Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9251) MrChris válasza toyone (#9250) üzenetére


MrChris
nagyúr

Köszi, ajánlani tudom, stabi nélkül is javít a stabilitáson és mozgatáson. Persze láttam már itt a fórumon, hogy másoknak gyárban készült komolyabb cucca van erre és nem a csőbe a lyukat találtam fel :DDD

(#9252) toyone


toyone
őstag

Abszolút csak érdeklődésképp de próbált már valaki ilyen manuális, videora ajánlott obikat? [link]
Se stabi se AF, állvány nélkül nehézkesnek tűnik a használata.
Nagy átlag ~150k körül vannak boltban a 21/35/50mm -esek. Akad más videós alternatíva M4/3-ra ezen ár körül? Vagy csak a használt 12-35 2.8-t érdemes hajszolni?

Köszi
t1

[ Szerkesztve ]

Mindenki menekül valamibe | ❄️🗻🍁☀️🌊

(#9253) orko válasza toyone (#9252) üzenetére


orko
tag

12/2 Samyangot használok,az gond nélkül használható kézből is.

(#9254) Tuninger válasza toyone (#9252) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Alapvetően a manuális obikkal jó videózni mert finoman lehet húzni a fókuszt.

A samyang cine lensek kozul en a 35mm T1.5öt próbáltam. Azért fogazott a külseje hogy follow focusszal használt. Kézzel tekergetni ezt kényelmetlen. Maga az obi parádés.

Bár ezek szenzációs obik, ha ez lesz az első manual próbálkozásod, vegyél egy M42 - m43 adaptert 2000ért és hozzá egy Helios 44-2-őt (50mm f1.4) 8000ért. Ha tetszik akkor erdemes elmenni a profi kategoriaba. Bár a helios f2.8-tól brutális..

(#9255) toyone válasza Tuninger (#9254) üzenetére


toyone
őstag

(#9253) orko
Köszönöm.

(#9254) Tuninger
25mm 1.7 van de nem túl sebes az auto focusa, így azt szoktam manuálisan használni.
A Follow focus is stimm. De oda már kell a ring is hogy rendesen össze lehessen építeni.

A Helios tetszik, fotóra nézegettem már korábban is.

:R

[ Szerkesztve ]

Mindenki menekül valamibe | ❄️🗻🍁☀️🌊

(#9256) hibavissza


hibavissza
veterán

Milyen vari nd-t èrdemes venni, ha az ár számít leginkább? A mèg megvehető legolcsóbb típust keresem. Ne drifteljen nagyon ès optikai üvegből kèszüljön. Tehát a legolcsóbb ebayes hamis hamától jobbat keresek. 60 ezres bw-t nem vennék.

(#9257) sonaj0203


sonaj0203
aktív tag

Bocsánat az offért, csak ezt a fórumot ismerem még ahol esetleg tudnak nekem válaszolni hozzáértő emberek. Az állvány topikban túl régóta várok választ hiába, nem jár arra senki. :( Ha nagyon zavarok csak nyugodtan küldjetek el... :B
Szóval: Sziasztok!
Szerintetek mennyit ér egy Biloran 1122 állvány használtan?
Lehet még hozzá kapni valahol gyorscseretalpat?
Használ még valaki ilyet? Szerintetek lenne még rá vevő, vagy inkább tartsam meg? :R

[ Szerkesztve ]

Van úúgy, hogy nem úgy van.

(#9258) MrChris válasza sonaj0203 (#9257) üzenetére


MrChris
nagyúr

Itt próbáltad?

(#9259) taranis válasza sonaj0203 (#9257) üzenetére


taranis
addikt

Vannak erre beárazós topicok, állványt pl. kérdezhetsz a fotós beárazós topicban: [link] (Na, már meg is előztek.)
Meg elírtad a nevét, Bilora 1122, nem Biloran.
Ebayen amúgy találni hozzá gyorscseretalpat: [link]

[ Szerkesztve ]

colorizer.net

(#9260) sonaj0203 válasza MrChris (#9258) üzenetére


sonaj0203
aktív tag

Köszi megkérdezem ott is :R

[ Szerkesztve ]

Van úúgy, hogy nem úgy van.

(#9261) sonaj0203 válasza taranis (#9259) üzenetére


sonaj0203
aktív tag

Köszi megkérdezem ott is és külön köszi, hogy szóltál az elírás miatt, nekem fel se tűnt a hiba, gyorscseretalp is remek :R

Van úúgy, hogy nem úgy van.

(#9262) taranis


taranis
addikt

Hétvégén gondoltam csinálok pár összehasonlító felvételt, hogy érdemes e X-T2-höz külső rögzítőt venni. A Video Assist 4K az X-T2 vakupapucsában lévő mini-gömbfejen csücsült. Egészen addig, amíg ki nem csúszott onnan, és 1-1.5 méterről leesett a betonra, az egyik sarkával. Instant szívmegállás, nézem a cuccot, nem kapcsol be. Leizzadás, ennyi volt, majd utólag észrevettem, hogy az akksik a kocsim alá gurultak, kiestek az eséstől. Azokat betéve megy minden flottul, hálistennek, csak kicsit karcos lett a drága.
Tanulság: a vakupapucs nem való monitorhoz, majd veszek hozzá valamilyen armot aztán megy az állványfejre. Így aztán nem csak a monitort hanem az állványt is cipelem, még egy szöget beleverve a mobilitás koporsójába. A smallrig-nek van amúgy egy jó cage-e XT-2-höz, azzal menne minden, csak nem szívesen költök ilyesmire, tartok tőle, hogy rajtam marad.

colorizer.net

(#9263) MrChris válasza taranis (#9262) üzenetére


MrChris
nagyúr

Egy ilyet nem nagy művészet összehozni, legnagyobb extra benne az állványcsavar beszerzése. Ez a Video Assist konkrétan mi az első rögzítési pontja, mihez kapcsolódik először? Már látom, 3 db 1/4" csavar.

[ Szerkesztve ]

(#9264) taranis válasza MrChris (#9263) üzenetére


taranis
addikt

Jaja láttam korábban, jól néz ki, csak én egyáltalán nem vagyok ilyen barkácsolós típus.

colorizer.net

(#9265) taranis


taranis
addikt

SteadXP, jónak tűnik.

colorizer.net

(#9266) Tuninger válasza taranis (#9265) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Már 2014-ben futott a project de nagyon leblokkoltak egy időre. Aztán szerintem a GoPro megvehette a szabadalmat, mert a Hero 6 stabija ugyanezen az elven működik csak realtime.
Most meg ott tartunk hogy az új kamerák szenzor szinten tudnak 5EV+ -t fogni

(#9267) taranis


taranis
addikt

Más, valamelyik videóban hallottam a napokban egy érdekes, elgondolkodtató dolgot. Az alapvetés az, amit már valószínűleg tud mindenki, hogy a Rec.709 kb. 6 FÉ dinamikaátfogásra van tervezve. A kameráink ennél többet látnak, de használjunk akár RAW-ot, akár valamilyen Log formátumot, a végeredmény bele fog férni ugyanabba a 6 FÉ-be. Én eddig azt gondoltam, hogy ez a határ főként a technikai limitációk miatt nem tolódott ki az évek alatt, hiszen a HDR tévék is csak most kezdenek felfutni. Ahogy nő a különbség a megjeleníthető legsötétebb fekete, és legvilágosabb fehér között, úgy közeledünk egyre jobban a valósághoz, és úgy kell egyre többet dolgoznia a pupillának. Ha a valóságban olyan gyorsan változnának a fényviszonyok, mint ahogy egy film pörög, akkor valószínűleg fájna a fejünk tőle. Szóval lehet, hogy leesik majd az állunk a jövő csoda HDR megjelenítőitől, de érdekes lesz majd, hogy pl egy film mennyire fárasztja majd ki a szemünket. Szóval elgondolkodtató, hogy ez a 6 FÉ több, mint technikai limitáció, talán ez az, ami kényelmes az emberi szemnek.

Tuninger: igen emlékszem, de nem mindenhol van ilyen, egyelőre Fujinál sincs, nem tudni, hogy tényleg lesz e, de említhetném bármelyik Blackmagic kamerát, ahol meg nem is számítanék ilyesmire.

[ Szerkesztve ]

colorizer.net

(#9268) Tuninger válasza taranis (#9267) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

A REC709 és az sRGB illetve a kalibrált kijelzők 6EV dinamikában tudják megjeleníteni úgy a kontrasztot ahogy azt a valóságban is tapasztaljuk.
Megint más szavakkal: amit így vesznek fel az pont úgy néz ki mint a valóságban. Ez lenne a lényege elvileg a HDR-nek is, hogy ugyanúgy néz ki mint a valóság, csak 15EV dinamikán a 6EV feletti tartománynál nem fehéren kiég hanem egyre világosabb. Pont mint a valóságban.
Viszont ehhez kell vagy 5000 nit, vagyis eddig a valósághű nagy dinamika hiteles visszaadásához tényleg nem állt rendelkezésre a technológia.

Én ezt egyébként nem érzem akkora dolognak (de még nem láttam élőbe olyan kijelzőt amin valóban HDR anyag ment volna) valahogy a LOG felvételek a rec709 kijelzőn gradelés után is hitelesnek tűnnek, pedig 8-9-10 EV van sokszor belezsúfolva az elméleti 6-ba, csak a képnek bizonyos részei nem hiteles kontraszttal vannak ábrázolva, magyarul tömörítve vannak.

Egy kolegámmal vitatkoztam a témában néhány hónapja vagy 3 órát :D Mondjuk ott az volt a téma hogy 8 bites SLOG3-ból lehet e HDR-re gradelni, hiszen a dinamika amit befog stimmel, viszont a színátmenetek száma nem elégséges. Ugyanez fordítva 5DRAW-nál, hogy lehet e HDR-re gradelni, hiszen 14 bit, viszont max 11EV-t fog be, a HDR szabvány pedig 15EV-ről szól :D Akkor jött szóba ez a kontraszt vs valóság vs megjelenítők téma. De kiváncsi vagyok ki mit gondol erről!

[ Szerkesztve ]

(#9269) MrChris válasza taranis (#9267) üzenetére


MrChris
nagyúr

Szvsz. talán a digitális audióhoz lehetne hasonlítani, mert ott már lezajlott ez a váltás, dinamika forradalom. Ott se a két széle lett jobb a hallgatók számára hanem a közbenső minőség javult. A hangerőben a hallástartomány 0-140dB közé tehető. Az 'új' formátumok hiába tudnak 120dB dinamikát, ha egy 110dB-es hangorkán után a 30-50dB-t már kb nem is halljuk mert úgy eltompul a fülünk. Sőt ennél még szűkebbre kell keverni a zenét, egy nagyobb krescsendó után nem hallanánk a csembalót. Ha akciófilmben egy kiadósabb lövöldözés zajlik amitől majd megsüketülünk a moziban utána nem hallanánk a szereplők mozgásának zaját, meg feszültség fokozó légzését, ha valósághoz közeli hangerő dinamikát kevernének, és nem kompresszálnák össze. Ezzel a kompresszálással aztán jól vissza is élnek.

(#9270) taranis válasza Tuninger (#9268) üzenetére


taranis
addikt

MrChris: Jaja, pont erről beszélek.

Tuninger: ezeket értem/tudom, de hát itt közülünk sem ismerek senkit aki ne próbálna több EV-t beletenni abba a 6-os vödörbe. A a mondanivalóm lényege az lenne, hogy a 10-14 EV amit belepaszírozunk a 6-ba, ha hitelesen 10-14 EV-ként jelenne meg abban a tempóban, amit egy film diktál, kibírná e a szemünk hosszú távon, nem lenne e fárasztó.
A HDR-nél meg szerintem fontosabb a 10bit, mint az hogy most 11EV, vagy 15. A GH5 is tolja a HLG-t, pedig a 12EV is csak jóindulattal van meg benne. A 8bit okozta banding viszont elég zavaró.

[ Szerkesztve ]

colorizer.net

(#9271) Tuninger válasza taranis (#9270) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

No és az a7r III ami szinten hlg kepes de csak 8 bites?

[ Szerkesztve ]

(#9272) taranis válasza Tuninger (#9271) üzenetére


taranis
addikt

Anélkül, hogy konkrétan látnám ami történik, inkább nem mondok semmit. Annyit tudok, hogy 10 bitre lett tervezve, papíron kevés rá a 8bit.

colorizer.net

(#9273) cOxeR válasza Tuninger (#9271) üzenetére


cOxeR
Ármester

Az R sorozatot amúgy se videózásra veszik szerintem. :)

(#9274) p_adam válasza cOxeR (#9273) üzenetére


p_adam
addikt

[link] [link] [link]
3 példa az RII javára az SII-vel szemben, persze az utóbbinak is megvannak az előnyei.

Igaz, azóta már ott van az A6500 is annak, aki úgyis csak APS-C módban használja.

(#9275) MrChris válasza taranis (#9265) üzenetére


MrChris
nagyúr

Fuji követhetné a Samsung nx1-t stabi terén, tudtommal hatékony az e-stabija. Tapasztalatom szerint éppen csak elég 'kiszedni' a kéz apró remegését, máris eltűnik a zavaró jitter. Ehhez nem is kell nagyot kroppolni, mercaliban 5-8% közé állítottam.
A kis panámban is van e-stabi, így a 4k kroppra nemtom miért de rákroppol. Vicces, pedig ott lenne a hely a szenzoron.
Manuális obikkal való fotózáskor is jól jöhetne amíg belenagyítasz a pontos fókuszhoz e-stabizna, lenne hely a képmozgatáshoz.

(#9276) taranis


taranis
addikt

Csináltam egy kis összehasonlítást, X-T2 F-Log vs Poor Man's F-Log: [link]

colorizer.net

(#9277) Tuninger válasza taranis (#9276) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Nagyon Pro teszt, elképesző színei vannak a Fujinak. Ha szépen kérlek csinálsz egy side-by-side verziót? a youtubeon körülményes oda vissza ugrálni az FLOG-ProNeg snittek között.

Még mindig nagyon jól gradelsz! :D

(#9278) taranis válasza Tuninger (#9277) üzenetére


taranis
addikt

Köszi :) Sajna nincs időm másik verziót csinálni, de csinálhatok egy jobb minőségű exportot és feltehetem drive-ba, ha az segít.

colorizer.net

(#9279) Tuninger válasza taranis (#9278) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

akkor inkább nyers F-LOG-ot szeretnék tőled kérni :D Nem kell 4K ProRes-ben, elég 100Mbp-en

(#9280) taranis válasza Tuninger (#9279) üzenetére


taranis
addikt

Mind kell amit használtam, vagy kiválasztasz párat? 2-3 esetén a ProRes sem gond

colorizer.net

(#9281) hibavissza válasza taranis (#9265) üzenetére


hibavissza
veterán

Hát ez így első blikkre jónak tűnik az elképzelés. Az ár is rendben van, de próba nélkül nem venném meg. Nem tudom mennyire optimalizált a szoftver és az érzékelő dobozka kicsit ormótlan, ráadásul a tetejére tehettek volna egy vakupapucsot. Mikrofont, egyéb bizbaszt így nincs hová tenni.
Fujim lenne azonnal venném.

(#9282) MrChris válasza taranis (#9276) üzenetére


MrChris
nagyúr

Jók a színek. Az a rózsaszínesedés viszont többször előjön, meg a zöld is tud UV-zni, főképp a szembefénynél ahol a sötétet szűrni kell.

hibavissza: Fuji, meg mindenki más bele is tehetné a vázba és egy fájlba tolhatná a koordinátákat, vagy egyszerűen maga a videó fájl is tartalmazhatná, mint ahogy az expozíciós adatokat is jó lenne ha beleírnák.

(#9283) hibavissza válasza MrChris (#9282) üzenetére


hibavissza
veterán

Ja, bele. Nekem az a gondom a Pana dual stabival, hogy ha mozgatom a kamerát az időnként meghülyíti és irgalmatlan nagyot ránt a képen, viszont a 12-32-vel nem tudom kikapcsolni külön a vázstabit. Lehet valamit rosszul csinálok, de kameramozgásnál (sétálok vele, svenkelek) az optikai+szoftveres jobb eredményt ad.

Ezzel a progival bátran el tudnám hagyni a szenzorstabit úgy érzem. Már ha nem hazudnak egetverően nagyot a promó anyagokban.

[ Szerkesztve ]

(#9284) taranis válasza MrChris (#9282) üzenetére


taranis
addikt

Igen, sajnos többször előjön a pacásodás, és a színcsatornákat elnézve egyértelműen látszik, hogy a piros vajmi kevés értékből gazdálkodik. Kevés ide a 8 bit.
Az utolsó snittnél a ProNeg túl van tolva azon a szinten, amit még elbírna. Szemléltetni akartam, hogy mi történik, ha olyan használható dinamika átfogást akarsz belőle kihozni, amire már csak az F-Log képes. Mivel nem létező adatokból kell dolgozni, mindenféle anomáliák lépnek fel, pacák, világító zöldek. Ezt nem írtam oda, mert eléggé látszik a képről, hogy használhatatlan.

colorizer.net

(#9285) MrChris válasza hibavissza (#9283) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ezért sem tudtam jól használni a steadimen, nagyon jól fogja a képet, de bizonyos időközönként visszamegy a szenzor középre, vagy valami hasonló. Sajnos nem lehet külön kapcsolgatni, meg videó alatt sem engedi a vízszintes stabit kikapcsolni. Függőleges svenknél meg tud hullámozni, csak azt még nem kísérleteztem ki, hogy az e-stabival, vagy nélküle is csinálja.

taranis: Ha már külső rögzítőt használsz akkor nem lehet 10 biten?

(#9286) taranis válasza MrChris (#9285) üzenetére


taranis
addikt

Sajnos 8 bites jel megy ki. Azért érdemes hozzátenni, hogy a banding bizonyos esetekben megoldható, pl. itt egy direkt szétcseszett grade:

Majd kijelöltem az eget, adtam rá egy adag graint, meg egy jó nagy adag zajszűrést, és ez lett belőle:

A 8 bit miatt fellépő problémák meg ennél általában kisebb mértékűek, szóval azok szépen javíthatóak. Gond akkor van csak ha valami aprólékos dolog belelóg az égbe.

colorizer.net

(#9287) MrChris válasza taranis (#9286) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ilyen homogén területen lehet trükközni. Faágak között már nehezebb. Hát én már letettem ezekről, látva a GH5-ös fájljait. De ha fele annyiba kerülne még az is sok lenne nekem erre a hobbira.

(#9288) taranis válasza MrChris (#9287) üzenetére


taranis
addikt

Hehe, hát ennyi erővel már sokkal korábban is letehettél volna ezekről, gondolj csak az Arrira, vagy a Redre. Azoknál sem probléma ez, és azokat sem tudod megvenni :D

colorizer.net

(#9289) MrChris válasza taranis (#9288) üzenetére


MrChris
nagyúr

Persze, de azért itt van reális esély, hogy pár éven belül megkaparintsam :D Red meg más célgép nem kéne. Fotómasina pár obival éppen elég. Használtban gondolkodom egy ideje. GH4 is 450e. volt mikor indult, most megvehető 180-ért, de 150-ért se kéne, nincs benne stabi :DDD

(#9290) taranis válasza MrChris (#9289) üzenetére


taranis
addikt

Kezdek ráérezni. És itt az ágak közé is benyúlik az ég maszkja, mégis kulturált a végeredmény. Végülis 10 bitesítem, ha lehet így mondani, mert árnyalatokat kreálok oda, ahol nincsenek.

colorizer.net

(#9291) MrChris válasza taranis (#9290) üzenetére


MrChris
nagyúr

És ezt hogyan? Lutcreator?

(#9292) taranis válasza MrChris (#9291) üzenetére


taranis
addikt

Nem, ez teljesen Resolve. A hue/sat/luma selectorral kell kezdeni, mindenfajta softeninget kikapcsolni, a lehető legélesebb legyen a maszk, és minden slider a legjobb helyen legyen, hogy tényleg a legpontosabban legyen kiválasztva az ég. Egy nagyon minimális blur mehet a selectionra, ha szükséges. Utána erre a selectionra mehet egy kis grain, ennek a mennyisége később finomhangolható. Utána a köv. noden pontosan ugyanezt a selectiont kell megcsinálni, ezt a legkönnyebb úgy, hogy csinálsz egy outside node-t, és a key funkciók alatt invertálod a maszkot, így ugyanazt a maszkod kapod újra. Ezen a noden tolni kell egy temporal noise reductiont, lehet bátran bánni az értékekkel, valamint visszanyúlni a graines node-ra, és játszani, hogy mekkora grain-noise reduction páros adja a legjobb eredményt. Ha ez megvan, akkor a pink patch már elvileg halványabb, de azért egy harmadik node-ban, aminek ugyanez a maszkja (szintén outside node, majd invert) hue vs. hue alatt rá kell bökni a pink részre, majd kicsit fel kell tolni a görbét, amíg olyan színe nem lesz a patchnek, mint a környezetének. Ha ez megvan, akkor egy kis midtone detail fűszerezésével még jobb is lesz az ég, mint előtte volt, és sokkal jobban fogja bírni az esetleges későbbi gradinget. Lehet, hogy elsőre bonyolultnak hangzik, de amúgy tök egyszerű.

colorizer.net

(#9293) MrChris válasza taranis (#9292) üzenetére


MrChris
nagyúr

Köszi! Ezt a leírást elmentem, mert előferdült már hasonló anomália. Kislányom rikító rózsaszín ruhája megizzasztja és uv-zteti a rendszert. Néha teljesen poszterizálódik és még egy kéket is kap.

Ez egy képen jól néz ki, de mozgásban is jó? Nálam sokszor van, hogy szépen elbíbelődök aztán render után bizony kocsonyák, amőbák keletkeznek.

(#9294) taranis válasza MrChris (#9293) üzenetére


taranis
addikt

Nincs olyan felvételem amin meg tudnám nézni. Szerintem a mozgásnál a maszk lesz inkább a probléma, valamint ott inkább spatial nr-t kell használni, ami kicsit elvesz a részletekből, ha vannak.

colorizer.net

(#9295) Tuninger válasza taranis (#9292) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Na ezt a felvételt mindenképp told fel plz proresben, mert szívesen kipróbálnám a leírt workflowt. Mindenki nevében köszönjük! :D

(#9296) taranis válasza Tuninger (#9295) üzenetére


taranis
addikt

Ide tettem. Annyit még kifelejtettem, hogy érdemes végignézegetni a grain típusokat is, nálam a 35mm vált be erre a célra.

colorizer.net

(#9297) MrChris


MrChris
nagyúr

Amikor azt írja indításkor a Resolve: "openfx plugins have been disabled due to error when loading" hogyan lehet helyrehozni? Ha ráklikkelek az openfx-re akkor lefagy.

(#9298) taranis válasza MrChris (#9297) üzenetére


taranis
addikt

Nekem ilyen üzenetem még nem volt. De amikor a fenti eget próbáltam helyrehozni akkor is szólt 1-2 alkalommal, hogy kevés a 8GB VRAM. Szóval Resolve fronton bármi lehetséges :)

colorizer.net

(#9299) MrChris válasza taranis (#9298) üzenetére


MrChris
nagyúr

Nekem már volt egy korábbi telepítéskor. Azóta nem jelentkezett. Egyedüli változás a lutcreator indítása volt. Bakker...

(#9300) Tuninger válasza taranis (#9296) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

fura, mert bármilyen hagyományos gradelési módszerrel megjelenik a pink sáv. vajon mitől lehet? esetleg azon a részen clippelt az egyik színcsatorna?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.