- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton111
aktív tag
válasz
ferkoboy #10898 üzenetére
Én tapasztnyalt ,de még nem öreg szakikat láttam különböző mértékben csonkolódni,(szerencsére)nem "láttam" csak előtte meg utána...)
Engem ipari tanuló koromban (ami nem voltam mert gimit végeztem, de csak volt 3 év dolgozó tanulóidőm a faiparban, mielőtt 2 asztalos szakvizsgát letehettem épületből,is és külön bútorból is) szóval majd mindennap figyelemeztettek: az ujjaidra vigyázz! Épp egy előttem volt ipari tanuló (akivel már nem találkoztunk) kartoncsövet szeletelt a szalagfűrészen az ujjait a csőbe dugván...Eszembe se volt megsértődni, hanem inkább kissé szorongva annál jobban ügyeltem hova nyúlok, milyen távolságig szabad megközelíteni melyik forgácsoló alkatrészt, és melyik rányból érvényes az... Milyen a helyes beállás, kéz és testtartás az adott munkaművelethez. Utólag pedig nagyon hálás vagyok azoknak , akik lelkiismeretesen vették a balesetvédelmet ott az Iparművészeti Vállalatnál ahol az asztalosságot elkezdtem anno. -
ferkoboy
senior tag
"megfenyegetett az ujjaid elvesztésével" - ez azért erős volt.
Ne fenyegess! A jótanácsot szívesen megfontolom, és szívesen is veszem, de ez azért erős!Nem azért ferkoboy a nick-em, mert 14 éves lennék.(x2)
"ezt megint csak akkor tudnád, ha átlátnád ezt az egészet" - ezt kifejtenéd? Mit értessz az alatt, hogy átlátni ezt az egészet?
"Egyébként lehet, hogy meg kellene venned azt a Proxxont. Sokat tanulnál rajta, belőle." - Köszönöm a jótanácsod, kár hogy ez az első gondolat már az eleján el lett vetve!
A szarkazmust jó magam is kedvelem.
Üdv: Ferkó
mod: Ha kérhetném, reagálnál majd a hozzászólásom első mondatán kívül a többire is? Ugyanis azt hiszem leírtam benne mire is használnám, miért, stb.
-
Márton111
aktív tag
Tanácsokat tudunk adni .(deminek
)mert:Egyet nem tudunk: szaktudást, és tapasztalatot, adni,mert ezeket csak személyesen lehet elsajátítani ,jópár év alatt
-
Soká
senior tag
válasz
ferkoboy #10893 üzenetére
"Ne kezelj úgy, mint egy hülyét."
Nézd, akkor foglak úgy kezelni, amikor nem reagálok majd a kérdéseidre. Ha meg néha eszedbe jut majd az a muksó, aki megfenyegetett az ujjaid elvesztésével, az csak hasznodra válik, még ha nem is örülsz neki, ezt megint csak akkor tudnád, ha átlátnád ezt az egészet.
Egyébként lehet, hogy meg kellene venned azt a Proxxont. Sokat tanulnál rajta, belőle.
Sok sikert! -
ferkoboy
senior tag
Köszönöm a válaszodat, de kérnék tőled valamit. Ne kezelj úgy, mint egy hülyét.
- Tisztában vagyok azzal, hogy a fűrész nem játék, és "csak" 10 db ujjam van (a kezemen), és ezekhez ragaszkodok is!- Felhasználás: jelen pillanatban fiókokat szeretnék és tárolókat (egyedi) készíteni. Szükségem van rá.De mindig akad még valami más is, amit szépen kellene elvágni (pl. lambériázás).
Lapszabászat a városban egy helyen van/volt és bezárnak/bezártak.Ezeket a gépeket már ki is árulják:
[link]
[link]
[link]Ami bosszantó, hogy
1. konkurencia híján elég drágán dolgoznak.
2. egy nyír 3m-s rétegelt lemez táblát múltkor hasraütésszerűen 5000 ft-ért adtak (1,5x1,5)
[kb. "na mennyi is legyen?" stílusban]
3. Volt hogy 3x mentem be hozzájuk, mire sikerült leszabatnom 2 fiókhoz az anyagot.Ezen felbosszantva magam jutottam arra a következtetésre, hogy veszek egy pontos asztali körfűrészt.
Kézi körfűrész volt/van, de nem mai darab, és sajnos már nem lehet vele szépen merőlegesen vágni ( a talpa el van már deformálódva)
- felépült vele egy családiház, orosz gyártmány, ami megy még, de nem jó arra, amire nekem kellene most.
A dekopírfűrészemmel sem lehet merőlegesen és pontosan vágni (egy olcsóbb darab volt).Bármilyen furcsa, több dologra szeretném használni - azaz ki szeretném használni.
A fiók-szabásnál igenis fontos a pontos méret -nekem- . Leírtam a fő felhasználás módját, általában használt anyagokat.
Tehát nem értem miért írod azt, hogy "De szerintem, olyan ember ne nagyon akarjon pénzt keresni ilyen géppel, aki megítélni sem tudja, hogy milyen gépre van szüksége."
Olyan gépre, amivel lehet pontosan vágni és nem az a célom vele, hogy valahogy húzza ki a garanciális periódust.csapágy vs.teflon-persely - Lehet hülyeség amit szajkózok, de ellene vagyok korunk szemétgyártásának.
Ehhez hozzá tartozik az is, hogy elektromos gépeket sem szeretek a kukába hajingálni a garanciális periódus lejárta után 1 hónappal. -
Soká
senior tag
válasz
ferkoboy #10888 üzenetére
"Igaz, ti megtettétek, amit megtudtatok, de sajnos csak még nagyobb lett a bizonytalanság a fejemben."
Sajnos egyet kell értsek Veled. Nem véletlenül szorgalmaztam én, hogy írd le pontosan, mit szeretnél, meg linkelj be tárgyakat, olyanokat, amiket te magad is szeretnél készíteni, de sajnos úgy látom, még ezzel sem nagyon vagy tisztában. Pedig ez fontosabb lenne, mint a gépek ismerete. Hidd el nekem, nem bántani akarlak, de fiókokat emlegetsz, mégis miféle fiókokat? Miért kell ezt neked csinálni? Kiszámoltad már, hogy egy Makita MLT 100-as árából hány fiókot gyártanának le Neked? És én még nem hallottam olyanról, hogy fiókgyártó kisiparos, szóval, valószínűleg Te is fogsz készíteni mást is.
Azt kell mondjam, tök feleslegesen agyalsz ennyit. Ha egy asztali körfűrészre van szükséged, amivel fát akarsz vágni, és mondjuk nem hajómodellt akarsz balsafából, akkor nagyjából felejtsd el a Proxxont, ahonnan indultál. Ezek után az összes többivel, amit ajánlgattunk, meg fogod tudni oldani a feladatot. A különbség annyi lesz, hogy a legolcsóbbat ne akard folyamatosan üzemelni, mert nem bírja és általában is kíméletesebben, nehézkesebben tudod majd használni. De ha nem pénzért akarod használni versenyhelyzetben, hanem a saját szórakoztatásodra, akkor megfelelhet. De szerintem, olyan ember ne nagyon akarjon pénzt keresni ilyen géppel, aki megítélni sem tudja, hogy milyen gépre van szüksége. Szeretném nyomatékosan felhívni a figyelmedet arra, hogy ez nem játék, egy 30ezres körfűrész nagyjából ugyanolyan gyorsan megszabadít az ujjaidtól, mint a 200ezres, ha nem értesz hozzá!!!
Részemről még egyszer pontokba szedve az új gépek:
1. 30.000Ft-ért: 1700W-os aldis gép
kategóriáján belül a legjobb ár 3 év garival. Előnye, hogy ha nem teszed tönkre és nem tetszik, 5-10ezres buktával tudsz megszabadulni tőle és legalább tudni fogod, hogy mire figyelj. Hamar behozza az árát. Speciali kollégának van ilyen kérdezz tőle.2. 100-110.000Ft-ért
Makita MLT 100 egyértelműen. Jobb mint a zöld Bosch, a formatizálós Einhell meg még az is lehet, hogy jó, de új áron jelenleg túlárazott szerintem.3. 150.000Ft-ért
Metabo TS 250 de ezt lehet, hogy csak azért írom, mert nekem ilyen van, én inkább ezt vettem, mint a Makita4. 200-300.000FT-ért
Nagyon meglepne, ha ennyit áldoznál rá, itt már vannak belépő szintű acélöntvény-asztalú gépek. Lásd Bernardo, unimax.hu, stb.Tudod, a legtöbben, akik asztaloskodásra adják a fejüket hobbiból/szükségből, onnan indulnak, hogy vesznek egy 10.000Ft-os kézi körfűrészgépet, aztán alulról beépítik egy forgácslapba és máris kész a legalapabb körfűrészasztal. Nem baj, ha Te átugrod ezt a kategóriát, de azért a tapasztalat mégiscsak szükségeltetne.
Kicsit furcsa azt hallani tőled, hogy "ipari hulladék", ezt hagyd meg annak, aki már a munkája mennyiségével vagy minőségével kivívta a "jogot" egy jobb gépre. Védem szegény 30ezres barkács kategóriát, hidd el, annyit még egy ilyen "ipari hulladék" is kibír, amivel kitermeled az árát. De ne egy nap alatt akard kitermelni.
A biztonság kedvéért még leírok valami, hátha szükség van rá:
ne akarj a felsorolt gépekkel laminált forgácslapot vágni, ne akard napi sokórában üzemeltetni őket, ne akarj velük a gép önsúlyánál jóval nehezebb szélezetlen pallókat darabolni. -
Speciali
tag
Thyeby láttad az újFestool Dominot?
-
Márton111
aktív tag
.
-
thyeby
őstag
válasz
ferkoboy #10888 üzenetére
Ne rosálj be! Meglátod, letisztul idővel.
Használt metebó vastagoló:
Egy pár kés egy húszas bele. (vagy 25? meg kell kérdezni telefonon pl Vén Pistától.) Ha kell kés bele, akkor már 160-nál jársz, és nincs 3 jahre alt garantische, csak 3 perc. Ezen érdemes gondolkodni.Igen, értlek. Tulajdonképpen Neked egy olyan gép kellene, ami magában foglalja a soroltak összes előnyét, elhagyja az összes hátrányát. De hiszen az egy profi gép. 100-200 között még bele kell törődni a kompromisszumokba.
Azért megnyugtatlak: Elég jó gépeket néztünk végig. Ezekre nagyjából igaz, hogy minél drágább, annál többet nyújt. (De nem mindent!) Megítélésem szerint még a legolcsóbbal is boldogulnál, amilyen kaliberű feladatra szánod. Azért 200 körül már ipari használatra alkalmas gépek vannak.A 150-es gyalu a fiúkjaidhoz elég. De azért szempont az is, hogy tudjon legalább 100-120 mm vastagságot is átereszteni, ugyanis ez fogja adni a párhuzamost.
Ezek a picike kombigyaluk (Einhell, Güde, Hunday) általában alumínium asztallappal vannak. Az befogja szép szürkére esetenként a szép fehér fát. Ez is egy szempont. -
ferkoboy
senior tag
válasz
thyeby #10885 üzenetére
Köszönöm a segítőkészséged!
Igaz, ti megtettétek, amit megtudtatok, de sajnos csak még nagyobb lett a bizonytalanság a fejemben.
Metabo vastagoló-gyalut (linkelt típus) találtam használtan 140e-ért. [bár nem okvetlen most van az az idő, amikor erre szeretnék/tudnék költeni.
30e-es Aldis fűrésztől félek azért - ipari hulladék? - vajon nem ez e az a kategória, ahol jóbarátom szavaira emlékezvén csapágy helyett csak teflon-persely???55-es Einhell meg Soká leírása alapján nem biztos, hogy a legszerencsésebb - lévén nem ékszíjas, hanem közvetlen a motor tengelyén van a fűrészlap.
(láttam egy Einhell kombinált-gyalut (vastagolni is tud) 36e-ért, max. 152mm szélesen - lehet fiók-készítéshez ez elegendő lehet. - vagy e mellé egy viszonylag olcsóbb körfűrész... Gérvágóra most nem lesz pénzem, azt hiszem.)
-
thyeby
őstag
-
thyeby
őstag
válasz
ferkoboy #10873 üzenetére
Tudod, gondolkodtam az eseteden munka közben. Hogy mit is tanácsoljak Neked?
Ha a tesóm lennél, és nagyon pontosan ismerném az igényeidet, könnyebb dolgom lenne. Mert van olyan érzésem, hogy ezen a ponton túl már inkább érzelmi alapú a döntés, mint racionális.
Sok gépet, sok alternatívát mutattunk Neked. Mindegyiknek volt valami jelentős előnye a többihez képest, de mindegyik valamilyen kompromisszumba is szorított egyúttal. Ennyi pénzért pontosan ilyen a felhozatal.
És gondolkodtam ahhoz is, hogy időközben ráéreztem: Neked azért kellene minél precízebb gép, mert nem tudsz vastagolni. Pedig egy vastagológyalu valószínűleg igen átrendezné az igényeidet. Valami ilyesmire gondoltam, nem kell félmilliós nagyságrendig elmenni. Ismerek olyat, aki nyílászáró gyártáshoz ezt használja - nem panaszkodott rá. Adja ugyanezt a Makita olcsóbban valamivel, de azon az elszívás lehetőségéért külön fizetni kell, ha jól értelmeztem a leírást. Forgácselszívóért mindenképp kell plusz pénz, de talán a Makitához alapban nincs elszívó adapter.
A szép derékszög vágáshoz egy DW gérvágó passzolna inkább, például ez.
Mert ahhoz, hogy pusztán körfűrésszel hozd ki a precíz fiókot, valóban drága gép kell. Amennyiből már tiszességes gépparkot tudnál kialakítani.
Ha meg nem sikerül a vágás olyan jól, hát ott a ráspoly, a csiszológép, szintbe, szögbe lehet korrigálni mm-es nagyságrendig szinte mindent. (Ha nagyobbra sikerül picit valami, az szerencsésebb ugye, mint ha kisebbre.) Ez adja a gyakorlatot, a magabiztosságot minden asztalosnak, mígnem rutinná válik a munka. -
Soká
senior tag
"az Einhellnél nem kizárt, hogy aszinkron motor,"
No, akkor pontosítom magamat: ez a formatizálónak mondott nagyobbik Einhell, amit régebben narancssárga színben forgalmaztak Einhell FKS 22/315 néven, most pirosban Einhell RT-CC 315 U számon, szóval ez aszinkron motoros, viszont direkthajtású, tehát a fűrésztárcsa közvetlenül a tengelyen van, ami félek tőle, hogy inkább nem jót jelent. Legalábbis nekem egyszerűbbnek tűnik csinálni egy masszív tengely és meghajtani ékszíjjal, semmint az egész motor legyen nagyon merevre építve. De ebben én nagyon nem vagyok járatos, tehát csak okoskodom. Az biztos, hogy a tengelyen lévő motor miatt van az, hogy a 315mm-es lappal csak max. 73mm-t lehet átvágni, és ez az oka annak is, hogy a többséggel ellentétben ebben az asztalban a fűrészlap jobbra dől! (A másik ilyen kivétel az én metabo TS 250-es gépem.) Kérdeztem már régebben, hogy van-e gyakorlati jelentősége annak, hogy merre dől a lap - például balkezesek előnyben? - de egyértelmű magyarázatot még nem kaptam.
Na, tényleg befejezem, mert körfűrésszel fogok álmodni
-
thyeby
őstag
Köszönöm, hogy kisegítettél!
Már épp rájöttem, mert gyanús volt nekem is valami már amikor írtam is - visszaolvastam a biztonság kedvéért.
Úgy látom, én ma már nem igazán vagyok használható állapotban. Párom dolgozott, én pesztráltam a fiamat, és számomra ez fárasztóbb, mint ha egész nap fűrészeltem volna. -
Márton111
aktív tag
Valóban amit belinkeltem az egy komoly kis gépentyű 123ropiba fáj amúgy rendesen... Igyekeznék lecsapni, persze telefon,és személyes megnézés ha lehet.
-
Soká
senior tag
Nincs kedvem ellenőrizni, de az egyik korábbi expresszes link már nem él, csak nem a zöld Bosch kelt el?
Ferkó,
arra azért számíts, hogy ezt az oldalt olyanok is olvassák, akik csak szemfüles érdeklődők, magyarul a belinkelt holmi szabad préda!
(én már jártam úgy, hogy belinkeltem egy vaterás cuccot, és amikor a szakértő azt mondta, hogy érdemes megvenni, negyed órán belül már le is csapta - valaki más. Mondjuk utólag felajánlotta az átadást, de nem volt kedvem vele üzletelni. -
Soká
senior tag
válasz
#47053824 #10877 üzenetére
Minden attól függ, mit és mennyit adsz érte
Egyébként nem rossz.
A felsőmaró kisteljesítményű de profi, (a bolti árát nem biztos, hogy megérné, szerintem) a készlet amolyan Boschra címkézett jobbfajta kínai. Figyelj oda a szár átmérőre mert nem mindegy, hogy mm-ben vagy inchben van! -
törölt tag
Udv!
Lehetoseg lenne cserelnem par dolgot egy ilyen felsomarora:
Bosch Gof 900 Ace
ehhez neztem egy ilyen settet:
15 darabosHobbi celra megfelelo lesz szerintetek? (foleg a szettre gondolok)
-
Soká
senior tag
válasz
"jobbnak látjátok esetleg ezt mind a zöld Bosch-t?"
Hát, jó kérdés... A zöld Bosch egy kompakt kis gép. Én nem vagyok eleve olyan rossz véleménnyel róla, mint talán thyeby, igaz én működés közben sosem láttam. Ami engem legelőször rettenetesen elriasztott az egy Baumaxban látott darab, aminek a közepén volt egy ronda "horpadás". Fogalmam sincs, miért volt ilyen egyenetlen az asztala, eleve ilyen, vagy valaki ráállt? Láttam később másutt is, az nem volt ilyen. Egyébként szépen mozgott a tolóasztal, persze fehér műanyag görgőkön, ami nem éppen bizalomgerjesztő, ugyanakkor a műanyagok is bírhatják a strapát barkács szinten. Szóval nekem egy kompakt kis gép benyomását keltette, az a fajta sokoldalúság, amit én kicsit marketingszagúnak gondolok. Adnak hozzá egy 2-300 oldalas használatit, gondold el, mennyivel drágította csak az a gépet!
Az Einhellhez adnának max. 10oldalast
és talán azt is kínai magyarul.
A formatizálónak mondott Einhell már súlyra is dupla akkora darab. Jóval nagyobb motorral és nem elhanyagolhatóan nagyobb fűrészlappal, ami neked egyébként tök felesleges lehet. Tehát többet fogyaszt, a fűrészlap hozzá dupla annyiba kerül majd.
Nem esett szó a motorral kapcsolatban két dologról:
1. a motornál fogaskerék vagy szíjáttétel található? Az utóbbi a csöndesebb, jobb
2. a Bosch szinte biztos, hogy kefés motor (kis méret, nagy fordulatszám, nagy zaj és kis hatékonyság) az Einhellnél nem kizárt, hogy aszinkron motor, ami csöndesebb, hatékonyabb, ilyen van a komolyabb asztali gépekben. De én nem értek az elektronikához.Hogy milyen motor van ebben az Einhellben korábban már volt szó róla, éppen csak a lényegre nem emlékszem
Ezt az einhellt leginkább csak akkor merném megvenni, ha új lenne és alaposan meg tudok bizonyosodni arról, hogy nem valami reklamációból visszamaradt darab. Persze ez a Boschra is igaz, de ott a fénykép alapján úgy látszik, hogy nem egy nagyon lestrapált darabról van szó.
Ferkó,
szerintem fel kellene kerekedned és szemügyre venni a kínálatot személyesen is. Annyi a baj, hogy olyan helyet nem tudok ajánlani Neked, ahol egymás mellett megnézhetnéd ezeket a gépeket. Sőt, egy kék Bosch, egy Metabo vagy a drágább Makita ritka mint a fehér holló.
Zöld Bosch szokott lenni a két Bauhausban, ott találsz még 30-40ezres barkács gépeket is (noname, Herkules) és építőipari Metabot is. Baumax, Praktiker, Obi elsősorban az 1500W-os alapgépeket árulja különféle neveken.Tiéd a pálya, én nagyjából mindent elmondtam, amit hordozható asztali körfűrész ügyben tudok vagy hiszek
-
thyeby
őstag
válasz
Hiszen most írtuk Neked, hogy az 55e-s fűrészt kapod meg az aldiban 10-én (szerintem 11-én már nem) potom 30-ért. De visszaolvasom pontosan, melyiket is kérdezted, mert lehet, rosszul emlékszem. Gondolkozz, mi lenne, ha a nagy Bosch helyett inkább egy kisebb, de jó vastagológyalura ruháznál inkább be? Akkor már lenne egy szerényebb asztalosműhelyed, a munka tuti pontos lenne, gyorsan elkészülne.
-
Márton111
aktív tag
Ha megcsörgeted , már a hangjából leveheted esetleg, hogy tisztességes vagy át akar verni, valamint 2 perc alatt mindent meg tudsz kényelmesen ,azonnal.(van aki az e-maillel nem fogalkozik,(pedig illene ) saját rossz tapaszatalat.)
Valamint hogy él-e még a dolog, meg el is csaphatják a orrod elől, amíg te a válaszra várva üldögélsz.
(Én einhellnek olvasom a márkáját ) -
thyeby
őstag
"nem azért linkelem Ferkónak, mert erre szeretném rábeszélni"
Csak meg tudlak erősíteni:
Olyan kaliberű munkához, amire ferkoboynak előreláthatólag szüksége lesz, én is javaslom ennek a megvételét. Nagyon jó iskolagép, nincs rizikója nagy anyagi bukásnak. Ha megoldja a feladatát, sok pénz a zsebében marad a fiúnak, ha nem válik be, akkor csupán meg kell hirdetni, valószínűleg árában el fogják vinni (hiszen tényleg 50 körül lehet gyakorlatilag ugyanahhoz hozzájutni ilyen lidis, aldis akció híján), és kipótolni egy jobb gépre. Viszont akkor már sokkal pontosabban fogja tudni, hogy mit is akar.
Magam is vettem kezdésnek egy efféle klónt a Güdétől. Még aznap le is égettem. Sok 5cm vastag bükköt akartam tolni rajta. Gariban azonnal vissza is adták az árát, amit meg kellett pótolnom egy tízessel, hogy a mostani gépemet meg tudjam venni. Szerencsés volt így megtanulnom, hogy a keményfa fűrészeléséhez még akkor is sok kraft kell, ha nincs szükség pontos vágásra. A mostani gép 2KW, hővédő kapcsoló leoldja, ha megerőltetem.
Erre a gépre mindenképp javaslok legalább egy Pilana lapot, de inkább kettőt. Egy ritka váltófogút hosszvágásra, és egy sűrűt keresztvágásra. Ha csak egy lapra jut pénz, akkor egy vegyes használatra alkalmas Freud lap legyen inkább. Ez eknek a fűrészkorongoknak az ára 10 ezer pénz felett van, de annyira megkönnyíti a motor dolgát, olyan szép vágásképet ad, és olyan élvezetté válik segedelmével a pontos munka, hogy megéri pénzt áldozni rá. A gyári Bosch lapokat én például nem szeretem, pedig nem alsókategóriások, de messze elmaradnak a fentebb említett márkák minőségétől és tartósságától.
Én tudnék ezzel pontos fiókokat, dobozokat készíteni - igaz, vágás után menne az anyag egyenesen a vastagoló gyaluba. Kérdés, hogy ferkoboynak van-e ilyen, vagy csak kis kézi gyalugépet említett. -
Soká
senior tag
Minő véletlenek, az Aldiban okt. 10-től árulják majd ezt:
Ilyen van speciali kollégának, ő el tudja mondani minden kínját-baját.
Én nem azért linkelem Ferkónak, mert erre szeretném rábeszélni, inkább csak azért, hogy ezt tekintse a minimumnak. Ez a gép nagyjából megfelel az Einhell RT-TS 1725 U darabjának. A lidliben forgalmazott Parkside dobozára rá is van írva, hogy gyártó: Einhell, erre a Workzone-ra nem tudom. Nem teljesen ugyanaz a kettő, más például a motor fordulatszáma, aminek nem tudom az okát... De a három éves gari és az ára miatt miatt még akkor sem bukik nagyot az ember, ha eladja. Én árában vagy mondjuk 28-ért adtam el, igaz nagyon megkímélten, dobozostól, úgy hogy a hozzá mellékelt fűrészlapokat eleve nem is használtam (volt jobb).
Minden tekintetben kompromisszumos volt, de nem használhatatlan. jellemzője, hogy nincs a fűrészlap körül műanyag betét, aminek van előnye és hátránya is. -
Soká
senior tag
válasz
thyeby #10868 üzenetére
"Ezt már belinkelte soká tegnap #10842-ben."
Pontosítok, nem ezt, (vagy nem is én?) csak ilyet és új áron. Ez az 55.000 nagyon kedvező lenne, ha új gépet takarna. De a leírásban nem szerepel, hogy új vagy használt gépről van szó!!
Új esetén szerintem meggondolandó lenne Ferkónak. És akkor vehetne hozzá még egy elszívót is, aminek a fontosságára majd akkor jön rá, ha belepte a fűrészpor!
Jól hangzik, hogy ennek az Einhellnek az elszívócsonkja 100-as!!Most beszkennelek még valamit.
-
Márton111
aktív tag
55000Ft-os fűrész
A munka minősége nem ezen fog bukni, vagy sikerülni hanem a kezelőjén..ház körüli saját célú asztaloskodásra ez szerintem bőven elég.Ha drágábbat veszel, nem fogja visszahozni az árát ,hacsaknem 500m2-es sajátházat rendezel be saját termékkel, saját célra... -
Márton111
aktív tag
válasz
ferkoboy #10864 üzenetére
A keményfémlapkás fűrészlapok ára :
Azonkívül hogy a gyártótól erősen függ : (metabo, dw kb 2x drágább mint a többi )
Az ár a fogak számától függ! Minél kevesebb foga van annál olcsóbb.Minél kisebb a lap átmérője annál kevesebb fog "fér rá".
Tehát egy 200-as sűrűfogú lap kb annyi mint egy ugyanolyan márkájú 250-es ritkafogú ,és stb.Mert nem a hordozó acél a drága,nem is kicsapni a korongot egy sablonnal vagy lézerrel,egy acélszalagból, hanem a fogak anyaga és felforraszásuk munkadíja.Az aprókorongra ugyanúgy van kereslet a kézigépek miatt, mint a nagyokra a lapszabászoknak.
Hosszvágáshoz jó a ritkafogú, mert ki tudja dobálni a forgácsot, keresztvágásra meg a sűrűfogú mert az kevésbé szaggatja ki .De rengeteg szempont van még a fog kialakításában fontos a hátszög a mellszög és hogy döntött végű vagy sarkos vagy lecsapott sarkú vagy holkeres kialakítású.Valamint a vídia anyagösszetétele ezt a fűrészlap gyártó cég megválasztásával választhatod meg.A vídia minősége (szemcséinek kellő sűrűsége, ezáltal a lapka tömörsége és jó élezhetősége) meg az él minőségét --> mikroszkopikus simaságát ,és ezáltal éltartását befolyásolja erősen.De a gépedhez amit adnak gyári lapot, hacsak nem vágsz vele vasat (festék alatt szeg , csavar) vagy homokkal szennyezett anyagot, akkor igen soká nem kell éleztetned .Akár 1 évig .És ha jól élezik 5x lehet élezni , ezszerint sok lapot nem kell vegyél , max a gyárilag mellékelt olcsóság ritkafogú mellé amivel megdobtak, veszel derágább egy sűrűbb fogút is mondjuk 10.000Ft.
-
thyeby
őstag
válasz
ferkoboy #10864 üzenetére
"de a max. 200mm-es fűrészlap-átmérő nem jelenti azt, hogy nem egy átlag méret, és drágább rá jóval a lap?"
Egyáltalán nem azt jelenti. Mondható nyugodtan átlag méretnek ez is. A maximálás azt jelenti elsősorban, hogy nagyobb lapot nem bír el a motor, másodsorban pedig azt, hogy átalakítás nélkül rá se fér. Erre a gépre az asztallap minősége és méretei miatt hívtam fel a figyelmedet - sokak vágya. Az a része profibb megoldás, mint a kék Bosch asztallapja.
Ha a 170 szigorú plafon, akkor járd körül jobban a kék bosch-t, mert ahhoz tartozik még vám, áfa, szállítási költség. A kinti nettó árra rakódó tételek ezek. Nehogy utólag lógjon a piszéd...
Van egyébként a vállalkozók számára jó hírem:
Akinek van EU regisztrációja, annak uniós országból beszerzett gépre nem kell áfát fizetnie, csak akkor, amikor túlad rajta, és a vevő nem egy uniós harmadik tagállam. -
ferkoboy
senior tag
válasz
thyeby #10846 üzenetére
A teljesítménnyel / vágás-magassággal nincs gondom, de a max. 200mm-es fűrészlap-átmérő nem jelenti azt, hogy nem egy átlag méret, és drágább rá jóval a lap?
Amúgy 170e-ért én talán inkább az angliai kék-Bosch GTS 10-et venném.
Azért 170-től többet sehogy sem szánnék rá, az is erősen meggondolandusz.
Nem akarok lapszabászatot nyitni.A 100-110e is nagyon max.-ként szerepelt az elképzelésemben.
Köszi a segítséget!
Üdv: Ferkó
-
Soká
senior tag
válasz
thyeby #10859 üzenetére
A fotón tényleg nem alunak néz ki, olyannyira, hogy kénytelen voltam lemenni és leellenőrizni magamat
De alumínium, már csak azért is, mert az eredeti betét kb. 2,5mm vastag, én meg egy 5mm-es lemezből vágattam ki a betétet, aminek a hátlapját oldalt le kellett marnom hosszában a felére, hogy pontosan süllyeszthető legyen. Sőt, 2-3tizedmm miatt még az asztallap öntvényében is megigazítottam kicsit (felsőmaróval!
) a fészek helyét.
De én egyébként is óvatos duhaj vagyok, nem akartam "nullás" rést, így a körfűrészlap helye 4,5mm széles, amiben vígan elfér a kb. 2,5?mm-es lap, nagyon durván kell közelíteni a fűrsézlaphoz, hogy ennyire elhajoljon.
Ami a szögvezető kotyogásmentességét illeti, arról most nincs kéznél fotó, de teljesen egyszerű, szig.szalag a T formájú sín mindkét élén, elején-végén ráhajtva a sín végeire, hogy betolásnál ne akarjon leválni. De mondom, ez alkalmi megoldás, neked egyáltalán nem ajánlom, aki ezres példányban húzod-vonod. Én is csak azért csináltam, mert nem akartam elsőre sokezer forintért maratni egy megfelelő méretű pálcát. hosszú távon ez lenne a megoldás. Én már annai is örülök, és számomra szinte hihetetlen, hogy az asztallapban a két horony egyenes is, meg párhuzamos is. Én úgy látom, bár nem akarom elhinni, hogy ezeket az alu öntvényasztalokat egyáltalán nem munkálják készre marógéppel. "Fröccsöntik" homokfújják és kész. Ezért is sokkal olcsóbb, mint egy megmunkált szürkeöntvény.
-
Soká
senior tag
válasz
thyeby #10854 üzenetére
Nekem édeskevés tapasztalatom van a nagyméretű gyalulatlan pallók darabolásában, de az ilyet nem szalagfűrészen érdemes először végigküldeni? És nem steller mentén, hanem csak a munkadarabra felrajzolt vonal mentén? Egy gyakorlott szakinak ez biztosan nem jelent gondot.
Az viszont számomra is egyértelmű tapasztalat, hogy egy ilyen rövid párhuzamvezető, ami csupán az asztal hosszával megegyező, az nem segíti a hosszabb munkadarabok vágását. Én ilyenkor ehhez a stellerhez (vagy nem is ahhoz, hanem egyenesen az asztallaphoz) rögzíteni szoktam egy kétméteres alu profilt és annak mentén vágok. Ezzel most gondolom, nem sok újat mondtam...
-
thyeby
őstag
"Ez most kiküszöbölte a kotyogást teljes mértékben, használható is"
Ez engem fölöttébb érdekel. Az a teljes mérték kimondottan csábító. Ha megtennéd (egyáltalán nem sürgős), hogy ezt a korrekciót lefotóznád nekem közelebbről, köszönettel venném. Megérne nekem is egy próbát, mit tud hosszútávon egy ilyen beavatkozás - még ha nem válik be, akkor is.
"fekete műanyag betétet lecseréltem fémre"
Húúhh! Ettől átszaladt egy szatyor borsó a hátamon! A kimunkálás példásan szemrevaló, de óva intek minden lakatosból avanzsált asztalost, hogy kövesse a példádat. Az csak egy dolog, hogy csak 90 fokos vágásra lett így lebutítva ez a TS250. Magam is lázasan kicserélek minden ilyen gyári műanyag betétet még első bekapcsolás előtt minden gépemen, mert az érthetetlenül bőre hagyott résbe gyakran beszorulnak apróbb darab fák. Ám oda még véletlenül sem fém betétet teszek, hanem bükkfát.
Hogy hol ez a veszély?
Az ember operál a vágandó fával a pörgő korong körül. Ki nem járt még úgy, hogy csupa véletlenül megkólintotta az alapanyaggal a forgó fűrészlapot? Az olyankor jó nagy pofot kap. Ez a pofon elég ahhoz, hogy bele tudjon a vidia érni a fém betétlapba. Képes ilyet produkálni egy kipattanó éppen elszelt göcs is a fűrészlappal. A HM lapka ismérve, hogy kipattan belőle darabka, ha hirtelen erőbehatás éri.
Nekem van olyan ismerősöm, aki ilyen apróka elrepülő keményfém szilánktól a fél szemére fiatalon megvakult. A szeme orvosok keze között kb 3 nap alatt folyt ki, ezalatt az idő alatt teljesen el is veszítette a látását. (A baj okozója egy nagyon drága, minőségi crova szár volt, az elszenvedő autószerelőként a munkahelyén kerékcsere közben törte el az USAG kulcsot.) -
Márton111
aktív tag
válasz
thyeby #10854 üzenetére
Pont ezen agyaltam hogy majd egy excenterrel rögzíthető stellert kell készítsek a körfűrészemhez, amit így fejben elgondolva még csak: egyszerűbbnek vél(t)em ,hogy két excenter rögzíti be (a kezelő oldalán) egymás mellett, az egyik az egyik oldali stellertartó sínhez hoz szorítja a steller papucsát a másik pedig a másik oldali papucsot húzza rá a másik oldali stellertaró sínre .De ez csak előzetes elkézelés ami a tényleges elkészítés(ig) , meg főleg a tényleges elkészítés közben, még változni szokott.
-
thyeby
őstag
Szeretnék eloszlatni egy aggodalmat azok iránt a stellerek iránt, amik nem mindkét végén rögzíthetők:
Ez nem anyagspórolás. Van, amikor ez a sokkal szerencsésebb megoldás. (És elég gyakran!)
Általában egy asztalos először méretre vág, s majd csak utána egyenget, vastagol. Ez azt jelenti, hogy széltében, hosszában áttolja a fűrészen a deszkáit, aztán bekapcsolja a gyalugépet.
Amikor "nyers" (még gyalulatlan) fűrészárut vágunk hosszában, akkor nagyon sokkal szerencsésebb csupán fél oldalon fixált steller használata, ugyanis a fűrészáruban van kisebb, nagyobb görbeség, vetemedés. Ezt teljesen rögzített stelleren gyakran lehetetlen, de legtöbbször egyrészt kínlódás, másrészt a körfűrész kínlasztása. Mert meg fog szorulni vágás közben. (És baleset forrása is persze.) A drágább fűrészkorongok ilyenkor könnyen meg is fintulhatnak, ami zsebremenő dolog. Ahhoz, hogy ne tudjon megszorulni az anyag a vidia és a steller köztött, egy két méteres deszka áttolásakor min. 4m hosszú steller kellene.Kinek van ennyi hely a műhelyében csak a körfűrészgép számára? Ezért találták ki ezt a tévesen tökéletlennek ítélt megoldást.
A két ponton (két végén!) rögzített stellerrel sokkal pontosabb párhuzamos vágható, és könnyebb is tolni, tartani a steller mellett az anyagot. De csak a gondosan egyengetett anyagot! Tehát akinek ilyen rendszerű megvezetése van, az kénytelen a szálkás deszkákat abriktolni hosszvágás előtt.Milyen szerencsés lenne, ha egy-egy konkrét fűrészasztalhoz járna ilyen steller is, és olyan is! Mert én hol ezt, hol azt használnám szívesebben.
Mindkét módszerrel végigvihető a méretre alakítás, csak más-más technológiai sorrendet kell tartani. Sokszor időnyereséget jelent, ha egy menetben átmehet az anyag a fűrészgépen, s majd csak utána a gyalugépen, nem pedig felváltva kell rohangálni egy öl alapanyaggal hol ehhez a géphez, hol meg ahhoz. A végeredmény pedig mindkét megoldás mellett elkészíthető példásan pontosra.Ezúttal ide kívánkozik az a gondolatom is, hogy nem találták még ki azt a gépet, ami egy-kétszáz ezer forintból magától tizedpontosra megmunkálja a fát. Azt a gépet CNC automatának nevezik, és az ára 20-tól 150 millió forintig kóstál. A szakismeret és főleg a gyakorlat, no és kevés kreativitás elengedhetetlen ahhoz, hogy pontos produktum hagyja el a kezünket -még akkor is, ha többmilliós Felder gépünk van.
-
Soká
senior tag
válasz
thyeby #10845 üzenetére
"az acél profil, ami a nútban szánkózik, kb fél mm-t kotyog"
Nos, ez a Metabonál is pont ugyanilyen lötyögős. Én sem tudom biztosan, hogy ennek mi az oka: az-e, hogy nagy ráhagyással dolgoznak, mondván inkább lötyögjön, mint szoruljon, vagy tényleg a fűrészporos szorulás miatt? Én - de ezt nem gyógyszernek javaslom!! - egy nem egészen hétköznapi szigetelőszalaggal, több rétegben bevontam a nútban futó acél elem két élét. Ez most kiküszöbölte a kotyogást teljes mértékben, használható is, igaz fogalmam sincs mi lenne, ha naphosszat így kellene vágnom, ez nyilván alkalmi megoldásnak felelhet meg.
Erről nincs fotóm, de itt a szögvezető képe:A szögvezető pontos beállításához pedig nagyon jó szolgálatot tesz egy fémipari szögmérő. Próbaképpen csináltam egy óra számlapot, ahol ugyebár 12db macisajt adta ki a kört, és sikerült úgy kivágnom a szeleteket, hogy az utolsónál nem volt szükség "csalni" a pontos illesztéshez. Ahhoz pedig felettébb pontosan kell 30fokot vágni, hogy ez 12-szer megismételve ne mutasson eltéréseket.
A fűrészlap körüli eredetileg fekete műanyag betétet lecseréltem fémre... igaz ezzel csak merőlegesen tudok vágni.
"100 ezer forintos kategóriában bármely választás esetén kompromisszumokra kényszerül egy mezei halandó"
A kompromisszum már ott kezdődik, hogy ezek a jellemzően 30-35kg-os gépek (Makita, Bosch, Metabo, stb.) arra lettek megkonstruálva, hogy az asztalos bácsinak legyen egy hordozható gépe is, amin kitelepülve is dolgozni tudjon. Nálam - és másoknál is - meg ez az egyetlen darab - aminek "mindent" tudnia kellene
-
Márton111
aktív tag
válasz
thyeby #10850 üzenetére
Remélem addigra már lesz mit szemrevételezni
mert elkészül.
Egy ici-pici,könnyű , külső munkára kirohangálósat már készítettem a DW 1150w-os kis kézikörfűrésznek, jól mondod használható teljesítmény az egy jó R190mm-es laphoz elvágja a 2 collos fáti is ha kell ,keresztbe , hosszára , csak én hosszasabb munkákra nem kínzom , elvégre nem tudom mennyit bír a meghajtása az elkopásig.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 6500 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S24 Ultra 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest