Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2051) Ispy válasza attiati (#2043) üzenetére


Ispy
veterán

Nem tudom, nem vagyok gerinc szakember, de én már annyi vacak 20-30k-s irodai székben ültem, hogy az nem igaz. Azok sem támasztanak semmit, a dereked letörik benne egy nap után stb. A mostani ocsmány gémer székben viszont 8 óra után sem fáj se a hátam, se a derekam, és igen van deréktámasz és használom is.

Szóval innentől kezdve mindenki azt gondol, amit akar. Nem azt állítom, hogy gémer székből nincsen ocsmány, inkább azt mondom, hogy nem attól lesz egy szék jó vagy sem, hogy gémer vagy sem.

Hálós székből ami kényelmes volt és el tudtam volna képzelni itthon az meg 240k volt.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#2052) trialboj


trialboj
őstag

Milyen lehetüségeim vannak ha nagyon nem fekszik a szék amit vettem? Pont két hete vásároltam, próbáltam minden beállítást hátha megszokom, de rettenetes ülni benne, nem vízszintes az ülőlap, és hiába lehet mindent állítgatni, nincs benne kényelmes pozíció, túl vékony a deréktámasz, és inkább nyom mint tart.

Ha csak úgy bemegyek a boltba, esetleg viszem az orvosi papírjaimat hogy nem csak a levegőbe beszélek, elmondom miért egy fos a szék, van rá esély hogy visszaadják a pénzemet?

A levásárlós opció sem jó, mert ezen kívül nincs értelmes szék a boltban.

Volt hogy valaha visszaadták így a pénzt, különösebb cirkusz nélkül?

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#2053) salytmasztor válasza trialboj (#2052) üzenetére


salytmasztor
aktív tag

Két héten vagyis 14 napon belül(!), kiszállítástól és készhezvételtől számítva szinte szó nélkül vissza kell adják a pénzt HA neten vásároltad / rendelted (és persze ha nincs különösebb fizikai sérülés a terméken).
Nézd meg a bolt honlapján a vásárlástól való elállási kiírást pontosan, mert néha cégenként kicsit más / módosított lehet.

[ Szerkesztve ]

(#2054) Melanor válasza trialboj (#2035) üzenetére


Melanor
tag

Szerencsére nem érzem át a problémádat, egy barátom viszont hasonlóan járt. Neki az aszinkronmechanikás szék vált be, pl az UFO. Lényeges, viszont egy normál testtartáshoz, hogy az ülőlap előre lejtsen kicsit. De pont ezért jó az aszinkron mechanika. Tudod állítani. Én is átgondoltam, hogy min ülök 10 órákat és nekem egy szinkronmechanikás darab jött be. (Ergonic) Itt ugyan az ülőlap dőlésszögét nem tudom állítani a háttámlától függetlenül, de kényelmes hosszú távon is, talán az ülőlep nem eléggé párnázott, valamint elég masszív darab. Ami kell is a 110 kilómhoz.

Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

(#2055) trialboj válasza salytmasztor (#2053) üzenetére


trialboj
őstag

Sajnos igazad van :( Csak akkor veszik vissza ha netről rendeltem, én a boltban vásároltam, utolsó kiállott darab volt, nem adtak rá kedvezményt (eleve akciózva volt).

Annyit tehettem hogy választottam 1 másikat ami olcsóbb, ha nem válik be legalább kevesebbet bukom rajta.
Az ülőlap erősen hátrafele leejtett, illetve a deréktámasz túl vékony volt és hosszú távon inkább nyomott mint tartott.

A városomban nincs rendes bolt ahol komolyabb székeket próbálhatnék.

A héten lehet eljutok debrecenbe, ott van olyan bolt amit érdemes felkeresni, mert árulnak pár olyan széket is amit valóban orvosok terveztek, nem csak kínai koppintás?

(#2054) Melanor

Na ez érdekes, majdnem pont ilyen volt amit visszavittem, az állítható kartámaszt leszámítva.(Ergonic) Illetve a deréktámasz sem olyan vékony mint az enyémnél volt. Hát nagyon kíváncsi vagyok holnap kipihenve ebből a székből kezdve a napot, mi lesz.

[ Szerkesztve ]

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#2056) mzso válasza Ispy (#2051) üzenetére


mzso
veterán

Konkrétan melyik szék ez?

A "deréktámasz" alatt mit értsek?

(#2057) mzso válasza #65675776 (#2039) üzenetére


mzso
veterán

Én egyáltalán nem látok terhelhetőséget megadva.

(#2058) Ispy válasza mzso (#2056) üzenetére


Ispy
veterán

AKRacing premium v2

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#2059) peppe79 válasza attiati (#2047) üzenetére


peppe79
senior tag

Eredetileg az volt a kérdésed, hogy használja-e valaki a szék karfáját könyöktámasznak. Erre volt a válaszom egy egyértelmű igen. Nem állítom, hogy az alkar teljes alátámasztása bizonyos esetekben ne lenne kényelmesebb, de az elsődleges szempont nem az alkar -, hanem a karokat "tartó" vállizmok tehermentesítése. Ezt pedig a könyök alátámasztásával éred el.

Reagálva a pontokba szedett állításokra:

1. Tegyük fel, hogy olyan forgószéked van, aminek horizontálisan forgatható a karfája, ráadásul ergonómikus billentyűzetet használsz. Ebben az esetben sincs túl sok értelme magához a billentyűzethez beforgatni a karfát, mivel gépeléskor nem támasztjuk alá az alkart. Az egér használatakor viszont igen, csak ott meg ideális esetben (ha csak nem vagy a saját egészséged ellensége) az alkarod, a kézfejed a válladra merőlegesen néz. Ehhez pedig a karfáknak párhuzamosan kell állniuk. Lásd: itt

2.

A)Megteheted, hogy leengeded a karfát, bár ebben az esetben akár le is szerelhetnéd a forgószékről, mivel az elveszti az eredeti funkcióját.
B) Alap esetben, függőleges testtartással, és leengedett vállakkal csak úgy tudsz az asztallapra könyökölni, ha a vállad picit előrébb engeded.

3. Kifelé szélesedő asztallapnál ez a probléma nem áll fent, viszont visszakanyarodva az 1. pontban leírtakhoz: gépeléskor nem támasztjuk alá az alkart, ennek inkább kézzel íráskor, vagy az egér használatakor van jelentősége. Innentől kezdve ugyanazt éred el, mint egy forgószékre szerelt karfával.

(#2060) attiati válasza mzso (#2049) üzenetére


attiati
veterán

Akkor lehet, hogy a magasságom miatt előbb lesz homorú, mint kellene, és keskenyebb a válla, mint kellene.
Engem homorú testtartásba kényszerít mindegyik gamer szék és tv néző kagylófotel.

(#2061) peppe79 válasza Ispy (#2051) üzenetére


peppe79
senior tag

Hát, igen. A minőségi székeket nagyjából úgy a 200 ezres kategóriától kell keresgélni. Én 100k-nál többet nem szántam forgószék vásárlásra, de sajnos ebben az ársávban elég sok kompromisszumot kell kötni. Nézegettem a Chairman forgószékeket is, amit egyfajta best buy-ként ajánlottak, de az sem egy nagy pukkanás. A 795-ös típusról találtam egy fura videót is a youtube-on.
Nem hiszem el, hogy a stábnak nem tűnt fel a szék ferdesége (?). Először azt hittem, hogy csak a párnáját ülték ki féloldalasra, de aztán feltűnt, hogy a jobb oldali karfa egy picit magasabban áll, mint a bal oldali. Azért ez a kinézet még egy 30 ezres széknél is gáz,nemhogy egy 76 ezresnél... :(

(#2062) attiati válasza peppe79 (#2059) üzenetére


attiati
veterán

Szerintem kényelmesebb, ha több ponton oszlik el a teher, nem csak a könyökön. Ahogy a 2B pontban linkelt képen látszik.

De igazad lehet, hogy nem az alkartámasz a lényeg.
Ha ergonomikus az asztallap, akkor a karfát sajnos el lehet felejteni, mert az asztallap síkjába emelt karfa nem engedi elég közel a széket a billentyűzethez.

Ha nem ergonomikus, akkor meg főleg a karfán lehet könyökölni, az asztallapon nem kényelmes, mert túlságosan közel kell csúszni a székkel az asztallaphoz.

(#2063) Mentolka


Mentolka
senior tag

Én kipróbáltam már néhány széket (inkább 100e HUF alatt), de olyat még nem találtam, ami KUSSban lett volna - mind nyikorog, nyög, nyivákol, recseg... Kb.év eleje óta szinte nem is merek hátradőlni a jelenlegi UFO székben, ami amúgy masszívnak tűnik.
Van olyan, ami legalább egy évig bírja hang nélkül?

(#2064) Ispy válasza Mentolka (#2063) üzenetére


Ispy
veterán

Az enyém nem nyekereg, néha amikor beleülök, akkor egyet kattan, de azt sem mindig.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#2065) Melanor válasza Mentolka (#2063) üzenetére


Melanor
tag

Ami azt illeti van. Bár szerintem ez nem a széken múlik. Én , miután összeszereltem a széket, pár nap használat után ismét meghúzom a csavarokat, ismételve ezt olyan 3 hétig (6 csavarozás kb), majd utána fél évente. Így valahogy az eddigi összes székem kihúzott minimum 2 évet hang nélkül.

trialboj:
Majdnem pont ilyen? Ezt nem értem. Azt hittem ennek ez az 1 típusa van. Kinézetre rengeteg ilyen van, pl a kollégámnak is így néz ki, csak a fejtámla van kényelmetlenül alacsonyan, gagyi a deréktámasza, valamint az hintamechanikás, aminek semmi értelmét nem látom. Az enyém szinkronmechanikás.

[ Szerkesztve ]

Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

(#2066) Ispy válasza peppe79 (#2059) üzenetére


Ispy
veterán

Én úgy szoktam gépelni, legalább is nekem ez vált be, hogy a szék karfája az asztal lapjának aljáig fel van engedve, a könyököm a karfán pihen és úgy gépelek. Minden más pozban vagy a vállam vagy az alkarom zsibbad el. Egyébként mechanikus a billentyűzetem, ezért talán egy kicsit magasabb is az átlagnál.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#2067) Mentolka


Mentolka
senior tag

Azt esetleg tudja valaki, hogy Pesten hol lehet belecsüccsenni olyan székekbe, amiket a hardveraprón árulnak többen is? (noblechairs, vertagear, akracing, stb.)
Én már CSAK úgy veszek ilyesmit, ha ki tudom próbálni.

(#2068) Ispy válasza Mentolka (#2067) üzenetére


Ispy
veterán

pixelben szoktak kirakni székeket.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#2069) Mentolka válasza Ispy (#2068) üzenetére


Mentolka
senior tag

Köszi! Megnézem.

(#2070) peppe79 válasza attiati (#2062) üzenetére


peppe79
senior tag

Ha csak pihenteted a kezed, úgy természetesen kényelmesebb, ha a teljes alkarod alátámasztod. De gépelni már jóval megerőltetőbb. Ilyenkor a csuklód alapból kifeszíted, a kézfejed pedig folyamatosan jobbra vagy balra csavarodik (attól fűggöen, hogy épp melyik billentyűt ütöd le).

Ha így gépelnél napi 8-10 órában, akkor annak meg lennének a következményei: rosszabb esetben akár egy kéztőalagút szindróma miatti műtét formájában. A gyors- és gépírói tanfolyamokon talán a helytelen kéztartásról szoktatnak le legelsőnek. A kézfejnek az a legkevésbé megterhelő, ha nem nem csuklómozgással, hanem az alkarod mozgatásával gépelsz. Amúgy, ha megnézed a korábban linkelt fotót, a lila inges fickó sem támasztja meg az alkarját, csak az ingujja miatt tűnik úgy, mintha az asztallapra támaszkodna.

Ez a szándékosan túlzó videó jól ábrázolja a helyes és helytelen gépelés közti különbséget.
Ahogy a helyes példa is mutatja, az illető egyenes csuklóval, egyenes kézfejjel gépel, és a csuklója helyett az alkarja mozog. Olyasmi, mintha zongorázna, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben "megengedett" a könyök alátámasztása.

[ Szerkesztve ]

(#2071) peppe79 válasza Melanor (#2065) üzenetére


peppe79
senior tag

Konkrétan az Ergonic széket nem ismerem, de egyébként simán előfordulhat, hogy kisebb módosításokkal, vagy ugyanolyan formában, egy adott szék különböző márkanevek alatt fut. Legalábbis az olcsó kategóriás székek közül rengeteg a bérmunkában kiadott gyártás (Anji Guyou Furniture Co; Guangzhou City Dalang Seat Co, és még sorolhatnám).

Ha nagyobb tételben rendelsz, akár még a nevedet is belevarrják, így saját márkanév alatt forgalmazhatod őket.

Mondjuk, az ár nagyjából tükrözi a minőséget is...

(#2072) Melanor válasza peppe79 (#2071) üzenetére


Melanor
tag

Pontosan így gondolom én is. Ahogy néztem, ez is kínai produkció. Viszont a kritériumoknak sok szék nem jöhetett nálam számításba. Max 50-et fordíthattam rá bruttóban és mivel egy dagadt állat vagyok, így a teherbírás is szempont volt. Valamint az, hogy a háttámla beállítható legyen akár derékszögbe is, az ülőlaphoz képest. A székkel kapcsolatban 2 hónap alatt elég pozitív tapasztalataim vannak, az első napokban össze kellett szoknunk, főleg mert a deréktámasz erősen kényszerít egy olyan tartásra, ami szokatlan nekem, de nem is érzem a 10 óra üldögélést.
Ha komolyabb gondom lenne, pl gerincsérv, akkor mindenképpen a legszélesebb beállítási lehetőségekkel vennék csak széket (aszinkron) pl a samurai családból.

Amúgy meg teljesen szubjektív, hogy kinek mi jön be. Viszont saját tapasztalat, hogy ami iszonyat kényelmes, az hosszútávon annyira nem válik be. Nálunk pl majd mindenki iszonyat kényelmes, drága főnöki fotelekben ül, csak sajna ha nem hátradőlve beszélgetsz, olvasgatsz, hanem sok órás lan, izé munkában vagy, akkor már meg tudod érezni.

Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

(#2073) minek?:S


minek?:S
őstag

Sziasztok!

Na én is szék vásárlás előtt állok, árban legyen ez a határ: AROZZI Torretta és ez tényleg a legteteje(sőt még azon is túl van). Nem tudom milyen kritériumokat lehetne megadni, a legelőnyösebb egy világoskék színű lenne, de, ha kék az se baj, de más színűt nem szeretnék, mert a szobám nagyrészt kék és a gamer cuccaim is azok. Még ezeket néztem ki:

SPIRIT OF GAMER Demon
VERTAGEAR SL2000
Nitro Concepts E200

És úgy kb ennyi. Ezek közül melyiket lehet érdemes megvenni? Tudtok ezen kívül mást is mondani?

Előre is köszi!

Üdv.:M.

(#2074) Alg válasza minek?:S (#2073) üzenetére


Alg
veterán

Torrettába mindenképpen ülj bele mielőtt megvennéd, sokak szerint túl szűk.

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#2075) minek?:S válasza Alg (#2074) üzenetére


minek?:S
őstag

Oh értem, akkor azt mindenféleképpen megnézem, ha az lesz.

Eddig egyedül SOG Fighter székben ültem, az tetszett, de ha már +20k az ár, akkor csak találok még jobbat. A mostani egy RS bútorboltos olcsó forgószék.

Szerinted a felsoroltak közül melyik a legjobb vagy tudsz e jobbat ennyiért?

Láttam a Pixelben lehet kipróbálni székeket, ott vannak ezek vagy más bolt esetleg ahol kitudom őket próbálni?

Üdv.:M.

(#2076) #65675776 válasza mzso (#2057) üzenetére


#65675776
törölt tag

Az oldalon nincs is, az áruházban igen. Ott 90 kg van kiírva. A szék papírján meg 110, csak hogy igazán egyértelmű legyen.

(#2077) mzso válasza #65675776 (#2076) üzenetére


mzso
veterán

Zseniális. :DDD

(#2078) tkesy válasza minek?:S (#2073) üzenetére


tkesy
őstag

Személy szerint én már közel 2 éve nyúzok egy Torretta XL-t gond nélkül. Egyáltalán nem vagyok egy sportos alkat ezért először én is sima Torretta- t próbáltam de az tényleg szűk volt szóval szerintem alapból az XL kellene kipróbálnod.

>>>> The Truth Is Out There - I Want To Believe <<<<

(#2079) Williamgrant válasza Mentolka (#2063) üzenetére


Williamgrant
veterán

Az Aeronom egy nyikkanás nélkül üzemel jó ideje melós székként.

Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

(#2080) attiati válasza peppe79 (#2070) üzenetére


attiati
veterán

Azt hiszem rossz irányból közelítettem meg a kérdést és teljesen igazad van a könyöklés és alkar témában.

Igazából akkor csak annyi kérdésem maradt, hogy szerinted van hátránya, ha az ember egy ergonomikus asztallappal váltja ki a karfás széket?

Két verzió van:
1. karfa + sima asztallap
2. karfát nem használom + ergonomikus asztallap

Ha jól értem, akkor az ergonomikus asztallapon pihenhet a könyök, ugyanúgy, mintha karfa lenne.
De annyi előnye van a karfához képest, hogy az alkar is pihenhet, amikor szükség van rá.
És lehet használni karfa nélküli székkel.
És lehet használni álló munkához is.
A hátránya pedig az, hogy soha nem fogom tudni használni a karfát (mert nem lehet elég közel gurulni az asztallap síkjába emelt karfa miatt a mélyebben levő billentyűzethez)

Az ergonomikus asztallapot tudom használni mindenre és mindenféle székkel.
A karfás széket viszont csak ülve, csak könyökölve és csak sima asztallappal használhatom, ami kizárja, hogy karfa nélküli székre váltsak.

És a karfás szék drágább, plusz a rossz karfa nagyon sok széket kizár a versenyből.

Ha most veszek széket és asztalt is, akkor nem jobb egy ergonomikus asztal?
(+ nem kell akkor figyelni a szék karfájára a szék kiválasztásakor)

Ennyit szerettem volna elsőre is kérdezni, csak nem állt még össze a fejemben. Amiben sokat segítettél. :R

[ Szerkesztve ]

(#2081) Mentolka válasza Williamgrant (#2079) üzenetére


Mentolka
senior tag

Jujjdejó!
Naakkor, még gyűjtök néhány évig (amibe belerokkanok majd) aztán meg tudok venni egy olyan széket. Kár, hogy addigra már értelme nem lesz a girbegurba hátam miatt...

DETÉNYLEG!
Lehet kapni olyan ergonómikus széket (mint az Aeron) 100e HUF alatt?

(#2082) Ispy válasza Mentolka (#2081) üzenetére


Ispy
veterán

Nem.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#2083) minek?:S válasza tkesy (#2078) üzenetére


minek?:S
őstag

Akkor lehet, hogy az XL kéne igen.

Esetleg DXRacer Formula 40000 Ftért használtan?

Üdv.:M.

(#2084) Williamgrant válasza Mentolka (#2081) üzenetére


Williamgrant
veterán

Én azt csináltam, hogy megdumáltam a munkahelyemen, hogy kaptam 50k keretet székre, a nettóját kipótolom és a szék végülis az enyém lesz, tehát 1 év után vihetem magammal (ha elmennék, vagy másikat akarok).
Kb. egy éves körüli most, életem egyik legjobb döntése volt. Azóta is nézem az összes használt cuccos weboldalt (jófogás, ebay stb) és folyamatosan licitálok, hátha egyszer szerencsém lesz és jó áron tudok egy frankó példányt lőni otthonra is.

Kvázi kb. napi 1 órát játszok max az otthoni gépen, arra sajnálnék újat venni. A melóhelyen ülök többet, ott meg már tutin. A Posture Fit szerintem szuper gerinc támasztó, az egész szék úgy frankó ahogy van. Életem egyik legjobb döntése volt költeni rá. A többi kolléga műbőr vagy bőr hulladék tescos vagy metros székeken nyomorog.

Az ügyvezetőnk széke:

Az én székem:

Nem egyformák az emberek igénye ha az íróasztalnál kell ülni. Én szívesebben költöm a pénzem egy kényelmes székre, mint cigire, felesleges kütyükre, ebayes olcsó de haszontalan szirszarokra. :)
Ha vigyázol a jó minőségű székedre, simán kiszolgál 10 évig. Havi 2500 Ft-ot pedig lehet érdemes lenne szánni a jó gerinc tartásra. :K

Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

(#2085) peppe79 válasza attiati (#2080) üzenetére


peppe79
senior tag

Szerintem a választásnál az is sokat nyom latban, hogy milyen célra használnád, és hogy mik az igényeid.

Én a saját megközelítésemből kiindulva, azért választottam inkább karfás széket, mert:
- ehhez szoktunk hozzá
- segít a székből felállni (a negyedik x-hez közelítve már ez is szempont :) )
- szabad mozgást biztosít, szemben egy olyan asztallappal, amihez - a könyök vagy a teljes alkar megtámasztása miatt - egész közel kell húzódni

Számítógép asztalból pedig (függetlenül a tetőlap kivitelétől) kizárólag olyat választanék, aminek kihúzható billentyűzettartója van; mert:
- így az asztaltetőn nem foglalja a helyet a billentyűzet és az egér, tehát akadály nélkül tudok rajta jegyzetelni, vagy tervezgetni
- kisebb helyet foglal
- nem kell állandóan az asztalhoz behúzni a széket (amit ezáltal görgők helyett akár tappancsokkal is használhatok)
- ergonómiai szempontból egyszerűbb megoldást kínál
- ha leszakad a szék karfája, akkor még mindig rá tudok tehénkedni a billentyűzettartóra :-)

[ Szerkesztve ]

(#2086) attiati válasza peppe79 (#2085) üzenetére


attiati
veterán

Nem tudom milyen magas vagy?
Illetve a karfád teteje hol helyezkedik el vízszintben a bill.tartó és az asztallap tetejéhez képest?

Én 182 magas vagyok. És egy jól beállított széken illetve egy nem emelhető normál magasságú asztalnál a könyököm magasabban van, mint a kihúzható bill. tartón a billentyűzet, így "lefelé" gépelek.

Magyarul: kb 75 cm magasan van a könyököm. És az asztallap teteje is kb. ott van. De a bill. tartón a billentyűzet lejjebb lesz, kb 70 cm magasan.

Egyébként abban is igazad van, hogy kényelmesebb így "lefelé" gépelni" a karfáról.

Ha az asztallapon van a könyök és a billentyűzet is, akkor "felfelé" gépel az ember (a bill. magassága miatt) és jobban felfelé feszül a csukló, mert az ember ösztönösen lerakja az alkarját az asztallapra, egészen a csuklóig. Mondjuk egy csuklótámasz segít ezen.

Melyik irányba korlátoz a mozgásban az ergonomikus asztallap?
Az asztallap könyöktámasza helyén a karfa lenne és az ugyanúgy korlátoz nem?
Nem lehet, hogy csak a billentyűzettartó segít a szabadabb mozgásban, mert betolod és akkor el tudsz fordulni a karfás székkel oldalra.

Még a végén egy emelhető, normál asztallapos asztal + karfás szék lesz a nyerő :)
Amire lehet szerelni billentyűzet tartót. Sajnos nem raknak rájuk alapból és nem is mindegyikre szerelhető szerintem.

(#2087) Williamgrant válasza peppe79 (#2085) üzenetére


Williamgrant
veterán

Érdekes, a kihúzható klavi tartók 99.99%-a szerintem szar. Pont hogy nagyon nem lehet hozzá a szék magasságot jól állítani és a legtöbb olyan fajta, hogy az egér már nem fér el mellette. Úgy pedig ergonómiailag 0.

Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

(#2088) attiati válasza Williamgrant (#2087) üzenetére


attiati
veterán

Ha a számítógép asztalnak van oldallapja és nem túl széles az asztal (100-120cm-nél rövidebb), akkor lehet rá csináltatni és ráerősíteni az oldallapra. Úgy stabil lesz.

És az asztalnak magasabbnak kell lenni az átlagosnál.

(#2089) Williamgrant válasza attiati (#2088) üzenetére


Williamgrant
veterán

Aha. Kissé kókány (ergonómiailag kérdéses) dolognak hangzik. ;]
Nem egyszerűbb egy jól állítható szék egy széles asztallal? A klavit meg ha nem kell fel lehet tolni, vagy wifis esetén bárhová.

Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

(#2090) attiati válasza Williamgrant (#2089) üzenetére


attiati
veterán

A gond az, hogy legalább kartávolságra kell lenni a monitornak.
Monitor előtt a billentyűzet, előtte meg könyökölsz
Ez minimum 80 cm, de inkább 90 cm mély asztal, ami elég sok helyet elfoglal.

(#2091) peppe79 válasza attiati (#2086) üzenetére


peppe79
senior tag

Én 189 cm vagyok, de alkalmazkodnom kell a nejemhez is, aki "csak" 178 cm. Ahogy korábban írtam, pillanatnyilag egy Everstyl motoros fotelünk van, aminél az alacsonyabb ülésmagasság miatt a billentyűzettartót is meg kellett dönteni. A karfa magassága amúgy kb. 65 cm.
Ezzel a fotellel egyébként egy ilyen pozíció simán beállítható, és megfelelő asztalt is tudnék hozzá készíteni, de ez a zéró gravitációs póz nem az én világom, szóval a jövőben inkább egy kényelmes forgószék mellett döntenék.
A múlt héten meg is rendeltem az Alzáról egy Mayah széket, csak sajnos 1-2 hetet csúszik a szállítása.

Ha mindenképp csuklótámaszt szeretnél venni, akkor abból az ék formájú az, ami használható. Az profilból, az átlagos billentyűzetek dőlésszögét követi, és közvetlenül elé helyezve a kéztőcsontot támasztják meg. A 'pufibb' változatok csak addig kényelmesek, amíg nem kezdik nyomni az ereid.

"Melyik irányba korlátoz a mozgásban az ergonomikus asztallap?"

Talán rosszul fogalmaztam. Különösebben nem is a mozgásban korlátoz, hanem inkább amolyan nyomasztó érzés, amikor egy széktámla és egy asztallap közé "préselődök". Amikor egy karfás széken könyökölök, akkor viszont legalább 15 centi távolságot tudok tartani az asztaltól.

Nálam egy ehhez hasonló, fém sínes számítógépasztal van.
Nem egy szépségdíjas termék, viszont könnyen átalakítható, és ami nagy előnye, hogy mivel a polcok sínben futnak, ezért milliméter pontosan be lehet állítani az asztallapot, vagy a monitort, hangsugárzókat tartó polc magasságát. Azon felül, mivel az első és a hátsó rögzítőpontok külön futnak, így a polcok dönthetőek is (így az alsó polc átalakítható akár lábtartónak, ha úgy tetszik).

Aztán léteznek asztallap élére rögzíthető billentyűzettartók is, akár ilyen feleslegesen agyonbonyolított, dönthető kivitelben. Választék az van, igyekeznek lenyűgözni a felhasználókat...

[ Szerkesztve ]

(#2092) peppe79 válasza Williamgrant (#2087) üzenetére


peppe79
senior tag

Akkor az enyém a 0,01%-ba tartozik, mert az szabadon állítható. :)
A 90-es években még figyeltek az ilyesmire...bár lehet, hogy manapság is kapható ez az egyszerű sínes állvány.

(#2093) peppe79 válasza Williamgrant (#2089) üzenetére


peppe79
senior tag

És egy egyszerű, fix asztalnál ki garantálja, hogy annak a tetőlapja megfelelő magasságban áll? Ráadásul a szabvány méretezések még évtizedekkel ezelőttiek, amikor 10-15 cm-rel alacsonyabb volt az átlag testmagasság. Szóval még az sem biztos, hogy a nagy többségnek megfelel.

[ Szerkesztve ]

(#2094) attiati válasza peppe79 (#2091) üzenetére


attiati
veterán

és 189 centi magasan nem zavar, hogy ilyen mélyen ülsz?
lábad szinte kinyújtva vagy magad alá gyűrve

tényleg ízlés kérdése, de nekem ez a póz kényelmesnek tűnik

láb is segít a tartásban, nem a gerinc kapja az összes terhelést
könyök alatt zselés párna, ami meg is emeli a könyököt, így "lefelé" gépel
asztal / szék állítható magasságú
kar, könyök test mellé szorítva, semmi felesleges terhelés
könyök alátámasztva
széken a csípő előre döntve (mint egy ékpárna), és arra kényszeríti az embert, hogy kihúzza magát

kettő negatívum van:
1. zavaróan közel van a lábamhoz az asztal lába
2. túl közel van a monitor, kétszer ilyen mély asztal kellene
3. billentyűzettartó ennél kilőve, hacsak nem az megoldás, amit linkeltél, hogy az asztal élére rögzítik.
4. szék karfájának használata kilőve

De igazából a 3-4 nem zavaró, nincs is szükség rájuk.
1-2 meg talán megoldható egy nagyobb asztallappal

#2093: ezért kell állítható magasságú asztal. Ikea skarsta megoldása 55e ft, mechanikusan állítható. A külseje ízlés kérdése. És lehet rá csináltatni ergonomikus asztallapot vagy mélyebb asztallapot. Én most ebben gondolkodom.

A fenti képen látható asztalt megkérdezem holnap, hogy max milyen mély asztallapot lehet rárakni utólag, mert ez így nem ér semmit.

[ Szerkesztve ]

(#2095) peppe79 válasza attiati (#2094) üzenetére


peppe79
senior tag

Ha nem zavarna a fotel, akkor nem cserélném le forgószékre. Az üléspozíciót egyébként nem mondanám kényelmetlennek, a térdhajlatom is derékszögben áll. Csak mivel ehhez a fotelt meg kellett döntenem, és nem akarom azt minden egyes alkalommal állítgatni, így ebből a fix pozícióból aztán nehéz felkelnem. A másik zavaró ok pedig az, hogy a fotel szinte a 11 négyzetméteres kisszoba közepén áll, így nagyon zsúfolt lett a helyiség, és megnehezíti a takarítást is.

Ezek az ülőtámaszok valóban nem rosszak, nekünk is van egy a konyhában. Ami nagy előnye, hogy a szinte álló pozíció miatt nem akadályozza a véráramlatot, illetve segít megtartani a gerinc természetes görbületét, miközben nem terheli agyon a porckorongot.

Mondjuk, a képen látható megoldás ergonómiailag, két szempontból sem tökéletes:

1. Ezek a székek általában nem görgős -, hanem jellemzően fix kivitelűek szoktak lenni (lásd: Ikea Nilserik, Variér move, stb.)
Más kérdés, hogy mivel a tengelyük mentén dönthetőek, de nem mozdíthatóak el, így nehezebb közel ülni velük egy íróasztalhoz.
Viszont vannak kifejezetten irodai munkára kifejlesztett ülőszékek is, mint például a Locus.

2. A laptop nem éppen a legkomfortosabb munkaeszköz: ideális esetben a képernyő felső széle szemmagasságban van, és kb. 15-20 fokban döntött. Egy laptopnál ez a beállítás csak magasítással, és külön billentyűzettel lenne kivitelezhető, ráadásul az átlagos 15-17"-os képernyőméretük eltörpül egy monitor mellett.

[ Szerkesztve ]

(#2096) lowzor


lowzor
veterán

Sziasztok!
Max 60k-ig keresek széket.
188cm vagyok és 90kg, tehát fontos, hogy magas és széles háttámlája legyen és ne legyen semmilyen fejtámla, vagy kitüremkedés felül.
Jó lenne, ha masszív fémszerkezete lenne.
Haver a Vertagear SL2000-ret ajánlotta, ez jó lenne az én méreteimhez, vagy van más, ami jobb ennyi pénzért?

(#2097) attiati válasza peppe79 (#2095) üzenetére


attiati
veterán

és hogyhogy erre a Mayah székre esett a választásod a sok-sok ergonomikus csoda helyett?

1. Mi a baj a görgős ülőtámasszal? Az ikea nilseriknek nagyon kemény az ülőfelülete.

Szerintem alapvető különbség van az általad linkelt ülőtámaszok és a "nyeregszékek" között.
Ezeknek az ülőtámaszoknak az ellentartása nem merőleges a talajra. Inkább hátrafelé "tolod" magad alatt a széket. Tulajdonképpen áll az ember, csak van egy támasz a segge alatt.
Míg a nyeregszéknek merőleges a terhelése. Csak megdönti a csípőt, emiatt le kell tenned a lábadat előre.
Elsősorban ülsz, de lábbal is támasztod magad.
Az egyiknél csak az ülőfelület dől meg, de függőleges a tengelye, addig a másiknál a teljes szék tengelye megdől. Így a tested is másfajta terhelést kap.

2. Nem kell a laptop, csak a képen azt linkelték a kicsi asztallap miatt. Sosem vennék laptopot otthonra.

Meg is van a tökéletes és multifunkciós megoldás:

a) emelhető asztal
b) ergonomikus asztallappal
c) egészen mélyre betolható billentyűzet tartóval, így nem zavar be az ergonomikus asztallapnak sem. Vagy pedig az általad linkelt asztal élére rögzíthető bill. tartó.

Így minden pózban többféleképpen és korlátok nélkül lehet használni.

Ha akarod állva használod, az asztallapra könyökölve, bármilyen álló székkel, az asztalt teljesen felemelve.
Ha akarod ülve használod, az asztallapra könyökölve, karfás szék karfáját leeresztve.
Ha akarod ülve használod, karfára támaszkodva, a billentyűzettartót kihúzva, az asztalt kicsit felemelve.

Kell hozzá egy skarsta asztal 50e ft + asztalossal csináltatni ergonomikus asztallapot.
Kell hozzá egy nyeregszék vagy ülőtámasz. Vagy pedig állva tolja olyankor az ember.
És kell egy karfás kényelmes szék ékpárnával, dinamikus párnával vagy egy aktív ülőfelületes szék.

(#2098) peppe79 válasza attiati (#2097) üzenetére


peppe79
senior tag

Én első körben vezetői forgószéket kerestem, de a 100 eFt alatti kategóriában túl sok kompromisszumot kellett volna kötni, így aztán ezt el is vetettem. Ezen kívül, amik alapból kiestek: a gamer székek, és azok a forgószékek, aminél - részben, vagy teljes egészében - a karfa köti össze a háttámlát az ülőlappal (utóbbiakkal rengeteg a negatív tapasztalatom).
Amihez ragaszkodtam, az a fém (krómozott vagy alu) lábkereszt, és a nagyobb teherbíró képesség (legalább 130 kg). Innentől kezdve jelentősen leszűkült a kínálat. A Mayah Spirit-re elsősorban racionális megfontolásból (ár/érték) esett a választásom, illetve néhány olyan tulajdonsága miatt, ami nem minden széknél volt adott:
- vastagon párnázott, és relatív nagy méretű ülőfelület (51 cm mély, 50 cm széles)
- akár 56 cm-es ülésmagasság
- illetve a lehajtható karfa sem hátrány (így takarításkor könnyedén az asztal alá tudom tolni), bár a tartóssága ennek azért kérdéses

Láttam még néhány széket, ami egy fokkal jobban tetszett volna, és talán stabilabb is, de ezekkel szép apránként el lehetett lépcsőzgetni a 100 ezres határig...onnantól kezdve pedig már csak egy karnyújtásnyira volt a Spinelly, vagy egy Samurai, ami óriási minőségbeli ugrás az előzőekhez képest. Ennyit egyelőre nem akarok rászánni egy forgószékre, ezért esett a választásom a viszonylag olcsó Spirit-re. Aztán ha mégsem válik be, akkor automatikusan átugrom a 70-80-90 ezres lépcsőfokokat, és rögtön veszek egy kompromisszumok nélküli széket 110 ezerért.

A belinkelt fotó alapján nem nagyon tudtam kivenni, de most már látom, hogy mi is ez a "nyeregszék".
Nem láttam még ilyet, csak próbáltam elképzelni, hogy milyen lehet egy ilyen magas, görgős széket egy helyben tartani. De a videón már látom, hogy szinte terpeszben kell rajta ülni, ezért nem mozdul el olyan könnyen el a helyéből. De a közel 1000 USD-os ár azért egy picit túlzás érte.

[ Szerkesztve ]

(#2099) attiati válasza peppe79 (#2098) üzenetére


attiati
veterán

Samurai székeket én is néztem pár hónapja. Aztán kipróbáltam őket és csak a legolcsóbb változatnak volt kényelmes a magas háttámlája. A drágább változatoknak pont rossz helyen ért véget a háttámlája (a különálló fejtámla miatt). De a legolcsóbbon meg nem lehet állítani a karfát.

Nyeregszékből lehet olcsóbbat is venni. Persze nem tudom milyen minőség.
Amiatt is van rajtuk görgő, mert munkaszéknek használják fodrászok, fogorvosok.

(#2100) csobanandras


csobanandras
tag

Sziasztok!

Új széket tervezek venni. Egyik barátom a Maxnomic-ot ajánlotta.

Van valakinek tapasztalata vele?
Egyik

Másik

Előre is köszi :) !

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.