- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
robohw
aktív tag
válasz
#04441088 #70776 üzenetére
Azt nem tudom, elvileg lehet gáz, ahogy így belegondolok, hiszen ha egy relének kapcsolnia kell(ene) valamit, akkor az a valami nem lesz kapcsolva. Ergo, ez kihathat a rendszerre negatív irányban, ha nincs beleintegrálva megfelelő védelem.
Nem értek a kazán-elektronikákhoz.
-
robohw
aktív tag
válasz
rednifegnar #70535 üzenetére
Szerencsére ilyennel még nem találkoztam, de a kábelréz tisztasága kb. 100 éve állandó, tehát az a kitétel, hogy a réz tisztasága javult volna az utóbbi 50-60 évben, nem igazán helytálló.
A kábelréz lényegében un. elektrolitréz, ami ma nagyjából 99.99 tisztaságú fém. Az elektrolízissel történő réz-finomítás technológiája pedig kb. 110 éves. Ez (az elektrolízis) egyben a legolcsóbb eljárás is."A kábelipari célokra alkalmas réz alapanyagát anódréz elektrolízisével állítják elő, majd az így nyert katódrezet redukáló atmoszférában újra megolvasztják és dróttuskóvá öntik. Ez lényegében egy 8mm átmérőjű rézhuzal melynek a tisztasága minimálisan 99,9% kell hogy legyen."
-
robohw
aktív tag
válasz
jozsi252 #70505 üzenetére
Mérd meg.
Kiváncsi leszek, de hogy nem lesz 3 kW-nak még a közelében sem, abban biztos vagyok. 3 kW elég ahhoz, hogy elfújd a szomszéd házát.Kész, jellemzően narancssárga hosszabbítót ne vegyél, azok gagyik. Van amelyiken még szigetelőköpeny is alig van. Ami meg esetleg nem gázos, abba sem látsz bele.
A legjobb hosszabbító az, amit te magad csinálsz. Én úgy gondolom, hogy ha van rá keret, akkor vegyél 2.5-est, de ha tudod, hogy nem fogod kihasználni, akkor elég a másfeles keresztmetszet is.
Én a biztonság oldalán állok, de ami fölösleges, az fölösleges. Ennél én úgy érzem, az lenne. Amellett, bő kétszer annyiba kerül és 40 m már nem aprópénz.
A lombfúvód az életben nem fog felvenni 10 A-nél többet.Melegedni a hosszabbítód max. a napfénytől fog.
-
robohw
aktív tag
3kW-hoz nem feltétlenül kell 2.5-ös vezeték, de ártani sem fog. Én 40-et vennék.
-
robohw
aktív tag
válasz
terapeuta007 #70458 üzenetére
"mennyi esély van arra hogy csak a táprészének lett baja és ha valahogy megtaplalom a többi részét mukodni fog?"
Kb. semmi.
-
robohw
aktív tag
válasz
dangerzone #70346 üzenetére
Akkor inkább ezt:
https://www.hestore.hu/prod_10031766.html (2990 Ft + AFA)
-
robohw
aktív tag
"Ezt a 12V + t,hogy gondolod?Teszel alulra egy szabályozható 12V os tápot,rákötöd a riasztó kábelt,arra egy volt mérőt.Aztán addig emeled a tápon a feszt amíg meglesz a drót végén is a 12 volt?"
Nem, ezekhez van olyan táp, ami beszabályoz, vagy a másik lehetőség - ehhez ismerni kellene a kamerát - hogy a kamera állítja elő a 12 voltot a feladott 24-ből, vagy abból, ami megérkezik.
Ez WiFi-s kamera lehet, azok közül az újabbak már tudják ezt. De még sok régebbi is. -
robohw
aktív tag
válasz
Vertigo18 #70178 üzenetére
Ennél nekem sokkal jobb ötletem van.
Vigyél el a kameráig kisfeszültséget (12+ V). Abból nem lehet semmi gond.
ráadásul olcsóbban is megúszod, mert a "riasztó" kábel is elég hozzá.A jelenlegi, kiálló vezetékeket pedig IP védett dobozba rakd, ha jót akarsz magadnak és a veled egy háztartásban élőket sem fogja veszély fenyegetni.
-
robohw
aktív tag
Azaz, olvasgass csak tovább, lesz ott még más is.
Az mindenesetre jó nagy hülyeség volt, hogy 0.75-ös vezetéket ajánlgattál.
Ha történetesen a kérdező feszültségforrása mondjuk 20 A-es kismegszakítóval ne adj isten lomha olvadóval van biztosítva, akkor egy zárlat, vagy szigeteléshiány esetén a vékony vezeték a falon kívül addig égne, ameddig akarna. A biztosíték meg, ha tudna gondolkodni, azt hinné, hogy csak befűtött az emberke.
Ha meg éppen a szél is fúj, akkor akár ház is rámehet. Kis "szerencsével" még a szomszédé is."Ha vezérelt áramról megy a bojler,akkor csak szerszámmal megbontható módon szabad bekötni,"
Mintha ezt állítottam volna én is.
-
robohw
aktív tag
Az a szabvány erre az esetre, hogy kültérre nem vezethető ki a fali csatlakozó. Legalábbis ilyen módon nem.
A kültéri elektromos eszközök érintésvédelme, szigetelése, nem véletlenül más, mint a beltérben használatosaké.
A falon egyébként sem vezethető kábel önmagában. Még ideiglenesen sem. Ez sok veszélyt hordozna magában. Eleve, nem tudjuk, hogy az a kábel milyen hosszú lenne, mert akad olyan, amely a saját súlyát sem képes elbírni adott esetben. A vezetéknek van nyúlása, jelentős melegedése (akár 80 fokig) nyáron, a nap tönkreteszi a szigetelést, télen a fagy öregíti, a vékonyabb 3 éven belül megadná magát, letöredezne róla a szigetelés és annyi.Azt sem tudni, hogy a táplálás, ahonnan tovább lenne vezetve a delej, kap-e védelmet, ha igen, akkor milyet, stb.
A bojlert NEM KELL fixen bekötni!
Akkor kell bármilyen fogyasztót fixen bekötni, ha az külön mért (éjszakai) vezérelt áramot (is) fogyaszt.
Vagy akkor ajánlott (de nem kell!), ha a fogyasztó áramfelvétele egy bizonyos értéket meghalad.
3 fázisú, nagy teljesítményű betonkeverő is üzemeltethető oldható kötéssel. -
robohw
aktív tag
".Én csak azt bátorkodtam írni,hogy vannak esetek mikor kifejezetten tilos földelni."
Fölösleges újra és újra bizonyítanod a hozzá nem értésedet.
A hálózatban soha nincs olyan, hogy tilos lenne földelni.
Ez a bővítés pedig a hálózat bővítését jelentené.Te olyan dolgokkal hozakodsz elő bizonyítékként, amik nem ide valók.
Vannak kettős szigetelésű fogyasztók, amelyeket földelni tilos, de ezeket is minden további nélkül csatlakoztathatod a hálózathoz, földelt fali csatlakozón vagy szintén földelt lengőaljon keresztül. Ha ezt te is tudod, akkor csak kötözködni volt kedved, ha meg nem, akkor még rosszabb, mert ez azt jelenti, hogy nulla vagy ehhez a témához.Olyat pedig nem tanulhattál, hogy a hálózat része a fogyasztó. A hálózat az a szabványos energiaátviteli rendszer és nem több. Most szólok, mielőtt belekötnél, hogy a vasaló vezetéke SEM része a hálózatnak.
Még annyit, hogy a galvanikus leválasztás az nem csak a leválasztó trafó és slussz, hanem minden egyes transzformátor galvanikus leválasztást biztosít.
-
robohw
aktív tag
Kevéssé tatom valószinűnek, hogy te valaha is villamosipari képzésben részesültél.
Ezt már az is bizonyítja, amiket ide irkálsz. Földelés szükségességének tagadása, és egyéb butaságok.Te csak szimplán kötözködni akarsz, esetleg villogni a nem létező "tudásoddal".
Amiket irkáltál, azt jobb ha nem veszi figyelembe senki. A valódi villanyszerelők, elektrotechnikusok, mérnökök viszont kinevetnek, de minimum megmosolyognak, a "szakismereteddel" együtt.Én nem kevertem össze semmit, csak rosszul használtam egy fogalmat.
Te viszont, azzal a tudással, ami neked megadatott, jobb, ha vezeték közelébe sem kerülsz.
Elsősorban a saját érdekedben. -
robohw
aktív tag
"Na várjál,azzal kezdtem,hogy sokféle kamera van.Írtam,van olyan ami a koaxon kapja a tápot is"
Ilyen kamera nem létezik. Amire te gondolsz az a Power Over Ethernet. Más néven POE.
A kamerák mindegyike törpefeszültségről van megtáplálva. Csak az nem mindegy, hogy a táplálás honnan, miből érkezik. -
robohw
aktív tag
Tudod, ezek a dolgok nem úgy vannak, hogy tiltanak valamit, mert akkor a lista körbe érné a világegyetemet, hanem úgy, hogy meghatározzák azt, amit lehet.
Nos, ezek mentén, ezek messzemenő figyelembevételével kell a kis és nagyfeszültségű elektromos hálózatokat kiépíteni, illetve bővíteni.
A megengedett vezeték keresztmetszet meg nem azért van, mert valaki úgy találta, hogy az lesz a jó, hanem azért, mert az a legkevésbé rossz.
A vezetékek keresztmetszete el kell viselje nem csak a fogyasztó terhelését, hanem magának a vezetéknek a fogyasztását is, az esetleg keletkező hibaárammal együtt, és hát, hülyén nézne ki, ha egy testzárlatos fogyasztó okán a vezeték kezdene el pirosizzásig hevülni.
A kettős földelésű eszközök pedig nem részei az elektromos hálózatnak, mivel azok fogyasztók, jobbára galvanikusan le is választva a hálózatról.
Sok butaságot írsz, amivel félrevezeted a kérdezőt és nem csak félre tudod vezetni, hanem bajba is tudod sodorni.
Az elektromos energia, legalábbis ami a hálózatból jön, nem játék. Mindenkinek egy élete van és ez az illető szeretteire is érvényes.Ezen a dolgon spórolni nem érdemes, mert könnyen lehet, hogy az olcsó lesz a drága, a lakástüzek kialakulásánál, az otthoni elhalálozásoknál vezető helyen állnak az elektromos áram okozta balesetek.
A falon kívül kisfeszültséget (230 V) vezetgetni adott esetben még szakembernek sem lehet, dilettáns meg talán jobb, ha meg sem próbálja.
-
robohw
aktív tag
válasz
Vertigo18 #70130 üzenetére
Miyen szerelési módoit szeretnél, falon kívülit vagy sülyesztettet?
Ha előbbi akkor a szükséges hosszúságú 16-os MÜ-II-es cső, ha utóbbi akkor MÜ-III-as cső. Plusz hozzá a könyök, karmantyú, meg OBO doboz (kötésnek vagy táppontnak). Falon kívüli szereléshez bilincs.
A vezetékezés 3-szor 1 mm MCU (a földelés nem kivánságműsor). MCU helyett lehet MKH is, de akkor kelleni fog érvéghüvely, plusz fogó is.Szinek:
fekete (fázis),
kék (nulla),
zöld-sárga (föld).A minimális keresztmetszet 230 volt esetén 1 mm! A teljes tápkörben azonos keresztmetszet használható csak! Tehján nem lehet azt, hogy "jé, találtam tavalyról 16 méter másfelest, ehhez veszek még 2 x 16 méter 1 mm-est és jó lesz".
Tanács: jobb lenne, ha inkább egy hozzáértővel csináltatnád, mert egy ilyen egyszerű, vagy csak annak tűnő dolog is okozhat tragikus végkimenetelt.
Nem mindegy, hogy és hol lesz kijelölve a nyomvonal, az sem, hogy lesz-e légzsák és ha lesz, akkor milyen, stb.
Kisáramú eszköz táplálása esetén természetesen más a helyzet.
Oda, ha nem helyi táplálásról van szó, akkor kell egy tápfeladó, kell egy túlfeszültséges POE táp (távolság függő), CAT-5-ös UTP kábel, stb.
-
robohw
aktív tag
Neked tökéletesen igazad van, de csak bizonyos körön belül, szóval, ez az igazság nem univerzális. Gondolok itt olyasmire, hogy ha az embernek valóban USB-rs232 átalakítóra van szüksége, akkor például ez nyilván nem fog megfelelni:
http://www.elektrobot.hu/termek.php?filename=usb_to_rs232_ttl_metal_case.html
Még akkor sem, ha azt írja a weboldal, hogy de igen, ez jó lesz. Téged, engem nem tudnának ilyesmivel palira venni, de egy lelkes amatőrt, aki csak annyit tud, hogy neki rs232 kell, hát őt már könnyedén.
-
robohw
aktív tag
"Egy virtuális soros (VCP-) portot teljesen ugyanúgy kell a PC felől vezérelni, mint a natív alaplapi portot, épp ez a lényege. A felhasználói programnak nem is kell tudnia, hogy fizikailag egy meglévő alaplapi, kiegészítő bővítőkártyás vagy épp USB alá bújtatott virtuális COM-porttal kommunikál"
Annyiban jogos a felvetés, hogy bár szoftver oldalról pl. egy terminálnak olyan mindegy, hogy fizikai soros portra küldözgeti az adatokat, vagy szoftvernek (VCP), attól a hardver még hiányozni fog.
Már pedig a mai USB-TTL átalakítók erősen nélkülözik nem csak a dedikált feszültség szinteket (plusz, minusz 5-15 V) de a vezérlő vonalakat is. Tehát nincs fizikailag kiépítve rajtuk ilyesmi (DTR, stb.).Lehetett kapni olyan USB-rs232 átalakítókat, amelyek tudtak mindent, csak éppen nagyon drágák voltak. Akkoriban, 15 éve (?) 30 000 HUF körül lehetett ilyemit beszerezni.
-
robohw
aktív tag
válasz
tordaitibi #69989 üzenetére
"de nem teljes értékű az átalakító mert nem tudtam működésre bírni a régi mátrixnyomtatót. "
De arra, amire neked kell, ez a legolcsóbb megoldás és a te esetedben teljes értékű, mert a vezérlő vonalakat úgysem használod, csak az adatvonalakat kapcsolgatod ki-be.
Arra figyelj, hogy a relé modulodnak legyen meghajtása a boardon, meg arra, hogy ezekkel a relékkel nagy áramú készülékeket ne nagyon kapcsolgass, mert elég hamar beégnek. -
robohw
aktív tag
válasz
tzsolesz #69971 üzenetére
"Érintésvédelemmel tisztában vagyok, "
Engem erről sajnos (beírásaid alapján) nem tudtál meggyőzni.
Nagyon veszélyes dolog ez. Meg is halhatsz, vagy valamelyik hozzátartozód. Jobb lenne oda egy olyan ember, aki tudja, hogy mit csinál.
Szinte 100 %, hogy a boyler zárlatos. Bármelyik pillanatban találkozhat a fázis a kifolyó vízzel vagy a fém testtel, csővezetékkel. Ha a földelésed rossz, vagy gyenge, akkor abba belehalhat az éppen ott tartózkodó személy.Megér ez a kockázat pár ezer forintot?
-
-
robohw
aktív tag
válasz
Reggie0 #69865 üzenetére
"Ha igazad lenne, hogy sok csomagot levamolnak, akkor nem esne ki ilyen nagy osszeg. "
Magyarország és az EU vámgyakorlata nem azonos. Erről olvashatsz elég cikket, ha utána nézel.
"Amugy nem miattunk szunik meg, hanem az allam penzehsege miatt: latjak benne a bevetelt."
Nem az állam, hanem a TI pénzéhségetek miatt szűnik meg. Ők nem a bevételt látják, hanem a kiesett bevételt érzékelik.
A jogalkotó szándéka ezzel a 22 eurós értékhatárral az volt, hogy kedvezzen az EU polgároknak és egyben tehermentesítse az érintett szakszolgálatokat. Ha olyan mohó lett volna, meg sem hozza a jogszabályt. Idáig azért illene eljutnod."A miattunk, pedig pont ugyan ugy miattad is, hiszen te is szeretnel mindenfele extra felarak nelkul rendelni magadnak kinabol."
Ebben is tévedsz. Én a magam jobbára 6-800, esetleg 1500-2000 Ft-os tételei után minden további nélkül kifizetem az ÁFÁ-t is, de nem akarok azzal piszmogni, hogy egy 19 dollárba kerülő csomag tartalmáról, annak értékéről kelljen bizonygatnom, hogy az valóban nem több 19 dollárnál. Annál is inkább, mert ebből a 19 dollárból is 13-at a szállítási költség tett ki.
"Es visszaterhetunk is oda amit mondtam: jelenleg nincsen kapacitas minden levelet eljaras ala vonniuk."
Ezt csak az ujjadból szoptad. Minden egyes csomagot kézbe vesznek, a postánál pedig kihelyezett vámiroda székel.
De ami a lényeg és amiért egyáltalán írtam, nem biztos, hogy jó ötlet másokat arra biztatni, hogy a néhány ezer forintos készüléket rendelje csak be nyugodtan, mert az úgysem lesz vámeljárás alá vonva. Erre te nem tudsz garanciát biztosítani, viszont az illető könnyen járhat úgy, hogy éppen az ő csomagja lesz vámolva és az az eszköz, készülék, bármi, ami megérte volna 6-8 ezerért, már nem fogja megérni kétszer annyiért. -
robohw
aktív tag
válasz
Reggie0 #69861 üzenetére
"Elarulok egy titkot: a neten a panaszokat fogod megtalalni, mert tobbnyire azok irnak, akinek gondja adodott."
Az éppen elég.
Az alábbi négy panaszt egyetlen bejegyzés alatti HSZ-ekből másoltam ide, messze a teljesség igénye nélkül.
Azok között is elég sok akad, akiknek gondja adódott, de nem kürtöli világgá."A statisztika nem igy mukodik..."
A statisztika úgy működik, hogy az EU tagállamainak szakminisztériumainál kimutatható mértékű, sőt számottevő adó-bevétel kiesést generál a ténykedésetek, és mivel az EU sem hülye és az effélével foglalkozó kisvállalkozások is írnak panaszleveleket ide-oda, mielőtt még tönkremennének, így az EU egyszerűen bezárja a bazárt.
Nektek köszönhetően."2021 január elseje után Brüsszel megszünteti a 22 eurónál kisebb értékű postai küldemények adómentességét – hívta fel a figyelmet a Növekedés.hu-nak adott interjúban Sepsi Edit, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Repülőtéri Igazgatóságának igazgatóhelyettese.
A szakember szerint csak ez az intézkedés évente 7 milliárd euró plusz bevételt hozhat a tagállamoknak.
Sepsi Edit az interjúban úgy fogalmaz: jelenleg egy legális kiskapu segíti a határokon átnyúló távol-keleti kereskedelmet"
forrás: ado.hu
-
robohw
aktív tag
válasz
ecaddsell #69860 üzenetére
"Volt pár elektronikai cucc amit csak ázsiábol tudtam beszerezni..."
Így van. Éppen ezért sajnálom, hogy a nyerészkedők miatt megszűnik ez a lehetőség.
Van olyan DIP-es céláramkör, ami itthon hírből sincs már, de 1-2 nagy forgalmazó, pl. JAMECO is out of stock, egyedül Mouser-en fellelhető, csak szállítással együtt nyolcezerért. Hát, annyiért már nem éri meg. Kínából meg ugyanez 580 Ft, free shipping, és van raktáron nekik ezerszámra. -
robohw
aktív tag
válasz
Reggie0 #69858 üzenetére
"Dehogy vonjak. "
Nem hát! Sőt, NAV sem létezik, az alábbi tartalmú hozzászólásokat is csak egy erre kihegyezett ROBOT generálja, elrettentési célzattal:
"Sziasztok,
Az alábbi üzenetet kaptam a 10,9 USD értékű rendelésem vámkezelésére küldött levelemre""Sziasztok, a segítségeteket kérném! Koreai rendelésem vámolás alá került. 32,13 USD értékben rendeltem, levélben hivatkoztam az említett jogszabályra
(....)
azt a választ kaptam, hogy 22.375 forint értékű a rendelésem (nyilván “ráguglizott” a hölgyemény az ajándék termékek értékére majd hozzáillesztette). Csatoltan küldtem nekik a Jolse-ról (ahonnan rendeltem), hogy 0 USD az értéke, viszont őket nem érdekli. Mit tehetnék?""Ez még aktuális? Mert most akarnak szórakozni egy 40 dolláros tételemmel, amiben a postaköltség is benne van."
"Szia! Mostanában az a trend, hogy sokszor még a linket is bekérik. Ha éppen akkor a terméked már nem akciós, akkor könnyen kerülhetsz bajba, azaz vámolás alá"
---
"Nem is emlekszem, hogy maganszemelykent mikor akadt fenn csomagom utoljara, talan 5 eve. Pedig vagy havi 10-et rendelek kinabol. "
Lehet, hogy neked szerencséd volt, de nem hiszem, hogy ez elégséges ok lenne arra, hogy másokat buzdíts, hogy olyan lépést tegyenek meg, ami azt eredményezheti, hogy a vám és áfa mentesen hatezer forintos termék a végén tizenhazeterbe kerül. Te tudod, mit javasolsz, ráadásul a felelősség már nem a tied. .
Természtetesen nincsenek az efféle vásárlások darabszámban maximálva, de sajnos éppen miattad és a hozzád hasonló gyakorlatot folytatók (havi 10 db) okán szigorít az EU és tűnik el ez a lehetőség azok számára is, akik ezzel csak éltek és nem visszaéltek. -
robohw
aktív tag
válasz
Reggie0 #69856 üzenetére
"a maganszemelyeket szuroproba szeruen es igy is hataran vannak a kapacitasnak. Egyszeruen nincs annyi ember/vamos"
De, van annyi. Minden egyes csomagot röntgeneznek, a "szúrópróba" meg jelenleg úgy néz ki, hogy sokszor még a tényleg bagatell értékű csomagokat is vámeljárás alá vonják.
"agnessa2018. január 17. szerda
Hozzászólások (102) 1497Új év, új lendület. A Magyar Posta január elseje óta kiemelten vizsgálja a külföldről érkező csomagokat. Túl sok csomag “csúszott” át eddig, kikerülve az import termék ÁFA és a 3000 forintra rúgó, nem túl baráti vámkezelési díj megfizetését. Ez az amin most változtatattak, ami nem is lenne talán olyan nagy baj, de sokunk friss tapasztalata az, hogy olyan csomagot is vámolni szeretnének, amit egyébként nem kellene."
-
robohw
aktív tag
válasz
ecaddsell #69848 üzenetére
"a 22 EUR rég nem igaz, mert lett 1 olyan EU szabály, hogy ha a 10 EUR alatti vámterhet nem kell kifizetni"
Ezt kérlek ne híreszteld, mert nem igaz.
Elég sokan olvassák is ezt a topikot, anélkül, hogy írnának bele, gondolom nem örülnének, ha miattad kellene a pár ezer Ft-os cuccért dupla-tripla árat fizetniük.Ugyanis nem a vámteher magas, az nevetséges összeg, még 100 USD termékár esetében is. Ami sok, az a 27 % ÁFA, meg a 3500-8000 Ft-os vámkezelési díj.
A dologhoz hozzá tartozik az is, hogy a magánimportból származó termék tényleges árát a vámhatóság jogosult felülbírálni (magyarul, ők mondják meg, hogy a cucc belföldi forgalomban mennyit ér) és az is, hogy a 22 euróba bizony még a postaköltség is beletartozik (ha nem ingyenes a szállítás).
Ez a "jóság", vám és ÁFA mentesség egyébként is csak 2021 január 1.-ig él, ezt követően mindenért fizetni kell majd. Ez azért van, mert rengeteg áru érkezik így (fekete, szürke import) az EU területére, ami tönkretesz, ellehetetlenít tisztességes vállalkozásokat is.
-
robohw
aktív tag
válasz
tillatrilla #69842 üzenetére
Ha tudod igazolni (átutalás), hogy 22 Euronál nem került többe, akkor a VÁM nem tehet semmit.
Vannak cégek, amelyek EU raktárból szállítanak, ezeknél szóba sem jöhet se vámköltség, sem ÁFA. -
robohw
aktív tag
válasz
hzsolee #69808 üzenetére
"Ez a panel igazából azt hiszem arduinohoz van. "
Hát ez az, ettől tartottam én is.
Ennek a kimenete elkiván egy mikrokontrollert is, vagy egy komplexebb áramkört, mert önmagában a buzzered nem fog megnyekkenni sem.
A kimenet, a leírás sugalma szerint csak egy TTL kompatibilis jel, ami szimplán átbillen ha gáz van.
Ezt kell(ene) a kontrollernek (ami lehet éppen egy arduino is) figyelnie és megtennie a szükséges lépéseket.
Ezek lehetnek SMS küldés, vész-elektronika beizzítása, vagy éppen egy buzzer vinnyogtatása.Azért írtam kontrollert, mert az egészben olcsóbb (2-300 Ft), de legalábbis egyszerűbb, mint megépíteni egy ekvivalens áramkört, bár utóbbi sem egy földhözverős eset (Ne555, kondi, rezisztor, plusz amit a rajzon láttál).
-
robohw
aktív tag
válasz
Barret001 #69804 üzenetére
"Megmértem a kedvedért,"
Hát ez enyhe túlzás, mondjuk azt, hogy önmagad igazolása kedvéért mérted meg.
Na, perfekt is az eredmény (4.1 Volt plusz a műszer AD-jének pontatlansága).
Mit akarsz még?Nincs értelme a gyártónak hókusz-pókuszolni a kiírt értékekkel, mert a felhasználók ettől végképp nem hatódnak meg. Értelmetlen lépés volna.
-
robohw
aktív tag
válasz
hzsolee #69802 üzenetére
Az előbb, alább, egy kollega adott egy konkrát rajzot.
Az jó lesz neked, a hangszóró helyére megy a buzzered.
A különböző fesz nem számít (annak a rajzon elég az 5 Volt is), mert a te érzékelőd csak egy kimenetet ad, amit a tranyó felerősít a buzzer számára.
Azt mondjuk jó lenne tudni, hogy mi jön ki az érzékelőből.Nincs annak az érzékelőnek egy tipusszáma?
-
robohw
aktív tag
Az én első okostelefonomat a barátnőm használja évek óta, asztali mp3 lejátszónak a munkahelyén. A telefon 10 éves, ebből kb. 2 évig volt használaton kívül. Korábban kerékpár computerként teljesített szolgálatot, nálam.
A jelenlegi kapacitása az eredetinek úgy 70 %-a.A Li akkuk, ahogy itt valaki meg is jegyezte, egy gyűjtőfogalom. Egyébként legalább 300 féle Li akkukémia van használatban világszerte, még mobileszközök között is. Nem véletlen, hogy a kapocsfeszültségük sem teljesen azonos (3.6 ~ 4.2V).
A Li alapú akkukról általánosságban elmondható, hogy jól tűrik a véltozó terhelést és a random töltési ciklusokat is. Az viszont nem igaz, hogy időnként 25 %-ra le kellene meríteni őket. A Li akkuk nem igényelnek efféle "gondozást".
A gyártók publikációi szerint valóban a kb. 70 %-os töltöttség a megfelelő, különösen, ha huzamosabb ideig nincsenek használatban, valamint az is igaz, hogy a tartós 100 %-os töltöttségi állapot sem javallott. Ezt az én személyes tapasztalatom is igazolja. -
robohw
aktív tag
válasz
tordaitibi #69462 üzenetére
Helló!
Érdeklődnék, hogy nyák beültetést (kézi forrasztás, furatszerelt alkatrészek) vállalna-e valaki, budapesten?
Az alkatrészeket és a panelt én biztosítom. Egyelőre két darab panelre lenne igény, későbbiekben akár 10-20-as szériák is lehetnek.
A nyák 10 x 10 cm-es,
2 x 40,
1 x 32,
1 x 14 DIP foglalat, plusz a körítés, ellenállások, 2 db tranyó, 2 dióda, tüskesor, 5 db LED. SMD alkatrész nincs.Ajánlatot privátba kérnék.
-
robohw
aktív tag
-
robohw
aktív tag
Ezt amit leírtál, az amatőrök csinálják. Ebből lehet később a gond.
A motor és a kefe közötti kontaktus a lehető legjobb kell legyen. Ezért is kell a keféket felcsiszolni és ezért kell a kommutátort is megtisztítani, ugyanis amit te szemre jónak itélsz meg, az lehet elégséges, vagy éppen rossz is. Ha elégséges akkor közel jár a meghibásodáshoz, ha egy új, de rosszul profilozott kefével próbálkozol, akkor meg még közelebb.
A kommutátort ezért sem ajánlott polírpapírral csiszolni (hacsak nem valami méretesebb darab), mert az olyan hornyokat képez azon, ami a kontaktust rontja, aminek a vége a motor meghibásodása lehet.
Az lehet, hogy te megpróbáltad és még sokan mások, ami akkor, ott be is vált. De ez esetleges. A szénkefék sem egyformák, vannak keményebbek, puhábbak, más és más motortipusokhoz kigyártva. Ez sem véletlen.
A mosógép motorok, így gyűjtőnéven, egy külön állatfaj. Elég kényesek, és elég könnyű azokat tönkretenni. -
robohw
aktív tag
De, lehet olyan ívesre, a motor kommutátorát kell hozzá felhasználni. Ha éppen nincs jobb.
A kommutátort pedig kefe csere előtt meg kell tisztítani, alkohollal kimosni és papírral (ujság) átcsiszolni.A sarokcsiszolónál nem akkora gond, mert abban univerzál motor van, megy AC-ról, DC-ről, akárhány voltról, annak mindegy, de egy mosógép azért más, árban is meg motorban is.
-
robohw
aktív tag
Létezik profilozott kefe is. De ugye, azt jobbára nem kell felcsiszolni.
Na de nem mindegyik kefe ilyen. Sőt, a legtöbb nem ilyen. Az én sarokcsiszolómhoz adtak pót keféket is, de az sem volt profilozott, pedig ilyen esetben, amikor a gyár csomagolja hozzá a cucchoz, igazán az lehetett volna.
Majd ha nem leszek lusta, lefotózom. -
robohw
aktív tag
A beszabályozás maga a csiszolás, a profilírozás.
Ha ez nincs jól elvégezve, vagy egyáltalán nincs elvégezve, akkor a kommutátor rámehet.
Ha nincs meg a kontaktus a kefe és az érintkező között, akkor ott az ellenállás megnő és a kefe felizzik, a kommutátor meg beég, vagy legalábbis, beéghet. A szén megül az érintkezők között, stb.. -
robohw
aktív tag
"Az energiatárolás jövője
Németországban a szolgáltató korlátozza a hálózatba visszatáplálható energiamennyiséget. Ennek megoldásaként terjedtek el külföldön az energiárolók, amelyeket kifejezetten a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerekhez fejlesztettek ki. Lényege, hogy ha több az aktuális termelés, mint a falhasználás, nem a hálózatba tápláljuk vissza a megtermelt energiát, hanem egy tárolóba. Amennyiben a napelemes rendszer már nem termel és villamosenergiára van szükség, nem a hálózatból nyerjük azt ki, hanem az energiatárolóból. Annak kimerülése esetén használjuk csak a hálózati áramot. Ezeknek az eszközöknek a mérete és kapacitása eltérő, az aktuális igényeknek megfelelően.
Jó példa erre a SolarWatt németországi gyártó többszöri díjnyertes és piacvezető energiatárolója, amelyet Magyarországon először a 2017-es Construma kiállításon lehetett megtekinteni. Magyarországon még nincs szükség ilyen eszköz beszerelésére, hiszen a szolgáltatók nem korlátozzák a visszatáplálást. Amennyiben a jövőben változik a szabályozási környezet, már megvan rá a megoldás és a külföldön jól bevált technológia hazánkban is elérhető. "
-
robohw
aktív tag
"Csak engedélyezett cuccot köthetsz a hálózatra."
Ez nem igaz.
"Az összes többi meg addig működik, amíg a katasztrófavédelem rá nem néz."
Ahogy ez sem. Nem kell butaságokat, urbánus legendákat terjeszteni, mert félreinformálsz vele másokat.
"Amit engedélyzett, azt megépítheted a többit nem."
Ez sem így van. Amit a törvény nem tilt, azt mindent lehet, az mind legális.
-
robohw
aktív tag
válasz
tordaitibi #66065 üzenetére
"a hatosagnak tudnia kell elvileg ha asott furt kutad van, meg ha nem is hasznalod,"
Még jó, hogy tudnia kell, hiszen limitálva van a vízkivétel. Amit csak úgy tud ellenőrizni, ha tudomása van a kútról. De ez nem tudom, hogy kapcsolódik az energiatároláshoz?
"ha a puszta kozepen 20 kilometerre a halozattol te szigetuzemu napelemes rendszert epitesz taroloval vagy anelkul,"
Az ilyesmit nem kell bejelenteni. Ahogy a ceruzaelemet sem, a papírforgót sem, a benzin- vagy dízelüzemű áramfeljesztőt és még sok mást sem.
-
robohw
aktív tag
Thermal issues shouldn't be the main culprit here, but be aware that the tiny MIC5205 can get extremely hot and enter thermal shutdown mode when operated at 12 V input voltage.
The junction to ambient thermal resistance of the regulator is 220 C/W. Its maximum operating junction temperature is 125 C. At 25 C ambient temperature that means the maximum allowable temperature rise is 100 C and the maximum allowable power dissipation is 455 mW. Because the regulator is dropping 7V, the maximum allowable current will be only 65 mA (instead of the 150 mA max that the MIC5205 can source in more favorable conditions). The consumption of the Pro Mini is around 20 mA, so that leaves you with only 45 mA for your application. You should consider whether this is enough for your application or not (some 5V relays draw around 80 mA, which will greatly exceed this 45 mA calculated limit, when connected to the VCC pin of the Pro Mini).
-
robohw
aktív tag
válasz
Tankblock #65945 üzenetére
Szerintem tedd azt, hogy bemész a lomex-be, vagy más elektronikai alkatrészboltba és kérsz 3 mm-es, kis fényerejű ledet, lehetőleg sárgát. Ezek fogyasztása a legcsekélyebb (hullámhossz függő), továbbá kérj a ledekhez való előtét ellenállást (100-330 Ohm), ugyanannyit, amennyi ledet fel kivánsz használni (5 db?).
A ledeket párhuzamosan kell kötnöd (soros jobb lenne, a fogyasztás miatt) mert spórolni akarsz a táppal. Ekkor is kelleni fog 4 x AA (de legalább 3),, hogy meghajtsd őket.
A kapcsolás így néz ki:
. -
robohw
aktív tag
The 78L33 is a low-dropout voltage regulator that is capable of providing a regulated 3.3VDC output at a current up to 100mA. The low-dropout functionality enables this voltage regulator to work with a supply voltage only 1.7V higher than the output voltage. This is a tiny, but hand-solderable 3-Lead SOT-89 package.
-
robohw
aktív tag
A feszstab-ok a bemenő és a kimenő fesz közötti értéket egyszerűen elfűtik. Így ha a 3.3 V-os stabot 12 volttal hajtod meg, akkor jobban fog melegedni, mint ha 9 vagy 6 voltról üzemelne,
Az a gyanúm, hogy te végletekig kihajtod a stabot, a kegyelemdöfést pedig a ventillátor adja meg neki. -
robohw
aktív tag
válasz
Tankblock #65940 üzenetére
A fogyasztást alapvetően a ledek száma, fényereje fogja meghatározni.
Ha nem szükséges, hogy érdemben világítsanak is, akkor kis fényerejű ledeket kell vásárolni, ezzel kitolható a táp élettartama, ritkábban kell majd töltögetni.Hozzávetőleg kiszámolható, hogy mit fog bírni a díszvilágítás egy feltöltéssel, ha ismerjük a ledek számát, azok teljesítményét (nyitófesz, üzemi áram) és a táp kapacitását (feszültség, Ah).
-
robohw
aktív tag
"A kisebbik gond az Arduino halála, a kérdés inkább az, hogy okozhatta-e ezt az, hogy a motoron nem volt dióda?"
Igen! A motor induktív terhelés.
Amikor a fordulatszáma jelentősen csökken, vagy nullázódik, akkor a mágneses tér változik, vagy összeomlik és a tekercsben feszültség indukálódik ami visszahat a táppontra és a mögöttes elektronikára. Ezért kell a dióda. -
robohw
aktív tag
válasz
gyenesmartin #65815 üzenetére
"Akkor viszont ha jól tippelek a frekvenciát kéne megváltoztatni."
Így van, ezt kellene tenni, de egyszerűbb a trafó.
Nekem is egy ilyen - olasz kigyártású - 320 l/h-s pumpám volt, PC hűtéséhez használtam (celeronos időkben), csak zümmögött, zajos volt. A 120 V még képes meghajtani. -
robohw
aktív tag
válasz
gyenesmartin #65798 üzenetére
"Fele akkora fordulaton lehet, hogy nem is szállítana a szivattyú. "
Nincs benne motor. Membrános szivattyúk ezek, elektromágnessel.
-
robohw
aktív tag
válasz
mbwrestling #65794 üzenetére
Nem dimmer kell, hanem trafó (230/120). Ez hozna úgy 10 wattot.
A pumpa nem 320 literesre van tervezve, hanem ennyi vizet pumpál magán keresztül percenként.
-
robohw
aktív tag
Egy másik battery load monitor, arduino alapon:
-
robohw
aktív tag
"esetleg valami konkrétumot is írnál a 'hogyan mérjünk akkukapacitást vagy akkuban maradt töltést multiméterrel' témakörben.."
Multiméterrel kb. sehogy.
A kapocsfesz. mérésével behatárolható a töltöttségi szint, de ez nagyon hozzávetőleges, csalóka eredmény.
Például, elektromos üzemű gépjármű esetében abszolút elégtelen mérési mód, hiszen az akku a névleges feszültségét sokkal hamarabb éri el, mint a teljes töltöttséget.
A terheléses mérés (feszültségesésre alapozva) már kielégítőbb, de lehet kapni célműszereket, ráadásul meglehetősen olcsón, amelyekre 100 %-os biztonsággal lehet támaszkodni. Akár építhető is ilyesmi. Nem ismerem a feszültségtartományt, ahova kéne, de itt van egy szimplább kapcsolás 12 voltra:http://www.circuit-finder.com/files/913/car-and-motorcycle-battery-tester_orig.gif
Azért írtam a LOL-t,. mert valóban megnevettettél.
Jól is néznénk ki, ha a töltöttségi szint méréséhez egyben mindjárt le is kéne merítenünk az akkut.
Szerintem te a kapacitásmérésre gondolhattál, amikor írtad amit írtál. -
robohw
aktív tag
A bírókat ilyen "gazdasági megfontolások" nemigen szokták érdekelni, amikor az éveket osztják.
Jó ha tudod, a bíróság előtt azzal sem lehet védekezni, hogy "kérem, én nem vagyok szakember".Egyébként, az 5000 HUF-os készülékek kis teljesítményűek, rendre kieg. fűtésre, lábmelegítésre, vagy kis alapterület temperálására alkalmazzák azokat. Ott nincs semmi gond a fali csatlakozón keresztül történő megtáplálással, bár az adott kör felülvizsgálata természetesen ajánlott.
-
robohw
aktív tag
válasz
Kernel #56502 üzenetére
"Simán csak "biztos, ami biztos" alapon, mivel akadtak már emiatt tűzesetek."
Erről beszélek.
"úgy lettek tervezve, hogy összteljesítményben 230V 16A-es teljesítményű áramkörről üzemeltethetőek legyenek, így ezeket fix bekötéssel vagy dugaszolóaljzaton keresztül is üzemeltethetjük. "
"vagy indukciós kialakításúak, úgy lettek tervezve, hogy összteljesítményben biztosan meghaladják a 230V 16A-es teljesítményű áramköri igényt, így azokat CSAK FIX elektromos bekötéssel üzemeltethetjük."
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a kisebb teljesítményű készülékeket tilos lenne fixen bekötni.
Az viszont tény, hogy az ad hoc beüzemelt készülék esetén vagy lesz baj, vagy nem, míg a fix bekötésűnél biztos, hogy nem lesz baj. -
robohw
aktív tag
Igen, akár leveszem mind az ötöt. A biztonság ezen nem múlhat. De az általad vázolt esetben nincs, legalábbis nem volna erre semmi szükség (bár szerelő kérdése is, ez tény).
A 2400 Wattos gőzvasaló esete más. Ott 2400 Watt a max. terhelés és az üzemelés is szakaszos.
Ettől függetlenül, pl. jobbára ipari környezetben, akár dedikált fali csatlakozók kerülhetnek kiépítésre. Akkor is ha 230 V 16 A megfelelőség abszolút adott. (16 A-s megszakító eleve nem 16 A hibaáramnál old, de ez mindegy is)
A lényeg, hogy sehová nem mehetsz panaszra, ha te egy rossz minőségű hálózatba iktatsz új, nagy teljesítményű fogyasztót és abból baj lesz. -
robohw
aktív tag
válasz
tvamos #56497 üzenetére
"de egy villamyszerelő sem rakhat be 16A-nél nagyobb kismegszakítót, akár hány konnektort köt párhuzamosan."
Így van, de én nem is állítottam olyat, hogy köthet.
A kiinduló állapot az, hogy adott egy elektromos hálózat, amelybe illeszteni kell egy nagy teljesítményű, hőfejlesztő készüléket.
Ekkor az a minimum, hogy a szerelő (aki akár apuka, akár más) megviszgálja adott körben a kötések, a terhelendő vezetékszakasz megfelelőségét, annak biztosítását.
Azonban ez rendre elmarad, mert az a gyakorlat, hogy bedugja, üzemel, hurrá..
Aztán előfordulhat, hogy szép lassan elmelegszik valami és rosszabb esetben hívni kell a tűzoltókat.Hogy a másfeles, alu vezetékkel szerelt, régi, alkalmatlan hálózatokról, esetenként az olvadó biztosíték helyébe berakott 50-es szögről, csokipapírral történt tömedékelésről, egyéb horror megoldásról ne is ejtsek szót.
-
robohw
aktív tag
Ezt javaslom olvasgatni:
"Elektromos tűzhely, főzőlap, sütő vásárlása előtt:
– méresse fel villanyszerelő szakemberrel elektromos hálózatát
– kérjen tőle tanácsot a vásárláshoz
– amennyiben a hálózat bővítésére, a mérőhelyi főbiztosító cserére, új vezeték kiépítésére van szükség, kérjen erre árajánlatot, számoljon ennek költségeivel isMiért végeztesse a bekötést szakemberrel?
A villanytűzhelyek, főzőlapok gyártói minden esetben megkövetelik, hogy a készüléket villamos szakember kösse be. A gyártónál kizárólag akkor érvényesíthető a garancia, amennyiben a készüléket szakember csatlakoztatta a hálózathoz és a szakszerű bekötést a jótállási jegy lepecsételésével igazolta.
Az “értek én ehhez” és a “kötött már be a Feri ilyet” filozófia azért nem jó ebben az esetben, mert nem elég a vezetékek színeit és a fázisceruza működését ismerni! Tudni kell hálózatot méretezni, ismerni kell a vezetékek terhelhetőségét és alkalmazandó fajtáját, a szükséges főbiztosító méretezéséről és az esetleges hálózatfejlesztésről nem is beszélve. Mivel ezek a berendezések I. érintésvédelmi osztályúak, mindenképpen közvetlen, védővezetős érintésvédelemmel kell őket ellátni. Nem ritka, hogy 25 A áramot vesznek fel, így egy alulméretezett hálózat, szakszerűtlen bekötés tűz-és életveszélyes!"
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Háztartási gépek
- Milyen széket vegyek?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Apple MacBook
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Filmvilág
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-G5 I 8GB I 128SSD I 12,5" Foltos FHD Touch I Cam I W10 I Gari!
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Vivo Y76 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Ritkaság! Hibátlan Prémium felsőkategóriás LGA 1700 Alaplap! Asus Rog Strix Maximus Hero Z790 Wi-Fi
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070S 12GB Be Quiet! Pure Base 501 750W