Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10351) mdk01 válasza Márton111 (#10348) üzenetére


mdk01
addikt

Én sokszor a kis késeket sem járatom maxon mert 15k rpm-en is ugyan azt a marásképet produkálja, csak 1/3-dal kevesebbszer érnek az élek a fához.

(#10352) Winner_hun válasza Márton111 (#10340) üzenetére


Winner_hun
félisten

1 méteres... az már luxus:DDD Én 40 centisen gyalultam 2,5 méteres anyagot. Nem véletlen van a gépvásárlási listán következőnek egy egyengető gyalu:) De ez még odébb van egyelőre.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#10353) bablovag válasza Márton111 (#10341) üzenetére


bablovag
csendes tag

Kedves Márton!

Köszönöm, óvó hangvételű leveled. Bizony az ember tapasztalatok hiányában könnyen tévútra tévedhet, de egyelőre nem szándékoztam 700 ezret költeni. Eddig csak egy fűrészgépet vettem, mert olcsónak tűnt ;-) [link]

Amit a szakmai ismeretek hiányáról írtál, nagyon is igaz, bár úgy érzem, indulásnak mégiscsak egy iskolát kéne választanom. Szeptemberben kezdődik, hétvégenként tartják, így a jelenlegi munkám mellett is el tudom végezni. Aztán ha megvan az elméleti alap (természetesen a munkavédelem is :-)), akkor jöhet a következő lépés: a szakmai gyakorlat. Én is úgy gondoltam, hogy valami komoly szaki mellé kellene elszegődnöm.

Azt hogy milyen profilú tevékenységet szeretnék űzni, még nem tudom. Remélem az iskola, és a "szakmai gyakorlat" adni fog annyi rálátást, hogy ez ügyben dönteni tudjak. Mostani hozzá(nem)értésemmel azt mondanám: legszívesebben régi bútorokat restaurálnék, mert szeretem az aprólékos finom munkát, és úgy gondolom, valahol ez lehet a szakma csúcsa. Persze ehhez szerencse is kell (jókor légy jó helyen), megfelelő szakmai felkészültség (ami ugye nem 2 hét alatt szerezhető meg), és nagyfokú szakmai alázat.

Az biztos hogy nagyon szeretnék olyan szintre eljutni, hogy kézzel (elektromos gépek nélkül ) is el tudjak készíteni bármiféle famunkát tökéletes minőségben. Ne érts félre, tudom, hogy a mai világban gépek nélkül nem lehet meg az ember, mert termelni kell, de úgy gondolom, hogy ez az igazi faművesség alapja, még ha csak hobbi szinten műveli is az ember néha-néha.

A munkától, tanulástól nem félek. Jimmy kolléga már felajánlotta, hogy megnézhetem a műhelyét, ha tanulni akarok. Élni is fogok a lehetőséggel.

Mit vétett szegény fa, hogy papír törlőkendő lett belőle ???

(#10354) mdk01 válasza bablovag (#10353) üzenetére


mdk01
addikt

Erről a gépről beszéltem aminek kellett az akkuja. Mindegy csak úgy írtam.

hogy kézzel (elektromos gépek nélkül ) is el tudjak készíteni bármiféle famunkát tökéletes minőségben.

Ez manapság már nem lehetséges a gépek korába, de gondolom ezt azért már te is tudod.
A restauráláshoz nem kell sok hely meg túl nagy géppark sem, drága gépekkel, csak nem nagyon van már rá igény egy fogyasztói társadalomban, illetve amennyire szükség van azt lefedi az a pár kisebb, nagyobb vállalkozás ergo ebből nem fogsz megélni. Ettől független hobbiból néha-néha lehet csinálni. Ezen túl az egy olyan ágazat aminek a trükkjeit idősebb kollégáinktól lehet ellesni, eltanulni amiből egyre kevesebb van. Ezt a csorbát valamennyire kompenzálja az internet/fórumok, de annak is csak az elméleti részét.Szerencsémre én még végeztem ilyen munkát tanuló koromba, de kopik a tudásom mert 10éve nem műveltem, mivel igény sincs nagyon rá.

[ Szerkesztve ]

(#10355) bablovag válasza mdk01 (#10354) üzenetére


bablovag
csendes tag

Ez manapság már nem lehetséges a gépek korába, de gondolom ezt azért már te is tudod.
én is úgy gondoltam, hogy ezt a keresőtevékenység mellett űzném, amolyan hobbi szinten, de úgy gondolom, hogy a termelésben is hasznot hozhat a hobbiban megszerzett tudás.

Mit vétett szegény fa, hogy papír törlőkendő lett belőle ???

(#10356) jimy_l válasza thyeby (#10344) üzenetére


jimy_l
tag

Aug. 18-tól nem vagyok, kollégám átveszi. A fákat köszönöm, ha addig tudok szerezni rétegeltet, cserélünk. Tudok szerezni 152cm X 152cm 6-10 nyír lemezt 5-800 ft/tábla.
Ha érdekel, legfeljebb elvágjuk szállítási méretre.

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#10357) jimy_l válasza bablovag (#10355) üzenetére


jimy_l
tag

Készíts egy-két bútort otthonra, ha sikerül eladod, ha nem eladhatóra sikerül akkor megtartod. Én az első darabokat itthonra készítettem, de két nap alatt eladtam.
Nem régen voltam az első vevőim egyikénél, felmérni valami szekrényt. Mikor megláttam :Y az első bútoromat nála, mondtam neki ingyen kicserélem egy jobbra csak adja vissza. Esze ágában sem volt. :F

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#10358) thyeby válasza jimy_l (#10356) üzenetére


thyeby
őstag

"Aug. 18-tól nem vagyok"

Talán még előbb odajutok.

"5-800 ft/tábla" :F

Ezt írd le mégegyszer! Ha lemaradt egy nulla, akkor drága, így meg tüzifa ár. (Ha utóbbi, és nem selejtes, akkor min. 50 táblára kúvájul vevő vagyok. :R )

Több fa van, mint asztalos!

(#10359) thyeby válasza bablovag (#10320) üzenetére


thyeby
őstag

Még mindig várnod kell, hogy kibontsam Neked ezt a témakört. Most őrülök bele a határidőkbe. (Most még csak ebédidő van, de már kilukkan a hátam.)

Előlegbe ennyit:
Ne vesd még el a Felder gyaluját. (Lám, lám: 750 a gyalu, 1,5M a kombigép.)

A Felder cég egy külön "tananyag". Bizonyos lehetsz benne, hogy valahány login után felhív majd egy barátságos úriember, akinek ez benne van a munkaköri leírásában.

Több fa van, mint asztalos!

(#10360) thyeby válasza jimy_l (#10356) üzenetére


thyeby
őstag

Ma muka közben eszembe jutottál a motívum marás kapcsán. Még nálad jártamkor mondtam, hogy megnézném, miként marod a figurákat.
Az jutott eszembe, hogy én odaragasztanám a marósablont kétoldalas (legalább 3M-es) öntapadó szalaggal, akkor nem kell szorítózni, szegezni, szeg helyét elvarázsolni. Lehet, hogy így is csinálod.

Több fa van, mint asztalos!

(#10361) Sanyabá


Sanyabá
senior tag

Elcserélném ezt az élcsiszológépet: kézi szalagcsiszológépre.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#10362) jimy_l válasza thyeby (#10358) üzenetére


jimy_l
tag

Nem írtam el, az erdértnél adják, van ismerősöm, az lenne a legjobb, ha mind ketten betudnánk hozzá menni, és ott lehet válogatni, van 220x152 is. Iveco-val ehozzuk oszt nálam felszabjuk.

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#10363) thyeby válasza jimy_l (#10362) üzenetére


thyeby
őstag

Egy jó hír, egy rossz.
1525-ös 6mm nyírt legolcsóbban 2800-ért tudtam venni. Ölég sokat elhasználok. Két vevőmet kell aznap kiszolgálni. Egyet Pesten az M0 mellett, egyet Visegrádon. Majdnem fullig tele lesz a kisautó. Úgy kalkuláltam, hogy 30-40 perc alatt biztosan letudlak, mert a hídtól 10 percre van a műhelyed. Át kell gondolnom. Nagyon érdekel. Kurvanagyon.
Mennyi idő lenne ez az Erdértes procedúra alles zusammen? A messzebbik boltom 5 kor bezár, a pestivel lehet, hogy tudnék egyezkedni, hogy csak este viszem az árut a lakására.

Nem számolgatom most, hogy a 220-asból hogy jövök ki, mert szerintem nem érdemes. Elég lesz a 150-es. Megmérem a két kocsit, melyikbe tudnánk kevesebb vágással betenni, de szerintem mindkettőbe táblánként 2 vágás kell. (Ahh, nem! A pirosba már vittem az 1525-öst egy vágással.)
Azért nézz utána a dolognak, mert én már kértem egyszer az Erdért-től árajánlatot, és a Nati bázis ára nyert. (Persze az Erdért orosz lemezt is forgalmaz - ennyire aprópénzért szerezné be?)

Van Iveco-d? :C

Ja, mégvalamit!
Nekem számítanak a tizedmilliméterek is a vastagágánál, ugyanis a szűk feléből alabárdpenge készül, és azt a domino-val szerelem. 5,9mm már kevés. 6-tól 6,3-ig príma, 6,5 már sok. Befér a hatos csapfuratba, de akkor 20 alabárd után már vízhólyagos az összes csülköm. A többi vastagsága tök mindegy.

És mivel felezzük ketté? Dekopírral? Abba a rúdcsapágyas makitádba biztosan nem fér be, pedig azzal jó gyorsan menne a dolog. Ha jól emlékszem, valami 80 cm-t mozog.

Mamma mia Anna bela! Ilyen occó pénzért még válogatni is lehet?

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#10364) jimy_l válasza thyeby (#10363) üzenetére


jimy_l
tag

Az ottani bürokrácia miatt kb 2 óra, ezek takaró táblák, úgyhogy válogatni kell a szépeket.
Ismerősöm szól, hogy van válogatásra érdemes rakat, kiválogatom és elhozom, valamire majd jó lesz. Gyorsan fogy és engem csak az érdekel, hogy 6mm-nél vastagabb legyen.
De hamarosan megyek mert megint kell rétegelt, akkor nálam tudsz válogatni, mert én mind elhozom ami arra érdemes, nekem az sem baj, ha egyik oldala sérült.
De, ha őket felhívod nekik is van rétegelt, de az drágább. Legfeljebb elhozom onnan neked. :C

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#10365) thyeby válasza jimy_l (#10364) üzenetére


thyeby
őstag

Testközelből ösmerem az Erdértes bürokráciját. :K

Így már pontosan értem, miről van szó.

"De hamarosan megyek mert megint kell rétegelt, akkor nálam tudsz válogatni,"

Ezt megköszönöm. Amit tudnod érdemes: Jó valószínűséggel szerdán megyek Pöstre (is), de ez csak egy szándéknyilatkozat, nem tekinthető szerződésnek. Azután már csak tavasszal lesz arra utam.
Nem vagyok túl válogatós egyébként. Ha egy oldala sérült, akkor az ember ráragaszt egy másik sorstárs táblát, és máris van egy egészséges tábla min. 12-es lemez ezer pénz magasságában. (Így akár a 3mm-es is jól felhasználható, hiszen gyorsan hatossá vastagszik.)

Az idő haladtával kicsit jobban körbejárjuk ezt a témakört - úgy érzem, most kicsúsztunk az érdemi disputából. De lehet, hogy Te leszel az iránytűm, hogy kicsit occóbbér szerezzek be alapanyagot. (A NATI emelgeti az árát, lehet, hogy ismét érdemes szétnéznem a piacon.)

No, megyek robotolni, hogy szerda lehessen a hosszú utam napja.

Több fa van, mint asztalos!

(#10366) bablovag válasza mdk01 (#10319) üzenetére


bablovag
csendes tag

Megfogadtam a tanácsod, a kisebbik marót vettem meg. Összehasonlítottam a nagyobb géppel, és tényleg jelentős súlykülönbség van a kettő között. Nem is gondoltam volna így látatlanban. Igazatok van, a naggyal biztosan sokkal nehezebb lehet huzamosabb ideig dolgozni.

Ráadásul a kicsihez most 10000 Ft-ért pluszban adtak egy szúrófűrészt is. (igaz, ez sem a legnagyobb teljesítményű, de talán mégsem TESCO-s minőség) [link]

Hétvégén kipróbálom őket.

Mit vétett szegény fa, hogy papír törlőkendő lett belőle ???

(#10367) thyeby válasza bablovag (#10366) üzenetére


thyeby
őstag

Jó döntés volt. Ráérsz a nagyot akkor megvenni, ha a munkádat ez nem, vagy nem jól tudja kiszolgálni. Kezdésnek teljesen elég. Ráadásul általában az, aki a nagyot használja, tart mellette egy ilyen kicsit is.

"ez sem a legnagyobb teljesítményű"

Jó gép ez. (Jómagam induláskor két éven át egy kis limlom B&D-vel rázattam az agyamat.) Kezdésnek ez is elég, aztán ha sokat kell használni, legfeljebb megveszed a nagytesóját. Ami hiányozni fog róla (pontosabban nem fog hiányozni, mert nem tapasztaltad meg, hogy milyen, amikor a fűrészlapot kedvedre lengetheted is), az a laplengetés. Nem volt még a kezemben, de Madmax81 kolléga azt írta róla, hogy teljesen korrekt. Nem tudom, van-e benne rezgéscsillapítás. Ha nincs, akkor hosszabb munkáknál zsibbadni fog a kezed a használatától. Kisebb munkáknál ez észre sem vehető.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#10368) thyeby válasza bablovag (#10366) üzenetére


thyeby
őstag

Első feladatként készíthetsz egy ilyen asztalt a marógépedhez olyan esetekre, amikor jobb lenne nem a gépet tolni az anyagon, hanem a fát a gépen.

Lényeg, hogy egyszerűen, gyorsan kivehető, betehető legyen. (Persze készen is lehet ilyen asztalokat kapni, de úgy az újabb kiadás.)

Több fa van, mint asztalos!

(#10369) thyeby válasza bablovag (#10366) üzenetére


thyeby
őstag

No, most van pici időm, hogy folytassam a megígért értekezést gyalugép, szalagfűrész és felder ügyben. (Nem tudom, meddig jutok, majd folytatom máskor, ha elfogy az időm most.)

Kezdem a szalagfűrésszel:

Hol is kezdjem?
Valamennyit már tájékozódhattál itt a fórumon felőle. Kell-e, s ha igen, akkor mire és milyen?
Kezdeném a méreteivel. Nem nehéz kitalálni, hogy van kisebb, nagyobb, mégnagyobb.
Szerintem nem igaz az, hogy minél nagyobb, annál jobb. Ezt most rögtön érzékeltetni is fogom.
Tudsz róla, hogy a makitára kacsintgatok, hiszen magad írtad, hogy alternatívája lehet a Hammer N4400-asa, ha belemegyek egy házi hitelbe. (Majd erre reményeim szerint egy másik alkalommal visszatérek.)
Már tudom pontosan, hogy mire kell majd. Nevezetesen arra, hogy (egyelőre) évi 3-5 m3 bükköt szélezzek, méretre vágjak, majd lapjával kettészeljek egy jelentős hányadát. Javarészt 30-as (3cm vastag), ritkábban 50-es (ezt hívjuk 2 collosnak, v fosznideszkának) többnyire 1,5 - 2 m hosszú anyagról van szó, amit évente egy alkalommal egy menetben (orrvérzésig) fűrészelnék vele.
Nos, legutóbbihoz, tehát a stafni (hosszáben kettévéknyított) készítéshez jobb lenne a Felder alkotása. A többihez már bőségesen elég az ominózus makita. Én a Hammer N4400-at élőben alaposan megmustráltam. (Ezmiatt utaztam el egyszer Szombathelyre egy szakvásárra.) Remekműnek tartom. Ár/érték aránya is pompás. A többi művelet két részre oszlik: Az egyenes vágások, ill. a már méretre gyalult anyagokból vonalrajz mentén a kanyarítások. Utóbbi további két részre osztható: 8-10 mm vastag, és 20-25 mm vastag anyagok kanyarítása. E kettő művelet teszi ki az éves munkám oroszlánrészét. A 8-10-es anyag vágása jelenleg tökéletesen megoldott egy icipici baumaxos Güde (nagyon eltalált és munkabíró) 20 ezer forintos szalagfűrészecske segedelmével, 6mm széles szalaggal. (A szakma szélességet használ méretmegjelölésként, ez nem a lap vastagságát jelenti.) A 20-25 mm vastagságot immár hatodik éve szintén ezen a kis Güdén oldom meg. Tudja, bírja, de jóval lassabban, mint ahogyan a makita jutubos demóján látható. Természetesen a Hammer gép is fene profin megoldja. Mi akkor itt a kérdés? Miért vacakolok mégis, hogy Hammer, v makita vásárlásra adjam a fejem?
Tudod, ezekhez a kanyarításokhoz a Hammer ágyúval lövés verébre. A kis Güde zabál 300W-ot. A makita 900-at, a Hammer pedig lepipál mindenkit mindenben a maga 3 KW-jával.
Számoljunk az egyszerűség kedvéért évi 1000 munkaóra szalagfűrészelést, ami esetemben majdnem életszerű is.Nézzük ennek a villanyszámla vonzatát: 50Ft-os fogyasztói díjjal számolva 0,3x1000x50=15.000 Ft, 0,9x1000x50=45.000Ft, ill. 3x1000x50=150.000Ft energia díjat jelent ez alapban. Látható, hogy Hammer évente pluszban megeszi az új árának a felét. (És akkor nem ipari áramdíjjal számoltunk!)
Úgy érzem, jobban járok, ha mindhárom gépet birtokolom, és mindet arra használom, amire való. Tekintve, hogy most vagy az egyiket, vagy a másikat tudom megvenni, a hezitám nem az, hogy melyiket is, mert már tudom, hogy mindhármat, hanem az, hogy most rögtön melyiket? Több dolog szól mindkét alternatíva mellett is, ellen is. Nem fogom cizellálni, mert számodra bizonyára unalmas lenne, de ha vásárlás előtt, döntés előtt minden pro és kontra érvet kibontok, kivesézek, erőlködés nélkül megtalálom az optimumot. Nem is ez a nehéz. Ezt az ember végigcsinálja örömmel. Hanem a nem látható dolgok megérzése, megsejtése.
Makita most dobta piacra ezt az LB 1200 F-et. Az új sorozatokkal jó óvatosnak, körültekintőnek lenni, mert ha beleszaladok egy szériahibába, megtanítottak már a nagynevű gyártók, hogy az sosem az ő hibájuk, hanem mindig az enyém. (Ráadásul a makita összes létező általam birtokolt gépjével ezeddig szépen bele is szaladtam - és ebben nincs is benne az a napokban említett fúrógéptokmány durva hibája, ami szintén makita kaki.)
Talán az egy figyelmet érdemlő szempont a sok között a döntésemhez a makita javára, hogy kipróbálhatom, mennyire terhelhető a vastagvágásokkal. Mert kiderülhet, hogy teljesen problémamentesen megold magában is mindent, és akkor nem is kell egyáltalán Hammer. Hiába fáj a szívem azért a gépért nagyon, de nem fétisre (Köszi ezt a szót Speciali!), hanem gazdaságos termelésre kell a gép - nem fogok Felder-t venni, kizárólag abban az esetben, ha ezáltal nem kevesebb, hanem több lesz a pénzem.

Még néhány szót a szalagfűrészről:
Nem osztom a véleményem úgy általában a szakmával abban, hogy egy sokmázsás használt öntvénygép az igazi. Abban sem, hogy legyen legalább 600-as kereke, mert szaggatni fogja a szalagot. (Az én Güdém talán még kétszázas sincs, és egyáltalán nem szaggatja a szalagot) Túl azon, hogy egy 800-as dög elég nagy csarnokot kíván az egészséges működéshez, helyhez kötött. Azt arrébb tenni nem annyi, mint az asszonynak a konyhában egy vaslábast, noha mindkettő öntvény. A kiskőrösi beszerezhető 250 ezer és másfél millió között. De még a vadiújnak is idejétmúltak a kezelőszervei. Állítgatása nehézkes és időigényes. Annak érdemes olyat beszerezni, aki nem sokat állítgatja, hanem csak tolja a fát rajta naphosszat.
S egy külön kategória:
A kisiparilag gyártott gépek javarésze csapnivaló. Nem véletlen, hogy 50-60 ezer forintnál többet nem nagyon tudnak elkérni érte - még akkor sem, ha nevezetesen egy jól sikerült gépről van szó. Ami gépipari melléfogás létezhet, az mind fellelhető ezeken az összegüzült heggesztményeken. Ahol használatban vannak, ott többnyire mindössze a téli tüzelő felaprítása az éves feladat - nemritkán rönkből, ami ráadásul nagyon balesetveszélyes is. Jómagam az expressz.hu-n mazsolázva egyszerűen átugrom az ilyen tákolmányokat.

Mielőtt összefoglalnád magadban az olvasottakat, gondolj arra, hogy amit fentebb írtam, az az én speciális esetem, és lehet, hogy a Te speciális eseted teljesen más lesz. Mindezt azért írtam, hogy támpontot adjak egy csírázó saját szemlélet kialakulásához, s nem azért, hogy eszerint járj el.

Több fa van, mint asztalos!

(#10370) Márton111 válasza thyeby (#10369) üzenetére


Márton111
aktív tag

Javíts ki ha tévednék :) de egy 3 KW-os moci terhelés nélkül ,nem eszik 3KW-ot.Se a hammer fűrész kerekeinek meghajtása ,nem használja fel a motor teljes erejét-üresben szaladva.Ha meg vág, akkor gyorsabban végez ,tehát akkor se fogyaszt sokat pont mert sokkal hamarabb kifut a fa belőle mint a kisebb gépből,és ekkor megint üresben teker ,amíg ki nam kapcsolod.Tehát ha nem használod éjjeli irányfénynek (egész éjjel bekapcsolva hagyván, akkor nem lesz sokkal nagyobb a villanyszámlád se, de hamarabb és kisebb erőlködéssel végzel a munkával ami meg idő =pénzmegtakarítás.
Persze ha nonstop 3mm vastag lemezeket vágsz akkor lehet fogyasztás különbség mert arra a pici is jó.De szerintem nem eszik az, majdnem üresben járatva 3KW-ot , csak amikor sír a csapágy a terheléstől. Inkább 1- 1, 5 KW-ot max .per has :)

[ Szerkesztve ]

(#10371) Márton111


Márton111
aktív tag

A 2collos fát úgy kérd fatelepen hogy palló.Az egy collosat meg úgy hogy deszka. :) Akkor tudni fogják mire gondolsz.
A kontakton üresen járatva az ampermérő szolídan viselkedett, 15A-en állt,(2 papírt hajtott meg )de ha anyagot csiszolt a gép mindjárt dupla tripla értékre ment fel.25-45A-ig (a fogyasztás témához még).

[ Szerkesztve ]

(#10372) Márton111


Márton111
aktív tag

Folytatás :) Normál esetben mert ha túlterheltem ,akkor feltekerte magát 150Amperre, de azt már a 3 ékszíj nem bírta közvetíteni , csikorgott, azt meg is állt ,ha nem vettem le a fogatásból villámgyorsan.(persze azt terhelést a 8KW-os moci se bírta volna ki )
Tehát a fogyasztás terhelés függő, és 2db 1000mm széles csiszoló papírnak jóval nagyobb a súrlódási vezsetsége üresben forgatva mint egy 20mm széles acélszalagnak ami sokkal nagyobb rádiuszon van meghajlítva mint a csiszolópapír .
Ezért úgy gondolom a felder gép úgy 800w-ot ehet üresben per has :)

[ Szerkesztve ]

(#10373) Márton111


Márton111
aktív tag

No hammerre gondoltam feldert írtam :)

(#10374) Armahun válasza Márton111 (#10373) üzenetére


Armahun
addikt

Ha jól tévedek egy cég. :)

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#10375) thyeby válasza Márton111 (#10370) üzenetére


thyeby
őstag

Nem tudlak kijavítani, mert ezen a téren ha még sokat tanulnék, akár komoly kezdő is lehetnék. Utána kellene érdeklődni valamilyen villanyos fórumon egy májertől - engem is komolyan érdekel, hogy úgy van-e, ahogy mondod. Valamennyi igaz belőle, az bizonyos, de hogy mennyi, az itten a kérdés.

Több fa van, mint asztalos!

(#10376) thyeby válasza Márton111 (#10371) üzenetére


thyeby
őstag

A leírtak alapján jó valószínűséggel még az arányokat is eltaláltad ezek szerint.
(Azért zárójelben ideírom, hogy a 900W-os makitára arányítva ugyanezek is igazok kell, hogy legyenek.) Viszont a rögtönzött áramdíj számításaim a jelek szerint lúzer megközelítésűek, és életszerűtlenek.

Több fa van, mint asztalos!

(#10377) thyeby válasza Márton111 (#10373) üzenetére


thyeby
őstag

A Hammer is tiroli Felder termék, csak az ő esetében kisebb a nimbuszfelár - vagy Speciali szóhasználatát tovább ragozva: fétisdíj.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#10378) thyeby válasza Armahun (#10374) üzenetére


thyeby
őstag

:DD

Igen, jól tévedsz.

Több fa van, mint asztalos!

(#10379) Winner_hun válasza Márton111 (#10370) üzenetére


Winner_hun
félisten

Terheléssel változik az áramfelvétel.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#10380) Márton111 válasza thyeby (#10377) üzenetére


Márton111
aktív tag

:K fétisimádat és az ára :) sok kisebb nagyobb fétis ,(és a nagy bálvány : a ,tükrösre polírozott lakkú drága márkás (német) autó )van az életü(n)kben . :) A bennszülöttek ezkehez imádkoznak illetve szeretik, sőt imádják , bezsélnek hozzá, becézik, kérlelik (mukodj) ;)

[ Szerkesztve ]

(#10381) Márton111 válasza Winner_hun (#10379) üzenetére


Márton111
aktív tag

:K Úgygondolom

(#10382) mdk01 válasza bablovag (#10366) üzenetére


mdk01
addikt

Jól jártál teljesen.

Thyeby: Ezek az új kis maki dekopírfűrészek sem lengetnek egy kicsit sem? Nem tudom mert ugye nekem egy ősrégi zöld boschom van amit nem bírok megölni, de az nem lenget tuti.

[ Szerkesztve ]

(#10383) mdk01 válasza Márton111 (#10370) üzenetére


mdk01
addikt

Engem kb. ugyan ez a téma érdekel kíváncsiságból, csak a fordulatszám állítós gépeknél. Felsőmaró, szalagcsiszoló, dekopírfűrész stb.

Már akartam szólni, de teljesen feleslegesen várod meg az 5perces limitet ,6-7percenként írva egy hsz.-t semmit nem fog jelenteni ha egyszer tag-ból akármi leszel. Semmit nem jelent max a hardveraprón, de már ott sincs sok jelentősége. Ráadásul egy közösségi hsz. 0,25%-a egy szakmainak és annyira szigorítva számolják már hogy feleslegesen terheled magad azzal, hogy ilyenekre figyelsz, meg xar olvasni is.

[ Szerkesztve ]

(#10384) Márton111 válasza mdk01 (#10383) üzenetére


Márton111
aktív tag

Nem szándékosan csinálom, hanem gondolkodom beírom,még eszembe jut valami,szerkesztem , meg mégegyszer, meg mégegyszer s közben lejár az 5 perces idő. :)nekem meg, 10 perc múlva jut eszembe még valami :)
Ez a rangkórság ,és pontgyűjtés tőlem 100%-ig távol áll :)) még a sparban se gyűjtök se pontot, se pettyet se, matricát, mert szerintem ezek értéke ,mind közelíti - egyenlő a nullával. (remélem senkit nem sértek meg ezzel)
Azt hogy már tag vagyok, becssszóra, míg a többiek meg nem említették a témát ,fel se tűnt ,a kvázi fórumkezdő vagy mittudomén milyen cím után.Visszalapoztam ,és számomra akkor derült ki,már több hónapja tag lettem :) A rangomat úgyse ez szabja meg , hanem az ha a többiek, mármint ti :megbecsültök.

[ Szerkesztve ]

(#10385) Márton111 válasza mdk01 (#10383) üzenetére


Márton111
aktív tag

Szerintem ha letekered az állítót, fele -harmada állásba, akkor csökkennie kell az áramfelvételnek , hisz a gép kevesebb munkát végez lassabban forogván, és ha a fogyasztása nem csökkenne arányosan felére harmadára akkor az a párszáz megmaradó watt igen gyorsan felfűtené vagy 100-200 fokra , mert az energiának valahova távoznia kell, ha egyszer kivették a hálózatból :) ha nem lesz ,mozgási akkor lesz mágneses, fény vagy hő, leginkább ez utóbbi szok lenni (hő) mert az legegyszerűbb dolog.(nomeg végső soron minden energiafelhasználással járó tevékenység végeredménye : a környezetet fűtő hővé alakul az energiája.
(25W hulladékhő már jóerős kézmelegre tud felfűteni egy kézi gépentyűt )Gondold el 2 kw-os gép amikor a felére van leszabályozva tehát ~ fele a fogyasztása ...aszem 10 percen belül lángolna, ha felvenné,és elfűtené a megmaradó áramot . :)

[ Szerkesztve ]

(#10386) Blackhole13


Blackhole13
senior tag

Közületek valaki próbált már házi készítésű forgácselszívót összerakni?
Ahogy néztem 30e körül vannak az olcsóbbak, de azt el tudnám másra is költeni.
Van itthon egy nem használt, régi, viszonylag nagy teljesítményű porszívó, ezt gondoltam átalakítani.
Sajnos közelről még nem tudtam megvizsgálni egy komolyabb forgácselszívót (pl. ezzel az alsó-felső tartályos megoldással nem tudok mit kezdeni), ezért is fordulok hozzátok, örülnék neki ha valaki leírná a levegő útját. :) (Gondolom nem az a helyzet, mint a porszívóknál, hogy cső-porzsák-kompresszor, nagy tartály esetén nem tudom mennyire működik.)
Arra gondoltam, hogy egy nagyobb műanyag henger tetejére állítom a kompresszort, elé egy szűrő és sűrű szövésű szövetből még egy szűrő berendezés a henger tetejére, a cső pedig a henger tetejéhez csatlakozik közel a kompresszorhoz.
Működőképes ötlet szerintetek?

[ Szerkesztve ]

(#10387) mdk01 válasza Márton111 (#10385) üzenetére


mdk01
addikt

Értem, ez kb. rendben is van de sztem ez csak üresjáratba igaz nem? Tehát terhelésnél ez a felvett áram növekszik a terheléstől függően. Most elsősorban nem a felsőmaróra gondolok bár nagy késnél ott is megfigyelhető, viszont egy szalagcsiszolónál ez a terhelést könnyen elérhető és változtatható. Kíváncsi volnék egy mérőketyerével megmérve mit mutat egy sz.csiszsoló max sebességen üresjáratba és leglassabban terhelve, illetve lassún üresjárat és maxon terhelve.

[ Szerkesztve ]

(#10388) Márton111 válasza Blackhole13 (#10386) üzenetére


Márton111
aktív tag

Cső szélkerék közepébe ,(az ott szív) a szélén meg hajtja tovább a porzsákba , és a por gravitáció által leesik az alatta levő műanyag zsákba.Ilyen eccerű. :)
Szélekerékből van :kisebb szívók szélkereke vertikális tengelyűek, a nagyobb szívók szélkeréktengelye meg horizontális.(úgy láttam)
A por a porszák és a műanyagzsák találkozásánál (szóval középen) fúvattatik be féloldalt és mivel íves felületre fújja szépen kering :)
Van még benne holmi rács , ha berántaná a macskát, akkor nehogy kiszakítsa a műanyagzsákot :) De evvel óvatosan, mert a forgács ha szálas nehogy fennakadjon és eldugítsa.

[ Szerkesztve ]

(#10389) Márton111 válasza mdk01 (#10387) üzenetére


Márton111
aktív tag

Ha a kis kerékkel leszabályoztad, nem fogja a 2 KW teljesítményét leadni , hanem kevesebbet, különben minek szabályoztad volna le?Alacsonyabb fordulaton fog dolgozni, nagyobb terheléstől meg lefullad, vagy erősen esik a fordulat.
Ha azt akarod hogy lassan menjen ,de ugyanakkora teljesítményfelvétellel, mert nagy erőre van szükség, akkor áttétellel kell lassítani (pl 2 sebességes fúrógépek vagy2-3 sebességes akkus fúró-behajtógépek.)

[ Szerkesztve ]

(#10390) Sanyabá válasza Márton111 (#10384) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Elhisszük Neked! ;] Az embert, elsősorban a tettei alapján ítélik meg,aztán a hozzászólásai után. :D

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#10391) thyeby válasza mdk01 (#10382) üzenetére


thyeby
őstag

Megmondom őszintén, nem tudom a biztosat. Szerintem nem lengetik a lapot azok, amelyiken ez a funkció nem állítható. Elképzelhető, hogy valami picit a fixbe beépítenek, de szerintem ha már eltérítik bárhogyan a lapot az egyenes mozgástól, akkor oda az egyszerűség, és ezáltal az olcsóság is.

Sok előnye van a lengetésnek, de van azért hátránya is. Ezért kikapcsolható. Fő szerepe a gyorsabb vágás. Ezentúl amikor kezd a lapnak kimenni az éle, akkor kapcsolsz neki egy kis bólogatást, és a lapod ismét (sokáig) olyan, mint ha új lenne. Viszont esetenként ront a vágásképen, és minden esetben jobban töredez. Nem jól írtam ezt a minden esetet: Amikor pontosan szálirányban vágsz, akkor nyilván nem tud mit töredezni. De ez az eset becsapós, mert a vágásvonal ha kicsit eltér a száliránytól, akkor bizony nagy és hosszú darabokat tud nemkívánatosan kitépni - kiváltképp a lucfenyőből, kiváltképp a nagy fogosztású penge.

Több fa van, mint asztalos!

(#10392) thomgrande válasza Márton111 (#10389) üzenetére


thomgrande
tag

Ha kipróbálnál egy valódi konstans elektronikás gépet akkor változna a véleményed. Mert ott az általad beállított fordulatot képes tartani bárhogy is tolod neki.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#10393) Márton111 válasza thomgrande (#10392) üzenetére


Márton111
aktív tag

Bosch, makita , dewalt , metabo.gépeim vannak.
Tudtommal kell lenni bennük igazi teljeshullámú elektonikának...

[ Szerkesztve ]

(#10394) thomgrande válasza Márton111 (#10393) üzenetére


thomgrande
tag

Ha a kis kerékkel leszabályoztad, nem fogja a 2 KW teljesítményét leadni , hanem kevesebbet, különben minek szabályoztad volna le?Alacsonyabb fordulaton fog dolgozni, nagyobb terheléstől meg lefullad, vagy erősen esik a fordulat.

Ha ez nálad így működik akkor vagy nincs benne vagy rossz. Attól hogy egy gép "márkás" az nem jelenti hogy van benne. Ezeknél egyébként szerintem a kis kerékkel nem a teljesítményt állítod hanem a fordulatot. Az elektronika pedig ezt a fordulatot tartja terheléstől függetlenül.
Legalább is nálam így működik.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#10395) mdk01 válasza thomgrande (#10394) üzenetére


mdk01
addikt

A szavaidból elsősorban azt szűröm le hogy a felsőmaróra gondolsz. Sztem ebbe a témába inkább egy a szalagcsiszolót vegyünk alapul, mert ott a terhelés igen könnyen és hirtelen változtatható és jobban megfigyelhető lenne, ha rá lenne kötve egy mérő ketyere.
Nekem egy ilyen van ezzel van tapasztalatom

Bablovag: Ez utóbbi szalagcsiszolót én 9éve hobbi szinten, Madmax meg úgy 3-4éve ipari szinten nyüstöli. Egyelőre egyikünk sem bánta meg.

[ Szerkesztve ]

(#10396) thomgrande válasza mdk01 (#10395) üzenetére


thomgrande
tag

Igen a felsőmarós tapasztalatom a legnagyobb. De más konstans elektronikás géppel is találkoztam. Ezért mondtam hogy ég és föld a különbség egy mezei és egy konstans gép között. A konstansos gépnél nincs lefulladás vagy jelentős fordulatesés. A mikor és hogyan felvett leadott teljesítménybe nem szólnék bele mert az túlságosan bonyolult. Sokan azt hiszik ami rá van írva a gépre az a leadott teljesítmény. Egy frászt, az a felvett. A forgalmazók is ritkán írják oda mindkettőt. Gondolják higgye mindenki a nagyobbat.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#10397) bablovag válasza mdk01 (#10395) üzenetére


bablovag
csendes tag

megfontolom ;-)

Mit vétett szegény fa, hogy papír törlőkendő lett belőle ???

(#10398) thyeby válasza Márton111 (#10393) üzenetére


thyeby
őstag

Nekem is ilyen gépjeim vannak, de tudtommal nincs bennük VTC. Annak meglétét a nagyok is jelzik a specifikációban, a marketingesek pedig legtöbbször nem mulasztják el az ikonját ráragasztani a gépre is.

Több fa van, mint asztalos!

(#10399) thyeby válasza mdk01 (#10395) üzenetére


thyeby
őstag

Jómagam ezzel tornáztam elég sokat. Teljesen meggyőző volt minden porcikája, határozottan markáns anyagleválasztása. Nem tudtam én lelassítani - ha ráhasaltan nagyon, engem is vitt magával.
Már egyszer írtál erről a gépedről, és én elfelejtettem megkérdezni, hogy mivel tud többet a kicsinél. Azt látom, hogy 24mm-el szélesebb a szalag, de úgy gondolom, hogy pusztán ezmiatt nem fizettél volna háromszor annyit érte.

Több fa van, mint asztalos!

(#10400) Márton111 válasza thyeby (#10399) üzenetére


Márton111
aktív tag

Thomgrande:
Ha nincs benne a VTC 4 különböző piacvezető cég komoly kivitelű gépeiben talán nem is nagyon lényeges szolgáltatás .A kis 600W-os kézi bosch közép állásba jól dolgozik, ez azért hogy ne égessen ha már nem borotvaéles, ha meg éles mehet fullon, elvégre nagyobb fordulaton lehet bátran gyorsabban is tolni. A 1850W-os makit nem lehet lefogni, de kisebb fordulaton a felsőmarókések nem dolgoznak olyan szépen.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.