzá még egy nagyobb kupaccal az elmúlt egy évben bejelentett agymenések miatt.
3. A fentiek ismeretében, az általad linkelt oldal szerint 3.4% költenek a svédek, mi pedig mostanra bőven 5% felett járunk. Amennyiben szerint jól mennek a dolgok Svédországban, akkor ideje lenne felülvizsgálni a dolgokat Magyarországon, mert a jelek szerint sok pénzt verünk el eredménytelenül.
4. A fejekben szét kellene már választani az adórendszert a szociális rendszertől. Szociális problémákat nem az adórendszerben kell kezelni/megoldani/szőnyeg alá söpörni.
5. Az OECD-n belül Svédországban nagyon alacsony az átlagos háztartás mérete, tehát a jó svéd szociális támogatások mellett sincs sok gyerek.
5. Ami pedig a legfontosabb része a magyar elborult, átgondolatlan, végletesen sz@rul működő rendszernek, hogy az emberek nem értik meg, hogy a szociális rendszer != 3 gyerekesek.
A szociális rendszernek egy védőhálót kellene biztosítania az embereknek, nem pedig 20 milliót lakásvásárláshoz. A szociális rendszernek arányosnak kellene lennie, nem pedig viccesnek. Magyarországon ha munkanélküli leszel, akkor kapsz 3 havi minimálbért maximum és utána megköszönik a részvételt. Mindegy, hogy 10 éve folyamatosan fizeted be a járulékokat. Ez szerintem hiba. Ugyanúgy probléma mindenkinek. Ugyanígy a táppénznek is van egy felső határa Magyarországon, de a járulékbefizetésnek nincs. Nem fair. Ugyanígy mehetsz tovább magyar egészségügy vs svéd. Biztos, hogy 20-30 milliót kell kiszórni az ablakon? Szóval azon kellene elgondolkozni, hogy lehet ilyen mocsok drágán, az egyik legszarabb szociális rendszert felépíteni. De folytathatnád, oktatás? Egészségügy?
A népességfogyás pedig szerintem egy természetes jelenség. Egyszerűen mindig egy-egy korszak végét jelzi. A fejlett országok eljutottak arra a szintre, hogy mindenki számára elegendő terméket tudnak előállítani. Az automatizáció miatt egyre kevesebb emberre van szükség. Sanszos, hogy 20 év múlva nem sok kamionsofőr/taxisofőr lesz. 30 év múlva már nem lesz velünk a csekkes/ajánlott leveles generáció, szerinted a 31k postás közül mennyire lesz szükség az országon belüli hatékony csomagszállítás lebonyolításához?
Szóval szerintem nem éri meg ennyire agyatlanul tolni, hogy legyen 3 gyerek.
-
Kobe
veterán
válasz Sztenly #20642 üzenetére
Ha egy kicsit tovabbgondolod, rajossz hogy mi az alap problema. Ennek ket (illetve 3) komponense van, a legerosebb hogy a fejlett vilagban a nepesseg 99% nem akar mast, csak azt hogy onerejebol, mindenfele allami baszogatas nelkul, atlathato es egyszeru rendszerben sajat magatol decens modon boldogulhasson. Legyen egy egyszeru status quo az allam es az egyen kozott.
Nesze fiam, itt a fizetesed/beveteled, ebbol fixen havi ennyi a sarc, cserebe mint allam garantalom hogy a sarcon feluli reszbol normalisan, gond nelkul meg tudsz elni.
Lasd eszaki allamok, illetve nemet / benelux stb. A rendszer egyszeru, az allammal interaktalni minimalisan kell, szimplan utaljak az emberek ha beleszolnak az eletukbe, thats it.Ezzel szemben idehaza az van, hogy a kulonbozo korosztalyos normal megelhetes keplete olyan mint a balatoni vonatmenetrend (a vont balatonberenyig csak..... all meg, es a..... helyere illessz be nyugodtan 400 db random balatonnal kezdodo helysegnevet). Ilyen szintu elagazasok vannak az amugy egyszerunek tervezendo rendszerben, es minden feltetelnel 2 dolog tortenik:
1, az allammal kell interaktalnod (nemszeressuk), de meg hagyjan, mert a fejlettnel joval erosebb modon (roghozkotes) - > meginkabb megruhelli az ember, de hat ez megiscsak balkan es nem belgium, meg sem lepodunk
2, kialakul egy tenzio a rendszerben a celcsoportok kozott, a fiataloknak lehet mutogatni a csokosokra, a csokosok utalhatjak a fiatalokat, az atlagkereso utalhatja mindkettot, a 30as szinglik fujhatnak mind3gyikre, a nyuggerek meg panaszkodhatnak mindegyikre. A lenyeg, hogy mindig legyen valakinek valakire fujnia, tarsadalompolitikai es tarsadalmi szinten is ( a csokosok es fiatalok melle ugyanugy rakd be halmaznak a melegeket, nemkeresztenyeket, stb) mert ez a brigad ennyit tud, ha kiderul hogy a szakmai szinvonal maximalis szintjet elerte, es nem kepes a nyugati(bb), kevesbe ramaszos, kvazi onmukodo allam funkciojat megvalositani, akkor annyi, vege a dalnak.Csak kozben itt van 9-9.5M ember, aki december vegen szepen csendben evrol evre varja, hogy jo-jo, de ha en epp magamtol szeretnek egy tokatlagos celt megvalositani (gyerek / ingatlan / nyaralas / vallalkohasba fogas, akarmi) , akkor a januartol ervenyes szabalyok alapjan eppen milyen szinure fesse a hajat, vagy a jarulekvadaszos tarsasban epp melyik kezdopontra rakja a babujat.
Ministry of silly walks, ungarische kivitelben[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz VirsLee #20645 üzenetére
Azt kritizáltad, hogy Magyarország sokat költ családtámogatásra. Svédország meg még sokkal többet. Tehát akkor az az ország is szar? Ami nemzetközi szinten gyakorlatilag a társadalmi egyenlőség és a jólét mintaállama?
2. Ezt a táblázatot honnan szedted? Ezen egyetlen ország van, Magyarország. Ráadásul belekeveri a NŐK40-et, ami totál más téma. Hogy járnánk 5% felett? Nézd már meg az OECD chartot, csökkenő tendenciát mutat!
4. Egy francokat! Már definíció szerint sem igaz ez, a vertikális és horizontális igazságosság az adórendszer egyik alapköve.
5. A termékenységi ráta 2010-ig növekedett, azóta csökken. De azt állítani, hogy kevés gyerek születik abszurd. [link]
Az összes többi konkrétan a szalmabáb érvelés kategóriája. Senki sem mondta, hogy nem kéne normális egészségügy, oktatás, stb. Konkrétan most erről az SZJA kedvezményről, a csokról és az egyéb családosokat érintő támogatásokról beszéltünk. Ezek pedig egyértelműen segítik a lakáshoz jutást.
-
Sztenly
tag
Az első bekezdésed szerint akkor Mo vagy nem a fejlett világ része vagy nem ismered a hazai (még ma is domináns) paternalista attitűdöt.
Írhatnék Keynes-ről, Hayek-ről vagy Marx-ról is meg a különböző társadalmak állami szerepvállalási igényeiről, de ehelyett mivel Mo-n vagyunk, így az alternatívákat úgy elemzem, hogy nálunk mi működhetne ezt vagy azt az intézkedést kicserélve egy másikkal.
Ha egy rendszer szerinted kiszámíthatatlan és összetett (családpolitikát leszámítva sztem nem az) akkor ne számolj vele, hanem csak a saját munkádra koncentrálj. Bocs, lehet nem alegjobb megfogalmazás, de akkor ne aspirálj rá.
1) Az h ugyanannyi ideig legyen hazai jogviszonyom mint amennyit a felsőoktatában ingyen tanultam (pont nemrég „törlesztettem”) az azért nem egy vállalhatatlan dolog, úgy hogy 20 éved van rá.
Egyébként azh a NAV megcsinálja a kis bevallásainkat nem tudom milyen nagy interakciót jelent.
Most akkor attól függ h szeretem-e az államot h Belga vagy balkáni lakos vagyok? (Belga emberünk szereti a balkáni meg nem? wut?)
2) Én nem akarok senkire sem mutogatni (persze aki akar az fog) hanem értem a hazai politikát és a policyket is átlátom. Erre a területre kifejezetten igaz, hogy az informáltság csökkenti a konspirációs ’panaszokat’.
Önműködő állam? Ez vmi sci-fi ahol egy algoritmus hoz meg policy szinten költségvetési döntéseket?
Most ne menjünk bele h szerinted mindenki december vége után teljesen átrendezi az életét, hogy az új szabályokból a legtöbbet hozzon ki. Gondolj csak a 2.2M nyugellátásban részesülő vagy a 18év alattiakra....stb
Megértem, hogy sokan vannak akik így vagy úgy nem szimpatizálnak egyik/másik közpolitikával, de a tényekből több értelme van véleményt alkotni, mint frusztrációból. (Akinek nem inge..) -
VirsLee
őstag
válasz Vision #20648 üzenetére
Nem tudom miért nem akarod megérteni, hogy nem mindegy hogyan/mire költöd el a pénzt.
2. ÁSZ jelentés. Nők40-ről úgy tűnik elfelejtetted, hogy a 3 gyerekes nőkkel indult és onnan lett egy mostanra éves 300 milliárdos tétel...
4. Látod, ezért írtam, hogy a fejekben szét kellene már választani ezt. Azzal vezetnek meg téged is elég sikeresen, hogy azt gondolod, hogy a SZJA-ban kell szociálisan hátrányos helyzetűeket kompenzálni. Adórendszer != SZJA. Az igazságossághoz vagyonadó kell, TBSZ eltörlés és hasonló megoldások
5. 2007-Ben Svédországban volt a legkisebb az átlagos háztartás mérete az OECD-n belül, 1.99 fő. Tehát jó szociális rendszer != sok gyerek.
Kár ezen vitázni, hisz a jelek szerint nem sikerült azt sem megértened, hogy a 20 millió ingyenpénz erre ablakon kidobott pénz. Javaslom nézz utána, hogy Szlovákia, Románia, Szlovénia, Horvátország és Magyarország esetében milyen ütemben drágultak az ingatlanok 2010 és 2020 között. Aztán vesd össze a béreket reálbér és nominálbér egyaránt. Aztán talán ezek után megérted, hogy sokkal nehezebb lett itt lakáshoz jutni az ingyenpénz bevezetése óta...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest