Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • adika4444

    addikt

    válasz #79484416 #112884 üzenetére

    Az iOS biztosan, de talán némely Android-os készülékek is csinálják, illetve a Windows-ban is beállítható a MAC randomizálás, ami ezt az IP-kötögetést kellőképp megnehezíti. Persze ki lehet kapcsolgatni egyesével, de iOS esetében ezt a beállítást persze nem viszi át az iCloud, így random MAC-IP párokkal van tele mindig a router :DDD

    Másrészt nem, nem a saját IP-je látszik. Illetve de, de ez változik. IPv6-nál van a klasszikus DHCP v6 amikor a router ad címet az eszköznek, de ami itt bevettebb szokás a Router Advertisement RA-k használata, ezen keresztül az eszköznek lehet ugyan fix címe, tehát a második 64 bit ugyanaz, generálva a MAC címből, de szinte minden használ privacy extension-t. Ez újrakapcsolódáskor fixen, de a kapcsolat időtartama alatt is cseréli a kimenő IP-ket, tehát viszonylag nehéz visszakopogtatni.
    Persze ettől függetlenül még nem árt, ha IPv6-on is van tűzfal és való igaz, hogy az IPv4-es NAT által nyújtott közvetlen külső elérhetetlenség a v6-nál már nem adott, de ez nem ok a melőzésére. Nem nő a népszerűsége olyan ütemben, mint azt prognosztizálták 10--15 éve és a v4 címek sem úgy fogytak el, mint azt akkor sejtették, de a geek-ek játékából nagyon hamar lehet ebből is egy kurrens technológia, elég valami - most még nem látott - esemény, ami például hirtelen rengeteg új cím iránti igényt támaszt és akkor lesz kapkodás...

    Jelenleg az IPv6 gyakorlati relevanciáját tényleg a CGNAT-olt v4 mögött lévő eszközök közvetlen elérhetőségében látom, illetve még abban, hogy egyre gyakoribbak a bérelhető VPS-ek csak IPv6 címmel, nyomottabb áron, mint v4-essel. Sőt, már a Hetzner is 1 euró körül sarcol a v4-re, vagy épp 1 eurót elenged, ha nem kéri az ember, nézőpont kérdése.

    BTW akiben van egy kis technikai affinitás javaslom, hogy foglalkozzon a v6-tal és ne intézze el annyival, hogy még nincs rá szükség. Főleg ne DIGI és Telekom hálózaton, ahol rendes dual stack módon működik az IPv4 és az IPv6, ellentétben a Vodafone hálózatával, ahol való igaz, hogy az IPv6 csak akkor megy, ha abban tunnel-ezik a v4-et, így több kárt okoz, mint hasznot.

    Az is igaz ugyanakkor, hogy az OpenWRT, MikroTik RouterOS és hasonló rendszereket leszámítva bőven van gond az IPv6 kezelésével ASUS, TP-LINK és egyéb, otthoni célú rendszert futtató eszközökön.

    [ Szerkesztve ]

    üdv, adika4444- Ha egy munkát 30 perc alatt elvégzek, az azért van, mert 10 évet töltöttem azzal, hogy megtanuljam, hogyan kell 30 perc alatt elvégezni. Az évekért tartozol nekem, nem a percekért.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés