Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Hieronymus: Kalózkodás. Kalózkodás? hozzászólás
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Több tucat Eiffel torony??? ... Igen, gyere mutatom, hogy hol...
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mezis
félisten
Merítem kb 0,4A-el, mert tesztelem a 6db-os akku pakkot.
24V, 2500mAó a névleges kapacitása. Jelenleg már leadott kb 2000mAó-átEz egy akkumulátoros porszívó akkuja. Teljes feltöltés után a kisebb fokozatban pár percig működik aztán letilt az elektronika. A magasabb fokozatba kapcsolva meg pár másodperc után letilt az elektronika. Addig viszont szív rendesen.
Egy ilyen "lemerítés" után a max. 400mA-es töltőjével 1 -2óra alatt teljes feltöltöttségig jut.
Ezt a teljes feltöltöttséget tesztelem most. -
mezis
félisten
Üdv.!
Töltök, merítek egy Samsung INR18650-25R típusú Li Akkut.
Tényleg lemeríthetem egészen 2,5V-ig ?
"3.8 Discharge cut-off voltage End of discharge 2.5V" -
ekkold
Topikgazda
Nem helyes az elgondolásod, ez nem így működik. Amikor bekapcsolod az áramkört, akkor kb. véletlenszerű hogy a hálózati szinusz pillanatértéke mennyi, de valahol -325V...0V....+325V között van. Ha éppen úgy sikerül elkapni a pillanatot, hogy 300V feletti a feszültség, akkor az előtétkondin egy hatalmas áramimpulzus keletkezik. Az impulzus csúcsértékét az áramkörben levő eszközök korlátozzák, a kondi soros veszteségi ellenállása, a dióda belsőellenállása, a LED belső ellenállása, az esetlegesen beépített soros ellenállás, és a hálózat belső ellenállása. Tehát ha elég ócska a kondi és nagy a soros vesztesége, akkor pl. az impulzus kisebb lesz. Egy 5mm-es huzallábas LED max 20mA körüli áramot bír ki tartósan, és impulzus szerűen kb 50...100mA-t. Az ennél nagyobb impulzusok károsítják. Nem feltétlenül megy tönkre azonnal, csak a félvezető szerkezete károsodik, és amikor az elér egy bizonyos határt, akkor a LED nem működik tovább. Mivel az is véletlenszerű, hogy a bekapcsolás pillanatában éppen mekkora a feszültség, ezért nem minden bekapcsoláskor fog károsodni a LED, és az sem látható előre, hogy mikor fog tönkremenni. Ha a linkelt cikkemet elolvasod, ott eléggé ki van vesézve ez a dolog.
-
mzso
veterán
válasz
ekkold
üzenetére
(#71394) ekkold
Hmm. Az a hipotézisem, hogy ha a másik (nem amelyiken a kondi van) pólus felől folyik az áram akkor a kondi keresztűl húzza a nagy áramot a LED-en. Amíg egy sima dióda csak egy irányból vezet és ha a dióda és a kondi közt van a LED akkor az megvédi.
Ha helyes az elgondolásom akkor logikusan a diódahídnál mindkét végére kondi kell hogy ne haljon meg a LED. -
[CS]Blade2
addikt

Szokásos karácsonyi fényfüzér. Itt a 8 program-os villogást akartam megszüntetni, ez össze is jött. Alul a 4db PCR406 2-2-2-2 lábát összeforrasztottam.Most új projekt van. Vagy egy hasonló panel amiről leszedtem az alkatrészeket. 4db egyenirányító, 1db kondi, 1db 150Kohm ellenállás, 1db papíron 2Mohm ellenállás, és az a 4db 3 lábú akármi, ami villogtatja.
A kapcsolót, a mikrochipet és a nyák-ot kukáztam.
4db 35 LED-es sor van hozzá 4 színnel.A konnektor felől kell 2-2 egyenirányító párhuzamosan, az egyik a közös szál, a másikra sorosan a kondi és a 2Mohm ellenállás, majd ez a 3 lábú középső lábára, a két szélső meg úgyis össze van forrasztva és egy ilyenről mehet a 4 sor LED-re?

Ez így jó bekötés? -
mzso
veterán
Elvileg 400V-os mylar film kondi: https://www.aliexpress.com/item/32922899684.html abból is a 2G223J. Kicsi mert kis kapacítású
-
kjani18
őstag
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Néhány weboldalon azt olvasom, hogy a Displayport tud hangot is átvinni. Pl [link]
Ez nekem új infó, ilyen tényleg van? Tudnátok ajánlani egy dp to hdmi adaptert, amivel ez működik? Egy Gigabyte GeForce GTX 960 G1 kártyával szeretnék összekötni egy TV-t DP porton keresztül, úgy hogy a hangot is átvigye. (igazából 2 tv-t szeretnék összekötni, de csak 1 db HDMI van a kártyán) A kártyáról ezt írják: DP is 1.2 but has support for eDP 1.4Köszi!

ui: bocs ha ez itt nem téma, jobb topikot nem találtam
-
törölt tag
válasz
davidd196
üzenetére
A lényeg, 1 relé és egy kantoktor, vagy 2 relé kellhet, mert nem tudom, mi a fogyasztod.
Ahova írtam, hogy fogyasztó, oda kell kötni a fázist(Megszakítani a fázis vezetéket és a 2 véget oda kötni, de ha a fogyasztod nagyobb teljesítményű akkor szükség lehet több érintkező bevonására, vagy ha dugaszba fogod kötni akkor meg kell szakítani a 0-at is, ezeket innen nem tudom, ezert csináltam így)

-
PHM
addikt
Jogos, én egy standard, 5mm-es, 20-30 mA-es ledre gondoltam.
Milyen feszültségtűrésű az a kondi? Nem lehet, hogy át-átütött?
Amúgy továbbra is azt mondom, hogy érdemes az egésszel sorbakötni
egy megfelelően méretezett ellenállást. Egyrészt csökkenti a tranzienseket,
másrészt ha valami gebasz van, az fog kiégni, mégpedig elég gyorsan.
Kb 27 ohm 0,6 W-os ellenállást javaslok. -
z2solti
tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszönöm a segítséget meg a kiegészítést is!
-
jozsi252
veterán
válasz
Barret001
üzenetére
Tudom hogy olyan is van, találkoztam olyannal is. De valahogy nekem biztonságosabb az a megoldás ami jelen esetben itt a fázisnál meg a nullánál van, hogy érvég is befér, és a csavart arra húzom rá.
1; Nem kell a vezetéket beügyeskedni min a védőföld-nél középen
2; Nem kell tartani attól hogyha valaki a csavart erősen meghúzza akkor elszakad az ér
3; stabilabb kontakt, mert az érvégre jobban rá tud szorulni a csavar -
jozsi252
veterán
Sziasztok
Van az udvaron 1 reflektor, és vettem mellé még 1db-ot. Nem kaptam olyan típusú dugvillát amilyet szeretek használni ha szerelni kell elektromosságot, hanem egy más márkájú volt csak. Viszont itt a földelés úgy van megoldva hogy csavar alá kell betekerni a védőföldet.
Szerintetek miért jó ez a megoldás? Nyilván nem napi szinten szerelek, de akkor is szívás normálisan berakni arra a kis helyre.
Érvéghüvelyt szoktam használni, ez nagyba megkönnyíti a szerelést (számomra), illetve a vezeték sem sérül a csavar miatt.
-
davidd196
csendes tag
válasz
üzenetére
Köszi. Az egyszerű relére csak rákell kötni a 230at, ha pedig jelet kap akkor bontja az áramkört? Ezek igényelnek külön áramkört? (mert láttam készen lehet kapni olyat) vagy elég magára a relé lábaira kötni?
Ha azt akarom, hogy utána ne is zárjon vissza, akkor bistabil kell igaz? (nem tudom hogy a tűzjelző meddig adja a jelet, bár gondolom addig amíg nincs lekapcsolva.) -
davidd196
csendes tag
válasz
üzenetére
Mezis: nem rossz megoldás és a bioprocesszor viszonylag könnyen programozható, csak ha épp nem vagyok jelen, akkor kéne egy Ai-val ellátott szerkezet ami odaballag helyettem
Még csak tervezem a beszerzését. (Láttam olyat amiben 2 relé van. Gondolom ilyesmi celra)
Ha megvan a 4. Kivezetés, akkor hogyan tovább? -
törölt tag
válasz
davidd196
üzenetére
Hello

Ha hálózati táplálású a tűzjelző készülék, szokott lenni egy 4. kivezetés rajta, hogy összekapcsolható legyen a többi tűzjelző készülékkel, ennek a célja, ha az egyik megszólal, akkora többi is nyivákolni kezd.
Nézd meg ha van akkor azt fel lehet használni erre a célra
-
davidd196
csendes tag
Sziasztok,
Adott egy fogyasztó(230v) és egy tűzjelző. Az szeretném, hogy ha a tűzjelző riaszt, akkor automatikusan lekapcsolja a fogyasztó áramellátását.
Hogy lehetne megoldani a legegyszerűbben?
-
-
mzso
veterán
Azt nem tartom valószínűnek, hogy sok lenne a kondi. Egy ilyen excel táblázat alapján csináltam ami alapján a világítást is csináltam korábban ráadásul ez a 8mm-es 0,5W-os LED elég nagy áramokat kéne bírjon.
Emellett alig pislákolt túl nagy áram esetén csak úgy szúrnia kellett volna a fénynek.
-
mzso
veterán
Helló!
Csináltam egy olyat hogy egy diódahídra rákötöttem egy LED-et. Az egyik AC pólusra raktam egy 220 nanos előtét kondit (egy 10 megás kisütővel). Gondolván, hogy ez így jó lesz.
(KB ugyanez az áramkör volt évekig nagyban (sok leddel) a szobában fővilágításnak, csak ott pufferkondi is volt.)Erre némi halvány világítás hunyorgás után némi zsizsegéssel egybekötve elhunyt a LED a hálózathoz csatlakoztatás után.
Vajon mi a baj?
-
ggggg5
csendes tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Volt egy 3s akkum aminek az egyik cellája nagyobb feszre töltődött és merítés után alacsonyabb volt a feszültsége a többinél. Azt hittem a belső ellenállás miatt van.
Egyébként olyan 5-15 A áram megy át a drónnál.
Sajnos csak egy 12V 2 wattos kocsiizzóm van merítésre, azt kötném 3db cellára. A 6s hobbitöltőm 2A-val tudna kisütni de nincs balance kábelem.
A hobbitöltő tud ellenállást is, de minden másodperben más értéket mér. -
Barret001
addikt
Lehet kapni külön [Csatlakozót] A telefonod meg működik traktor akkumulátorról is,ha 2 celláról kapja a feszültséget.Az igaz hogy okos telefon,de akkor sem tudja elolvasni az akkun a feliratot. Sőt a "töltő" feliratát sem.Töltheted Alcatel "töltővel" is.
-
mzso
veterán
Lehet jó lett volna. Már megoldottam egy primitív módszerrel az telefon akkujának tötését: simán egy usb kábelhez csatlakoztattam. És lementettem az adatokat amit akartam.
Bár így már még így és kéne tartaléknak a telefon. De valahogy meg kéne javítania az USB csatlakozót.
Lehet vajon ilyen cserecsatlakozót kapni? Valahogy így néz ki: https://youtu.be/JHoBy35IbBY?t=52s -
Sokimm
senior tag
Sziasztok!
Kaptam egy linear servo controller-t játszani, és nem értem a működését.
A bejövő jelnél vagy +-10V-ot kér, vagy +-3,9-et, és ennek a mértéke határozza meg a motorra adott max áramot (sebesség limit). Ez csak CW, vagy CCW alapú vezérlés.
Ebbe miként szól bele az encoder? Ha a vezérlő (akármilyen) azt mondja, menj 3sec-ig CW-be, akkor elindul, és a terhelés függvényében mozog valamennyit, de az encoder jelét miként teszi a képletébe? Hogy lesz ebből valós (precíz) pozició?
Konkrétan egy ilyen vezérlőről van szó:
[link] -
And
veterán
Ne feszültséget mérj, hanem ellenállást a 3. pin-en a negatívhoz képest!
Fizikailag nem kell termisztor, egy fix ellenállással helyettesíthető, amit a telefonnak látnia kell. Az akkuban lévő elektronika ugyanolyan védőáramkör, mint amit a 'protected' kivitelű Li-ion cellák tartalmaznak (túláram, rövidzár, túltöltés / mélykisütés és magas cellahőmérséklet elleni védelmek.) -
mzso
veterán
Kösz a tippet.
Azt néztem, hogy van egy harmadik érintkező és 0V volt a negatívhoz képest. Viszont kicsit más volt a feszültsége a pozitívhoz. Úgyhogy ide is bekötöttem a negatív pólust. Azelőtt nem reagált semmit a telefon.
Akkor ide valami termisztor kéne, hogy be is bootoljon?
Vagy lehet az sem elég és van valami elektronika a telefon akksiban ami nélkül nem hajlandó bootolni?Az akku egyébként így néz ki:

-
And
veterán
Valószínűleg az akku tartalmaz egy (általában NTC-) termisztort harmadik kivezetésként, amit ha nem csatlakoztatsz, nem indul el a telefon. Szokásosan 10kΩ értékű szobahőmérsékleten, az akku negatív / 0V kivezetéséhez képest. Van olyan telefonakku, ami negyedik pin-en egy fix ellenállást tartalmaz, annak hiánya nem tudom, befolyásolja-e az indulást.
-
mzso
veterán
Helló!
Ha egy mobiltelefon akku csatlakozási pontjaihoz egy akármilyen li-ion cellát csatlakoztatok akkor annak működnie kéne?
Én annyit tudtam elérni, hogy megjelenik egy pillanatra a legelső boot képernyő utána kikapcsol. Nem bootol tovább. -
-
(jan)
őstag
Hm valóban 5s, ugyfest nem tudok szamolni ;)
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Jól látod,5x3,6
Lehet hogy a kép csak illusztráció. -
-
(jan)
őstag
Sziasztok!
Adott egy makita 18v-os akkumlátor. 4s2p konstrukcióban van kötve úgy, hogy a cellakivezetések közvetlen mennek a gépbe, tehát a bms nem tudja lekapcsolni őket?
Hogy oldják meg a védelmet? Védett cellák lennének benne ? Sony US18650v cellák vannak benne
Hogy jön ki a 18v? Vagy ez csak marketing maszlag ? -
Ezt a videót nézni is fájt, különösen akkor, amikor egymásra tolta a két fémtálat, ezzel rövidre zárva az áramkört.

A 9V elem jobb ötlet, annak elég nagy a belső ellenállása és nem tud akkora áramerősséget, hogy megöljön, ellentétben egy hálózati adapterrel, ami esetleg rossz esetben a 240V-ot is rád kapcsolhatja.
-
suits
tag
Hali!
Egy ilyen iontoforézis dolgot szeretnék csinálni.Nem egy bonyolult vmi.Sajnos egy készülékért elkérnek 120-150k forintot.Amúgy nagyon hatásos kéz/láb-izzadásra.Csak az a rossz bent a gyárival ellentétben hogy az tudja változtatni az intenzitást ill a polaritást menetközben így nem annyira kényelmetlen.Én eddig egy akksis furógép 12V-os akkujával probálkoztam de baromi kellemetlen,főleg az elején.Azt akarom kérdezni hogy lehetne azt megoldani hogy a két ág áramerősségét lehessen állítani (vmi potméterrel vagy nem tudom).Van olyan videó ahol két 9v-os elemet dugnak egymásba és azzal csinálják.Én is ezzel akarok most kisérletezni.Probáltam adapterrel is de azzal rossz élményeim vannak
mindenképp vmi akksis megoldásban gondolkodom. Vagy van-e esetleg olyan hobby elektronikai eszköz amire ha rákötnek egy telepet akkor az tudja állítani a kimeneti áramerősséget.A gyári iontoforézis eszközök 10 - 30 mA közt mozognak. -
válasz
ggggg5
üzenetére
Teljesen feltöltöd a cllákat, sorbakötöd és 1C vagy még nagyobb árammal leterheled a pakkot és méred a cellánkénti feszültséget.
Pl.
1. 4,00V
2. 4,04V
3. 3,83V
akkor logikusan a 3. már kicsit eltér negatív irányba a másik kettőtől.Szerintem neked nem a belső ellenállást kellene behatárolni meg méregetni, pláne ha kis, 0,1-0,5C körül lesz a terhelés hanem a kapacitásoknak kéne minél pontosabban egyformának lenni.
Ez sem feltétlenül érdekes (ésszerű határok között) mert töltésnél a balanszer teszi a dolgát, de ha van 1 darab ami jócskán kapacitáscsökkent akkor kisütéskor a pakk teljes üzemideje ettől a cellától fog függeni.
Vagyis a másik kettő még bírná pár óráig de a legkisebb kapacitású beesik 3V (vagy 2,8v, ízlés szerint) alá és lekapcsol az egész pakk. -
törölt tag
válasz
ggggg5
üzenetére
Hello

Amit mi csinálunk:
- Fizikailag sínre kötjük a cellákat,
- A sin 2 ellentétes végére kötjük a 2 töltő vezetéket
- Feltoltjuk a névleges feszültségre áramkorlatozást igénybe véve ha szükséges( 3.5V mondjuk, ADATLAP)
- Hagyjuk állni a töltés után egy napot a sin rendszeren
- Belső ellenállást merünk, pl Pite konduktancia méter segítségével(Ez az ami Neked nem opció)
Amit csinálhatsz:Sorba kötöd az összes cellát és elkezded kisütni az összeset, lemész pl: 2.9V ig átlagba(Ha 10 cellád van akkor 29V feszültségnél állsz meg), és megmered egyenként a cella feszültségét(a kisütés után hagyod 1-2 órát minimum pihenni a cellákat, de akar lehet egy nap is).
A feszültség deviancia jól fogjak mutatni a kapacitásban jelentkező különbségeket.
A kisütés álltálában C/10 áramerősségél történik Konstans, ha ez nem lehetséges akkor a cella lineáris tartományában kell a kisütést végezni, hogy a kivett teljesítmény merhető legyen ha szükséges.
Természetesen minden adatot a cella adatlapjáról kell összelapátolni, hogy értelme legyen a tesztnek, és a karakterisztika nem lineáris tartományában, de nem a mely kisütés állapotába kerüljön a cella, így értelmezhetők lesznek a különbségek

-
ggggg5
csendes tag
Li-po cellákat szeretnék belső ellenállás alapján válogatni. A hasonló ellenállásúakból készülne 3s akku. Hogyan tudom a cellák ("relatív") belső ellenállását megmérni? Arra gondoltam, hogy azonos feszre töltöm és egy alacsony ellenállású akármit kötök rá és mérem az áramerősséget. I = U /(Rk+Rb).
Mit tudok kis ellenállású fogyasztónak használni? Zseblámpa led/izzó? -
-
-
Don77
tag
Sziasztok!
Remélem ez a topik álla legközelebb a kérdésemhez:
Egy hangerőszabályzón van egy b50k poti, kapcsolós.
Meg tudom oldani hogy "kettészedjem"? Külön egy potira a hangerő, gondolom ugyanugy b50k jó, és a ki-be kapcsolást egy forgó kapcsolóra.
És itt a másik bajom; miért nem találok sima 2 pozíciós forgó kapcsolót? Vagy én keresem rosszul? Amiket találok az mind 4-5-6 pozíciós forgó kapcsolók.
Köszönöm a segítséget.
-
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
Van itthon egy 8 és 10 aljzatos 16A-es hosszabbítóm, gyárilag 2 m-es kábelekkel. Sajnos ez rövid, legalább egy fél méterrel és nem találtam még eddig hosszabb kábellel hasonló méretű elosztót.
Mivel nem szétszedhetőek, tudtok esetleg forrást hosszabb kábellel szerelt elosztóra vagy akár szerelhető megoldásban is?Igazából kellene egy új konnektor a szobába, de nincs olyan helyen kötődoboz, ahonnan ne kellene vésni és fúrni faragni...
Köszi a segítségeteket!
-
mezis
félisten
Gondold át, nem rosszalkodtál mostanában, hogy az asszony ilyennel lepett meg ?
Fényerő csökkentése: sorba kötsz a 230V-os betáppal 10 - 300 nF-os lehetőleg Y osztályú kondenzátort.
Alant egy reflektorba való. kb 60 x 40 mm-es panelen 50W LED-hez oldalt azok a kis fekete izék végzik a 230V egyenirányítását, LED-ek áramának korlátozását.

-
kjani18
őstag
Létezik olyan eszköz elérhető áron, aminek vonal szintü bemenete van, és BT eszközre lehet küldeni vele a jelet?
Vezeték nélküli fejhallgató BT rendszerű, ahhoz kellene adó. -
aelod
veterán
Sziasztok!
Van egy sw 5005 hangcucc. Tegnap nem voltam otthon asszony mondta, hogy égett szagot érzett ami a mély ládából jött. Hazaértem teszteltem és szól szépen. Viszont most parázok mert nem szereteném áram alatt otthon hagyni stb. Az utóbbi időben kikapcsolt állapotban volt egy alap búgó hangja a cuccnak. Ezek milyen meghibásodásokat vetítenek előre szerintetek? Illetve esetleg közületek Budapesten meg tudná javítani?
-
edk-
őstag
-
(jan)
őstag
Nincs tapegysege, koszi a tippet igyvalahogy jarok el.
-
(jan)
őstag
Sziasztok!
A zasszony fellógatott egy ilyen borzalmat a függönyre, ami nem elég hogy túl sok fotont ereszt ki magából, de ráadásul még frankón villog is 100Hz körül. Azon matekozok, hogyan lehetne a legegyszerűbben megdimmelni és vibrálás mentessé tenni. fázishasító + graetz + puffer-re gondoltam, Valakinek esetleg ötlet ?
Új hozzászólás Aktív témák
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Fedora Linux
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- SSD kibeszélő
- TCL LCD és LED TV-k
- Assetto Corsa
- E-book olvasók
- További aktív témák...
- Újszerű 10 magos Lenovo X13 Yoga G3 (12.gen Core I7 16Gb 512Gb SSD) laptopom eladó!
- Eladó Sony 55-210mm f/4.5-6.3 E OSS
- AORUS B450 ELITE 5800X3D 32GB DDR4 2 SSD RTX 4070S 12GB GAMER PC
- HP DL380p Gen8 12LFF - 4x4TB SAS 2x E5-2650L v2 96GB ECC 2x10Gbit
- Újszerű Samsung Galaxy TAB S9 5G 8GB/128GB - TAB S11 5G 12GB/128GB
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W11 I HDMI I Cam I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3688, 100% Akkumulátor
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Update 11.01. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3394, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)