Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szellem.: ATK Blazing Sky X1 V2 Extreme 2.0. Tényleg 2.0-a!
- Ketogén étrend
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ba cy lus
addikt
Mostanában már stratocaster + SV20h-ból is tudok olyan tetszetős (nem olyat!) hangot kihozni, mint LP Special + SV20h-ból.
Persze a beállítás nem mellékes: egyelőre úgy tűnik (aztán majd lehet találok mást is), hogy szimplán a high treble csatornát kell használni jumperelés nélkül, a gain-t (loudness) jól eltalálva, mikor van is elég, de még nem kompresszál túl, és nem kell sem a treble-t, sem a presence-t visszafogni (kvázi Hendrix-féle beállítás, legalábbis hasonló filozófia). Viszont ez nem elég, a pengetés módja maga is sokat számít itt, anélkül nincs meg a hang. 
Persze nyaki hangszedőhöz a beállítás, de jónak bizonyult ez a hídihez is.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nekem se kettő van, hanem négy, de ez a kettő a két véglet: érzetre az itthoniak közül a CV stratocasterem nyaka a legvékonyabb (nem az S270), legkönnyedebb, az Epiphone LP Special TV Yellow nyaka meg nem csak itthon bumszli, hanem általában is, szóval ezek csakugyan nagyon távol vannak egymástól érzetre (is), ez a lényeg, hogy ezért meglepő.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
consono
üzenetére
Fuzz pedáloknál nekem az a vicces, hogy majdnem mind megkapja a 'vintage' jelzőt, amire lehetne mondani, hogy marketing, de ha belegondolunk, hogy amit ma modern fuzz hangnak mondanak, tényleg az-e, nem olyan egyértelmű a helyzet. A muffból érdemes kiindulni: a big muff elég régi, hogy tényleg 'vintage' legyen (és régi példányokhoz képest nincs is akkora különbség emlékeim szerint, mint a fuzz face-nél), pedig tulajdonképpen a modern fuzz-hang első képviselője már a 60-as évek végén.
-
Ba cy lus
addikt
Azért ez lenyűgöz valahol, hogy mikor a stratocaster kerül a kezembe, akkor az az öröm a kezemnek, mikor a Les Paul Special, akkor az. Bár teljesen más érzet a kettő: a stratocaster nagyon könnyed, légies, laza, az LP Special meg betonstabil és direkt a vaskos nyakkal, a wraparound híddal. És tényleg nincs preferenciám, mindkettőt tudom értékelni a másikkal szemben. Tudom-tudom, csak azért nincs favorit, mert nincs telém.

-
Ba cy lus
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Fretes csellón még nem hallottam ezeket a szviteket. Hacsak Rostropovich mester nem azon játszott suttyomban, de ezt kétlem.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
kutyek
üzenetére
Hát nem tudom, mikor néhány hete a Bach mindenkinek (ingyenes) fesztiválon a Bach csellószviteket adták elő, nekem nagyon sok helyen hamisnak tűnt, pedig az előadók gyakorlott, képzett, zenekarban rendszeresen foglalkoztatott zenészek voltak, ha nem is pl. Várdai István szintjén lévők.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Különben nem értem, mit szenvednek ezzel: felfestéssel vagy matricával simán lehetne jelölni a valódi bund helyét.

-
Ba cy lus
addikt
válasz
Moleman
üzenetére
De nem szükségszerű, hogy az utolsó pár évtized keserű legyen. Aki nem tud érettebbé válni, ugyanúgy gondolkodik 80 évesen, mint a 30-as, 40-es éveiben, annak garantáltan keserű lesz. Alkalmazkodni kell gondolkodásban, értékrendben a megváltozott körülményekhez, nem teljes tagadásban élni, ilyen-olyan módon próbálni megerőszakolni az elmúlást. Számomra a volt öreg matematika profjaim az egyik jó példa: leadták talán századjára ugyanazt a bizonyítást, és mindig megtalálták benne a (matematikai) szépséget, ami nekik tényleg örömöt okozott. Őszintén sajnálom azokat a beszűkült gondolkodású embereket, akiknek az ilyesmi nonszensz, mert "csak a fogyasztás meg a testi élvezetek".
-
Ba cy lus
addikt
Megint egy nem túl alapos (egyetlen erősítőmodellen keresztül demonstrálva) összevetés ezúttal a GP200 és GP180 közt, de az utolsó menet a valódi végfokon és ládán keresztül elég egyértelmű különbséget mutat részemről a GP200 javára, nem is értem, miről beszél. Pedig én is csak egy olcsó lidl-s fejhallgatón hallgattam.

-
Ba cy lus
addikt
Azért durva, mert az emberek elsőre azt gondolnák, 5W-os erősítő már használható halkan (legalább tisztán), de épp ez a lényeg, hogy ez elsősorban felépítés-függő, másodsorban számít a teljesítmény. Egy 100W-os DSL biztosan jobb halk játékhoz, mint akár csak egy 1W-os plexi. Anno részben ezért is tértek át az előfok torzításra, a JCM800 (illetve nem ez volt eredetileg az elnevezés) már erre az igényre volt egy válasz. Nem tökéletes válasz, de határozottan elindultak abba az irányba.
-
Ba cy lus
addikt
Azért csillapítás nélkül durva a Studio Vintage (meg általában a plexik, a nagyobbaké pláne) hangereje. Mivel sajnos ritkán használom így, mindig meglepődöm, hogy még tisztán sincs vele halk játék.
Jumperelve, a high treble low bemenetbe dugva a gitárt, a high treble loudness potit kicsivel 1-es alatt, a normal loudness potit kicsivel 2-es alatt tartva, 5W-os módban, tojásokon lépdelve pengetve 80 és 85 dB között van a hangerő, ez lényegében a minimum hangerő. Ha már közepesen odacsapok, vagy véletlen kicsit megszalad a pengető kezem, 90-95 dB.
Na jó, egyébként a normal csatorna halkabb, de azért az önmagában sötét, tehát tetszetős hangszínt kihozva ez a minimum hangerő. -
Ba cy lus
addikt
válasz
Bobrooney
üzenetére
Jeleztem, de ez mit sem változtat a gyakorlatukon. És nem, náluk nem úgy jelzik, hogy "külső raktáron", csak "raktáron", még ha a jelek szerint az beszállítói raktárt is jelent. Egyébként nem verem le senkin itt, csak tájékoztatok az ottani szokásokról, amiről ők a honlapon elfelejtettek tájékoztatni.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Bobrooney
üzenetére
Hogyne lenne átverés, a beszállító raktára nem az övék. Ez kb. ugyanaz, mintha én azt mondanám, hogy nekem van egy ilyen gitárom (most csak random kiválasztottam, képzelj a helyébe tetszőleges raktáron lévő gitárt), mert ott van a Thomann-raktárban és van is annyi kp-m.

-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A lényeg megint nem ment át. Tehát írnak egy raktárkészletről, ami nem az övék. Odamész személyesen, nincs. Kifizetik a potya fáradozást? Vagy neked nem probléma, hogy szándékosan félretájékoztattak? Ész megáll, hogy te minden alkalmat megragadsz a kötekedésre, ha a bolt átveri a vásárlóit, az se probléma, ha nem veled történik.
-
Ba cy lus
addikt
Egy hangszerboltban nem csak gitárt árulnak, és sok dolgot személyesen vesz át az ember, ha van ilyen opció, mert a termék árához képest túl sok a szállítási díj. De ha nem személyesen, akkor is átverés a várható szállítási időt illetően, hogy a beszállító raktárkészletét tüntetik fel a saját boltjuk raktárkészleteként, hát a kettő nagyon nem ugyanaz.

-
Ba cy lus
addikt
Pfff, de rühellem, mikor raktáron/készleten jelzés valójában/esetleg "külső raktáron"-t jelent (amit akkor közölnek, ha a válaszemailben visszakérdezek, miért ennyi idő), el kéne már felejteniük a webáruházaknak/boltoknak ezt a tisztességtelen gyakorlatot. Ez a jumbo is ilyen.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
btraven
üzenetére
És míg kiguberálod valahonnan pont azt, ami kell, hány év (munkaóra) telik el?
Eleve kik dobálnak ki teljesen működőképes elektroncsöveket? 
Egyébként még ha az alkatrészek ingyen is lennének, akkor sem lehet azt mondani, hogy ingyen volt az erősítő: sok óra a megépítés, kitanulni a szakmát, az meg sokkal több. -
Ba cy lus
addikt
válasz
Tibizzz
üzenetére
Nem az ötlet miatt érdekel engem, itt azzal van a baj, hogy simán manipulál(hat)nak egy-egy ilyen összehasonlítást, és ha nincs semmiféle beállítás közölve, csak annyi, hogy "clean" vagy "overdrive", az egy ilyen sokparaméteres eszköznél eleve gyanús, mert otthon nem ellenőrizhető/reprodukálható. Az meg nem válasz, hogy bass, middle, treble, presence úgyis "noon", mert az az "alapértelmezett". Nincs ilyen a valóságban, hogy egy zenész ragaszkodna a "noon"-hoz, mert "csak", az az "alapértelmezett".
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Ja igen, a Fender Silverface Twin Reverb erősítőmodell a Valetonban egy Alnico Gold custom IR-rel. Elég nyílt, világos hang, a gp200-ban nekem ez lett a kedvencem a tisztából.
Ehhez képest a Katana Mini tisztája olyan jazzes (bár még mindig világosabb a Blackstar fly3-énál).
Egyébként youtube-on rakás olyan összevetés van akár márkán belüli típusok, akár különböző márkák termékei között, ahol csak annyit írnak, hogy "clean", "overdrive", mintha egy modellező csak egyfélét tudna. Kommentben meg sommás véleményt alkotnak, kifogásolják, hogy pl. x túl sötét, mintha nem lehetne tekerni a potin (persze valamikor már nem lehet, de beállításokról eleve semmit nem közölnek).

-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Javítanom kell magam: a Valetont dugva Katana Mini auxba sokkal jobb, részletesebb tisztát el lehet érni. Metálra már nem ilyen egyértelmű (eddig leginkább úgy vetettem össze) pl. a zaj miatt, este aranyat ér a kevésbé zajos hang, ez pedig a valódi SD1 + Katana Mini.
-
Ba cy lus
addikt
Katana Minivel nincs ez - de még Blackstar Fly 3-mal sem -, hogy GP200-at rádugva szintlépést tapasztalok, sőt. Igaz, ez analóg és messze nem olyan sokoldalú, de esti gyakorláshoz bőven megteszi. A Fly3 viszont kevésbé semleges, mint a Katana Mini, ez a hangszóró karaktere, ami épp az auxba dugva a Valetont derült ki. Viszont hangulatos: összességében a Blackstar "marshallosabb" (noha nélkülözi a high-gain-t), a Katana Mini "fenderesebb".
Azért még egyszer lehet kipróbálok egy ilyen Boss Dual Cube LX-et, bár ez már nem analóg, és kicsit talán túl nagy mini erősítőnek.
-
Ba cy lus
addikt
[I Turned Darth Vader’s Theme into a Bach Fugue]
Egyik komment is nagyon találó:
The Empire strikes Bach.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Na igen, csak ezt egy idő után megunja az ember, és többet akar.
Főleg metálnál: hiába megy lassabban is, nem szól jól úgy az a riff. A thrash metál tipikusan attól él, hogy gyors, nem véletlen játssza a Metallica felgyorsítva a dalait koncerteken, ez nem arról szól, hogy még olyan gyorsan is el tudják, hanem a hangulatról. De nem csak a metálban van ez, a magyar népzenében épp úgy előfordul. Vagy akár klasszikus zenében is, Bach 3. brandenburgi hangverseny 3. tételének szerintem kifejezetten jól áll, mikor gyorsabban játsszák.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Persze, mert kvintekkel semmivel sem könnyebb játszani, mint anélkül, maximum a kvintekre épülő dalok között lehetnek egyszerűbbek is. Egyébként meg kezdőként mindenki megérzi az ujján a kvintek tologatását is.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Aztán ott vannak az olyan témák, mint pl. a Dimmu Borgir - Entrance kezdőriffje, ahol nem a kvintet lefogni nehéz, hanem a jobb kézzel rendesen kipengetni a dalt. A metál teli van ilyen zenékkel, ahol nem a lefogó kézzel szenved az ember, hanem a pengetéssel, és akár 10 -15 évnyi állandó, napi gyakorlásba is beletelhet, míg jól el tudja játszani. -
Ba cy lus
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Ehhez azért hozzátartozik, hogy igazán tiszta/tiszta közeli hanggal van különbség, de ott sem mindig: míg az Ibanez S270-nel így első próbálkozásra nem igazán hallottam eltérést, addig a két single coil-os gitárommal (stratocaster és LP Special) teljesen egyértelmű. Az eltérés ugyanis a legtetején jelentkezik, a feketével csillogóbb, nyíltabb a hang, és ezt még az összességében melegebb (több alsó-közép, mélyközép) fekete Jazz II is tudja a piros Jazz III-mal szemben.
-
Ba cy lus
addikt
Metálhoz a fehér tortexet használom.

Egyébként múltkor csodálkoztam, hogy több helyen is már 500 Ft egy darab pengető. Néhány héttel később stageshopban ugyanazt 350-ért megkaptam, de van náluk értelmes pengető 200 Ft-ért is. És nem szórakoznak külön netes meg bolti árral sem, mint 1-2 bolt. Szóval az alapértelmezett választás számomra most már ők.
-
Ba cy lus
addikt
A fekete Jazz III más, mint a piros. Eddig azt hittem, csak színben van eltérés.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Na jól van, mindkét verzió előfordul, a Budapest Bárnál az első verzióval kezdődik, a régi meg a másodikkal.
Egyébként a Valeton működésének megértéséhez most már közelebb kerültem, amitől ugyan nem szól jobban, de legalább a túlvezérlődés (írtam is egyszer itt, hogy ilyenkor valahogy úgy torzít, mintha a húr a bundba ütközne) elkerülése sokkal egyszerűbb így. Az is valami.

-
Ba cy lus
addikt
Kirándulás közben nem volt nálam sem a kalapom-pom-pom, sem a gitárom, hát mobilon "húztam el".
Az utolsó ütem már az ismétlés kezdete, a többi meg nem olyan érdekes.
-
Ba cy lus
addikt
Egy kérdés már régóta motoszkál bennem a Valetonnal kapcsolatban. Tehát mikor alacsonyabb gain-t állítok be egy erősítőmodellnél, és halknak találtatik, annak ellensúlyozására van az adott erősítőmodell volume "potija". A manual az erősítőmodellek leírásánál azt írja, hogy ez "post-gain". A cabnál szintén van volume "poti". Tehát ha azt akarom, hogy a fej és a cab egyenlő arányban vegyen részt a hangzásban (ami számomra a természetes lenne), itt is rá kell emelni, ugye? Csak azt nem értem, ez miért nem automatikus, úgy értem, a cab az vagy van, vagy nincs, de hogy köztes hatása legyen, az nekem valahogy nem életszerű.

-
Ba cy lus
addikt
Számomra egyszerűbb egy ilyen baby plexi birtoklása, mint egy nyilvánvalóan másra optimalizált erősítővel próbálkozni. Ez úgy üvölt, ahogy szeretem, a legkevésbé sem jólfésült, és nem csinálok belőle drámát, hogy metálra alkalmatlan.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Moleman
üzenetére
Csak az a problémám az ilyen tesztekkel, hogy ha ugyanazzal a beállítással megy mind, ez esetben adott körülmények között a különbségeket ugyan hallhatjuk, de ez biztosan nem az az eset, mikor minden egyes gitárból próbáljuk kihozni a legjobbat.
Eleve, ha különbséget akar szemléltetni, tán nem egy high gain erősítővel a legcélszerűbb. Szerintem a témához sem. -
Ba cy lus
addikt
Újabb ujjgyakorlat, ujjrend: 1, 2, 1, 2, 2, 3, 2, 3, 3, 4, 3, 4, 4, 3, 4, 3, 3, 2, 3, 2, 2, 1, 2, 1.
Persze ez csak sablon, más fekvésben, más húrokon is jó gyakorlat. Az ötletet a Death - Left to Die kezdőriffje adta. Bár az önmagában is egy jó gyakorlat.
-
Ba cy lus
addikt
-
-
Ba cy lus
addikt
Tegnap jól a kezemben maradt az Epiphone hangszedő-váltója. Nem véletlen, épp (megint) össze-vissza kapcsolgattam dühömben, mert sokszor szarul működött, nem akarta a nyakit tudomásul venni a középső állásban, sokszor a saját állásában is néma maradt. Így legalább rákényszerültem, hogy cseréljem végre, egyébként is tervben volt. Most végre megbízhatóan működik.
Stageshopban szerencsére van minden is raktáron. 
Persze garanciális, de ilyen párezer forintos kis biszbasszal küldje el a fene a kytarynak, hogy aztán hetekig nélkülözzem. -
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Lehet most már érdemesebb az újabb generációs GP150-et nézegetni.
-
Ba cy lus
addikt
Hi-gain erősítőn nem a végfok fog torzítani.
De ha ki van tekerve, akkor az is fog. Hogy épp akkor kevésbé/nem szól jól, azért az nem általános vélekedés.
Mondjuk az fix, hogy emiatt nem használnék csillapítót, hogy high gain erősítőt kitekerjek, legalábbis nagyon megfülelném, mit nyerek, mit vesztek.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Igen, hagyományos ládára. -20 dB egy köztes csillapítási érték, ami otthonra megfelelő lehet, de lakótelepi lakásba esetenként akár túl hangos is, mint nekem az SV20 fejjel. Egy 50-100W-os plexivel még rosszabb lenne a helyzet, inkább halláskárosodástól való védelem, mint szomszédbarát hangerő.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ezt nem tudom, hogy kell érteni, de az biztos, hogy ha line-in szintű jelet csinál a Fractalnak, az 20 dB-nél még jobban is csillapít, különben nem lesz line-in.

-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Meg lennék lepve, ha a Fractal FM3 fogadna csillapítatlan hangszóró kimeneti jelet a fejből károsodás nélkül.
-
Ba cy lus
addikt
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem értem, miről ír a Laney-nél, azt line-level inputnak írja a manual (és lehet balanced, sőt ajánlja), egyetlen szóval sem említi, hogy oda közvetlen gitárt lehetne dugni.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Hadeska22
üzenetére
A kétszeres teljesítményre reagáltam.
Az is számít, mekkora a csillapítás mértéke, ha nem olyan nagy (max. 10 dB), lehet akár a 100W-os attenuator is biztonságos.
Master Volume nincs rajta? Egy csillapító sokat ronthat rajta: többet veszthet az ember, mint amennyit nyer.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Akkor az általad ajánlott sem jó.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha a Captor TRS kimenetéről megy a Laney-be, akkor is néma?
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Hadeska22
üzenetére
A '96 végén gyártott S270-em használtan vettem valamikor 7-8 éve, és az ár abszolút tükrözte az állapotát, engem az érdekelt, hogy jó alap. A gyári hangszedő és a gyári Floyd Rose alapból cserélni való rajta, a testen volt/van egy-két karc, aztán ennyi. Lehet vele metálkodni.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Érdekes, nálam nem tud az LP népszerűség csökkenéséről a chatgpt.

-
Ba cy lus
addikt
válasz
consono
üzenetére
Én képes vagyok kidugni a fejem a saját buborékomból: a globális buborékban sem ilyen egyoldalú a népszerűsége.

Ha így lenne, a telecaster lenne a legikonikusabb, legtöbb legendás zenészhez kötődő gitár, és mögötte messze lemaradva követné a Les Paul és a stratocaster. -
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A youtube-on a teszteket nézők, kommentelők, illetve azokra lájkot adók között igen, gyanúsan népszerű az IRL tapasztalattal összevetve.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerinted mekkora a valószínűsége, hogy 22 véletlenszerűen kiválasztott ilyen teszt véletlen (tehát az általad feltételezett, "kinti" valóságot tükröző trendbe nem illő módon) ilyen egyoldalú eredményt adjon?
Elárulom, nagyon-nagyon kicsi. -
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
22 véletlenszerűen kiválasztott teszt, ami bárki számára elérhető, kereshető, igen, úgy vélem, az már elég általános.
Nem a tele népszerűsége volt megkérdőjelezve, hanem hogy ilyen szinten egyhangú lenne a helyzet.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Megismétlem, mert csak nem akar átmenni: ez egy általánosan tapasztalható jelenség.
Érdekesség. Számomra pszichológiai érdekesség (akár a kommentet írók, akár a tesztet összeállítók részéről), mert nem rímel a valóságra. Tudod, vannak, akik elgondolkodnak dolgokon, de ez téged miért zavar?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ötnél kevesebb ember az aztán statisztikai minta.

De mint írtam, ez egy jóval általánosabb jelenség, minthogy "ott", abban a videóban nyert csak. Aki szerint egyszerűen ilyen egybetartó az emberek ízlése, az ignorálja a valóságban tapasztaltakat, ahol a tele alulmarad népszerűségben a másik kettő delikvenssel szemben, és egy kevésbé ikonikus gitár. A világ jóval sokszínűbb, minthogy "csak a tele", amit az ilyen összehasonlítások alatt harsog (és lájkol) a többség.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
X2N, te vagy az?
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Csak az kerülte el a figyelmed, hogy ez (is) egy bárki számára kereshető összehasonlító videó, nem egy kifejezetten "telés" szakportálra, csoportba posztolt tartalom. Eddig akármilyen ilyen strat vs lp vs tele videót néztem, az erős többségénél közfelkiáltással győzött a tele. Szerintem ez kompenzáció (pszichológiai értelemben). Az USA-ban sem csak country-t hallgatnak/játszanak, sok más műfaj legalább olyan népszerű ott.
-
Ba cy lus
addikt
[link]
Az ilyen összevetéseknél a komment szekcióban, na meg a fórumokon mindig a telések a leghangosabbak. De úgy általában a zenészeknél nem látom, hogy a tele lenne a legpreferáltabb.
-
Ba cy lus
addikt
A sok műszaki hozzászólás után kis unalmas gyakorlat unalmas vasárnapokra (triola végig):

Ujjrend: 1, 4, 1, 1, 4, 1, 2, 4, 2, 2, 4, 2, 3, 4, 3, 3, 4, 3, 2, 4, 2, 2, 4, 2. Felesleges ujjemelések nélkül. Eredetileg legalábbis így találtam ki, hogy hatásos legyen.
-
Ba cy lus
addikt
Amit leírtál mint megtanulandó, az már hozzáértés, még ha ez számodra triviális is.

Igazából még én is majdnem azon voltam, hogy a Studio Vintage-em elvigyem egy szakihoz a végfok cső cseréje miatt, mert egyesek a fórumokon úgy be tudják ijeszteni az embert, hogy még katód biaszosnál is történhet valami anomália. Szóval onnan nézve még ez is kockázatos volt, hogy csak kicseréltem mindennemű szakértelem nélkül, mintha csak egy villanykörtét cseréltem volna.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A Captor itt nem a hangerő csökkentés miatt kell, hanem, hogy ne süljön meg a láda a fejtől.
Na és hogy a fej se sérüljön, lehet az lenne a drágább mulatság. Még egy DSL1-nél is, ahol van műterhelés: az nem dolgozik, ha a hangfal kimenetbe be van dugva kábel, tehát úgy épp olyan kényes a megfelelő terhelésre, mint akármelyik másik csöves erősítő.

-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Rákerestem: ez egy PRS MT15 V2.
Bár 15W, de fix biaszos, szóval végfok cső cseréjét csak hozzáértő ember csinálja. Illetve ahogy olvastam, Tubescreamer/SD1 ehhez sem árt, ha metált akarsz vele. Na nem azért kell persze, mert nincs elég gain, hanem hogy előkészítsd megfelelőre a gitárból kijövő jelet az erősítőnek. A gain-t ilyen high gain erősítőknél alulról kell kezdeni beállítani, egy magasabb jelű hangszedővel és TS/SD1-t előtte használva meglepően alacsony érték kellhet. Én a DSL1 fejnél már eljutottam odáig, hogy SD1-gyel a 2-es gain elég metálhoz, nem kell több. Illetve a Valeton GP200-on is ugyanez van a modern high gain erősítőknél, boostot beállítva elé még a JCM800-at sem érdemes kimaxolni (bár ez még akár GP200 sajátosság is lehet), a modern erősítők meg ilyen 20-30 körüli gain-en vannak a 100-ból. -
Ba cy lus
addikt
válasz
Redchucky
üzenetére
Miután a Thomantól repedt nyakú gitárt kaptam, a kytary-tól rendeltem. Az már nem volt repedt. De hogy általában mennyire megbízható, azt nem tudom. A gitár doboza volt csak jól bebugyolálva, náluk nem volt külső doboz, mint a Thomannál, mégis épségben ideért, de ebből azért nem mernék általánosítani, a thomannos is ki tudja, mikor repedt meg.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Igen, bár szerintem mehet akármelyikbe a kettő közül, fő, hogy csak egy legyen használatban.
Illetve további opció, ha bírod hellyel: hagyományos láda. Csak mert azzal biztosan azt a minőségű hangot kapod, amit a fej tud.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mivel line-in szintre csillapítja, az a fontos, hogy a csöves erősítő kimenetének megfelelő legyen, hogy mit kötsz utána, az lényegtelen.
Egyszer én is megcsináltam véletlen, hogy sztereón hagytam a ládát (ilyenkor egy bemenetet használva csak az egyik szól a kettő hangszóró közül), így az 16 ohm, de mivel nagy mértékben csillapítva volt, a fejnek ez lényegében irreleváns volt, a lényeg az volt, hogy a 8 ohmos kimenetből ment a (csak 8 ohmos) csillapítóba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Erying ITX 12800H alaplap (Integrált 14 magos i7 CPU, 3x NVMe) Hiánytalan tartozékokkal
- MacBook Pro 13.3 2017 8GB ram 512GB SSD
- UGREEN NASync DXP6800 Pro NAS, i5 1235u (10-mag), 8/32GB DDR5, 6 lemezhely, 2x10G, 2x Thunderbolt 4
- Z840 - 2x E52697 v4 18 core 2.3GHz - 1000w tap - 32 GB DDR4 - 3 év garanciával
- Lenovo T470s 14" FHD, i5 6300U, 8GB RAM, 256GB SSD, 2db akku, számla, 6 hó gar
- Apple iPhone 15 256GB Sárga Független Bontatlan / 27% áfás számla
- Apple iPhone 12 Pro Max / 128GB / Kártyafüggetlen /12Hó Garancia / Akku: 87%
- Apple iPhone 14 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 86%
- LG UltraWide 34WQ500-B IPS Monitor! / 2560x1080 / 5ms / FreeSync
- AKCIÓ! Dell Precision 3571 i7-12700H 16GB 512GB FHD RTX T600 4GB 1 év teljeskörű garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Persze a beállítás nem mellékes: egyelőre úgy tűnik (aztán majd lehet találok mást is), hogy szimplán a high treble csatornát kell használni jumperelés nélkül, a gain-t (loudness) jól eltalálva, mikor van is elég, de még nem kompresszál túl, és nem kell sem a treble-t, sem a presence-t visszafogni (kvázi Hendrix-féle beállítás, legalábbis hasonló filozófia). Viszont ez nem elég, a pengetés módja maga is sokat számít itt, anélkül nincs meg a hang.