Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
shaft72
tag
Hát ha még te is rajzolnád, és nem a component library-ból dobálnád össze, úgy mégjobb lenne
-
bbchris
senior tag
válasz thyeby #10720 üzenetére
Csak tippem van , a fogosztást jól látod az egyik Z=4 mm a másik Z=6 mm a fognagysága . Az utolsó betűk az most vagy a fogalakot mutatják vagy az hogy az f-es az edzett fogú mert ilyen is van . De kérdezd meg a forgalmazót hogy mit takarhat ez . A kisebb fog ugye finom munkához kell a nagyobb fog pedig puhafához . Ha fenyőt használsz zömerészt akkor a Z=4 mm-es fog felejtős mert hamar betömődik a szalag .
-
shaft72
tag
válasz Márton111 #10752 üzenetére
Tényleg nem bonyolult alapszinten megtanulni használni, és óriási segítség a tervezésben, főleg egy asztalosnak
Közben ismét frissült a modell, most már tudja az mdk01-féle pontos szabást: 2.0 ABS esetén visszaszámolja a megfelelő méreteket, és ugyanezt tudja szálirány váltás esetén. Frontnál és korpusznál is működik. 0.4-es esetén változatlanul hagyja a méreteket. A riportban a Hosszúság/Szélesség paramétert Szálirány/Kereszt-re változtattam, mert ha rövidebb oldal van megadva Hosszúságnak, az úgy confusing lehet. Viszont szálirány esetén nincs kérdés, hiába rövidebb
Volt pár bugjavítás is, pl. a polc egyik oldala 4 mm-el hosszabb volt, és belelógott a hátfalba (hogy hoztam össze, nem tudom), valamint a jobb oldali fal paraméterének változtatására kijött a korpuszból, most már ez is javítva.
Holnap még kis fogantyú tweakelés következik, aztán ha az is tökéletes, akkor nekiállok egy fiókos modellnek.
Ötleteket, javaslatokat szívesen fogadok -
thyeby
őstag
válasz bbchris #10753 üzenetére
Hmm, magam is ugyanezeket gondoltam róla. Megkérdeztem a forgalmazót. A betűjelölésben ők sem tudtak segíteni. Az edzés látható lenne, ha élőben kézbefoghatnám, de sajnos csak egy silány fotó a kiindulási alap. Egyetlen mód, hogy az ember kipróbálja, megtapasztalja, aztán megérti.
A fogosztásban azonban mindketten tévedtünk. Épp a reciprokában gondolkodtunk. A 4, ill a 6 jelölés helyes értelmezése, hogy ennyi fog van collonként. (Ennél a gyártónál legalábbis.)
Kúsznak keményen lefele az árai ezeknek a méregdrága fűrésszalagoknak. Öt éve 5 ezer forint volt egy cca 1400 hosszú 6mm széles szalag ára. Tavaly már 4.000 Ft alatt vásároltam be, s most rendeltem több darabot 1.900 Ft/db áron. Ez már rendkívül versenyképes ár, ugyanis ezek a szalagok nagyon sokáig mennek, ha nem éri baleset őket. (Pl vágás közben kigurul egy hengeres anyag az ujjaid közül, ami nagy valószínűséggel szakadáshoz, de egész biztosan deformálódáshoz vezet.) A 2240 hosszú szalagok árában nagy a szórás. Lehet kapni 6 ezer forinttól 12-ig belőlük. Az a baj, hogy ebben is támpont nélküliek vagyunk még. Nem tudja senki, hogy a drágább jobb-e, vagy csak szimplán drágább. Ki kell tapasztalni. Ez ugyan néhány évbe telik, de nagyon értékes tapasztalat.Több fa van, mint asztalos!
-
mdk01
addikt
válasz shaft72 #10755 üzenetére
Ötleteket, javaslatokat szívesen fogadok
Hát ha akarunk, nagyon bele lehet bonyolódni.
Pl. oldalakat külön lehetne állítani hogy melyik falcos és úgy számolná, alakítaná a hátfalat.A prolignum nevezetű ACAD épülő program gyak. azt csinálja amit te szeretnél, csak qrva drága ,illetve már nem is fejlesztik,(lehet már nem is forgalmazzák) mert nem volt rá igény.
Aztán hasonló még a BLUM dynalog-ja. Az is elég használhatóra sikerült.[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
válasz thyeby #10754 üzenetére
Aszem önjelölt gépprogramozó már most is annyi van, hogy dunát lehet vele rekeszteni.A gyerekek ezt tanulják 6 éves korukban a suliban (gondolom én ).Nem kell túldimenzionálni, szükség van rá ,mert gyorsabban lehet rajzolni jól elnagyolva,és boiztos gyorsan ki lehet számíttatni a méreteket ,de semmi több.Azért ez se mindegy persze.(én szoktam a kuntsaft által busásan kifizetett "tervező" ,gép által készített "terveit" helyrehozni (ahol logikai bukfencek vannak benne).Vagyis néhány ominózus helyen nem ott találkoznak ,és nem úgy az anyagok, ahogy a program egybemossa.Ebből méretproblemák lennének. Ez csak egy vélemény...
Namindegy ezt még átgondolom párszor[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Átgondoltam.A látványrajz miatt kell.A hozzá nem értők számára láthatóvá,mutatós, látványossá tenni a rajzot (Persze kézzel is meg lehet szépen rajzolni .) 1111 Ezen még gondolkodnom kell
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #10759 üzenetére
Figyelj!
Ne érezz kényszert, meg lehet élni ilyen program nélkül is. A rábeszélés szándéka nem vezérelt, csupán segíteni akartam látni azt, amit egy jól megírt program nyújthat egy halandónak.
A látványterv csupán egy dolog. Aki használja, sok vevőt foghat meg vele, mert mindenki számára vonzó, ha látja, mit fog kapni a pénzéért.
Amit shaft72 bemutatott, ott a látványterven kívül igen sok időmegtakarítást nyújt a program, és mégvalamit: Nem lesz elszabva az anyag. Te nem sokat dolgozol bútorlappal, de aki igen, az bizonyára sóvárog egy ilyen programra. Egy részletes terv elkézítése látványrajzzal, anyagszükséglettel, árajánlattal együtt mezei kézi módszerekkel egy konyhabútor esetén több napot vesz igénybe, de legalább egyet. Módosítani aztán őrjöngés, mert újra kell rajzolni, újra kell számolni. Nos ezt a számítógép mellett ülve fél órán belül el lehet felejteni. Igaz, a program megírása sokszor hónapokig tart. (De legalább olyan jó programot developingolni, mint mondjuk pantoroutert építeni! )
Ahogyan van jól megépített bútor is és összecsapott értéktelen, lúzer munka az asztalos szakmában, úgy igaz ez a programozásra is. Egy jól megírt program éppúgy értéket képvisel, mint egy műgonddal elkészített komód. S ahogy a komódban, a programban sem lesz hiba, nem kell kijavítani a hibáit, mert nem hibázik.
Jómagam alapvetően két dologra használom a SU-t:
- A látványterv az én esetemben rendkívül hasznos egy új játék sorozatra engedése előtt, ugyanis túl azon, hogy 3D-ben láthatom a végeredményt, méretpontos sablonok is nyomtathatóak a gyártáshoz.
- Az EN71 szabvány engem arra kötelez, hogy gyártási lapot készítsek minden termékemhez. Ezzel a programmmal az ahhoz szükséges rajzok már készen is vannak a dokumentációhoz.Amit még érdemes talán tudni a SU-ról:
Rendkívül gyorsan elsajátítható a használata, és más tervezőprogramokhoz hasonlítva (pl autocad) eszméletlenül gyors és egyszerű egy rajz elkészítése. (Kb negyed, ötödannyi idő.)A Te profilodhoz valójában nem sok szükség van erre a programra, mert akkora spektrumon működsz, és zömmel egyetlen darabot kell készítened, hogy érthető is, ha nem bonyolódsz bele a rajzkészítésbe.
Több fa van, mint asztalos!
-
Márton111
aktív tag
válasz thyeby #10760 üzenetére
Ez elég meggyőző volt, nyomtatott rajzok kivágása, egyszerű gyors, pontos módszer íves bútor,vagy egyéb alkatrészek gyártásakor.
Sejtettem én, hogy saját jólfelfogott érdekemben, ezt meg kell tanulnom.Rajzot szoktam készíteni nem túlbonyolításból, hanem rajzról egyszerűbb dolgozni mint fejből, vagy csak írásos leírásból.Tapasztalatom, ha a rajzot összecsapom a későbbiekben többszörösen nehezítem saját dolgom , amikor a rajz után dolgozom.Újrarajzolni meg a halálom -
thyeby
őstag
Megvettem a Madmax81 használt Makita fúró csavarozóit. Összesen három gépet. Épp nagy munkában vagyok velük, izzasztom mindet. a meglevő sajátjaimmal együtt, sőt, még az öcsém DeWaltját is kölcsönkértem. Sokféle gép van hát nálam, így ez a munka egyben egy igazi teszt is, a tesztelés szándéka nélkül.
Leírok Nektek néhány gondolatot, tapasztalatot így frissibe:
Makita 6319DZ: Ez egy robosztus erőművész.. Súlyos gép. Iszonyatos nyomaték van benne, sok hálózati vezetékes fúrógépet szerényen lepipál. Valamit valamiért - ha keményen dolgoztatva van, akkor nagyétkű. Hamar elfogyaszt egy 12V 2,6A/h-s akkuit. Laci fel is hívta a figyelmem rá. Azt mondta, hogy 3 Ah-s akku kellene inkább neki. Szerintem azt is böcsülettel apasztaná. Olyan ez, mint az akkus dekopírok, sarokcsiszolók. Nem találtak még ki 20 A/h-s akkukat. Töprengtem rajta, hogy mire van ez a gép kihegyezve, kinek lehet ideális. Egy ácsnak kevés, noha nem apad olyan gyorsan, ahogyan töltődik, mert macerás a tetőről szaladgálni a töltőhöz. Egy asztalosnak sok. Mert nehéz. Talán a Párizs-Dakar műhelykocsijába ideális, mert roppantul erős, és nagyon gyorsan dolgozik.
Volt itt szó már arról, hogy a DeWalt orrnehéz. Most volt alkalmam együtt használni egy 12V 2Ah-s DeWalttal. Kétségtelen, hogy a DeWalt borulékonyabb, de ez is borulékony. Óvatosan kell letenni. Ebben a kategóriában a Hilti ereje, súlya, méretei hasonlóak. No, az nem borul, nagyon stabilan megáll. Nem is értem, miért nem szélesítik, hosszabbítják meg az akkukat DeWalték sem, Makitáék sem. Nem kellene több cella, csak nagyobb talp.
Egykezes a tokmánya, de azt veri úgy a Hilti is, mint a DeWalt. A tengelyretesz nem áll meg, mint katiba a gyerek, hanem nyekereg, kattog. A DeWalt tokmányában külön tetszik, hogy vész esetére egy kb 17-es villáskulccsal megfogható a tengely.Szólnék szót az utángyártott akkukról is. Híján vagyok egy 12V-os akkunak, ezért szétnéztem a piacon. 2, max 3 ezer forinttal lehet ezeket a helyettesító akkukat megvenni. Kilétük, tartalmuk kétséges, nincs még tapasztalat ezek éveken át tartó használatáról.. Megítélésem szerint okosabb inkább kicsivel drágábban megvenni az eredeti akkut.
Azon is gondolkodtam, amit mdk01 kolléga hirdet: 2 új akku 24 ezer pénz, egy komlett gép akkustól, töltőstől 30. Igen, de minek nekem mégegy töltő, mégegy gép - hiába csak hatezer forint a többletráfordítás. Most épp egy akku kellene. Az 12 pénz. 18 megmarad. Ha két akkura lenne szükségem, persze, hogy alles komplette adnék inkább 30-at. Mert egy akkut, ha nem használunk, akkor gyorsabban használódik, mint ha használnánk.No, most ennyit.
(Madmax81: Majd priviben megírom bővebben, mik a tapasztalataim. Mindhárom gép nagyon szerethető, melyik miért. Az jutott ma munka közben eszembe, hogy az új géped 14,4V-os. És a régi kis fúróban is akkora motor lakik. Akkor attól miért váltál meg, hiszen szépen illene a 14,4-es leendő rendszeredbe. Vagy annak más a foglalata? Más a töltője? Nem értem.)Több fa van, mint asztalos!
-
shaft72
tag
válasz thyeby #10762 üzenetére
Csak kapcsolólag írom ide, hogy az általam kb. egy hónapja "reklámozott", vezetékes Skil csavarbehajtó úgy néz ki döglődik, kissé égett szag jön a motorházából, és mintha a nyomatéka se annyi lenne mint régen
Mondjuk én főleg konfirmátor csavarral dolgozom, az meg nagyobb kraftot igényel, mint a sima facsavar. Azt most is tolja be szépen
-
shaft72
tag
válasz Márton111 #10759 üzenetére
Az alap Sketchup tanfolyam by Adrian Chopra. Én azt mondom ez mindennek az alfája, ha tényleg jól és alaposan el akarod sajátítani a programot. Angol nyelvűek a videók, de nagyon egyszerűen, lassan, szemléletesen és közérthetően magyaráz, szerintem nyelvtudás nélkül is érthető, csak klikkelgetni kell ugyanazt, amit csinál a videókban. Én is innen tanultam, és mondanom sem kell, iszonyatosan hasznos dolgok voltak benne. Muszáj végigmenni a videókon, különben nem fogod érteni a progi logikáját, nem fogod tudni, miért is nagyon fontosak a komponensek, és azt sem fogod érteni, miért ragad oda az egyik kocka a másikhoz és miért nem lehet őket odébbhúzni
-
jimy_l
tag
Hát én nem igazán értek a konyha csináláshoz, kb. évente kettőt készítek.
Azonban, ha az ügyfélnek jók a szabványos ajtók, és fiókelők (lévén azok sokkal olcsóbbak) akkor nem igen van mit számolgatni, mert egy előre gyártott exelképlet a frontok méretét megadva, már köpi is a korpusz alkatrészek méretét. Az esetleges vég elem meg, vagy polcos, vagy frontos, de az már nem egy nagy vaszidasz.
Ja, és nem nézegetni készítem, hanem használni. Ezé nem csinálok látvány terveket.
Asztalos se vagyok, nemhogy programozó................No, megyek csinálok egy marék batkát, fábú.
[ Szerkesztve ]
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
Madmax81
aktív tag
válasz thyeby #10762 üzenetére
Szia
No, most ennyit.
(Madmax81: Majd priviben megírom bővebben, mik a tapasztalataim. Mindhárom gép nagyon szerethető, melyik miért. Az jutott ma munka közben eszembe, hogy az új géped 14,4V-os. És a régi kis fúróban is akkora motor lakik. Akkor attól miért váltál meg, hiszen szépen illene a 14,4-es leendő rendszeredbe. Vagy annak más a foglalata? Más a töltője? Nem értem.)Igen ráhibáztál a régi akku ilyen az új pedig ilyen más töltő más akku kinek van kedve két különböző géptípust tartani egy típuson belül megoldható az akkuk cseréje a közös töltő használata stb...
A nagy gép igen is hasznos dolog még az asztalosoknál is pl én arra használtam hogy " miután a csuklóm megszokta fel sem tűnt a súlya könnyebb mint sokk más gép " 120-as csavarokat tekergettünk be vele de vígan boldogult a 60 csavarokkal is ennél kisebbeknél már óvatosan kell használni mert könnyen megszalad .
A tokmány retesz része valószínűleg nem az igazi ezen a gépen .
Azt mondtam hogy 3 Ah aksi kellene de azt is hogy ez a gép inkább 14,4 és 18 v kivitelben működik rendesen ez a 12v verzió , nagy kompromisszumokra készteti a felhasználókat .
Ne feledd az aksik egy év távlatából kb 80-90 % nál tarthatnak ,egyébként leteszteltem hogy a régi 6319 vagy az új 442 fúró tud e több 40 mm lyukat kifúrni az új nyert de ha figyelembe vesszük a z aksik viszonyát a régi 2,6 Ah az új 3Ah akkor a párharc döntetlen .
A kis gépeket nem érdemes drágább társaikkal össze hasonlítani mert az alsó és közép kategóriában a Makita szinte verhetetlen nincs olyan 30 ezer forintos gép ami tudásban kitartásban felvenné a versenyt ezekkel .1956-2010 07.22 Varga László
-
thyeby
őstag
válasz shaft72 #10763 üzenetére
Ne essék félreértés, nem nagyképűségből írom: Meg se nézem a Skil gépeket a boltban. Volt Skil-em, megtapasztaltam több gépet is tőlük. Arról szól az ő daluk, hogy szépen csomagolják be a szart. Tetszetős dizájnnal, magas fényű kartondobozba csomagolva csábítják ki a pénzt a laikusoktól. A lényeg, a tartalom azonban a béka fenekénél oldalog. Ha hasonlítom pl a Ferm-hez, gyengébb. Ha hasonlítom az Einhell-hez, drágább. Még hobbizni sem tudtam használni, akkora baromi hibákat hagytak sorozatgyártásra indítás előtt rajtuk. A B&D ugyanazon az áron léptékkel jobb.
Nos, a Te géped sem kivétel, úgy látom. Ha megpörkölted, akkor annak már lőttek. Amikor egy tekercs picit is füstölt már, menetzárlat keletkezik. Ettől fogva érezhetően egyre gyengébb, és egyre jobban melegszik. Úgy viselkedik, mint a lyukas fog. Ha megsérült a zománc, annak a fognak már nincs menekvés. Toldani foldani lehet, de folyamatosan romlik.
-
jimy_l
tag
válasz Winner_hun #10768 üzenetére
Van.
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
shaft72
tag
válasz Winner_hun #10768 üzenetére
Hát jó is hogy kérdezed, én a bútor-szerelvény.hu boltjában szoktam venni 7 forintért, azzal eddig nem volt probléma. Azonban most egy másik helyen vettem, 10-ért, és hulla gagyi, egy erősebb húzással szétcseszi az imbusz a fejét. Kinézetre pedig ugyanaz. Szóval vigyázni kell. Bár már megtaláltam a legalacsonyabb árú helyet, ott 5.20-ért vesztegetik
Szögker itt keress rá, van választék dögivel, amúgy nagyon jó kis bolt.
[ Szerkesztve ]
-
Winner_hun
titán
válasz shaft72 #10771 üzenetére
A fejével nem volt gondom, viszont a próba összeszerelés utáni szétszerelésnél nem egy belaszakadt az anyagba. Hát egy élvezet volt kiszedni. Ahogy egy darab szakadt bele ott nem volt gond, lecsavartam az anyagot, de ahol kettő szakadt bele.. hát ott ketten vagy egy órát bíbelődtünk vele míg kijöttek.
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
shaft72
tag
válasz Winner_hun #10773 üzenetére
Hú, az kemény, ilyenről én még nem is hallottam. Nekem soha nem tört még bele konfirmátor. Konfirmátor előfúró annál inkább Egy-két bútort ezzel extra erősítem
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz shaft72 #10772 üzenetére
Akkor lehet, hogy te nem a lakk szagát érezted, hanem a szénkeféét. Ez a szerencsésebbik eset, amikor szagot áraszt egy gép.
Erről jut eszembe, Winner:
Nekem 15-ért vállalták a Güde tekercselését. (számlásan) A Jóka kuckója meg 16-ért küldött volna új forgórészt kompletten. Kicsit túlbonyolódott a dolog, mert nem volt időm figyelni, összehangolni a fűrész szalag rendeléssel - ez már így veszett.
Nem rossz az a Güde, azonban mai eszemmel már inkább választanék egy vaterás DeWaltot ugyanannyiért. Azzal égettem meg, hogy gyakran nem engedtem időt neki felpörögni. Még a DeWalt manual-ja is hangsúlyozza, hogy csak azután vágjunk, miután felpörgött a gép.Több fa van, mint asztalos!
-
Márton111
aktív tag
válasz thyeby #10775 üzenetére
ja mert bekapcsoláskor a motor a normál terhelés mintegy 3x-osát éli át ,amíg be nem pörög.Erre te még belakasztod a fába a fűrész fogát ,pedig még nem érte el az üzemi sebességet, tehát további x2 terhelés,ráadásul emiatt lassabban pörög fel, tehát,elnyúlik az extra terhelésű időszak..Eztán leég a tekercs.De vajjon miért ?
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
válasz thyeby #10778 üzenetére
Én is akkor tudom jól elszúrni a munkát, ha sürgetnek. 1x a körmömet törtem szét a 2-es , amúgy tök topmpa végű behajtóheggyel (a hüvelykujjkörmöm közepébe találtam vele) -miközben ott állt mellettem a mérnök kollega ,hogy neki sürgős névnapügyi elmennivalója van (a fiáé) . Szépen megtörölgettem a véres kezem és odaadtam neki a gépet, az utosó 2 csavart hajtsa ő be , mert én már munkaképtelen lettem...
[ Szerkesztve ]
-
ferkoboy
senior tag
Sziasztok!
Proxxon 28070-ről mi a véleményetek?
Vagy hasonló gép jobb áron?
[link]Köszi előre is a segítséget!
Üdv: Ferkó
Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
thyeby
őstag
válasz ferkoboy #10780 üzenetére
A Proxxon márkát ismerem, de a konkrét gépről csak körvonalazni tudok halványan, mert még nem volt vele dolgom.
Mire kell? Ez a leglényegesebb ahhoz, hogy ajánlást tudjak adni. Ominózus 28070 megítélésem szerint modellezésre, apró, vékony anyagok pontos egyenes, ferde és gérvágására alkalmas. Fajáték készítő vagyok tekintélyes sorozatokat gyártok, számomra néha igen hasznos lenne ez a picike masina, de eszem ágában sincs ilyen csillagászati összeget kiadni érte. Ezzel a kis szalagfűrésszel gyakorlatilag mindent meg tudok oldani, amire az általad kiszemelt gép alkalmas. Mitöbb, ívek görbe vonalak vágására is kiválóan alkalmas. És ami a lényeg, léptékkel olcsóbb. Hatodik éve ipari léptékkel nyúzom, soha semmi baja nem volt vele, pedig nem ritka, hogy napi tíz órát is robotol szegénykém.
A 28070-ről azt gondolom, hogy spéci modellezők ideális gépe, akik könnyű, vékony fával dolgoznak, és szempont a méretpontosság és a vágáskép. Arra még véletlenül se gondolj, hogy általános kisebb otthoni fűrészelésekre való. Igaz, a szalagfűrész vágásképe bár nem rossz, elmarad egy körfűrészétől mégis. Mondjuk képkeret gyártásához biztosan remek lehet ez a Proxxon. Miután birtokoltam egyet, azt érzem, hogy precízen megépített márkáról van szó, mégis azt gondolom, hogy a magas árát nem a technikai tudásával szerezte meg, hanem azzal, hogy a német melósok munkabérét kell kifizetni érte, no meg a cégtulajdonos profitját.
Kezdetekkor egy lombfűrészre ruháztam be hasonló árkategóriában, de a gép annyira lassan dolgozott, és olyan gyengécske vágáskapacitása volt, hogy gyakorlatilag vettem 50 rugóért egy porfogót. Soha semmire nem tudtam használni, mert laikusként nem trafáltam rá, hogy mire való az a gépköltemény. Azon a fűrészlap befogás pl (annyi pénzért) rendkívül babramunka volt. Egy mezei Baumaxos barkácsgép etéren már előrébb jár fillérekért.Több fa van, mint asztalos!
-
ferkoboy
senior tag
válasz thyeby #10781 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszodat!
Fontos lenne a pontosság (+/- 1 mm). Inkább hobby felhasználásra. Nem ártana ha adott szögben is tudnék vele vágni, és az sem, ha valamit vágok, ott a párhuzamos és a merőleges fogalma azt jelentse, amit.
(esetleg nútmaráshoz is lehessen használni).Kisebb dobozokat, fiókokat, fiók-elválasztókat, tárolókat szeretnék vele készíteni, főként saját részre.
Azért néztem ezt, mert ahonnan (ebay) rendelném, onnan vásárolnék egy MF-70-es Proxxon készüléket is (fúró+maró), így a 15eur postába beleférhet a 2 készülék is. Ez utóbbinál fontos számomra a 0,05mm-es pontosság.
Üdv: Ferkó
-
thyeby
őstag
válasz ferkoboy #10783 üzenetére
"Ez utóbbinál fontos számomra a 0,05mm-es pontosság."
Azért ezt a pontosságot nem árt óvatosan megközelíteni. Gyanús nekem, hogy ez csupán hangzatos marketing duma. Mint amikor a mi szuzukinkra azt hirdették, hogy 4,2 litert fogyaszt 100-on. Kihozható az belőle, ha 65-el jársz, gyakran sikerülni fog. Ekkora picike munkaasztalon nem a századpontosság, de még a tizedpontosság is kétséges. Engedd meg, hogy szakmailag ezt mondjam: A jó vastagoló gyaluból kihozható a jó párhuzamos, ha szakértelemmel kezelik. Ha valaki ugyanezt a párhuzamost körfűrésszel akarja garantálni, akkor annak a körfűrésznek csak az előtolóműve fog többe kerülni, mint az ominózus proxxon körfűrész alles komplette.
Valószínűleg kihozható az az öt század pontosság néha, de ahhoz szerintem nagy türelem, és nagy gyakorlat kell, meg afféle asztalos őstehetség. Ha én pályáznék erre a gépre, akkor egy centinél vastagabb, harminc centinél hosszabb, húsz centinél szélesebb anyagot rá se tennék - a fiókok pedig 16-20mm vastagság között mozognak, 40-50 centi hosszúak. A szélesség az úgy stimmel is. Lehet, hogy tévedek, ez csak egy beérzésem.
Lehet körfűrésszel nútot marni, de arra inkább a marógép az ideális. Öcsém laikusként príma nútokat, csapokat készített pusztán egy körfűrésszel, ami egy asztalosnak is becsületére válna. Igen ám, de amivel ő elbabrált vagy három napot, azt én három óra alatt tudom produkálni. No, nem körfűrésszel, az csak egyetlen munkafázishoz kell.
Persze a hobbizás teljesen más, mint a termelés. A hobbihoz van idő, mint a tenger, az iparossághoz pedig abból van a legkevesebb.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz ferkoboy #10785 üzenetére
Bocsika! Olvashattalak volna figyelmesebben. Hulla fáradt vagyok.
A marógéptől látod lehet természetes elvárás ilyen kicsi tűrés. (Azon van finomállító. Igen ám, de hol a kályha? Mihez mérjük azt az öt századot? Mert a skálához nehezen, hiszen a marófejet mi szorítjuk a tokmányba. Már ott elmegy öt századot. a kés akkor is, ha koppanásig toljuk, vagy simán csak melegebb van a műhelyben. Valami hiteles mérőeszközhöz? Ki tart olyat?) De ez nem kötekedés akart lenni. Az öt század tartható pontosság már a precíziós tartományhoz konvergál. Egyszer-egyszer meg is tudjuk csinálni, ha értünk hozzá.
Mindettől függetlenül látható egy proxxon gépen általában, hogy mezei megoldásokkal operálva is igen pontos kivitelezés. A pontosságával nem is volt az égvilágon semmi bajom, a sebességet keveseltem, és főleg a vágáskapacitást.Több fa van, mint asztalos!
-
ferkoboy
senior tag
válasz thyeby #10786 üzenetére
Semmi gond.
Értelek, hogy mire akarsz kilyukadni a maróval kapcsolatban, de az 0,05 mm pontosságra úgy van szükségem, hogy a minimum a 0,1mm, attól nagyobb pontatlansággal már nem tudnám használni. (A századpontos lenne az igazi, de +/- 0,05 már rendben van. Pontosság egy azon munkadarab esetén fontos. Nem kell több száz darabot reprodukálnom ugyanabból. A hőm.ingadozásból eredő eltérés éppen ezért nem jelent gondot. A furatok ill. a marandó "minta" legyen 0,05 mm pontosságú! - Nekem erre van szükségem.)
Az asztali "körfűrész" esetén elég lenne az 1,0mm pontosság is.
Nem bánnám, ha egy 1,5x1,5m-es táblát el lehetne vele még vágni adott méretre, de inkább kisebb-apróbb dolgokhoz kellene.
Ehhez nem értek - szinte semennyit sem, ezért kérem ebben a tanácsotokat!Üdv: Ferkó
-
thyeby
őstag
válasz ferkoboy #10789 üzenetére
"Nem bánnám, ha egy 1,5x1,5m-es táblát el lehetne vele még vágni adott méretre,"
Bizonyára a rétegelt lemez tábláira gondolsz. Ahhoz, hogy azt elfogadható minőségben méretre tudd vágni, már milliós értékű lapszabászgép kell. Ahol a lemezt megveszed, ott valószínűleg el is vállalják a méretre szabást. Ekkora tábla korrekt vágásához az kell, hogy min 2mx2,5m-es asztalon tudd végigtolni, valamint finom tolószán a körfűrészen.
Sokat szabok rétegelt lemezt. Egy ilyen körfűrésszel teszem, aminek 1,6m hosszú az asztala. Amikor még egyben van a tábla, jó, ha 2-3 mm tűrésen belül maradok. Ha picit megbillen a kezem, már bele is vágtam az anyagba. Aztán ahogy csökken a méret, már el lehet jutni a mm pontosságig. Ez nyilván plusz selejtképződést és időveszteséget jelent a lapszabászgéphez mérten. Azért nem szabatom bérbe, mert egyszerre nem ritkán 20-30 táblát darabolok fel. Ennyi vágás már jelentős kiadás, és jobban jövök ki a több selejtképződéssel, mint a bérvágással.Több fa van, mint asztalos!
-
Márton111
aktív tag
Egy jó körfűrésszel amin erős motor, pontos tengely, jóminőségű ,és éles lap van , valamint az anyaghoz való fajtájú HM fogazat ,és jól van beállítva a vonalzója ,néhány tized mm a vágás közbeni pontatlanság, ami szerintem attól függ milyen gyorsan tolja a szabász, és hogy mennyire pontosan szorítja az anyagot a stellerhez., mennyire kemény és vastag a szabott anyag ,mert annak ellenállása el tudja téríteni a lapot némileg, előtolási sebességtől függően.Valahogy így néz ki a dolog lelke
A többi secperc alatt elkészíthető .[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
És a műsor címe legyen ön is milliomos.
Azért a lelkét kibelezve belőle , home made dobozba transplantálva ,mégiscsak olcsóbb.
Pláne ha a motor se felder...Elpörög az helyett nagyonszépen őróla van szó, mint önként jelentkező .(nem táblaszabáshoz kell nekem,ezért az egész hosszúpályás precíziós drága szán felesleges... )
Mégpláne ha a tengely sem felder hanem egy másik profi gyártócégé, mert a felder nem adja el nekem, mint nem szervíztulajdonosnak
A többi meg :doboz, home made módszerrel egyenértékű gyártható töredék áron, az így elkészült gép pontossága megegyezik az eredeti konstrukcióéval ha pontosan készítik el ,és (ha jó szakember nyomja rajta az ipart )[ Szerkesztve ]
-
ferkoboy
senior tag
Bosch PTS 10 vagy PTS 10 T
Makita MLT 100
Ezeket találtam. Véleményetek?
-
thyeby
őstag
válasz ferkoboy #10796 üzenetére
Toronymagasan a Makita MLT 100. A Bosch-ról tudom, hogy kotyog, lötyög. Csiriviri, dögösen néz ki, de nem pontos.
Úúú, most nem jót írtam. Összekevertem a Bosch nagy gérvágójával. A Bosch annyi pocsékságot kiadott már a kezéből, hogy én elfordultam tőle, legyen az bármilyen színű. Lehet, hogy ezért aztán elfogultan vagyok Makita párti. Csak rémlik, hogy egy PTS 10-től egy fórumtárs szabadulni akart jó egy éve. Ha olyan jó lenne, biztosan nem lett volna eladó.
Minden esetre ezek a gépek inkább valók arra, hogy fiókot faragjál velük, mint a Proxxon.
Van nekem egy vesszőparipám: Ha fűrészkorong van rajta, az legyen DeWalt. Szerintem ők precizitásban etéren vernek mindenkit. (Vigyázat, nem árban!)Több fa van, mint asztalos!
-
Speciali
tag
Ma betévedtem az Obi-ba. Nem akartam megnézni, de mivel a Makita még mindig ritkaság az Obi-ban, ezért megnéztem közelebbről is egy Maki gérvágót. Ledöbbentem, milyen kacat volt. Oldalra 1mm lötyögése volt az egész fejező résznek. Meg kinézetre is valami kacat benyomását keltette.
Nekem is Makita gérvágóm és egyéb gépeim vannak. Eddig jó véleménnyel voltam a márkáról, de ez a mai találkozás kiábrándított.
Egy ilyen gép volt.[ Szerkesztve ]
-
ferkoboy
senior tag
válasz thyeby #10797 üzenetére
100 és 110e között annak itthon. Az MLT100 kerül ~110e ft-ba akciósan most.
DeWalt-ot is néztem, de az kb. 210e... Annyi bizonyosan nem lesz erre!Egy Einhell-t is találtam, ami komolyabnak néz ki, de az is ~150e HUF.
Ha amondó vagy, hogy ezek már inkább gépek, mint a proxxon (kb.ennyiért), akkor azért megnyugtatsz.
Bosch és Makita közül netes videókat - leírásokat nézegetve inkább a Makita mellé tenném az X-et - én is.Köszi a segítséget!
Ha valakinek van még esetleg javaslata, tapasztalata, azt szívesen veszem!Üdv: Ferkó
-
thyeby
őstag
válasz ferkoboy #10799 üzenetére
Tudod, magam is úgy kezdtem a műhely felszerelését, mint Te. Igyekeztem nem alsókategóriás gépeket venni. Idővel aztán jobb rálátásom lett, hogy melyik gép milyen, és mire való.
A DeWalt-ot nem azért javasoltam, hogy azt vedd meg, hanem azért, mert a fűrészkoronggal vágásban, tartósan preciz működésben ők verhetetlenek. Igaz, elkérik az árát.
A gérvágómon keresztül bizonyára tudom példázni, miért ajánlottam:
Kezdtem egy Makitával. Ennek kevés használat után elromlott az elektronikája, nem működött a fékje. Épp garancia időn belül voltam még, de alkalmanként kb 10 ezer pénz lett volna az újraindítása.
Kicseréltem egy metebóra. Ezt nagyon rosszul tettem. Pontatlan, de rémesen pontatlan, és többet járt a szervizben, mint amennyit dolgozott. A minap vágtam vele bramac lecet, mert tetőt építek pont. Öregem, ez még ehhez is szar. Príma ajtókitámasztó, mert jó fogás esik rajta, de fűrészelni inkább kézzel.
Ekkor vettem egy Güdét. Ez is csak részben volt használható arra, amire szántam. (Épp most tekercselik.)
Aztán megérkeztem a DeWalthoz egy véletlen nagymértékű akció folytán. Ez minden álmomat, ábrándomat felúlmúlt. Az összes előző gérvágóm ehhez képest lúzer pancsolmány.
Namost:
Add össze, mennyit is költöttem gérvágókra? Bőven kifizettem a jó gép árát tucatnyi szarért. Aztán mégis meg kellett vennem a jót. Mennyibe került így számomra a gérvágás? Mennyiből úszhattam volna meg, ha nem vagyok ilyen faszari?És mondok valamit. A szervizes, aki személyes jó ismerősöm, megsúgta, hogy egy bútorgyártó bevitt hozzá egy húszéves ELU-t. Ez a mai DeWalt. Húsz évesen járt először szervizben kapcsolóhibával, és még mindig tizedpontos. Bútorüzemben kiszolgált egy év megfelel egy mezei barkácsoló húsz éves használatnak. Ennél jobb referencia nem létezik.
Ismétlem, a rábeszélés szándéka nélkül, tájékoztatásképp és miheztartásképp írtam, amit írtam.
Mégvalamit!
Nézz utána, Ha tengerentúlról hozatod be a DeWaltot, sok gép épp feleáron jön ki + posta ktg + ÁFA.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hankook téli és nyári gumi szett - 1 szezonosak - 235/45 R 17
- 2 szezonos - Hankook K135 Ventus Prime4 XL 235/45 R 17 97 Y XL nyári gumi
- 1 szezont futott - HANKOOK Winter i cept evo3 W330 235/45 R 17 97 H XL
- Philips AVENT Premium elektromos cumisüveg melegítő (SCF358/00)
- Újszerű Philips kézi gőzölőkészülék GC360/30 valamennyi tartozékkal, dobozában
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest