Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9151) hito válasza Tuninger (#9150) üzenetére


hito
nagyúr

Köszi, nagy segítség volt! :) Ezek szerint a kártyafoglalat sebessége miatt maximum 720-750-es sorfelbontással lehet számolni => sima HD videóm lesz? Az nem túl acélos. És mindezt a kártyafoglalat sebessége miatt.

Akkor ebből a szempontból jobb választás lett volna egy régebbi és olcsóbb 7D váz, jobb felbontást lehet vele elérni raw-ban, mint a 70D-vel. Csak az a fix LCD miatt nagyon fájt volna.

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9152) Tuninger válasza hito (#9151) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

A 70D vázzal tudsz 10 bites rawot is használni, úgy pedig fel tudsz mászni 1600x900-ra. Elvileg a compressed raw is működik, úgy már elérheted akár a fullhd-t is. De egyelore tanuld meg így használni, mert a fentiek kísérleti buildek és bonyolítják a munkafolyamatot

A 7D-vel igen, alapból magasabb felbontást tudnál, de sem a 10 bites modul sem a compressed raw nem működik

(#9153) nfsu17 válasza hito (#9151) üzenetére


nfsu17
veterán

Nekem van 7D, de nem túl jó minőségű a fullhd-ja, nem is nagyon használom.
Az S5 mobilom is jobbat csinál nála, a 4k-t meg ne is említsük.
Nem hiszem, hogy ilyet akartál volna venni.

(#9154) Tuninger válasza nfsu17 (#9153) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Mert még sose próbáltad raw-ban. Az teljesen más liga

(#9155) hito válasza Tuninger (#9152) üzenetére


hito
nagyúr

Köszi! Sikerült így átkonvertálni proresbe és onnan már tudta kezelni az Adobe Premire. Még lenne néhány alap kérdésem:

- hogy tudok természetes színeket előcsalni vázból, hogy ne kelljen Adobe-ba nagyon foglalkozni a színekkel, csak élességet rátolni és renderelni?
- ha ML menőben állítok az élességen a képjellemzőknél, nem nagyon van hatással a videóra, ugyanúgy lágy lesz a kép, Adobe-ben kell élesíteni. Vázon belül raw videók élességén nem lehet tekerni?
- csináltam egy próbafelvételt 900 sorral és utána egyet 726-tal is, amivel folyamatos lenne és elég nagy a különbség sajnos :( Így lehet, hogy váltani fogok 5D Mark II-re, vagy 7D-re, mert ott a foglalat sebessége nem limitál ilyen erősen

nfsu17: a gyári alapértelmezett képességei ennek is nagyon gyengék. Magic Lanter-nel viszont mindkettő megtáltosodik, mi most erről diskurálgatunk.

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9156) Tuninger válasza hito (#9155) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Most van itt a lehetőség arra hogy elengedd ezt az egész élesítéses dolgot és fals detail helyett a kép részletességére figyelj. Semennyi élesítés nem kell a raw felvételeknek...

RAW felvételeken értelemszerűen nem fog látszódni semmit amit a vázban állítottál be... sem az élesség sem a kontraszt sem a színtelítettség.

Természetes színeket akkor kapsz ha a két programban amit küldtem beállítod a REC709-et.

(#9157) hito válasza Tuninger (#9156) üzenetére


hito
nagyúr

Ok, de élesség marad, nem engedem! :D :R

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9158) Tuninger válasza hito (#9157) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

No most hogy már megvannak az alapok, ideje hogy kicsit komolyabban vedd a feldolgozást:
MLVFS ezzel úgy tudod megnyitni a .mlv fileokat hogy bennük már a DNG-ket látod. Vagyis 1. nem kell átkonvertálni, 2., jöhet az After Effects/Davinci Resolve workflow.

Ne úgy nézd az élességet hogy kirakod az ablakba a gépet és végtelen fókuszon lősz az utcáról egy videót mert úgy a mai 4K mezőnyben esélye nincs. Hanem próbálj némi "DOF"-os felvételt, úgy egyből más megvilágításba kerül az élesség fogalma.

(#9159) hito válasza Tuninger (#9158) üzenetére


hito
nagyúr

Hova ez a nagy rohanás, épp hogy csak felfogtam miről van szó :D MLRawView-ből is egy mozdulat MOV-ba áttenni, nem olyan vészes az. After Effects-et egyáltalán nem ismerem, Davinci pedig összeomlik a gépemen és nem is tetszik. Adobe Premiere nagyon bejön. Abba nem tudom bedobni valahogy konvertálás nélkül ugyanúgy ahogy a MLVSF után Davinci-be/Effectsbe?

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9160) Tuninger válasza hito (#9159) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Mintha nem is olyan régen megoldottak volna hogy a premiere nativan kezeli a .mlv filet. Probalj ra. Nem lesz sebessegbajnok

(#9161) Tuninger válasza hito (#9159) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Azért fontos a megfelelő workflow, mert tudom mennyire türelmetlen vagy és nem szeretném hogy csak simán "átlépj" a rawon
Viszont a legjobb minőséget MLVFS + Adobe After Effectsel tudod elérni. Utána jön az MLVFS + Davinci Resolve. Az MLV Viewer korrekt színeket ad de nem kezeli jól a dinamikát, nincs zajszűrés és totál felesleges az Prores4444XQ amibe kódol. Az MLV Producer elsőre maga a csoda, de valahogy nem az igazi a debayer és egyszerűen nem olyan sem a szín sem a dinamika mint kéne.

Élességben a Davinci lesz a nyertes. Egyrészt nagyon jó benne az élesítő algoritmus másfelől a moire csökkentésre van benne egyszerű módszer. A CameraRaw tabon a sharpness alapból 10-en van, 35-ig érdemes tolni max.
Zajban és dinamikában az After Effects lenne a tuti de annyira sokkal lassabb mint a Resolve hogy nem éri meg azért a minimális előnyért. Plusz nem tud olyan szépen élesíteni (sharpness: 50, radius 0,5, detail: 10 egyébként)
Ha a Premiere kezeli az MLV-t akkor egy kicsit szerencséd van. Azért csak kicsit, mert a későbbi (keddhez mit szólsz? :P) 10-12 bittel való kísérletezést nem fogja tudni kezelni

(#9162) hito válasza Tuninger (#9161) üzenetére


hito
nagyúr

Egyvalami eszembe jutott: ha a GH4-et azért váltom le, mert kevésnek érzem állóképre a 4/3 szenzort és ezért váltok APSC Canon-ra, akkor miért is nem használok inkább Sony A6500-at, ahol van 4k@30fps, ha már elengedtem a 60fps kezét (?). Abban szintén APSC szenzor van, 30fps-sel nem hogy 1080p-ben fogok videózni, de egyenesen 4k-ban. És ha nagyon muszáj azért ott lesz mellette az 1080p@60/120fps is. Ésszerűbb megoldásnak tűnik, mint raw videókkal küzdeni nap, mint nap.
Viszont így, hogy belekóstoltam a raw videózásba nagyon megtetszett, de a 2 hetes kislányom mellett nem biztos, hogy lesz időm ennyit tölteni a monitor előtt utófeldolgozással.

Mivel én az utómunkát úgy is nagyon light-osan nyomom, lesz valami hátrányom abból, ha mégis megfutamodok a sok melót jelentő raw videózás elől és inkább 4k-ban nyomom? Értsd: raw-val olyanokat lehet művelni esetleg, ami jóval túlmutat az XAVC-S 4k-n.

Ja és mindezt azért, mert tegnap nem tudtam ellenállni egy A6500-nek :B Bocs a sok variálásért, belém aztán érdemes invesztálni :D

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9163) taranis válasza hito (#9162) üzenetére


taranis
addikt

Korábban írtad, hogy 250 a határ a vázra, attól messze van az A6500.

colorizer.net

(#9164) hito válasza taranis (#9163) üzenetére


hito
nagyúr

Bőven belefért ;)

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9165) taranis válasza hito (#9164) üzenetére


taranis
addikt

Ja végülis 14 napod van visszaadni ha online volt, annyi idő alatt bőven végzel vele :P

colorizer.net

(#9166) hito válasza taranis (#9165) üzenetére


hito
nagyúr

Nem, ez mar saját, használtam vettem :K

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9167) taranis válasza hito (#9166) üzenetére


taranis
addikt

Csak egy bolond fantázia részemről: kezdeti örömök utáni rájövés, hogy Sony színek nem tetszés. Utómunkával korrigálni próbálás, türelem elfogyás, más opció keresés. In-camera beállítás próbálgatás, Tuninger segítségül hívás, mindent beállítás. Lelkesedés elfogyás, váz eladás.

Lehetséges folytatás: Fuji vásárlás. De tényleg, fotóra tökéletes, a videó meg nagyjából úgy esik ki belőle, hogy nem kell hozzányúlni. Nincs IBIS, és nincs 1080p120 sem, cserébe az 1080p jó minőségű. Nincs in-camera log profil sem, de ez amúgyis munkával járna, tehát lényegtelen.

colorizer.net

(#9168) hito válasza taranis (#9167) üzenetére


hito
nagyúr

Szabad a gazda! Melyik Fuji vázról lenne szó a leírás alapján?

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9169) Tuninger válasza hito (#9168) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Ha már úgyis szóba került, itt az updatelt pdf a hibátlan sony beallitasokkal

(#9170) hito válasza Tuninger (#9169) üzenetére


hito
nagyúr

Köszi :) Előzőt már fel is toltam, de akkor javítom a beállításokat. A6500-re is jó szerinted? Gondolom ezt A6300-adra hegesztetted.

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9171) taranis válasza hito (#9168) üzenetére


taranis
addikt

Hát ha belefért az A6500, akkor az X-T2-ről.

colorizer.net

(#9172) ChiliChili válasza Tuninger (#9169) üzenetére


ChiliChili
tag

Éppen hétvégén játszottam a korábbival, megint volt valami nyüzsgés a yt-on eoshd kapcsán és ott is egyből felbukkant a korábbi setupod. Köszi a megosztást, a7r II-n tesztelem majd. :R

(#9173) Tuninger válasza ChiliChili (#9172) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Igen, Andrew kirakta a 3.0-át az EosHD Pro Colorból. Nem vettem meg, valószínűeg nem is fogom, de nagyon kiváncsi vagyok mi a Prolog Cinema beállítása, 100% hogy Cine4 alapú, black level/black gamma lifttel, de hogy abból balanszos profil legyen.. nehezen a tudom elképzelni. Mindenesetre ő még több energiát ölt bele mint én, szóval tuti jól működik.

Nagyon szívesen, majd írd meg hogy tetszik!

(#9174) taranis


taranis
addikt

Nem tudom ilyesmibe futott e már valaki. X-Rite Color Checker Passportot (classic, nem videós) akarok venni, hívogatom a magyar viszonteladókat és 2014-eseik vannak. Egyrészt 2014 novemberétől módosultak a színek, az X-Rite az újat ajánlja, másrészt nem akarok 3 éves chartot akkor sem, ha bontatlan. Külföld sem lenne gond, de sem a CVP-nél, sem Amazonon nincs feltüntetve hogy mikori gyártásból jön a termék. Valakinek bármi tippje?

[ Szerkesztve ]

colorizer.net

(#9175) taranis válasza taranis (#9174) üzenetére


taranis
addikt

Lehet, hogy storno, sikerült találni egy magyar viszonteladót akinél NINCS raktáron, és a hivatalos magyar disztribútortól kell berendelniük, amit garantálnak, hogy az új revízió lesz.

colorizer.net

(#9176) 80hun válasza taranis (#9174) üzenetére


80hun
addikt

De ami 2014-es az már a módosított példány sztem.
Az enyémen is az van hogy copyright 2014 , gondolom ez már a módosított példány.
Bár én a fotóskitet vettem a kalibrálóval mert van rá 30eur visszatérítés.

Igazából nincs rajta mikor gyártották se a dobozon se a checkeren. Azt kell beleírni mikor kezdted el használni. A dobozban nemhinném hogy bármi baja lesz. Ugyis az UV teszi tönker az ilyeneket :)

Ha megnézed az x-ritenak sok m.o-i partnere van én az oázis-tól vettem :)

[ Szerkesztve ]

(#9177) taranis válasza 80hun (#9176) üzenetére


taranis
addikt

Az Artworknél és az Oázisnál is 2014 nov előtti van. Az Artworkre emlékszem, ott 2014.09-es volt.
Amin nincs dátum az még régebbi, azokat pl. az X-Rite konkrétan nem ajánlja megvételre. Nem csak a fénytől, hanem a hőtől is degradálódnak a patchek. Lehet, hogy a bontatlan cuccoknál ez minimális, de hát nem olcsóak ezek, akkor már legyen perfekt.

[ Szerkesztve ]

colorizer.net

(#9178) 80hun válasza taranis (#9177) üzenetére


80hun
addikt

Linkelsz valamit hogy erre hol utalnak. Nem találok olyat sem hogy hol találom a gyártás évét akár az újon :)

Vagy esetleg hogy miben különbözik , mert az enyém frankón belövi a színeket.

Pl itt látszik a fényképeken hogy a régin copyrighted 2009 van.

[ Szerkesztve ]

(#9179) taranis válasza 80hun (#9178) üzenetére


taranis
addikt

[link]
[link]

colorizer.net

(#9180) 80hun válasza taranis (#9179) üzenetére


80hun
addikt

Nekem nem ez van :)

Hanem a passport photo az teljesen más és kissebb és persze nincs hátoldala :)

[ Szerkesztve ]

(#9181) taranis válasza 80hun (#9180) üzenetére


taranis
addikt

Elvileg a 6x4-es része ugyanaz, de valóban lehet, hogy ha a passportra is vonatkozna, akkor oda lenne írva.

colorizer.net

(#9182) 80hun válasza taranis (#9181) üzenetére


80hun
addikt

Már megijesztettél kicsit :)

Sztem nekem az új van a passportból mert a régin mint amit linkeltem 2009 van.

De te melyiket is akarod a sok közül.?

Ugye nekem kb 12e volt a passport a visszatérítés miatt

(#9183) taranis válasza 80hun (#9182) üzenetére


taranis
addikt

Ugyanazt ami neked is van, a passportból a photo verziót. Nem is tudtam erről a visszatérítésről, mindjárt csekkolom.

colorizer.net

(#9184) taranis válasza 80hun (#9182) üzenetére


taranis
addikt

Te ColorMunkival vetted, vagy i1-el?

colorizer.net

(#9185) 80hun válasza taranis (#9184) üzenetére


80hun
addikt

Én a Colormunki Displayel vettem az Oázistól.
A visszatérítést is már jóváhagyta az x-rite.

Igazából már régóta ácsingóztam egy monitor kalibrálóra így ez pont jól jött. Még a tab-ot és a telefonokat is kalibráltam azóta :D

(#9186) taranis válasza 80hun (#9185) üzenetére


taranis
addikt

Jóhogy, ha ennyit ráköltenék én is kalibrálnék boldog-boldogtalant :D

colorizer.net

(#9187) hibavissza válasza taranis (#9177) üzenetére


hibavissza
veterán

talán itt van

[ Szerkesztve ]

(#9188) taranis válasza hibavissza (#9187) üzenetére


taranis
addikt

A #9175-ben rájuk gondoltam, de azóta már megoldódott a dolog, a passport típusú checkerre vélhetőleg nem vonatkozik a problémakör.

colorizer.net

(#9189) taranis válasza 80hun (#9185) üzenetére


taranis
addikt

Én is akartam már monitor kalibrálót egy ideje, úgyhogy megléptem ezt az akciót. Amazon UK-tól cégre áfamentesen rendelek, így 51 nettóból megvolt onnan, ugyanez Oázistól 58 nettó lett volna + szállítás. A 30 EUR cashback meg cégnek is visszajár, ha nem viszonteladó.

colorizer.net

(#9190) ooooobi válasza Tuninger (#9135) üzenetére


ooooobi
senior tag

Múlthét óta nem volt idöm, 1600km vezetés haza aztán pár nappal késöbb vissza, tegnap meg csak munkából hazafel löttem pár sötét CineD-t (a videoval megegyezö jpegen latszanak a beallitasok). Vlogom még nincs, talán karácsonyra meglepem magam vele :)
Valaki kérdezte mire veszem a 400as anyagot, sajna még semmire, várom mire mondják azt hogy tuti jó, bár amazonnal visszaküldhetném azonnal ha nem megy de jobb lenne elsöre olyat venni ami nem áll le tizen x másodperc után.
[link]

[ Szerkesztve ]

https://steamcommunity.com/id/ooooobi/

(#9191) Tuninger válasza ooooobi (#9190) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Köszönöm szépen!

Nagyon rendben van, olyan a zaj mint RAW-nál, szép aprószemcsés és majdnem ugyanolyan jól lehet szűrni, egészen lenyűgöző!

(#9192) taranis válasza Tuninger (#9191) üzenetére


taranis
addikt

Mondjuk van is mit szűrni, itt már közrejátszik a szenzorméret, csak mértékkel használható lowlightra a GH5 is. Természetesen nem várható el egy A7S teljesítmény, de akár az A6300-adat mellétéve is szerintem látványos lenne a különbség.

colorizer.net

(#9193) MrChris


MrChris
nagyúr

A kis GX80 kamerámon most 'fedeztem' fel a dinamika görbe állítási lehetőséget, nem tudtam, hogy ebben is van. Elsőre úgy tűnt, hogy csak kontraszt eloszlását állítja. Viszont csináltam pár próbát cined-ben, ha manuálisan állítom a feketéből a legmeredekebbre és a világosnál ennek tükörképére akkor azt tapasztalom, hogy kissé nagyobb lesz a dinamika. Ugyan azon expónál a normálhoz képest ezzel a kiégett részek egy jó része megmarad/visszajön. Ha annyira letolom az expokorrekciót, hogy highlights-ba semmi se zebrázzon akkor alul is majdnem minden belefér a dinamika átfogásába. Cserébe egy enyhe lágyulást látni máshogy mint csökkentett kontraszt esetén, hasonlít a régi SC lencse hatáshoz és kicsit mások a színek, mintha a zöld gyengébb, sárga kicsit narancsosabb lenne. Bőrön még nem próbáltam. Van ezzel valakinek tapasztalata? Ez ugyan azt piszkálja mintha a kontrasztot állítanám?

(#9194) Tuninger válasza MrChris (#9193) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Én LX100-on végeztem intenzív tesztelést a témában. Míg a kontraszt csökkentés a debayer után történik, addig a curves az már a final imagen.
Vagyis a curves ugyanannyira hatekony a shadow liftben es a highlight recoveryben mintha ezt te csinálod utólag.
És nagyon zajosodik a shadows ha +2 fölé mész, és csúnyán fog clippelni a higlight ha -3 alá mész.
Ráadásul nagyon nem áll jól a bőrnek. Legalábbis LX100on, de az a GX80-hoz nagyon kozel jelent meg, valószínűleg a software ugyanaz

Szerk: a rengeteg tesztelés végére az lett a konkluzio hogy -5 kontraszt, 0 szaturáció -5 sharpnesst standard profil adta a legjobb eredmenyt

[ Szerkesztve ]

(#9195) MrChris válasza Tuninger (#9194) üzenetére


MrChris
nagyúr

Értem. Majd teszek fel képet. Eddig úgy tapasztaltam, hogy ebben a vázban highlightsban kb semmi tartalék nincs wheelt használva, illetve csak a Logarist+Panasonic LUTtal jön még némi infó.
Hát igen ha a bőr szar akkor megette a fene :DDD

(#9196) hito válasza Tuninger (#9109) üzenetére


hito
nagyúr

Visszakaptam az NX1-emet (ne haragudj Tuninger, sajnos bejött az NX1-es forgatókönyv :O :R) és nyomtam egy (hack nélküli default) C4K próbát, majd átkonvertáltam 422 prores-be. 400mbps állomány lett az eredmény. Kíváncsi lennék, hogy ezt mennyire lehet tekerni a GH5 4k-jához képest.

Toljak fel egy sample videót, amin meg tudjátok kínozni? Nekem túl nagy fantáziám nincs a dologhoz. Egy sima fHD videót lekonvertáltam H264-be, Premiere-be bedobtam, nyomtam neki Color-nál egy auto-t, kapott egy kis szaturációt, az eredmény pedig egészen elképesztő lett. ;] Kíváncsi lennék, hogy szakavatott kezekben mit lehet belőle kihozni.

Tuninger: jóban vagyok azzal, akinek eladtam az NX1-et (egyébként iRico), és tudtam, hogy csípi a Sony-t is, így tettem egy próbát, hátha rácsábul az A6500 + 35mm 1.8-ra. Bejött :D

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9197) MrChris válasza hito (#9196) üzenetére


MrChris
nagyúr

Persze hogy osszál! De azt ne konvertáld.

(#9198) ooooobi válasza hito (#9196) üzenetére


ooooobi
senior tag

De miért konvertálod 400mbites proresbe? Ha az eredeti rosszabb akkor tök fölösleges, plusz idö meg tárhely. Ahogy nézem adatlap szerint c4kban 72Mbps pottyan ki belöle, vagy van valami hack 80mbitre meg 160,180ra bár nem tudom az DCI vagy csak UHD.

https://steamcommunity.com/id/ooooobi/

(#9199) hito válasza ooooobi (#9198) üzenetére


hito
nagyúr

Mindkettőre van bitrate hack és valahol 180mbps körül van a vége. A HEVC bitrate egész más tészta, nem úgy kell értelmezni, mint a H264-nél. Nagyjából dupla érték lesz H264-be konvertálva. Pont ez a lényege a HEVC-nek, hogy ugyanolyan minőséget fele akkora méretben hoz, illetve ugyanakkora méretben dupla olyan minőséget.

MrChris: OK! :)

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9200) MrChris válasza Tuninger (#9194) üzenetére


MrChris
nagyúr

Két sorozatot csináltam és az egyszerűség kedvéért abból mentettem ki képet, ház, virág. Gradelés közben amit észrevettem, hogy ettől a cuve-től a közép és alja megszürkül, nem sokat lehet vele kezdeni, pont annak a tartományában nem jó. Hiába lesz kicsivel több az átfogás.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.