Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- N€T0X|N: Poloskahegy
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Azért volt fotós standard mert megelőztek mindenkit anno. 2025-ben ez már nem igazán állja meg a helyét, főleg ha azt is figyelembe veszem hogy milyen áron kínálják mindezt. Közben a vetélytársak is sokkal jobbak lettek, és ma már mindegy mit használsz.
Ha egy Tony Northrup tud dolgozni egy DxO Photolab-al és jobbnak tartja mint a Lightroomot, akkor nem gondolom hogy más programmal(Capture One, ON1 Photo RAW, Luminar Neo) nem lehetne ugyanezt megcsinálni. Nagyon jó már mindegyik program, nincs igazán rossz választás kezdőknek/amatőröknek ahogy a DAW-oknál is teljesen értelmetlen ez ma már hogy melyik jobb. A UI csak megszokás kérdése, nekem jó a Rawtherapee is még ha az egy Lightroomhoz szokott usernek elsőre sok, amúgy se mondaná meg senki hogy melyik programmal szerkesztettem a képet. El tudom képzelni hogy az újabb programok még jobbak is mint a Lightroom mert később jöttek, így a fejlesztéskor már tanultak a Lightroom hibáiból, több magos processzorokra lett tervezve, gpu-t is kihasználja stb.Ahol meg az kell hogy flexibilis legyen a dolog ott ezek felejtősek, jobb node alapú non-destruktív 2D képszerkesztő szerkesztőt használni, Gimel Studio, Bloom Image Editor, Blender – Photo Editing Nodes, hasonlóan ahogy a filmesek a Nuke/Blackmagic Fusion/Natron-t használják.
cappa72-Jó lehet végerősítőnek, de mért kell egy 1970-es évek végén bemutatott, klasszikus brit végerősítőt használni 2025-ben ami arról híres hogy alkatrész temető, és nincs jól megtervezve? Volt pár tovább tervezett Quad 606, 606SE, 909, 909SE, Artera.
Ezeknél manapság sokkal jobb végfok ic-ket lehet venni 2-3eFt-ért, amikhez minimális alkatrész, vagy semmi nem kell és védelem is van benne. -
Ctrl+Alt~Del
őstag
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Nem a SideFX Houdini-t kell megtanulnod egy Blender után úgyhogy nem értem a problémádat. Ezek csak 2D képretusáló programok, még csak nem is PS/Gimp szintűek. UI-ban sincs különösebb eltérés bármelyiket nézem. Mindegyik megtanulható egy délután alatt.
Hasonlóan mint egy DAW-ot. Abból is használtam már FL Studio/Reason/Bandlab-ot, most a Luna-t fogom majd megtanulni. Mindegyiknek van előnye/hátránya. De még itt is nagyobb különbségek vannak mint egy képretusáló programban. -
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Van Darktable/Rawtherapee az utóbbit használom. Annyi hátránya van h lokálisan nem lehet kijelöléssel szórakozni, abban jobb a Darktable/Gimp. Gimpet használok erre.
Ha a Lightroomhoz vagy szokva és hasonló kell a Darktable-t próbáld ki első körben.
Adaptálódni kell nem rinyálni.
2025-van, Chatgpt megtanítja neked gyorsan bármelyik használatát, és akár scriptelhetőek ezek ha sok képet kell kidolgozni. -
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Feltettem az előbb az első Sabbath lemezt, baromó szépen szól benne Geezer basszusgitárja, semmi bajom a mélyekkel benne. Szép, természetes, nem túltolt, Sparkos.
Elég határozott a közepe, a magasai meg szerintem kifejezetten szépek, szóval egyelőre úgy fest, zenehallgatásra is remek lesz. Nagyon szépen elkülönülnek benne a hangszerek. Mindjárt kipróbálom gitárral is.
-
cucka
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Én nem próbáltam végig tucatnyi fülest, ezért nem tűnik fel a dt770-nél a v karakter. De simán elhiszem, az ilyen hifi purizmus az nem az én világom. Átlag júzerként átlag füllel a dt770 szerintem elég lineáris.
Az biztos, hogy egy Beats féle szintetikus basszusfrekvencia-túltengés az nagyon nem tetszik, idegesítő és fárasztó.
Bose-ból van rádió és füles is, mindkettőre igaz, hogy szintetikus a hangkép, keményen dolgozik a dsp, itt-ott ki vannak emelve frekvenciák, de mindez úgy, hogy hosszú távon is kellemesen hallgatható, nem fárasztó. Nyilván a füles bluetooth, gitározásra nem alkalmas. Lehet kábelen is használni, de akkor zajszűrés és dsp nélkül, úgy pusztítóan szarul szól. -
cucka
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Az enyém így néz ki, asszem ezt még gyártják: [link]. Arra tippelek, hogy a premium edition csak a dizájnban és a párnák anyagában tér el a sima nem-prémiumhoz képest.
Amikor vettem, ebből is volt 250 és 600 ohmos verzió, a már említett 32ohm-os mellett. 10+ éve volt, nem tudom, gyártják-e még mindhárom változatot.
A lényeg - a 32 ohm-os az jó füles, jól szól, nem lesz gond vele ha laptopba vagy alaplapi hangkártyába dugod be.
-
cucka
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Nekem van egy 32 ohmos dt770pro fülesem. Eddig soha semmilyen gondom nem volt az érzékenységgel, laptopok, asztali gépek alaplapi hangkártyái simán meg tudják hajtani. (Direkt ezért választottam annak idején a 32 ohmos verziót ebből)
Amúgy egy minőségi, nagyon jól megépített cucc, hangzásban ezt a száraz, kiegyenlített hangképet tudja.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
A DT 700 Pro X-szel a Beyerdynamic a professzionális stúdió fejhallgatók minőségét ötvözi a korunkra jellemző rugalmas multimédiás lehallgatási helyzetek igényeivel. Mivel alacsony az impedanciája, szinte bármilyen laptop, telefon vagy tablet fejhallgató erősítője is meg tudja hajtani kielégítő hangerővel, harmonikus torzításoktól mentesen.
Itt is az impire hivatkoznak. Ha meg egy telefon meghajtja, akkor egy 50W-os cuccnak meg kéne vele birkózni. A Fractalon tuti nem lenne vele gond. -
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Kérdés, hogy a 48 ohm impedancia mire lesz elég a Spark 2-vel a Pro X esetén. Vagy két éve vettem egy BD fülest, nem emlékszem melyik modell volt, de az nagyon halk volt az első sparkkal, vissza is vittem. Annak olyan 80 körül volt az impedanciája, ha jól emlékszem.
A Pro az 32 ohmos, azzal tuti nem lenne gond. -
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Pedig nagyon egyszerűen be lehet mutatni ezt, el kell menni egy gitárboltba ahol van csöves erősítő, el kell kérni egy ilyen 15méteres telefonzsinór kábelt, és kipróbálni egy strat-al, máshogy fog szólni mint a sima 3m-es árnyékolt kábellel. A rövid kábellel sokkal élesebb hangja lesz a stratonak. Ezt előbb kihallja bárki mint azt hogy milyen fából van a gitár.
-
cucka
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Igazából arra céloztam, hogy neked meg nekem itt valójában halvány fingunk nincs arról, hogy a wenge, a bubinga, a jatoba, vagy az indiai babérfa az igazából jó-minőségi faanyag, vagy sem.
A jatobának meg a babérnak nincs értéke, mert olcsó gitárokon látod. A wenge és bubinga meg drága gitárokon van, tehát biztos drága. Ennyit tudunk. Lehet, hogy indonéziában annyi wenge van mint a szar, és semmi értéke sincs, de ugye a warwick a drága gitárjait ebből csinálta, tehát akkor biztos nagyon értékes kell legyen.
Az hogy mit hallasz ki - van erről egy csomó teszt. Akusztikusan hallod. Meg érzékeled a test rezgését ahogy játszol. Felvételről senki se hall ki lófaszt se abból, hogy milyen fából van a gitár.
#67828X2N
Már használhatnak, azóta lazítottak a szabályozáson. Fendereken ismét rózsafa fogólap van azóta. -
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Az viszont látszik hogy az analógok egyre nehezebben kelnek el. A régebbi digitális multieffektek/Profilerek is, nem irigylem azokat akiknek most egy Kempert kell eladni. 30eFt-os GP5 tudja ugyanazt és nem rossz minőségben.
doc-Akkor végülis nem olyan jó a gitár? "A fogolap ugye ez a 'fahulladek' alapu techwood" Ezekkel engem ki lehet kergetni a világból... Gondolok itt főleg az anyag felhasználásra. Mert ennyi pénzért lehet már ilyet is venni és fát fogsz a kezeddel nem ragasztott papírt.
14"-es rádiuszú a fogólap milyen, van különbség az átlag 12"-hez képest? -
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Ott csak a hangzást nézték, nem a játékérzetet. Mért szólt feszesebben? Mert kevesebb volt a mély frekvencia vékony húrnál, biztos valami régi erősítőt használtak ami nem vagdosta úgy ahogy a maiak, így "jobbnak" tűnt.
Manapság kevesen akarnak olyan hangzást mint ami Tony Iommi-nak volt a 7-8-as húrokkal, hogy össze vissza hangolódik minden egyes lefogáskor és inkább alacsonyabbra raknák le a húrmagasságot, ahhoz meg kell a vastagabb, feszesebb húr. -
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
A maximum linear excursion(x-max) adja meg hogy a hangszóró membránja mekkora maximális kitérést tud oda-vissza megtenni anélkül, hogy torzítani kezdene, vagyis amíg a mozgása még lineáris marad.
Eminence LEGEND EM12-nél az xmax 1.3mm
Celestion F12-X200-nál találtam 0.75-0.01mm-es adatot
Érdekelne a többi Celestion gitárhangszórókra vonatkozó adat de nem adják meg.A tranziens viselkedést több minden is befolyásolja. A hangdoboz típusa nagyon erősen befolyásolja a hangszóró tranziens viselkedését, nem csak a mozgó tömeg (Mms),BL-szorzó (erőfaktor),A mechanikai csillapítás (Rms) és a felfüggesztés kontrollja, A Qts érték, a felfüggesztés linearitása és az Xmax.
-
Moleman
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Én az ellenkezőjét tapasztaltam, a Frontman 25R kombóm 8" hangszórója már alacsony hangerőn is betorzított a hangkártya kimenetétől (Amplitube után), a 12" hangszórós kombóim viszont mind kivétel nélkül jól szóltak vele, halkan is (Marshall Valvestate 8080 - G12T-75, Kox F50R - Seventy80, Trace Elliot Super Tramp - 2×V30, Laney Cub12 - HH1265 és Seventy80).
Persze simán lehet, hogy a Fender generic 8" hangszórója ennyivel szarabb, mint az összes többi Celestion (a HH kivételével, de az is tök jó cucc).
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Tudom. De van már Peacekeeper meg loadbox. Erősítőből se kell már 50-100W-os fejeket venni mint régen, vannak jó 10-25W-os lunchboxok is, akár beépített loadboxal is.
De egy effekt loopba bedugott hangerő pedállal is lehet jól hangerőt csökkenteni ha nem annyira jó a master szabályzó, vagy PPIMW mod... -
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Kezdőként is full stack-en gitároztam. Azóta kicsit nagyobbak lettek a hangfalak.
Legközelebb ha valaki erősítőre akar javaslatot írja le melyik csoportba tartozik:
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
"Ami egyébként tiszta hangra is sokak számára etalon. "
Csak a tiszta hang az amit a gitárosok tisztának neveznek nem tiszta hang. Egy Hi-Fi erősítőből jön ki tiszta hang.
Ezért inkább arról kellene beszélnünk hogy a JTM45 nem túlhajott hangja gitárra is teljesen jó, mivel hangszeresítőnek számít a rossz RCA kapcsolás miatt. Tehát egy rossz Hi-Fi erősítő kapcsolás működött hangszer erősítőnek, aminek a hibáját később kihasználták mert zenei torzítást/kompressziót adott. Valahogy úgy mint egy Moog esetében ahol a mérnök elszámolt egy alkatrészt és ettől torzított, utólag kijavították, nem lett jó, ment vissza az eredeti. Csak h értsd amire gondolok.
A következő erősítők pedig ezt kihasználva fejlesztették tovább az eredeti kapcsolást, a zenészek igényei szerint.Én hallottam már jobbat is, sokkal karakteresebbet, nekem nem kellene a JTM45.

AC30, Dumble jöhetne bármikor. -
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Téged érzékenyen érint az hogy én most azt mondom egy 70+ éves erősítő dizájnra hogy nem volt jó akkor akkor és arra(basszusgitárra, és még gitárra se igazán, mert ez is tovább lett gondolva mint minden más) amire készítették?
Ilyet egy szóval se mondtam hogy mindenre épp olyan jó ma egy metal erősítő, azt mondom hogy tiszta hangra jobb, mint az ami anno volt(JTM45).
Ha olcsón jót akar a nép akkor biztos nem csöves erősítőt fog ma a nép venni.
Kezdőnek hol ideális az hogy van maximum 2 hangszín(tiszta/torz)és maximum egy reverb? Aki azt se tudja hogy melyik erősítő hangja tetszik neki.
Ez majd akkor lehet érdekes ha már tudod mit szeretnél, és annak a hangját akarod úgy hallani ahogy az igazi szól. Nem egy modellezést/NAM profilt.
Azzal hogy arany áron mennek el a régi dolgok nem tudok mit kezdeni, olcsóbb megépíteni és a hangja se lesz rosszabb mint az eredetinek. Ugyanez igaz bármilyen csöves stúdió EQ(Pultec)-ra is. -
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Csak ez nem az a JTM45-ös amit 62-ben megvehettél, mert abban csöves egyenirányítás volt, nem diódás mint ebben meg KT66-ok.
Sokkal nehezebb volt ezeket beállítani hogy jól szóljanak mint egy mostani erősítőt.
Általában beállítottak rajta a gitárosok 1 hangszínt és azon gitároztak a gitár hangerő változtatgatással, mert semmi más nem szólt rajta jól. Ha meg kihajtottad nem szólt annyira jól a végfok torzítása se a magas torzítás miatt.
Egyébként a mostani 12AX7-es csövek jellemzően az akkori 12AX7 csövek specifikációjának a felét tudják kimenő teljesítménybe.(fele áram)
Most komolyan eladási listákat fogunk nézegetni hogy melyik van előrébb?

Mert akkor az új HB fejnek biztos csodájára járnak a gitárosok.Goose-T-Ez tök jó mert akkor máshogy is szól.
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
A basszusgitárosok véleménye szerint nem volt megfelelő a Bassman. Ennek a célcsoportnak lett eleve tervezve az erősítő, ezért volt Bassman is a neve, ezért vannak benne olyan alkatrészek amilyenek, mert eredetileg is egy Hi-Fi erősítő kapcsolást másoltak le.
Az volt a nagy szerencséjük hogy másnak jó volt. Nekik volt tervezve? Nem. Innentől kezdve lényegtelen a dolog, nem volt miből választani akkor, se gitárosnak, se basszusgitárosnak.
Basszusra az első igazán jó erősítő az Ampeg B-15 Portaflex volt, 15-öes hangszóróval, zárt ládával.Ebben az erősítőben nem is gitárra jól szólós, TMB tonestacket használtak hanem Baxandall-t.
1960–1967: Brownface–Blackface korszak
Ekkorra a Fender már teljesen felismerte, hogy a Bassmant a gitárosok használják.
1968-tól: Silverface korszak
Itt már teljesen egyértelmű, ezek az erősítők nem basszuserősítők.Első "rendes" Fender basszusgitár erősítő:
Fender Studio Bass (1977)
200 watt, csöves
hat darab 6L6 cső
1×15” nagy kombó
rengeteg headroomGitárra az első Marshallok se voltak jók. Azok a régi JTM45-ösök mai szemmel nevetségesen szólnak. Aki próbálta az tudja.
Szokott pofára esés lenni amikor megrendelik gitárosok ezeket a Reissue-ket és meglepődnek hogy ez nagyon nem az a hang amit ma megszoktál.
Ki lehet próbálni, minden modellezős cuccban benne vannak ezek. -
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Nem elmélkedés. Számoltasd ki chatgpt-vel ki meddig megy le frekvenciaátvitelbe egy 22nF-os kicsatoló kondival egy 12AX7, nincs szükség gitárra hogy ilyen mély frekvenciákat erősítsünk(csak basszusgitárnál lehet ennek létjogosultsága), meg ezektől a hatalmas katód bypass kondiktól(22uF+, 100-200uF is volt régen az erősítőkben) ettől lesz lusta a hangja meg "Fart out-ol(külföldi szakszó
)" egy erősítő. Egyik se kívánatos, még basszusgitárnál se.A terepjáróknak is megvan a helye, mégis azt látom hogy mindenki a városba furikázik vele.

-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Nem. Amikor azt mondom hogy jól van megtervezve akkor arra gondolok hogy gitárra megtervezett kapcsolás van benne, nem basszusgitárra mint a Fender Bassman erősítőben. Ha kiszednéd a 2. erősítő fokozat utáni triódákat tökéletes lenne tiszta hangra a Dual Recto, meg bármelyik metál erősítő is, így van megcsinálva az ENGL fejekben is, csak bypassolva vannak a fokozatok. A végfok meg nem torzít, az nem kívánatos általában tiszta hangra. Ha ilyen megrottyant tiszta hang kell ahol a végfok is torzít a kis teljesítmény miatt mint a Fender 5E3-nél az nem számít tiszta hangnak.
Nem, nincs jól megtervezve a Fender Bassman. Még basszus gitárra se, aminek eredetileg tervezték.

Basszusgitárosoknak nem volt elég hangos dobos mellé a 40-50W-al, se tiszta.
Egy nyitott kombó az eleve nevetséges ötlet basszusgitárosoknak. 59-be ennyit tudtak Fender-nél.Tiszta hangra Hiwatt-ok jók, arról híresek.
A gitárosok használták mert más alternatíva nem volt, de arra se volt jó a túl nagy méretű csatolókondik miatt, viszont az előfokba már benne volt a katódkövető fokozat ami meghajtotta a tonestacket, meg a topológia, csak le kellett másolniuk Jim Marshalléknak az adott volt, kicsit módosítottak az alkatrész értékeken és kész is volt a Plexi, később elkezdték módosítgatni ezeket is a one wire mod-al, José megcsinálta hozzá a +1 erősítő fokozatot és kész is volt a mai modern gitárerősítő alapja.
-
cucka
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
A hangszedő távolsága leginkább a jelszintet változtatja, amit amúgy tudsz korrigálni, pl. a a hangerő potival vagy az erősítőn a gain potival.
A p90-es egyik jellegzetessége a mérete - egyszerűen szélesebb a mágneses tér körülötte egy single coil-hoz képest. Ezért is szól máshogy, mint egy sima single coil.
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Az van speciel nekem is(K361), de nem mondanám stúdiózásra alkalmasnak, nem elég lineáris, harman görbés, ezért vettem én is, csak zenehallgatásra. Mérés alapján a Sennheiser HD-600-on kívül nincs is jelenleg teljesen "lineáris fejhallgató". De ez is fejforma/fülkagyló alaktól függ úgyhogy itt a "mérést" is így kell figyelembe venni ahogy olvastam. Lehet EQ-zni ahogy a szobánál is.
-
Moleman
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
És a füled és a hangulatod is változik idővel, 10+ éve vettem egy Shure SRH440-et, mert akartam egy rendes monitorfülest, ami nem színez, és annak a hangja tetszett a legjobban. Most viszont már évek óta nem bírom, túl steril, túl sok a magasa.

Az agybadugós fülessel ugyanígy jártam, mikor elkezdtem dobolni, a régi Soundmagic E30-at vettem elő, de már teljesen szétmállott a kábelburkolata, azóta egy mélysúlyosabb E50-nel dobolok. Pedig van még egy bontatlan E30 valahol a fiókban, de már nem kell.
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Az te is megcsinálhatod hogy a kedvenc zenédet amit ismersz hangzásra, elkezded lekonvertálgatni bitmélységbe, addig amíg észre nem veszed ezeket az anomáliákat. Érdekes lenne kipróbálni. Persze nem Sokol rádión meg kocsiba lehallgatva mert az lóf*szt se ér.
Egyébként se mondtam azt hogy oszcilloszkóppal kell menni erősítőt venni és csak azzal lehet hallgatni.
(Pedig nem ártana
)lacibattya-Ebbe milyen hangszedők vannak?
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Ha mindent fülre mérnénk, akkor mindig a pillanatnyi hangulatunk alapján döntenénk, az meg nem éppen jó dolog, a szoba akusztika is félrevezetne, arról nem beszélve hogy a fülünk fárad, én kicsivel több mint 1 órát voltam bent a szobába hallgatni ezeket a hangfalakat és már éreztem a végére hogy zöldségeket hallok. Jól AB tesztelni is csak az tud aki ezekkel tisztában van.
Egy erősítőt meg pláne nem lehet így elkészíteni, különben hogy derülne ki hogy 20-20k-ig átvisz, vagy hogy nincs-e 100-300kHz-en kapcsolási zaj ami ráülne a jelre(a kapcsolóüzemű tápból), még a frekvenciamenetét se tudod meg hallás alapján, ahogy azt se hány % torzítás van, ezeket mind meg kell mérni mert ezt nem hallja ki senki de attól még fontos paraméter és attól is szólnak hogy te nem hallod. Az ilyen anomáliák miatt konkrétan tönkre is mehet a végfok mert a Fet-ek erre baromi érzékenyek.
Ha csak ez számítana hogy fülre jó akkor teljesen felesleges az összes digitális erősítő/multieffekt/NAM és társai, jó volt a 100W-os csöves Marshall is fülre
, k.va hangos de jól szólt(a szomszéd szerint is). Ja hogy otthonra ez nem praktikus ahogy a 4x12-es láda se? Ezért jó hogy van már más is.Alexios-A meghallgatás is csak 1 szempont. Mi gitárosok vagyunk. Nekünk úgy is kell viselkednie egy erősítőnek hogy jó legyen, nem mindegy se a hangindulás se a dinamika. A játékunkra is kell reagáljon az erősítő. Ha egy modellezős erősítő nem úgy reagál mint egy másik erősítő amit megszoktunk,(elektroncsöves, félvezetős, kis teljesítményű/nagy teljesítményű), ha előtte nem ehhez voltál szokva. Régen ezen is buktak el a modellezős erősítők. Arról nem beszélve hogy beállítottad ugyanoda ahova az igazit és nem szólt sehogy.
-
cucka
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Azért hívják melodikus death metálnak, mert eredetileg death metal zenekarok kezdtek el kísérletezni azzal, hogy ilyen harmonikus, dallamos, heavy metálból kölcsönvett megoldásokkal ötvözzék a death metált. Carcass, Edge Of Sanity, At The Gates, stb.
De az Arch Enemy is úgy indult, hogy death metal iron maiden-es hatásokkal. Az a lakodalmas fos, amit most játszanak az később lett.
-
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Ugye vannak benne "hard" részek (hörgés többek közt) és ténylegesen melodikus / dallamosabb részek. Insomnium, In Flames (early - szvsz. 2008-ig), Dark tranquility, Be'Lakor, Omnium Gatherum és még sokan mások. A melodikus részek miatt jó a műfaj és megkülönbözteti a csak chug chug + hörgéstől
. -
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Ott a pont.
Az hogy a létező legdrágább modellezővel sikerül csak világsztárjainknak élőben vállalható hangzást csinálni sokat elárul. Főleg azt hogy nem bíznak semmiben csak a legdrágább eszközökben mert más meg se próbáltak.
Itthon Tankcsapdának elég volt 2db Mooer GE300-is élőre.
Más más külföldi zenekarok gitáronként elvannak 2db HX Stomp-al, de láttam olyat is aki 1-db Helix Rack-el 2 gitárt 1 basszusgitárt kiszolgál, más meg 2db Quad Cortex-el megold mindent is 1 gitárra.
Hogy aztán ők mennyire vannak szponzorálva ezek a gyártók által az már más kérdés...
Metallicánál a hülye kör alakú színpad miatt amúgy se praktikus gitárládákat használni, de gondolom ez mellékes...arnyekxxx-Axe FX-re Null teszt, lemaradtam valamiről vagy már NAM-ot is tud
? -
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Közben meg megy a matekolás hogy Line 6 Helix-et vegyek vagy valami audio interface-t.
Amiket néztem eddig:-Motu M2 - Ennnek híresen alacsony a latency-je, megy linux alatt is.
-IK Multimedia AXE I/O -Ez a kártya több szempontból is érdekes gitárosoknak a kapcsolható előfokok és az állítható bemenő impedancia miatt:
-AXE I/O offers an exclusive triple-topology, fully discrete input circuit, with both PURE and JFET input stages, to go from transparent to tube-like with just a single switch.
-PURE: a completely transparent and ultra-accurate instrument preamp that won’t color
your sound in any way.-JFET: a Class A JFET input buffer to add subtle harmonic enhancement. A slight midrange focus adds warmth, giving you more tonal options from the same instrument.
-ACTIVE: bypasses unnecessary gain stages when using active pick-ups, to keep your signal path as direct, transparent and clean as possible.
-Guitar pickups can dramatically change their character depending on the impedance of your preamp. Many guitar amps offer a load of 1 MOhms, while pedals can run much lower. That’s why the tone and responsiveness of your guitar can change so much when plugging into different gear.
AXE I/O’s patent pending Z-TONE® circuit lets you dial in impedance from 1 MOhm (“sharp”) down to 2.2 kOhms (“bold”) that interacts with your pick-ups.
At the maximum impedance, you’ll find your sound tighter, sharper and more precise. Increase the load and the sound becomes more thick and bold.
-Its patent-pending Z-Tone® impedance-adapting circuit interacts with your guitar's pick-ups to give you a massive range of tonal flexibility, you’ve never heard before.-117 dB dynamic range, 3 Hz – 32 kHz frequency response – these aren’t the specs you typically find on instrument inputs. But they’re essential to capturing the most accurate details of your performance, for coaxing the best performance from your instrument, and for keeping your sound pure and transparent.
-
-
consono
nagyúr
válasz
Ba cy lus
üzenetére
De hát látod, hogy nem probléma
Persze, egyszerűbb "csak" az 5150-et klónozni, itt igazán az érdekes, hogy (közel) ugyanazt a hangot ki lehet "némi" matekkal hozni egy teljesen más karakterű erősítőből. NEm leklónozol egy meglevő "valamit" (erősítő, pedál, láda, szoba, mittomén), hanem tudsz csinálni olyan módosítást a hangon, ami alapjaiban transzformálja át a meglevő erősítőd hangját... -
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Tudományról hadoválsz, közben félresöpröd a tudományos, műszaki tényeket, mikor úgy kényelmesebb.
(professzor által végzett laboratóriumi mérések)
"Letesztelte a süket anyósán?
"
Enough said. Részemről itt be is fejeztem, további jó örömszerzést a másfél méteres kábel nyújtotta előnyökre. -
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Az a gond ezzel az egésszel, hogy bármi, ami objektívebben közelíthetné meg ezt a kérdést - rögzített felvétel, YT videó, egyetemi tanulmány egy professzor tollából - nem pedig hit, meggyőződés alapon, azt te mindenféle kifogással negligálod.
Ez pont ugyanolyan, mint amikor valaki homokba dugja a fejét azzal szemben, hogy a tudomány jelenlegi álláspontja szerint a világegyetem keletkezésének széles körben elfogadott, és alátámasztott elmélete az ősrobbanás, arra azt mondja, hogy nem igaz, a világegyetemet a kaporszakállú teremtette alig 7 ezer évvel ezelőtt, mert az le van írva a Bibliában.
Az emberi hülyeséggel nem lehet mit kezdeni, csak feltenni a kezed, és továbbállni.
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
A rezonancia csúcs tolódását hallod a plusz kábellel.
Tipikusan a Strat hangszedő rezonáns csúcsának 10 kHz-nek kell lennie a 100 pF kapacitás és a 2,5 H induktivitása mellett. Ha ehhez 500 pF-ot adunk gitárkábel és egyéb eszközök révén, a rezonáns csúcs 4,1 kHz-re esik vissza, ami a kezdeti érték kevesebb mint fele.
Ezért is szól többek közt máshogy egy PAF. A fonott fém sodrony vezetéknek van egy ~75pF kapacitása a hangszedőtől a potméterig, plusz még a fél méter ugyanilyen árnyékolt vezeték a potmétertől kapcsolóig, és vissza a LP esetében. Az nem kevés, legalább 300pF.

Hozzáadódik még a gitárkábel is, aminél újabban már a hossz se jelent semmit mert lehet rövidebb kábelnek is nagyobb kapacitása. Sima multiméter nem igazán pontos 1nF alatt így azzal nem lehet pontosan megmérni.Régen Fender gitárhoz+Marshall Plexihez előszeretettel használtak(Hendrix is) 15 méteres kábeleket ebből a telefonzsinóros fajtából:

Ezek a kábelek már megváltoztatták a gitár hangját mert 2-3nF-is megvan kapacitásra, ami több dB vágás jelent.
Amiket itt írtam az ilyen optimális/ideális "legjobb" eset, a telefonzsinór biztos más kapacitású.A magas frekis vágást/rezonancia frekvencia eltolást meg egyszerűen lehet egy kis kondi beforrasztással szimulálni, csak rá kell tenni a kimeneti jack-re a pár Ft-os 300pF-3000pF kondit.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ba cy lus
üzenetére
A fenti prof. nekiállt mérni azt ami ténylegesen fizikailag ott lezajlik. Nem teremtett semmit, mért, számolt és leírt.
Teremteni a te agyad teremti a hallani vélt hangot a fizikailag tényleg jelen levő hangrezgések és látott kép összekombinálásával. Pont ennek a teremtésnek kiküszöbölésére találták ki a vaktesztet amin a mindentismeghallók nagytöbbsége elbukik.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Prof. Dr. Manfred Zollner a Regensburgi Egyetem kutatója ezt a kérdést tudományosan is górcső alá vette. Nem placebo hatásoknak tette ki magát, nem méregetett kábelhosszokat, hanem laboratóriumi körülmények között vizsgálta a különböző fák hangra gyakorolt hatását.
Ugyan a tanulmány németül van, a lényeget leírom. Kapaszkodj meg. Igen, a fának van hatása a gitár hangzására, de olyan minimális mértékben, amit emberi fül nem hall meg, senkié. Se a tiéd, se másé, kizárólag laboratóriumi körülmények között detektálható.
Tehát az egész egy nagy büdös kamu. Ezt nem én mondom, hanem az elektroakusztika professzora. Szerintem több köze van a fizikához, a témához, mint itt bárkinek.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Nem, hadd rezegjen. Mellesleg nem a fa rezgeti ugye a húrt, hanem fordítva. Innentől kezdve szinte tök mindegy, a 440 Hz az ugyanúgy A hang lesz akkor is, ha bükkfa a test, meg akkor is, ha almafa.
A videó jól bemutatja, hogy gyakorlatilag semmi különbség fa és fa között tone szempontból elektromos gitáron, a satupadra felfeszített húr a videó végén ugyanazt a hangot hozza, mint a tonewood vagy bármi más.
Ebből az is következik, hogy kábelhosszra csárázni, meg pickup kábel együtthatókról mesélni egy 8 négyzetméteres szobában gitározva teljesen felesleges.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ba cy lus
üzenetére
igen, ami akkora különbség amit egy poti félegységnyi tekerésével el lehet tüntetni az irreleváns, mert az emberek nem 1 beállítással cserélgetik egymás után a hangszereket a nüansznyi különbségeket keresve (persze ez is lehet egy hobbi), hanem ahhoz a hangszerhez amit használnak állítják be az erősítőjüket.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Megint azzal jössz, hogy te mit érzel, mikor van egy mérhető dolog, a feszültségváltozás amit a rezgés generál és ez az amire minimális hatással van az az anyag amire a húrt rögzítették, Ezt tökéletesen sikerült bemutatni abban a videoban amit te raktál be. A villanygitár nem hangot állt elő (fő funkciója szerint), hanem elektromosságot.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Ott is működik a fizika, ezért minimális a jelentősége a faanyagnak egy olyan hangszer esetén ami fő funkciója szerint elektromos feszültséget állít elő egy tekercs felett rezegtetett fémhúrral.
persze mindig vannak olyanok akik az épphogy méréssel kimutatható különbségeket is ki hallják úgy, hogy direkt szar erősitővel felerősített jelet átküldenek egy direkt nagyon rossz átvitelű hangszórón.
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Valamiért imádnak a koncerttel példálózni mintha csak az létezne.

Abban a katyvaszban nem azon fognak a gitárosok aggódni hogy 3 vagy 15méter kábellel van bekötve a gitár.*De a legtöbb nagy zenekar már wireless-t használ a 70-es évek vége felé az is beleszól a hangba.

Csinálnak már erre külön pedált is amivel pl. az ACDC-s Schaffer-Vega Wireless- hangzását lehet utánozni. Elég egyszerű Angus Young setupja, SG+Marshall Plexi, de amikor stúdióztak rájöttek hogy jobban szól a wirelessel a rendszerrel együtt, kénytelenek voltak kiváltani valamivel a stúdióban is.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
cucka
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
A számok pontosan visszaadják, hogy adott frekvencián mennyi db-t esik a jel. Ez egy pontosan mérhető, számszerűsíthető érték.
Az hogy te miben hiszel, meg hogy te hogy érzed, azt valóban nem lehet mérni. Ezért szoktak vaktesztet csinálni, mert az emberi érzékelés szubjektív.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Mennyi? A revalver csinál egy profilt az eredeti gitárhangból majd ebből lemodellezi a cél hangot. Ugyanolyan lesz a superdistotionnal szerelt explorerszerűségem hangja mint egy singlecoilos usa straté 59-ből? Nem, nem lesz ugyanolyan. A felvételen kiszúrnád, hogy az nem SC strattal lett feljátszva hanem a superdistortionos explorerszerűséggel? Nem.
-
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Pedig tényleg jó lenne ha nem csak "általános" szöveget tennének oda. Szerintem nagyon is gáz. X2N (is) irta, hogy lehetetlen annyi képet, stb beletenni amivel valamilyen szinten egyet is lehet érteni, viszont azt gondolom, hogy illene feltüntetni (ha már lusták / nincs rá kapacitás fényképekre) hogy ugyan milyen az állapota a visszaküldött hangszernek. Ismerek olyant akinek a b-stockos árú kicsit jobban le volt harcolva mint a "B-stock" minősités, de pl. pont egy varsói ismerősöm vásárolt egy b-stockos american series virtuoso-t ami azért került ~130.000-rel kevesebbe mert a hátulján volt két karc. A hangszer amúgy jó állapotú volt.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Találgatsz itt világba...Egyáltalán nem biztos, hogy az a te gitárod, az sem, hogy javítva lett. Azt se tudjuk, hogy az úgy jött ki onnan, vagy a szállítás során sérült meg. Ebben a sztoriban minden kérdőjel, felesleges összeesküvés elméleteket gyártani. Lehet akár a tiéd is, teljesen mindegy.
Az ár a Thomannon EUR-ban rögzített, ha az árfolyam változik, mindennek változik az ára. Nem azért változik az ára, mert B-stock, vagy A stock, hanem a webshop motor automatikus konvertálja a forint árat az árfolyamváltozás alapján.
Amúgy meg, aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- sziku69: Szólánc.
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- RYZEN 7 7800X3D 32 GB DDR5 RTX 3080 Ti 12GB 1TB M.2
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- Dell LAtitude 7490 FHD, TOUCH, i7-8565U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GARANCIA!
- Üzletből, Lenovo garanciával ThinkPad E14 Gen 5/ Intel Core i5-1335u/16GRAM/512SSD/FULL HD +kijelző
- HP Elitebook 840 G6 FHD, i7-8565U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GARANCIA!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Red -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3678, 100% Akkumulátor
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- AKCIÓ! Intel Core i7 6700K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Honor 90 /12/512GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Nagyakkus, mobilnetes - Dell Latitude 5330 i3-1215U 6mag! 16GB 1000GB 13.3" FHD 1 év gar
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

2025-van, Chatgpt megtanítja neked gyorsan bármelyik használatát, és akár scriptelhetőek ezek ha sok képet kell kidolgozni.

?