Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#20283) fsb1000 válasza bandi20 (#20271) üzenetére


fsb1000
nagyúr

Szerintem akinek még nem volt vízhűtése, és "kész" rendszert szeretne leginkább abban téved, hogy majd nem kell szerelgetni/karbantartani, meg mennyivel egyszerübb, mintha egyedi alkatrészekből rakná össze.

Pedig nem...
Csak azok a külső kompakt vizhűtések kivételek ez alól, ahol 2 csővet kell bevinni a házba és kész... Pl. a [Tribe (CL-W0020)]
Kicsivel bonyolultabb, ahol 5,25 helyre kell beszerelni a fő egységet: [link]
A legelterjetteb "kész" rendszerek épp úgy egyedi alkatrészekből állnak, mint amit
a hard-vizfanok használnak: [link] És bizony szerelgetni kell, helyet találni az alkatrészeknek, esetenként még feltölteni/légteleníteni is

Ezeket a rendszereket mérnökök tervezik, akik a fizikai alapelvekkel a hőtannal és a hűtendő alkatrészek (CPU) hűtési igénnyével is tisztában vannak, és még a két tényezős szorzástól sem riadnak vissza.
Valószinüleg nem a "jóska/pista mondta, akkor jó lesz nekem is" szinten tervezik és gyártják ezeket a vizhűtésrendszereket.
Lehet mondani hogy használhatatlanok ezek a cuccok, csak ez nem igaz.
Bár tényleg vannak gázos termékek is [link], amikről messziről látszik hogy a kis radi miatt nagyobb hőforrásokkal nehezen tudnának megbírkózni.

Az viszont igaz, hogy számos hátránya is lehet egy ilyen rendszernek (már leírták), azokkal szemben, amit akár tapasztalati vagy akár hallomás alapján építenek a vizhűtés rajongói.
Neked kell eldöntened, hogy 30-40K-t ráköltesz olyan vizhűtésre amely alig tudja pár fokkal hűvösebben tartani a CPU magjaid és ráadásul még nem is halkabb mint egy 10K-s léghűtő.
Akkor minek is a vizhűtés?
Pont azt a két célt nem teljesíti amiért általában az ember ráköltenek egy vízhűtésre:
Hatékonyabb legyen a léghűtésnél és minnél halkabb.

Mindezek ellenére én nem beszélnélek le ezekről a "kész" rendszerekről, pont azt teljesítik amire tervezték öket. Lehet velük CPU-t hűteni.
A külső egységes megoldás legalább szép, huházhatnak a haverok mikor átjönnek megnézni az új szerzeményt. Az 5,25" helyre szerelendő kit már nem annyira dizájnos, a belső bigvaterosokból meg sosem lesz modder bajnok.
Ha ebben a körben kéne válasszak, akkor inkább külső legyen: [tribe vx dupla radival], legfeljebb lecserélnén a CPU blokkját egy 5-6Ks Delta V2-re vagy valami hasonlóra.

Akik helyből lecsuklóznak az ötleted miatt, azoknak még nem volt ilyen berendezésük, és nem figyeltek oda, mikor az a pár tulaj beírt ide, hogy ök tulajdonképpen elégedettek voltak a bigvateros meg a tribés cuccaikkal, a CPU-t is X hőfőkon tartotta, de mostmár szeretnének VGA-t is hűteni vagy quadot tuningolni, esteleg 2 év után hangos lett a pumpa és azt cserélni nem nagyon lehet.... stb, stb...

Tanácsot kértek, de hamar eltüntek, mert egy suzikus sem érzi jól magát a BMW-s klubtalálkozón. (bár a töbség haznált opellal érkezik....)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.