Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Okostelefonok  »  Android szakmai topik (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:10:55

LOGOUT.hu

Android szakmai topic
Windows 8/10 gépen a készülék nem csatlakozik többé, mit tehetek?! ---> [link]
Az alábbi témák kitárgyalása kerülendő, mert nem ide tartozik!
Kérdésed a megfelelő topikba tedd fel:
"melyik alkalmazás, ami"
"milyen tokot vegyek"
"piros hátlap hol kapható"
"Melyik okostelefont vegyem?"

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#39101) ksanc válasza tordaitibi (#39092) üzenetére


ksanc
őstag

Ööö, az Android rendszer a Google találmánya, az nem az ő hibájuk, ha jófejségből nyilttá tették és mindenki azt csinál vele, amit akar. Szóval nem kellene hörögni rá, amikor neked az agyonmókolt telódon nem fut úgy valami, ahogyan szeretnéd.
Az internetbank az fut a rootolt telódon? Ne nagyon reklámozd, mert a nagyvilágban akadhat olyan jóember, aki ezt ki is használhatja :D

(#39102) ksanc válasza Krystal_s (#39085) üzenetére


ksanc
őstag

"A fő bűnösök FB ..."
Az FB asztali gépen 16GB rammal is be fog lassulni, ha sokat görgetsz. Ugyanis a gyors kiszolgálás érdekében a régebbi adatok az FB szervereiről lassabban jönnek elő. A gyors elérés, "cache", az aktuális adatoknak van fenntartva.
Próbáld ki, görgess vissza egy jó aszali gépen pl. a saját hírfolyamodban, vagy a Messenger fülön egy beszélgetésre. Egy idő után "homokórázik" rengeteget.
Egyébként az FB app közismerten memóriagyilkos, ne várj csodát.

Iletve kevered a RAM-ot a tárhellyel. Amiről te ír, cacche, az nem a memóriában folal helyet, hanem a tárhelyen. Ez egy ősidők óta meglévő hibás elnevezés, a Beállításokban telefonmemóriának hívja a fizikai tárhelyet (emmc, régebben nand flash).

Pontosan milyen telóról is van szó?

[ Szerkesztve ]

(#39103) Somatom válasza ksanc (#39101) üzenetére


Somatom
veterán

Az Android nem a Google találmánya és nem jófejségből nyilt forráskódú. Az Androidba mókolt Google találmány a GPSZ, ami érdekes módon zárt forráskódú. Ennyit a jófejségről.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#39104) ksanc válasza Somatom (#39103) üzenetére


ksanc
őstag

Jó, igazad van, hülyén fogalmaztam, mennem kéne már ebédelni :D
A Google csak felvásárolta 2005-ben. Később aztán szintén máshova került a fejlesztés, de nyilván a Google által belerakott dolgokat nem teszik nyílttá.

Mijaza GPSZ?

[ Szerkesztve ]

(#39105) brd válasza ksanc (#39101) üzenetére


brd
nagyúr

Ez mindig érdekelt, mert mindenki csak írogatja, de értelmesen még nem láttam magyarázva: hogyan is tudja egy bárki kihasznalni ezt, ha én az ő appjának (még ha telepítem is) nem adok root jogot?

The only real valuable thing is intuition.

(#39106) crok válasza brd (#39105) üzenetére


crok
Topikgazda

Sehogy.

Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

(#39107) crok válasza ksanc (#39104) üzenetére


crok
Topikgazda

Google Play Services - csak így szokta írni :D

Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

(#39108) crok válasza ksanc (#39102) üzenetére


crok
Topikgazda

Kevernek a z'Interneten mindent mindennel (:

Amit lentebb írok nem neked hanem az utókornak szánom ha valaki véletlen rákeres:

Van az a cache ami operatív memóriában foglal helyet, csak ezt pl. file cache-nek hívják (VFS cache), ilyenbe kerül pl. a hosts file, mókás is lenne ha állandóan tárból kellene felhúznia a rendszernek egy-egy névfeloldáshoz a hosts tartalmát (állati lassú is lenne minden névfeloldás és megölné a flash-t ahol a hosts ül). Ha írsz egy ilyen file-ba akkor az a cache-ben fog először átíródni és onnantól dirty lesz, majd a kernel szépen kiírja flash-re a helyére és alapvetően két faktor dönti el hogy automatikusan ez mikor következzen be: a, a vm.dirty_ratio & vm.dirty_background_ratio mondja meg hogy a teljes memória hány százalékát kell elérnia a folyamatoknak amik file-t írnak (dirty_ratio) vagy a háttér kernelfolyamatoknak (dirty_background_ratio) ahhoz hogy el kelljen kezdenie kiírni mindenképp a dirty (=file cache-ben levő de megváltozott tartalmú) adatokat cache-ből flash-re b, mikor a kernel flush idő elő van írva, ami egyébként alapértelmezetten 30 másodperc az adatvesztés elkerülése végett így 30 másodpercenként a megváltoztatott de file-cache-ben levő file-ok mindenképp kiíródnak flash-re vagy a harmadik eset a manuális kényszerítés ugyanis manuálisan is el lehet indítani a dolgot a sync parancsal). De ilyen file cache még a storage read_ahead-be került adat is (flash-ről olvasáskor a read_ahead-nek megfelelően további adatot olvas még pluszba fel a rendszer arra alapozva, hogy úgyis valószínű hogy a további adatokra is szükség lesz - ez is megy a file cache-be.. régen a lassú nand-ok idejében hasznos volt, manapság mikor U3-as vagy jobb belső memóriával szerelnek már majdnem mindent már nem igazán van értelme szerintem, én spec 128K-ra veszem a külsőt és a belsőt is, de a QComm SoC-ok init script-jei is). Ezt buffer-nek is nevezik pl. a /proc/meminfo-ban (itt kerül elszámolásra, ha nincs felhasználva akkor egy idő után üríti a kernel így nyugalmi állapotban megnéze általában 0byte).

De cache-nek van hívva az appok által a saját data könyvtárukba lehúzott olyan adat amit újra akar majd használni mert valószínűsíthetően nem fog változni de nyugodtan törölhető, mivel ha nincs cache akkor szimplán rátud hogy nincs és csinál megint - ez viszont a /data-n van vagyis tulajdonképp a nand-ból megy el a hely rá csak nem a /data/media partícióból (ami a tulajdonképpeni belső tárhely) hanem az appoknak fenntartott /data/data részből (emiatt a partícionálás miatt nem lehet nyilván a teljes nand nagyságot belső tárként látni sose, hiszen ebből a chip-ből van csinálva a rendszernek fenntartott /system partíciótól kezdve a /recovery-n át a /boot-on keresztül az összes többi partíció is, és akkor az A/B-ről még nem is beszéltünk).

Meg cache Android esetén a /cache partíció, amit régen (Froyo-ig ha jól rémlik? fixme+forrás) a rendszer pl. arra (is) használt hogy a Play-ből letöltött dolgokat átmenetileg itt tárolja (mondjuk amít az apk letelepül eleve ide töltötte le az apk-t) de a recovery-k is használták pl. gyári OTA frissítéskor itt volt az új ROM tárolva, innen volt telepítve. Nem tudok róla hogy valami használná manapság még (fixme+forrás).

Meg a Dalvik/ART cache de az meg már tényleg teljesen más káposzta.

Memóriahasználatról írtam egy (angol) értekezést Telegra.ph-ra amit "memory management" címen lehet elolvasni mert Telegramon napi rendszerességgel jön elő a téma (:

Na, ha lesz valaha TG majd offba teszi ha akarja :D

Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

(#39109) ksanc válasza brd (#39105) üzenetére


ksanc
őstag

Ki mondta, hogy tudsz arról, hogy valójában mi történik a telódon? :D
Hidd el, nem figyelsz mindenre a nap 24 órájában 100%-osan. És egy átlagember online szokásait nem nagy ügy feltérképezni. Azután már el lehet dönteni, melyik "push" módszert kapja be legvalószínűbben.
A Play protect sem mindenható.
Az, hogy ilyenek nemigen történnek, az az oka, hogy egyszerűen nem éri meg a fáradságot és a kockázatot.
Egyrészt sokkal egyszerűbb pl. kamuoldalakat létrehozni, ezrével mennek az emberek ilyenekre, és maguktól adják meg a személyes adataikat. Durvább esetben bármit. És ma már olyan kamuoldalak vannak, amit BÁRKI beszívhat. Már aki aktívan használja az internetet.
Nem véletlenül tették kötelezővé a kétlépcsős azonosítást pl. banki alkalmazásoknál.
Másrészt ugyan mi érdekes lehet egy átlagember telóján (és bankszámláján), amiért megéri a kockázatot? Ez a "szomorú" valóság: senkit nem érdekelsz ilyen téren :D
Persze rokoni, munkhelyi ellentéteknél, szar párkapcsolatoknál milliók keresnek ilyesmire megoldásokat, de szerencsére ez olyan terület, amihez kell ész és tudás is, nem megy csak úgy, hogy feltelepítesz valamit oszt' mán kémkedsz is bárki telóján. Bár az ilyen kamu csodaprogramok eladásából is szépen lehet kaszálni :)

(#39110) ksanc válasza crok (#39107) üzenetére


ksanc
őstag

:D

(#39111) ksanc válasza ksanc (#39102) üzenetére


ksanc
őstag

Bocs a helyesírásért, lemerült az elem a billentyűzetben :)

(#39112) ksanc válasza crok (#39108) üzenetére


ksanc
őstag

Ez nagyon jó leírás, köszi :)
Egy dologgal egészíteném ki: Tudtommal a mai napig a cache partíciót használja az android oprendszer a recovery-vel való kommunikációra. Amikor recovery módba lépsz, a recovery megnézi, van-e ott valami a számára (/cache/recovery). Pl. így van megoldva a factory reset is az oprendszer alól.
MTK platformokon legalább is így működik, de szerintem a többin is.

(#39113) crok válasza ksanc (#39112) üzenetére


crok
Topikgazda

Jaja, említettem a recovery-t csak nem mentem bele jobban, igazad van, a TWRP is oda pattintja pl. a logját by default.

Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

(#39114) Somatom válasza crok (#39107) üzenetére


Somatom
veterán

Nem csak én írom így. Magyarul Google Play SZolgáltatások.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#39115) crok válasza Somatom (#39114) üzenetére


crok
Topikgazda

Én még csak tőled láttam - de tőled mindig, ezért írtam.

Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

(#39116) Somatom válasza crok (#39115) üzenetére


Somatom
veterán

Beállítások -> Alkalmazások -> rendszer megjelenítése.
Egyébként még a Google is így nevezi a nyelvünkön. Kérdezd meg tőle!
Egészen pontosan: Google Play-szolgáltatások.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#39117) crok válasza Somatom (#39116) üzenetére


crok
Topikgazda

Aha, OK, akkor azert nem latom mert nincs olyan keszulek meg a kozelemben se amin magyarra lenne allitva az OS. ( :

Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

(#39118) Somatom válasza crok (#39117) üzenetére


Somatom
veterán

Erről viszont nem én tehetek. :)

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#39119) WhiteWalker válasza crok (#39117) üzenetére


WhiteWalker
nagyúr

Csak a casual userek használják magyarul ;]

(#39120) ksanc


ksanc
őstag

Új kérdés:

Van itt valakinek Mediatek 6850-el szerelt telója vagy tabija, amiben működik a GPS?

(#39121) Somatom válasza ksanc (#39120) üzenetére


Somatom
veterán

Mármint a Google Play Services? ;]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#39122) ksanc válasza Somatom (#39121) üzenetére


ksanc
őstag

;]

Oké, akkor a Global Positioning System :)

(#39123) tordaitibi válasza ksanc (#39101) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

"Ööö, az Android rendszer a Google találmánya, az nem az ő hibájuk, ha jófejségből nyilttá tették és mindenki azt csinál vele, amit akar. "

Ööö ez nem pont így van de nem érdekes most,
jófejségből igen de a jófejség itt megállt mert a többi Google sallang nélkül használhatatlan lesz lassan.
Vannk alternatív appstorok de sok app fel se települ ha nincs a fennt a "jófej" G. összes szolgáltatása.

Képzelj el egy Windowst CSAK WinStore applikációkkal,
"Kedves User, észleltük hogy a PC-n nincs telepítve a Microsoft kötelező keretrendszer amivel csak a mi alkalmazásainkat használhatja, kérjük pótolja a mulasztást vagy maradjon a pasziánsznál."

Már rég tönkrement volna a Microsoft, szerencsére nincs ilyen korlátozás részéről.

"Szóval nem kellene hörögni rá, amikor neked az agyonmókolt telódon nem fut úgy valami, ahogyan szeretnéd."
NEM azon hörögtem hogy nem fut hanem követeli a legújabb verziót, az meg nincs még alternatív appáruházakba.
Egy natúr Resurrection Remix custom romon mi agyonmókolt..?
Mivel root alapból van, Magisk van, élek is néha vele ha már van, adb végszükség esetére engedélyezve. SELinuxot, semmit nem babrálok, mit mókoltam..?

"Az internetbank az fut a rootolt telódon? "
Soha nem futott mert sose volt telepítve banki app.
Az ilyet PC-ről intézem, ott egy TrueCrypt konténerben vannak a banki azonosítóim, a jelszó meg a fejembe, azonosítás SMS.

Íg jó lesz Uram? :)

(#39124) Fall-N válasza crok (#39115) üzenetére


Fall-N
veterán

Azért jogos a GPSZ, mert ha GPS-nek írnánk akkor mindenki a Global Positioning Systemre azaz a helymeghatározásra gondolna, nem a Play Szolgáltatásokra.
De látom megelőztetek.

tordaitibi: Azért PC-n is vannak a Windowsos programoknak függősége, de a Linuxnál is van. Sőt elárulom mindenhol van, mert nincs univerzális kód, ami mindenen elfut. Ezért kell portolni.

Egyébként kár görcsölni a Google és az adatok kapcsolatán, mert a többi is ugyanúgy felhasználja az adatokat. Mindegy hogy MS Bing, Google vagy Apple. Csak a Bing itthon nem túl hatékony pluszban.

[ Szerkesztve ]

(#39125) crok válasza Fall-N (#39124) üzenetére


crok
Topikgazda

Jogos vagy sem az eletben nem fogom ugy hivni, ahogy GHR-nek se a Globalis Helyzetmeghatarozo Rendszert ( : Kiszalltam.

Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

(#39126) Fall-N válasza crok (#39125) üzenetére


Fall-N
veterán

Jó de a GPS előbb volt, mint az Androidban a Play ökoszisztéma. Így nyilván mindenki a műholdas navigációra gondol.

(#39127) crok válasza Fall-N (#39126) üzenetére


crok
Topikgazda

Vaaaagy a kontextus elarulja..

Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

(#39128) mexel


mexel
veterán

Sziasztok! Mivel ez a droidos topik az okostelefonok fórumtémában van, talán itt kérdezek valamit.
Egy ismerősöm összetörte az LG V30-as telefonját.A kijelző nem megy, de pc-n látja a tartalmát a telefonnak, illetve ami alapból látszik.
Sajnos nem szinkronizálta a telefonyszámait a gmail-re és nincsnen meg nagy részük.
tudja valaki hogyan tudná kinyerni a telefonból? Az usb hibakeresés sajnos nincs bekapcsolva.

Azt sem tudom hol tárolja a telefonszámokat a készülék.

(#39129) ksanc válasza tordaitibi (#39123) üzenetére


ksanc
őstag

Abszolút :D

Az Android-Google viszony már megvolt.

Bizony, van olyan olcsósított Windows verzió, ami csak Microsoft Store-ból telepít, máshonnan nem tudsz, de nem ez a közhasznált :)

A különböző követelményeket meg köszönd meg azoknak a síkhülye felhasználók tömegeinek, akik pl. ész nélkül telepítenek mindent az első "ön nyert gratulálok 10miilió forint" felbukannó ablakokra, aztán amikor megszívják, mennek panaszkodni mindenhova. Vagy az "1234"-en kívül nem hajlandóak más jelszót használni, aztán üvöltelenek szanaszét, hogy "fettőték a fijókomat". Nekik is köszönhetjük a GDPR-t, a 73423 karakter hosszú kötelezően hieroglifákat is tartalmazó jelszavakat, meg a kötelező kétlépcsős azonosítást.
Hogy is van? Mivel mindig az okos enged, már régen a hülyék irányatanak mindent... De őket lehetetlen megvédeni, szívnak az okosak is...
:)

(#39130) ksanc


ksanc
őstag

GPS téma: a kérdésemre emlékszik még valaki? :D

(#39131) crok válasza ksanc (#39130) üzenetére


crok
Topikgazda

Sajnos nincs MTKs eszkozom egy se..

Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

(#39132) Somatom válasza ksanc (#39130) üzenetére


Somatom
veterán

Emlékszünk, de te biztosan jól emlékszel arra a 6850 -re? A 65xx volt a 32 bites, 67xx a 64 bites, de miben volt ilyen 6850?

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#39133) crok válasza mexel (#39128) üzenetére


crok
Topikgazda

USB debuggal egyszerubb lenne, akkor a kepet lathatnad PC-n, egerrel iranyithatnad..

Esetleg LG PC Suite?

Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

(#39134) mexel válasza crok (#39133) üzenetére


mexel
veterán

Én is LGpcsuite-t javasoltam neki ( igaz nem ismerem és fogalmam sincs azzal mi menthető le)de azt mondta hogy az is azt kéri hogy kapcsolja be a valamit ( feltételezem az usb hibakeresésre gondolt). De azt nem tudja bekapcsolni.

Ahogy nézem a linken, azzal akár menthető si lenne, csak éppen nem tudja a telefonon bekapcsolni az usb kapcsolódást, mivel a kijelző nem megy abszolút.

[ Szerkesztve ]

(#39135) brd válasza ksanc (#39109) üzenetére


brd
nagyúr

Félreértetted a kérdést. Lehet, nem úgy tűnik, de én nem azt kérdeztem, hogy engem hogyan lehetne megvezetni, hanem azt, hogy hogyan lehet root jogot szerezni úgy, hogy az ennek engedélyezésére hivatott rendszer nem ad. A Play protectet ne keverjük ide, mert egyszerűsítem a dolgod: a nem Play Store-ból telepített apk-kal együttre is fenntartom a kérdésem (tehát azt is vállalom - elméletben -, hogy nem a Play-ből telepítek egy apk-t és nosza, szerezzen root jogot a rootolt készülékemen).

The only real valuable thing is intuition.

(#39136) ksanc válasza Somatom (#39132) üzenetére


ksanc
őstag

Izé... :D
Ezt valahogy mindig keverem :D
Szóval MT6580...

A mélyvíz topikban nyüstöltem egy noname tabletet, amit mint kiderült, kicsit elfalsheltem, de aztán sikerült helyrehozni. Ez egy JTY KT107 tablet, a millió változata közül a millió+1. :D
De a jó öreg "nem működik a GPS" történet esete forog fenn. Már a kezdetektől, mielőtt nekiestem volna. Elég sokat foglalkoztam a GPS témával is, de ezt nem nagyon tudom hova tenni. Az AGPS működik, a megfelelő adatokat adja, mégsem képes "befogni" egyetlen műholdat sem. Nem antenna probléma, mert ráaggattam egy mindig jól beváló monopól antennát, de semmi. Viszont olyannal már találkoztam, hogy a gyári mnl fájl (ez kvázi a driver) cseréje megoldotta a problémát. Tehát kellene egy jól működő ilyen SoC és arról elkérnék pár fájlt :)

[ Szerkesztve ]

(#39137) ksanc válasza brd (#39135) üzenetére


ksanc
őstag

Oké, bocsesz :)
Mondjuk úgy, hogy a rootolási technikák nem mindegyike telepít fel superuser, a root jogok kezelését végző alkalmazást, ami azt jelenti, hogy ilyenkor automatikusan megkapja minden külön értesítés nélkül minden app, ami kéri. Ha eléred, hogy ez a progi eltűnjön, akkor nem fogsz róla tudni, hogy egy alkalmazás root jogot kapott.
Próbáld csak ki :)
Egyébként sehogy.

(#39138) crok válasza ksanc (#39137) üzenetére


crok
Topikgazda

Magánvélemény következik, offban:
Ez az eset csak olyan kínai és full megbízhatatlan, spammelő és gyakorlatilag nettó malware root-oló appokkal jöhet elő hogy aki erre adta a fejét az szerény véleményem szerint meg is érdemli, főleg mert ott van a SuperSU amit 2017-ben hagyott hátra ChainFire és ott van a Magisk amit Topjohnwu csinál és mindkettő csak a manager-ével együtt működik és full open source. Aki ennyire nem tájékozódik hogy mivel root-oljon az IMHO megérdemli. Amit ezekkel az appokkal lehet root-olni azt lehet a fent említettekkel is. Amin úgy tettek fel su binárist hogy nem kell hozzá semmilyen manager app az elve valami "kínai webshopos előre root--olt" hardver vagy valaki tényleg ilyen KingRoot / King-O-Root és hasonló dolgokkal "szabadított" root jogot a készülékre (azt amúgy el se hiszem hogy ezek az appok még léteznek). Az ilyen megérdemli, az elv meg az ilyen appok mögött pont ugyanaz mint a kamu webshopos vásárlások mögött: annyira gagyira van csinálva hogy a szűrés úgy működik, hogy aki beugrik az majdnem biztosan totál tájékozatlan és megtéveszthető, ergo tökéletes célpont. Az egyik esetben ugye a su gyárilag van fent és valaki csúnyán rá lett szedve, a másikhoz meg még hozzá is kellett járulnia aki végigvitte a root-olást. Nem nagyon tudom elképzelni hogy ma ezt meg lehet lépni úgy hogy a user ne tudjon róla, ha meg tud..
!(Őszintén sajnálom.)

Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

(#39139) brd válasza ksanc (#39137) üzenetére


brd
nagyúr

Hát, lehet, hogy van ilyen, de egyrészt én még nem láttam, másrészt, még ha láttam is volna, biztosan nem használnám. Amúgy meg ez akkora fail (lenne?), hogy erősen kétlem, egy normális, gondolkodó emberben csak még csak fel is merüljön, hogy ilyet használjon...
Szerintem nem tudom kipróbálni, mert az általam használt egyik készüléket sem ilyen megoldással rootoltam. Ügyeltem arra, hogy ne idióták által készített megoldást használjak. (Azon azért beszarnék, ha pl. egy Magisk olyan idióta lenne, hogy a manager program meglététől függjön, hogy kinek ad a daemon root jogot. Ezeket messze nem idiótáknak tűnő emberek készítik - pl. biztonságilag a minimum az, hogy alapesetben semminek nem ad és külön kérni kelljen, hogy minek adjon).

The only real valuable thing is intuition.

(#39140) crok válasza brd (#39139) üzenetére


crok
Topikgazda

Hehe, igen-igen, a Magisk nem a Manager adatai alapján ad ki root joggot és a Hide lista se a Managerben van tárolva - itt ki is fejtettem hogy kb. hogy is néz ki (a file egyébként a /data/adb/magisk.db).

Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

(#39141) crok válasza mexel (#39134) üzenetére


crok
Topikgazda

Ejj, ez már a cink helyzet.. Gondolom rá kellene bökni erre ha nem ez volt beállítva alapértelmezettre.. igaz-igaz.. sorry :\ Cink, még a Helium-hoz is kell adb (a permission-re ugye van parancs, van akár chrome kiegészítő is..). Ha a kijelző be se kapcsol az minősített eset, mert akkor nyilván azt se tudod hogy az érintő megy-e (az még talán kis esély) de ha nincs egyáltalán kép akkor az USB OTG-re rakott egér + billentyűzet se jön képbe mert azért úgy már pikk-pakk menne az USB debug bekapcsolás, onnantól meg menne ez is, mondjuk ebben van egy jó ötlet arra hogy hogy lehet az USB debugot bekapcsolni de ahhoz meg custom recovery kell, ezt nem írtad van-e esetleg. Nem tudom.. ez a készülék USB Type-C to HDMI-vel (esetleg csak kölcsönbe..) ki tudná tenni a képét monitorra/TV-re, OTG egér kéne még mellé.. mondjuk TV-re kötve már lehetne az érintőtábláját nézni, hátha.. onnan már lehetne exportálni..

Az adatbázis file egyébként ami a kontaktokat tárolja az a /data/data/com.Android.providers.contacts/databases/contacts2.db ami egy sima SQLite file, onnan a data táblát kell majd néznetek pl. így vagy van rá jópár mód hogy értelmezhető formára lehessen önteni (csv, vcard, vcf..). A file-hoz ADB kapcsolat után ADB File Explorer-el vagy simán adb pull-al is hozzájuthatsz, de ha már átnád a képet nyilvánvalóbbak lehetnének a lehetőségek is.

Most így hirtelen más nem nagyon jut eszembe, még unortodox dolgok se.

Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

(#39142) ksanc


ksanc
őstag

Crok és brd:

Nagyon jó téma. A probléma az, hogy a Magiskhoz custom recovery kell... hoppá, olyan nincs minden telóhoz. Vagy magadnak portolsz, ha tudsz. De ha tudsz, akkor nincs miről beszélni...

Chainfire supersu-ját nagyon jól ismerem, kár, hogy az sem működik minden telón. Illetve SD kártya is kell hozzá. Ami bagatell dolgonak tűnik, de nem mindig az. Egyébként az alapján gyártottam manuálisan olyan telóra root megoldást, amire egyébként nem létezett és szerintem ma sem nagyon van más. És nem is MTK, Samsung Needromon megtalálható. Többek között...

"Amit ezekkel az appokkal lehet root-olni azt lehet a fent említettekkel is" - nem, nem mindet lehet...

Kingroot meg a többi baromság az Android 6 óta nem játszik, onnantól már csak az ún. systemless megoldások működnek jól. Mint chainfire megoldása és a Magisk.

Megmondjátok a frankót, de tudjátok, hogyan működik ez az egész? Nem. Csak használtok appokat, amiket mások megírtak :) Nem bántásból :D

[ Szerkesztve ]

(#39143) crok válasza ksanc (#39142) üzenetére


crok
Topikgazda

Nem kell custom recovery: tulajdonképpen patch-elheted magát a boot img-t is magával a Magisk Manager-el aztán fastboot flash-el feltolhatod. De ja, én csak egy felhasználó vagyok. Gondolkodó felhasználó. Bocs. Akkor ha gondolod innentől kezdve tegyél kérlek /ignore-ra, nekem teszel szivességet: "Nem bántásból :D" - classic passzív agresszív mód ON.

[ Szerkesztve ]

Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

(#39144) ksanc válasza crok (#39143) üzenetére


ksanc
őstag

Hogyne. Ha meg tudja jól patchelni. :)
Annó néztem a Magiskot, akkor még nem volt igazán nyerő, de megnézem megint :)
Úgy látom, rengeteget fejlődött :D

Ezer bocsánat, sajnálom, nem akartam senkit sem megsérteni.
Passzív agresszív stb...Jaja, hajlamos vagyok ilyesmikre, sorry. De nem muszáj egyből besértődni.

[ Szerkesztve ]

(#39145) ksanc válasza crok (#39143) üzenetére


ksanc
őstag

Na megnéztem, mit is csinál a Magisk.
Az van, hogy elegáns megoldásai vannak (pl. csak az init fájlt patcheli, vagy maga a su fájl kezeli a jogosultság kiadását, nem hétköznapi su bináris, tehát bármi is hívja a su-t, mindenképpen megjelenik az engedélykérés. Pontosabban csak akkor, ha telepítve van a Magisk Manager, ha nincs, akkor simán access denied (brd: szóval a Magisk Manager meglététől függ a root jogok kiadása :) Így hirtelen.) Leragadtam Chainfire-nél és le vagyok maradva pár évvel :D
Holnap kipróbálom a Samsunggal is. A Samsungokhoz sem kell custom recovery, ha tudja az ember, hogyan kell összepakolni az Odinhoz a fájlokat, azzal is megy. Szóval ezért is tévedtem a custom recoveryvel, hiába, megrögzött Mediatekes vagyok :)
Oké, elismerem, hogy én ültem most a magas lovon, elnézést kérek.

[ Szerkesztve ]

(#39146) psg5


psg5
veterán

Sziasztok! Telefon zsebben gyari fulbedugos fullhallgatoval hasznalom es neha valahogy megnyomom a zsebben igy vagy kihangosodik vagy leteszem a telefont. Be lehet valahogy allitani hogy ne lehessen a kijelzod aktivalni hivas alatt sem az erintokijelzovel sem az oldalso gombbal?

F.K.T.

(#39147) brd válasza ksanc (#39142) üzenetére


brd
nagyúr

Megmondjátok a frankót, de tudjátok, hogyan működik ez az egész? Nem. Csak használtok appokat, amiket mások megírtak :) Nem bántásból :D

Én a magam részéről amit tudok, és amit a tapasztalataim alapján hiszek erről, az pont elég (én nem mondtam meg szerintem semmilyen frankót, mutass rá kérlek, hol van ilyen, hátha tudok fejlődni, szívesen teszem; egyébként szerintem crok sem és amit eddig láttam tőle, az alapján, ha mégis, az valószínűleg úgy is van, mert alaposan körüljárta a témát, vagyis inkább tényt közölt, nem véleményt). Nincs időm minden általam használt program forráskódját átnézni, pont elég a melóban ezzel foglalkozni. Így megelégszem azzal, hogy megtehetném és más olyanok meg is teszik, akik hozzám hasonló beállítottságúak és "paranoiásak" és nekik megfelel (pl. olyan xda-s arcok, akik ellenszolgáltatás, vagy legalábbis minimális mellett sokak számára értéket hoznak létre). A bántás az meg olyan, hogy az ember csak attól veszi annak, akitől érdemes, de ő meg nem bántásnak szánja. ;) Visszatérve az eredeti kérdésre (root jog szerzés): az eddigiekből úgy tűnik tehát, hogy te sem tudod a választ, csak puffogsz.

The only real valuable thing is intuition.

(#39148) ksanc válasza brd (#39147) üzenetére


ksanc
őstag

Módosítottam az előbbi válaszomat :)
Még annyi röviden, hogy hagyományos módon, ha nem volt superuser alkalmazás, akkor a su binárist bármi meghívhatta és meg is kapta a root jogot. Ha volt, akkor az adta az engedélyt.
A Magisknál tulajdonképpen tök ugyanez van, csak a su bináris kicsit több, új kérésnél meghívja a Magisk Managert és az foglalkozik a jogok kezelésével. Ha eltávolítod a Managert, akkor új program nem kaphat root jogot, de azok, amiknek már megadtad, továbbra is root jogosultsággal rendelkeznek.
Egyébként én is szívesen tanulok és nem szégyellek kérdezni.
Adott esetben bocsánatot kérni sem...

[ Szerkesztve ]

(#39149) Krystal_s válasza Somatom (#39091) üzenetére


Krystal_s
addikt

Melyik beállításra gondolsz? Mutatja mi, mennyi memóriát szokott használni, de ott nem lehet átállítani semmi erre vonatkozó dolgot. :U

crok: nincs

ksanc: Igen, tudom milyen asztali gépen is. Főleg Firefoxban. Chrome alapú böngészőkkel ott jobb a helyzet...

Nem használom az FB appot. Böngészőben olvasom a FB-ot.
Nem keverem. A gyorsítótárazott adatokat a háttértáron (tárhely, asztalin ssd, hdd-n stb.) tárolja, de használat közben a memóriát (is) használja és ezért lassul be. Mégis amikor törlöm a gyorsítótárazott adatokat, akkor a rendszer gyorsabb lesz.

Szóval akkor ennyi lenne a megoldás? A Google megszüntette, hogy simán a beállításokból törölhessem a gyorsítótárazott adatokat (ahogy régebben volt) és használjak erre is külső appot? ..vagy bízzam a rendszerre és amikor annyira belassul görgetés közben, akkor hagyjam abba az olvasást :F :D

(#39150) Somatom válasza Krystal_s (#39149) üzenetére


Somatom
veterán

A fejlesztői beállításokban van tevékenység törlés és háttérfolyamat korlátozás.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

Útvonal

Fórumok  »  Okostelefonok  »  Android szakmai topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.