Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9651) taranis válasza Tuninger (#9649) üzenetére


taranis
addikt

Két külön váz esetén én nem adott kelvinre készítem a lutot, hanem monitorra kitett szürkével belövöm mindkettőre a helyes wb-t. Hogy ez az egyik vázon majd 5600K lesz, a másikon meg 5900K, az nekem mindegy, a szürke legyen szürke, ennyi a fontos. Így aztán élőben majd ugyanaz a viszony fog előállni greycardos wb beállítás esetén.
Mit értesz awb konverzió alatt? A matchelés alatt mindenképpen van valamilyen wb beállítva, és ez alapján készül a lut, ebben a folyamatban nem fér meg egy változó.

MrChris: még hobbi ez, meglátjuk mit hoz a jövő. Ha komolyan akarnám csinálni, vennem kellene egy jó széles gamuttal rendelkező monitort.

[ Szerkesztve ]

colorizer.net

(#9652) #31733248 válasza Tuninger (#9649) üzenetére


#31733248
törölt tag

Mennyit kellett beállítanod? Én most fotózásnál A1 M0.25-ön használom (raw-ban általában változatlanul hagyom ezeket az értékeket). Így kellően meleg és a bőrszínek is jók.

(#9653) Tuninger válasza taranis (#9651) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Igen, ez stimmel, ez a legpontosabb match. De ha nem állítod be a monitoron pontosan a szürkét és két AWB-t -re futtatod le a szkriptet akkor is teljes egyezőséget kapsz a workflowddal.
Az előnye az lenne hogy nem kellene grey cardozni. Cserébe persze nem lenne teljesen pontos a dolog. De ameddig nem két kamera matchelése a prio, hanem az hogy pl a Sony színekből egy klikkre Fuji színek lesznek, addig nagyon rendben van.

Azért pusholom, mert borzalmasan lusták az emberek. Sok helyre postoltam a sony profilomat és volt olyan, magát profinak mondó ember akivel chaten több napnyi munkám volt hogy beállítsa, ráadásul alapvető dolgokkal nem volt tisztában. És pénzt keres a videózással.. El is gondolkodtam hogy miért teszek bele energiát, ha ingyen adom...

Röviden: hogy bármiből tudj bármilyen lookot csinálni a pontos WB szükségessége nélkül. Hiszen ha egy adott szituációban mindkét gép AWB-t használ és a match arra fut le, akkor szerintem egy elég széles WB tartományban jól fognak közelíteni egymáshoz. És ezért már kérhetsz pénzt. Kb egy Filmconvert alternatívát tudnál lerakni az asztalra.

Econ: AWB A2-őt használok mostmár jópár hónapja, a magenta 0.25-öt elengedtem, beltéri fénynél sokszor adott túl magentás képet.

(#9654) taranis válasza Tuninger (#9653) üzenetére


taranis
addikt

De most ugye nem azt mondod, hogy ne állítsak semmilyen wb-t, hanem hagyjam awb-n a vázakat miközben futnak a patchek?

colorizer.net

(#9655) Tuninger válasza taranis (#9654) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Ohh... kezdem érteni a problémát....

Szerk: erre egy elég nyakatekert megoldás létezik: monitoron szürke peccs, AWB, fotó készítés RAWban, bedobni fotószerkesztőbe, megnézni az AWB milyen kelvint választott, majd azt beállítani fixnek, és elindítani a skriptet.
Így megmarad az AWB match, még ha nem is AWBn vannak a gépek, de legalább tudni hogy mire állnak be azonos körülmények között maguktól.

[ Szerkesztve ]

(#9656) taranis válasza Tuninger (#9655) üzenetére


taranis
addikt

Ez csak annyit mond meg, hogy ha látnak egy olyan szürkét, mint ami a monitoromon van, akkor mire állnak be. Tegyük fel A kamera beáll 5600K-ra, B kamera meg 5900K-ra. Utána megcsinálom a lutot, kiviszem a kamerákat a való életbe, és mondjuk elkezdek rögzíteni nappali fénynél, és az awb A kamerán 5600K-ra áll be, pont, mint a monitornál. A leírtak alapján ha jól sejtem azt várnád, hogy B kamera 5900K-ra áll majd be. Erre semmi garancia sincs. Csak az működik, ha a szürke az szürke, a lut készítésnél is, és a rögzítésnél is. Ha rögzítésnél kicsit el van csúszva, és a lut előtt helyre van hozva, akkor még hozhat használható eredményt.

colorizer.net

(#9657) Márton


Márton
nagyúr

A Sony raw-jához létezik ingyenes konvertáló, ha nem akar az ember PS-t feltenni, megvenni?
(ágyúval verébre)
Csak a dinamikát húzogatnám, CA eltűntetés, és talán élesítés amire vágyom. Majd mentés jpg-be.
Van ilyen?

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#9658) Tuninger válasza Márton (#9657) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

RawTherapee
Pöppet bonyolult de az ég világon mindent lehet állítani.

(#9659) hito válasza Tuninger (#9658) üzenetére


hito
nagyúr

Pontosan, röviden és dióhéjban miről szól ez a raw matatás? :B Lövök egy képet raw-ban és szinprofilt lehet ez alapján létrehozni videókhoz, amit aztán szerkesztőbe csak betöltök? Vagy nagyon rossz úton járok?

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9660) Tuninger válasza hito (#9659) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

a RAW az ha nem Canon-ról van szó minden esetben csak fotó.

Abból a szempontból jó úton jársz, hogy ez jpg fotóval el lehet játszani, én pl tudok LUT-ot generálni lightroomos változtatásokból.

(#9661) hito válasza Tuninger (#9660) üzenetére


hito
nagyúr

Tudom, hogy raw videó csak Canon-nál van :P Nem arra irányult a kérdés. Színprofil létrehozása raw fotóból lenne érdekes számomra. Ahogy fogalmaztál lut készítés fotóból. Egy ilyen leírással elbíbelődnék én is.

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9662) #31733248 válasza Márton (#9657) üzenetére


#31733248
törölt tag

A legjobb szerintem a Capture One, ez a Sony gépekhez ingyenes. A DxO OpticsPro 11 nemrég ingyenesen is elérhető volt, érdemes rákeresni, mert szintén jó. A gyártó saját konvertere fapados, de használható, ez Imaging Edge néven fut. Az említett RT kezeli a raw fájlkokat, de a fentiekhez képest rosszul.

(#9663) Tuninger válasza hito (#9661) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Maga az elképzelés nem működőképes.
A videó amit felveszel tekinthető jpg képek sorozatának. Tehát ha lősz egy képet jpg-ben azt saját szád íze szerint beállítod és abból exportálsz egy LUT-ot akkor azt a videóra ráhúzva ugyan azt kapod.

Viszont a RAW-ot minden raw feldolgozó máshogy jeleníti meg. Ha egymás mellé rakod a RAW képet és a jpg-et akkor is különböznek a színek. Márpedig neked a tömörített videód képe nagyon nem fog hasonlítani a raw alapbeállításos képre, arról nem is beszélve hogy a RAWon végrehajtott változások teljesen más eredményt fognak adni mint a jpg-en végrehajtott változások, elég csak a WB csúszka viselkedésére gondolni.

(#9664) hito válasza Tuninger (#9663) üzenetére


hito
nagyúr

Ok, tehát jpeg-gel működik, raw-val nem. És jpeg-gel hogy működik? :)

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9665) Tuninger válasza hito (#9664) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Lopsz egy képet videóból, beimportálod lightroomba, megcsinálod a változtatásokat, átmásolod ezeket a változtatásokat a HALD-ot tartalmazó képre, kiexportálod a HALD-os képet, lefuttatod rá a LUT generátort ami generál neked egy .cube -ot és azt rárakod a videóra.

IWLTBAP LUT Generator

(#9666) hito válasza Tuninger (#9665) üzenetére


hito
nagyúr

Köszönöm! :R

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9667) 80hun válasza Márton (#9657) üzenetére


80hun
addikt

C1 express ingyenes sonyhoz és itt a gyári Imaging Edge

Ne felejtsd el a monitor profilokat beállítani a progikban mielőtt kimented jpegbe :)

(#9668) Tuninger


Tuninger
Topikgazda

Egy kis álmodozás a samsung NX2 APSC csodájáról.
Szerintem abszolút fake, nem véletlen szüntette be a gyártást a samsung, de ha megcsinálnák hirtelen lenne egy nagyon komoly innovátor a piacon a Sony és a Panasonic mellett...

[ Szerkesztve ]

(#9669) hito válasza Tuninger (#9668) üzenetére


hito
nagyúr

Ordenáré kamu! Legnagyobb sajnálatomra, biztos vagyok benne :O Egyébként logikus lépés lenne visszatérni. Legenda lett az NX1, de ez csak az NX rendszer ravatala után vált igazán nyilvánvalóvá. Sokan, nagyon sokan várják vissza a Samsung-ot a fotós piacra és ha okosan térnének vissza (NX1, NX500, NX Mini méltó utódaival), akkor komolyan számolnia kéne velük a konkurenciáknál.

És nem utolsó sorban nagyon boldoggá tennének :D

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9670) taranis válasza hito (#9669) üzenetére


taranis
addikt

Pár hétre.

colorizer.net

(#9671) hito válasza taranis (#9670) üzenetére


hito
nagyúr

Azért használok most is NX500-at ;] Kisebb érdeklődő Nikon kitérő után vonyitva szaladtam vissza az NX1/NX500 pároshoz.

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9672) #31733248 válasza Tuninger (#9668) üzenetére


#31733248
törölt tag

A Samsung MILC-karrierje azért roppant érdekesen alakult: éppen akkor, amikor a komoly fejlesztések kezdtek volna igazán beérni, abbahagyták az egészet. Pedig a legújabb modellek tényleg nagyon jók voltak.

(#9673) MrChris válasza taranis (#9656) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ha ugyan azt meglövöm Fujival és Panával, akkor matchelve a Fujit, ráhúzva a Panára milyen eredményt lehet várni? Elcseszett színek, vagy értelmes is kijöhet? Vagy hamvába holt ötlet?
Persze valszeg naív vagyok mert ilyenen bírkóznak, pepecselnek a Sonys videós professzorok, hogy, Canon színeket kapjanak, mint Tuninger is.

hito: Fujid volt e már?

[ Szerkesztve ]

(#9674) hito válasza MrChris (#9673) üzenetére


hito
nagyúr

Az az egy kimaradt :) Nagyon drágák a lencsék, nem? Vagy miért maradt ki? :D

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9675) MrChris válasza hito (#9674) üzenetére


MrChris
nagyúr

Drága lencse mindig relatív. Milyet használsz? A 18-55/2.8-4 használtan elég jó árban van és csak dícséretet olvastam. Meg van ott is olcsó telezoom 50-230, meg olcsó huszonvalahanyas fix. Manuál nagylátó pedig szintén jobb áron van mint micróra. A többi obi indokkal, vagy sem, de magas áron van. Aszem össze tudnék sakkozni egy hasonló obi szettet hasonló áron mint a mostani.

(#9676) hito válasza MrChris (#9675) üzenetére


hito
nagyúr

Hát...a váz sem az én pénztárcámnak való. Videós szempontból az első, amit érdemes lenne megvenni (X-T2) 500eFt fölött van :O

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9677) taranis válasza MrChris (#9673) üzenetére


taranis
addikt

Ezt nem teljesen értem. A Fuji F-Log lutokat húznád rá Panára?

colorizer.net

(#9678) Márton


Márton
nagyúr

köszönöm a tippeket, szedem őket

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#9679) MrChris válasza taranis (#9677) üzenetére


MrChris
nagyúr

Egy fuji váz által készített sima jpg-ből. De ha ez ilyen egyszerű lenne akkor te se bajlódtál volna.

(#9680) taranis válasza MrChris (#9679) üzenetére


taranis
addikt

Továbbra sem értem de van egy sejtésem hogy nem működne a dolog :)

colorizer.net

(#9681) Ereshkigal


Ereshkigal
őstag

Zhiyun-Tech Crane Plus. Jó ár, nem? Valakinek esetleg van már személyes tapasztalata vele?

(#9682) taranis válasza Ereshkigal (#9681) üzenetére


taranis
addikt

Uh ez most erősen elgondolkodtat...

colorizer.net

(#9683) taranis válasza taranis (#9682) üzenetére


taranis
addikt

.

[ Szerkesztve ]

colorizer.net

(#9684) taranis válasza taranis (#9682) üzenetére


taranis
addikt

Eddig gondolkodtam, megrendeltem. Így is a napok alatt picit emelgették az árat, de még mindig megérte.

colorizer.net

(#9685) Tuninger válasza taranis (#9684) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

110k-ért az egyik legjobb gimbal? nem is kérdés hogy megérte. Azt hittem egyből lecsaptál rá :D

(#9686) taranis válasza Tuninger (#9685) üzenetére


taranis
addikt

Amiatt hezitáltam, mert én sem könnyen dobálom a százasokat, sok helyre elfér :)

colorizer.net

(#9687) MrChris válasza Tuninger (#9665) üzenetére


MrChris
nagyúr

Már régebb óta meg volt ez a progi, csak valahogy nem kerítettem rá sort, most kipróbáltam. Egyenlőre baromi jónak tűnik az eredmény, dobhatom ki az eddigi gradeléseim. :D Sokkal szebb a szaturáció, sokkal több részlet marad, olyan mintha minden a helyére került volna. Pl a vöröset nem csapja úgy szét és nem egyenetlen. A Logarist+Noam és egyéb lutokkal se bírtam olyat csinálni mint így. Kb új életre keltek a színek!

(#9688) Tuninger válasza MrChris (#9687) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Örülök hogy tetszik, pedig a look converterhez képest sokkal pontatlanabb eredményt ad. Ez mondjuk legalább ingyenes.

(#9689) taranis


taranis
addikt

Állítsd át 64-es LUT-ra az IWLTBAP-ot (verziószám melletti kérdőjel ikonra kell kattintani), utána az lesz a pontosabb. Amúgy nincsenek itt nagy megfejtések, a HALD a 3D LUT 2D-s reprezentációja, egy 64-es LUT egy 512x512-es HALD-al írható le, mindkettő 262144 értéket tartalmaz. Amit az IWLTBAP csinál, az ugyanaz, mintha ezt csinálnád:
1. Leszedsz egy 64-es LUT-nak megfelelő HALD-ot, pl innen: [link]
2. Megcsinálod a Lightroom módosításokat, ráhúzod a HALD-ra, majd PNG/TIFF export
3. (Okosított) 3D LUT Creatorba betöltöd a HALD-ot external LUT-ként (Mask fül alatt), majd exportálsz egy cube-t.

colorizer.net

(#9690) taranis


taranis
addikt

Tényleg, simán tudnék csinálni egy weblapot, ahol ha feltöltesz egy HALD-ot, csinál belőle egy CUBE-t. Nem nagy kaland, de nem tudom, hogy lenne e rá igény.

colorizer.net

(#9691) MrChris válasza taranis (#9690) üzenetére


MrChris
nagyúr

Mivel van ez az IWLTBAP progi, nem tudom mennyivel lenne a programoddal könnyebb. Annyit még megtehetne, hogy egyenesen a szerkesztőkbe exportálja. De jó hogy ilyeneket meg tudsz csinálni! Hogy halad a filmszimulációs módok tesztelése? Olvastam, láttam, hogy magas iso-n zajosodik a kamerád külső rögzítővel, ezen meglepődtem.
Amit nem értek, vagy csak szűklátókörűségem miatt van, hogy ez az egész lut készítés miért nincs beletéve pl a Resolve-ba? Mármint egy plugin formájában. Lenne neki HSL csúszkái, meg ami még kell és egy gomb, hogy lutot készítsen, vagy eleve egy állítható lut-ként működne. Ma is megmondtam az okost és majd kiderül, hogy csak töredékével vagyok tisztában az egésznek.

(#9692) taranis válasza MrChris (#9691) üzenetére


taranis
addikt

Nem lenne könnyebb igazából, csak nem kellene programot beszerezni, kínosan érezni magad hogy 0 USD-ért "veszed" meg, majd futtatni, hanem ott lenne a letölthető hald, aztán ha kész van, csak be kell dobni az oldalra. Még az is lehet, hogy megmutatná pár mintaképen keresztül, hogy milyen lesz a lutod rajtuk.
Resolve alatt van LUT export, Color tabon engedélyezd hogy látszódjanak a clipek előnézetei, majd jobb gomb egy előnézeti képre, aztán "Generate 3D LUT (CUBE)". Annyi, hogy 33-as LUT-ot generál, nagyobbat nem tud. A legtöbb dologhoz persze elég, de az F-Log-os konverziómhoz már nem igazán, oda kell a 64-es.

colorizer.net

(#9693) Tuninger válasza MrChris (#9691) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Resolveban, ahogy Taranis is írja, simán lehet bármelyik gradeből LUT-ot generálni. De hamar rájössz ám hogy nem a LUTolás a megoldás mindenre, nekem is volt vagy 12 konverziós LUTom az a6300hoz, tisztogatás után maradt 2 db, egy az ETTR SLOG2höz, egy pedig a Auto Expo +2EV-s SLOG2höz, a többi ment a kukába. Átláthatatlan ha mindenhez van LUT

(#9694) taranis válasza MrChris (#9691) üzenetére


taranis
addikt

A magam szórakoztatására végülis megcsináltam, nem akarom postolni sehová, még nagyon alfa állapotban van, ha valakinek van ideje megnézné, hogy jól működik e? [link]

colorizer.net

(#9695) Tuninger válasza taranis (#9694) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Köszönjük szépen! Jelentem kifogástalanul működik, ugyanakkor iszonyat nagy a .cube, 10x akkora mint amit a look converter generál. Gondolom a 64x64-es patternből fakad.

(#9696) taranis válasza Tuninger (#9695) üzenetére


taranis
addikt

Egy 64-es LUT kb. 7MB, elég pontosnak tekinthető, a 3D LUT Creator is alapból 64-est exportál. Esetleg berakhatok egy 64/32 választót, a 32-es 1MB körül van csak, és az is jó lehet a legtöbb dologra.
Összehasonlításképp, én 256-os LUT-al dolgozok a Fuji kalkulációinál, ott 400-500MB egy LUT. A végtermék 64-es persze.

colorizer.net

(#9697) taranis


taranis
addikt

Itt az újabb tesztje a Fuji LUT-jaimnak, ezúttal bőrszín teszt, jobb híján én vagyok rajta. Azt utólag vettem észre, hogy a chart egy részét beárnyékoltam, de anélkül is látszik a lényeg.

Eredeti F-log

Provia | Provia F-Log-ból
Velvia | Velvia F-Log-ból
Astia | Astia F-Log-ból
Classic Chrome | Classic Chrome F-Log-ból
Pro Neg Hi | Pro Neg Hi F-Log-ból
Pro Neg Std | Pro Neg Std F-Log-ból

colorizer.net

(#9698) MrChris válasza taranis (#9697) üzenetére


MrChris
nagyúr

A colorchartot kivontam egymásból (én ilyen parasztosan szoktam pixel összehasonlítani) és tökéletes 0 érték lett. De a képeken is szemre megegyeznek a tónusok. Le a kalappal!

(#9699) Tuninger válasza taranis (#9697) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Bevallom őszintén nekem nem jön be a bőrszín. Természetes hatású de valahogy tónustalannak hat. Valószínűleg egy pici curve használattal egyből jobb lenne, csak a Fuji film emulációkról mindig mint etalonról hallottam, és ez most egy kicsit csalódás. RAW fotót nem lőttél véletlenül?

(#9700) taranis válasza Tuninger (#9699) üzenetére


taranis
addikt

A LUT a leglaposabb in-camera beállításokat szimulálja, ez direkt van így. Utólag kell kontrasztot adni rá ahol szükséges.

colorizer.net

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.