Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#20451) Kobe válasza #41635072 (#20445) üzenetére


Kobe
veterán

én elhiszem, hogy ilyen is van, minden multinál akad aki leszarja nagyívről a saját melóját, de ne ess abba a csapdába hogy azt hiszed mindenhol így megy. Főleg mivel jogilag a multik 100%nál a cégnek kedvez a munkaszerződésed, az hogy egy főnök meg hogy áll hozzá, fifti-fifti - vagy így, vagy úgy. És ha úgy áll hozzá, akkor is az írott jog az erősebb....
A munkaszerződésedet nem a közvetlen főnököddel kötötted, annak tartalmát a HR rakta össze. Manapság mindegyik tartalmaz versenytilalmi és compliance záradékokat, amiket a HR saját hatáskörben is kezdeményezhet / életbe léptethet, elég ha talál egy random optenes lekérdezésnél egy le nem jelentett tisztséget bármilyen cégben....

Azt meg szintén ne higyjük el, hogy amit a főnököd tud / lát, azt nem tudják / látják 2-3 szinttel feljebb (sőt, igazából az ilyen riportoknak a részletessége / hozzáférési szintje létrán felfele lépdelve csak növekszik)

IT-ban különösen szeretik ezt nézegetni, mivel igazi multinál az IT egy önálló kiszervezett leányvállalat / SSC aki az anyavállalatnak belső óradíjon számláz, és elég szarul jön ki ha olyan teljesítményért számlázol (belsőleg) amit a kolléga nem végzett el, vagy nem annyit....ha ez tömegesen működne, szimplán nem lennének belső IT részlegek, mindenki outsourcinggal dolgozna, mert az anyavállalat olcsóbban / rendesen fieztett 8 órűban emgkapja Guptától a 8 óra melót

[ Szerkesztve ]

(#20452) Jhonny06 válasza Tapsi (#20447) üzenetére


Jhonny06
veterán

Te amúgy mindenhol is dolgoztál? Elég merész kijelentéseket teszel úgy, hogy saccra lehetett kb. 5-10 munkahelyed egész életedben.. :)

(#20453) Tapsi válasza Jhonny06 (#20452) üzenetére


Tapsi
addikt

Csak abból tudok kiindulni, amiket eddig láttam közvetlenül, kollégáktól hallottam, illetve az ismerőseim meséltek. Olyat még sohasem hallottam, hogy bármelyik multi is elnézte volna a láblógatást. Nem állítom, hogy sehol sincs ilyen, de ennek az ellenkezőjére elég sok példát láttam/hallottam.

Egyébként pedig: [link] :P
.
.
.
Amúgy abban mi a merész, hogy a munkahely azért fizet, hogy dolgozz? :D

(#20454) BlueAthlon


BlueAthlon
senior tag

"Full remote" :

Nekem - mint konzulens - ez inkább hátrány mint előny.

Persze vannak olyan feladatok nálunk is, amihez jó az elvonulás ( modul-paramétezetési koncepció írása, paraméterezés és alapteszek, tiket-adminisztráció, hibafelderítés, stb....) ...

...de sokkal jobban szeretem azokat az alapvetően on-site feladatokat, amikor az ügyfél adott csapatával együtt megyek végig a követelményeken, közösen priorizálunk, próbálunk megoldást találni a felmerült dolgokra, stb..stb...

Egyszerűen igénylem azt hogy a másik fél is személyesen ott legyen, lássam a non-verbális kommunikációját, stb... ezek egyszerűen aranyat érnek.

[ Szerkesztve ]

Annak a statisztikának hiszek, amelyet én hamisítottam -Winston Churchill

(#20455) JoinR válasza Kobe (#20451) üzenetére


JoinR
senior tag

És simán elhiszem, hogy a vezetésben mindenki tudja, hogy mit és mennyit csinálok. A céges gépen minden böngészőn fut az Aternity, úgyhogy tuti szép grafikonok vannak a napi sok óra privát böngészésemről...Sőt, meg is mondtam a manageremnek, hogy tök jó ez, hogy napi pár óra alatt megvan a meló, de én inkább dolgoznék 2x ennyit 2x ennyi pénzért, csak ezt ők nyilván nem fogják megfizetni. :P Nyilván ezt már felmondás után, nem akartam hirtelen nyakamba venni az inkompetens csapatom.
Annyiban még hadd árnyaljam a képet, hogy attól, hogy valakinek 2 melója van, nem azt jelenti, hogy csak az egyiket végzi el. Nyilván akadhatnak ütközések, de ha az ember igyekszik problémamegoldó lenni, azért nem fogják letépni a fejét.
Konkrétan a főnökömnek is van saját IT-cége, amiben valszeg contractor melókat vállal, és nem is mondanám, hogy maradéktalanul elégedettek a teljesítményével (nem az a gond, hogy nem melózik elég sokat, hanem hogy nem ért hozzá :DDD) ...attól még nem rúgják ki, mivel - nyilván tisztában vagy vele -, mekkora extra kiadást jelentene újat keresni, stb.

[ Szerkesztve ]

(#20456) GasparGyozi válasza Kobe (#20438) üzenetére


GasparGyozi
lelkes újonc

"Attól, hogy napközben nem néz rád 8x a főnököd, attól a multik 99%-nál pontosan tudják, mivel mennyi időt töltesz, vagy épp mit böngésztél az emagon....."

Max ha a céges gépen csinálod, nem? :DDD

(#20457) Mercutio_ válasza Kobe (#20451) üzenetére


Mercutio_
félisten

'Manapság mindegyik tartalmaz versenytilalmi ..."
Tudtommal ez az elmélet, de mivel jogszabály írja elő, hogy ezért külön nevesített díjazás jár, inkább mégse teszik a szerződésbe, vagy ha igen, de nincs mellette összeg a munkaügyi bíróság semmisnek tekinti és bukta a per.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#20458) OPiiPO válasza Tapsi (#20439) üzenetére


OPiiPO
addikt

Nálunk minden fejlesztő lebukott előtt utóbb aki ezzel próbálkozott. El is lettek bocsájtva az adott projectből kb. aznap.

#20425 BlueAthlon: igen szopás, de mivel március óta nem utaztam, már ezt is röhögve bevállalnám, csak mehessek már onsite :K

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#20459) Tapsi válasza Mercutio_ (#20457) üzenetére


Tapsi
addikt

Mindig is díjazás járt érte, nekem több korábbi szerződésemben is benne volt. Csak akkor kell fizetnie a munkáltatónak, ha lehívja a klauzulát. Esetemben sosem éltek ezzel, oda mehettem, ahova akartam. Szerintem ez mezei munkásoknál mindig így van.

(#20460) GeeForGolf válasza OPiiPO (#20458) üzenetére


GeeForGolf
junior tag

akkor te valószínűleg egy kisvárosban élsz, esetleg közel a munkahelyedhez, vagy autóval jársz és nem kell a dugóban ülnöd. nekem életem egyik legjobb időszaka, h napi 2-2,5 óra tömegközlekedést spórolok meg, nem is beszélve ennek az anyagi vonzatáról. abba már bele sem megyek, h nem kell reggel korán kelni a zuhany-reggeli-öltözés szentháromság miatt, nyugodtan ülhetek alsógatyában és falatozghatok kódolás közben, senkit nem érdekel :D

(#20461) OPiiPO válasza GeeForGolf (#20460) üzenetére


OPiiPO
addikt

Egyik sem talált :) Az elmúlt 4 évben teljesen rám van bízva hogy az EU-n belül honnan dolgozom, általában home, de szeretek utazni. Mostmár nagyon hiányzik az onsite hangulat, a kollégák - a Teams nem az igazi :(

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#20462) kraftxld válasza Kobe (#20438) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Ezt nekem sikerült év közepén pár hónapig, de én abban az előnyben voltam, hogy az időzónák nem fedték egymást és 3 hónapig kettő full time melóm volt.
Az új helyen lehetett remote kezdeni, utazni nem lehetett, a régi helyen meg egy project befejezésre visszahívtak.
Reggel 9-től délután 5-ig ment az egyik, majd gyors kaja, és du 6-tól hajnal 3-ig a másik. Este 10-11 között némi fürdés meg egy kis családi idő is belefért :D
Mindkét helyen elégedettek voltak de én örültem, hogy vége lett, hosszú távon ezt nem lehet csinálni.

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#20463) GeeForGolf válasza OPiiPO (#20461) üzenetére


GeeForGolf
junior tag

nekünk semmi bajunk a team-szel. jó neked, h képes vagy bárhonnan dolgozni, nekem ez a digitális nomád dolog nem menne, itthonról minden további nélkül, de nekem az utazgatás az nagyon distracting lenne.

(#20464) zsepii válasza mobal (#19945) üzenetére


zsepii
tag

Bruttó vagy nettó?

(#20465) mobal válasza zsepii (#20464) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Gondolom bruttó volt. :)

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#20466) denko válasza OPiiPO (#20461) üzenetére


denko
senior tag

Ezt egyébként kifejtenéd hogy jogilag hogy van megoldva?

Alapjáraton én is valahogy így képzelem el a jövőt, de azt hiszem ezt nem igen lehet megtenni hivatalosan mert ugye ha 1ik országban adózol másikban nem dolgozhatsz, max ha hivatalos kiküldetésen vagy.

Úgy tudom elképzelni hogy akkor működik ha szürkén dolgozol "külföldről" utazások között, nem? ( Tud róla a munkáltatód, de ha jön a nav akkor tagad mindent :DDD

(#20467) djgeg válasza denko (#20466) üzenetére


djgeg
őstag

Legutóbb amikor kérdeztem a könyvelőmet (agyaltam ezen a nomádságon) az volt a konszenzus, hogy ha sehol se töltesz 6 hónapot, szürkezónába kerülhetsz, ahol papíron nem kell adóznod, de gyakorlatban nem ennyire egyszerű, mert a tartózkodás előtt vizsgálják hogy van e pl család/ingatlan bármi Magyarországon, ha van akkor ez alapján fogják feltételezni a magyar adózási illetőséget. Ezek után meg bizonyíthatod te az igazadat.
Ha nincs, akkor meg jön a sok hülye különböző lehetőség. Van olyan ország amely adótörvényei alapján ilyen esetben választhatsz, de van olyan ahol az állampolgárságot veszik figyelembe stb stb.
Valójábban szerintem nagyon ritka, hogy valaki egyfolytában úton van és család se vagyona se legyen egyik országban se, így nem erre vannak felkészítve az országok adótörvényei.
Aztán próbáld idehaza elmagyarázni egy NAV-os Mancikának, hogy márpedig te neked nem kell adózni és úgy sehol, mert se macskád, se kutyád idehaza és állandóan mozgásban vagy/sehol se tartózkodtál 6 hónapnál tovább. :DDD
Erre azt mondta egy ismerős, hogy ilyenkor egyszerűbb kivenni papíron Román albit stb és talán ezt előbb megeszi a gyomruk.
(Vicc az, hogy már olyan "szolgáltatásról" is hallotam, hogy bejelentenek egy lakásba, sőt egy mobilt is vesznek a nevedben és a mobil ott lesz a lakásban stb :DDD Eszement ez az egész)

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#20468) sarkanyolo2 válasza djgeg (#20467) üzenetére


sarkanyolo2
őstag

Extrém helyzetek extrém megoldásokat szülnek. :D

٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ /LG OLED55A13LA / Kanto YU6

(#20469) denko válasza djgeg (#20467) üzenetére


denko
senior tag

nem lettem okosabb, tehát ha:

-M.on van a bejelentett munkahely akkor kvázi nem tudsz legálisan kint dolgozni.
-Ha külföldre dolgozol be mint Contractor saját kft-vel akkor tudom elképzelni hogy működne a szürde zona, de akkor sem vagyok biztos mi a helyes menet.
-Ha külföldről dolgozol egy 3-ik országból akkor a bejelentett ország szabályinak kell megfelelni gondolom én)

hm

(#20470) OPiiPO válasza denko (#20466) üzenetére


OPiiPO
addikt

Egy középméretű multi leányainál végzek ERP bevezetést mint tech. architect, miközben a munkáltatóm állandóan az EMEA központ, ő ad kvázi "kölcsönbe" az adott vállalathoz, 180 napot pedig mindig töltök Magyarországon.

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#20471) djgeg válasza denko (#20469) üzenetére


djgeg
őstag

Valami infó félremegy.

-M.on van a bejelentett munkahely akkor kvázi nem tudsz legálisan kint dolgozni.
Miért ne tudnál?! Kérdés, hogy mennyi ideig vagy kint? stb.
-Ha külföldre dolgozol be mint Contractor saját kft-vel akkor tudom elképzelni hogy működne a szürde zona, de akkor sem vagyok biztos mi a helyes menet.
Ha van egy céged, akkor (magával a céggel)nem nagyon tudsz szürkezónába kerülni, mivel az egy cég, bejelentett székhellyel stb, itt nics olyan, hogy felkapom a hátamra és viszem. Nem a semmiért megy az offsore cégesdi vagy mai napig és optimalizálja így az adót minden nagy (Írországban pl). (Körbeszámlázzák license díjként az egészet és a lokál cég nem birtokolja a jogokat, majd license díjat fizet ki az Ír cégnek ahol meg nem adóznak.)
Amit láttam ilyenkor, hogy a számodra elérhető legkedvezőbb adótörvényekkel rendelkező országban egyéni vállalkozóit kiváltod/ céget alapítasz, majd szépen adózol.
Viszont cég esetén ha majd kiveszel a belőle pénzt akkor adókötelezettséged jelentkezik, itt kerülhetsz szürkezónába, hogy hol is kéne adózni, ha digitális nomád vagy. A céged viszont adózik.

-Ha külföldről dolgozol egy 3-ik országból akkor a bejelentett ország szabályinak kell megfelelni gondolom én)
Ezt úgy érted pl., hogy Magyar állampolgárként dolgozol, egy Német cégnek Franciországba?
Itt számít a munkavégzés helye, ha pl Itthonról nyomod akkor magánszemélyként ezt csak úgy teheted, meg ha az adott cég foglalkozási köre alapján nem köteles Magyarországi bejegyzésre. Tehát nem kell leányt/fióktelepet stb-t alapítania.
Ha ez fenn áll akkor a külföldi cég Németországból felvehet mint alkalmazott és szépen befizetheti utánnad a járulékokat a munkavégzés helyén (Országba). Amit nem fog megtenni mert nem fog vele szarakodni....
Ezt egyszer láttam csak akkor, amikor a hosszabb kiküldetésre küldtek ide embert (franc se tudja de talán valami nyugdíj elötti szarakodás volt).
Ha contractor vagy akkor meg ugye a kérdés, hogyan. Mert ha tényleg digitális nomádként élsz és mozgásban vagy, akkor ennyi erővel Román egyéni vállalkozásod is lehetne, ami kedvezőbb adóügyi szempontból és nagyobb a kerete mint a KATA-nak. Másik kérdés, hogy ezt be is kell tudnod bizonyítani és ha sehol se maradsz sokáig akkor "elvileg" egyik ország se se kérhetné rajtad számon, de ebben az esetben inkább kifizetném a kedvezőbb adót Romániába és le van tudva.
(persze aztán EU-n kívül/olyan országgal amivel esetleg nincsen kettős adóztatást megelőző megállapodás, franc se tudja).

Disclaimer
Ez már amennyire én utánajártam/megértettem:
Kockázatok és mellékhatások elkerülése érdekében kérdezze meg könyvelőjét. :DDD

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#20472) denko válasza djgeg (#20471) üzenetére


denko
senior tag

köszönöm szépen a kifejtett választ! Szerintem ez egy jó téma ami sokunkat érdekli, ha vége a pandemy-nek :)

(#20473) Garibaldi95


Garibaldi95
friss újonc

Nem: Férfi
Kor: 26
Munkakör: Senior java developer
Végzettség: BSc (HU)
Nyelvtudás: Angol tárgyalóképes, napi használat + német C1, de az nincs használva
Brutto fizetés: 1 020 000 Ft
Egyéb: Korlátlan mobil, healthcare
Hely: Budapest, multi
Tapasztalat: 3-4 év

Épp váltanék. A kérdés az, hogy mennyire valószínű ennél magasabb fizetést elérni people management nélkül? A junior kollegák mentorálása nem gond, sőt egy IT team technikai koordinálása sem, csak üzlettel (laikusokkal) ne kelljen társalognom. Az igazat megvallva az se lenne gond, de úgy látom, hogy 30 (év) alatt csak hülyegyereknek gondolnak, így inkább ezt egyelőre jegelném.

[ Szerkesztve ]

(#20474) djgeg válasza Garibaldi95 (#20473) üzenetére


djgeg
őstag

"Senior java developer - 3-4 év tapasztalat - IT team technikai koordinálása - de úgy látom, hogy 30 (év) alatt csak hülyegyereknek gondolnak"
Nem kötekedés, csak lehet nem áll nekik össze a matek tapasztalat vs seniorság.
Elérhető akár ennyi idő alatt is de nagyon nem általános ( ami nem csak papíron senior pozi). Kérdésre reflektálva, elérhető magasabb fizu is ppl management nélkül is, de inkább a 3-4 évre fogják felhúzni a szemöldököt. Hays szerint ez a max Seniorra, de azért itt is láttunk már nagyobbat.

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#20475) Garibaldi95


Garibaldi95
friss újonc

Köszonöm a választ!
Szintén így vagyok vele, magam se tartom szeniornak magam. Valószínűleg a bér miatt akasztották rám ezt a pozíciót, mert ebben a bérsávban vagyok.

[ Szerkesztve ]

(#20476) GeeForGolf válasza Garibaldi95 (#20475) üzenetére


GeeForGolf
junior tag

sztem se ugrálj, 3-4 év tapasztalattal hazaviszel közel 7 kilót havonta? úgy vélem, alaposan meg vagy becsülve anyagilag, és jól látod, a "senior" max titulus ebben a korban a fejlesztők 99%-ánál, nincs mögötte fedezet :) szóval sztem, ha csak a pénz miatt váltanál, ne tedd, különösen ne a mostani helyzetben.

(#20477) mobal válasza djgeg (#20474) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Ez nem szenyór szint - és itt nem a kollégát akarom degradálni, 100%, hogy jó de a finomságokat szerintem ennyi idő alatt nem lesed el.

Szenyór szint - mi a definiciója a szenyórnak? Valszeg a fizetés miatt kerülhetett oda.

Garibaldi95: nem tudod nagyon feljebb kanyarítani, ez az elmúlt hónapok tapasztalata nálam. Ha van persze kapcsolati tőkéd mehet. Mit csinálsz pontosan ill. hol ha szabad kérdezni. :)

[ Szerkesztve ]

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#20478) BlueAthlon válasza Garibaldi95 (#20473) üzenetére


BlueAthlon
senior tag

Csak üzlettel (laikusokkal) ne kelljen társalognom.

Ezt pont mi az implementációs konzulensek végezzük helyettetek és ez így is van jól....

Annak a statisztikának hiszek, amelyet én hamisítottam -Winston Churchill

(#20479) BlueAthlon válasza mobal (#20477) üzenetére


BlueAthlon
senior tag

Nálunk a "seniorság" kb. 2-3 bevezetési projekten történő teljes körű részvétel után kezdődik, mikorra már ( az ügyesebbeknél ) kezd kialakulni egy mélyebb üzletági strukturált rendszerszintű tudás. Nagyjából 8-10 év kell ehhez.

A 26 éves fiatalokat be tudom tenni egy modulgazda mellé padawannak, hogy szivacs módjára igya a tudást miközben segíti annak a munkáját. Ami alapvetően paraméterezés, tesztelgetés vagy dokumentálás az elején... hja a "favágó munka".


Esetleg meg tudom kérni, hogy egyeztessen le néhány dolgot az üzleti területtel, ezzel is serkentvén az önállósodást. De persze ilyenkor még erősen vezetni kell a kezét, nehogy csőbe húzzák olyan igényekkel amiket még nem tud mérlegelni megfelelően, mert nincs rálátása a "big picture"-re.

[ Szerkesztve ]

Annak a statisztikának hiszek, amelyet én hamisítottam -Winston Churchill

(#20480) BlueAthlon válasza OPiiPO (#20470) üzenetére


BlueAthlon
senior tag

Mikre látsz rá ?

- Környezet kialakítás és management ?
- Release planning és management ?
- Interfészelés ?
- Életciklus ( napi / heti / havi / évi ) tervezés ?
- Cutover ?
- ....

[ Szerkesztve ]

Annak a statisztikának hiszek, amelyet én hamisítottam -Winston Churchill

(#20481) kexksz válasza BlueAthlon (#20478) üzenetére


kexksz
addikt

Ezt ennyire altalanosan nem jelentenem ki - szerintem egy consultant/BA/PM/hivjuk ahogy akarjuk akkor hasznos, hogyha nagyon jo, ha csak siman jo akkor mar inkabb hatraltat, mert nem fogok tudni benne 100%-osan megbizni es ugyis ujra kell iteralnom egyet a teman sajat magam.

[ Szerkesztve ]

(#20482) BlueAthlon válasza kexksz (#20481) üzenetére


BlueAthlon
senior tag

Tény és való, hogy igyekezni kell azt a BA sapkát rendesen hordani... és több nézőpontból is körbejárni, hogy miért és mit szeretne az ügyfél megvalósíttatni és azt a lehető legpontosabban és folyamatszemlélettel dokumentálni.

Velem is előfordult már több esetben is, hogy az ügyfél direkt kérésének semmi releváns értelmét nem láttam, de mikor megismertem az ő nézőpontját, rájöttem hogy jó akarna, csak rossz helyen keresi. Ezek után már könnyebb volt megegyezni, hogy mi kerüljön abba a rendszertervbe, amit később hivatalosan is odaadtunk a fejlesztőcsapatnak megvalósításra ( meg persze közben is kaptak lehetőséget a véleményezésre, nehogy valami félremenjen idő előtt ).

Annak a statisztikának hiszek, amelyet én hamisítottam -Winston Churchill

(#20483) lord.lakli válasza BlueAthlon (#20482) üzenetére


lord.lakli
őstag

Rendszertev milyen mélységű? Entitás, DB színtű megvalósítás is bele kerül? Vagy az az agilis fejlesztési csapat dolga kitalálni?

(#20484) OPiiPO válasza BlueAthlon (#20480) üzenetére


OPiiPO
addikt

Különböző súllyal, de ezekre igen + development design és tervezés.

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#20485) BlueAthlon


BlueAthlon
senior tag

Fejlesztési igény függő, de amennyiben van rá lehetőség, akkor a techie oldalról..

- táblaleírót szoktunk bele tenni ( meződefinícióval, pk,fk markerekkel )
- interfész esetén sample request-response, XSD, stb, stb...
- üzleti beállításokhoz alap értékkészlet leírás, stb...
- ....

[ Szerkesztve ]

Annak a statisztikának hiszek, amelyet én hamisítottam -Winston Churchill

(#20486) kexksz válasza BlueAthlon (#20485) üzenetére


kexksz
addikt

Abszolut szubjektiv, de en (es nem akarok extrapolalni, de arra tippelnek, hogy a legtobb jobb mernok) utalnek ilyen szervezetben dolgozni, ez egy teljesen ipar 2.0 megkozelites, ebben a felallasban a fejlesztok gyakorlatilag kodolo szakmunkasok. Az engineer csapat kapja meg a megoldando problemat es a kontextust, aztan talaljak ki szerintuk mi ra a legjobb megoldas.

(#20487) BlueAthlon válasza kexksz (#20486) üzenetére


BlueAthlon
senior tag

Ezt jól látod. :K

Én is inkább azt a felállást szeretem mikor tényleg "implementációs konzulensként" vagyok jelen, azaz egy nagyobb szoftvercég megoldásának bevezetésekor inkább csak paraméterezéssel érjük el azt, hogy az üzleti folyamatok teljesüljenek.

Egy jól kiválasztott dobozos terméknél ezt többé-kevésbé el lehet érni, a maradékra meg ott a customizálás. Ezen customizációk BDD/SDD-ei írásakor a terméket fejlesztő cégre van bízva hogy az ő frameworkjükön belül hogy csinálják meg.... én inkább csak azt mondom meg mely üzleti esetben mi az elvárt működés. Aztán ha készhez kapom a megoldást, telepítés és paraméterezés után teszteljük és adjuk a visszajelzéseket.

Apropó telepítés : azt nem szoktam szeretni, ha egy hibajavítás esetében a drágalátos programozó trehányul átdob egy class file-t. Aztán én magam műtsem be a sz*ros jar/war/ear közepébe, ami utána deployololhatok ( + restart a managed servernek, ha olyan ). Duplán chargeolok az ilyenek miatt egy ideig, mikorra észreveszik magukat . :DDD

Annak a statisztikának hiszek, amelyet én hamisítottam -Winston Churchill

(#20488) Ursache válasza BlueAthlon (#20487) üzenetére


Ursache
senior tag

nem mindig jo otlet pipeline nelkul ezt csinalni.. fejlesztogepen kiforditani? verzio hol jelenik meg ilyenkor? artifactoryba manualisan berakjatok? de weaving is durvan beleszolhat

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#20489) BlueAthlon


BlueAthlon
senior tag

Jómagam nem vagyok programozó, tehát elnézést kérek, ha nem a megfelelő "terminus technikusokat" használom...

Én általában annyit kérek a fejlesztőktől ...

- ha sürgős -> adják ki nekem point vagy hotfixben xyz verzióra ( mellékelt release notessel és dependency listával )
- ha várhat valamennyit -> tegyék bele a következő patchset-be / service pack-ba a javítást..

Ezek alapján tudom ütemezni és is a telepítéseket és a teszteléseket az ügyféllel egyetértésben..

[ Szerkesztve ]

Annak a statisztikának hiszek, amelyet én hamisítottam -Winston Churchill

(#20490) mobal válasza BlueAthlon (#20489) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

És ezt így is kell csinálni. :)

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#20491) Tapsi válasza kexksz (#20486) üzenetére


Tapsi
addikt

...aztan talaljak ki szerintuk mi ra a legjobb megoldas.

Ezt ugye te sem gondolod komolyan? Végtelen számú érv van ez ellen, kezdve a megbízó-ügynök problémával, folytatva az akár szimultán dolgozó csapatok/beszállítók közötti inkonzisztenciáról.

Saját szememmel láttam, hogy kialakításra került egy service réteg a banki core rendszerekhez, domain szerint külön beszállítóval. A hibaágakat pedig mindenki eltérő módon kezelte le. Mondjuk egy ügyfél lekérdezésnél, amennyiben nem talált adatot volt, hogy a response üres volt, visszaadott egy XML töredéket, vagy szépen visszajött hibakóddal. Rábízták a csapatokra, és kitalálták a legjobb megoldást. Szerintük legalábbis. Aztán aki az SL-re akart alkalmazást fejleszteni, az szívott a különböző implementációkkal.

Nagy rendszereknél a fejlesztők kezét kőkeményen meg kell kötni, kompetens architekt és szervező csapat kell megrendelő oldalon.

[ Szerkesztve ]

(#20492) emvy válasza Tapsi (#20491) üzenetére


emvy
nagyúr

Nem ertek egyet.

> A hibaágakat pedig mindenki eltérő módon kezelte le.

Vszeg az tortenhetett, hogy egy problemat bontottatok szet kulon csapatokra. Az ugy nem megy.

> Rábízták a csapatokra, és kitalálták a legjobb megoldást. Szerintük legalábbis.

Valoszinuleg jelen esetben a 'csapat' az a csapatok osszessege volt valojaban. Ettol meg az alapelv, miszerint a problemat magyarazzuk el, ne a megoldast, igaz.

while (!sleep) sheep++;

(#20493) OPiiPO válasza Tapsi (#20491) üzenetére


OPiiPO
addikt

"Nagy rendszereknél a fejlesztők kezét kőkeményen meg kell kötni, kompetens architekt és szervező csapat kell megrendelő oldalon" - egyetértek, nálunk a solution/technical architect csakis főállású belsős lehet, azaz minden egyes project/megoldás esetén kell lennie belsős architect-nek is. A céges standardhoz a külsős beszállító vagy alkalmazkodik, vagy repül még a project elején - ha alkalmazkodik akkor is ott a belsős architect aki végigkíséri a szállított megoldást a teljes life cycle körön.

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#20494) Tapsi válasza emvy (#20492) üzenetére


Tapsi
addikt

Nem egy problémát osztottak szét csapatonként. Nem is volt megoldandó probléma, a core rendszerekkel kellett standard interfész kapcsolatot kiépíteni, amikre az alkalmazásréteg épülhet. Microservicek implementációja volt a feladat, ez lett okádék módon megvalósítva. Bizonyos beszállítók esetén.

Ettol meg az alapelv, miszerint a problemat magyarazzuk el, ne a megoldast, igaz.

Szó sem volt arról, hogy bárki megmagyarázná a megoldást. Én a keretekről beszéltem. Nézd meg, hogy a kolléga mire és mit reagált. Olyan nincs, hogy a lovak közé dobod a gyeplőt, és oldd meg, ahogy akarod. Egyrészt vannak vállalati sztenderdek, másrészt a fejlesztő nem látja a kontextust, az alkalmazás stratégiát.

(#20495) emvy válasza Tapsi (#20494) üzenetére


emvy
nagyúr

> Nem is volt megoldandó probléma

?
valami biztos volt, ha programot irtok a megoldasara :)

> másrészt a fejlesztő nem látja a kontextust, az alkalmazás stratégiát.

Hat, ugy latod tenyleg nem fog menni semmi se. Bar mindenki altal utalt enterprise rendszert lehet ugy is csinalni :)

(en ugy gondolom, h a ceg/szervezet egyik fo feladata, hogy kontextust adjon mindenkinek, aki valamilyen kreativ feladatot old meg)

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#20496) mobal válasza Tapsi (#20494) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Beszállítókkal csak a baj van. Láttam én olyat a közelmúltban, hogy sok sok sok pénzért volt 1 db user teszt és az volt a szent grál. Ja és több ms. egy adatbázist írt... :D

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#20497) Tapsi válasza emvy (#20495) üzenetére


Tapsi
addikt

valami biztos volt, ha programot irtok a megoldasara

Azt nem tekintem problémának, hogy tessék, itt van egy core rendszer API, erre írjál egy microservice-t, ami egy az egyben visszaadja az API válaszát.

Hat, ugy latod tenyleg nem fog menni semmi se. Bar mindenki altal utalt enterprise rendszert lehet ugy is csinalni :)
(en ugy gondolom, h a ceg/szervezet egyik fo feladata, hogy kontextust adjon mindenkinek, aki valamilyen kreativ feladatot old meg)

Na nemár! Az adott fejlesztőre miért tartozna egy pénzintézet több száz alkalmazást tartalmazó stratégiája? Egyrészt üzleti titok, másrészt lényegtelen. Neki igazodnia kell a banki architektek által kijelölt keretekhez, legyen az DB struktúra, XSD, akármi. Hogy ezeket betartva ő hogy algoritmizál, az nyilván szíve joga.

[ Szerkesztve ]

(#20498) emvy válasza Tapsi (#20497) üzenetére


emvy
nagyúr

> itt van egy core rendszer API, erre írjál egy microservice-t, ami egy az egyben visszaadja az API válaszát

Ez igy valoban egy eleg szub-problema. Biztos van valami uzleti celja annak a mikroszerviznek, es az uzleti celok befolyasoljak, hogy hogyan is kene implementalni azt a szervizt. Ha a fejleszto nem tudja, h mi a business context, akkor esely sincs arra, hogy eszrevegye, ha az architekt nem logikus dontest hoz. Ja oke, nalatok tuti minden architekt 100%-os :)

> Az adott fejlesztőre miért tartozna egy pénzintézet több száz alkalmazást tartalmazó stratégiája?

Mert hibas donteseket fog hozni, ha nincs meg a kontextus.

Persze, az elmelet szerint jon a specifikacio, es feleljen meg annak. Ezert doglenek meg az enterprajszok, es ezert mukodik jobban egy Tesla, Google, MS, Facebook, mittudomen. Mert ott a kontextus mindenki orra elott, es nem gondolja azt az architekt meg a product owner, hogy o pontosan meg tudja mondani, hogy milyen informaciot kell atengedni, es mi az, amit ki kell szurni. (Plusz az is hozzajon, hogy aki beall egy multihoz sok retegnyi architekt-PM-BA-PO moge, az jo esellyel olyan kepessegu is.)

Eh, mindegy. Iszonyu depressziv munkakornyezetek az ilyenek, es nem sokminden szokott kijonni beloluk, amikre buszkek utana az emberek, ahogy en latom. Feature factory. Ide akarjak csomoszor behozni az agilitast, LOL. Legyen sprint, de a fejlesztonek nem kell tudnia, mi a strategia. Hihetetlen.

Ez most nem igazan egy rad adott reakcio egyebkent, no offense.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#20499) Tapsi válasza emvy (#20498) üzenetére


Tapsi
addikt

Pont azért lett ez az SL ilyen hányás, mert nem volt normális architekt kontroll mögötte, és a fejlesztőkre volt bízva minden. Most ott tartunk, hogy core banki funkciókkal kapcsolatban nincs házon belül kompetencia, és a beszállítókhoz kell menni kulcsorogni az infókért.
Hoztam egy konkrét példát, ami egyértelműen igazolja a kontroll szükségességét.

Messzire vezet ez, én perpill mind az architektekkel, mind a beszállítókkal rohadtul elégedetlen vagyok. Rendszerszervezőnek pedig már call centeres kislányokat is felvesznek (nem vicc), ami aztán tényleg őrület. Én meg külsősként lapátolom a ganét. :D

(#20500) Drizzt válasza emvy (#20498) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Igen, ebben a konstellációban a fejlesztő inkább hangzik betanított/idomított munkásnak. Első munkahelyemen bekerültem én is egy ilyen értelmetlen helyzetbe. Ezernyi tök ugyanolyan feladat, ne kérdezz semmit, csak csináld meg minél gyorsabban.

Ha a microservice architektúrát jól csinálják, az nagyban hozzájárul, hogy a csapatok tagjai kiélhetik az alkotói vénájukat is. Van aki ettől kivirágzik, de van akinek meg nem annyira való. Én spec. mostmár olyan emberekkel nem szívesen dolgoznék együtt, akik ha kapnak egy feladatot, akkor annyit mondanak, hogy oké, s nekiállnak. Inkább kérdezzenek, kössenek bele, az általában jobb végeredményre vezet. Ha meg valamit tényleg az eredeti terv szerint ésszerű csinálni, legalább megerősítést nyer, hogy miért, s elfogadottságot. A leírtakról rögtön az ivory tower architect kifejezés jutott az eszembe.

Annyiban egyetértek, hogy azért bizonyos standardokra szükség van, főleg security oldalról, Vagy deployment pipeline/infrastruktúra adottságok miatt service template-ek is jól jöhetnek. De utóbbinak tényleg csak annyi szerepe kell legyen, hogyha valaki gyorsan akar az adott infra keretekbe illő alkalmazást létrehozni, akkor ne a nulláról kelljen kezdenie.

I am having fun staying poor.

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.