Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9051) hibavissza válasza Tuninger (#9047) üzenetére


hibavissza
veterán

Én teljesen amatőrként pár dolgot találtam ami nem tetszett. Az öltözködés, előkészület jelenet környezete (meg a teljes esküvő környezete) igényelte volna a papír dof-ot. A napközbeni felvételeknél azért jó lett volna valami fényforrás, tompítani az arc kontrasztot. Az aranyórában is csináltam volna pár közelit. Valami meghittet a párról. A drón távirányítós ember nem biztos, hogy érdekes. A gépkocsi menet drónos felvétel nem a legmegkapóbb környéken készült. Kicsit jobb smink. A vőlegénynek is. Hiányoltam valami trendi LUT-ot. És végül nem éreztem elég stabilnak a kameramozgást szinte a teljes videó alatt.
A templomi felvételek viszont nagyon tetszettek nekem. Hangsúlyozom, kizárólag mint néző. Nem valószínű, hogy én meg tudnám közelíteni ezt a minőséget határidő és a történések nyomása alatt.

[ Szerkesztve ]

(#9052) Tuninger válasza hibavissza (#9051) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Köszönöm a kritikát, kevesen tudják ennyire konkrétan megfogalmazni.

Első munkám volt a gimballal és még nem csiszolódtunk össze. Kifejezetten kérés volt hogy legyen minden éles, mert nem szeretik a "mosott" képeket. A drón is külön kérés volt, sokat szerintem sem tudott
hozzáadni.Egyébként én vagyok az aki nem biztos hogy érdekes és irányítom a koptert bal lent :D

Általában vintage gradet használok mert mindenki megőrül érte, itt kifejezetten kérés volt a poppoló színek, így hagytam out of camera. 2 snitten van kiégés határon a bőr, szerencsére menthető, a fileban benne van a tartalék. Az óráról és a párról van több meghitt közeli, de az majd csak a hosszabb videóban lesz benne.
A szoba 3méter x 3 méter volt és rajtam kívül volt bent még 2 fotós meg az anyuka meg a legjobb barátnő, nagyon szerencsétlen helyszínválasztás, igyekeztünk kihozni belőle a maxot.

Asszem legközelebb is postolok mert ezekből a kritikákból lehet tanulni.

(#9053) hito válasza Tuninger (#9050) üzenetére


hito
nagyúr

Igen, ez nem könnyű. Ráadásul mindegyiknek megvan a maga specialitása, amiben a többit bedarája. Nekem azért most lenne néhány gép, amivel elég jól ellennék, de ezek most túllógnak a lehetőségeimen, így be kell érjem a GX8-cal és ez eddig elég jól megy. Tényleg, 1080p@60fps sample-t még nem is töltöttem fel vele. Pedig érdemes vetni rá egy pillantást, mert átlagon felüli éles, részletes képet tesz le az asztalra.

Milyen beállításokkal csináljak Log-szerű felvételt? Cinelike D mellett meddig húzzam le a kontrasztot és a telítettséget? -3, -3 elég a -5+5 skálán?

Az esküvő engem meggyőzött. Egyedül annyi gondom volt vele, hogy túl sokminden lett 4 percbe belesűrítve, de gondolom ez a műfaj sajátja. Nekem a kevesebb most picit több lett volna. De a minőséggel semmi gond, kifejezetten jól áll neki ez a picit lágyabb képi világ. A légi felvétel, amin a tömeg van viszont nagyon elment sárgába, azt vissza kéne húzni.

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9054) Tuninger válasza hito (#9053) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Sem a Phantom sem az A6300 képéhez nem nyúltam, mindkettőn még lesz hangolva, a Phantomon kifejezetten sokat lehet (kell) javítani.

A Pana kameráknál a kontraszt csökkentés valóban dinamika növekedést von maga után a curve használattal szemben. Szóval ha max dinamika kell akkor -5 kontraszt. A szaturációt viszont nem venném -3 (de leginkább 0 alá) elég furán deszaturál (legalábbis anno az LX100nál ezt tapasztaltam), olyan mintha a midtonest húzná csak le igazán, így utólag elég fura eredményt ad amikor -5 -5 -5 -5 -öt visszaállítod.

Az esküvőnél én 3 videót adok át, egy rövid pörgőset, ez a highlight videó, egy hosszabb 15 perces lassabbat, illetve az eredeti felvételeket ami nincs zenére vágva, az általában 3 óra.

(#9055) MrChris válasza Tuninger (#9052) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ha már így belelendültünk a kritikába... :D Tudom, kb lehetetlen kivitelezni, de számomra túlzottan mozogásban van a kamera, bár lágyítja a gimbal, de sokszor megjelenik a vibrálás és jobban elmosódnak az arcok, mozdulatok, környezet, kevésbé látszik az éles. Kicsivel statikusabban próbálnám. Persze egy ilyen rohanásnál, tülekedésben keveset mozogjon a kamera? :DDD
Feketékkel küzdeni kellett? Kis kamerám ilyenkor már összefossa zajba, ha verőfényben nagyon kerülöm a kiégést. 4k-ban nem marad több árnyalat?
A szemem nagyon hozzászokott a 4k-ból 2k-hoz, azóta mondhatni nehezen viselem a 'hagyományos' fhd-t :D

(#9056) Tuninger válasza MrChris (#9055) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Hát lássuk sorjában:
Friss a gimbal, még akkor is mozgok mikor nem kéne :D Kéne +1 videós aki állványozik hogy legyenek statikus shotok is. Az élesség érdekes egy fogalom, hiszen beleszól a motion blur az élesítés a fókusz... én ezeknél a felvételeknél elégedett vagyok vele.
Ha mindenhol ott akarsz lenni akkor bizony erősen rángatás van és próbálod megtalálni azokat a pillanatokat vágásnál mikor nem rángattad a kamerát... :D
Feketékkel nem kellett küzdenem, Cine4 profil, ez valami voodoo mágja, majdnem SLOG2 dinamika de úgy hogy megvan a kontraszt. Viszont van 100% fölé és 0% ALÁ nyúló rész, amit gond nélkül vissza lehet húzni, mindjárt mutatok példát. Ja, és a black nem zajos!

A 4K > 2K konverzió után valóban halovány, én is szívem szerint csak 4K-znék de itt jön be hogy miért nehéz munkára használni az A6300at: nem látod a kijelzőt 4Knál, mert visszaveszi a fényerejét...

(#9057) Tuninger


Tuninger
Topikgazda

Két példa a Cine4-re:
Brutális shadow lifting illetve smooth highlight recovery
Mindkettőnél visszahúztam a "legal" tartományba, illetve a fekete ruhás nőnél még van rajta egy REC709 to LOG LUT hogy látványosabb legyen. Van egy kis zaj is, azt tudjuk be a 1080p-nek.
A második képen pedig a háttérben a falra vetített lámpa tér vissza a kiégésből. Ez 4K ugyan de az 1/25 záridő miatt nem tudok kikapni éles képkockát, illetve ISO6400on vagyunk.

(#9058) MrChris válasza Tuninger (#9056) üzenetére


MrChris
nagyúr

Persze érthető, kibicnek semmi se drága, Markos-Nádas jutott eszembe, hogy 'kössek a f..omra viharlámpát, hogy még éjjel is tudjak dolgozni?' :D
Gratulálok hozzá, hogy egyszemélyben így is jól megoldod!

Így már látom a képen, hogy van ott bőven részlet, valszeg nekem kicsit túl gyorsan megy sötétbe, ebből gondoltam, hogy ez azért van, hogy eltakarja a zajt.

(#9059) taranis válasza Tuninger (#9056) üzenetére


taranis
addikt

Nem lehet, hogy full range videót gradelsz video rangeként, azért van alul-felül plusz infó?

MrChris: Kicsit helyesbíteném egy korábbi kommentemet, egy bizonyos zajszint felett nehéz már olyan helyet találni a felvételen amit a neat video uniformnak mond, szóval nem mindig igaz az, hogy ha nem uniform area-t profilozol, akkor az rossz lesz. De ehhez elég durva beállítások kellenek, pl. a color targetet videózva nálam F-Log és 12800-as ISO kellett ehhez, ami amúgysem életszerű.

[ Szerkesztve ]

colorizer.net

(#9060) MrChris válasza taranis (#9059) üzenetére


MrChris
nagyúr

2-es vagy 3-as neatnél vegas alatt rendszeresen tudtam megfelelő területet találni, ezzel a 411-el egy kezem meg tudom számolni olyan kevésszer.
Többképes szűrést is használsz? Resolveban nálam az nem is működik, de vegasnál igen. Furcsa apró 10-20 pixeles területű vibrálások keletkeztek, mintha ide-oda cserélgetné egy másik képből azt a területet.

(#9061) taranis válasza MrChris (#9060) üzenetére


taranis
addikt

A 4.1.1-et használom AE alatt, az rendesen átküldi a frameket. Resolve-al sem lenne gond, de úgy rémlik oda újabb verzió kell már.

colorizer.net

(#9062) vp654321


vp654321
csendes tag

Vázat szeretnék vásárolni. A panasonic G80 és a Canon 77D között gondolkodom. A szenzor stabi és az ár miatt keresgélek ebben a kategóriában. A G80-ról sok jót hallottam, viszont nincs hozzá objektívem. A Canonhoz van. A milc vonal tudom hogy elhúzott videó fronton. Találkozott-e már valaki a 77D-vel, vagy mi a véleményetek róla?

(#9063) hibavissza válasza vp654321 (#9062) üzenetére


hibavissza
veterán

Visszakérdezek, van a 77D-hez 4K-t lehetővé tévő hack?

(#9064) vp654321 válasza hibavissza (#9063) üzenetére


vp654321
csendes tag

Nem tudok róla. De egyenlőre nem erőltetem a 4K-t, tehát ez nem számít nekem. Persze lehet érdemes lenne előre gondolkozni.

(#9065) hibavissza válasza vp654321 (#9064) üzenetére


hibavissza
veterán

Ha nem kell 4k, akkor mi a kèrdès?

(#9066) MrChris válasza Tuninger (#9057) üzenetére


MrChris
nagyúr

Na ma este újra sasoltam, az én készülékemben volt a hiba. Bocsánat! Előző nap piszkáltam a lejátszó beállításait, világosság, kontraszt és úgy maradt.

(#9067) orko


orko
tag

Foglalkozik valaki közületek zenekari videóklipp készítéssel? Szívesen olvasnám a tapasztalatokat,mint előkészületekről,fények beállításáról, a forgatás menetéről...Egy nyugis poppos zenekarral készülünk forgatni egy könyvtárban. :) Mivel elég szűkös a hely, az egész zenekar szinte sohasem fog totálban szerepelni a kockákon.A daluk leginkább U2 balladisztikus hangulatát idézi,lassú,nyugis.Nem is kérdés,hogy telepakolom slomo képekkel a klippet.Story nincs, 3:30-ban csak zenekari felvételek lesznek.Szerencsére a hely elég jól néz ki,van fasza galéria,minden fa,díszes,szóval részletekkel ki tudom tölteni a klippet...Eddig csak metal klippeket készítettem,kissé be vagyok tojva a dologtól...

(#9068) Falovas válasza orko (#9067) üzenetére


Falovas
aktív tag

[Ezen az oldalon] ajánlom figyelmedbe a Werkfilm videókat.

" Tudtam, tudtam... csak nem sejtettem!" "Értem én, csak fel nem foghatom! " https://www.juzaphoto.com/me.php?p=109773&pg=allphotos&srt=data&l=en

(#9069) orko válasza Falovas (#9068) üzenetére


orko
tag

Igen,ismerem a munkáikat...de hát amatőr szintem gondoltam.. :B

(#9070) MrChris


MrChris
nagyúr

A Lr-ból exportált lutot próbálta már itt valaki? Mennyire vált be? Melyik exportálási mód a jobb?

(#9071) Tuninger válasza MrChris (#9070) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Lehet alapból LUT ot exportálni lightroomból? Nekem csak pluginnal sikerult, abbol pedig a fellelhetetlen Look Converter a legjobb

(#9072) taranis válasza MrChris (#9070) üzenetére


taranis
addikt

Csomó dolog a LUT természetéből fakadóan nem vihető át, pl. dehaze, clarity, élesítés, vignette, meg nyilvánvalóan a lokális változtatások. De a nem átvihető dolgok közé tartozik a shadows/highlights csúszka is, pedig nem gondolná az ember első látásra.

colorizer.net

(#9073) Tuninger válasza taranis (#9072) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Minden tonemapping átvihető, legalabbis nekem működött a Look Converterrel a shadow/highlight. Este kipróbálom

(#9074) papaya válasza MrChris (#9070) üzenetére


papaya
senior tag

Valami plugines cuccal csinálom, most nem vagyok még otthon, nem ugrik be a neve. De nekem összességében bejött. A múltkor egy fotósnak csináltam BTS rövid videót, és ő már a kész (értsd: színkorrigált) képeket küldte hozzá, így muszáj volt hasonló színvilágra húznom a színeket. Akár a presetet is át küldhette volna, de anélkül is sikerült egy többé-kevésbé hasonló színvilágot kikevernem LR-ban:

[link]

(#9075) taranis válasza Tuninger (#9073) üzenetére


taranis
addikt

Csak akkor, ha egzakt. A shadow/highlight csúszkák mást csinálnak ha más a kép. Így még ha át is viszi a LUT-ot készítő plugin az eredményt, nem ugyanazt fogod kapni Resolve/Premiere/stb alatt, kivéve ha ugyanazzal a képpel dolgozol. Ezt érdemes elolvasni: [link]

colorizer.net

(#9076) industrial


industrial
tag

Van e itt valaki aki használ Zhiyun-Tech Crane-t? Gimbal-t szeretnék és ez tűnik a befutónak. Esetleg van aki mást ajánl? Nebula? Feiyu?
Sajnos a gimbal topic nem él :(
GH-szériához kell.

[ Szerkesztve ]

(#9077) Tuninger válasza industrial (#9076) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Én Feiyu MG V2 gimbalt használok és problémás, Zhyun Cranet vegyél az mindent megold automatikusan. Ráadásul olcsó.

(#9078) szpeti40


szpeti40
addikt

Sziasztok!

Nem biztos, hogy a topik témája de ahogy néztem itt sok tapasztalt tag van, így hátha tudtok segíteni.
Ilyen színeket hogy tudok elérni?

(A videó ha valakit érdekelne)

Nézegettem én Premiere Pro-ban jobbra balra, de sehogy se akart összejönni.

Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi

(#9079) hibavissza válasza szpeti40 (#9078) üzenetére


hibavissza
veterán

Jó, de miből? A legegyszerűbb módja szerintem, hogy kirakod ezt a képet és a te anyagodból egy képet egymás mellé PS-ben, majd csinálsz egy LUT-ot a saját anyagodból kivett képre. Ezt ráhúzod a videódra, majd finomítod.

[ Szerkesztve ]

(#9080) szpeti40 válasza hibavissza (#9079) üzenetére


szpeti40
addikt

Hogy miből?

Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi

(#9081) hibavissza válasza szpeti40 (#9080) üzenetére


hibavissza
veterán

Mivel készült a felvételed?

(#9082) szpeti40 válasza hibavissza (#9081) üzenetére


szpeti40
addikt

Jah, nincs konkrét felvételem, azt hittem hogy van ilyen általános mód, amit utána csak finomhangolni kell egy kicsit.

Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi

(#9083) Tuninger válasza szpeti40 (#9082) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Az M31 LUT ad hasonló lookot, de ezt kézzel gradelték, mert minden felvételen leugrik a piros a monitorról.

(#9084) szpeti40 válasza Tuninger (#9083) üzenetére


szpeti40
addikt

igen a piros miatt érdekelne a legjobban ez a színvilág, mert nagyon tetszik.

Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi

(#9085) Tuninger válasza szpeti40 (#9084) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Az külön van maszkolva, valószínűleg csak szín szelektíven, világosítva van, egy picit el van tolva a hue és meg van nyomva a kontrasztja. Davinci Resolveban meg lehet csinálni, de ezt a transzformációt klippenként el kell végezni.

(#9086) hibavissza válasza Tuninger (#9083) üzenetére


hibavissza
veterán

Jól néz ki ez a lut. Faszán tolja a complementereket. Mint minden fizetős lut a promo videójában.

(#9087) Tuninger válasza hibavissza (#9086) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Sajnos manapság sokan azt hívják colorgradenek hogy felteszik ezt az M31-es LUT-ot a videóra és még ki is emelik hogy mennyire jó a codec hogy "ennyire erős colorgradet is elbír"

Egyébként elképesztően populáris, minden felvételen ma már vagy ez vagy a Vision 6 LUT van.

(#9088) industrial válasza Tuninger (#9077) üzenetére


industrial
tag

Köszönöm ;)

(#9089) szpeti40 válasza Tuninger (#9085) üzenetére


szpeti40
addikt

Értem, azt hittem egyszerűbb, de nem. :D

Köszönöm a segítséget!

Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi

(#9090) LélekVándor válasza Tuninger (#9083) üzenetére


LélekVándor
tag

Tuninger nagyon köszönöm az M31-es LUT ajánlást. Komolyan mint a Szent Grált úgy kerestem valami hasonlót eddig:). Ez a képvilág zseniális, kicsit jobban utána néztem, és ezt a fajta képi világot, ami Nekem nagyon tetszik "teal and orange"-nek nevezik. Ma is megérte felkelni :R

Nekem valószínűleg GH5-öm lesz, volt 1-2 referencia v-log -os képem, rá is toltam próbából és elég jó eredményt kaptam. Annyi a baj vele, hogy 8-bitesek és 100% -ban megnézve helyenként van azért kisebb blokkosodás, de nyilván azt nem lehet hogy csak ezt rátolom, azt kész a "mozi":), finomhangolni kell és jó lesz az.

[ Szerkesztve ]

(#9091) MrChris válasza LélekVándor (#9090) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ha már gh5 akkor töltsél le 10bites 4:2:2 szín mintavételezésűt és próbáld ki azon.

(#9092) Tuninger válasza LélekVándor (#9090) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Hát örülök hogy segíthettem, volt idő mikor én is az M31-et raktam mindenre (illetve annak a párját a Visioncolor Vision 6-ot). A következő lépés a tejködös fekete lesz már előre megmondom :D

(#9093) LélekVándor válasza Tuninger (#9092) üzenetére


LélekVándor
tag

Haha a tejfeles feketén már túl vagyok:)

(#9094) vargasteven


vargasteven
újonc

Tudnátok segíteni hol találok stedycam-et 50 ezer alatt, de azért egy jobbat.

(#9095) hibavissza


hibavissza
veterán

Abban tud valaki segíteni, hogy a kamerám tud UHD 100 mbps-t, miért nem választhatok UHD 50 mbps vagy fHD 75 mbps-t? Vagy perverz módon 120 fps-t HD-ban.

[ Szerkesztve ]

(#9096) MrChris válasza vargasteven (#9094) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ha most vennék steadit és nem motorost akkor innen venném a gépemhez igényemhez és pénztárcámhoz passzolót. Bízva abban, hogy nem olyan mint az olcsó ebayes-ek. S40-em van, de nem vagyok megelégedve vele.
A 3000 és 5000-s több rudacskából áll, nem teleszkóposak.

hibavissza: :DDD Ez ugye csak vicces kérdés? Ilyen extra lehetőség még a GH-ban is csak mutatóba van.

(#9097) hito válasza hibavissza (#9095) üzenetére


hito
nagyúr

Ha komoly a kérdés, akkor: milyen vázat használsz?

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#9098) hibavissza válasza MrChris (#9096) üzenetére


hibavissza
veterán

Nem. Érdekel, hogy mi ennek az oka. Ha a hardver képes a 100 mbps-re, miért nem lehet szabadon állítgatni?
Hito: gx80

[ Szerkesztve ]

(#9099) Tuninger válasza hibavissza (#9098) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Mert az átlagusernek mindegy, a gyárban meg úgy gondolták szerintem hogy a megadott bitrateknél már nem vehető észre blokkosodás, képminőség romlás. Ha túl sok opció van akkor megzavarodik a felhasználó, azt meg nem szeretnék.
Egyébként 1080p-hez az 50Mbps, 4K-hoz a 100Mbps jó eredményt ad, bár amikor az a6300-zat nem UHS kártyával használom és 4K 60Mbps-re vagyok korlátozva, ott sem látok romlást (nem SLOG2ben)

(#9100) MrChris válasza hibavissza (#9098) üzenetére


MrChris
nagyúr

A GH2-t hekkel át lehetett állítani 28mbps-ról kb amennyit bír, aszem 160mbps-os hekk is volt hozzá. Ezen kívül még a pixel, vagy kódolás kezelésébe is belenyúltak ami által jobbak lettek a részletek. Ebből is látszik, hogy a hardver többet bír mint amivel kiadják, nyilván határérték közelébe se engedhetik, mert úgy járnak mint a Sony a melegedéssel. A leggyengébb láncszem esete.
Szerintem elsődleges szempont a marketing, nyereség maximalizálás, ebből kifolyólag a funkciók csepegtetése és kategorizálása. Ezen kívül ezek amatőröknek készül, ennyire nem engedték és nem is fogják engedni, hogy belenyúljon a júzer. Aki ennél többet akar vegye meg a professzionális, munkára való készülékeket, amik sokkal mélyebben paraméterezhetőek és ezernyi plusz dolgot tudnak. Pl FS7, URSA mini, DVX200 és társait.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.