Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2015-09-06 22:56:53

LOGOUT.hu

Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8651) didyman válasza Zordkaszás (#8646) üzenetére


didyman
őstag

A pirmer oldalit, ha Hitachi, akkor ne cseréld. Az használtan jobb kondi, mint amit újan kapnál oda. A szekunder oldalon minden 100uF felettit érdemes kicserélni. A primer oldalon az összes kicsit is. A primer oldalon, a készenléti tápegységben van 2 vagy 3, 1 MOhm körüli ellenállás, sorba kötve. Ki kell cserélni őket, csak ilyen hosszabb testű típus jöhet szóba, mint ami ott van. Ha van a panelen ilyen sárgásbarna ragacs, ami melegebb helyeken barna is, azt le kell kaparni mindenhonnan. Ennyi teendő van vele, és ismét tíz év nyugi.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8652) tornas válasza didyman (#8651) üzenetére


tornas
őstag

A kisebb, 100uF alatti kondikat miért nem kell kicserélni? Az ember azt gondolná, hogy egy csepp víz hamarabb elpárolog, mint egy korsónyi. :)

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8653) didyman válasza tornas (#8652) üzenetére


didyman
őstag

A szekunderen ezek nem nagyáramú, vagy kritikus pozícióban vannak, nem lesz velük gond. De ez nem általános, van, ahol 47uF, van, ahol 10uF, attól függően, hogy mi szűri a szekunder segédfeszt.. :-)

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8654) tornas válasza didyman (#8653) üzenetére


tornas
őstag

Nemrég írtam, hogy az Asus táppal mire jutottam. Nem változott a helyzet, másik lappal sem. Ilyenkor mi van, azon kívül, hogy egyébként "minden rendben"?

Pár sorral feljebb írtam a tesztereim búgjáról is, ha érdekel...

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8655) didyman válasza tornas (#8654) üzenetére


didyman
őstag

Nincs rá ötletem, hogy mitől van. Színek nem eltérőek, lábszám szerint is jót mértél? nem tudok mire gondolni.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8656) Livius


Livius
őstag

Hello!
Vettem egy FSP350 60APN 85+ tápot és sajna csak 2 db molex csati van már csak rajta. 4db molexes meghajtóra (2db DVD, 1db 120GB IDE HDD, 1db nagyon régi 10GB-os IDE HDD) kéne még ilyen csatlakozó nekem. :F Y elosztóval ha elosztom 4 felé ezt a 2-t, nem lesz semmi túlterhelve tőle ezen a két ágon?

Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, EVGA GeForce GTX 1060 GAMING 6GB

(#8657) tornas válasza Livius (#8656) üzenetére


tornas
őstag

Nem...

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8658) TaaT


TaaT
veterán

Sziasztok!

Haver vett vmilyen 775-ös MSI alaplapot 8pines tápcsatival (ismerősének kell konfigot összerakni), de neki csak 4pines tápja (vmilyen 400W-os Delta) volt otthon amivel nem indult el sem az alaplap, sem a táp (és a ventilátora sem). Elkérte az enyémet amit nem használok (Corsair HX520) próbának, a bekapcsolás során 5centis füst és lángcsóva csapott fel az alaplapból ami elvitte a procit is... :((( A HX520-at 4pin alaplapi csatival kipróbálva nálam is meg nála is működött másik konfigban, de a 8pines alaplapi csati nem volt korábban kipróbálva.

A kérdés az lenne hogy a táp a ludas a dologban vagy az alaplap? Egy táp tester-el meg lehetne állapítani ha a táp lenne a hibás?

[ Szerkesztve ]

Give them hell Ukraine!

(#8659) tornas válasza TaaT (#8658) üzenetére


tornas
őstag

Nekem elsőre olybá tűnik, mintha 6+2 pin csati lett valahogy a CPU 8 pin-jébe bedugva. A CPU és a PCI-E csati polaritása nem egyforma.

Az a táp egyszerűen kinyírta azt a lapot, szerintem. A tápodnak meg elvileg semmi baja. A teszterrel gyakorlatilag az üresjárati feszeit tudod csak ellenőrizni. A terheléses tesztet ezzel nem lehet végrehajtani. Az, hogy a teszterrel elindul még nem jelenti azt, hogy az 100%-ig bírja a terhelést is.

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8660) TaaT válasza tornas (#8659) üzenetére


TaaT
veterán

Mivel moduláris táp és a 6+2 Pci-e kábele a dobozában volt, nem hinném hogy az lett rádugva. [link] Az viszont nekem teljesen újdonság hogy külön-külön kábelen van az alaplapi 4 és 8pin...

Az alaplap elindítása és az üresjárat nem ugyanaz?

Give them hell Ukraine!

(#8661) cer


cer
tag

Nekem is lenne egy kérdésem a szakértőkhöz.

A tápból kihalt ez a kondenzátor:

Ez egy 680nF-os 450V-os ( 300V egyen megy át rajta ), elvileg CCD kondenzátor és egy ilyet kéne valamivel helyettesíteni.
Ahol eddig jártam két típust ajánlottak az egyik egy MFTB típusú 300V-os 680nF poliészter kondenzátor.
A másik egy ugyan ilyen típusú MFTD, tehát lakkos, de 1uF 630V-os kondi.

A kérdés melyik lenne jó, lehetne-e nem pont azonos kondenzátorral helyettesíteni?
Nekem az 1uF 630V-os a legszimpatikusabb, de mikor megkérdeztem mit művelne ez az áramkörön belül a maga 1000nF-jával két választ kaptam: az egyik helyen azt hogy semmit, a másikon meg, hogy megváltoztathatja valamelyik ág kimenő feszültségét.

Tartok még attól is ha betenném az 1uF 630V-osat, akkor a nagyobb ellenállása zavart okozna, mert közvetlenül az áramkörön jó néhány SMD ellenállás van utána.

Vagy esetleg lenne-e valakinek MFTD 680nF de nagyobb feszű kondija elfekvőben, mondjuk 470V vagy 630V-os?

(#8662) didyman válasza cer (#8661) üzenetére


didyman
őstag

Mi az a CCD kondenzátor?
A nagyobb kapacitású kondinak kisebb az ellenállása reaktanciája.
Attól függ, hol van: Ha zavarszűrő tagja, akkor jó az 1 uF. Ha tekerccsel, trafóval soros tag, akkor túl nagy is lehet az eltérés. Lehet párhuzamosan kötni, a 680 nF ritka, a 220 és a 470 viszont gyakori, csak azonos szériák legyenek. Kimeneti feszültség ettől nem fog emelkedni, hiszen visszacsatolás van. Nagyobb fesztűrés nem kell, csak minőségibb gyártó.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8663) cer válasza didyman (#8662) üzenetére


cer
tag

Tekerccsel van sorosan. Innen akkor mik a kilátások?

A CCD-t doksiból olvastam, tehát én sem tudom mi az.
Azt hittem elterjedt fogalom...

[ Szerkesztve ]

(#8664) didyman válasza cer (#8663) üzenetére


didyman
őstag

Ha soros tag, akkor nagy impulzusállóság szükséges. Nem csoda, hogy eldöglött, ez egy általános célú kondi volt, ide MKP kellene inkább. A hellyel hogy állunk? Ami benne volt, az nagyon apró, pláne 450V-hoz, a kapható, rendes méretű sokkal nagyobb. http://www.hqelektronika.hu/product.php?pn=c680n_630_mkp
Viszont, tekerccsel soros kondit drótozni, hosszú vezetékre rakni nem szabad, ha van elég hely, akkor inkább állítva, minél rövidebb hozzávezetéssel a tekercs felé, a hosszabbikkal meg a tápfesz irányába, és a vezeték keresztmetszete legalább 0,75 legyen, törés, kis ívű hajlítás nélkül.

[ Szerkesztve ]

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8665) didyman válasza didyman (#8664) üzenetére


didyman
őstag

Elnézést, a linket elrontottam. [link]

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8666) cer válasza didyman (#8664) üzenetére


cer
tag

Nagyon köszi!

Sajnos elég kevés hely van. A 630V-os nem is férne be. Ami beférne az a 300V-os, de a teste hozzáérne a tekercsekhez, persze ha nem vezető a teste, akkor szerintem nem lehet baj, de a hőmérséklet miatt aggódnék.. ( viszont a venti érné takarás nélkül ).

A másik, hogy kicsit hajlítani is kéne a lábain, mert a furattávolságok nem akkorák.... de ezt az áldozatot muszáj lesz meghoznom, egyedül attól tartok, hogy mérve 292V megy át rajta és a 300V-os MKP bírná-e? ( Ez csak azért merült fel bennem, mert lehet, nem ok nélkül volt eredetileg 450V-os ott... de erről majd kérlek írj.

0,75 az MKP kondi lábainak átmérője legyen? Elnézést ha ez láma kérdés, még amatőr vagyok.

Off: Lehet a nagy impulzus-tól hangja egy ilyen hagyományosnak? Mert függetlenül attól, hogy rossz volt magas hangot adott ki ( ha jól hallottam ).

[ Szerkesztve ]

(#8667) didyman válasza cer (#8666) üzenetére


didyman
őstag

Ott sokkal nagyobb feszültség is van, mint 292V, itt már csak egy üresjárati, DC feszültséget tudtál mérni, ha ez tönkrement. A 400V-ossal lehetne próbálkozni, de ugye valamiért 450V-os volt ott.. Meg 292V-ra sem szabad már 300V-osat rakni. A szubminiatűrnek ez a hátránya, szűkebb a hely, kisebbek a távolságok, hajlamosabb elromlani. Amúgy van rajta látható hiba? Milyen tápból való?

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8668) #68216320


#68216320
törölt tag

Urak. Van egy CoolerMaster GX 750W-os PC tápegységem. Sajnos picit hangos szerintem a venti benne. Gyárilag ilyen, mert a másik ugyanilyen tápegységben is hallható hangja van. Az érdekelne, hogy okoz-e valami problémát, ha kicserélem halkabb fajtára. Nagyjából max. 400W a hálózatról felvett teljesítmény, így szerintem nem szükséges nagy hűtés hozzá.

(#8669) cer válasza didyman (#8667) üzenetére


cer
tag

Sejtettem, hogy nem lesz könnyű dolgom...

Nincs semmi látható hiba rajta.
Egyébként most, hogy lehet tudni hol helyezkedik el, egy nagyobb kapacitású kondi mit művelne ott?
Például egy 1uF-os?

[ Szerkesztve ]

(#8670) didyman válasza cer (#8669) üzenetére


didyman
őstag

Én nem tudom, hol helyezkedik el. :-) Nézek valamit a pincében.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8671) cer válasza didyman (#8670) üzenetére


cer
tag

Nem úgy értettem. :)

Azt lehet tudni, hogy soros tag. Így mit befolyásolna a nagyobb kapacitás? Pontosan két kondival, mert két tekercs és két kondi van sorosan.

(#8672) didyman válasza cer (#8671) üzenetére


didyman
őstag

Akkor itt fogalomzavar lesz, mert ilyen soros tag nincs a tápban, csak a bemeneti szűrésben. Kérdeztem típust, egy fotó is sokat segítene.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8673) cer válasza didyman (#8672) üzenetére


cer
tag

A bemeneti szűrés ami a hálózati betáptól "nem messze van"? ( Elnézést a pongyola megfogalmazásért. )
Mert akkor igen, az az a rész.
Tehát a hálózat fázisa és teste nem messze van ettől a résztől. Egyértelműen le lehet követni a vonalat.

Sajnos típust nem tudok írni, mert minden matricát letépkedtek a tápról. Semmi jelzés nincs.
Fotót megpróbálok, de nem garantálom.

(#8674) cer válasza didyman (#8672) üzenetére


cer
tag

Sajnos csak ilyen képet tudtam készíteni:
Link

A körök a kondik lábai, a négyzetek a tekercsek lábai, a háromszögek meg a hálózati kábelek lábai.

Tehát szerintem ezek, ahogy írtad a bemeneti szűrésben vannak. Ide egy 1 uF-os kondi mennyire lenne jó?

(#8676) cer válasza #68686080 (#8675) üzenetére


cer
tag

Fogalmam sincs. Lehetséges.

(#8677) didyman válasza cer (#8674) üzenetére


didyman
őstag

Aha! Oda mehet az 1 uF. Nem kritikus alkatrész, akár el is hagyható, ha nagyon nem lehet oda elférőt beszerezni.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8678) kts88 válasza cer (#8676) üzenetére


kts88
senior tag

Szia!
A linkelt adatlapon sima poliászter kondiként szerepel. Ilyenből van 470nF-os 400V-os wima mks4 a lomexben, ami méretre is jó.
Bár ha szaggatott üzemű pfc bemenetén van (tcm, dcm), jobb lenne egy polipropilén típusú.

(#8679) cer válasza didyman (#8677) üzenetére


cer
tag

Köszi!

Ez a rész különben mit csinál? Mert azok a tekercsek jó nagy helyet elfoglalnak és fölöslegesen csak nem pazarolnának ennyi helyet meg alkatrészt...

És egy újabb dillettáns kérdés: Ha MKP kondit kapnék, akkor azt úgyan úgy bárhogy beköthetem mint a másikat? Mert ezt is csak mondták, hogy ami kidöglött az bipolárisnak felfogható kondi volt és az MKP-ra is mondtak hasonlót, de annál már nem egyértelmű.

kts88
Köszi, megnézem.

(#8680) tornas válasza tornas (#8654) üzenetére


tornas
őstag

Nemrég megint hozzám került ebből az Asus tápból, aminél szintén "hiányzik" a PG jel. Más "baja" nincs. Én ezt egy "szériajelenségnek" tekinteném és asszem ennyiben maradok. :F

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8681) Bici


Bici
félisten

Sziasztok!

Van egy Comador márkájú, lassan 10 éves tápom - elvileg 300W.
Eddig hibátlanul működött kis fogyasztású gépben, de most egy picit izmosabb gépet kellene hajtania - még mindig kis fogyasztásúnak számít - max 130W.
Szétszedtem és van benne egy darab púpos kondi, amiből kezd kifolyni a trutyi.
Feltételezem, hogy ez nem jó így. Kérdés, hogy érdemes-e cserélnem, vagy kukázzam az egészet?

Köszi! :R

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#8683) Steve198310


Steve198310
őstag

Sziasztok

tudtok valamit mondani nekem a Tagan márkájú tápokról

köszönöm

"Hülyékkel nem érdemes vitatkozni.. Csak lesüllyedsz a szintjükre és ott legyőznek a rutinjukkal"

(#8684) Bici válasza #68686080 (#8682) üzenetére


Bici
félisten

Akkor is, ha max 130W-os fogyasztást kell kiszolgálnia "300W"-os létére? Eddig sem volt 100W-nál jobban terhelve soha. :N
Egy kondicsere nem olyan nagy feladat. Nem is éri meg belefogni?
Minden más alkatrész hibátlannak látszik benne.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#8685) energy4ever


energy4ever
addikt

Eleg morbid dolgot szeretnek megvalositani. Dualba szeretnek kotni 2db tapot. Az osszekoto kabelt meg megtudom oldani, hogy egyszerre kapcsoljanak be, de van meg mas dolog is veluk, vagy csak ennyi?
Erre gondolok:

Es egy lyen konfigot szeretnek vele hajtani:
VGA: 6990+6970+6970
CPU: Fx-8350 5GHZ
HDD: 8x2TB Raid
SSD: 2x120GB Raid
+kb 5db venti, odd, stb.
Ami ehhez a konfighoz jo lenne tap, 1200-1500W-osak, koztudottan dragak, nem szivesen adok ki ertuk 80-120ezer ft-ot. Ha megvalosithato inkabb 2db 750-eset kotnek dualba.

(#8688) energy4ever válasza #68686080 (#8687) üzenetére


energy4ever
addikt

4x250W a VGA, 125W a proci(huzas nelkul). Marad keskeny 75W a tobbinek. Szerintem nem lenne eleg... :(
Dualba 2 tap nem lenne jo? Elvileg csak egy ilyen kelene, es menne is. Csak meg magyar leirasban nem talaltam olyat, ami megerositi, vagyis de, de viszont az mar 13eves iras volt.

(#8689) Bici válasza #68686080 (#8686) üzenetére


Bici
félisten

Értem, köszi!

A használt tápok közül nem fenyeget a púpos kondi effektus?
Vettem már mások által ajánlott használt Coolink tápot púpos kondikkal.
Azokat is én cseréltem.

FSP-ket keressek?

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#8690) Steve198310 válasza energy4ever (#8685) üzenetére


Steve198310
őstag

Egy vezérlés is kell mellé mielőtt mindent elküld melegebb éghajlatra. Nem a legértelmesebb módja a dolognak.
Egy szóval veszélyes a gépre.
Van egy spanom aki esetleg tud neked linket ahol meg lehet csinálni a vezérlést

"Hülyékkel nem érdemes vitatkozni.. Csak lesüllyedsz a szintjükre és ott legyőznek a rutinjukkal"

(#8691) tornas válasza Steve198310 (#8690) üzenetére


tornas
őstag

...meg az is, hogy a két táp teljesen egyforma legyen.

De így ebben a formában összegerjedés lesz a vége. Talán úgy el tudnám képzelni, hogy ha az egyik táp csakis és kizárólag a VGA-áknak ad kakaót.[link]

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8692) energy4ever válasza tornas (#8691) üzenetére


energy4ever
addikt

En ugy gondoltam, hogy 3db VGA-nak egy tap, es a tobbi osszes mindennek a masik tap.

(#8693) tornas válasza energy4ever (#8692) üzenetére


tornas
őstag

Viszont a VGA-k táplálására olyan táppal próbálkoznék amik DC-DC konverteres valamint egyágas 12 V-al rendelkezik. Hogy a aszimmetrikus terhelés ne okozzon gondot a tápnak, valamint stabilan adja le a 12 V-ot.

Ha nekem kellene összehoznom a kéttápos konfigodat, akkor 2 db DC-DC konverteres tápokkal oldanám meg. Szélsőséges esetben még szóba jöhetne a feszenkénti stab.tekercsekkel (vagyis nem csoportszabályozott) épített táp is.

Ellenkező esetben terheléseket kellene rakni az 5 V-ra és 3,3 V-ra is, pl. ellenállások formájában.

Milyen tápokkal hajtanád végre a "kettősítést"?

De most őszintén... csak a 3 db VGA-d egy vagyon és a HDD-k meg az SSD-k se kevés pénz. Nem fér bele egy nagyobb táp a költségvetésbe?! Kockáztatod ezt a jó kis konfigot egy kis "kókányolással" ?! :U Én nem tenném... :N

Ha majomra van pénz, akkor legyen banánra is! :K 1500 W-os tápot is lehet kapni kis hazánkban, asszem 80k körül.

Nem kötekedésnek szántam és nem is akarok a pénztárcád felett dönteni. :B Valamint ha ezt szeretnéd, ám legyen...

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8694) energy4ever válasza tornas (#8693) üzenetére


energy4ever
addikt

Eleg egyszerunek tunik amit linkeltem azzal a modszerrel, csak kerdes mi lesz a vegeredmeny.
Valamiert leteznek tap osszekoto kabelek. P3mas itdoszakban eleg elterjedt volt 2 tap hasznalata, csa a mai tapok vajon hogyan viszonyulnak ehhez?

(#8695) tornas válasza energy4ever (#8694) üzenetére


tornas
őstag

Még egyszer:
Milyen tápokkal hajtanád végre a "kettősítést"? :)

Hogy hogyan viszonyulnak ehhez?!?! Az már próba cseresznye... :R

Elvben tényleg egyszerűnek tűnik. Már csak a linkelt FSP (Booster X) márkájú "segédtápra" gondolva is.

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8696) energy4ever válasza tornas (#8695) üzenetére


energy4ever
addikt

2db chieftec 750W teljesen egyforma tapra gondoltam. Jelenleg is ilyet hasznalok, de pont ugyan ilyet tudok szerezni meg mindig! Pontosan ez a tipus: CFT-750-14CS.

[ Szerkesztve ]

(#8697) energy4ever válasza tornas (#8695) üzenetére


energy4ever
addikt

Kicsusztam a szerkesztesi idobol. Itt van leiras a kabelrol amit emlitettem. Sajnos ameddig nem tudok errol az egeszrol tobbet, addig nem merek belevagni... :(
Pedig az altalad is linkelt FSP-s cuccos is hasonlo szerepet toltene be, es gondolom az biztonsagos is.

(#8698) tornas válasza energy4ever (#8696) üzenetére


tornas
őstag

Ezzel a Chieftec-kel én meg sem próbálnám, mert eleve 4 db 12 V-os ágakkal rendelkezik és ezek áramkorlátja áganként csak 18 A, közös maximuma (62,5 A) áganként meg alig több, mint 15,5 A (750 W). Ekkora VGA-knál ez okozhat gondokat neked, szerintem.

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8699) energy4ever válasza tornas (#8698) üzenetére


energy4ever
addikt

Ilyen tappal megy jelenleg a konfigom. 2db 6970, 8350 5GHZ-ra huzva, 1db HDD, 1db SSD.
2 PH-s ismerosomnek is ilyen tap visz el 2db 6970-et.
Szoval ezzel a reszevel nem lesz gond. Meg mindig csak az a kerdes, hogy, hogy menne 2 tap egymas mellet.

(#8700) didyman válasza Steve198310 (#8683) üzenetére


didyman
őstag

Fekete dobozban vannak..
(arra akarok utalni, hogy konkrét kérdést tegyél fel, és kérdőjellel. :-) )

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.