Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz Raggie #44548 üzenetére

Épp azt mondtam, hogy a hírekben szereplő Jeff Bezos 2020-as gazdagodása nem közvetlenül annak következménye, hogy az amazon bevételei milyen mértékben nőttek meg, amiből ő aztán osztalék formájában részesült. Bármilyen sikeres is volt a cég, a vagyonnövekedése az amazon részvényárfolyam növekedésének köszönhető.

Az eredeti mondandom megkérdőjelezett része az volt, hogy a FED és EKB által 2020-ban a gazdaságba nyomott 3000-3000 milliárd euró/dollár eljutott-e tényleg a bajba jutott emberekhezés cégekhez és arra fordítódott-e, amire a jegybankok szánták. Az állításom pedig az volt, hogy döntően nem, hanem ez a pénz nagyobb részt a tőzsdén és a kriptovaluták piacán landolt - ami buborékot képzett (ha úgy tetszik, inflációt) okozott ezen piacok árfolyamaiban. Én azt állítotttam, hogy ez okozta Jeff Bezos vagyonnövekedését ez okozta, illetve, hogy Jeff Bezos járvány idején történt gazdagodása és az, hogy hová talált utat az 6000 milliárd dollár/euró új jegybankpénz, összefügg. Ezt kérdőjelezte meg zsid azzal, hogy az amazon sikeres cég. Én meg erre azt mondtam, hogy kétségtelen, hogy az amazon sikeressége (és a terület, amivel foglalkozik) nagy mértékben összefügg azzal, hogy miért pont az amazon részvények árfolyama, de a bevételnövekedés, a 2020-as magasabb fokú sikeresség nem magyarázza Bezos vagyonnövekedését.

Természetesen a részvényben lévő vagyon virtuális. Dollárban számoljuk az értékét, de nem dollárban van, de dollárrá tehető. Vagy kriptovalutává.. De ha így nézzük akkor a dollár értéke is virtuális. Ma még 1kg valamit kapsz 1 dollárért, holnap már csak 0.9-et.

Az eredeti posztom lényege az volt, hogy ezeknek az eszközöknek az ára azért nőtt meg, mert az új 6000 mrd dollár/euró az eszközök piacára talált utat. Az ingatlanárak az építőipart hozzák és az építőuipari alapanyagok árait. a kripto pedig a chippiacot. Ezek a piacok nem fognak beomlani. Ahhoz, hogy a jelenlegi buboréknak tekinthető árnövekedést le lehessen törni a gazdaságba belenyomott pénzt vissza kellene szívni a gazdaságból - és lehetőleg azoktól, akik a buborékot fújt vagyon fölött rendelkeznek, nem pedig azoktól a szegényebb rétegektől, akiknek az adóját könnyű pár százalékkal megemelni.

Új hozzászólás Aktív témák