Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#10248) cucka válasza Noddy (#10245) üzenetére


cucka
addikt

De mivel földi életünk korlátok közzé van szorítva szelektálnunk kell és nekünk kell kiválasztanunk hogy mit akarunk megismerni és persze hogy mit vagyunk képesek megismerni a korlátozott műszereinkkel érzékeinkel.
Szerintem nincs semmiféle tudatos szelekció vagy kiválasztás. Igazából ha van is a világnak megismerhetetlen része (=transzcendens világ), azt lényegénél fogva nem fogjuk felismerni, megismerni vagy érteni. Ezért gyanús, amikor jön valaki, és először elmondja, hogy van a világnak egy megismerhetetlen része, utána pedig elmondja a megismerhetetlen világ néhány jellemzőjét. (És ugye ez ráhúzható mindenkire, aki vallásosnak vallja magát)

Ezt a korlátot fel kell ismerni, persze lehet elméleteket gyártani, hogy a nem ismert dolgokat elképzeljük. Még ezzel sincs baj.
A nem ismert dolgokra légből kapott elméletek gyártásában elsősorban a vallások jeleskednek. Például az a kérdés, hogy mi lesz a tudatunkkal a halál után, az egy nem ismert dolog, és mégis, minden vallásnak van rá valamilyen válasza.
Kézzelfoghatóbb példa a középkori pestisjárvány, amit akkoriban Isten büntetésének tartottak. Persze, azóta ezt a kérdést pontosan megismertük, nincs szükség istenhitre a magyarázathoz. Ez egy folyamat, ami több ezer éve tart - ahogy nő az emberiség tudása, úgy csökken azoknak a kérdéseknek a száma, amelyekre elfogadható magyarázatot képes adni egy vallás. (Ami szerintem örömteli :) )

Tehát egy keresztyén embernek se szabad elzárkóznia a természettudományoktól, de kritikával kell élnie, ha az Isten létét megkérdőjelezi.
A természettudományok nem kérdőjelezik meg Isten létét, nem is foglalkoznak Istennel. Ami viszont igaz, hogy a természettudományok olyan válaszokat adnak a körülöttünk lévő világgal kapcsolatos kérdésekre, amelyek Istentől függetlenek. A természettudományok vallási nézetektől, hittől és meggyőződéstől függetlenek, sőt, még az emberiség léte sem szükséges azok működéséhez. Ez a szép benne, hogy amíg a gravitáció ténye univerzálisan igaznak tekinthető, a vallások által univerzálisan igaznak kikiáltott állításokat kulturális és vallási háttér továbbá a személy egyéni hite fényében lehet csak megitélni.

De a világ megismeréséhez Isten megismerése is hozzá tartozik úgy lesz teljesebb képünk róla.
Melyik Isten? Például ha a hindu vallást és annak isteneit megismerem, az is jó? Vagy feltétlenül meg kell ismerni a te Istenedet ahhoz, hogy teljesebb képem legyen a világról? Egy hindu vallású ember nem ugyanezt mondaná, csak a keresztény Isten helyett a saját isteneivel? Hogyan lehet eldönteni, hogy neked van-e igazad vagy neki?

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.