Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz Krissz80 #61745 üzenetére
33k tölti a kondit, a bázisosztó viszont ráterhel. A bázison előálló kb. 0,6 V felett a relét bekapcsolja. A D303 csak áramtalanításnál jut szerephez, az elfogyó táp azon keresztül kisüti C358-at is, ettől a relé elenged.
Mivel töltés és terhelés is van, illetve bizonyos feszültségküszöb is van, az időállandóval szinte semmire nem jutsz. Egyszerűen csak növelni kell a kapacitást, igény szerint, próbálgatással.
Sőt, jobban megnézve, még a rajz hiányzó részén is szükség lehet beavatkozásra. A LED állapotát ugyanis a másik két tranzisztorra érkező jel határozza meg, illetve az RC viszony szemre is kevés.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Krissz80 #61749 üzenetére
Nekem is ismerős volt a rajz, egy másik hozzászólásomból:
https://prohardver.hu/tema/orion_videoton_erositok_hangsugarzok/hsz_715-715.html
Innen viszont már kiderül az előzményből a típus és a letöltési link:
https://prohardver.hu/tema/orion_videoton_erositok_hangsugarzok/hsz_713-713.html
A C357-et megnövelheted, esetleg a C356 cserélhető azonos értékre, hátha csökkent már a kapacitása.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Attix70
aktív tag
válasz Krissz80 #61749 üzenetére
Nem, csak a rajz alapján következtettem ki (For/01S version only után google - active subwoofer 01S alapján előjött )
Szeretem olvasni a fórumot és sokszor derülök (ha látom hogy tudok segíteni csak akkor írok).[ Szerkesztve ]
Próbáljuk meg a mondatokat NAGYbetűvel kezdeni
-
Kernel
nagyúr
válasz Krissz80 #61792 üzenetére
Az akku DC feszültségét csak kapcsolóüzemben lehet növelni, illetve itt kell is, ahogy épp tegnap írtam másik topikban.
Szűrés megoldható, ilyen erősítők voltak már 20 éve is, mint amit én is vettem akkoriban. A jellegzetes, hűtőbordának látszó fajta. Az autó cserélődött alatta, de ez erősít.
-
csabyka666
veterán
válasz Krissz80 #75259 üzenetére
A kismegszakító zizeg az óra alatt, a ház át lett húzva rézzel - tudtommal - de ami vezetéket én találtam eddig, az mind réz volt.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
őstag
-
őstag
válasz Krissz80 #94890 üzenetére
A 18V az nem rossz, pont amiatt kérdeztem, mert vannak ezek a 40V-os dupla akksis cuccok, ahhoz már neccesebb bevetni a gyakori típusokat.
A gyári vezérlő fix fordulaton üzemel gondolom, amit eBay-en találsz annak majd kell egy PPM input, ami megadja neki a fordulatot.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
őstag
válasz Krissz80 #94941 üzenetére
Szia!
Hogyan történt pontosan a bekötés?
A motor 3 fázisa gondolom egyértelmű volt.
GND - VCC nem elrontható, 18V-os fűnyírónál nem adhattál túlfeszültséget.A VR-re kell menni a vezérlő jelnek, ami max 5V lehet. Nem lehet, hogy ide a régi vezérlőből valami végfokot kötöttél, és többet kapott 5V-nál?
Ha igen, akkor valami zárlatba ment, és az LM317 azért melegszik?A ZF nem tudom, hogy lebeg, vagy valamerre le van húzva. Az adatlapból nem derül ki, de ha nincs semerre elhúzva, és lebegve maradt, akkor az is tud bajt okozni, mert a zaj miatt folyton ugrálni fog az állapota.
-
őstag
válasz Krissz80 #94944 üzenetére
Elvileg mindent jól csináltál. Az 5V a VR-re kapcsolva max sebességet próbál kicsavarni, lehet, hogy az sok a motornak.
A ZF-et megpróbálhatod átrakni az 5V-ra, hátha úgy jó lesz.
De a melegedő LM317 kérdéses. Alapvetően az a dolga, hogy melegedjen, hiszen disszipatív feszstab IC, az 5V és a 18V közti különbséget elfűti. De ha nagyon melegszik, az nem egészséges. A vezérlésnek pár mA-el be kéne érnie, ami még 13V dropout esetén is csak pár mW.
-
őstag
válasz Krissz80 #94946 üzenetére
Rendben, jó úton vagyunk.
A kezedre vigyázz! (Bár gondolom a pengét levetted).
Azt tudom elképzelni, hogy a max sebesség annyira gyorsan lépteti a fázisokat, hogy nem talál kommutációt a motor. Esetleg a VR-re próbálj valamilyen ellenállásosztóval (vagy potméterrel ha van az mégjobb lenne) kisebb feszültséget tenni.
Ez ugyebár egy sensorless vezérlő, ami azt jelenti, hogy a fázisok léptetése nincs szinkronban a motor fázisainak pozíciójával. Ilyen esetben a fordulatot úgy lehet felállítani, hogy alacsony fordulattal kezdesz, ahol egyszer csak a kommutáció elkapja a motort, és elkezdi forgatni. A kézzel rásegítés is egy mód, de ha nem tudod nagyon közel tenni a szinkronfordulathoz kézzel, akkor nem biztos, hogy elkapja.
Az "elkapás" attól függ, hogy mechanikailag mennyire tehetetlen a hajtás. Ha a kommutáció éppen az álló motor pozíciójával fázishelyes, akkor a mágneses mezőnek elég erősnek kell lennie, hogy a következő lépésre váltásig megmozdítsa a motort és átlendítse a következő fázisba. Ezt a végleges fordulatot egyébként úgy kell majd belőnöd, hogy ha a fű kicsit megfogja motort, akkor is tudjon léptetni még, és ne essen ki a fázisból a motor.
Nem tudom mennyire általános célú ez a vezérlő, de a max sebesség - amire most az 5V-al kéred - akár sokszorosa is lehet a fűnyíró fordulatának.Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Projektor topic
- Realme 8 - az igazi nyolcas
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Facebook és Messenger
- War Thunder - MMO Combat Game
- iPhone topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- HP EliteBook 845 G8 Tartós Fémházas Laptop 14" -60% Ryzen 5 Pro 5650U 6mag 16/512 FHD IPS Matt LTE
- HP EliteBook 845 G7 Fémházas Laptop 14" -45%Ryzen 5 PRO 4650U 16/512 FHD IPS SURE VIEW
- HP Elitebook 840 G8 i5 1145G7 / 32GB / 512GB / hibátlan!
- Nethome Plus, klíma wifi modul
- LG OLED55C12LA 2 ÉV GYÁRI GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest