- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
darvinya
titán
Ha jól emlékszem ez biztonsági funkció miatt van így.
Mikor visszajön az áram, de szivattyú vagy egyéb más összetevő nem kapcsol vissza egyéb okok miatt, akkor ne robbanjon fel.
Pl: kazán addig fűt, ameddig a termosztát nem kapcsol, de mikor szivattyú nem üzemel, akkor hőt nem viszi tovább, emiatt termosztát nem érzékeli milyen meleg van.
Kazán biztosítékja már túl meleg, emiatt károsodik. -
Létezik valami egyszerű metódus arra, hogy egy 220V hálózati táplálású termosztátot életben tartsak egy esetleges pillanatnyi áramszünet idejére? A kis kínaiak annyira idióta módon csinálták meg, hogy a beállított dolgok megmaradnak, de áramszünet esetén nem kapcsol automatikusan vissza, kézzel kellene ezt megtenni, ami ha nem vagyunk otthon, elég nehéz.
-
daninet
veterán
válasz
darvinya #70589 üzenetére
Őszintén fogalmam sincs hogyan kell alkatrészeket tesztelni amik be vannak forrasztva a helyükre. Hiába mérek rá a diódákra máshol éppen zárt az áramkör és folytonosságot jelez. Kondik dettó.
Ha csak nem tudtok segíteni valami tuti tippel mire mérjek rá hogy, felírom az össz alkatrészt és megveszem, egy ezres alatt kellene lennie IC-k nélkül.Kiforrasztottam a szűrő kondikat, az aljukon semmi nyoma folyásnak, az oldalán van a ragasztó
-
-
darvinya
titán
válasz
GZoli7 #70584 üzenetére
Nem először javítottam ilyet, s mint írtam ragacs sárgásbarna, ha már fekete nagy hőnek lett kitéve.
Ráadásul elkoból kifolyt folyadéktól elkezdett elkenődni, elpárologni.
De nem csak táp elkokkal lesz gond, mert más áramköri csatlakozónál is elszíneződött a ragacs, tehát az a körben is rossz valami. -
Gézengúz
addikt
válasz
E.Kaufmann #70581 üzenetére
Azzal a feszültséggel még mennie kellene, lehet itt már célszerűbb cserélni az összes cellát egyszerre. Cseréld mindet, a kijövő cellák meg zseblámpába még jók lesznek.
Ha nem sürgős akkor majd érkeznek akksijaim 2 héten belül. 3000mAh, 30A terhelhetőség, forrfüles. -
Gézengúz
addikt
válasz
E.Kaufmann #70577 üzenetére
Egyébként hány cellás lehet? 4-5? Kiméred melyik cella, és cseréled.
-
Barret001
addikt
válasz
Laptop cella ide nem lesz jó! Neked nagy terhelhetőségű cellák kellenek,laptopban kis terhelhetőségűek vannak.
-
daninet
veterán
válasz
Laptop akkukat szedtem szét sokat, ha egy cella zárlatos a BMS (battery management system) megakadályozza a töltést. Vannak youtubon videók hogy lehet megtalálni a rossz cellákat ha nem csináltál még ilyet. Töltő nagyon ritkán romlik (bár kínaiaknál nincs csoda), érdemes feltételezni, hogy az egyik cellával van gond az elég gyakori.
-
E.Kaufmann
veterán
Sziasztok!
Adott egy Lidl/Parkside fúró csavarhúzó lítium akksival. Számla nincs meg, az akksi nem töltődik, fél év alatt amúgy sem kellett, de most két nap alatt nem bír a töltő áramot pumpálni belé. A töltő terhelés nélkül ad feszkót 13V körül, az akksiban van most 11,3 V, de komolyabban már nem lehet terhelni fúrásnál/csavarozásnál. Töltés közben a töltő piros LED halványan villog, a töltöttséget jelző LED meg halványan ég.
A töltő egy harmadik csatit használ az akksin, ha jól rémlik a +-os tápfesz csati mellett. Nem tudom, hogy a töltővel-lehet-e a gond, vagy az egyik cella feladta. Érdemes külön mérni a cellákat és a leggyengébbet cserélni, vagy mit érdemes egyáltalán otthoni körülmények között nézni? Cellám még lenne is, laptopból bontva.
Legrosszabb esetben azt néztem, hogy van olyan elektronika az ali-n, ami pont beférne az akksiba és van rajta jack csatlakozó a töltéshez 12V-ről. -
darvinya
titán
válasz
daninet #70571 üzenetére
Már ránézésre látható, hogy a 2db nagy szűrő elko kondi döglött.
Az feketeség amit a két elkoból kifolyt izé szépen megmarta panelt.
Már csak azt kellene megnézni milyen más alkatrész és kondi ment tönkre.
Ezek szűrő elkokban nincs akkora tartalék, hogy sokáig bírja.
Röviden tervezet avulás. -
daninet
veterán
Sziasztok!
Aktív sub-omban a relé elkezdett zúgni. Amatőrként megelőlegezem, hogy az romlott el és más nem (bár nincs túl sok alkatrész rajt), kicserélem, hátha jobb lesz. Szoktak a relék elkezdeni zúgni? Vagy ezt kár cserélnem?
Van rajta valami barna trutyi ami nem tudom, hogy a kondikból jöhetett, vagy valami ragasztó féle. Szerintetek mi az? Én ragasztóra tippelek ami a kondit fogja rezgésnél (?) Ha már szétszedtem cseréljem a kondikat is? -
PHM
addikt
Még a 10 nF is sok lesz oda szerintem.
2,2 nF, párhuzamosan egy 1 Mohmos ellenállással, velük sorbakötve
1 Kohm, graetz, és a led.
(Egy éjjeli fényt alakítottam így át, 28 db 3528-as ledet kötöttem sorba benne,
+ a kondi 10 nF-os volt, s végül az egésszel sorba kellett kötnöm egy
470 Kohmos ellenállást, hogy ne világítsa be az egész szobát.) -
Krissz80
senior tag
Sziasztok,
Van egy 10+ éves Logitech Wireless billentyűzetem (27Mhz).
Az utóbbi időkben azt vettem észre, hogy a hatótávja egyre csökken, hiába teszek bee újabb elemet.
Lehet ezen esetleg valahogy javítani, pl kondik cseréjével?
Nekem az jutott eszembe, hogy lehet azok fáradtak el ennyi idő alatt.
Újat nem szeretnék venni mert ezzel amúgy meg vagyok elégedve.Van egy mikrokapcsolóhibás Logitech trackballom is, ismer esetleg valaki Pesten olyan személyt aki vállalná annak cseréjét?
Köszi előre is a segítséget
-
mzso
veterán
Nos igen, a méret miatt lett volna érdekes valami integrált "driverless" LED.
+@(#70557)Barret001
Egyelőre előtétkondiban gondolkodtam egy diódával egyenirányítás végett. De nem látok elég kicsit, elvileg 300 nano vagy kisebb kéne, de az is batár.
Sima ellenállást nem akarok mert az semmiben nem előrelépés, hogy ellenállással fűtöm ez az energiát -
PHM
addikt
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Barret001 #70557 üzenetére
Mindenképp kell még legalább egy soros dióda is, mert a LED egyenáramot igényel. A LED színe hálózati feszültség esetében már alig számít valamit. Mindegy, hogy 1,5 vagy 3V-ot "lopunk el" a LEDdel a hálózati feszültségből. A melegedés mindenképp jelen lesz, csak a megoszlása más a neon (glimm) vagy LED és ellenállás között. Mindkét esetben mA nagyságrendű az áram. Feltételezve (egy nagyonis életszerű) 5mA-es értéket, a disszipáció 1W körüli. Az pedig havonta 1kWh fogyasztással jár!!!.Természetesen széles határok között.
-
-
darvinya
titán
Mint írtam, öntecs nem annyira finom, sok nikkel, stb. szennyeződés van benne.
Pl: sárgarezet kevernek, de más arányban és így közelebb lesz vörösréz kinézethez, de vezetőképessége inkább sárgaréz.Újabban visszatér fejes/füles kábelhez régi telefonhoz gyártott nagy tisztaságú bronz.
-
-
-
-
robohw
aktív tag
válasz
rednifegnar #70535 üzenetére
Szerencsére ilyennel még nem találkoztam, de a kábelréz tisztasága kb. 100 éve állandó, tehát az a kitétel, hogy a réz tisztasága javult volna az utóbbi 50-60 évben, nem igazán helytálló.
A kábelréz lényegében un. elektrolitréz, ami ma nagyjából 99.99 tisztaságú fém. Az elektrolízissel történő réz-finomítás technológiája pedig kb. 110 éves. Ez (az elektrolízis) egyben a legolcsóbb eljárás is."A kábelipari célokra alkalmas réz alapanyagát anódréz elektrolízisével állítják elő, majd az így nyert katódrezet redukáló atmoszférában újra megolvasztják és dróttuskóvá öntik. Ez lényegében egy 8mm átmérőjű rézhuzal melynek a tisztasága minimálisan 99,9% kell hogy legyen."
-
Reggie0
félisten
válasz
rednifegnar #70517 üzenetére
Manapsag azert kicsit elternek mar a mm2-ek, a regiektol. Mivel a sodrott vezetekeknel igazabol a szabvany annyit ir elo, hogy x mm2 eseten mekkora lehet a maximalis ellenallasa meterenkent. Ezek mar eleg regi szabvanyok, azota a rez anyagminosege is javult es a sodrott vezetek szastrukturaja is jobb, igy ugyanakkora ellenallasu vezeteket kisebb keresztmetszeture tudnak gyartani, mint regen.
-
Ribi
nagyúr
Nem tudom melyik videojára gondolsz, de ott szét is szed jelző ledet és abban is van egy kondi és egy ellenállás, ami igazából egy egyszerű áram korlátozó.
Ha erre gondolsz, akkor itt is a panelen van a vezérlő.
Tehát nincs simán hálózatra köthető led, szimplán egy nagyon egyszerű tápja van.
Neked lehet ez már egyenértékű vele, de NAGYON nem az.
Nem lenne jó ha így emlegetve valaki ez után csak úgy bedugná 2 dróttal a konnektorba! -
mzso
veterán
-
mzso
veterán
Helló!
Ilyen hálózati feszültségi LED chip-eket lehet kapni ebay-en/aliexpressen? (én nem találok)
Említve már hallottam ilyet, de nem tudom, hogy csak nagyobb COB chipek-ben létezik, vagy kisebb DIP, SDM LED-ekben amiket akár jelzőfénynek is tudok használni. -
jozsi252
veterán
válasz
Gézengúz #70511 üzenetére
Mondjuk fújásnál van 1000W-os áramfelvétel, én 99%-ban erre fogom használni. Ha mondjuk szívásra van állítva és darálom be vele a leveleket, akkor lehet hogy ez fel fog menni jócskán.
Ha veszek akkor legalább 1.5mm2-es kábelt fogok venni, mert ha másra is lenne esetleg használva, akkor legyen azért benne maradék. Inkább kiadok többet érte, de fő a biztonság.
Vannak az udvaron 50W-os reflektorok, azokhoz nyugodtan merek használni 0.75mm2-es kábelt, de azért több ezer W-nál kell minimum a 1.5mm2 én úgy gondolom.(#70520) robohw
Fújásra használva 1090W-ot vett fel. Valószínű szíváson ez jóval több lenne, főleg ha darálni is kell rendesen a leveleket pl.
Az udvarra is hogy csináltam a világításokat, úgy vettem meg külön mindent hozzá és szereltem össze. Van különböző méretű érvéghüvely, hozzá akkor fogó, nagyon jó blankoló, szóval fel vagyok készülve egy kis villanyszerelési munkára.
(#70522) Attix70
Mármint hogy érted hogy üresben? Sima fújó funkcióval mértem, szívásra én nem nagyon fogom használni. -
-
I02S3F
addikt
Sziasztok! Elektronika alapjai c. könyvet olvasom és a rétegellenállások kapcsán említenek horonyt. Az micsoda? Google nem segített.
-
robohw
aktív tag
válasz
jozsi252 #70505 üzenetére
Mérd meg.
Kiváncsi leszek, de hogy nem lesz 3 kW-nak még a közelében sem, abban biztos vagyok. 3 kW elég ahhoz, hogy elfújd a szomszéd házát.Kész, jellemzően narancssárga hosszabbítót ne vegyél, azok gagyik. Van amelyiken még szigetelőköpeny is alig van. Ami meg esetleg nem gázos, abba sem látsz bele.
A legjobb hosszabbító az, amit te magad csinálsz. Én úgy gondolom, hogy ha van rá keret, akkor vegyél 2.5-est, de ha tudod, hogy nem fogod kihasználni, akkor elég a másfeles keresztmetszet is.
Én a biztonság oldalán állok, de ami fölösleges, az fölösleges. Ennél én úgy érzem, az lenne. Amellett, bő kétszer annyiba kerül és 40 m már nem aprópénz.
A lombfúvód az életben nem fog felvenni 10 A-nél többet.Melegedni a hosszabbítód max. a napfénytől fog.
-
-
Gézengúz
addikt
válasz
jozsi252 #70510 üzenetére
Tescoban még mindig akciós. 30m valami 4500 környékén van. Ahhoz képest, hogy a múltkor a Lidl-ben 8000 körül mozgott, na meg ugye az emberek többségének nem betonkeverőhöz kell.Szerintem az a 3KW az valami átszámolt teljesítmény lehet, mint annak idején hangfalaknál a PMPO. Jó vicc volt az is.
-
jozsi252
veterán
válasz
darvinya #70506 üzenetére
Mértem nemrég egy áramfogyasztást, sztornó az egész. 3x1.5mm2-es kábelt fogok venni. Ahogy Gézengúz is mondta, 1kW-ot fogyaszt összvissz, szóval a 1.5-es kábel bőven elég lesz hozzá. Nem is tudom miért van ráírva 3000W. Ez így elsőre kicsit átbaszás szagú. Van 2 fogyimérőm is, egyik TrueRMS-t is tudja szóval elvileg pontos, és mind a kettő 1090W-ot jelzett ki.
-
darvinya
titán
-
mezis
félisten
-
törölt tag
Nem pontosan elektronikai jellegű kérdésem volna, de mégis ide tartozik úgy gondolom. Ha tévednék kérlek nézzétek most el.
Többször előfordult már velem, hogy valami régi eszközt kellett szétszednem, aminek az öreg műanyag burkolatában a csavarok a gyakori szét-összeszereléstől elforognak, bármennyire is óvatosan tekerem be őket. Főként a ritka menetes, facsavarhoz hasonló megoldásokra gondolok, amikor a csavar közvetlenül a műanyagban vág magának menetet.
Létezik valami kíméletes megoldás ennek a kijavítására? Esetveg valami műanyag alapú anyaggal ezeket a furatokat kinyomni és megszilárdulás után új menetet vágni bele a csavarral?Pótolhatatlan és számomra értékes régi gépek burkolatai ezek.
-
darvinya
titán
válasz
jozsi252 #70505 üzenetére
Itt inkább vezeték méretezésről van szó.
Amit írtam 100m hossz 3kW-ra értendő, a biztonságos használatot jelenti 2.5-en.
Mert üzemi 3kW-os(13A) motor induláskor 20A-t is felvesz.
Persze rövidebb kábel jobban bírja.Mint egyszerű v.fűnyíró(2kW) tapasztalatból tudom, hogy 40m 1.5-es kábel addig bírja, míg nem találkozik a fűnyíró komolyabb fűcsomóval.
Elv: Legyen inkább túlméterezve, mint alulméretezetség miatt károkat kell orvosolni.
-
jozsi252
veterán
válasz
darvinya #70502 üzenetére
Gondolom a feszültségesés hosszú kábelen akkor fontos hogyha feszre érzékenye dologról van szó? Ha nem akkor akár 100 is lehet amit leírtál? Csak gondolom fontos ha nagyon hosszú akkor a dobról az egészet le kell tekerni, különben nagyon melegedni fog feltekert állapotban?
(#70503) robohw
Holnap mérek egy fogyasztást mert van itthon 2 fogyimérőm is, aztán kíváncsi vagyok rá hogy valójában mennyit fogyaszt. Ha tényleg nem több 1-2kW-nál akkor nem veszek 2.5-es kábelt mert felesleges.
(#70504) Gézengúz
Ha nem gond a hosszabb táv akkor lehet inkább vennék 40 métert amennyi kell. Ilyen hosszba viszont sok cég nem árul előre elkészítettet szerintem. Mentavill-nél van egy kis kedvezményem így szerintem ott veszem meg a kábelt. De mindenesetre vásárlás előtt mérek egy fogyasztást én is, mert ha tényleg nem sok akkor nincs értelme 2.5-es kábelt vennem.
Köszi mindenkinek!
-
robohw
aktív tag
3kW-hoz nem feltétlenül kell 2.5-ös vezeték, de ártani sem fog. Én 40-et vennék.
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Vettem egy 3000W-os lombfúvót, de vezeték terén eléggé meg vagyok lőve. Az udvar elég nagy, szóval legalább 30m-es hosszabbító kellene és akkor nagyjából az elég is lenne, bár 35-40m se lenne rossz. Mindenképp 2.5mm2-es kábelen gondolkozok. Szerintetek mi az a maximális hossz amit vehetek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged